2024-06-10 389 瀏覽
今日行開深水埗,見有間有趣小店,裝修以籃球風為主,於是入內試試。我點了泰式燒牛肉漢堡,加薯條,飲品叫了Latte。店舖是即叫即做,故需要稍等一陣,但食物味道非常好!Burger雖不算大,但牛肉料足,一啖入口有肉汁,好味。食Burger又點可以無薯條,薯條熱辣辣,正!原本我對咖啡沒有太大期望,因Burger應配可樂,但又唔錯喎,整體小店質素不錯,值得再來。
2023-11-26 1090 瀏覽
This place is a vibe. Basketball-themed and it serves burgers, fries and snacks. It has two shopfronts, one with the kitchen; the other with a photo booth. Both have tables and chairs inside. We had two burger sets, and the drumsticks. Big portions and nice fries. My chicken drumsticks were drizzled with a barbecue/ buffalo/ passion fruit sauce- it’s spicy, also with passionfruit seeds. They serve coffees and hot chocolates too.

2023-10-28 846 瀏覽
同樣都係太陽系 一間係馬灣 一間係長沙灣最近又開始返自拍館熱潮 而長沙灣呢間亦係佢哋咖啡店隔離舖位開咗 食完野之後順便帶埋狗仔去影留個紀念🥰咖啡店以籃球為主題 一入到去已經見到籃球打卡牆🏀 店舖雖然空間唔大 平日黎人流唔算多 坐得尚算舒適🥰食物方面 𝘛𝘢𝘤𝘰𝘴 店內已經冇供應 主力提供漢堡餐同埋小食 當然仲有佢哋特色自家制既可樂啦🥤就連佢哋漢堡入邊嘅青瓜都係用自製可樂去醃製 食落去味道好𝘍𝘳𝘦𝘴𝘩同開胃~今次試咗以下´ސު`𖧐牛油果三文魚漢堡 $𝟏𝟏𝟖𖧐燒雞配熱情果醬 $𝟒𝟖𖧐茉莉花茶拿鐵 $𝟒𝟎𖧐自製可樂 $𝟒𝟖
同樣都係太陽系 一間係馬灣 一間係長沙灣

店舖雖然空間唔大 平日黎人流唔算多 坐得尚算舒適🥰

食物方面 𝘛𝘢𝘤𝘰𝘴 店內已經冇供應
主力提供漢堡餐同埋小食 當然仲有佢哋特色自家制既可樂啦🥤

就連佢哋漢堡入邊嘅青瓜都係用自製可樂去醃製
食落去味道好𝘍𝘳𝘦𝘴𝘩同開胃~

今次試咗以下´ސު`

𖧐牛油果三文魚漢堡 $𝟏𝟏𝟖

𖧐燒雞配熱情果醬 $𝟒𝟖

𖧐茉莉花茶拿鐵 $𝟒𝟎

𖧐自製可樂 $𝟒𝟖

2023-10-27 705 瀏覽
無諗過呢頭附近有間特色burger,地方唔算大,但係裝修非常別致,以籃球🏀風格為主題,襯返隔離既籃球場😆佢地主打手工burger,每款burger既醬汁都自己調配,而且上面既青瓜🥒就由佢地自製既馬灣可樂硽製,以巧妙方式「手織」出黎,盡顯店主既心思同創意💞我地分別叫左鮮菠蘿🍍脆雞漢堡 ($108)同咕嚕手剁蝦漢堡 ($108),脆雞漢堡入面既菠蘿好鮮甜同好大塊,搭配酥脆雞肉,滋味十足😋而咕嚕手剁蝦漢堡配上煙薰洋蔥醬,呈現中式咕嚕蝦既風味,咁獨特既組合真係充滿驚喜!食完行過隔離舖仲有個SOL Mate Club自拍館,有部超經典黑膠唱片機,可以聽住歌咁影相打卡📸

鮮菠蘿脆雞漢堡

咕嚕手剁蝦漢堡

2023-10-10
鮮菠蘿脆雞漢堡
咕嚕手剁蝦漢堡
ᴄᴀғᴇ ʀᴇᴠɪᴇᴡ太陽系同學會sᴏʟ ᴍᴀᴛᴇ ᴄʟᴜʙ位於長沙灣前身ʟᴜᴄʏ店舖位置一直都在我到訪ʟɪsᴛ開業至今終於附近工作有時間到訪店舖店舖以籃球為主題牆上面的籃球非常搶眼剛好隔離亦有一個籃球場最近主鋪隔離兩個鋪位亦開設了sᴏʟ ᴍᴀᴛᴇ sᴛᴜᴅɪᴏ店舖除了多幾張檯可以使用外更設有一部貼紙相機建議有時間可以到分鋪看看☕️ғʟᴀᴛ ᴡʜɪᴛᴇ $38奶泡打得夠細滑入口有花香,尾段有朱古力香味好味☕️ʜᴋ ᴇsᴘʀᴇssᴏ $48店鋪做用自家製的草本湯力水非常好味❤️想再飲多次😋有音樂,有相影,有咖啡,有嘢食非常好玩🏀下次再會@solmateclubsᴏʟ ᴍᴀᴛᴇ ᴄʟᴜʙ (ᴄʜᴇᴜɴɢ sʜᴀ ᴡᴀɴ)📍 sʜᴏᴘ ᴄ1, ɢ/ғ, ʙʟᴏᴄᴋ ᴄ, 55 ᴘᴏ ᴏɴ ʀᴏᴀᴅ, ᴄʜᴇᴜɴɢ sʜᴀ ᴡᴀɴ
ᴄᴀғᴇ ʀᴇᴠɪᴇᴡ

更設有一部貼紙相機
建議有時間可以到分鋪看看

☕️ғʟᴀᴛ ᴡʜɪᴛᴇ $38
奶泡打得夠細滑
入口有花香,尾段有朱古力香味
好味

☕️ʜᴋ ᴇsᴘʀᴇssᴏ $48
店鋪做用自家製的草本湯力水
非常好味❤️
想再飲多次😋

有音樂,有相影,有咖啡,有嘢食
非常好玩🏀下次再會

@solmateclub

今日又帶埋愛犬QQ出發揾食今次去咗一間係屋企附近,開咗4個多月嘅咖啡小店,咁緊係要去支持下。佢係一間我都幾欣賞嘅馬灣咖啡店@solcommittee 新開嘅分店,所以新店都係用番一樣嘅咖啡豆同器材,以保持番咖啡嘅品質。店舖唔大,只有2張小圓枱加一張長枱,牆上掛上一列籃球與旁邊的籃球場相映成趣。今日下午茶去到,試咗抹茶芝士蛋糕,抹茶味好濃,食完後有回咁,配咗杯烏龍茶latte,都幾特別,略略多少少咖啡味會好啲,另外叫咗墨西歌脆片配牛油果醬,點下點下食,好快食晒。
今日又帶埋愛犬QQ出發揾食
佢係一間我都幾欣賞嘅馬灣咖啡店
2023-06-12
下午茶
之前介紹過我其中一間最中意既cafe — 太陽系委員會 @solcommittee 佢地近排衝出馬灣 開左分店係長沙灣前lucy既鋪位呢間以旁邊既籃球場為主題 名為太陽系同學會 @solmateclub (´∇`)食物飲品都同馬灣店唔太一樣◦ Tacos揀左3款試:明太子玉子燒 自製手剁脆蝦餅 香茅椰子雞髀肉有別一般cafe food 感受到佢地既誠意同心思既( •︠-•︡ )味道都唔錯 但我覺得三款通病都係調味偏淡同配搭略單調◦ 燒雞鎚配熱情果醬呢個我覺得必叫啊( ˃ ᵕ ˂ )雞鎚首先熱辣辣 一咬又多肉汁又嫩滑醃得夠哂入味 配酸酸甜甜既熱情果醬好夾.ᐟ‪‪‪.ᐟ‪‪‪◦ 香港咖啡湯力水用左香港產既草本湯力水 感覺有少少似涼茶lol◦ 茉莉花茶拿鐵比想像中濃茶香同花香 好飲耶( •̀֊•́ ) ̖́-✿#lastbitematters#lastbitematters_cheungshawan✿
佢地近排衝出馬灣 開左分店係長沙灣前lucy既鋪位
食物飲品都同馬灣店唔太一樣

◦ Tacos
揀左3款試:明太子玉子燒 自製手剁脆蝦餅 香茅椰子雞髀肉
味道都唔錯 但我覺得三款通病都係調味偏淡同配搭略單調

◦ 燒雞鎚配熱情果醬
呢個我覺得必叫啊( ˃ ᵕ ˂ )
雞鎚首先熱辣辣 一咬又多肉汁又嫩滑

比想像中濃茶香同花香 好飲耶( •̀֊•́ ) ̖́-

#lastbitematters
#lastbitematters_cheungshawan
2023-05-29 460 瀏覽
#pb食在長沙灣 長沙灣墨西哥夾餅cafe🌮New Cafe Alert🚨✨今次介紹嘅呢間「太陽系同學會」係馬灣「太陽系委員會」嘅分店😍 佢係2月開左呢間長沙灣分店 不過位置都唔太方便 要行到好遠🤪 店內唔大 只有4-5張枱 其中兩張係圓枱👍🏻 店內外裝修都以籃球為主 同隔離嘅籃球場相映成趣🥰.食物主打taco 係香港比較少見😍 佢一共有8款選擇 價錢每件$18-$48不等 價錢偏貴🤪 另外仲有幾款小食、甜品😋 飲品方面 除左咖啡 仲有Soda、Tonic 仲有比較特別嘅Coffee Mojito👍🏻🔹明太子玉子燒🌮推介❤️ 性價比最高 (每件$18)😍 我平時麻麻地玉子燒都覺得唔錯 配埋明太子好有鹹香😋 而且食每一啖taco都有料配 唔會食到一半冇哂d料🥰🔹自製手剁蝦餅🦐推介❤️ 蝦餅好食 而且好足料 食到啖啖蝦肉😍 每件$28黎講少貴但唔錯👍🏻🔹太陽系魚柳包🐟真係好似食緊魚柳包咁🤪 有2塊炸魚柳 炸皮幾香脆 肉質好滑😋 配taco食幾夾👍🏻🔹香茅椰子雞髀肉🐣食落幾泰式 但唔會好濃味 幾特別😋 有3舊雞髀肉 肉質好嫩滑👍🏻 整體幾好食 不過每件$38都幾貴🤪🔹香辣雞搥🐣有4隻🤪 唔太辣
#pb食在長沙灣

🔹香茅椰子雞髀肉🐣

🔹香辣雞搥🐣
有4隻🤪 唔太辣 肉質仲有juicy👍🏻

🔹Jasmine Tea Latte🍵
唔推介👎🏻 茱莉花茶味幾濃 但整體唔太夾😢 而且最重要係口感唔滑 超級鞋 中間仲飲到少少粒粒🥲
🔹HK Espresso Tonic☕️
正常發揮 唔太驚喜🤪

整體✨ 由馬灣開到長沙灣 雖然位置都唔太方便🤣 店內裝修用籃球做主題 配合隔離籃球場 食物主打taco好特別、好少見👍🏻 試左4款都幾好食 不過價錢偏貴🥲 飲品一般般 去過一次未必再去了🤪

太陽系同學會 (長沙灣)
長沙灣保安道55號美寧中心C座地下C1號舖
2023-05-06 434 瀏覽
長沙灣潮店🌮☕️🍗🥤🍰長沙灣咖啡店開咗兩個月,今日有時間過去幫襯吓,小店裝修簡單,內牆有一排籃球,玩味潮感十足,偏中性風格,男女打卡都啱!枱得3、4張左右,地方唔大不過感覺都homey, 外面都有排凳做街坊生意,天氣唔太熱嘅話俾坐出面都幾chill。特色小食餡餅有驚喜,多款選擇,實有一款啱口味 ! 個人比較推介蝦餅同埋玉子taco,價錢比較親民,味道都好不錯,蝦餅係每日手打,新鮮彈牙。玉子夠嫩,好明太子dressing 好夾,不過一定要襯熱食。飲品方面,除咗咖啡,特色飲品有fruity 系的non alcoholic 咖啡mojito,勁啱女仔飲 。Signature drink係strawberry 同埋peach oolong mojito..幾清新。Cafe仲要pet friendly 👍🏻 支持香港小店
長沙灣潮店🌮☕️🍗🥤🍰

Cafe仲要pet friendly 👍🏻 支持香港小店
2023-04-27
15 分鐘 (堂食)
2023-04-28 347 瀏覽
地緣關係所以成日經過呢度見到間鋪換咗新裝咁啱今日自己一個食lunch 終於可以試下下晝兩點係呢度食嘢❣️店內重點嘅打卡位就係佢用籃球裝飾嘅牆✳️Tacos Set $108相信單點一個我唔會夠飽😂當斷叫set ❣️我叫個份有明太子玉子燒(黑)+三文魚牛油果他他(白)仲有墨西哥脆片配牛油果醬同大力菠蘿冰 埋枱都幾豐富明太子醬幾好食 玉子燒依款味甜熱熱地 又濕潤加埋黑玉米餅皮食令皮唔會好乾另一款牛油果加三文魚好味唔油膩有芝麻菜依款都唔錯飲品,我今次冇飲咖啡大熱天時,好想飲啲又甜又凍嘅嘢見到佢牆又痴咗poster講大力水所以飲咗菠蘿冰🥰依間環境好安靜😂個日得我一個人食完就走因為每樣野都自助感受唔到咩服務但店員唔會趕你走你想點坐點影都得❣️👍🏻🤓我反而鐘意咁

地緣關係所以成日經過呢度
就係佢用籃球裝飾嘅牆

✳️Tacos Set $108

相信單點一個我唔會夠飽😂
當斷叫set ❣️
我叫個份有明太子玉子燒(黑)+三文魚牛油果他他(白)
仲有墨西哥脆片配牛油果醬

另一款牛油果加三文魚
好味唔油膩
有芝麻菜
依款都唔錯

飲品,我今次冇飲咖啡
大熱天時,好想飲啲又甜又凍嘅嘢
見到佢牆又痴咗poster講大力水所以飲咗菠蘿冰🥰

你想點坐點影都得
❣️👍🏻🤓我反而鐘意咁
2023-04-26
  • 明太子玉子燒Taco
🥙🥙🥙香港唔多地方可以食到墨西哥夾餅,長沙灣最近有間新開小店cafe主攻Tacos,仲有好多唔同款既俾大家選擇自製手剁脆蝦餅($28)蝦餅新鮮炸起,好彈牙,切開都見到有油份,夾埋沙律菜一齊食,唔會覺得油膩三文魚牛油果他他($38)👍🏻👍🏻👍🏻牛油果配埋醬好足料,三文魚雖然較少,不過味道好夾,一啖可以品嚐到幾種味道士多啤梨大福塔可($38)大福好軟身,咬開會溶左,靠士多啤梨去調味,味道唔太甜,加夾餅去包住,好有特色茉莉花茶士多啤梨梳打($48)茶味好濃,加左士多啤梨,有酸酸既感覺,但唔甜既,好清新
🥙🥙🥙

自製手剁脆蝦餅($28)

三文魚牛油果他他($38)👍🏻👍🏻👍🏻

士多啤梨大福塔可($38)

茉莉花茶士多啤梨梳打($48)
茶味好濃,加左士多啤梨,有酸酸既感覺,但唔甜既,好清新
🧐 小編有日經過發現依個位置換咗新舖,係賣專賣tacos,依日見去做嘢之前有時間,去食個lunch兼放空一下。🍵 Tacos Set - 茉莉花茶拿鐵 😋😋😋😋😋補差價叫嘅~茉莉花茶好香,☺️ 原本以為好稀,但沖完見到都好實在!拉花都好明顯!👏🏻 飲落奶味同茉莉花茶都好濃!🌮 Tacos Set - 明太子玉子燒 & 三文魚牛油果他他 😋😋😋😋明太子好有鹹香味,玉子燒好濕潤、好軟熟甜甜地,兩者配埋味道好夾!👏🏻 三文魚牛油果他他要加錢,牛油果🥑好新鮮,熟成度啱啱好,三文魚🐟都好鮮甜!兩款嘅taco皮都係軟身,食落好乾身,似乎係全麥。🫓🍽 Tacos Set - 藍白墨西哥脆片配牛油果醬 😋😋😋😋好脆!藍白兩款味道上冇乜唔同,點牛油果醬調味唔多,食到牛油果🥑本身嘅香甜味!午餐 💵💵 約港幣$90/人💁🏻‍♀️ 上網睇返佢哋原店位於馬灣,依間喺分店嚟!Cafe係半自助式,而新開張平日嚟唔算好多人幫襯,想試下tacos嘅朋友,可以諗諗平日過去試下!😉

🍵 Tacos Set - 茉莉花茶拿鐵 😋😋😋😋😋

午餐 💵💵 約港幣$90/人

2023-03-22
5 分鐘 (堂食)
2023-03-30 293 瀏覽
可能係平日下晏既關係,所以冇咩人,裝修幾得意,用左好多唔同樣既籃球做左牆上的設計,配合左太陽系嘅感覺👍睇完餐牌後,我同大股東叫左以下食物:- 明太子玉子燒墨西哥餅- 香茅椰子雞髀肉墨西哥餅- 吉列生蠔配芥末醬墨西哥餅- 藍白墨西哥脆片配牛油果醬- 牛奶咖啡- 檸檬鐵觀音青檸梳打首先黎既飲品,檸檬鐵觀音青檸梳打,呢啲飲品見到個名,多數都係中伏mode😎但我飲完都唔算太中伏,淡淡既檸檬味,加上鐵觀音梳打,頓時覺得好似飲緊汽水咁,感覺唔錯👍牛奶咖啡☕️則普普通通😎之後成個餐黎,因為我地叫既係套餐,有必食既明太子玉子燒,食落去好夾,有驚喜,熱辣辣嘅明太子加入玉子連墨西哥餅1齊食,絕😎明太子多汁既關係,令到墨西哥餅都好好食,唔會太掛🥰之後就食左自己叫既吉列生蠔配芥末醬墨西哥餅,生蠔配落去既感覺係冇閒太子咁夾,但都不過不失😎不得不提佢地既墨西哥脆片,非常香脆,另外佢地有個錦鹵墨西哥脆片,非常吸引,但太多野食既關係,決定下次再試🥰總結:小小的咖啡店,用上籃球🏀做出太陽系的主題,非常吸精👀食物及飲品亦睇得出用心製佢及非常特別🥰如果有興趣打卡既朋友就可以黎試下🥰

睇完餐牌後,我同大股東叫左以下食物:

- 明太子玉子燒墨西哥餅
- 檸檬鐵觀音青檸梳打

2023-03-22
  • 明太子玉子燒
2023-03-01 594 瀏覽
岩岩係中南美洲流浪完返嚟香港,對所有cafe都無哂興趣之際,突然發現Sol Mate Club有類似Mexico 風格的食物,而且價錢唔算貴,即刻仆倒過嚟!雖然cafe 的內外裝修都好唔墨西哥,完全影唔到中美洲的感覺,但係食物方面係特別的!Salmon And Avocado Tartar 有點像在墨西哥食guacamole的感覺用的不是smoked salmon的那種薄薄的是有點像魚生的有厚度的salmon啊!tacos 脆脆的不像墨西哥那些被大量醬汁溶化的那種而且味道不太濃  感覺健康Thai Coconut Drumstick 滿滿的雞肉  肉質鮮嫩沒有雪藏味而且醬汁也很到位不過檸檬可能太多了  導致有點酸Mentaiko Omelette口感好特別  原來係蝦餅 😊成個 taco set 有兩個taco + nacho+飲品都只係$78+10,價錢非常親民👍🏽如果有多d特色食物又平價的cafe就好
Salmon And Avocado Tartar
有點像在墨西哥食guacamole的感覺
用的不是smoked salmon的那種薄薄的
是有點像魚生的有厚度的salmon啊!
tacos 脆脆的不像墨西哥那些被大量醬汁溶化的那種
Mentaiko Omelette
口感好特別  原來係蝦餅 😊
如果有多d特色食物又平價的cafe就好
2023-02-19 471 瀏覽
呢間咖啡店係馬灣SOL coffee shop嘅分店,之前馬灣嗰間已經係我最喜歡嘅咖啡店之一,所以長沙灣呢間一開張,我就急不及待要過嚟一就試😋果然冇令我失望,呢間無論係咖啡定係輕食,好味得來,價錢都好親民👍🏼今日仲見到店主,同佢哋傾咗一陣,發覺佢哋真係好有心,好希望比到嚟幫襯嘅人好似點名咁講,一個歡樂同學會嘅感覺😬真係好推介!我今日同朋友試咗佢哋嘅latte👍🏼地方仲好好彩,一坐就坐咗一個下午~