2024-09-04 278 瀏覽
入馬灣探朋友,朋友推薦左呢間cafe 閒日下午人流唔多,所以可以坐好耐,食野,傾計,影相,cafe 仲有書可以睇可以手機📱scan code order / 行岀去櫃枱點餐付款,先再入座有室外/室內坐,都算半自助形式,有需要可以自己斟水飲我們兩人點一份蟹肉意粉、炸薯圈,咖啡渴力加(呢個味道好新穎,值得一試!
入馬灣探朋友,朋友推薦左呢間cafe

有室外/室內坐,

都算半自助形式,有需要可以自己斟水飲

2024-02-14 561 瀏覽
風和日麗😌看看太陽🌞看看海🌊仲要有間舒服café 其實開心可以好簡單✍🏼 BANANA LATTE $58香蕉味同latte 出奇地夾,咖啡上面果三塊香蕉(我又心急得滯無影相就食左塊😅)仲要加左一層薄薄嘅焦糖脆脆,呢杯咖啡好似變左杯甜品咁,食一塊焦糖脆脆香蕉,再飲一啖牛奶咖啡,感受到整作者嘅用心🤍✍🏼 HOJI RED BEAN ICED LATTE 焙茶紅豆冰 $58白玉子🍡下嘅紅豆冰,加左焙茶做茶底,鍾意焙茶嘅人會有驚喜~✍🏼 傳統提拉米蘇 $68內含Sol Coffee、Grappa渣釀白蘭地等等,酒味都幾重~正!蛋糕好輕好滑,唔會太甜!我拜訪果日唔算多人,坐得好舒服~下次再黎食下其他野先得☺️
風和日麗😌看看太陽🌞看看海🌊仲要有間舒服café
其實開心可以好簡單

✍🏼 BANANA LATTE $58

白玉子🍡下嘅紅豆冰,加左焙茶做茶底,鍾意焙茶嘅人會有驚喜~

✍🏼 傳統提拉米蘇 $68

我拜訪果日唔算多人,坐得好舒服~下次再黎食下其他野先得☺️

2023-12-13 422 瀏覽
喂~各位食得開嘅朋友,今日我就去咗一間好有人情味嘅茶餐廳喇!一落座,就點咗份雞蛋仔同埗樂冰紅茶嚟開開胃。幾時見過咁曲水流觴嘅食物介紹啊?直接啲,啱晒嚟一邊行一邊嗌嘅我😏。啲雞蛋仔出爐嗰陣,陣陣牛油香味四溢,熱辣辣嘅,金黃色嘅表皮微微脆口,裏面又係咁滑嘅,真係食落去超~滿足!簡直係雞蛋仔界嘅極品,個個都係咁鬼香口😋!再講下嗰杯冰紅茶,啱哂夏天飲!既解渴又消暑,好過癮!冷凍嘅檸檬片加落去,酸酸甜甜嘅,清新爽口得嚟又唔會遮咗茶嘅本味,話晒嗰啲平民嘅滋味就係咁純粹!當日就咁-啖啖雞蛋仔,一口口冰涼嘅紅茶,我感覺自己啲煩惱都消咗。下次經過,仲要再嚟試埋其他野食!揼雞蛋仔,飲紅茶,嗰份簡單嘅快樂就係我想同大家分享㗎👌。🥚🍋🍹

馬灣沿沙灘有不少外國餐廳,景觀一流,面向青馬大橋藍天美景。人流不多,可以真正放空,chill-chill~ (•”̮•) ੭ 上次遇見小店年輕老闆,非常健談有人情味,決定再訪。特別喜歡店內搜羅既戲院排櫈、長椅、龜苓膏雪櫃、復古單車,不一致中見一致。 𓈓 𓈓 𓈓 食物配搭較新穎,整體質素保持水準,雞鎚有驚喜,焗至皮薄外脆、中間juicy,配上熱情果醬,酸酸甜甜好惹味。巴斯克蛋糕中間流心,口感軟滑,絕對可以encore ❢𓍊煙燻鮮番茄肉碎耳朵粉 $138𓍊西西里藍貝檸檬意粉 $128𓍊太陽系燒雞鎚配熱情果醬 $78𓍊Matcha Basque Cheesecake $60𓎺焙茶紅豆冰 $58 - 非一般茶記紅豆冰,上桌時以為來錯了𓎺焙茶鮮奶 $48 - 略嫌焙茶味不夠濃 .ᐟ‪‪.ᐟ

𓈓 𓈓 𓈓

𓎺焙茶鮮奶 $48 - 略嫌焙茶味不夠濃 .ᐟ‪‪.ᐟ
2023-11-18
  • 太陽系燒雞鎚配熱情果醬
2023-06-06 827 瀏覽
☙ 太陽系委員會 ❧ 假日想離開市區,馬灣係一個不錯的選擇,交通方便又多餐廳🌤️今次去了太陽系,食物選擇頗多,景觀亦一流,面向青馬大橋、沙灘,更有室內、外座位揀,感覺好𝗰𝗵𝗶𝗹𝗹,放假郊遊之選🌬️࿐ 🥕甘荀嫩雞燉飯 $𝟭𝟭𝟴💫 甘荀味突出,配上甘荀粒口感更豐富,燉飯偏硬及乾身,個人幾鍾意呢種質感,雞肉亦非常嫩滑🐣 🥑藍白墨西哥脆片 配 牛油果醬 $𝟱𝟴💫 不敗的𝘁𝗼𝗿𝘁𝗶𝗹𝗹𝗮組合,墨西哥脆片好香脆,配上牛油果醬感覺更清新🤫 ☕️傳統提拉米蘇 $𝟲𝟴 由𝗦𝗼𝗹 𝗖𝗼𝗳𝗳𝗲𝗲、𝗚𝗿𝗮𝗽𝗽𝗮渣釀白蘭地等製成,酒味頗濃,蛋糕質感輕盈、細滑,唔會過甜👍🏻 🍰薑汁豆腐花蛋糕 $𝟲𝟬💫 豆腐味好香,加埋黃糖食落真係幾似豆腐花🤣質感輕盈,食落不覺得膩,另外會附上薑汁,可以按個人喜好而加🫗 🍌𝗕𝗮𝗻𝗮𝗻𝗮 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 $𝟱𝟴 一入口會有好香的香蕉味,但好快被咖啡味蓋過,整體味道不算突出,但呢個破格組合係幾值得一試👍🏻 🍊話梅橙汁梳打 $𝟱𝟴 淡淡的話梅味道在梳打中慢慢滲出,但不算太突出,感覺幾𝗳𝗿𝗲𝘀𝗵🌱
☙ 太陽系委員會 ❧

2023-04-16
甘荀嫩雞燉飯
藍白墨西哥脆片 配 牛油果醬
  • 藍白墨西哥脆片配牛油果醬
想避離吓市區就靈機一觸,諗起去馬灣望下海睇下青馬大橋😂沙灘附近有唔少餐廳,其中依間人氣好旺,有室內外位置,坐出面就盡收大海同青馬大橋嘅風景,唔少人仲會帶埋寵物去嘆翻個晏晝☘️—— 甘筍嫩雞燉飯 $118甘筍嘅甜味融入米飯入面,特別一讚飯嘅質感,混合甘荀粒,粒粒飽滿,吸收哂啲甘筍汁,口感軟綿;雞肉微煎至金香,肉質細嫩😋—— 臘味卡邦尼闊條麵 $128臘味配卡邦尼幾新穎🤩醬汁濃郁好重芝士味,同臘味嘅咸香又意外地夾,闊條麵掛哂汁正!!—— 藍白墨西哥脆片·牛油果醬 $58兩款脆片酥脆可口,簡單落少少鹽調味就好好食,藍色同白色味道就差唔多😂牛油果醬質感滑溜,用左檸檬汁調味,好清新開胃😍—— Tiramisu $68超滑嘅tiramisu‼️層層密集咁疊住,lady finger同mascarpone cheese嘅比例啱啱好,前者濕潤配上濃密嘅芝士好好食🤤酒香同咖啡香都好出—— 黑芝麻巴斯克芝士蛋糕 $60 焗得幾靚仔,頂層微焦,黑芝麻味十分香濃,芝士内餡未至流心,但都好柔滑—— 話梅橙汁梳打 $58—— Iced Choco $58🌟推薦指數:8/10▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️📍#太陽系委員會

—— 甘筍嫩雞燉飯 $118

—— 話梅橙汁梳打 $58
—— Iced Choco $58

🌟推薦指數:8/10
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
📍#太陽系委員會 (#馬灣)
馬灣珀麗路8號珀麗灣臨海廣場2樓1A號舖
甘筍嫩雞燉飯
臘味卡邦尼闊條麵
藍白墨西哥脆片配牛油果醬
Tiramisu
黑芝麻巴斯克芝士蛋糕
2023-04-19 549 瀏覽
🔸️花雕蟹意粉 ($138)4.5/5花雕與意粉意外地合襯!🔸️崧子仁青醬燉飯 ($108)4/5蟲草花脆脆口感好特別!🔸️Hoji red bean iced latte ($58)4/5紅豆量剛好 ,焙茶味出,只兩者未必最合襯。🔸️Banana latte ($58)4.5/5香蕉上的焦糖烤得剛好,脆脆的。大推一口香蕉一口latte,糖份能融入lattee,另類添糖。🔸️薑汁豆腐花蛋糕 ($60)4/5整體似靠薑味醬型造薑汁豆腐花風味,但是好吃的!環境:🖼🖼🖼🖼🖼海灘不遠處就可找到餐廳,有落地玻璃大海景。餐桌之間疏落,有單人位,甚至大長桌,各有自己的空間享受時光。Pet friendly,當天也有見到毛孩。服務:🤗🤗🤗🤗自助點餐,有送餐服務。✴總結:入馬灣必去!顯然易見餐廳走fusion路線,亦滿適合雖在香港卻有點點西方渡假氣氛的馬灣。食物、環境都甚好,沒有不來的道理😆
🔸️花雕蟹意粉 ($138)4.5/5
花雕與意粉意外地合襯!

🔸️崧子仁青醬燉飯 ($108)4/5
蟲草花脆脆口感好特別!

紅豆量剛好 ,焙茶味出,只兩者未必最合襯。

🔸️Banana latte ($58)4.5/5

🔸️薑汁豆腐花蛋糕 ($60)4/5
整體似靠薑味醬型造薑汁豆腐花風味,但是好吃的!

環境:🖼🖼🖼🖼🖼

服務:🤗🤗🤗🤗
自助點餐,有送餐服務。

✴總結:
週末來一趟馬灣之旅,當然要感受一下陽光的正能量。太陽系委員會以慢活為宗旨,空間中彷彿有著放慢時間的力量,而咖啡亦帶有清爽的水果風情,如加入椰子水的椰子冷萃咖啡,以及選用新鮮香蕉的香蕉鮮奶咖啡。Welcome to SOL Committee - a special corner in Ma Wan that lets you slow down time and enjoy the sunshine energy with coffee beverages with fruits, including coconut cold brew and banana latte.
2023-04-10 361 瀏覽
復活節假期到馬灣探望朋友,一行人來到「太陽系委員會」望住海景chill一chill。「太陽系委員會」的裝潢擺設甚有復古的感覺,根據後來網上的資料所得,原來圖中的這一張長椅以前是用於教堂,產於50-60年代,盡是歷史的痕跡。雞鎚經烤焗,味道很香,咬開肉質頗為juicy。配上甜甜酸酸的熱情果醬,和鹹香惹味的雞鎚形成一大對比,味道層次豐富。洋蔥圈炸至十分酥脆,入口盡是脆卜卜的聲音。附上酸黃瓜醬,唯裝醬器皿size有點小,很難蘸點。薑汁是分開上的,吃之前才倒在蛋糕面上。蛋糕入口充滿濃郁的豆花香味,加上薑汁的辣感,幾特別。可惜質感偏淋和有點鬆散。選擇了這杯vanilla bits fruit tea,清甜之餘,又有一點茶的甘香。

,產於50-60年代,盡是歷史的痕跡。
太陽系燒雞鎚配熱情果醬

雞鎚經烤焗,味道很香,咬開肉質頗為juicy
酥炸洋蔥圈 配酸黃瓜醬

洋蔥圈炸至十分酥脆
薑汁豆腐花蛋糕

,加上薑汁的辣感,幾特別。可惜質感偏淋和有點鬆散。

2023-04-07
太陽系燒雞鎚配熱情果醬
🥤🥤🥤行完成個馬灣去到廣場想搵個地方坐下,就去到依間餐廳,地方好大好舒服,落地玻璃可以望到出面大橋同埋沙灘海景,好多人帶完狗狗散步都會黎坐下chill下Sol Homemade Cola ($48) & Fat Americano ($42) & 馬灣可樂($25)自家製汽水,味道清新唔甜既,另外馬灣可樂係餐廳老闆自創飲品,同普通可樂唔同,加入左檸檬汁、肉桂、肉豆蔲、橙皮等等,酸酸甜甜,都好解渴,好多人都話係馬灣既手信,馬灣可樂加espresso變成Fat Americano,感覺新鮮之餘同可樂都好夾到
🥤🥤🥤

2023-03-15 353 瀏覽
馬灣係我同老婆🐽拍拖時既勝地,依間太陽系委員會亦係我地常hea既地方😂。推介佢地既咖啡(忘記影⋯),仲有佢全部cake😌今次有豆腐芝士蛋糕,有黃糖鋪面,真係好似食緊豆腐花。而Tiramisu都好出色,酒味同咖啡味比較平均,味道以mascarpone cheese 主道,lady finger夠濕潤,整體上口感軟滑。個道仲有賣好有本土特色既「馬灣可樂」,係cafe同「閣樓釀造」合作既產品,聽講好似酸沙可樂橡皮糖味,幾有趣。#馬灣美食 #美食推薦 #美食日記 #食評 #食評分享 #tiramisu #hkcafe #coffeehk

• Tiramisu
2023-01-29 303 瀏覽
Tiramisu and Mulled WineOn a perfect sunny day I went to Ma Wan and took a little tour during a walk to this cozy cafe near beach side. A warm sunshine set for a perfect tea during Christmas season. Everything here is housemade which is impressive. Surprised to find tiramisu ($68) on the menu and this is a firmer one. Ladyfinger is well soaked but not too wet, and with right proportion with the mascarpone cheese. Coffee and liquor flavours are prominent, they also add a hint of acidity. Mulled w
Tiramisu and Mulled Wine

Everything here is housemade which is impressive. Surprised to find tiramisu ($68) on the menu and this is a firmer one. Ladyfinger is well soaked but not too wet, and with right proportion with the mascarpone cheese. Coffee and liquor flavours are prominent, they also add a hint of acidity. Mulled wine ($68) is part of their menu for the holiday season, it is nice and warm.
#agnesfoodie_mawan
#agnesfoodie_cafe
📍太陽系委員會SOL Committee (Ma Wan)
Shop 1A, 2/F, Beach Commecial Complex, Park Island, 8 Pak Lai Road, Ma Wan
#hkfoodie #hkfood #hkfoodblog #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkcafe #hktiramisu #tsuenwancafe #hkcake #mawanfood #mawancafe #solcommittee #太陽系委員會 #馬灣美食 #馬灣cafe #topcitybites #topcitybiteshk
2023-01-08 261 瀏覽
疫情呢幾年以黎,大家都有個新嘅習慣就係週末會去大大小小嘅離島小旅行一下,我都加入咗呢個行列😆,前一排去咗馬灣行吓,主要係想來呢間Cafe。馬灣可樂好好飲,雪糕好夾,蛋糕好味,就這樣慢活了一個下午。
馬灣可樂好好飲,雪糕好夾,蛋糕好味,就這樣慢活了一個下午。
2023-01-03 237 瀏覽
新年帶狗狗入馬灣,本身已bookmark 🔖 咗呢間cafe,但因為要趕船,最後我哋只係喺臨上船離開馬灣前喺度點咗杯飲品,快閃坐低打卡,逗留咗15分鐘左右~~室外的環境好有度假feel,非常寫意,坐戶外對住馬灣個景,而座位大部分係露營矮摺櫈,雖然談唔上舒適,但都可以呃下自己呀,當去咗度假或入camp室內空間感十足,佈置亦幾有特色,最後我哋揀咗同狗狗喺室內坐一啲舊木櫈,都幾特別。我哋點咗凍福灣62%朱古力,$58。呢度的食品、飲品唔平,我哋見到有好吸引、唔同口味的巴斯克芝士蛋糕,大約$60/件,所以嚟呢度正正經經下午茶的話,每人消費都要過$100。我係見餐牌上寫呢杯飲品的原材料係得到2019最佳黑朱古力大獎,所以就諗住試試。杯飲品都幾細杯,用酒杯裝住,得半杯,最上係泡,最底係冰。我期待的係一杯濃稠到會「醬」住個口的朱古力飲品,而佢的texture同味道都係意料之外~~首先,佢好watery,另外就係佢雖然有朱古力味,但亦帶酒味,我飲咗一啖,難以形容,而狗狗爸爸飲完就問我係咪有酒?我點知啫。。。餐牌寫「Fu Wan 62% Choco H/C」,我點的時候連Fu Wan係乜都未知,所以飲飲

室外的環境好有度假feel,非常寫意
,當去咗度假或入camp

我哋點咗凍福灣62%朱古力,$58。呢度的食品、飲品唔平

凍福灣62%朱古力

杯飲品都幾細杯,用酒杯裝住,得半杯,最上係泡,最底係冰。我期待的係一杯濃稠到會「醬」住個口的朱古力飲品,而佢的texture同味道都係意料之外~~首先,佢好watery,另外就係佢雖然有朱古力味,但亦帶酒味,我飲咗一啖,難以形容,而狗狗爸爸飲完就問我係咪有酒?我點知啫。。。餐牌寫「Fu Wan 62% Choco H/C」,我點的時候連Fu Wan係乜都未知,所以飲飲下(其實冇幾多啖),我強烈懷疑我係咪真係點咗有酒精飲品
?不過呢,杯嘢飲雖則係有酒精的香,但就冇乜酒精的味~~

返到屋企,點都要查下
。。。呢杯飲品係用咗贏得2019 ICA 亞太區世界朱克力大賽的福灣62%黑朱古力製成。睇埋福灣官網,佢的朱古力製作模式係Tree-To-Bar而唔係Bean-to-Bar,前者包含種植可可樹到製成朱古力的完整流程,全世界只有不出10個商家係用呢種方式生產朱古力。由於Tree-to-Bar比Bean-to-Bar多咗可可樹的培育、採集到發酵的前期階段,所以生產出嚟的朱古力會因可可豆唔同的發酵過程而引發並保留出獨一無二的朱古力風味,而每款福灣朱古力都會有佢的專屬香氣。資料就係咁多。

資料歸資料,口味可能重要啲,我自己比較喜歡濃稠、奶味重的朱古力飲品,而呢杯飲品唔係唔好飲,甚至佢係我飲過最特別的朱古力,不過佢無論質感或味道都唔係好rich
。當睇到啲資料時,我覺得cafe都幾講究,收得你$60杯飲品,都會用啲好材料
。另外,呢度的環境真係好正
,雖然大部分人嚟到都係打卡,但大家唔嘈,所以如果想安靜地睇下書又或者思考人生
,我覺得呢個地方都係適合既。有機會,我都想再嚟~~
2023-01-02
整體計 我其中一間最中意既cafe係馬灣既太陽系委員會 @solcommittee ⸜ ෆ ⸝‍天氣好又無野做就會同男朋友入下去環境真係一流 對住沙灘 望住青馬大橋枱枱櫈櫈擺設又靚又有個性室內室外都坐得 好隨心 坐幾耐都得成個vibe真係無第間取代到最緊要 食物都幾好(*•̀ᴗ•́*)و ̑̑今次坐左成個下晝plan旅行(而家見去plan旅行有折.ᐟ.ᐟ.ᐟ)叫左好多野食 岩哂出po lol◦甘筍嫩雞燉飯成個飯走健康路線 口味清淡啲個人覺得唔算太特別既之前食過既花雕蟹意粉好食啲~◦卡邦尼薯條即係煙肉芝士汁嘻 調味好食 但會貪心想要多啲汁(ˊo̶̶̷ᴗo̶̶̷`)薯條新鮮炸起熱辣辣架◦開心果巴斯克芝士蛋糕質地都幾creamy 開心果味都出 唔錯.ᐟ‪‪‬◦薑汁豆腐花蛋糕好得意 真係神還原左個豆腐花咁( ˙֊˙ )蛋糕係豆腐味 上面仲有黃糖 另外有個薑汁自己淋整體甜少少 但我接受程度既我仲叫左杯來自台灣既福灣62%朱古力佢來頭好厲害 係2019年best dark chocolate of the year我都覺得好好飲 可可味好香 濃而不膩最後送上回程時好靚既黃昏=͟͟͞͞♡✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿Follow @l
天氣好又無野做就會同男朋友入下去

環境真係一流 對住沙灘 望住青馬大橋
枱枱櫈櫈擺設又靚又有個性
室內室外都坐得 好隨心 坐幾耐都得
成個vibe真係無第間取代到
最緊要 食物都幾好(*•̀ᴗ•́*)و ̑̑

今次坐左成個下晝plan旅行
(而家見去plan旅行有折.ᐟ.ᐟ.ᐟ)
叫左好多野食 岩哂出po lol

◦甘筍嫩雞燉飯
成個飯走健康路線 口味清淡啲
個人覺得唔算太特別既
之前食過既花雕蟹意粉好食啲~

◦卡邦尼薯條
薯條新鮮炸起熱辣辣架

◦開心果巴斯克芝士蛋糕
質地都幾creamy 開心果味都出 唔錯.ᐟ‪‪‬

◦薑汁豆腐花蛋糕
好得意 真係神還原左個豆腐花咁( ˙֊˙ )
蛋糕係豆腐味 上面仲有黃糖 另外有個薑汁自己淋
整體甜少少 但我接受程度既

我仲叫左杯來自台灣既福灣62%朱古力
我都覺得好好飲 可可味好香 濃而不膩

最後送上回程時好靚既黃昏=͟͟͞͞♡

✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
Follow @lastbitematters for more