餐廳: 奇華茶室
資訊:

2019-06-29 1178 瀏覽
仲以為係普通一間茶餐廳,原來係樓上保育建築物裏面有一個茶室。裝修雅致,有古舊嘅地板木製嘅玻璃窗。佢哋比我一個靠窗嘅位置,好好坐。我地由於人多,小食主菜,甜品樣樣試。我地坐在2個幾鐘,一d都無趕客感覺,上菜都算快。食物水準也不錯,價錢唔算貴,果茶同手工啤都唔錯。我叫牛尾做主菜,好冧好野味。茶室樓下係門面,田小小樓梯上來,二樓係茶室,三樓係工作坊。就算無上堂,我走上去參觀,工作人員都好nice。周圍打卡都無話我

乳鴿
窩夫
  • 明蝦多士
  • 鮮果雪糕窩夫
2019-06-26 899 瀏覽
知道有呢間餐廳好耐,但就第一次上黎,條樓梯好直,唔知係味因爲呢個原因間餐廳係happy Friday night 都唔算好多人,有吉位。環境靜得黎幾舒服,有室外內位置,但係夏天黎講室外真係不了。野食黎講唔算好貴,偏細碟,但又唔知點解食食下又真係飽肚,雖然之後出左去食甜品🤣🤣醬油雞翼係超級無敵好食,啲醬油仲可以點其他野食,個炒面算係比較淡,用醬油雞翼啲醬汁點就perfect😂😂😂蝦多士好香口,啲野食都唔洗等太耐。
環境靜得黎幾舒服,有室外內位置,但係夏天黎講室外真係不了。
蝦多士好香口,啲野食都唔洗等太耐。
2019-06-07
2019-05-29 871 瀏覽
灣仔放lunch出名人多,想搵間餐廳坐得舒服真係難。咁啱有朋友專登出灣仔陪搵我食lunch, 都唔想是旦搵一間食個快飯就算,搵搵下餐廳見到有呢間奇華甜茶室,感覺幾得意,所以就諗住去試下。12:30左到,都要等大拳半個鐘先有位。坐定定後就叫餐,選擇唔多,lunch set得3個揀,但鍾意食海南雞飯既我有呢個已經夠個海南雞味道一般,唔會話好有驚喜。由於唔係話好貴,所以都叫做接受到。個lunch set仲包一杯餐飲,之前睇話呢到既熱奶茶好飲,所以就叫咗,感覺都幾好飲如果時間許可係可以繼續坐既,但可惜趕住要返工就唔坐得耐了

如果時間許可係可以繼續坐既,但可惜趕住要返工就唔坐得耐了
2019-05-14 740 瀏覽
以前只知道奇華是賣奇曲的今天和同事來才知道原來奇華還開了一家茶樓路口處是小小的樓梯不仔細看還會沒發現樓梯間印有一些圖騰港式茶樓風 古色古香Menu看起來很有質感今天點的是午市套餐海南雞飯海南雞都算軟 醬料也有許多選擇飯是有薑黃混合搭配的飯湯清新順口午市套餐仲有附上凍檸茶環境比一般茶餐廳寬闊不少也乾淨許多總體而言環境有自己的空間 桌距不會太近食物都算水準之上食物較一般茶餐廳定價再高一些但整體來說 仍是午餐不錯的選擇
以前只知道奇華是賣奇曲的

食物都算水準之上
食物較一般茶餐廳定價再高一些
但整體來說 仍是午餐不錯的選擇
海南雞飯
由於想吃蝦多士,又聞說奇華茶室的復古裝修,又是三級歷史建築物,又在利東街旁,所以帶了我的外國朋友去。裝修確實古式古香,但食物呢—有待加強,唔好浪費左奇華餅家、裝修、歷史建築物呢三樣咁好的組合...當日點了以下蝦多士—餐廳招牌菜—蝦肉彈牙,多士香脆,可惜多士吸左太多油份,令到咬落去油膩感太重,更甚有如有油「甚」出來的感覺,希望之後會有所進步叻沙—湯底味道十分地道,但我本身喜歡的麵條不是粉絲,味道正正常常正常到正常的蛋撻菠蘿油—菠蘿包的頂皮一點也不脆,一咬下去會粉碎,包又沒有香氣,失望之作一馬來炒蘿蔔糕—馬來味道一般,蘿蔔糕有點韌,失望之作二當日還吃了海南雞飯—雞鞋飯乾完紅酒燴牛尾—味道上算是最豐富的一道,但炆煮時間不足,有些位置還是太硬希望餐廳再努力進步
當日點了以下
叻沙
酥皮蛋撻
正常到正常的蛋撻
菠蘿油
馬來炒蘿蔔糕
馬來炒蘿蔔糕—馬來味道一般,蘿蔔糕有點韌,失望之作二

當日還吃了海南雞飯—雞鞋飯乾完

希望餐廳再努力進步
2019-04-27
2019-04-26 493 瀏覽
三點三,我來也。居然奇華餅店,有一間小餐廳奇華茶室,一於試一試此店環境舒適有露台,但當然炎熱天氣呀,開着冷氣舒服,三五知己,傾計是最佳選擇這款混醬蒸腸粉,簡簡單單單,但是也滑脫脫,一級中國茗茶,鐵觀音也很濃醇,可以加熱水在添飲。甜品玉桂蘋果撻,略嫌同㸃心一齊上,雪糕好快溶掉,蘋果批沒有太多蘋果肉味。再加一碟馳名大蝦多士,是幾好食,不過油分多了一點點。滋潤鮮磨杏仁茶,有很濃郁的杏仁味,可以滋潤肺。皮膚好好飲。
再加一碟
馳名大蝦多士,是幾好食,不過油分多了一點點。
滋潤鮮磨杏仁茶,有很濃郁的杏仁味,可以滋潤肺。皮膚好好飲。
2019-04-25
2019-04-21 396 瀏覽
因為臨近生日關係,生日飯局也逐漸變多了。今次便跟同事去了這間奇華茶室食生日飯,剛進公司沒多久同事便說請食生日飯真是有點不好意思呢,同事真是很有心呢!這間茶室是在奇華餅家樓上的,梯間畫滿了圖畫都幾有特色的呢!到達餐廳時,還以為這間隱蔽的餐廳沒什麼人知道或不用等位,點知這間茶室也全場滿座,還要等位呢,還好等了一會兒便可入坐。今日叫的午餐是海南雞飯,還不錯的呢,雖然指定要雞胸的話要加多10蚊,但還是值得的呢!前餐內附送了冬瓜湯,消暑開胃,而主菜海南雞亦相當嫩滑,配上油飯食用,真是很不錯呢!很值得推介呢!
2019-04-14 464 瀏覽
晚上經過喜帖街幾次,看見奇華餅家的一樓燈火通明,我很是好奇! 我沿着 一條窄小彎彎的樓梯走上去, 哦!原來它是一間餐廳, 叫 奇華茶室。這裏的裝修走懷舊風格, 久違了的拼花地磚、仿藤傢具和木製門窗……因為剛才已吃過晚飯,只為好奇上來坐一坐。我想,不如找個甜品吃。 好,就這個生磨杏仁茶!杏仁茶不會太甜,香味撲鼻,用來載的玻璃茶壺也很別緻!很久沒吃過蝦多士了, 好,也來一客!即叫即做,很燙口!

因為剛才已吃過晚飯,只為好奇上來坐一坐。

我想,不如找個甜品吃。 好,就這個生磨杏仁茶!

杏仁茶不會太甜,香味撲鼻,用來載的玻璃茶壺也很別緻!
生磨杏仁茶

很久沒吃過蝦多士了, 好,也來一客!

即叫即做,很燙口!
明蝦多士

生磨杏仁茶
明蝦多士
2019-03-24 401 瀏覽
奇華茶室我已經去左第二次,回頭指數真係極高🌡係一棟三級歷史建築內,入面既裝修都保持住懷舊既感覺,木門窗花仲有花式地磚🤗星期五晚上放工後,坐係咁舒服既環境,無限時又唔多人,靜靜地同朋友愛人傾下計,真係整個week既工作壓力都釋放哂😊✔荷包蛋叉燒飯- 叉燒好淋又夠味,肥瘦適中👍 隻蛋仲煎得好好,一篤穿隻蛋d蛋汁就流出黎😜 ✔無骨海南雞飯- 一放舊雞入口,嘩😮 好滑好有雞味,真係睇唔出!隻雞好新鮮,連雞胸都唔會覺得好鞋唔想食💯 個雞油飯好鬆軟而且好夠熱,唔會一入口就成口油😋我會再去第三次架😁

我會再去第三次架😁
  • 無骨海南雞飯
2019-02-10 734 瀏覽
係呀,我第一次喺舊式唐樓食晚飯, 嗰感覺好有趣!奇華茶室係灣仔一間活化唐樓嘅一樓,唐樓外表依舊保留三四十年代嘅感覺, 即係上海街大騎樓嗰種 feel ,茶室裏面裝修古雅!第一次嚟, 就試吓夥記介紹嘅無骨海南雞飯 !呢個飯冇令我失望,雞肉滑嫩, 唔會有血水, 份量足! 油飯夠熱香噴噴,濃郁雞湯好惹味! 加埋傳統三色醬料: 薑汁 ,辣椒醬,黑豉油,yummy yummy! 食完飯,靜靜地坐吓,欣賞吓繁華嘅街景,呢餐飯雖然一個人食,但好舒服!
係呀,我第一次喺舊式唐樓食晚飯, 嗰感覺好有趣!

第一次嚟, 就試吓夥記介紹嘅無骨海南雞飯 !

無骨海南雞飯

無骨海南雞飯
2019-01-23 653 瀏覽
午餐路過 入口於奇華餅家隔離樓梯午市套餐每款88 配飲品茶室環境好好 今次叫了海南雞飯同埋洋蔥豬排油飯好香 雞都吾錯 排飯有沙律送最好飲係杯奶茶 香濃 好滑 比茶餐廳仲好飲由於午時比較趕 如果吾係 慢慢嘆 享受下個環境一定好正午市人多 位亦吾多 建議早少少去
午餐路過

由於午時比較趕 如果吾係 慢慢嘆 享受下個環境
一定好正
午市人多 位亦吾多 建議早少少去
2019-01-10 639 瀏覽
之前去搵仙后餐廳既時侯路經過... 估唔到原來奇華茶室既裝修得好有特色樓上既環境舒服仲有咸甜點既下午茶揀~ 迷你蝦喇沙 鮮什果窩夫 熱鮮磨杏仁茶婆仔點呢個喇沙都唔錯... 但真係好迷你... 即係份量唔太多... 但配埋個甜品同野飲都夠曬飽~咁岩當日轉天氣... 要潤一潤... 所以就算要加錢都揀左杏仁茶... 呢壺杏仁茶都唔太杰份量都多既... 會飲到好細好細粒既杏仁粒... 但唔好快太耐... 熱飲比較好~迷你蝦喇沙 芒果班戟個班戟係即整所以一上台既時侯係超香超吸引... 忍唔住要朋友 share 比婆仔 XD 好香好個邊好脆呀~無骨海南雞飯 馬來鮮蝦喇沙朋友夫婦各單點一份... 無骨海南雞夠滑... 馬來鮮蝦喇沙比下午茶個個份量多好多架~婆仔係直接 WALK-IN 拎位... 岩岩開始下午茶時間都未算好多客人... 但坐左一陣之後... 差不多 9 成位都滿了...呢度落order既時候仲可以係等大家清曬個咸點先再上個甜點... 甜點既餐具亦係之後先會擺台~ 呢度一揮手就會有職員行埋來... 服務唔錯又快~

迷你蝦喇沙 鮮什果窩夫 熱鮮磨杏仁茶

迷你蝦喇沙 芒果班戟

無骨海南雞飯 馬來鮮蝦喇沙

2018-12-11 626 瀏覽
一❤️又諗住去灣仔Bakehouse, 去到又排長龍,所以放棄,之後諗住去返PdP Pies & Tarts. 但途經奇華餅家,見樓上一樓有茶室,好奇之下去試試!叫左份下午茶餐$78, 包一咸點、一甜品加一杯飲品。但見成個menu入面d食物,其實與奇華餅家冇咩關連,有少少唔夾🤷🏻‍♀️🍽炸釀燒🐔翼,入面釀咗d菌🍄,味道唔錯,外皮金黃酥脆,唔會太咸。🥧玉桂蘋果🍎撻,好薄身,所以入面冇洋蘋果肉,個撻底有d硬,伴雲尼拿雪糕🍦,整體而言無特別。☕️另外$8叫左杯越南滴滴咖啡,有咖啡香,無帶酸味,ok嘅!
2018-12-08
2018-11-16 655 瀏覽
每次經過這間奇華茶室門口都會看看它貼上的餐牌,看到食物種類就腦中直接會想這就是跟普通茶餐廳一樣。亦由於茶室不是地舖,要行樓梯上去,所以遲遲都未有打算上去試試。就是心料沒有特別,上到茶室就是會得到驚喜。茶室燈光很足,環境衛生很好,氣氛是似50/60年代西式咖啡室模樣。懷舊味併現代食店的一些風格,坐在沿窗邊的座位很療癒。心情很放鬆。這間絕對不是茶餐廳!這是一間有優雅一面的“茶室”。茶室食物種類不算多,其實也不需要多,有港式及南洋風的飯麵類,有些小食、餅點及甜點。這晚因是飯後才想起去奇華茶室,所以就只叫了一份西多士及茶。但滿足度卻很高,因不經意發現一個煩囂社區裏的一閣優雅之處。會再來!

2018-10-25 763 瀏覽
去奇華買餅就多,亦知道有奇華工作坊,教整餅,親子班等,而奇華茶室都係最近先知。朋友話環境舒適,當然要去試吓!店舖就在灣仔奇華樓上,沿樓梯行上去,有好懷舊傳統的壁畫,好靚!好有feel!坐位分室內室外,都有冷氣設備的,我們就選了這室外位置,好舒服輕鬆感覺。中午時間有午餐供應,款式唔多,勝在簡簡單單。如果唔岩,可以散叫。我們就order了午餐。海南雞飯咖喱豬扒飯焗海鮮意粉甜品其實好吸引,仲有花茶,下次可以來試試!

我們就order了午餐。

咖喱豬扒飯

焗海鮮意粉

甜品其實好吸引,仲有花茶,下次可以來試試!
2018-10-15