餐廳: 奇華茶室
資訊:

2017-12-10 186 瀏覽
奇華旗艦店, 除了有奇華工作坊之外, 還有奇華茶室. 在活化的建築內, 吃著傳統的港式美食, 這個點子, 有意思.雖然這裡叫作茶室, 但其實不少茶記經典的菜式也有提供, 如焗豬扒飯, 雪糕紅豆冰, 西多士等等, 就像把大家小時候吃到的味道, 再次演伸出來.咸金桔梳打: 8.5分, 入凍了, 天氣還不算很冷, 那我還是喝凍飲吧, 咸金桔梳打, 挺解渴, 咸金桔也有潤喉的作用.雪糕紅豆冰 $45: 文迪的就是經典的雪糕紅豆冰, 想起昔日不懂吃雪糕紅豆冰, 常常為了甚麼時候吃雪糕而苦惱.明蝦多士 $58: 8分, 蝦多士是手工菜, 今時今日大多在舊式酒家才吃得到. 想不到奇華冰室也有提供此品, 是炸得很香脆, 蝦膠很爽彈, 不過多士是乾身了點.焗洋蔥叉燒餐包 $46: 8.5分, 至於焗洋蔥叉燒餐包, 就是用上傳統的餐包去作叉燒包, 餐包很鬆軟, 叉燒配上洋蔥及醬汁同吃, 很惹味. 旁邊還有幾塊薯片, 文迪就最愛了.酥皮蛋撻: 8.5分, 來到奇華旗艦店, 當然不要錯過這裡的酥皮蛋撻, 現烤的, 熱辣辣, 酥皮很酥脆, 熱食蛋撻, 永遠是皇道.無骨海南雞飯 $98: 8分, 主食方面, 無骨
無骨海南雞飯 $98: 8分, 主食方面, 無骨海南雞飯賣相不俗. 例牌先吃飯, 雞油香未算太突出, 是偏淡淡然的款式. 雞肉是挺嫩滑的, 點上三色醬同吃, 還是很惹味. 至於冬瓜湯就很有水準, 味道清甜.
焗叫化豬扒飯 $98: 8.5分, 至於焗叫化豬扒飯, 把蛋刺穿, 讓蛋汁慢慢流到飯粒內, 加上番茄醬, 很開胃. 豬扒肉質不俗, 不會太乾身.
九星連珠西多士 $42: 8.5分, 當然還要吃甜品. 九星連珠西多士, 把西多士切成丁方狀, 吃得更加方便. 這裡的西多士, 未算太油膩, 塗上牛油同吃, 就是小時候吃到的感覺.
鮮果雪糕窩夫 $58: 8分, 最後還有鮮果雪糕窩夫, 一客四件, 分別跟上不同的雪糕及鮮果, 正好適合一班朋友分吃, 各自各精彩. 窩夫質感偏硬, 且看是否您喜歡的格式了.
走進奇華茶室, 就像走進時光隧道, 在活化建築內, 享用焗洋蔥叉燒餐包, 焗叫化豬扒飯, 九星連珠西多士, 以及雪糕紅豆冰, 別有風味.
2017-12-10 155 瀏覽
難得趁著假日來到利東街感受快到的聖誕氣氛,特意來這間新開的茶室試下。首先要行一層樓梯,環境懷舊清雅,我選擇了靠窗邊,望著對面合和中心,叫了杯駌鴦($28)和冰火菠蘿油($28),鴛鴦和普通茶餐廳味道一樣,沒特別。特別要講的是,菠蘿油送上來的時候,包上面的酥皮已經散落,不太完整,再放上牛油,包的溫度根本不能融化那牛油,包底十分油膩可以說是連一個$6的普通菠蘿包也比不上。這樣的價錢,只能說是食環境,食物希望有待改善,控制好食物的質素。
2017-12-10 180 瀏覽
14:09分落單,14:30還未上餐!荷包蛋叉燒飯要等咁久?朋友都快食完上了壺熱蜂蜜水果茶,都不熱?11點開門,14:00點什麼都賣晒?怎營業?要80字內容,除了一堆爛字真的無話好講啦!

14:09分落單,14:30還未上餐!
荷包蛋叉燒飯要等咁久?
朋友都快食完

上了壺熱蜂蜜水果茶,都不熱?
11點開門,14:00點什麼都賣晒?
怎營業?
要80字內容,除了一堆爛字真的無話好講啦!
2017-12-10
15 分鐘 (堂食)
午餐
2017-12-03 4903 瀏覽
一向是老字號「奇華餅家」的捧場客,最近它在灣仔利東街的旗艦店 1樓開了首間「奇華茶室」,當然要去捧捧場。這間位於三級歷史建築內的茶室,雖然是新開張,但室內經過復修仍然保留著昔日的花式地磚和舊式木門窗花,新舊並存的感覺並不突兀,反而甚為和諧。假如坐在露台位置用餐的話,眺望外面的街景,我覺得更有情調呢! 這天光顧,試了每日限量供應30份的「無骨海南雞飯」、「明蝦多士」、「烤洋蔥叉燒餐包」和季節限定的「凍鹹柑桔梳打」,所有食物都做得有板有眼,水準不差。 首先是「凍鹹柑桔梳打」,味道適中,清涼解渴,雖然天氣已不再像盛夏時那麼酷熱,仍然讓人喝得渾身輰快。兩款小食中,「明蝦多士」做得甚好,蝦大隻,又夠味,多士脆,又夠香,值得一讚。 「烤洋蔥叉燒餐包」雖沒有「明蝦多士」那麼得我歡心,熱暖軟熟的叉燒餐包,醬汁好味,仍然可口。重頭戲的「無骨海南雞飯」配套齊全,雞嫩滑,飯也帶有油香,不過就稍嫌有點硬身,不夠軟熟,冬瓜湯的味道也稍淡。 這間「奇華茶室」的食物定價雖不算十分便宜,但食物都有一定水準,加上環境不俗,光鮮企理,又有懷舊氣氛,在這兒用餐,也頗不錯呢!
  • 明蝦多士
2017-11-28 3149 瀏覽
跟長輩吃飯, 打算安排去茶室, 跟她懷舊一番, 但又不想去太殘舊的茶室, 擔心坐得不舒適, 環境不太好, 她會不習慣。幸好跟好友閒聊時, 得知位於灣仔的奇華茶室已經開張啦!不是單單即場現烤的經典酥餅, 還有多款茶室美食, 可坐定定慢慢嘆。長輩一向也很喜歡我所送的奇華禮盒, 相信帶她來奇華茶室, 必定高興。沿地舖旁邊的梯樓上一層便是茶室, 環境優雅簡約, 裝潢古色古香,很有味道。分有室內和半室外兩個用膳區, 座位不算很多, 設有數張卡座和普通座, 但枱與枱之間有不少空間,還配上寬闊的藤椅, 感覺非常舒適。長輩較喜歡半室外的用膳區, 覺得更舒服自在, 而我也很喜歡, 一於坐在這裏。翻開設計精美的餐牌, 選擇不算多, 但所供應的菜式跟一般的茶室有不同, 竟然有喇沙、海南雞飯、泰式燒豬頸肉、俄羅斯雞肉卷等非一般港式茶室食品, 好驚喜。******************************先點一客明蝦多士 Prawn Toast ($58)回味一下, 不是很多茶室有得吃架! 一客有兩大件,每件都是全隻大蝦 上陣,夠晒霸氣,還配些清爽的沙律菜 和一小碗他他醬。多士 厚度適中,全件都炸得金黃香
明蝦多士
多士 厚度適中,全件都炸得金黃香脆,伴上肉厚彈牙的蝦肉,啖啖肉,很滋味!吃落不算油膩,再蘸些他他醬 和伴些沙律菜 平衡一下,配搭合宜,亦很美味!
無骨海南雞飯
啖啖肉的無骨海南雞飯 Hainanese chicken rice ($98)就最岩長輩。有一大碟配有菜心 無骨雞肉、滿滿一大碗雞油飯、一碗冬瓜湯,及三款醬料,份量都很足。米飯 粒粒分明,稍稍"令"身,帶有雞油香,但吃落沒有油膩感,讚!而冬瓜湯 入口暖暖地,湯身並沒有泛油光,味道清新,冬瓜粒 腍身多汁,簡單而美味。
無骨海南雞飯
連皮的雞肉 相當嫩滑,夾雜着一些黃油脂,甘香油潤得來又不會太過肥膩,完全無骨,啖啖肉好滋味!單嚐原味已不錯,又再試試蘸上三款醬料,有香辣的辣醬、甜甜地的醬油 和滿有油香的薑蓉,各具特色,而個人就最喜歡蘸上甜醬油 再佐飯,一流!
鮮果雪糕窩夫
估不到連茶室也有窩夫, 岩晒我這個窩夫迷, 就點一客鮮果雪糕窩夫 Waffle with fresh fruit & ice cream ($58)一起共享。四件金黃色的窩夫 以黑色石板盛載上枱,灑上白糖霜 和唧了些朱古力醬,賣相吸引!
鮮果雪糕窩夫
每件窩夫 均配了不同的配料,一件有酸咪咪的藍莓、一件有香甜的香蕉片、一件有藍莓 和甜美的芒果肉,還有一件配上一大球冰凍香滑的雲尼拿雪糕,配搭多變,而我就喜歡先將所有配料集於一件,變得更豐富。趁熱馬上品嚐,厚厚的窩夫 外微脆,內裏鬆軟綿綿,帶些彈性,滿有蛋奶香,加埋豐富的配料,更加美味,令人吃得好滿足!
薑蜜蘋果龍井
長輩喜歡喝中國茶, 當然要陪她。在三款秋冬滋選中揀了薑蜜蘋果龍井 Long Jung w/ apple ginger & honey ($42), 用來伴香甜的窩夫的最適合不過。原壺上枱,慢慢斟,慢慢飲,好嘆!如果點着小蠟燭保持溫度就更正。有不少龍井茶葉鮮蘋果片 薑片 沖泡而成,啖啖茶香,亦有少少蘋果 的清甜,而薑 的辛辣味最為突出,但並不會嗆喉,味道溫順亦暖身,喝得很舒服!
每逢過時過節, 我也會在奇華餅家挑選禮盒送給長輩和好友, 皆因它在每個節日也有新產品推出, 每次總有驚喜。現在奇華不單止在產品上不斷突破, 奇華茶室又一新突破, 環境舒適優雅,菜式也有驚喜, 別以為茶室只適合老一輩,事實這裏大人細路都好岩!
2017-11-26
薑蜜蘋果龍井
奇華明明是賣手信和嫁女餅的,怎麼現在連海南雞飯都有得食?!你有去過重建之後的利東街(囍帖街)嗎?中秋節有月球那個地方呢~ 那條街轉角就可以找到奇華灣仔旗艦店,地下賣平常奇華賣的東西和新鮮出爐糕餅,一樓變了特式茶室,二樓還有整餅工作坊。這棟樓本身是三級歷史建築物,樓梯又斜又窄,上面則別有洞天味。我最喜歡懷舊地磚和木窗花,拍起照來別有一番韻味。奇華茶室主打港式茶餐廳名菜,包括每日限量的無骨海南雞飯和茄汁好好食的焗豬扒飯。其他名物如西多士、雪糕紅豆冰當然也不缺少,飲品選擇也蠻多呢,灣仔工作的朋友又多一個用餐地點選擇。明蝦多士 HK$58焦糖奶沬抹茶 HK$38這杯有趣的飲品有三層,攪不勻喝就會太甜,焦糖和抹茶各有自己的位置,另外還附牛奶可以邊飲邊加呢。星州炒蘿蔔糕 HK$48菜甫跟星州有甚麼關係呢?惹味香口的蘿蔔糕,吃起來軟軟糯糯。無骨海南雞飯 HK$98焗叫化豬扒飯 HK$98我負責幹掉上左的煎蛋和試吃少少飯,我以為全熟的蛋原來有流心啊!飯底有加蛋炒過很正宗,茄汁也很好吃啊!(素食人士好久沒吃過焗豬扒飯的汁)(我不想吃豬扒只想吃汁啊)(是不是應該研究一下素焗豬扒飯?XD)九星連珠西多士 H

奇華明明是賣手信和嫁女餅的,怎麼現在連海南雞飯都有得食?!

明蝦多士 HK$58

焦糖奶沬抹茶 HK$38

星州炒蘿蔔糕 HK$48

菜甫跟星州有甚麼關係呢?惹味香口的蘿蔔糕,吃起來軟軟糯糯。

無骨海南雞飯 HK$98

焗叫化豬扒飯 HK$98

九星連珠西多士 HK$42

一口可以吃一粒的西多士,好茶餐廳的味道,油香十足。

鮮果雪糕窩夫 HK$58

鮮果雪糕窩夫也比想像中豐盛,有水果也有雪糕,熱呼呼時鬆餅外脆內軟,吃起來也有雞蛋和小麥香氣,都幾好食喎。
2017-11-25
用餐優惠
試食活動
2017-11-22 2285 瀏覽
早前經過灣仔奇華餅家時,發現店旁有一條小小樓梯,上面寫著「奇華茶室」,好奇之下,便跟好友們去吃午飯,試試看! 餐廳環境舒服,樓底高,令人沒有壓迫感;一列落地玻璃窗,自然光透進來,令室內很光很亮;檯與檯之間的亦有一定的距離,而且椅子是坐得舒適的那種,整體感覺也很舒服!午餐SET價錢是$88加一服務費,但已包沙律、主菜及飲品,而且食物份量也不錯,在灣仔區來說,這樣的環境質素,配上這個價錢,已經很抵食! 朋友點的午餐: 紅酒燴牛脷飯及沙律,牛脷兩大條,好彈牙爽口,汁底是懷舊凡茄汁,好好味呀!另一位朋友點了海南雞飯,這套餐有一碗冬瓜湯,沒有沙律。我試了一件雞,雞好滑,好正! 朋友們也有試油飯,說油飯也非常好味,還讚不絕口呢! 不過因為我不愛吃油飯,所以我沒有試呢! =P嘿嘿,我的午餐來了! 是焗豬扒飯跟沙律! 怎會想到上面會有一隻蛋? 平時去快餐店覺得焗豬扒飯不夠汁,這裡卻沒有這個問題,好多汁,幾乎每一粒飯都能沾到茄汁。豬扒已經細心切好,半生熟蛋汁混著一起吃,天呀!又是懷舊回憶的味道呀! 極像小時候那些螢光橙色的茄汁呢! 好好味!豬扒飯份量很足,吃得超級飽!飯後嘆一杯凍啡,這裡的咖啡也很不錯呢
另一位朋友點了海南雞飯,這套餐有一碗冬瓜湯,沒有沙律。
飯後嘆一杯凍啡,這裡的咖啡也很不錯呢!
2點半後這裡有下午茶,不過老實說,我覺得午飯抵食好多=P
離開時,我有去樓下餅店買蛋撻和蝴蝶酥,蝴蝶酥剛出爐,好香好脆呀!

整體來說,我很喜歡這間茶室。不論環境、食物味道、份量及服務都沒有挑剔! 我準備下次帶媽咪爸爸來懷舊一番! 對了,已問過餐廳,這裡有電梯的,所以如果帶老人家來,不要走樓梯啊,因為樓梯比較大級也比較陡啊!
2017-11-21
  • 海南雞飯
  • 焗豬扒飯
2017-11-13 2373 瀏覽
又去灣仔搵好友食飯,佢介紹呢間中餅店新開嘅餐廳試下!在灣仔舊嘅唐樓一樓,地下係餅店,唐樓重新翻新,樓梯雖然窄,不過光猛!一樓門口都窄,入內好驚喜,白牆深啡木門窗,老舊花紋瓷磚,白桌配藤椅,我哋出露台位置自成一角,地方唔迫,加上樓底極高,唔嘈雜!地方靚,食物種類好雜,好像東南亞嘅食品都有!越南滴滴咖啡($38)喜歡越南咖啡,不過要減甜,呢度上菜已落埋練奶(間間餐廳唔同)叫了減半,來到好香,滴漏壺簡單,滴完撈勻,有種獨特好像拖肥糖嘅味道就啱晒!香濃好味!即磨香濃咖啡($30)朋友飲!明蝦多士($58)金黃色賣相靚, 炸得乾身,炸漿薄脆,蝦爽口唔腥!麵包好像多士夠脆!唔點沙律醬都好味!星洲炒蘿蔔榚($48)份量細,蘿蔔榚足料,但呢種星洲炒蘿蔔榚應該微辣,但呢度完全唔辣,只有豉油味,無咗惹味嘅層次!比較寡!蛋又老!一般烤洋蔥叉燒餐包($46)賣相靚,店員落單已幫我哋切半,餐包鬆軟,叉燒淋身甜膩,炒過嘅洋蔥只有甜無辣!夾埋好味!食物好味!店員有禮斯文,而且細心,會問我們要不要切半(係問咗先落,唔會代我決定)而我問越南咖啡練奶嘅份量,佢又好細心問清楚!感覺舒服!講真價錢略貴,不過加埋環境同服務就值
地方靚,食物種類好雜,好像東南亞嘅食品都有!

即磨香濃咖啡($30)朋友飲!

講真價錢略貴,不過加埋環境同服務就值得嘅!
2017-11-07
2017-11-10 1757 瀏覽
Last week, we were still mourning the loss of one of our favorite afternoon tea spots in Causeway Bay - Anytime (無休館) at Jade & Pearl. The long-time tea restaurant used to be my go-to place for a relaxing lunch or afternoon tea when I first moved back to Hong Kong more than a decade ago. But a few months ago, the entire restaurant area down at J&P Plaza was closed for a brief renovation and when the dust has finally settled, it was revealed that all the old timers including Anytime and Padang Indonesia Restaurant (巴東印尼餐廳) had been sent packing. Very sad news!

What I didn't realize was that Anytime has already found a new home at Lee Tung Avenue, although under a different name - Kee Wah Tearoom (奇華茶室).
There are a total of three stories here, a ground-floor bakery shop, a first-floor tea restaurant and lastly a second-floor workshop which will be primarily used for cooking classes.
Hainan chicken rice set ($88) - I used to have this all the time at Anytime, along with their char kway teow (炒貴刁). I won't say it's the best Hainan chicken rice out there but it gets the job done.
Hainan chicken with rice
The set comes with a free drink and as usual, I went with their iced milk tea which was slightly off the mark this afternoon. I like it a little more milky than that.
Unfortunately, they are only serving 3 items during lunch hours so I didn't get to try some of their signature dishes such as pan-fried turnip cakes and sweet black sauce chicken wings. I guess I will have to make a special trip back some time soon.
2017-10-30 757 瀏覽
星期六午飯時間,喺灣仔覓食嘅時候,突然間被一張蝦多士嘅照片吸引住。見到佢嘅Menu有蓮蓉西米焗布甸,就即刻被吸引住要試吓。呢度喺奇華餅家嘅旗艦店嘅樓上,一間新嘅餐廳,叫做奇華茶室。聽餐廳嘅名字,會以為係茗茶嘅。但係茶嘅種類唔多。Menu上面標榜住「香江小食」丶「港式三文治」丶「香港滋味」嘅大標題。但係對於一個香港土生土長嘅我嚟講,奇華茶室嘅菜式/ 食物一啲都唔港式。「香江小食」竟然係有星洲炒蘿蔔糕;「港式三文治」竟然有俄羅斯芹菜雞肉卷;「香港滋味」第一味竟然係「馬來鮮蝦喇沙」。近年有個名詞叫做「偽洋港女」,意思就係指有啲女仔明明香港出世,香港大,但係滿口英文,連講廣東話嘅時候都帶英文口音同埋淨係溝鬼仔。而我就覺得奇華冰室簡直就係「偽港洋餐」,就好似俗語咁講「掛羊頭賣狗肉」。講返食物先。我點左一個粟米燴石斑飯同埋蓮蓉西米焗布甸。粟米燴石斑飯飯係蛋炒飯。汁比較少,帶有芝士味。飯粒有啲堅硬但係尚有誠意。魚,好鹹。非常鹹。佢哋用咗西式香草嚟處理條魚。我從來都冇食過港式嘅粟米石斑飯係會用 herbs 做㗎囉。魚柳仲有骨添。如果有勇士去奇華茶室點呢個飯食就真係要小心啲啃骨呀!蓮蓉西米焗布甸蓮蓉同西

「香江小食」竟然係有星洲炒蘿蔔糕;
「港式三文治」竟然有俄羅斯芹菜雞肉卷;
「香港滋味」第一味竟然係「馬來鮮蝦喇沙」。

講返食物先。我點左一個粟米燴石斑飯同埋蓮蓉西米焗布甸。

粟米燴石斑飯

蓮蓉西米焗布甸

蓮蓉同西米嘅比例剛剛好。一啲都唔會覺得太甜。非常好味道。

佢哋嘅廚房做咗半開放式。所以食客可以見到廚房裏面嘅活動。廚房裏面嘅員工有啲帶帽,有啲無,我諗好多機會跌到頭髮落去啲食物度。另外佢哋冇一個人戴口罩,又不停喺廚房度講嘢。都幾唔衛生。正所謂眼不見為乾淨,如果要做半開放式廚房,就做戲做全套啦,唔該。

奇華茶室仲會收一個好虛無縹緲嘅費用叫做服務費。點解虛無飄渺?我都唔知道服務從何來。可能餐廳實在太新,員工欠缺訓練,所以服務同餐廳收取嘅價錢嚴重不成比例。

有一樣嘢奇華茶室處理得非常舊香港,好令所有人厭惡嘅處理手法就係找錢嘅時候唔知點解唔可以比一張$50 / $10 紙或者一粒$10銀/ 兩粒$5銀… 而要找到好散俾你,搏你挾俾10%虛無縹緲嘅服務費之後,再俾小費。

其實小費嘅嘢,如果服務員態度或者服務比較好,大部份食客都唔會吝嗇。

希望奇華茶室認真檢討佢哋嘅服務態度同食物質素。其實做洋式港餐冇問題啫,唔好扮「港式」啦。如果餐廳係因為奇華餅家所以要堅持「港式」食物嘅話,就唔該換過個Menu。

2017-10-28
2017-10-29 551 瀏覽
今天試試招牌菜,馬來喇沙,星馬食物,素來重視色香味,一碗上來,香味濃郁,材料十足,有兩隻大蝦,魚片,雞絲,豆卜,喇沙最重要是湯底,這次恰到好處,辣度適中,好口感,食完有回味無窮的感覺
2017-10-28 513 瀏覽
聽同事講話呢度新開張,所以lunch過來試下。但中午時間超多人,位置其實唔多,所以有位的其實都幾舒服。但我們足足等了30分鐘才有位。午餐每日只有三款選擇,我們一行三人便每人叫一款,但來到米是生心的,我的喇沙還好,石斑友人話好厚,熱度也夠。茶香的確一流,凍飲又夠大杯,所以等冇咁多人可以再試,到時款式會有改變了吧?!
聽同事講話呢度新開張,所以lunch過來試下。

2017-10-27
30 分鐘 (堂食)
2017-10-27 283 瀏覽
買月餅見有張卷送紅豆冰就黎試下叫多左個鮮果窩夫食餐牌其他食物飲品都不平紅豆冰得淡奶味紅豆太軟窩夫反而唔錯生果唔酸食食下聽到隔離台講焗飯有生米熱鴛鴦又變酸總結野食太貴環境係幾好既
買月餅見有張卷送紅豆冰就黎試下

熱鴛鴦又變酸

總結野食太貴
環境係幾好既
2017-10-26 244 瀏覽
很喜歡這個幽靜的地方, 裝修舒服樓底高,音樂清雅,員工服務好,都好有禮貌同笑容親切😬😬😬,但食物比較ㄧ般,點左ㄧ個菠蘿油($28)及奶茶($28)。 包真係令人失望,收28蚊再加ㄧ,成個鬆弛熊咁,個面散散地,不值呢個價錢。 奶茶中規中矩,唔難飲但茶味唔夠。 希望佢地努力改進,因為地方實在佈置得唔錯,唔好嘥咗個地點。未必為食物再來,但如果同朋友或工作夥伴下午茶傾嘢,想搵一個幽靜嘅地方,可以考慮這個地點。

2017-10-26
2017-10-25 258 瀏覽
苦等了六個月,奇華茶室終於在十月十六日開幕,前身是翡翠明珠商場旺場的無休館餐廳,換上新鋪,水準更上一層樓,今次叫了幾個小食,黒汁雞翼,义燒餐飽和蝦多士,味道和賣相,都有水準,雖然暫時不做晚餐,但是看午餐牌,天天不同,似乎都幾吸引,經理伍先生和各位侍應,都悉心服務,值得一讃,地方方面,這是保育建築物,很多裝修限制,但是設計師都頗費心機,充分發利用空間,裝修高貴典雅,四十多個座位,毫不覺得擠迫,午餐時間應該會迫爆場

經理伍先生和各位侍應,都悉心服務,值得一讃,

• 窩夫,海南雞飯,蝦多士,义燒飽