2023-07-30 89 瀏覽
😍😍奇華嘅紅豆糯米糍真係好正,甜而不流💕💕個皮做得軟硬適中,餡料份量剛好👍🏻👍🏻而且椰絲份量不吝嗇🥰口感非常好❤️❤️❤️❤️❤️每次買返屋企,我都雪凍少少再食,口感再提升,每次都可以一口氣食哂4粒😂🤣🤣原本奇華仲有一款朱古豆沙包都好好食,但近排成日都買唔到😭😭唔知係咪已經無出呢😭希望之後會見番有呢款食單品買啦😭朱古豆沙包真係好岩升呢啲懶人做早餐食😭味道又好,份量做早餐都剛好😭😭😭😭

紅豆糯米糍
紅豆糯米糍
2018-12-30 494 瀏覽
奇華呢幾年鋭意進取,推出一系列的喜餅之余,亦開始出品一些高質素的餅干,甚至麵包和包裝蛋糕,産品越來越多元化的同時,也能夠兼顧到出品的質素,實屬難得。蔓越莓牛油曲奇係家中親友的至愛,今次再試過雞蛋餅。不會好像坊間其他的雞蛋餅那麼干身戒口,亦不會太甜。下次再幫襯奇華時,又多一個選擇。

2015-08-26 588 瀏覽
今年向奇華買满512,會送一合熊猫月餅,包括兩個迷你陳皮紅豆加兩個迷你蛋黃白蓮蓉月。奇華嘅紅豆月餅就年年都有食,今年第一次食陳皮紅豆。一食入口月餅皮夠薄,紅豆饀好實,入口已經有一陣陣陳皮嘅味道,一路食一路食到d粒狀嘅陳皮向紅豆溶度,初幾口真係好像我朋友口中唔好食,但慢慢食落味道適應到,食食下我覺得個陳皮味其實幾香口幾好食。自己一個人但係又想食唔同味嘅月餅,奇華岀左d迷你奶黃同蓮蓉月餅,啱哂我可以食哂唔同口味。奶黃月餅食落唔利口,味道淡淡的,唔覺甜,好清新。個蓮蓉好香,昧道濃又滑。

2015-08-25
2015-05-31 408 瀏覽
五月過後, 端午節又快來臨, 當然就是吃五月粽的時候. 文迪常常說未食五月糭, 寒衣不入櫳, 想快些把寒衣入櫳, 還是提早吃五月粽吧. 奇華餅家新近推出了兩款全新的五月粽, 包括奇華鮮肉臘腸粽, 以及合桃棗蓉粽, 皆是很特別的選擇呢.奇華鮮肉臘腸粽 $60: 8分, 用上奇華鮮肉臘腸來做粽, 真的是幾有想頭的配搭, 兩款奇華的皇牌出品, 結合起來, 效果不俗. 糯米吸收了臘腸的味道, 就像吃臘腸飯一般. 而且還加上冬菇以及蝦米等等, 有驚喜.合桃棗蓉粽 $50: 8.5分, 至於合桃棗蓉粽就是比較健康的選擇, 以南棗蓉配上合桃, 味道清香而不會太甜, 畢竟南棗蓉跟合桃皆是相當滋補的食材, 這個組合, 讓大家吃粽也吃得健康.極上珠姐XO醬五花腩肉粽 $60: 8.5分, 想吃得比較香口, 就要試試極上珠姐XO醬五花腩肉粽, 用上奇華招牌的極上珠姐XO醬, 辣勁十足, 五花腩不會太肥膩, 多吃一點也不怕.雙黃金華火腿瑤柱裹蒸粽 $108: 8.5分, 最後試的就是名物雙黃金華火腿瑤柱裹蒸粽, 大大隻的裹蒸粽, 用料豐富, 包括有原粒瑤柱, 花菇, 鹹蛋黃, 金華火腿, 栗子, 蓮子, 五花
雙黃金華火腿瑤柱裹蒸粽 $108: 8.5分, 最後試的就是名物雙黃金華火腿瑤柱裹蒸粽, 大大隻的裹蒸粽, 用料豐富, 包括有原粒瑤柱, 花菇, 鹹蛋黃, 金華火腿, 栗子, 蓮子, 五花腩等等. 糯米吸收了那兩大粒鹹蛋黃的甘香味, 人間美物.
奇華餅家的全新五月粽, 奇華鮮肉臘腸粽用上奇華鮮肉臘腸來做粽, 是想頭的配搭, 而合桃棗蓉粽就以南棗蓉配上合桃, 是健康之選. 另外, 兩款經典作極上珠姐XO醬五花腩肉粽以及雙黃金華火腿瑤柱裹蒸粽依然令人滿意. 另外, 凡購買五月粽滿$160, 即可獲贈保溫袋乙個, 更為便利呢.
2014-04-27 104 瀏覽
復活節過後, 很快又是吃五月粽的日子了. 您喜歡吃甚麼款式的粽呢? 傳統口味還是全新口味呢? 奇華餅家就為大家帶來不同款式的五月粽, 謝謝公關朋友送來當中的四款推介, 讓我跟文迪能夠提早感受端午節的氣氛.陳皮豆沙梘水粽 $42: 8.5分, 首先試的是去年也有吃過的陳皮豆沙梘水粽, 相當特別的組合. 對, 就是跟奇華的陳皮蓮子紅豆糕很相似的組合, 外層的糯米質感對辦, 入面的餡料就是紅豆沙及老陳皮, 那陣陳皮香是相當突出的, 配上細滑的紅豆沙同吃, 那個感覺, 就真的跟吃紅豆沙很相似, 愛好甜美的朋友, 準會喜歡.沙茶牛腩粽 $52: 8分, 接下來要試的就是全新推出的沙茶牛腩粽, 大家看見名字, 或許會奇怪, 是否真的是沙茶牛腩來做的粽呢? 對, 真的沙茶牛腩來的, 很特別的配搭. 吃落口, 那陣沙茶醬的味道是相當突出的, 帶點蝦米香, 很惹味的. 至於牛腩的質感也不俗, 不會太實, 帶肉汁. 不過這客粽子會是比較重味一點的, 且看是否合適您的口味了.麥米紅豆黑糖粽 $52: 8.5分, 另外一款全新推出的就是麥米紅豆黑糖粽, 也是一個很特別的組合, 主打是有美顏健康的效用, 女孩子
麥米紅豆黑糖粽 $52: 8.5分, 另外一款全新推出的就是麥米紅豆黑糖粽, 也是一個很特別的組合, 主打是有美顏健康的效用, 女孩子吃也很合適. 主要材料是有機麥米, 北海道紅豆, 以及沖繩黑糖. 麥米跟紅豆其實已經融入了糯米當中, 是幾匹配的. 特別喜歡北海道紅豆是很香甜的. 而粽內還有沖繩黑糖, 甜味輕宜, 但就更加健康. 這客麥米紅豆黑糖粽, 亦是吃素的朋友的好選擇呢.
雙黃金華火腿瑤柱裹蒸粽 $102: 8.5分, 最後要試的也是皇牌出品, 雙黃金華火腿瑤柱裹蒸粽, 份量十足, 兩個人分吃當作午餐也相當足夠. 是年的出品, 加入了兩大粒鹹蛋黃, 味道甘香, 跟糯米同吃, 當然是美味非常. 其他材料還包括有鹹香十足的金華火腿, 鮮美的瑤柱, 香甜的栗子, 五花腩肉等等. 如此足料的裹蒸粽, 真是教人難以抗拒呢.
奇華餅家的四款五月粽, 無論是傳統口味還是全新口味皆是有相當水準的. 當中的雙黃金華火腿瑤柱裹蒸粽以及麥米紅豆黑糖粽是我的心水推介, 愛甜的就不要錯過陳皮豆沙梘水粽了. 大家還可以選購種粽滋味禮盒, 以禮盒盛載雙黃金華火腿瑤柱裹蒸粽, 台式五香肉燥粽以及陳皮豆沙梘水粽. 另外, 凡購買五月粽滿$150, 即可獲贈保溫袋乙個, 更為便利呢.

用餐優惠
試食活動
2014-03-10 339 瀏覽
記回農曆年前的時光吧.賀年芋頭糕 $78: 7.5分, 文迪不能吃蘿蔔糕, 又心思思想吃糕, 最好的選擇還是芋頭糕吧. 大肚婆想吃甚麼, 就買甚麼給她吧, 就在奇華買了客賀年芋頭糕. 是幾足料的, 芋頭幾香, 煎好後同吃, 也算是幾香口的, 也是美味的.下個新年, 要找小吉一同吃呀!
記回農曆年前的時光吧.

下個新年, 要找小吉一同吃呀!
2014-01-26 148 瀏覽
今年家人很早已開始應節煎蘿蔔糕來享用,看得我流了不少口水,可惜中國傳統智慧蘿蔔屬於寒涼的蔬菜,孕婦不宜食用,那我就只好食甜的年糕,偏偏小吉不愛甜,糖份高也不宜多吃,愛吃的我不能再忍口,就和CEO來奇華購買一個小型芉頭糕,滿足一下我這個餵食的大肚婆呢 賀年芉頭糕 $78材料有芉頭、蝦米及臘腸,細份量的芉頭糕 $78,切得較薄可分得18件。糕身不太實,煎起來是不易鬆散,餡料是不吝嗇的,選用中型的蝦米,芉頭粒蠻粉粉的,而口味上較為清淡,沒有明顯的味精,但略嫌五香粉味不足,少了一份惹味,屬吃得健康清淡的選擇。
賀年芉頭糕 $78
2013-02-02 89 瀏覽
奇華餅家在這個農曆新年又帶來了不同的賀年糕點, 謝謝店方的邀請, 能夠試食了四款糕點, 包括是亞嫲糖年糕, 自家珠姐XO醬臘味蘿蔔糕, 新口味薑汁日本甘薯糕以及新口味陳皮蓮子紅豆糕. 在此先說聲謝謝.店方用上了精美的禮盒來包裝, 客人可以按自己的心水自行配搭不同的糕點, 這次吃到的禮盒是四件裝, 另外也有兩件裝供應. 每件糕點份量不少, 我們一家人分吃就最適合.自家珠姐XO醬臘味蘿蔔糕: 9分, 先試的就是自家珠姐XO醬臘味蘿蔔糕, 平日吃開的蘿蔔糕是沒有XO醬的, 想要XO醬的話就要自己另外添加, 但奇華的出品就把XO醬先行加入蘿蔔糕, 吃的時候每一口都感受到自家珠姐XO醬的味道, 帶點辣勁, 是幾香口的. 蘿蔔糕本身用上臘味及蝦米作配料, 是幾豐富的. 這客蘿蔔糕, 是幾突破的做法, 值得一試. 亞嫲糖年糕: 8分, 過年的時候, 當然要吃吃年糕這應節食品. 接下來試的就是亞嫲糖年糕, 質感是幾煙韌彈牙的, 但不會太甜, 也是有水準的.薑汁日本甘薯糕: 9分, 跟著就是兩款新品, 先試的是薑汁日本甘薯糕, 單看名字已知道是特別的配搭, 用上日本的德島名物金時紫薯, 質感軟綿, 還加
薑汁日本甘薯糕: 9分, 跟著就是兩款新品, 先試的是薑汁日本甘薯糕, 單看名字已知道是特別的配搭, 用上日本的德島名物金時紫薯, 質感軟綿, 還加上薑汁, 根本就像在吃番薯糖水一般, 味道是甜中帶點甘. 在糕身中還看見到甘薯絲, 真材實料之餘, 也更添口感.
陳皮蓮子紅豆糕: 9分, 最後試的也是新品, 就是陳皮蓮子紅豆糕, 用上紅豆, 湘蓮再配上老陳皮, 對, 這個組合, 就是一碗紅豆沙, 但奇華就把紅豆沙幻化成一客紅豆糕, 在糕身是能夠見到粒粒紅豆以及粒粒蓮子, 紅豆夠鮮甜, 配上老陳皮那甘香的味道, 也是動人的組合.
幾款糕點都是水準之作, 特別是兩款新品, 有創意之外, 食味也是沒有令人失望. 這個農曆新年, 不妨到奇華選購賀年糕點, 用來送禮實是大體的選擇, 買來在家跟一家人一同吃糕過年, 當然也是一時之選.
  • 薑汁日本甘薯糕
  • 陳皮蓮子紅豆糕
  • 自家珠姐XO醬臘味蘿蔔糕
2012-09-12 78 瀏覽
近年奶皇月餅是一時的大熱之選, 奇華也推出了全新的御金奶皇月. 謝謝公關朋友的邀請, 讓我試食了這客月餅. 在此再次說聲謝謝.御金奶皇月 $238: 8分, 一客8個, 用上了雙倍蛋黃及牛奶份量, 蛋香當然是非常濃郁, 食落口還有蛋黃碎粒, 豐富了層次. 面頭加入了金箔, 更加矜貴. 早前把這客月餅跟家人分吃, 大家反應也很正面, 就算平日不愛吃傳統的蓮蓉月餅, 也會愛上這新口味.賣價是比一般的奶皇月貴, 但這客御金奶皇月, 包裝精緻, 奶皇加上金箔的組合,又實在是合適的送禮之選. 不知道會否有一天奶皇月餅會取代蓮蓉月餅成為主流呢?
  • 御金奶皇月
2010-04-30 124 瀏覽
放工回家, 知道屋企除了零食外, 已經沒有其他乾糧來做早餐. 想買幾塊方包算, 但行過兩間出名既日式麵包鋪. 一係貴, 一係要我買大包. 把心一橫過去奇華睇睇, 冇就先上supermarket. 結果俾我係奇華, 找到平平地半磅既方包, 再買多一個粟米火腿包, 同一個蛋糕仔, 作為打後幾日出門前既早餐食品.早餐的第一天, 先扎粟米火腿包吞噬. 內餡甜美的粟米包. 包本身也比較甜口. 初嚐奇華的港式包點, 原來也有點料子. 覺得奇華想係眾多麵包西餅鋪中, 佔番一個位.之後的一天, 是食蛋糕. 不過蛋糕就比較粗鞋. 不過味道方面就夠甜, 奶油都幾香. 或許奇華用的是中式蛋糕既烘焙方法. 同西式或日式既方法有別. 蛋味是比起其他味道重的, 亦明白到Cake為何要譯做"蛋糕".方包, 軟綿綿的, 不過方包有咩好寫呢. 夠軟, 已經是非常好了. 在此希望奇華繼續變下, 來日有望係奇華買到西餅餅劵同生日蛋糕.

不嬲都係奇華FANS, 他們蛋糕, 餅都是很好味的....(除了月餅)最近很少很少吃, 因為唔知佢地係未放防腐劑, 間唔中一兩次好了。昨天心思思想買番兩件做早餐, 先見到個牛油瑞士倦, 五蚊, 再買個芝麻雙重蛋糕 (個名好似係咁, 總之有兩層,中間夾住芝麻醬), 先講牛油瑞士倦, 淡淡牛油味, 不是很甜, 忌廉恰到好處, 蛋糕超軟"熟", 很好吃。個重要推介的(雙層)芝麻雙重蛋糕($5), 先用手滅開吃上層, 唔~~~~~好味~~~~~~再吃下底個層~~~~~嘩........正~~~~~~~塗滿 芝麻醬, 很美味~~~~~~~~食都好開心~~~~~嘻~~~~~~~~~~一定要試~~~~~~~今日想去再買可惜已經買晒LU~~~~~~~~~~~~~~~~

牛油瑞士倦
$10 (早餐)
牛油瑞士倦
2009-07-02 151 瀏覽
媽咪有餅卡, 於是去掃貨。是次買了很多未試過既野, 不過, 我只吃了已經食過既熊貓曲奇餅和海苔脆脆。哈~!!!熊貓曲奇餅 - -- 造型如同真熊貓, 一樣咁得意, 可愛到唔想食佢落肚!!!!! 一咬.........嘩~~~~好好食, 食到停唔到口, 一次過食左兩三包了。香香曲奇味, 啡色位是有有點朱古力味的, 曲奇餅脆脆地, 唔會太甜, 勁食~!!!! 已經迷左佢了~~!!!唔理~要去買禮盒裝個隻。好鐘意食啊~~~~~~~~海苔脆脆 - 似是加了價?????以前好似五蚊包, 宜家$6。一向都食開, 誠意推介之一, 海苔味重, 一塊塊圓圓地細細塊, 好香口, 令人食到停唔到口, 正!肥妹仔服務更值得一讚, 雖然係新人, 不過勁主動, 好cute!

熊貓曲奇餅
熊貓曲奇餅
  • 熊貓曲奇餅 海苔脆脆
上星期見奇華又有新產品推介:($9兩件)杏仁小麥朱古力夾心蛋糕 & 雙重朱古力夾心蛋糕買左兩件杏仁小麥朱古力味黎試 一咬落口已經食到好多一粒粒細細既杏仁粒,而且杏仁粒滿佈整個蛋糕,但感覺好似食緊花生粒咁... 味道一般啦!小麥既分量唔係好多,所以食果時唔係好覺有小麥成份;而蛋糕就用朱古力放在中間做夾心,朱古力味都幾香,但如果可以塗厚d仲好呢!整體黎講,蛋糕幾軟熟,但比較細件,新口味都可以一試既!
上星期見奇華又有新產品推介:($9兩件)
杏仁小麥朱古力夾心蛋糕 & 雙重朱古力夾心蛋糕

買左兩件杏仁小麥朱古力味黎試

但感覺好似食緊花生粒咁... 味道一般啦!

小麥既分量唔係好多,所以食果時唔係好覺有小麥成份;

整體黎講,蛋糕幾軟熟,但比較細件,新口味都可以一試既!

$9 (其他)
2008-07-22 30 瀏覽
食完fairwood,黎呢度買第二日早餐要芝士吐司...第二朝叮塊黎食d芝士半溶,好鬼香多士熱烘烘的 一流呀下次試下新出的蕃茄吐司
食完fairwood,
黎呢度買第二日早餐
要芝士吐司...
第二朝叮塊黎食
d芝士半溶,好鬼香