2020-06-04 51 瀏覽
🤎 總店喺銅鑼灣已經開咗兩年啦😍 今次尖沙咀新店係網絡唱作歌手龍小菌同朋友合作開設嘅☺️ 大部份沿用番台灣食材👍🏼👍🏼🤎 炸花枝丸 $38 , 🐼喜歡的小食喔💕🤎 牛肉捲蔥餅 $48,蔥餅入面捲着左牛肉同青瓜等,蔥餅感覺唔會太油👍🏼🤎 鹽酥雞滷肉飯$72,鍾意佢哋將啲餸分開用碟上,咁樣share嚟食都方便好多啦☺️🤎 台式香腸雞肉飯 $68,台式香腸喺出邊比較難搵到,得閒食下又幾滋味😋🤎 珍珠奶茶 🥤$30,好耐冇飲過啦,偷偷飲咗幾啖🤭 啲珍珠比較甜🤎 蜂蜜人蔘紅棗烏龍茶 $28,我真正嗰杯飲品係呢個,仲揀咗無糖㗎😉

🤎 炸花枝丸 $38 , 🐼喜歡的小食喔💕

2020-06-03 420 瀏覽
原來奔之食堂已經進駐九龍,在翻新過後的新太陽廣場開了九龍分店。在尖沙咀搵食又多個選擇了,而且是「有服務但免加一服務費」,十分抵食!餐廳門面有台式飲品吧,可以單買外賣,而餐廳門外設有幾個面壁位,都是打卡好地方;餐廳內就一樣以深木系設計,配上乾花和燈飾等,營造出一個自然悠閑的環境氣氛。今日正好吃到 下午茶套餐(14:30 - 17:30)價格相宜而且不收加一服務費,感覺很超值。《眷村紅燒牛肉麵 $78》我先喝了幾口湯,湯底香濃而不咸,亦很清不油膩。牛肉厚身又大塊,入口香甜又不韌,中間筋位很有膠質,好吃。《傳統清燉牛肉麵 $78》湯底比紅燒牛肉麵的清香一點,同樣不油膩。麵條軟稔度剛好,掛湯好吃。《宜蘭鹽酥雞 $48》鹽酥雞香脆可口,微微咸香配上脆香口感一流,而且雞肉仍然多汁嫩滑,好吃。《眷村牛肉捲蔥餅 $48》蛋皮做得不錯,厚薄適中而且不會太硬,夾著牛肉很有飽足感,如果可以有其他餡料選擇會更佳。飲品跟餐 《芋圓香芋奶 +$15》職員主動問到要否少冰少甜,服務細心。香芋奶中有差不多1/3的芋圓,芋圓細細有彈牙有口感,而且有芋香,好喝。跟餐 《黑糖珍珠奶茶 +$15》點了少甜的珍珠奶茶,黑糖味更

今日正好吃到 下午茶套餐(14:30 - 17:30)
價格相宜而且不收加一服務費,感覺很超值。

《眷村紅燒牛肉麵 $78》

《傳統清燉牛肉麵 $78》
湯底比紅燒牛肉麵的清香一點,同樣不油膩。
麵條軟稔度剛好,掛湯好吃。

《宜蘭鹽酥雞 $48》

《眷村牛肉捲蔥餅 $48》

飲品跟餐 《芋圓香芋奶 +$15》

跟餐 《黑糖珍珠奶茶 +$15》
點了少甜的珍珠奶茶,黑糖味更出,好喝。
2020-06-01
餐廳:奔之食堂 (尖沙咀)地址:尖沙咀廣東道28號力寶太陽廣場LG樓LG07-08號舖跳舞之前同朋友係尖沙咀呢間新開嘅台式餐廳奔之食堂食左個early dinner🥢,趁仲有下午茶緊係唔可以錯過啦😎,睇下我地兩個大男人有幾大食師大香酥排骨蔥油拌麵 $65香酥排骨都幾大塊,切開都有十幾件😋,將蔥油汁加入去台式麵撈勻別有一番風味,可以按自己嘅喜好加多加少醬汁,仲有唔少青瓜伴碟嘉義雞肉飯 $48手撕雞肉堆放左係飯嘅上面🐔,加上秘製醬汁連埋飯一齊食麵幾惹味犇之極品拼三寶 $68所謂嘅三寶即係台式香腸、糯米腸同雞米花,我同朋友都大讚香腸好有台灣地道風味😍,真係好掛住台灣嘅夜市🥺,疫情過後一定要去台灣打個轉。雞米花即係炸雞粒,皮脆而薄,入面啖啖雞肉,如果有杯啤酒就一流🍺。伴碟嘅仲有自家製泡菜同炸蝦片,好好味好邪惡呀宜蘭鹽酥雞 $48極及推介鹽酥雞,鹹香適宜🤤,而且雞肉酥香,唔會好油膩,一碟大概有十件,呢個質素都值嘅餐飲叫左推介嘅黑糖珍珠奶茶(跟餐+$10)同愛文芒果莎莎($52),兩杯我都有試😆,黑糖係餐廳自己手打,軟腍而有少少煙韌,奶茶仲打到起泡👍🏼,叫左微甜我就覺得甜度岩岩好,畢竟我唔鍾意太甜
餐廳:奔之食堂 (尖沙咀)

師大香酥排骨蔥油拌麵 $65
可以按自己嘅喜好加多加少醬汁,仲有唔少青瓜伴碟

嘉義雞肉飯 $48

犇之極品拼三寶 $68
所謂嘅三寶即係台式香腸、糯米腸同雞米花,

宜蘭鹽酥雞 $48

奶茶仲打到起泡👍🏼,叫左微甜我就覺得甜度岩岩好,畢竟我唔鍾意太甜;愛文芒果莎莎係夏天飲最適合不過,清暑解渴,仲有粒粒芒果都幾香甜🥭,不過$52一杯就好似有少少貴

餐廳有唔少懷舊裝飾,仲有唔少打卡位📸,全日仲免收加一添👍🏼,行過可以去食個飯打個靚卡
2020-06-01
8 分鐘 (堂食)
  • 犇之極品拼三寶
  • 宜蘭鹽酥雞
2020-05-27 194 瀏覽
今日坐船過海嚟到尖沙咀,原來新太陽廣場變咗好多,連個名都變埋做力寶太陽廣場,所以以下時間,當然又係A姐嘅shopping time!不過,佢今日竟然買唔到嘢,但行吓行吓,行到好入,發現呢間食台灣嘢嘅小店。首先一讚嘅係呢間餐廳嘅服務都幾好架。士林炸花枝丸我食親台灣嘢都必叫花枝丸,因為好鍾意佢啲花枝粒,食落好有口感!而且即叫即炸,炸得香口,好好味。師大香酥排骨香酥排骨大大塊,預先切好一件件,食得夠晒方便。排骨帶有少少肥,食落唔會好嚡好硬。鹽酥雞滷肉飯鹽酥雞係超有水準!炸粉夠薄,雞肉夠juicy,好嫩滑嘅肉質!而滷肉飯當然唔少得肥瘦適中嘅滷肉啦,加上蓬萊米,索晒滷肉醬汁,好好味!眷村紅燒牛肉麵牛肉麵用上牛展,份量好多,而麵底用上刀削麵,湯底好香牛肉味,但就略嫌鹹咗少少。珍珠奶茶、蜂蜜柚子茶呢間珍珠奶茶好好味呀!!!茶味同奶味分佈啱啱好!而珍珠好有口感,夠解喝又好好味呀!

2020-05-26
珍珠奶茶、蜂蜜柚子茶
上星期放假之際,本身係whatsapp約朋友F先生食晚飯,佢知道我放假,問我下午有冇空都一齊食個飯。佢話佢約左瓜爺同龍小菌食個午飯,碰巧有時間,當然不會錯過,年前喺F先生嘅教父飯局都見過一次小菌,不過上次只有匆匆一見,又冇特別傾啲乜嘢同打卡,今次正好,無理由唔去。下午的地點正是奔之食堂,兩個多月前同後和另一班朋友去過銅鑼灣嗰間分店,當天還帶了些手工麵回家,第二日即刻煮來吃,全家都讚好。可惜當天上午有事,去到的時候,大家都吃左一半,不過當然,飯局之事,吃東西為次,傾吓計交流吓才為主。尖沙咀的分店更加靚,而且非常方便,喺海港城呢邊吃台灣小食牛肉麵嘅選擇唔太多,呢到絕對係午飯嘅好選擇。當然如果你夜晚喺附近行街簡單食個晚飯都好,價錢來講相對好平。坐低先食小吃,瓜爺點了南投竹山雲筍,新鮮到不行,雲筍的香氣在口腔內非常四散,那種爽脆,叫人非常開胃。士林炸花枝丸,五粒只售$38,喺尖沙咀來講價錢算非常超值,當然不能來跟士林夜市比較,炸得香,花枝彈牙夠緊致,就夠了,好吃。叫了件滷蛋,試下呢度個滷水,也是不錯,此刻搞到我好想吃一碗滷肉飯,不過早餐剛剛吃完不太肚餓,所以過下口癮便算。食開台灣野,一定會講起

食開台灣野,一定會講起台灣嘅文化和交流,講起宜蘭嘅陽光與海灘,講起台灣人嘅慢活style,再講起那邊的文化,在桌上嘅幾位朋友大家都非常想念台灣的天空。

在香港,大家都追尋想搵多啲錢,但係搵咁多錢又點,我們沒有快樂,也沒有人生的滿足。在台灣的天空,有嘅係自由嘅空氣,就算搵錢冇咁多,但嗰度嘅人點都開心啲。

“若這天來臨誰會敢猜想天空變了樣” ,在紛亂的社會,記得星期三這個下午還未有什麼消息,大家還在談天說地,講吓旅遊、講吓音樂、講下滑浪、講吓食,幾天後,人人卻都查詢移民台灣,活在這個大時代都不知是好還是壞。

特別呢幾日,末日咁特別重。

還記得吃主食前,那天還有個朋友短訊給我講股票,那天歌舞昇平,什麼港交所、平安好醫生、阿里巴巴Gogogo ,那刻我記得我還在吃犇之三寶麵。

銅鑼灣試過呢度嘅紅燒牛肉麵,水準當然好高,今次試三寶,感覺更不錯。

以牛腩、牛筋、牛肚三個主角,加上清湯的味道,試一下麵條,彈性十足,和香港人一樣,堅毅不屈。

牛肚的味道很好,好淋好好食,係少見的高質。

牛筋淋到不行,牛腩又係,煙韌到捨不得呑落肚,係一吃自然會愛上的種類。

記得一定不能錯過嘅係呢度嘅酸菜同埋辣椒油,那辣油有點在林東芳吃到嘅感覺。

瓜爺叫的傳統清燉牛肉麵,我上次也有吃過,那個味道,絕對令你想起西門町洛陽街附近嘅牛肉麵激戰區,食完去橡木桶飲威,那個簡單不過的幸福,現在卻是多麼遙遠。

估不到兩日後,因為一單人所共知嘅新聞,香港就似末日般,大家都像結咗婚嘅人,一樣從城裏逃出來。

我想香港不像婚姻是一座圍城。因為至少城裡的人想出來,城外的人都會想進去。然我們這孤城,人只想走,有出無入,我諗沈從文也沒有想過,東方之珠會變成咁。

當然那一刻我們沒有傾談政治,反而繼續講音樂,由David bowie到britpop到durian durian 再到Morcheeba,我們的生活可以有很多美麗嘅事物可談,人生還是可以很正面的,是把我們趕上絕路?

那刻才突然想起,小菌也是香港大學中文系嘅人,多觸覺和特別多愁善感,相信這才是創作靈感的來源吧,正如我食餐飯,都咁多嗲,可惜沒有立即相應,下次吧。

尾聲飲杯季節限定的愛文芒果沙冰,那種甜,有生之年屬於我,那刻幻想下自己在台灣,看著海,聽著達明一派的歌,恐怕這個璀璨都市光輝到此,聽到這句,特別唏噓。

如果這個末日之前吃一碗牛肉麵好嗎?好呀,因為呢碗牛肉麵令我想起嘅台灣自由自在嘅氣息。

瓜爺講到一月選舉時佢喺台北,才驚覺,原來已經過了半年,但我們的命運卻走越遠。

我也想好似奔之食堂嘅理念,對人生,還有希望,還有活力,還有期待。

只要我們尚有一口氣,我們還要堅持,你聽過阿信的故事嗎?

小菌,不如你唱下。

PS希望下次去可以聽到你首主題曲。

奔之食堂
尖沙咀廣東道28號力寶太陽廣場LG樓LG07-08號舖
2020-05-20
2020-05-23 207 瀏覽
今天經過DFS 發現這裏開了幾間食肆!其中這台灣食店裝修好文青,仲係食我至愛的台灣菜於是就跟朋友入來試一試可能是下午茶時段所以不是太多人剛剛問過才知道原來只是開了兩星期裝修比較田園風格!而且幾舒服!對於台灣的食品我比較喜歡他們的小食所以就叫了經典的台灣地道小食台灣香腸,宜蘭鹽酥雞以及士林花枝丸!台灣香腸配有蒜頭十分可口美味!鹽酥雞就炸得比較略為乾身一點點!花枝丸就不過不失但與真正士林夜市比較就差一點點!麻辣牛肉干拌麵牛肉很有牛味麻辣也很美味!至於紅燒牛肉麵湯底清甜牛肉味!臨走前喺門口外見到有拌麵包裝可以買回家自煑由於是沒有防腐劑天然製作所以就買了四種口味試試!
宜蘭鹽酥雞
士林花枝丸
紅燒牛肉麵
2020-05-21
下午茶
宜蘭鹽酥雞
紅燒牛肉麵
2020-05-22 310 瀏覽
香港網絡唱作歌手龍小菌同朋友新合作之新店「奔之食堂 Pun's Food」剛於尖沙咀力寶太陽廣場開設分店,身為朋友嘅我緊係要去支持支持,而「奔之食堂」嘅總店響於約2年前進駐銅鑼灣至今,店舖主要大部份沿用返台灣食材及由台灣聘請返廚師等員工,所以係響香港經營台式餐廳非常難得、真真正正嘅台灣直送。由於其中一個合夥人係做建築行業的,所以店內環境之設計同擺設都整到好有古老台灣嘅特色,牆上更可見到有幾幅台灣嘅舊式電影海報,而小菌亦都為「奔之食堂」作咗首新歌,但由於疫情關係,所以團隊未能遠赴台北拍攝MV,等完成MV後便能面世。雖然只新開幾天,但午市時段係坐無虛席的,入門口量體温加酒精搓手液,呢個時勢係少不免,見到枱與枱之間有隔1.5米或用分隔措施,我影呢張相係等中間2座枱嘅客人一走先影的,一坐低我哋先點幾款前菜及台式小食,包括有前菜話梅小蕃茄($38)、南投竹山雲筍($38)、台式小食有宜蘭鹽酥鷄($48)、士林炸花枝丸(5粒,$38)及滷蛋(1顆,$8)。話梅小蕃茄,酸酸甜甜又多汁,令人開胃又醒神;南投竹山雲筍,台灣筍係我最愛台灣食材其中之一,雲筍脆嫩可口,微辣惹味。宜蘭鹽酥鷄,外皮金黃酥脆,裏面

話梅小蕃茄
南投竹山雲筍

宜蘭鹽酥鷄

滷蛋

宜蘭鹽酥鷄,外皮金黃酥脆,裏面鷄肉細嫩;士林炸花枝丸,外面微脆,內裏足料入味又彈牙;滷蛋滷得夠入味,有少少肉燥放咗響蛋面,可能我無同麵或飯撈埋一齊食,所以覺得少少鹹。

愛文芒果沙冰

食完前菜及台式小食,飲返杯愛文芒果沙冰(季節限定,$52),愛文芒有幾出名我相信唔需要再多講,沙冰微酸透心涼,杯頂嘅芒果肉香甜扎實,仲要係季節限定,所以大家唔好錯過。

自家製鹹酸菜

枱上面有自家製鹹酸菜同辣椒油提供,更加能感受到台灣嘅風味。

犇之三寶麵

點了店內名物:犇之三寶麵(牛腩、牛筋、牛肚,$86,如星期一至五午餐時段:11:30am-2:30pm,$96包普通熱飲一杯),食麵通常先飲啖湯,湯頭夠清甜,麵條係我食開嗰款台灣粗身麵,牛腩肥瘦適中,算腍又好嚼口,牛筋好咬口又有韌勁,牛肚又夠軟腍,真心係幾高水準嘅犇三寶。

犇之滷肉飯

犇之滷肉飯($48),我開頭以為滷肉飯係用台灣米,點只原來係用日本新潟米,新潟米號稱全日本第一位嘅米,黏性強同甜味十足,滷肉鹹度同份量適中,重本有誠意之作。

其實呢度除咗「奔之食堂」,隔離鋪位仲有一間「恆之茶居」,係同集團的,主打港式小食、點心,我哋亦都有點同試到一啲食物同飲料,會響另一篇食評介紹。

10 分鐘 (堂食)
話梅小蕃茄
南投竹山雲筍