2021-04-20 77 瀏覽
今日又係外賣日,咁岩行過灣仔瑞安中心見到呢間野隻豬好得意,所以走埋去睇吓,點知原來係外賣燒味飯。但係呢一隻燒味飯同我哋平時食開嗰啲真係好唔同,佢門口個design show 埋個飯桶入面,原來佢分開兩層,一層叉燒一層飯,都幾吸晴。 於是同個同事買咗兩碗加埋個小食嚟試吓本身想試柚香叉燒菜飯,可惜未夠1:30已經賣晒,所以我哋叫咗一個辛麻味、一個焦蜜味黎試吓。一返到公司我哋急不及待食咗個小食先,個咖喱墨丸真係好好食!瑞士雞翼同平時嗰啲差唔多。至於個飯上面有一隻溫泉蛋,劏開啲蛋漿撈埋啲叉燒同埋飯一齊食,真係非常之咁match!😍😍 啲叉燒又唔會好老唔韌,仲要岩岩好一羹菜飯加一粒叉燒放落口,好方便好正🙌🏻🙌🏻 可encore 🤟🏻

可encore 🤟🏻
2021-04-12 201 瀏覽
今日翻學中午經過見到就試食咗呢間新開嘅叉燒飯一打開以為得幾舊叉燒但原來食落去先知有好多舊🤣本身自己其實幾鍾意食叉燒但略嫌佢哋嘅叉燒有啲乾配落去菜飯都係幾好食如果多啲汁就好🥺
今日翻學中午經過見到就試食咗呢間新開嘅叉燒飯
如果多啲汁就好🥺
柚子叉燒飯
外賣自取
2021-04-03 164 瀏覽
話說早幾日係灣仔唔知食咩好就係openrice見到呢間好叉好味買左個焦蜜叉燒菜飯 之後我用5分鐘返到office滿心歡喜打開呢盒飯 結果一打開見到d叉燒白雪雪冇色嘅好似白恰豬肉 心知不妙 心諗點解呢盒飯點解咁似隔夜飯嘅 食入口d飯嘅溫度唔知有冇50度 隻温泉蛋食入口有啲腥味 一定唔係用日本蛋 係用左大陸蛋 總括來說 呢盒飯完全係垃圾 d叉燒冇味 仲有邊到有菜飯落咁鬼多小棠菜 搞到冇咗個飯香味 得返大量草腥味 完全喧賓奪主🤦‍♂️🤦‍♂️俾咗$54買呢盒野 又冇包野飲 我真係寧願去食大家樂燒味飯都冇咁嬲呢間野我強烈建議大家千祈唔好去食 免得浪費金錢!!評分:1分 係俾個包裝🤣🤣
話說早幾日係灣仔唔知食咩好
就係openrice見到呢間好叉好味
呢間野我強烈建議大家千祈唔好去食 免得浪費金錢!!

評分:1分 係俾個包裝🤣🤣
2021-03-25
2021-02-25 754 瀏覽
公司樓下開咗外買叉燒飯小店,因為要趕住工作,落去買埋外賣最方便。此店有儲印仔制度,印仔卡於首次購買,即有優惠,買一個飯,即刻可以送一個飲品。有三款叉燒味選擇,一、柚香叉燒飯,二、辛麻叉燒飯,三、焦蜜叉燒飯。結果我選擇了焦蜜叉燒飯及Coke Zero 飲品。值得一提的是他們的飯,都是菜飯,(蔬菜剁碎混合白飯中,跟上海菜飯的做法有點相似)。有別於傳統的叉燒飯,在白飯上放一兩條菜心。每個飯面鋪滿叉燒後,都有一隻溫泉蛋。整個叉燒飯,用一個碗仔(似一個筒仔多啲)盛載,唔好睇小這個筒仔,其實飯量很多,兩層飯夾着兩層叉燒,由上而下,即第一層溫泉蛋+叉燒、第二層菜飯、第三層叉燒、第四層菜飯底。我這一盒焦蜜义燒飯,焦蜜不焦亦吃不出蜜糖味,味道普通且偏淡。叉燒肉質雖然是偏瘦,但不韌不乾不鞋,還是可以的。這個飯絕對不是重口味的燒味飯。但對很多人來說,可能就覺得失去了吃燒味飯的真正意義。吃燒味飯的真正意義,可能是要吃那重口味吧。我認為,其實店主有意將燒味飯健康化,特登選用偏瘦的叉燒,而豉油醬汁亦比較少,加上是菜飯,整體感覺比較係是一個健康嘅燒味飯。所以OL食一個這樣的燒味飯,不會有太多的罪疚感,但是其實整體份

所以OL食一個這樣的燒味飯,不會有太多的罪疚感,但是其實整體份量,無論是叉燒、菜飯,都是頗多。這個份量,我相信男士亦會滿足!

因為味道普普通通,未必會試多次。本人理念:若果要食,就要食好味的,食得盡情的,除非唔食。