2021-10-19 429 瀏覽
係鰂魚涌成日都覺得好似冇咩好食咁,今次無意中發現左呢間好好便當,有各式便當、乾拌麵、小吃,而且鋪頭裝修好有特色,瞬間好似去左台灣咁🥰  1⃣️好好大雞扒香菇滷肉便當($58)每個便當入面除左滷肉飯之外,仲有高麗菜、醃蘿蔔、滷蘿蔔、青瓜、滷蛋同埋芋絲。勁豐富😍特別鍾意個滷蛋,仲有啲半熟既狀態🤤另外仲有跟罐裝飲品,好抵食!大雞扒調味勁香,椒鹽味好出😋炸得好脆,而且雞肉仲好嫩滑~份量都幾多。  2⃣️塔香鹽酥雞香菇滷肉便當($62)飯既配料係一樣既。鹽酥雞大大粒,同雞扒一樣炸得外脆內嫩,而且有好多粒,食極都未食曬😂

1⃣️好好大雞扒香菇滷肉便當($58)

2⃣️塔香鹽酥雞香菇滷肉便當($62)
2021-09-23 415 瀏覽
次次搭叮叮經過呢條街都聞到好香既鹽酥雞味,今日lunch 就特登黎等位,呢間台式餐廳Lunch time 好旺好多人,裡面既位置好迫,基本上係人貼人咁滯,不過就好有台灣夜市既感覺!我同朋友點左一個排骨便當同一個雜錦拼盤小食一齊share, 排骨好香口鬆脆,飯兩個人share 都足夠,小食拼盤有花枝丸、鹽酥雞、台灣腸、香菇等,全部都炸得好香口,好味!跟餐仲有三款野飲選擇,我地叫左冬瓜茶,都係偏甜既罐裝飲品。如果介意等得耐又唔想迫人,還可以選擇叫外賣呢!
午餐
2021-09-21 328 瀏覽
唔記得咗邊度睇過有人推薦呢間性價比幾高,裝修都好有台灣風味嘅小店,有日放工喺附近行完醒起想平平地搞掂一餐就決定去試吓。-🍱鹽酥雞香菇滷肉便當 $62正常發揮,包一罐飲品,無糖百事好似要+$4。-🍱墨魚腐皮卷肉燥乾拌麵 $46拌麵但係只可以揀米線或者烏冬,呢件事感覺好唔台灣😅烏冬係好淋身無咬口一食就知cheap野果種👎🏻墨魚卷唔錯但係算唔上有驚喜,肉燥都係普普通通。-🍱小食1️⃣台灣香腸 $12好味因為相信都係現成野,翻熱就ok😂起碼剪一剪比人感覺會好啲。2️⃣酥炸花枝丸 $24面頭灑左椒鹽粉幾惹味,不過如果小店係走性價比路線呢樣嘢就唔係幾抵食,除番開都要$8/粒。-總結:以為係糧尾抵食之選點知原來貪平中伏,呢個價位都仲可以有更好選擇。
🍱鹽酥雞香菇滷肉便當 $62
正常發揮,包一罐飲品,無糖百事好似要+$4。
🍱墨魚腐皮卷肉燥乾拌麵 $46
🍱小食
1️⃣台灣香腸 $12
2️⃣酥炸花枝丸 $24

2021-09-20 200 瀏覽
_____好味指數:🌟🌟🌟抵食指數:🤑🤑🤑約咗朋友喺附近行山,行山前梗係要食啲嘢補充體力。見到呢間餐廳個牌面好有台灣地道小店風格,入去都好多台灣特色裝飾,例如舊式海報、夜市食物膠牌同燈飾✅好好大雞扒香菇滷肉便當雞扒真係好大塊,炸得好脆,不過雞肉略嫌有少少乾身。配料豐富,有蘿蔔、蛋、芋絲等等✅櫻花蝦餅肉燥乾拌麵咬落去係粉紅色,有淡淡的櫻花蝦鮮味,配埋彈牙嘅烏冬口感十足。而且佢嘅肉燥都整得鹹香開胃,配埋烏冬一流✅三星蔥爆貢丸咬落去真係有汁爆出黎,仲有蔥香味,好惹味

_____
好味指數:🌟🌟🌟
抵食指數:🤑🤑🤑

✅好好大雞扒香菇滷肉便當

✅櫻花蝦餅肉燥乾拌麵

✅三星蔥爆貢丸
咬落去真係有汁爆出黎,仲有蔥香味,好惹味
2021-09-13 232 瀏覽
看完台劇突然懷念起肉燥飯、台灣腸之類台式味道,在OpenRice找到好好便當,嘗試order但沒回應,可能12:00後才接order吧。反正就在電車路附近,我們就直接過去買。這店好易找到,門口密密麻麻字體超大的menu,一看就知是台灣食店。三星葱爆貢丸香菇滷肉便當 $54這個滷肉便當的配菜有半隻滷蛋,椰菜,蘿蔔,芋絲等,一打開看上去好像有點油膩,食落感覺好一點,滷汁很好下飯,整體味道都ok,不過整個飯都不是熱的,不知道堂食會不會好一點蒜香豆腐 $28豆腐雖然不太覺蒜味,但都算滷得入味當日落單的經驗不太好,店員愛理不理的不好溝通,加上食物未算出色,如果將來附近再有其他台式食店,我們未必會再選這間了。

三星葱爆貢丸香菇滷肉便當 $54

蒜香豆腐 $28

豆腐雖然不太覺蒜味,但都算滷得入味

2021-09-12 172 瀏覽
肉燥夠juicy夠野味,拌麵拌飯都下飯👍貢丸系酥炸外皮,裡面爆汁,小心熱呀😎鹽酥雞一盒有9舊,而且大大舊,俾你爽爽吃🤣另外店內裝潢都好有台灣大排檔/路邊攤特色,不過唔知系咪咁,佢地用既餐具都系即棄既,呢點希望有所改變啦~
三星蔥爆貢丸肉燥乾拌麵
塔香鹽酥雞香茹滷肉便當
2021-09-11
三星蔥爆貢丸肉燥乾拌麵
塔香鹽酥雞香茹滷肉便當
好好便當🍱事緣工作需要經過鰂魚涌,朋友推薦呢間台式便當🍱店,小女子便趁機光顧一番(๑´ڡ`๑)中午午飯時段店裡面非常多人,同時門口企了很多等待外賣既白領,證明餐廳具有一定人氣(σ′▽‵)′▽‵)σ由於小店多人、人手不足而混亂關係,小女子當日受到黑仔之神保佑,餐單出現漏單情況,以致等待了30分鐘都未能享用美食。゚ヽ(゚´Д`)ノ゚。眼見旁邊OL明明遲過小女子進入店都有美食享用,眼淚大心裡流!我既便當呢?!。・゚・(つд`゚)・゚・小女子建議餐廳要改善人手安排(✘﹏✘ა)如人手不足,應減少接受外賣平台訂單,先滿足店內顧客需要(´⊙ω⊙`)(溫馨小提示:午飯時段光顧,要做足心理準備耐性地等待⌛️)食評:8/10 💛💛💛💛價錢:8/10 💛💛💛💛推薦度:7/10 💛💛💛🔺好好大雞扒香菇滷肉便當 HKD$58 💛💛💛💛美食果然要用心等待(✘Д✘๑ )雞扒名乎其實大大份(〃∀〃)熱騰騰既雞扒炸得香脆、鬆軟,配上七味粉帶點少少辣,很惹味!ε٩(๑> ₃ <)۶з滷蛋非常入味,滷肉非常淋身、帶少少甜,配飯一流(๑´ڡ`๑)不過配菜份量略為少,只有兩小舊青瓜、幾條豆角,同埋生菜顏色偏黃不太
好好便當🍱

(溫馨小提示:午飯時段光顧,要做足心理準備耐性地等待⌛️)

食評:8/10 💛💛💛💛
價錢:8/10 💛💛💛💛
推薦度:7/10 💛💛💛

🔺好好大雞扒香菇滷肉便當 HKD$58 💛💛💛💛
美食果然要用心等待

滷蛋非常入味,滷肉非常淋身、帶少少甜,配飯一流(๑´ڡ`๑)不過配菜份量略為少,只有兩小舊青瓜、幾條豆角,同埋生菜顏色偏黃不太綠,感覺冇咁新鮮,,Ծ‸Ծ,,

便當🍱套餐附送罐裝飲料,性價比非常高(๑´ㅁ`)小女子選了荔枝紅茶,可能是台灣出產,荔枝味重,但紅茶有點過甜(๑• . •๑)
2021-08-14 358 瀏覽
喺放假嘅今日 同樣冇出去食亦冇喺屋企煮嗌咗附近外賣⋯喺openrice睇咗下,發現竟然「好好便當」🍱終於有得order by openrice喇 好開心!所以 我選擇咗今晚哩餐靠佢😆😆其實好鍾意食腸,所以揀哩份餐😉佢有台灣腸、芋絲、青瓜、黃瓜、澇蛋半粒、番茄仔、菜,上面淋d澇肉汁!建議大家可以每啖飯都蘸d滷肉汁嚟食哟👏🏻👏🏻最後嘢飲有三種都係跟餐free:冬瓜茶、紅茶⋯等等如果哩篇出得快⋯而且你同樣都係附近嘅街坊 記得用佢個code「NQ10」優惠$10😋好啦 等唔切返屋企填肚lu⋯
喺放假嘅今日 同樣冇出去食
亦冇喺屋企煮
嗌咗附近外賣⋯
所以 我選擇咗今晚哩餐靠佢😆😆

台灣香腸菇老玉便當(送冬瓜茶)

其實好鍾意食腸,所以揀哩份餐😉

建議大家可以每啖飯都蘸d滷肉汁嚟食哟👏🏻👏🏻

最後嘢飲有三種都係跟餐free:冬瓜茶、紅茶⋯等等

如果哩篇出得快⋯而且你同樣都係附近嘅街坊
記得用佢個code「NQ10」優惠$10😋

好啦 等唔切返屋企填肚lu⋯

外賣自取
鰂魚涌電車路附近無幾耐之前開咗間台式便當~於是Eatcation Girlss就出動試新嘢😋🥰午飯時間人龍都幾長😣咁就唯有外賣啦~舖面都係一貫鰂魚涌小店風格~範圍唔大同埋坐位已經算排得幾密👯‍♀️👯‍♀️👯‍♀️好味指數 😋😋😋⚪️⚪️打卡指數 📸📸◻️◻️◻️性價比 🧮🧮🧮⬜️⬜️餐廳環境 ♥️♥️♥️🤍🤍❤️好好大雞扒香菇滷肉便當$58雞扒切咗件炸方便食用~幾貼心👍🏻雞都炸得好夠脆🤩幾大件同埋份量都算多🥰滷肉汁同滷蛋味道普普通通不過不失~配咗片醃蘿蔔、少少菜、兩小卷芋絲同埋兩塊炆蘿蔔😆少少地但都算豐富嘅~便當有配基本嘢飲~揀咗罐裝嘅冬瓜茶🧃 🧡墨魚腐皮卷肉燥乾拌麵$46似係腐皮卷包住切開嘅墨魚丸🤔唔太特別,雖然外面係炸脆咗但入面腐皮咬落會有啲靭😅麵底有得揀烏冬或者米線~Eatcation Girlss一向都偏好烏冬😍不過食落覺得同滷肉有啲唔夾🙈同埋烏冬份量感覺上少啲~可能米線會好少少嘅🧐其他配菜大致同便當差不多~不過乾拌麵就無配飲品喇🙂 總結❣️係一間味道都唔錯嘅台式便當~如果好想食台式嘢嗰一帶附近好似都唔多選擇,呢間其實還可以👍🏻可能因為新開張無耐,安排入座同落外賣單都係同一個人顯得有啲混亂😓希望日子耐咗之後

好味指數 😋😋😋⚪️⚪️
打卡指數 📸📸◻️◻️◻️
性價比 🧮🧮🧮⬜️⬜️
餐廳環境 ♥️♥️♥️🤍🤍

❤️好好大雞扒香菇滷肉便當$58
雞扒切咗件炸方便食用~幾貼心👍🏻
雞都炸得好夠脆🤩幾大件同埋份量都算多🥰
滷肉汁同滷蛋味道普普通通不過不失~
便當有配基本嘢飲~揀咗罐裝嘅冬瓜茶🧃

🧡墨魚腐皮卷肉燥乾拌麵$46

可能因為新開張無耐,安排入座同落外賣單都係同一個人顯得有啲混亂😓希望日子耐咗之後會好啲💪🏻

係佢岩岩開張個陣見到裝修特別就諗住試下第一次食叫左雞扒滷肉便當($58),加埋$8 叫埋冬瓜茶,總數$66但係收到先發覺原來加$8嘅冬瓜茶竟然係道地罐裝冬瓜茶😶 真係有少少唔開心返到Office食就覺得真係好一般🤯佢個裝修咁台式 我仲以為可以一解思鄉愁 點知一食落口 個滷肉無味既?😵 真係無味 好奇怪 又唔鹹又唔香個雞扒入面又係無味 好似無醃過咁 正常點都會有五香粉既味 但係呢一間真係無香味 但係伴碟既白蘿蔔又好鹹喎 鹹到食唔到 真係好似落咗勁多豉油味精嗰種鹹 😅😅心諗中伏 不過都諗係唔係岩岩開張質素唔穩定先係咁😓 前日打算比多次機會佢 今次唔食飯食下伴麵 今次叫左香腸肉燥乾烏冬麵($40)個肉燥都係一如以往咁無味🥴個香腸超級油 真係每一啖都係油我都知台灣香腸會有啲一粒粒白色肥係入面 但佢條香腸真係唔係普通個種油😥😥個蘿蔔又係一樣非一般既鹹下面呢張圖最黑最黑個舊就係蘿蔔 大家可以自行幻想一下佢黑到咁會有幾鹹🙃係佢岩岩開張個陣見到裝修特別就諗住試下第一次食叫左雞扒滷肉便當($58),加埋$8 叫埋冬瓜茶,總數$66但係收到先發覺原來加$8嘅冬瓜茶竟然係道地罐裝冬瓜茶😶 真係有少少唔開心
係佢岩岩開張個陣見到裝修特別就諗住試下

返到Office食就覺得真係好一般🤯
心諗中伏 不過都諗係唔係岩岩開張質素唔穩定先係咁😓

前日打算比多次機會佢 今次唔食飯食下伴麵
今次叫左香腸肉燥乾烏冬麵($40)
個肉燥都係一如以往咁無味🥴
個香腸超級油 真係每一啖都係油
個蘿蔔又係一樣非一般既鹹
係佢岩岩開張個陣見到裝修特別就諗住試下

好喇 唔講食品 啲姐姐既服務態度又好差 又成唔戴口罩 去兩次買兩次都見到唔戴口罩處理食物🤮
啲姐姐仲要着住拖鞋露腳趾係店面 幾樣野加埋一齊成個觀感好差 完全唔想再去食 又無衛生意識 🥴
啲姐姐仲要講大陸普通話對話😵
成間舖頭得個裝修係台式
食物質素 員工服務態度 衛生意識全部都好差
真係無咩理由令我再去食多次
黃店?我睇唔邊度黃 ❌❌❌

反正我就以後唔會食佢了🤢🤢🤢🤢
蘿蔔超級鹹肉燥無味既香腸伴烏冬

2021-07-21 276 瀏覽
好耐都冇飛,人人都應該去過夜市,台灣美食實在太令人懷念🥲。英皇道開咗一間台式地道夜市設計風格嘅快餐便當🍱,台灣風味十足,有飯有飯,午飯時間人頭湧湧,都算是十分經濟😅———————————————————————————🥢台式便當🍱💬可選配唔同嘅主菜,點了滷雞翼同鹽酥雞,都係典型嘅人氣選擇。但論賣點反而配菜更有驚喜,有滷菜、蘿蔔、滷蛋、芋絲、豆腐、肉燥等等,鋪🈵成個碗上面,超級豐富😅
———————————————————————————
🥢台式便當🍱
午餐
2021-07-12 268 瀏覽
試過一次外賣返去食,D飯“林晒”。見佢裝修同做法咁地道台式,我決定比多次機會佢。今次堂食。店內選擇不多,主要走便當類路線,仲有小食。叫左香酥排骨香菇滷肉便當,無其他飲品,只有3款罐裝飲品,其實我麻麻地,只好選菊花綠茶。但居然黎左嘅係好大大雞排香菇滷肉便當。初時無留意,食左一啖先知,費時叫人換啦,照食。飯面已經好夠餸了,有半隻蛋,椰菜,滷肉,咖哩薯仔,芋絲,黃蘿蔔,其實齋食都好夠。仲有塊雞扒好大塊,食好耐先食得晒。不過我其實真係想食排骨嫁。呢個價錢,其實好抵,好地道台式風味。
試過一次外賣返去食,D飯“林晒”。
見佢裝修同做法咁地道台式,我決定比多次機會佢。今次堂食。

店內選擇不多,主要走便當類路線,仲有小食。

2021-07-09 215 瀏覽
有日放工經過鰂魚涌一間好有台灣夜市feel嘅餐廳門口聞到一陣屬於夜市嘅味道❤️之後就一直想搵機會去食直到一日終於又經過鰂魚涌—————————————————————餐廳入面有大量台式招牌好掛住台灣呀🙃所有便當飯餐都係配滷肉飯唔洗有選擇困難🤭中島揀左雞排便當飯量非常足夠滷肉醬入面加左啲入曬味嘅白蘿蔔剛好中和左肉類嘅油膩感雞排脆卜卜大大件其實食完呢個便當已經好飽但身邊有個總係驚食唔飽嘅👨🏽所有除左兩個便當之外仲加左個小食拼盤呢個拼盤厲害啦份量非常之多入面有台腸 花枝丸 墨魚卷 杏鮑菇同鹽酥雞喺食完個便當已經8、9成飽嘅情況下根本無可能食得曬個拼盤最後兩條友要猜情尋去食埋佢🤣兩個人去食請小心點餐唔夠先再叫不過職員態度係有待改善—————————————————————▨ 好好大雞扒香菇滷肉便當 $58▨ 三星蔥爆貢丸香菇滷肉便當 $54▨ 台式小食拼盤 $68
有日放工經過鰂魚涌

三星蔥爆貢丸香菇滷肉便當

▨ 台式小食拼盤 $68
台式小食拼盤
2021-06-28 156 瀏覽
好耐冇得去旅行真係好掛住台灣🥺今次過鰂魚涌做野第一件事緊係搵黃色餐廳💛雖然餐廳好靚好有台灣feel,但太趕時間所以外賣,不過到食個陣仲係熱辣辣!香腸肉燥乾拌麵 $40 4/5分個肉燥味道接近係台灣食既口味,唔會太鹹,撈埋個烏冬味道岩岩好,有時候有d餐廳既肉燥鹹到傻 。。。香腸就好典型台灣腸味,不過不失,仲有半邊溏心蛋💛黃色餐廳食都食得開心d,絕對可以多多支持!

台灣香腸肉燥乾拌麵

香腸肉燥乾拌麵 $40 4/5分
台灣香腸肉燥乾拌麵
2021-06-03 258 瀏覽
約左朋友係太古坊附近食飯,由於我朋友唔想食太貴就簡左呢間好好便當試下。間鋪頭雖然唔多人,但食物質素和質量都很好。我地每人分別叫左好好大雞扒飯同蔥爆貢丸飯。價錢都在50到60之間,然後我們順便點了一個櫻花蝦餅。而且每個飯包了一罐飲品,有荔枝紅茶、冬瓜茶和菊花綠茶。而我們都點了荔枝紅茶。不久後便當送來了,但我的好好大雞扒便當的好好大雞扒卻遲了大約5分鐘才送到桌上。個人覺得上菜方面可以改善。肉燥飯方面很好吃,還有很多配菜作伴。肉燥飯比較濃味但很香口。而雞扒方面則非常大塊,而且非常香,有種台灣某炸雞扒店的感覺。去不到台灣也有一個地方能吃到高質台灣菜真是太好了 。櫻花蝦餅餐廳落了很重的調味料,但換來了非常香口的味道。根據我朋友所說貢丸也不錯,咬下去中間有很多汁爆出來。份量方面非常十足,在港島吃飯一直比我感覺是貴又食唔飽但好食的。但今次係唔貴但又飽又好食。性價比當然十分高。總括黎講呢間算係港島少有抵食夾大件的餐廳,而且也能填補現時不能去台灣的空虛

櫻花蝦餅和肉燥飯
蔥爆貢丸飯