2017-06-19 829 瀏覽
今日跟同事五個人揸車來嚟咗深水埗吃午餐,揀呢間新開酒樓,因為茶市消費$100,有免費泊車1小時,好彩海鮮酒家(長沙灣店)有醒神早點(7:30上12:29am),鮮蝦北菰燒賣$14共2粒、晶瑩蝦餃皇$15共2粒,樣樣都好抵食,11點前叫白灼菜遠$16。今日我哋嚟到已經過了下午一時,叫全日供應的點心,叫咗叉燒腸(屬於大點),另外仲有香煎蘿蔔糕、荔蒲蜂巢芋角、蝦餃和、燒賣、燒腩仔,其實佢嘅品質都非常之高,嘢食好好味,呢間酒樓選擇亦非常多,竟然有11至12:30pm(星期一至六)嘅特價粉麺飯,尤其荷香糯米雞飯、柱侯牛筋腩河每窩$53。真係要讚下廚房師傅,好勁呀!
本人昨晚到這間長沙灣好彩海鮮酒家, 已經了訂座, 預時到達,知客話無枱, 總話訂枱都係到時先到先得, 咁叫訂枱咩 ?經理總無良, 你同佢講話明明有張大枱空咗, 足足半粒鐘, 叫佢改為兩張細枱,佢(經理) 好似發癲又大聲話唔肯, 你同佢講點搞, 佢又扮聾聽唔到,最後都話要等 .. 一等再等.. 凈係你間酒家有得食咩 !!奉勸大家一定要三思 去 長沙灣好彩 !!香港小人物2010-12-20
知客話無枱, 總話訂枱都係到時先到先得, 咁叫訂枱咩 ?

奉勸大家一定要三思 去 長沙灣好彩 !!

香港小人物
2010-12-20
2010-12-19
45 分鐘 (堂食)
2010-03-29 1873 瀏覽
好耐冇跟同事去飲茶,趁這天大家都有點興緻,行遠少少去好彩飲茶都好。我不去煩惱點菜了,就交由同事負責,反正我什麼東西都吃的。當然,午飯都是食點心為主,再加了一客炒飯。XO醬腸粉,既不香口,也不熱,腸粉又是散開的,很一般。再者,是完全吃不出有XO醬的味道,店方反而奉上一碟甜醬和麻醬,是點錯了東西嗎?其他的香口點心有春卷和叉燒酥,兩者溫度都足夠,春卷皮脆,餡料多,是可以的;叉燒酥像是迷你版,餡料不多,外層欠缺鬆化。油菜是芥蘭,全部都是很長的,店方應該切開一半才對。幸而,翠綠的芥蘭是爽脆,相當的清甜,完全沒有苦味,很新鮮的。這裡的蝦餃口啤不錯的,又來一籠。皮是稍稍厚了一些,不過裡頭的蝦真的大隻,又爽口,只是蝦味不太鮮,拉上補下只是一般,沒有外間說的好;叫了兩籠菜苗餃,不過唔夠分,我唔食了,評價都是普通。燒腩仔,齋睇已覺得唔新鮮,吃落果然是皮不脆、肉不鬆;生炒牛肉飯則太過油。金錢肚好一點,起碼不太韌,都算入味,可以收貨。最後有馬拉糕,未夠鬆軟,同埋唔香,吃些少好了。總括而言,沒有那幾款點心令我留下深印象。不過,公司附近都係無啖好食,也見慣不怪了。

2009-12-22 1039 瀏覽
星期日,去了平民酒家"好彩"酒樓食晚飯,一時心血來潮叫咗6隻聖子食,要7.8一兩,有24兩要差不多2百蚊,咁都算啦,個女待應問我想點整,我之前响第二間食過用豉椒炒都幾好食,咁就叫佢鼓椒炒啦!!!佢無出聲就落單;點完菜之後睇下張單,碟聖子要加50蚊加菜錢,我即刻問個待應點解要加錢?佢話豉椒要錢買,所以要加錢,咁我問佢清蒸呢?佢話唔駛,我真係比佢吹脹,第一,要加錢唔講,第二,我叫一碟其他餸唔駛40蚊,第三佢收7.8一兩咁o既價錢重要收加菜錢,當我自己帶海鮮比佢煮,第四,仲要唔係好食....唉......當晚我只好安慰自己,佢唔加500,只係加50已經好仁慈,因為佢知道食硬我,同埋我永遠都唔會再幫襯佢.........(ps:連加一,一碟聖子270蚊.......T_T服務差差差鼓椒炒聖子唔好食, 好咸
第一,要加錢唔講,
第二,我叫一碟其他餸唔駛40蚊,
第四,仲要唔係好食....唉.....

服務差差差
鼓椒炒聖子唔好食, 好咸
2009-12-20
2009-05-16 686 瀏覽
見好彩西澳龍蝦有優惠,而又好掛住佢既芝士焗龍蝦,所以就一家人再去:沙薑雞腳- 上菜時還熱,雞腳夠淋又香。飯前食一流!芝士焗龍蝦伊麵底- 味道, 滿分!係我食過咁多酒樓最正的芝士焗龍蝦!連我太太一向唔鍾意食芝士同伊麵都讚口不絕。咁多年唻佢既芝士焗龍蝦都係做得很好!芝士香濃,龍蝦很香而不鞋口!蒸班- 唔知乜班,屋企人點的,都有3斤。係魚本身太大,都有少少"鞋"身。中規中矩。香炸小唐菜- 小唐菜切碎後撈蝦膠炸成蝦餅,幾香蝦味。ok琵琶豆腐- 以前很出式的,但現在只可以話試不試也可以。只係同大牌檔的質素蒸花蟹糯米飯- 蟹的鮮味落左去糯米飯(似係粘米),飯淋了少少,但係齊體唔錯。埋單一千三百幾,下次實再encore,因為要再食佢既芝士焗龍蝦!

沙薑雞腳
- 上菜時還熱,雞腳夠淋又香。飯前食一流!

芝士焗龍蝦伊麵底

蒸班

香炸小唐菜
- 小唐菜切碎後撈蝦膠炸成蝦餅,幾香蝦味。ok

琵琶豆腐

蒸花蟹糯米飯

2009-05-11
  • 芝士焗龍蝦
2009-03-30 539 瀏覽
以前住在咐近,長沙灣區酒樓不算多,一直以來在這裡飲茶已算是較高消費的一間,品質亦算保持得幾好,今日提早一個禮拜掃墓唔駛等清明正日去到迫餐甘甘地!搞惦晒先至11點,太后話好耐都無來過飲荼…不得異議!蝦餃燒賣干蒸牛肉珍珠雞咸水角山竹牛肉义燒腸菜肉雲吞生煎包BB鴿煎蘿蔔糕雞絲粉卷再加多個鳳爪排骨煲仔飯!整體食物水準不錯!印象較深刻的有:BB鴿----$20!周圍望見到差不多每枱都有一隻!上枱時其實賣相好唔惦! 碟上有好多油,望落炸到好似柴皮咁!試咗一件咬一啖…原來係好嘢喎! 皮脆肉嫩有肉汁,D骨軟到可以吞埋!唔駛點淮盬都夠味.蝦餃----蝦肉新鮮,皮搓得靚!唔會用筷子一夾就解體或者黐住個蒸籠底.鳳爪排骨煲仔飯----一開蓋已經見到飯粒很乾身,餸料無雪味,排骨大件多肉食落有蒜香味!如此高水準煲仔飯已很少在酒樓食到!四個人埋單先至$260真係遠D返嚟食都抵!
整體食物水準不錯!印象較深刻的有:
四個人埋單先至$260真係遠D返嚟食都抵!

2008-07-09 97 瀏覽
今日中午上左好彩飲茶,先發覺原來這裡部份開始裝修,環境雖然爭少少,不過既然上到黎就照食可也啦叫了以下食物:1.煎釀青椒(魚肉餡料幾鮮味,青椒煎得剛好亦有甜美,個豉汁味道亦不錯)2.蜜汁雞翼(D肉比較實一點,雞翼本身亦不夠味,係個蜜汁做得幾好)3.叉燒包(個包好熱,包身厚得黎亦好鬆軟,咬開個包後有流沙咁既叉燒肉同汁流出黎,幾得意,味道亦幾好)4.炸雲吞(幾脆口,唔油,係餡料比較少一D)5.豉汁鳳爪(一般,味道一般,賣相一般,就係一碟一般既豉汁鳳爪)6.山竹牛肉(牛肉比較實同比較細粒,但幾有牛肉味)7.煎蘿蔔糕(蘿蔔同臘味都幾多,煎得幾香口,味道亦不錯)8.煎鯪魚餅(幾有鮮味,煎得亦好香口)9.黑椒牛肚(牛肚唔韌,黑椒幾香,味道唔錯)10.柱侯牛根(牛根好林好入味,不過份量就少D)11.牛肉腸粉(腸粉皮幾薄幾滑,餡料份量都幾多,豉油味道亦幾好)12.鮮竹卷(唔太油,餡料亦唔太鹹,腐竹都滑,味道都幾好)13.炸春卷(好脆,唔太油,饀料都幾多,味道唔錯)14.蟹籽蒸燒賣(熱辣辣,有肉汁同鮮味,如果大粒番少少就正晒)15.灼油麥菜(灼得幾好,唔會太熟,食落有菜味同幾脆)總結佢地食物質素都唔錯,招

叫了以下食物:

4.炸雲吞(幾脆口,唔油,係餡料比較少一D)

6.山竹牛肉(牛肉比較實同比較細粒,但幾有牛肉味)

7.煎蘿蔔糕(蘿蔔同臘味都幾多,煎得幾香口,味道亦不錯)

8.煎鯪魚餅(幾有鮮味,煎得亦好香口)

9.黑椒牛肚(牛肚唔韌,黑椒幾香,味道唔錯)

10.柱侯牛根(牛根好林好入味,不過份量就少D)

12.鮮竹卷(唔太油,餡料亦唔太鹹,腐竹都滑,味道都幾好)

13.炸春卷(好脆,唔太油,饀料都幾多,味道唔錯)

15.灼油麥菜(灼得幾好,唔會太熟,食落有菜味同幾脆)

總結佢地食物質素都唔錯,招呼都合格啦,環境就因為裝緊修爭少少咁啦,不過相信裝修完會改善既

埋單連茶芥加一合共$410
部份點心
炸雲吞
豉汁鳳爪
山竹牛肉
2007-12-18 77 瀏覽
上星期六第一次喺好彩飲,認真麻麻!上到去七點幾,酒樓入面都坐唔滿,d侍應好似好忙咁,但係我又見唔到佢哋有咩搞緊,總之一起菜之後就連茶都無人沖,除咗上菜,好似要self-serve咁。一開始嘅燒味拼盤唔凍唔熱,好奇怪!我最鐘意食嘅乳豬燒到好燶,搞到無咗鬆化嘅口感!d炸物炸到過晒火,搞到個表層勁硬,見到都唔想食!其餘嘅嘢賣相同水準都一般啦!話明係汽水啤酒任飲(呢個應該係要再加錢的),但係我唔明點解會無無氣嘅橙汁囉,平時去飲一定有個喎,唔得囉。咁嘅服務同質數,收人哋幾千蚊一圍,消費者應該會有更多更好嘅選擇囉。

2007-06-04 58 瀏覽
幾條友食lunch,諗到頭爆都唔知食咩好,有人提議話去飲茶。係就係老土左D,不過都好啦,反正沒有更佳的建議。大家一致認為唔好叫炒粉麵飯,乾脆叫點心就ok。於是各人把心目中想食的點心讀出,來了滿桌點心。嘗試記下,有牛肉、燒賣、粉果、珍珠雞、咸水角、鳳爪、叉燒腸、雞扎等等等等....食物水準大路,賣相、味道未見吸引,也不至於差。粉果是我比較鐘意,皮簿,精形通透,餡多,是全台之中最好的。呢區既酒樓,連鎖店也好,非連鎖店也好,服務好極有限。始終還是地區性的問題,不要太挑剔吧!算一算,好彩在香港都有成十五、六間分店,以其大路既水準做到這樣的成績,也算突出了。

2007-04-10 55 瀏覽
已記不起上一次來是幾時了,昔日曾住在後面街,周不時來這間"好彩"飲茶,除此之外,整個麗新商場,亦是小弟消閒之熱點,睇戲,打機一條龍.今日,麗新商場仍舊,戲院不見了,地庫的機舖同桌球室仍健在.記得早茶時段長年有空位,假期如是,一早叫媽子無須去霸位.點心即叫即蒸,媽子一向奉行一盅兩件,只要個煎蛋牛肉飯,是否今時今日很多人怕生雞蛋,好地地的窩蛋,就變成如此樣子.其他點心如上湯銀針粉,湯底味道似是沒有味道的味道.蝦餃,粉果一貫連鎖水準.家鄉煎薄撐,最有驚喜.香口非常.大路水準,無驚無險,飲到十點.

記得早茶時段長年有空位,假期如是,一早叫媽子無須去霸位.

大路水準,無驚無險,飲到十點.
2007-03-02 52 瀏覽
農曆新年, 跟著家人四出拜年團拜, 正月以來, 差不多每日都出動. 大家始終都是中國人嘛, 親戚們又是上年紀, 好自然酒樓就是最好晚飯地方! 隨著拜年地點不同, 去酒樓都不同, 但每次菜式都差不多, 離不開都是海鮮和家禽, 很容易就會將每間酒樓比較一番.得出結論, 還是覺得呢間好彩最好!係呢度差唔多幫襯十年, 有咩喜慶都會呢度, 每年都最少食兩三次晚飯.家人一致認為呢度海鮮做得最好, 龍蝦同蒸魚最"耍家"! 上湯龍蝦味道好. 蒸海斑時間教得好,咁樣d魚肉先唔會同"鞋", 好正好鮮味!其他小菜都唔錯ga, 乳鴿, 雞, 豆腐, 菜,炸饅頭都好ok. 甜品有椰皇燉奶, 有椰皇椰汁味燉出燉奶, 好滑好香甜, 好多地方都無得食ga!

得出結論, 還是覺得呢間好彩最好!
2006-10-03 51 瀏覽
星期一因為public holiday所以睡至下午一時多才起床!之後到這裡飲茶,兩人點了多款美食呢!1) 奶黃包: 好勁ga奶味,但唔係奶油味! 但都好好食!因為太耐無食過啦!2) 咸水角:呢個咸水角d味道反而麻麻地咋!無咩味呢!3) 蘿蔔糕:超好食喎!呢樣係最估唔到咯! 雖然唔係好多蘿蔔絲餡但真係軟硬度適中!4)炸兩:都幾好食,而且油條唔係即炸起再包的,因為放入口,會知道油條應該是放涼了一陣子呢! 否則好熱氣咯!5) 菠菜餃:幾好食!唔會好多油,而且d菠菜都好新鮮呢!但兩粒雖然都頗大粒.但無咩蝦味咯!坦白說,這裡不是酒店,他們所供應的品質已經好好呢!
2) 咸水角:呢個咸水角d味道反而麻麻地咋!無咩味呢!
否則好熱氣咯!
坦白說,這裡不是酒店,他們所供應的品質已經好好呢!
2005-10-13 40 瀏覽
tried their dim sum last sat. not as good as other 好彩. last night, had dinner here again. seafood vegetable pot $60 have squid, cuttle fish, fish, scallop and shrimp. the soup is not salty. quite good. 欖菜pan fried sweet bean and sea cucumber $68. a little bit oily. tastes and size ok. 椰皇雪蛤$18. very sweet. little 雪蛤. it is liked 燉奶.there is no non-smoking area at night. the tables are arranged openly. but i can still smell the smoke because all three tables around us has ppl smoking. there are a
there is no non-smoking area at night. the tables are arranged openly. but i can still smell the smoke because all three tables around us has ppl smoking. there are a hair in the vegetable pot. so i gave it 2 marks only.
(非會員)
2005-01-20 27 瀏覽
我未見過d staff 態度咁差..比都唔再來一次!!!!
我未見過d staff 態度咁差..
比都唔再來一次!!!!
2004-12-14 34 瀏覽
這裡是我每天吃午飯的地方(公司包既),其實呢到D 點心都幾好食GA,由其是個奶皇包同蜜糖雞翼,出邊食唔到咁正的,不過係D伙計態度差LOR,成日落錯單,又大大聲係D食客面前唉交,希望佢地會改善下啦!