餐廳: 好日子咖啡
資訊:

2021-10-03 561 瀏覽
成日不停lup IG經常會發現一啲新開嘅Cafe, 見到我覺得有水準嘅就會cap低有機會就會自己去試吓, 今次呢間係等位嗰度有少少麻煩,其他都非常滿意。其實10月應該入秋㗎啦,但天氣唔知點解仍然好熱,我搭巴士去到尖沙咀再行過去文英街,大汗踏細汗,最慘係間Cafe舖仔細細總共得四個位,好彩都已經唔算多人,我等咗兩張枱就到啦!其實咁樣等我都唔對啲食客造成一種壓迫咁,但係我又唔知行去邊好喎,已經專登走咗去撳機諗住自己冇cash,原來呢度收PayMe嘅~再返到去等多一陣終於輪到我^_^雖然喺門口位,不過反而坐門口另一種氣氛。不過老闆娘都好好人,見我成頭大汗都建議我坐返入去有冷氣。其實坐低之前已經睇咗Menu想要啲乜嘢,終於佢再俾多少少意見我,最終決定叫一個迷你版嘅蛋沙律包再加一件佢推介嘅抹茶蛋糕🍰!其實係我為食樣樣都想試吓,所以佢建議我唔使食全份三文治咁飽!飲嘢方面佢亦都俾咗少少意見我,見我出晒汗話今次可以試吓佢哋嘅青瓜梳打咖啡先,同埋唔使咁「漏」,下次有機會先試佢個Thai dirty 個蛋沙律包令我諗起日本, 所以就算Menu冇寫清楚三文治同包嘅分別,我都專登問吓。好彩多口問句乍,個包

個蛋沙律包令我諗起日本, 所以就算Menu冇寫清楚三文治同包嘅分別,我都專登問吓。好彩多口問句乍,個包外脆內軟,其實我心諗蛋沙律自己整唔整到呢?

而佢推介嗰件抹茶蛋糕係我同佢講我想食啲磅蛋糕質地嘅cake , 唔想食cheese cake咁「漏」果然係我嘅心水質地同味道都好啱我。抹茶唔會太濃太苦 ,其實佢呢度好多抹茶嘅出品架,佢話要俾啲客導佢越整越多款式嘅。

飲品方面杯青瓜梳打咖啡都唔錯,原來青瓜同咖啡都可以咁夾。

mark低佢呢間可以再去多幾次。😋😋
又響度諗其實我可唔可以好似佢咁自己開一間少少嘅cafe 有個小天地呢?
抹茶蛋糕加青瓜梳打咖啡
蛋沙律包
抹茶蛋糕加青瓜梳打咖啡
蛋沙律包
.✔✔ 青瓜梳打咖啡 // $43一飲有驚喜😳 青瓜味非常出 清新自然 唔係假糖漿既味道同咖啡好夾 一定要試!.✔✔ 泰髒髒咖啡 Thai Dirty // $41飲落好有椰奶香 但感覺唔膩比普通 Dirty 甜少少 口感滑d.✔✔ 濃黑芝麻芝士蛋糕每份都系即叫即燒系雪櫃攞出黎放一陣直至中間半融表面撒上糖霜+芝麻 再用火槍燒 成間店都充滿香氣食過幾次 baroque cheesecake第一次試表面係火炙焦糖脆脆 下面軟心 多重口感食落黑芝麻味超濃郁 ❤️同焦糖既甘甜好夾.✔✔ 親子三文治 // $58新鮮沙律菜 + creamy 蛋沙律 + 雞肉即叫即整 so fresh!.✔ 忌廉芝士曲奇朋友講左句個樣好似江蘇餅即刻咩興奮既心情都冇嗮🙄攞既時候 仲要系紙袋旁邊碌左出黎跌左落地 😭好彩店家好好咁幫我重新翻熱左一塊有奶香 中間好 Fluffy 但係冇流心有點失望.作為抹茶控 見到佢 IG 有小山園即刻衝黎原來 dessert menu 係每日轉所以要試到特定款式就真係要留意 IG story 啦~依間係真正小店 成間鋪得四個位😂今次試左好多平時唔會叫既(蛋沙律黑芝麻我本人唔太好但全部好好
✔✔ 青瓜梳打咖啡 // $43
一飲有驚喜😳
青瓜味非常出 清新自然 唔係假糖漿既味道
同咖啡好夾 一定要試!
✔✔ 泰髒髒咖啡 Thai Dirty // $41
食落黑芝麻味超濃郁 ❤️
同焦糖既甘甜好夾
✔✔ 親子三文治 // $58
新鮮沙律菜 + creamy 蛋沙律 + 雞肉
即叫即整 so fresh!
✔ 忌廉芝士曲奇
朋友講左句個樣好似江蘇餅
即刻咩興奮既心情都冇嗮🙄
攞既時候 仲要系紙袋旁邊碌左出黎跌左落地 😭
好彩店家好好咁幫我重新翻熱左一塊
有奶香 中間好 Fluffy 但係冇流心有點失望
作為抹茶控 見到佢 IG 有小山園即刻衝黎
原來 dessert menu 係每日轉
所以要試到特定款式就真係要留意 IG story 啦~
依間係真正小店 成間鋪得四個位😂
今次試左好多平時唔會叫既
(蛋沙律黑芝麻我本人唔太好
但全部好好食真心推介!
𝐺𝑜𝑜𝑑 𝑐𝑜𝑓𝑓𝑒𝑒 + 𝐺𝑜𝑜𝑑 𝑓𝑜𝑜𝑑 + 人情味小店 = 𝐴 𝑔𝑜𝑜𝑑 𝑑𝑎𝑦 !
- - - - -

黑芝麻芝士蛋糕
青瓜梳打咖啡
親子三文治
黑芝麻芝士蛋糕
青瓜梳打咖啡
親子三文治
2021-08-06 373 瀏覽
隱藏左係小巷中既咖啡店☕️lunch time 黎到嘆杯啡食左個熱狗🌭️估唔到咁隱蔽嘅咖啡店都吸納左好多熟客幫襯,不斷有熟客外賣蛋糕同咖啡🍰☕️✨Good day signature 青瓜味咖啡☕️感覺好清新🥒👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻✨雞蛋沙律熱狗
隱藏左係小巷中既咖啡店☕️
✨Good day signature
青瓜味咖啡☕️感覺好清新🥒👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

✨雞蛋沙律熱狗

2021-07-22 432 瀏覽
終於找到適當的日子來這間小店。雖然鋪頭細細,但卻充滿人情味。老闆娘好客,喜愛和食客談天了解客人愛好。甜品小點用心製作,用日式靛藍小花碟盛裝。店鋪裝潢充滿日式wabi sabi 風格,竹箐色的植物襯托,炎炎夏日入到鋪頭卻有清涼恬靜的氣溫。
2021-07-22
Smoked  beef  sandwich
Mocha  cookie
2021-07-20 302 瀏覽
佐敦隱世文青咖啡店佐敦八文樓靜靜起革命😎,由一啲古老傳統嘅餐廳食肆🥸,慢慢開始一間兩間三間嘅文青小店🌵靜靜出現。古舊嘅社區與文青小店成強烈對比,好玩又好Feel,仲好IG able😙😙!後生仔創業,當然要支持吓喇!💪🏼💪🏼☕️咖啡好飲,就算我外賣都慢慢用心同我拉花!正呀!會再嚟!⛱:Good day coffee🧲:25B, Man Ying Street, Jordan
佐敦隱世文青咖啡店
後生仔創業,當然要支持吓喇!💪🏼💪🏼

☕️咖啡好飲,就算我外賣都慢慢用心同我拉花!正呀!會再嚟!

⛱:Good day coffee
2021-06-28 337 瀏覽
從來未行過柯士甸站這區,約左人未到,剛好行過轉角見到這間咖啡小店,見到舖外內雖然位置不多,但佈置都好細緻,好靚,帶點台式古早味風,決定坐底嘆杯咖啡,一邊等人叫左杯熱既latte, 一邊望下街景,有一種忙裏偷閑,寫意的感覺,本來有點急燥心情,飲一杯☕️咖啡就舒緩到,算係一個小確幸☺️店內重有其他蛋糕,甜品供應,有機會經過再試下先☺️
從來未行過柯士甸站這區,約左人未到,
剛好行過轉角見到這間咖啡小店,
見到舖外內雖然位置不多,
但佈置都好細緻,好靚,
帶點台式古早味風,
決定坐底嘆杯咖啡,一邊等人

叫左杯熱既latte, 一邊望下街景,
有一種忙裏偷閑,寫意的感覺,
本來有點急燥心情,
飲一杯☕️咖啡就舒緩到,算係一個小確幸☺️

店內重有其他蛋糕,甜品供應,有機會經過再試下先☺️

2021-06-20 216 瀏覽
Thai Dirty 好靚既漸層咖啡味好香濃椰奶味好出椰奶好厚實亦好滑好特別美味指數:9/10玫瑰拿鐵(凍)層次冇dirty咁多但咖啡都夠香仲有淡淡玫瑰味唔係玫瑰糖漿既死甜味美味指數:7/10朱古力蛋糕隱藏版既蛋糕要問問店員店舖有啲細所以有啲甜品好都唔會放曬出黎蛋糕味道有啲似莎莉牌蛋糕朱古力味幾濃但質感就比較輕盈 唔會好膩美味指數:7/10

好靚既漸層

美味指數:7/10
2021-06-10
  • Thai dirty
2021-06-19 166 瀏覽
裝修很有特色,擁有濃厚的日本風格;咖啡及食物做得很有質素,muffins 有多種口味:chocolate, blueberry etc; 服務真誠的小店,值得支持!👍👍
外賣自取
2021-05-05 292 瀏覽
朋友介紹佐敦有間文青咖啡小店嘅抹茶甜品不錯,於是約左朋友lunch time來個飯後甜品。店家除咗咖啡,仲有甜品同輕食,甜品重會不定期轉款。返工lunch time比較趕,所以今次淨係叫左甜品食。.抹茶黑芝麻曲奇質感外脆內軟,重有流心嘅抹茶同黑芝麻,而且抹茶味都夠濃,味道唔錯。店主重好nice,我前一日於網上向店家查詢重有無抹茶甜品,店主重主動提出可以預留一件俾我第二日來購買。.合桃香蕉蛋糕呢個蛋糕好有驚喜,香蕉味勁濃,質感濕潤結實,而且甜度剛好,加埋脆口合桃,口感豐富。
抹茶黑芝麻曲奇
合桃香蕉蛋糕
2021-05-05
午餐
2021-02-07 361 瀏覽
本來打算去西九文化區chill下飲咖啡,點知人山人海唔多對路,即刻撤退轉場,揀咗佐敦呢間cafe. 店內裝修好有情調,用咗乾花+木調設計,雖然得好少位,但個位置靜靜哋都唔會坐得唔舒服本身好怕去呢類小店,好多時會有一種outsider 既感覺,店主又好似同某啲客好熟,好似去咗一個唔多熟人既小圍party咁。但呢度店主店員都超好人,唔會覺得唔自在。食物方面:⭐️signature coffee, 有淡淡青瓜味真係估佢唔到咁夾⭐️matcha latte, 抹茶粉係靚的,苦苦甘甘⭐️開心果玫瑰蛋糕,好好食,慕絲做得夠滑同鬆軟,玫瑰味好自然,餅底都有落開心果咸咸地夾得好好,$30係好抵整體體驗好好,值得推薦,價值都好合理,而家好多咖啡店做到懶文青懶貴,呢間都算係清泉

食物方面:
⭐️matcha latte, 抹茶粉係靚的,苦苦甘甘

開心果玫瑰慕絲蛋糕
開心果玫瑰慕絲蛋糕
2020-12-16 896 瀏覽
行過路過 佐敦-文英街 , 見到這間有文青風的 coffee shop "Good Day Coffee Co.", 反正想飲杯啡 , 於是就入去幫襯 ~店的裝修頗有風格 , 但空間真的很細小 , 只有兩張座椅和一個用作餐枱的鐵皮箱 ~Menu ~Cold Brew : 味道偏向 nutty, 回甘味重 , 有種似鐵漢柔情的感覺 ~Matcha Brownie : 店家自製的 brownie, 烘得香口, 質感外脆內軟 , 綠茶味夠重 , 但不至於過份 , 甜度也適中 , 還有些燕麥片 , 頗好吃的 ~本篇完 ~
行過路過 佐敦-文英街 ,
Menu ~

本篇完 ~
佐敦街角的 咖 啡 • 輕 食 小店☕️濃濃的人情味~每個小角落都用心的裝飾👨🏼‍🎨🧑🏻‍🎨整家店內都充滿大自然的感覺🌴🍃🪴.𝙵𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 @𝚑𝚔.𝚏𝚘𝚘𝚍𝚖𝚊𝚙 𝚏𝚘𝚛 𝚖𝚘𝚛𝚎 𝚏𝚘𝚘𝚍🍽.前天下午去的店家 店面只有一張小桌同埋𝟸個座位~試左佢地嘅丸久小山園系列𝙼𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎🍵店主話本身係無糖嘅 問我需唔需要加小小蜜糖🍯之前無試過呢個配搭 飲落去抹茶味濃郁!蜜糖加左好輕微嘅甜味 唔會搶左𝚏𝚘😬仲試左佢地嘅小山園抹茶酥粒磅蛋糕!這個蠻驚喜的🥰面頭嘅酥粒好脆口 而且超香抹茶味!下面果層嘅蛋糕就牛油味濃郁 淡淡抹茶香~層次感很豐富😍不過反映左比店主知...抹茶控表示如果成舊都重抹茶味我完全接受倒🤣
佐敦街角的 咖 啡 • 輕 食 小店☕️
濃濃的人情味~每個小角落都用心的裝飾👨🏼‍🎨🧑🏻‍🎨
整家店內都充滿大自然的感覺🌴🍃🪴
前天下午去的店家 店面只有一張小桌
同埋𝟸個座位~

試左佢地嘅丸久小山園系列𝙼𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎🍵
店主話本身係無糖嘅 問我需唔需要加小小蜜糖🍯
之前無試過呢個配搭 飲落去抹茶味濃郁!
蜜糖加左好輕微嘅甜味 唔會搶左𝚏𝚘😬
Matcha  Latte

仲試左佢地嘅小山園抹茶酥粒磅蛋糕!
這個蠻驚喜的🥰
面頭嘅酥粒好脆口 而且超香抹茶味!
下面果層嘅蛋糕就牛油味濃郁 淡淡抹茶香~
層次感很豐富😍
不過反映左比店主知...
抹茶控表示如果成舊都重抹茶味我完全接受倒🤣
小山園抹茶酥粒磅蛋糕
Matcha  Latte
小山園抹茶酥粒磅蛋糕
2020-10-27 579 瀏覽
佐敦舊區的隱世開張不久的咖啡店,小小的店鋪𥚃,人與人之間的溝通變得親近,路過的街坊都有跟老闆打招呼感覺特別親切,還幫我們拍照又為我們介紹着咖啡和甜點☕️ 香港人需要咖啡,更需要溫暖🍂食物: 8/101️⃣青瓜梳打特飲 $42這𥚃的Signature drink,為孤寡齋啡添加一份煥然一新味道,能喝到淡淡青瓜的清香,挺適合侷促又悶熱的天氣下喝🥒2️⃣玫瑰鮮奶咖啡 $42這些基本口味,應該沒有錯,個人的最愛🌹3️⃣抹茶布朗尼 $30該是這裏特色的甜品之一,配上燕麥果仁,抹茶味香濃,中間還有少少流心,熱辣辣很好吃⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💰性價比 :7/10 (~$50/人)一杯好咖啡,一日好心情,值得❤️

食物: 8/10
1️⃣青瓜梳打特飲 $42
2️⃣玫瑰鮮奶咖啡 $42
這些基本口味,應該沒有錯,個人的最愛🌹
3️⃣抹茶布朗尼 $30
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
💰性價比 :7/10 (~$50/人)
一杯好咖啡,一日好心情,值得❤️
2020-10-22
2020-09-17 699 瀏覽
呢間cafe細細間 去嘅時候咁啱冇堂食不過因為咖啡夠特別夠好飲 仲有個好啱影相嘅打卡位所以唔緊要 ( ⸝⸝⸝⁼̴́◡︎⁼̴̀⸝⸝⸝ )佢嘅speciality係青瓜latte同埋青瓜sparkling espresso 見好新奇所以兩款都試咗 青瓜味香得嚟又唔會太重kum咗咖啡味 同埋唔係個種糖漿嘅假味 係好自然清新嘅味道 無論係熱latte定係凍梳打咖啡都好夾梳打咖啡個杯仲有漸層 賣相好靚∗︎*゚青瓜嘅飲品本來就唔算好常見 青瓜咖啡更加少 唔驚青瓜味又中意試新嘢嘅大家可以試下𓏲𓏱𓏭𓏭Good Day Signature $38Cucumber Sparkling Espresso $42
呢間cafe細細間 去嘅時候咁啱冇堂食
梳打咖啡個杯仲有漸層 賣相好靚∗︎*゚
𓏲𓏱𓏭𓏭
Good Day Signature $38
Good Day真係名符其實的咖啡「小」店😂入面只有一張二人枱供客人享用輕食 而外面就放有兩張櫈比人飲咖啡~適合短暫停留/grab-and-go💁🏻‍♀️雖然店舖好細小 但門面設計同presentation都幾有心思 店主仲好Nice 主動幫我同朋友影合照😛當日去到 蛋糕已經售罄 所以只試了咖啡如果大家想食蛋糕可能要早少少到一人點左一杯店內signature的青瓜飲品🥒.🔸Good Day Signature $38🔸其實good day signatuee即係cucumber latte 第一次飲青瓜味嘅咖啡 異想不到好易入口除了有奶香咖啡香仲散有淡淡青瓜味 比例拿捏得相當平均入口甜度剛好 幾refreshing! 推薦呢杯 值得一試☺️.🔸Cucumber Sparkling Espresso $42🔸平時少飲黑啡的我 為左好看的漸層就毅然點了一杯試試但結論係:下次都係唔好咁勇敢🥺嗯 味道不是我喜歡的 (朋友都不喜歡🤭) 然後青瓜味十分濃烈 飲完係咁打冷震😂果然咖啡真係好視乎個人口味呢
Good Day真係名符其實的咖啡「小」店😂

當日去到 蛋糕已經售罄 所以只試了咖啡