2024-08-26 0 瀏覽
🩷地點很方便!HKU地鐵隔離幾步路,返學可以隨時過黎食❤️門外已經飄有好濃烈魔性嘅氣味!不斷有路人吸引入黎😶‍🌫️😶‍🌫️🧡抵讚係腩肉脆卜卜唔會話比湯浸淋左,其實嗅落好大陣螺螄粉味,但食落唔錯!牛肉都有很多片😎💛很大碗粉,好飽肚!食唔夠又可以額外加💚值得一試!個配菜酸荀一試難忘,好上頭😂😂😂🩵座位可以直望廚房!烹調全程可以望到曬!😆!💙湯底唔會太鹹!😍又可以選辣度!

🩷地點很方便!HKU地鐵隔離幾步路,返學可以隨時過黎食
💛很大碗粉,好飽肚!食唔夠又可以額外加
💚值得一試!個配菜酸荀一試難忘,好上頭😂😂😂
🩵座位可以直望廚房!烹調全程可以望到曬!😆!
💙湯底唔會太鹹!😍又可以選辣度!
2024-08-24 0 瀏覽
喺港大站一出行到去德輔道西,轉角位有呢間好新奇嘅廣西桂菜,因為我門面都覺得餐廳可以提供到正宗嘅廣西菜,就試下簡單一碗螺螄粉🙃招牌鍋燒螺螄粉加炸蛋加豆腐串,招牌配料好多,有炸完再煎香嘅腩肉 韭菜 芽菜 芫荽,另加炸蛋同豆腐串見到都有👍🏻果然冇介紹錯炸蛋係新鮮炸出嚟,點上BB辣嘅湯底吸收晒啲精華,成碗螺絲粉到好惹味🫶🏻見到呢間平時都有唔少內地人去食,就知道佢買嘅係正宗食物,而家都唔使返大陸已經可以品嚐一下🙌🏻

2024-08-20 216 瀏覽
清淡既牛肉拉麵配左滷蛋同生菜,拉麵食落都幾彈牙,即落單即煮,餐廳寫左樣好特別既內容就係食到你飽滿意為止,麵食同配料都可以唔夠再加,唔知加底呢個食到你飽既活動做到幾時完,牛肉薄片但都入味既。另一碗叫左撈米粉,好似話入面已經有醬汁可以撈暈即食就可以,配料都係加左蛋,通菜同埋豬頸肉,呢度既豬頸肉係偏肥但個皮係炸到脆卜卜既好似食緊五花腩多d 牆上既畫好特別,小食食左炸蝦卷,份量都算多,配埋沙律醬食都幾好味。

2024-08-17 52 瀏覽
今日去開西環度複診,見到石塘咀度有間新開嘅螺獅粉,好似都幾多人食叫招牌螺獅粉同埋米粉,每碗都係$50左右,價錢合理招牌鍋燒螺獅粉$52自選辣度簡左BB辣,麻而不辣招牌包左的脆腩肉層肥膏幾香脆另外加左肥腸同滷蛋,肥腸滷得入味淋口滷蛋味道唔系好夠,可以唔試招牌鍋燒桂林米粉$48原來桂粉等於我地平時食開的米線湯汁會另上,米粉底有特製醬汁,酸酸地幾開胃叉燒偏乾同友,另加的酸荀份量好大份,爽口好食酥炸蝦卷$38蝦捲彈牙有蝦肉粒粒,酥炸口感好食酸梅湯$6細細枝夠解渴

叫招牌螺獅粉同埋米粉,每碗都係$50左右,價錢合理

招牌鍋燒螺獅粉$52
自選辣度簡左BB辣,麻而不辣
招牌包左的脆腩肉層肥膏幾香脆
另外加左肥腸同滷蛋,肥腸滷得入味淋口
滷蛋味道唔系好夠,可以唔試

招牌鍋燒桂林米粉$48
原來桂粉等於我地平時食開的米線
湯汁會另上,米粉底有特製醬汁,酸酸地幾開胃
叉燒偏乾同友,另加的酸荀份量好大份,爽口好食

酥炸蝦卷$38
蝦捲彈牙有蝦肉粒粒,酥炸口感好食

酸梅湯$6
細細枝夠解渴
2024-07-14 174 瀏覽
雷暴之下入咗去食螺絲粉,staff態度好,座位都唔逼狹,但係食物就好一般。叫咗一個小辣虎皮豬腳螺絲粉,一個小辣豬腸螺絲粉,兩個都加咗蛋。虎皮豬腳浸太耐又老又嚡,豬腸又肥又油,個麵底淋晒冇彈性,湯底太淡,兩款蛋亦冇乜特色。食返package food 仲好味,應該唔會再嚟食了。

食返package food 仲好味,應該唔會再嚟食了。
香港唔多食螺絲粉嘅專門店,皆因好似臭豆腐咁唔係人人鍾意食,呢間專門店特別在有無湯款桂林米粉食😬仲要係免費加底加粉,實食得飽!招牌鍋燒桂林米粉 $48桂林米粉每碗都有秘制滷水、秘制香油、生菜、酸菜、黄豆、酸豆角、葱及芫荽。窩燒即係脆皮豬頸肉,另外加料要咗滷蛋(+$8)、肥腸(+$14)及通菜(+$8)。第一次食所以揀小辣,賣相吸引,配料份量都均真,撈匀再食,可能配合返香港人口味,小辣都唔算辣,亦非麻辣,但係滷水汁幾開胃,鍋燒都做得幾香口,肥腸醃到入晒味。食完乾撈就可以加湯變湯粉。牛肉桂林米粉 $48另一碗嗌咗牛肉,同樣地加配料,加煎蛋(+$8)、叉燒(+$14)牛丸(+$18),都係小辣。估唔到牛肉同叉燒咁似樣,其實真係唔係好分到😂 但呢度嘅牛肉唔係肥牛,係燒牛肉嗰款,所以食落比較粗糙,叉燒同樣比較硬身,失色少少。

招牌鍋燒桂林米粉 $48
招牌鍋燒桂林米粉

招牌鍋燒桂林米粉

牛肉桂林米粉 $48
牛肉桂林米粉
牛肉桂林米粉

2024-07-08 188 瀏覽
地址 西環石塘咀德輔道西406號地舖G/F, 406 Des Voeux Road West, Shek Tong Tsui, Western District身處繁華市區,不經意走進位於香港大學站附近的螺記記,彷彿走進了時光隧道,置身在一個別具特色的懷舊小店之中。店內佈置極盡復古風味,暗啡木質桌椅配上斑駁牆身,處處洋溢著濃厚的香港味道,讓人不禁感嘆這裡彷彿凝固了過去的歲月。今天我們特意前來品嘗這間小店的招牌菜式 - 螺絲粉。這道粉麵色澤金黃,散發著陣陣誘人的海鮮香氣,光是看著就令人垂涎欲滴。初嘗之下,首先感受到的是麵條的Q彈有勁,配合入口即溶的肉餡,口感豐富層次分明。而湯頭更是這道菜的靈魂所在 - 濃郁鮮美,湯汁粘稠,每一口都能感受到從海中撈取而來的鮮味。置身其中,恍如回到了上世紀六七十年代的香港街頭,彷彿能聽見街坊鄰里熱鬧喧囂的聲音。除了螺絲粉,我們今天也品嘗了店內的其他必點美饌。首先上桌的是爽脆可口的『蘿蔔絲』,開胃下飯,為整頓大餐拉開了序幕。緊接而上的是『牛腩』,肉質柔嫩,入口即化,帶有濃郁醬香,令人food coma。另一道『牛肉』同樣是這裡的看家本領,牛肉汁水豐富,肉質細嫩
地址
西環石塘咀德輔道西406號地舖

除了螺絲粉,我們今天也品嘗了店內的其他必點美饌。首先上桌的是爽脆可口的『蘿蔔絲』,開胃下飯,為整頓大餐拉開了序幕。緊接而上的是『牛腩』,肉質柔嫩,入口即化,帶有濃郁醬香,令人food coma。另一道『牛肉』同樣是這裡的看家本領,牛肉汁水豐富,肉質細嫩,吃起來回味無窮。最後,我們還來上了一份『豬大腸』,這道菜令人意外的是,大腸居然也如此入味可口,Q彈有嚼勁,搭配上店家自製的醬汁,實在是大快朵頤。

整個用餐過程中,我們不禁被店家濃濃的人情味所打動。服務員親和有禮,不時主動與我們閒聊幾句,彷彿把我們當成老朋友般對待。老闆更是不時走出後廚,主動與客人打招呼,瞭解客人的感受。這種熱情待客的態度,讓這間小店增添了幾分家的溫暖,令整個用餐體驗更顯難忘。

總的來說,螺記記成功地將香港獨有的本土特色與美食文化完美結合,呈現出一個別具特色的用餐體驗。無論是道地的螺絲粉,還是其他經典小菜,每一道菜式都令人難忘,成為這家店的亮點。結合懷舊的裝潢氛圍與熱忱的服務態度,螺記記無疑是香港大學站附近一個值得一試的絕佳餐廳。
已经连续吃了很多次了,味道是很不错,店家都是普通话,味道不是那么带劲,但是在香港已经算是很不错的螺蛳粉了,学生友好型小店(如图),每碗粉可以免费加一份米粉,还送一份饮料。
2024-06-21
2024-06-03 152 瀏覽
一入鋪頭,係就係聞到螺螄味,但一試碗麵,湯底唔夠濃,超市隨便買一包返屋企煮好過!叫左肥腸 同炸蛋,唔錯,但湯底係關鍵,如果唔夠螺螄味,啲餸幾好食都無用,咁不如去食港式車仔麵或者去對面譚仔算啦。。
一入鋪頭,係就係聞到螺螄味,
但一試碗麵,湯底唔夠濃,超市隨便買一包返屋企煮好過!

2024-04-23 198 瀏覽
位於西環的正宗廣西螺絲粉,在店外已經聞到螺絲粉的獨特風味。廳供應桂林米粉及柳州螺絲粉兩款,吃法分別是乾撈粉條再飲湯,另一款則是連湯底的湯麵。額外配料及辣度都是客人自由選擇。柳州螺絲粉:招牌鍋燒螺螄粉加料區:炸蛋、牛腩、豆腐串鍋燒螺螄粉乃是招牌菜,店家推薦,每一碗湯粉已有既定的配料,包括酸筍、酸豆角、酸菜、花生、炸腐竹、蔥、芫茜、木耳絲、生菜。鍋燒是豬頸肉經過油炸後,外皮酥脆香口,肉質保持軟嫩。炸蛋巨型一大塊,覆蓋了一大碗麵;牛腩厚片,肉質鬆軟。豆腐串吸收了湯底精華,配料很豐富呢。柳州螺絲粉:叉燒螺螄粉加料區:滷蛋、蟹柳、魚腐、手掌腐皮湯底容易入口,味道不難接受,湯底集辣、爽、鮮、酸的味道,賣相不錯。叉燒非常薄片,有多片;滷蛋略為炸過,有一層炸皮包裹著雞蛋。腐皮大如手掌般。麵條很掛湯,份量不多,更可以免費添加。
位於西環的正宗廣西螺絲粉,在店外已經聞到螺絲粉的獨特風味。
柳州螺絲粉:招牌鍋燒螺螄粉
加料區:炸蛋、牛腩、豆腐串

鍋燒是豬頸肉經過油炸後,外皮酥脆香口,肉質保持軟嫩。
炸蛋巨型一大塊,覆蓋了一大碗麵;
牛腩厚片,肉質鬆軟。
豆腐串吸收了湯底精華,配料很豐富呢。
柳州螺絲粉:叉燒螺螄粉
加料區:滷蛋、蟹柳、魚腐、手掌腐皮

麵條很掛湯,份量不多,更可以免費添加。
2024-04-15 117 瀏覽
牛肉桂林米粉+酸梅湯…$54… 這個米粉的質感真的Q彈爽滑,敗筆是辣椒油!水辣椒能保證湯粉清爽但是油辣椒整個一個黏糊糊…酸筍和酸豆角是基本標配,結果酸筍變成配料額外收錢。這就好像吃雲吞麵冇雲吞要額外比錢買~哪裏是廣西正宗?!

牛肉桂林米粉+酸梅湯…$54…

2024-04-15
2024-03-14 182 瀏覽
呢間位於西環嘅舖係專食桂林米粉同螺絲粉,價錢親民,而且仲畀客人免費加粉🤯,唔怪之得晏晝幾好生意,接外賣單都接到唔停手。我就叫咗碗招牌鍋燒桂林米粉($48)~原來係乾撈麵嚟,再配碗湯係食完麵後飲。麵本身仲跟咗啲standard 配料,有生菜、酸菜、花生、酸豆角同芫茜蔥,所以都幾豐富。鍋燒原來係燒肉,個皮燒到好脆身,而且肥瘦平均,好好味👍🏿我再加咗牛肉($18)、叉燒($14)同炸蛋($12)炸蛋好特別,原來係另外用個碗浸住上。本身以為會好油好辣,點知食落有啲油膩感都無個蛋索晒啲湯汁,仲要唔辣,同好有蛋香味一定要試下!😋跟餐加$6仲有樽裝凍豆漿
呢間位於西環嘅舖係專食桂林米粉同螺絲粉,
價錢親民,而且仲畀客人免費加粉🤯,
唔怪之得晏晝幾好生意,接外賣單都接到唔停手。

我就叫咗碗招牌鍋燒桂林米粉($48)~
原來係乾撈麵嚟,再配碗湯係食完麵後飲。
鍋燒原來係燒肉,個皮燒到好脆身,而且肥瘦平均,好好味👍🏿

我再加咗牛肉($18)、叉燒($14)同炸蛋($12)
炸蛋好特別,原來係另外用個碗浸住上。
本身以為會好油好辣,點知食落有啲油膩感都無
個蛋索晒啲湯汁,仲要唔辣,同好有蛋香味
一定要試下!😋

跟餐加$6仲有樽裝凍豆漿

2024-03-12 125 瀏覽
係附近交文件,超級肚餓,見到好螺記玻璃窗,見到食客的螺絲粉,又有陣陣香味就入去快食一個午餐。牛腩桂林米粉小辣$48跟餐維他檸檬茶 $6價錢上係抵食嘅,冇諗過上枱咁大碗。最吸引就係牛腩好多,好入味牛腩肥瘦均勻。又有酸青豆 ,同埋脆卜卜的脆豆,米線可以自行加湯,小小辣好香好味。另外再加一個小食香脆小酥肉$35 嘩,天呀,入口酥脆,未食過的口味。中午時間都幾多顧客,跟餐加飲品好化算。價錢合理,食物夠正宗,會再回訪。

牛腩桂林米粉小辣$48跟餐維他檸檬茶 $6
價錢上係抵食嘅,冇諗過上枱咁大碗。

另外再加一個小食香脆小酥肉$35
嘩,天呀,入口酥脆,未食過的口味。

中午時間都幾多顧客,跟餐加飲品好化算。
價錢合理,食物夠正宗,會再回訪。

• 香炸小酥肉
2024-02-25 125 瀏覽
在這家很近香港大學站的餐廳,不能錯過的就是他們的招牌菜——螺絲粉。🥰這不僅僅是我個人的喜好,也是許多食客的心頭好。他們的桂林米粉粉質細膩,Q彈,而湯底濃郁,獨特的調料更是增添了其鮮美的味道🫶🏻另一道不容錯過的菜品是肥腸,🐷經過燉煮,變得軟糯Q彈,而搭配的獨特調料更是為其增添了濃郁的味道,讓人回味無窮。此外,炸蛋也是一道我愛吃的菜品,外酥里香,湯汁入味。價格合理,性價比高。#西營盤美食 #螺螄粉

此外,炸蛋也是一道我愛吃的菜品,外酥里香,湯汁入味。

價格合理,性價比高。

#西營盤美食 #螺螄粉
【🌶️好螺記🐚】⋄⋄====—====—====—====—🌶️可選BB辣、小辣、中辣或大辣—🐖招牌鍋燒桂林米粉($48)靈魂袐製滷水|袐製香油|酸菜|通菜|黃豆|酸豆角|蔥|芫茜招牌鍋燒桂林米粉令我印象深刻,鍋燒就像燒肉,外皮香脆美味,肉質肥美嫩滑。以正宗的桂林米粉為基礎,配上豐富的材料,包括靈魂袐製滷水、袐製香油、酸菜、通菜、黃豆、酸豆角、蔥和芫茜等。這些材料的組合使得這道菜既鮮美又有層次感,尤其是滷水和香油的味道深入米粉中,帶來豐富的口感和風味,桂林米粉還附上清湯一碗。—🐽肥腸柳州螺獅粉($52)通菜|酸菜|酸筍|酸豆角|炸腐皮|花生|木耳絲|蔥|芫茜另外一道推薦是肥腸柳州螺獅粉。以鮮嫩的柳州螺獅粉為基礎,配上通菜、酸菜、酸筍、酸豆角、炸腐皮、花生、木耳絲、蔥和芫茜等材料。材料的組合使得這道菜既酸爽又有嚼勁,肥腸的鮮味與酸菜的酸度相互襯托,讓人回味無窮。—• 加料區 •🍳炸蛋($12)吃螺獅粉不能沒帶炸蛋呢,是必吃首選!🫔 豆腐卜($8)豆腐卜索湯一流👍🏻—• 小食 •🐟 爽脆魚皮($32)香辣的爽脆魚皮爽脆美味,非常開胃🤤🐷香脆小酥肉($35)小酥肉外脆肉嫩,撒上孜然粉,惹味無比!
【🌶️好螺記🐚】

====—====—====—====—
🌶️可選BB辣、小辣、中辣或大辣

🐖招牌鍋燒桂林米粉($48)
靈魂袐製滷水|袐製香油|酸菜|通菜|黃豆|酸豆角|蔥|芫茜

🐽肥腸柳州螺獅粉($52)
通菜|酸菜|酸筍|酸豆角|炸腐皮|花生|木耳絲|蔥|芫茜

• 加料區 •
🍳炸蛋($12)

吃螺獅粉不能沒帶炸蛋呢,是必吃首選!

🫔 豆腐卜($8)

豆腐卜索湯一流👍🏻

• 小食 •
🐟 爽脆魚皮($32)

香辣的爽脆魚皮爽脆美味,非常開胃🤤

🐷香脆小酥肉($35)

小酥肉外脆肉嫩,撒上孜然粉,惹味無比!
====—====—====—====—
📌店名:好螺記‘