2009-05-29 53 瀏覽
妹記搬地方後,本人已幫襯過2次了地方ok不焗促,服務不過不失。是次6人,食左:乳鴿-好唔掂,好乾好乾,似食緊好乾嘅牛肉乾鋼鍋雞-好ok好入味,辣的,一鍋都夠食炸豬手-頗大件,炸得幾脆,味就...蒜茸蒸勝瓜-好味墨魚咀(不過無影到)-沒甚特別,唔好食無咩味(可能我無送酒食掛)鹹魚飛天通菜(又係無影到)-用鍋上菜,幾大兜,不過一點也不出色,差,沒用心炒,成大兜3粒仔鹹魚(仲要唔靚的鹹魚)都唔知有無..無味焗魚腸-我無食因為好細兜,友人說好食黃金蝦(好後悔無影到)-用細蝦,仲要梅梅地,蛋黃兜得唔均勻又唔好食,差祇有鋼鍋雞令我番尋味...
妹記搬地方後,本人已幫襯過2次了
地方ok不焗促,服務不過不失。

是次6人,食左:
乳鴿-好唔掂,好乾好乾,似食緊好乾嘅牛肉乾
鋼鍋雞-好ok好入味,辣的,一鍋都夠食
炸豬手-頗大件,炸得幾脆,味就...
蒜茸蒸勝瓜-好味

焗魚腸-我無食因為好細兜,友人說好食

祇有鋼鍋雞令我番尋味...
2009-05-22
2009-05-21 37 瀏覽
今晚又係接太太放學,所以又出城嚟到尖咀搵食。本來想食意大利嘢,但突然又想起好似好耐無去大排檔式嘅地方食小炒飲啤酒,又記得妹記係放學地點附近,所以今晚就選咗妹記。我印象嘅中妹記仍然係locate係金巴利街市入面,但原來已經搬咗好耐!!我走咗一個圈好彩有個亞哥同我地講,妹記搬咗去金巴利道嘅金巴利廣場LG (openrice唔該改一改資料)。原來新店個入口重鬼死咁細,外面重埋搭棚完全睇唔到係邊!!我地十吓十吓睇唔到個正門,搵搵吓俾我揾到個後門搭貨lift由後門入!!個伙記見到我地由後門入嚟重大叫,勁!!講返今晚食咗D咩先,兩口子唔食得太多嘢,叫咗三個餸二支大啤都食唔晒,可能D餸大大碟都有關係同埋真係要讚吓上菜真係超快!鬼馬油炸鬼 係用大量嘅粉加墨魚膠(我淨係食到粉漿味!)打成嘅粉漿加少少馬蹄讓油炸鬼加脆漿再炸,老實講真係窄窄地喎! 脆漿厚、老油條、粉漿!!!! 炸熟咗之後等客人落單時再炸熱,即係話條油炸鬼前前後後炸過三次,變成一條老油條又油又硬! 負10分黑椒京蔥羊鞍煲 黑椒味唔夠,但係起碼都炒得有鑊氣而羊鞍都夠焾,個名如果只係京蔥羊鞍煲我就會俾滿分。椒絲腐乳通菜 有返一般大排檔嘅水準,鑊氣

椒絲腐乳通菜 有返一般大排檔嘅水準,鑊氣夠!得!

二支哈爾濱啤酒 – 原來那個戰鬭碗係哈爾濱啤酒咁傳方法,上面除咗嗰三戰鬭碗同一個勝字外,重有一大個哈爾濱啤酒咁標誌。用碗飲好豪,未食晒D餸D啤酒已經俾我飲晒! 哈哈! 哈爾濱啤酒推廣員妹好都幾得!

地方乾淨,價錢平,一班朋友嚟食吓小菜,飲吓啤酒,吹吓水係唔錯嘅選擇。
2009-05-20
  • 黑椒京蔥羊鞍煲
2009-03-28 70 瀏覽
這天有事到尖沙咀,辦完事後跟同行友人一起來到久違的妹記吃飯,記得已有大半年沒來吃飯了,今天是周日但客人依然不少,一坐下後侍應便介紹它們菜牌上的新菜式,問明菜式及價錢,覺得不合口胃而且價錢偏高,最後還是選了菜牌上的链餸菜,二個人叫了三個餸加上白飯及哈啤一支,份量都唔算少。鬼馬油炸鬼所謂鬼馬油炸鬼,其實是一條上了炸粉的麵粉, 裡面釀滿了墨魚膠放在鑊中油炸,表面沒有真的像油炸鬼那般脆口,一碟有兩大條,其實份量都不少,這味菜墨魚味幾濃,食落截幾好味,兩個人食份量便稍多。南乳香酥骨今天沒有叫炸墨魚咀,蘇炸的排骨表面乾身,表面没有油淋淋,用一隻小籃子上枱,配上一碟南乳醬,入口很香脆,带南乳的鹹香味,排骨都很厚肉,是一味送酒的好選擇。豉椒炒鵝腸鵝腸洗得很乾淨,没有黏著太多肥羔,大排檔造法夠曬鑊氣,唔畲有成碟底油咁肥膩,間中食吓都唔驚高脂及高胆固醇,味道都算合格,碟頭好像比之前大些。香芹肉碎浸䈑笋叫了兩味較熱氣的菜式,便叫了這味較清的青菜中和一下,嫩莖萵苣俗稱萵笋、香烏笋或萵頭 ,這種嫩莖萵苣的食用莖部肥壯,色澤翠綠,清甜爽脆,營養豐富,質感有點似蘆薈,可作炒食、沙律、醃漬、涼拌等,今日叫多了油炸食物

香芹肉碎浸䈑笋
叫了兩味較熱氣的菜式,便叫了這味較清的青菜中和一下,嫩莖萵苣俗稱萵笋、香烏笋或萵頭 ,這種嫩莖萵苣的食用莖部肥壯,色澤翠綠,清甜爽脆,營養豐富,質感有點似蘆薈,可作炒食、沙律、醃漬、涼拌等,今日叫多了油炸食物,用香芹肉碎同煑,萵笋入口都幾爽口,一碟有兩種菜蔬,配合油炸食物便最適合,之後去了湖南旅游時也有䈑笋吃,原來是一味健康的有機山菜。

哈爾濱啤酒
跟北角東寶一般,用一隻已預先雪凍的粗碗裝酒,碗上印着戰鬭碗及一個勝字,用這隻碗飲啤酒特別有風味,這裹好像主力賣哈爾濱啤酒,在地上都放滿一箱箱哈啤。

多時無來食物仍保持舊日水準,今天為了多試幾味索,二個人一共叫了四個餸、白飯及啤酒,碟頭又好像比之前大了些,今天實在吃多了許多,所以每人要超過一百元埋單,不過如果人數較多,其實在妹記食飯應該平均不超過一百元落樓,在尖沙咀旺區而論,都幾抵食!

招牌冰凍酒碗裝着哈爾濱啤酒
2009-03-11
招牌冰凍酒碗裝着哈爾濱啤酒
香芹肉碎浸䈑笋
  • 南乳香酥骨,豉椒炒鵝腸,香芹肉碎浸䈑笋,鬼馬油炸鬼
2009-03-21 9 瀏覽
3月14日(星期六)晚,已經很多個月沒有和一眾網友一起睇波了,難得是晚的早場是“榜首大戰”,早就相約好是晚出來觀賞球賽。由於是次睇波活動,網站方面受到邀請到尖沙咀某酒吧睇波,安排方面有很多地方也欠缺妥善,尤其是食物方面,未到半場已經截單,話“廚房做唔切”!!!結果很多網友也餓到差不多十一點,包括我女友。雖然比賽結果是大敗於宿敵,的確令支持球隊的fans失望,但最氣憤的相信是酒吧方面沒有足夠的食物供應,所以比賽結束後,我和女友、以及幾位相熟的網友立即離開酒吧,趕去醫肚,二話不說就走去“妹記”。通常,如果我和朋友在尖沙咀想不到去哪裡吃飯,我都會提議去“妹記”,因為食物選擇多、質素不錯和營業至淩晨。特別是在這個時候(晚上十一點左右),一行六人(四男二女)很快就來到,因為時間不早和人客不算多,可以隨意選擇哪張檯,坐下不久,我沒有等亦沒有問其他人想吃甚麼,急不及待地先叫了鋼鍋雞、黑椒京蔥羊鞍煲和兩支哈爾濱啤酒。來得“妹記”,當然要喝哈爾濱啤酒啦,因為有它的好朋友:戰鬥碗!兩個小菜當然不夠,,再追加鬼馬油炸鬼和豉油王炒麵。正當我們傾得興起的時候,鋼鍋雞和黑椒京蔥羊鞍煲同時上檯。鋼鍋雞依舊“鍋”氣十
兩個小菜當然不夠,,再追加鬼馬油炸鬼和豉油王炒麵。正當我們傾得興起的時候,鋼鍋雞和黑椒京蔥羊鞍煲同時上檯。鋼鍋雞依舊“鍋”氣十足,帶點微辣,雞是用冰鮮雞,沒甚麼特別;黑椒京蔥羊鞍煲的黑椒汁不是太辣,卻很惹味,羊鞍粒不羶但肉質尚算嫩滑,而且我最愛吃這道菜的京蔥,兩款小菜都係送酒一流。鬼馬油炸鬼應該是炸預先好,等到有人落單再翻炸,雖然很香脆,但有點過火,而且裡面的蝦膠亦不是爽口彈牙;豉油王炒麵炒夠鑊氣,乾身且不多油,色澤和味道都有水準,很快就被吃掉了。有網友仍覺不夠飽,再點南乳骨和椒鹽鮮魷。南乳骨亦是炸得過了火,以到南乳骨外面太乾,幸好內裡肉質嫩滑多汁,醃得夠入味;椒鹽鮮魷比較好一些,外面呈黃金色,難得深夜吃這道菜鮮魷仍然爽口。
各人填飽了肚,已是淩晨時份,亦是時候回家了。雖然肚子是滿滿的,但心情卻是空空的,很失落!
2009-03-14
$60 (宵夜)
2009-03-17 47 瀏覽
生日飯,輾轉嚟咗妹記,本應想請朋友去食麵屋一平安,因為老友係哈日族,但等咗好耐好耐都仲未有聲氣,唯有轉戰妹記!雖然都好熱鬧,但同細細個晌屋村嘅大排檔氣氛有D唔同,少咗露天又開揚嘅感覺,同埋依度實在排得太多枱,密質質咁,嘈得哩好立體聲!好彩,價錢仍有大排檔嘅大眾化,食物味道都OK!三個人叫咗三個餸:海鮮雜菜煲、鬼馬油炸鬼、黑椒京蔥羊鞍煲。海鮮雜菜煲:有蝦有魷魚有帶子,味道一般,稍為淡口咗D,但叫做大堆頭,都抵食嘅!鬼馬油炸鬼:外層粉漿脆,但太厚,而且做得好「求其」!黑椒京蔥羊鞍煲:黑椒惹味,京蔥夠香,羊鞍焾滑,加埋就係個正字,全晚至有大排檔水準嘅小炒!

鬼馬油炸鬼:外層粉漿脆,但太厚,而且做得好「求其」!
海鮮雜菜煲
黑椒京蔥羊鞍煲
慶祝紀念
生日
黑椒京蔥羊鞍煲
2009-03-17 13 瀏覽
一大班朋友第一次試菜,食物比想像的普通。要讚的是上菜速度很快。鬼馬油炸鬼:欠油炸鬼味道,口感只是一件炸物。金銀蛋菜:大大碟,味道不錯葱爆生蠔:味道不錯,但蠔有點乾。炒蜆:汁實在太厚,味道一般醬爆雞:很入味,一定要試蛋蒸魚腸:蛋很「鞋」,本人不太欣賞
一大班朋友第一次試菜,食物比想像的普通。
要讚的是上菜速度很快。

鬼馬油炸鬼:欠油炸鬼味道,口感只是一件炸物。
金銀蛋菜:大大碟,味道不錯
葱爆生蠔:味道不錯,但蠔有點乾。
炒蜆:汁實在太厚,味道一般
醬爆雞:很入味,一定要試
蛋蒸魚腸:蛋很「鞋」,本人不太欣賞
2009-03-16 18 瀏覽
老友婚禮後,幾個好耐無見既朋友意猶未盡,醉醉地唔想返屋企決定找個地方再飲再傾過,尖咀唯一想到又平又抵的就係妹記﹗11:00pm左右,得番幾枱客,知佢1:00先收,於是高速叫0的啤酒再加幾個小食食下玩下骰盅﹗點了椒鹽魷魚、南乳香酥骨及墨魚咀﹗椒鹽魷魚炸到個樣成條手指咁既樣,一條條粗得不得了,炸粉又厚又無味,真係差左幾十倍,食一條都無再食﹗呢排唔知係咪0的墨魚變種,0的墨魚咀大粒到好似異型乒乓波咁大粒,咁大個咀就咁望一望其實都幾嚇人,可幸的是依然彈牙有嚼勁,不過都係無味呢個問題,會唔會係0的炸粉做得唔夠好又或者未醃得入味呢?南乳骨炸得很燶,味道算是最好的一個了,蘸0的南乳食依然香身。來呢度都係得個飲字,哈爾濱一支又一支的乾盡,男人心事,說出來倒不如一飲而盡了吧﹗

點了椒鹽魷魚、南乳香酥骨及墨魚咀﹗

$50 (宵夜)
2009-03-03 373 瀏覽
坐落在一所老旧邋遢的“美食广场”里,所谓美食广场,其实近似一座菜市场,周边围了几家大排档,妹记算是有名的。下午踱过去,两家大排档的侍应都拿着菜单过来,颇有争客之势。但落单以后,便把客人冷落一旁,等了十五分钟都没有一声招呼,侍应们居然都在忙着自己吃饭,简直把人气死。妹记的各种饭面,看上去没什么特别。点了个双拚面餐,味道还算可以。但以其差劲的服务与环境,加上有众多更好的餐馆近在咫尺,以后不会再去光顾了。
2009-02-28 18 瀏覽
呢晚一行四人在尖咀搵食,想極都想唔到食咩就來左妹記﹗又有半年無來,每年都總會來呢度食番一次半次,算是對呢個老地方既懷念﹗睇番好多朋友食評原來呢度0的食物差了很多,之前吃都覺得已大不如前,呢晚9:00pm來到,雖說人聲仍然鼎沸但己沒有當年十點仲要排隊的盛況了﹗坐下先來懷念墨魚咀,並非次次有得食,要睇季節同埋來貨,炸得金黃脆口,炸粉不厚椒鹽味道卻嫌不夠,算是合格的好餸,用來佐酒甚好﹗再來南乳骨,怪怪的炸得一件件大大舊,賣相似豬扒多過似排骨,南乳味明顯不復當年勇,未夠入味﹗待應多左,服務亦都好左,會同客人打招呼同埋得閒過來吹下水,以前佢地忙到不可開交根本連傾計既時間都無,而家好了很多﹗見到老闆娘小惠,不過她也忙於招呼食客,見不到我,尤記得當年有幾次飲到爛醉凌晨兩點時份小惠講到明唔賣啤酒俾我,次次來到班朋友都總會提起呢0的當年瘀事,可能就係呢0的點點記憶令我總對呢度有份親切同埋歸屬人情味﹗及後來的是小炒王,濕笠笠的只有西芹、腰果及蝦仁,吃不到鑊氣亦看不到特色,小炒王在我的定義是必須香口惹味佐酒佳選可惜呢碟野似食西芹蝦仁多0的﹗失望﹗忌簾牛舌雜菇份量夠多,牛舌不吃我只試菇類尚算做得不錯,汁多夠味
呢晚一行四人在尖咀搵食,想極都想唔到食咩就來左妹記﹗

忌簾牛舌雜菇份量夠多,牛舌不吃我只試菇類尚算做得不錯,汁多夠味是不錯之選﹗

避風塘雞中翼一客七隻,炸得皮脆肉嫩可惜又是那個問題味道不夠,不夠就自然不惹味,只叫做炸雞翼也沒太多人反對﹗

最喊評的必是炒蜆,殼多過肉呢個大排檔老死問題十分嚴重,最可恨的是食到幾隻有沙的,同工友食到第三隻已不想再試,棄之﹗

令我同工友留戀的是這兒的戰鬥杯及骰盅,次次來到都無咩邊次係正正常常咁走,認識了做兼職的家政,佢收工仲過埋來一齊飲過,埋單後還自己攞錢請我地飲幾支啤酒﹗算是這次來妹記最有趣的過程﹗

留客的始終是食物質素及味道,人情常在,可惜美食不再,也許又要一年半載我又懷念此地再會來飲過﹔叫我常來食,我想不會了﹗
(非會員)
2009-02-06 9 瀏覽
未食過咁差O既大排檔LOR。3年前食過都OK。。。到E+不想像到咁差一班FD今晚去食叫左十幾樣野得幾樣接受到,最差個黃金蝦(重話出名)改名油浸死蝦好過,跟著叫佢退佢話:係咁LA。我同佢講58蚊NG係比咁野黎AR,NG好話少LA見到碟面,跟著佢拎走,轉頭佢返黎講CUT ORDER。無用,跟著黎咩黃金魷魚同椒鹽九吐魚AND椒鹽雞翼硬到咬NG到又炸定左失敗之中失敗,沙拉骨就一般又少得8件,炸南乳豬手炸到好硬又少成$68。。。炒聖子味道OK但好少,得返碟炒小白菜OK貴夾NG低食平均每人$70
貴夾NG低食
平均每人$70
2009-01-21 13 瀏覽
中午第一次去食晏. 呢度一共有兩間食肆. 各人可任意點其中一間的食物, 同桌也沒有問題. 我們一行六人, 大部份都點了妹記的, 我也不例外, 點咗妹記的味菜排骨炒河. 眼見各人的什餐也陸陸續續的上枱, 最後竟然得番我一個未嚟. 那已過了十五分鐘. 唯有追追啦! 侍應態度不錯, 馬上替我問廚房...答案令人有點錯愕. 追過啦, 不如你叫第二野啦, 我問點解...他支吾以對....答道, 呢個廚房, 越追越不做架...我即時o咀, 那要他來幹嗎? 來洗脾氣嗎?? 那我也不便爭論, 當然啦, 我唔想成為終極受害者, 來一碟加料炒作, 唯有點別的. 不到五分鐘, 就上枱. 我問, 點解呢次咁快?! 侍應回答, 係由另一個廚房煮的....oh, 我心想, 不是吧...咁都得!? 係office 就話啫, 你做得既, 俾多d 野你做, 估唔到係廚房世界, 都係咁.... 咁愛洗脾氣的, 就買他怕, 以後不用做啦?! 換作係我, 會馬上多做一味豉椒炒魷給那愛洗脾氣的大少. 好讓他回家慢慢嘆.... 當然, 唔關我事, 我也不便多說. 只係以後我唔會係中午去幫襯他們. 我幹嘛受這樣的氣?! 說回正

說回正題, 新點的干炒豬扒米都幾夠鑊氣. 豬扒入味, 係油咗少少. 不過都係個句, 中午唔洗旨意我嚟幫襯.... 味道唔錯, 都無用啦~
2009-01-19 16 瀏覽
有點錯信食評.對我黎講未至於難食既鬼馬油炸鬼, 入面係有d 魷魚咁既野既, 但食落個味好似同普通油炸鬼冇咩分別西蘭花帶子, 干炒牛河, 鹹魚雞粒炒飯, 咁普通既野, 好難炒得唔好食有d fd 話鹹魚雞粒炒飯過鹹, 但係d 鹹魚脆卜卜唔錯個牛腩煲叫正常, 枝竹最好食, 好多牛筋但冇乜牛腩炸八爪魚咀, 係難咬d, 我又食唔出佢係咪腥蟶子第一次食, 唔知點解以前去親食小菜都話賣晒. 係食到一舊有少少沙, 都okd 蜆簡直........ 無啦啦食到一舊有朕坑渠味, 好似食_ 咁. 即刻唔想再有下次汽水好貴如果有其他fd 話再去都要諗過先, 主要係...我唔想食多次_.
有點錯信食評.

對我黎講未至於難食既
有d fd 話鹹魚雞粒炒飯過鹹, 但係d 鹹魚脆卜卜唔錯
個牛腩煲叫正常, 枝竹最好食, 好多牛筋但冇乜牛腩
炸八爪魚咀, 係難咬d, 我又食唔出佢係咪腥
汽水好貴

2008-11-20 11 瀏覽
大牌檔廚房,速度快. 環境太噪, 不宜傾計, 大班朋友大說大笑就好.2個人,叫了4碟餸, 2支大啤,1支可樂, $200埋單, 餸菜份量大,食唔曬, 超抵!鋼鍋雞 = 「賣飛彿」 超香, 好惹味!花螺 = 好味!炒蜆 = 鑊氣唔夠, 一般.豆豉鯪魚炒油麥菜 = 亞媽炒得好食D

鋼鍋雞 = 「賣飛彿」
超香, 好惹味!
花螺 = 好味!
炒蜆 = 鑊氣唔夠, 一般.
豆豉鯪魚炒油麥菜 = 亞媽炒得好食D

2008-10-29 6 瀏覽
本想來個韓式午餐,那知經過橫街時,被廚房噴出來的香味吸引,細看之下,原來有個美食廣場屹立路旁,無法,雙腳已不由自主地踏了進去。放眼一看,整個場都是妹記,下午有客飯和碟頭飯套餐供應,廿多三十塊錢,非常經濟。叫了一個XO醬爆雞球客飯。大牌檔廚房,速度一向都快,兼且又是預設菜式,所以飯餸不消五分鐘就來到。洋蔥青紅椒爆得香,但XO醬味道不太出,可能沒多放;雞球預先炸過,但吸收不到醬汁的味道,整碟餸亦偏鹹,沒有想像中那麽香口惹味。看見人家叫碟頭飯麵,來的都非常大碟。就是我那個客飯,雞件有十大塊,啖啖肉,白飯更可能是平常四五碗倒加起來。再看一衆食客,以勞動工友和男性客人居多,想,至少在午飯時段,走的應該是份量可觀價錢相宜爲主,味道爲次的路綫。

2008-10-22 16 瀏覽
今日朋友話想食妹記,就陪佢一齊去,點o左3個o野,點知樣樣都好難食!!!首先每一樣o野都有一個通病就係唔多大份!!!但係價錢又唔係好平wor!!!枝竹火腩豆腐煲: 好細煲!!!煲o野勁鹹!!!!!!!!好難食!!!!椒鹽魷魚鬚: 暫時係我呢一生人中最難食o既魷魚鬚!首先份量唔多都收成4十幾蚊!!!又油...又靭!!!!勁難咬得開!!!唯一可取係佢唔係用萬年油炸!因為冇黑媽媽!鬼馬油炸鬼: 極度油膩!!!d皮又硬!!!食完裡面d墨魚膠就無要層皮!!!成餐飯又唔係平,但勁難食!!!食完我個胃仲成晚唔舒服!!!不停嘔胃氣!!!