2019-05-13 477 瀏覽
娥姐呢個名我細細個就聽過啦!趁住今日係最後一日既港鐵半價優惠,就專誠去太安樓會一會佢啦雖然呢娥姐最出名係佢d粉果,但係識食一定係食燒賣d燒賣係粉既比例多過魚肉,所以咬落去零舍有口感但可惜d豉油同辣油唔太夠味,所以我連粉果都冇試就走左lu~

雖然呢娥姐最出名係佢d粉果,但係識食一定係食燒賣
d燒賣係粉既比例多過魚肉,所以咬落去零舍有口感
但可惜d豉油同辣油唔太夠味,所以我連粉果都冇試就走左lu~

2019-04-28 453 瀏覽
之前見到網上介紹呢間嘅雞蛋腸粉係必食,咁今日去太安樓就決定試下,見到餐牌上面寫住雞蛋腸粉係23蚊,同阿姐講要一客,佢問我要唔要蔥,我話唔要,到佢落粉漿嘅時候又問要唔要蔥我又答唔要,但呢個時候佢居然話 “下?但我落咗啦喎。你頭先話要!” 坦白講,我覺得搞錯張單真係唔緊要,講句唔好意思整返好就ok。但你仲堅持係自己係啱仲聲大大咁迫我硬食就真係好無賴,之後仲同我講要收我25蚊。本住息事寧人就唔同佢嗌交,但心入面默默覺得就算幾好食都以後唔會再嚟食。但可惜個腸粉係真係完全唔好食。腸粉好油膩又粉,腸粉本身一啲都唔滑,唔知係咪為咗掩飾呢樣嘢所以上面嘅汁係非常非常油,個汁亦唔係豉油,係一種好奇怪嘅味,甜甜地夾油膱味,個人真係唔識欣賞。雖然係雞蛋腸粉但我真係食唔到蛋香,太安樓咁多好嘢食真係可以唔食呢間。☹️☹️☹️

“下?但我落咗啦喎。你頭先話要!”

但可惜個腸粉係真係完全唔好食。

2019-03-30 383 瀏覽
去太安樓target咗兩樣嘢想食,第一樣係海南雞飯,另一樣就係魚蛋佬嘅沙嗲魚蛋同魷魚。好可惜魚蛋佬無開,但好想食沙嗲魚蛋,如果唔係我都唔會幫襯呢間。問呀姐有無魷魚,佢話無☹️,唯有叫串魚蛋同齋,叫完佢無反應掛住同人傾計👎🏻結果當佢同完人傾計之後又問我地食咩😓⋯完全冇禮貌。唔知點解佢啲竹籤要倒返轉拮,尖個邊係向住自己,拎起嚟要就住,驚篤到手。魚蛋質素同味道都同魚蛋佬爭好遠。啲齋咬落好多水,溝稀晒啲汁,不過啲汁就算冇被溝稀都唔好食,沙嗲味太淡,唔入味。總結下次魚蛋佬就算唔開,幾想食魚蛋都唔會再考慮👎🏻

2019-03-27 283 瀏覽
黎太安樓之前已經search定有咩野仰必食,依間娥姐係頭號人物。網上都大讚佢啲皺紋腸粉好食,聞名不如見面。一入到太安樓已經見到間店,中午3點正值Peak hour,大排長龍。除左腸粉,仲好粉菓,魚蛋等小食。我地只為佢既腸粉而黎。叫左一份雞蛋腸粉。做得好食既皺紋腸粉只需簡單的食材和豉油就已經足夠,不需要花功,多蔥、多醬甘。皺紋腸粉既皮一定要做得夠薄,帶點煙煙軔軔的感覺才是正宗的。可惜,食間店做不到傳統的味道。敗點是佢D皮太厚、太多粉,雖然好有飽腹感,但因而失去左皮薄煙軔感。變相茶樓D腸粉甘,只有米漿的味道,雞蛋味都吾突出。另外,佢個醬都吾係純豉油,係怪怪的醬油。對此表示失望的!

除左腸粉,仲好粉菓,魚蛋等小食。
我地只為佢既腸粉而黎。叫左一份雞蛋腸粉。

皺紋腸粉既皮一定要做得夠薄,帶點煙煙軔軔的感覺才是正宗的。

可惜,食間店做不到傳統的味道。
變相茶樓D腸粉甘,只有米漿的味道,雞蛋味都吾突出。
另外,佢個醬都吾係純豉油,係怪怪的醬油。
對此表示失望的!
2019-03-20 227 瀏覽
個人很喜歡皺皮腸粉如果見到餐牌上面有,就一定會點黎食下小舖位於太安樓,不難找。第一次去的時候,約下午一點多,太早的關係,碰了門釘。唯有第二日再去。太約四時多,終於看到娥姐了!點了份皺皮雞蛋腸粉,即叫即做,但等候時間不到10分鐘二話不說,新鮮熱辣辣腸粉出爐!立即回家品嚐打開盒,除了雞蛋香氣撲鼻,還看到金黃色的腸粉,十分吸引眼球,令垂涎。娥姐毫不嗇色雞蛋 但可能是我期望過高😂 吃第一口時,便覺得滿口是油😅比較過往在任何地方吃的腸粉,這次真的很油的感覺。香是香,味道也不錯。但我應該吃過一次過下口癮便足夠了。
個人很喜歡皺皮腸粉

如果見到餐牌上面有,就一定會點黎食下

唯有第二日再去。太約四時多,終於看到娥姐了!

點了份皺皮雞蛋腸粉,即叫即做,但等候時間不到10分鐘

二話不說,新鮮熱辣辣腸粉出爐!

立即回家品嚐

但可能是我期望過高😂 吃第一口時,便覺得滿口是油😅

2019-01-27 284 瀏覽
娥姐粉菓 西灣河筲箕灣道57-87號太安樓地下A01舖-----😛茶樓港式腸粉就食得多啦 櫃筒式台山腸粉B仔都係第一次食 難得係太安樓見到有 就決定try一try佢個香蔥蝦米腸粉($25)蝦米香蔥份量都幾多 蝦米好香口唔會太硬得黎又有d脆 香蔥個味亦唔會太青 腸粉ge本身幾滑 但係因為癡埋曬 一夾起就斷 食ge過程比較狼狽 豉油係自家製豉油 唔會太鹹唔會太甜 不過好多油 heavy左少少 總括黎講 其實係唔錯ge 亦都好值得一試 不過B仔個人較為中意餡大件d ge港式腸粉多d-----B仔整體評價:7.5/個👍🏻B仔抵食程度:7/10個👍🏻B仔環境評分:外賣😝B仔味道評分:7.5/10個👍🏻B仔回頭機會:7.5/10個👍🏻-----
娥姐粉菓
西灣河筲箕灣道57-87號太安樓地下A01舖
B仔整體評價:7.5/個👍🏻
B仔抵食程度:7/10個👍🏻
B仔環境評分:外賣😝
B仔味道評分:7.5/10個👍🏻
B仔回頭機會:7.5/10個👍🏻
2018-11-28 328 瀏覽
去到太安樓發現海南雞無開😭行行下見到呢間買腸粉買,於是就試下瘦肉腸加雞蛋,點知原來加隻蛋要加$10🤦🏻‍♀️不過因爲係大陸食開呢個配答,所以就試試啦🙈估唔到!好好食!有鄉下的味道🤤😂又大盒。所以成個$33都覺得算ok😂
瘦肉雞蛋腸粉
2018-04-13 612 瀏覽
雞蛋腸 HKD23平時飲茶,布拉腸粉就食得多,但櫃桶式嘅台山腸粉真係好少見。仲好記得以前細個嗰時,樓下有間粥舖,我幾乎每日早餐都會食呢款台山腸粉,食完先返學,諗起都令人懷念,所以係充滿咗童年嘅回憶。一直都好想搵返以前既味道,但原來一啲都唔容易。娥姐粉菓都算係太安樓一間比較出名既小店,不過坦白講,佢嘅腸粉始終都係唔及回憶中咁好味,雖然佢保持到台山腸粉最重要嘅層次感,可惜整體嚟講都係唔夠嫩滑,有啲失色~如果可以再滑啲同薄啲就perfect!
雞蛋腸 HKD23
平時飲茶,布拉腸粉就食得多,
但櫃桶式嘅台山腸粉真係好少見。
仲好記得以前細個嗰時,
樓下有間粥舖,
我幾乎每日早餐都會食呢款台山腸粉,
食完先返學,諗起都令人懷念,
所以係充滿咗童年嘅回憶。
一直都好想搵返以前既味道,
但原來一啲都唔容易。
雞蛋腸

娥姐粉菓都算係太安樓一間比較出名既小店,
不過坦白講,佢嘅腸粉始終都係唔及回憶中咁好味,
雖然佢保持到台山腸粉最重要嘅層次感,
可惜整體嚟講都係唔夠嫩滑,有啲失色~
如果可以再滑啲同薄啲就perfect!
2018-02-26
2018-04-02 510 瀏覽
今日放假和朋友經過太安樓,便進去看看有無美食可試試。看到網上有文章介紹鵝姐粉果是必食,便和朋友去試試。因為我們已經食左其他野,不太肚餓,所以嘗試問問可否買兩隻,店員(只一個女人)話得,佢就即時放去蒸爐蒸。見標價是20元4隻,以為2隻10元,點知付款時店員話12元,咁都算啦。見啲粉果長型貌似好大隻,點知一食皮厚又好粉狀,一點都不爽不煙勒,餡料又少,無芫茜無韮菜,辣油又好像益益地,豉油又不特別好味,一句講晒:難食!

2018-03-10 501 瀏覽
我個lam lam 脷係比個燒賣架ja這個鋪位有很多嘢食,但係最好食嘅就只係魚肉燒賣only。佢嘅滷水唔算香,所以佢嘅滷水食物可以唔使試。而且咖喱汁都唔係香,所以令到咖喱魚蛋都冇乜特別。講返主題佢嘅魚肉燒賣,係比較細粒嘅嗰種,而且比較彈牙,價錢又唔算貴,唯一要挑剔嘅就係豉油,因為佢用嘅豉油係比較鹹嘅,而我自己係比較鍾意食甜嘅豉油。問過阿姐佢話佢唔會用啲甜嘅豉油,佢話喊嘅豉油比較多人鍾意。咁我相信無論鹹嘅事又或者點嘅時候都有佢嘅支持者嘅。最後要講嘅係,佢買嘅腸粉,有一個叫做蛋腸粉嘅嘢,其實只係喺腸粉上面打隻蛋,完全冇特別嘅,可以唔使時,味道亦都一般,因為又唔係特別滑,豉油又係鹹豉油。阿姐嘅主力,應該係買粉果,但係我食過去啲粉果,只能夠講,無咩特別......試一次都無壞嘅
我個lam lam 脷係比個燒賣架ja
這個鋪位有很多嘢食,但係最好食嘅就只係魚肉燒賣only。
佢嘅滷水唔算香,所以佢嘅滷水食物可以唔使試。
而且咖喱汁都唔係香,所以令到咖喱魚蛋都冇乜特別。
講返主題
...試一次都無壞嘅
2018-03-01 411 瀏覽
燒賣($6串/$15碗)👩🏻👧🏻草根掃街有咩必食我地會答你係燒賣🤤去到太安樓,一入到去第一間見到$15碗俾完錢後呀姐拎左3條俾草根。。。。。。。。😯其實唔用發泡膠碗係更好,環保d♻️但係點解唔直接打$15/3串😂?呢間係賣傳統魚蓉燒賣🐟草根中意食魚蓉多過豬肉🐷味道唔錯呀只係好明顯蒸得太耐,蒸到發晒🙈口感有d太腍了不過一串5粒,即係一蚊一粒仲可以要求d咩呀🤫
燒賣($6串/$15碗)

👩🏻👧🏻草根掃街有咩必食
我地會答你係燒賣🤤
去到太安樓,一入到去第一間
見到$15碗
俾完錢後呀姐拎左3條俾草根
。。。。。。。。😯
其實唔用發泡膠碗係更好,環保d♻️
但係點解唔直接打$15/3串😂?
呢間係賣傳統魚蓉燒賣🐟
草根中意食魚蓉多過豬肉🐷
味道唔錯呀
只係好明顯蒸得太耐,蒸到發晒🙈
口感有d太腍了
不過一串5粒,即係一蚊一粒
仲可以要求d咩呀
🤫

$5 (宵夜)
2017-10-28 638 瀏覽
近排見到d飲食channel介紹太安樓美食時都會提及到「雞蛋腸粉」,今日我係慕名而來的,估唔到名不虛傳!我order咗一份雞蛋腸 ($23)+一串牛丸($7),剛好$30。雞蛋腸即叫即蒸,豉油雖然好油,但配埋雞蛋腸好惹味,個豉油味道有d似蒸魚豉油,雞蛋腸口感好好,滑溜得來唔會溶溶爛爛,有d咬口。其實都食唔出有咩好大嘅雞蛋味,但配埋d蔥花同豉油,令佢嘅味道加晒分。至於牛丸就係普通黑椒牛丸,好稔,可以唔駛order。排隊期間我見唔止一個客係order雞蛋腸+燒賣(本身燒賣$6一串有5粒,如果拼埋雞蛋腸”娥姐”會收齊頭$30俾6粒燒賣),我諗呢個應該係一個幾好嘅配搭。本身唔食粉菓嘅我,之前係完全ignore呢間小店的,但如果下次有朋友問太安樓有咩好野食,我又多一間可以推介啦!#支持小店

雞蛋腸+牛丸

),我諗呢個應該係一個幾好嘅配搭。

#支持小店
2017-10-28
10 分鐘 (外賣自取)
雞蛋腸+牛丸
  • 雞蛋腸
2017-09-03 691 瀏覽
放假特登來到西灣太安樓掃街,餓左成日嘅我哋,見到咁傳統,只有大陸才有的製腸粉機器,即刻忍唔住買咗份雞蛋腸粉試下。所有野食一眼望曬,除咗腸粉,粉菓都係呢間店既特色,不過下次先試🤓雞蛋腸粉$23,有蛋,腸粉,同蔥花和腸粉豉油略貴,但腸粉豉油好香,同腸粉好夾,如果可以多啲蔥花有蒜頭就perfect!

雞蛋腸粉$23,
有蛋,腸粉,同蔥花和腸粉豉油

10 分鐘 (堂食)
雞蛋腸粉
上網睇到西灣河有呢隻大陸先食到既腸粉,所以特登黎試下,結果極失望!雞蛋腸粉 $2x腸粉超「鞋」,一d都唔滑,而且個汁仲好油好鹹,二十幾蚊真係唔洗食佢。朋友叫左燒賣,全部都係粉,好淋身完全無咬口。

雞蛋腸粉 $2x

朋友叫左燒賣,全部都係粉,好淋身完全無咬口。

2016-11-23 872 瀏覽
受到哥仔和友人引誘之下晚飯後到太安樓掃街。第一站鴻記格仔餅。兜了一圈,第二站選了這裡。第一次幫襯,娥姐好似拿手整粉果($20/4個)。我倆看到又大又飽滿。可惜今日無粉果mood, 下次先試。相反,我和哥仔都被這個吸引著:-雞蛋腸粉($20/盒)製作過程是最特別的地方。雖然在國內也見過這種做法,但在香港可是第一次見到。蒸架是一個三、四層的柜桶。上層是放蒸粉果之類的小吃,最下層才是蒸腸粉。老闆拉開最低一層,沒鋪腸粉布,掃少少油就這樣倒入粉漿,加入雞蛋拌均,令粉漿變得金黃,加上葱花,再推回柜中蒸一下即成。上碟時不是把腸粉皮卷成條狀,而是用剷子剷起成一堆皺皮,再在上面淋上甜豉油😋這樣的話就可以增加腸粉皮和豉油的接觸面,食落更有味道😋讚一下👍吃下去,腸粉頗滑。甜豉油雖然比其他店淡,但吃下去更可突顯雞蛋和葱花的味道😋 岀奇的合拍。份量也多。一個人一盒應該會飽了一半。美中不足是,這裡有雞蛋腸,有瘦肉腸,就是沒有雞蛋瘦肉腸。有的話小吃貨就不用選擇了。無所謂,返正機會多的是,就留待下一次😋食完再岀發!繼續掃街去😋Encore度 7/10。
受到哥仔和友人引誘之下晚飯後到太安樓掃街。

第一站鴻記格仔餅。

兜了一圈,第二站選了這裡。

娥姐粉果
相反,我和哥仔都被這個吸引著:-
雞蛋腸粉
雞蛋腸粉($20/盒)

無所謂,返正機會多的是,就留待下一次😋

食完再岀發!繼續掃街去😋

Encore度 7/10。
2016-11-14
5 分鐘 (堂食)
$20 (宵夜)