Michelin Flavour❤️ 夜遊香港 街頭小食雞蛋仔💛..提起香港小食,一定唔少得雞蛋仔💛!一底粒粒飽滿又香脆而帶煙韌既雞蛋仔會係我既菜😍,知道媽咪雞蛋仔:最近係尖沙咀天星碼頭都開左新分店,俾佢嘅光鮮亮麗藍門面吸引左,經過口痕既我👻 當然要試試喔!今次揀左鳳凰卷咸食口味,成底都有紫菜更顯風味,真的令人懷念小時候的回憶味道🖤。另外點左宇治抹茶豆花,濃濃Matcha 香,加上豆花既滑,少甜已經很有風味。呢個街頭小食真的是大滿足!Yummy❤️ 你又愛哪款香港小食🇭🇰。..×××××ש尖沙咀天星碼頭1樓KP-13, 29及30號舖..

Yummy❤️ 你又愛哪款香港小食🇭🇰。
×××[媽咪雞蛋仔]×××
©尖沙咀天星碼頭1樓KP-13, 29及30號舖

2023-11-15 39 瀏覽
搭完天星小輪返黎尖沙咀, 一落船就見到好多人手上拎住雞蛋仔食,又忍唔住衝去買媽咪雞蛋仔😝媽咪雞蛋仔係有好多好多唔同口味揀,鐘意食甜既朋友又岩,鐘意食咸既朋友都岩👍🏻👍🏻👍🏻⭐原味雞蛋仔濃濃既蛋香味,每一粒都脹卜卜,外脆內軟係原味雞蛋仔先會有😂⭐伯爵茶格仔餅試下食格仔餅,成個口感同雞蛋仔係唔同架😂 一入口就食到好香既伯爵茶味,厚底層軟綿綿,食落每啖都好大滿足感🤩⭐香蕉朱古力雞蛋仔 (有紙袋裝)鐘意食香蕉同朱古力既我,為左滿足晒呢2個願望就叫香蕉朱古力雞蛋仔😂😂😂香蕉+朱古力既組合好夾,每一啖都食到好濃既香蕉朱古力味😊⭐鮮榨檸檬茶好解渴,同埋消滯一流😝⭐益力多沙冰夠晒凍,熱辣辣天氣飲好爽📍媽咪雞蛋仔(尖沙咀)尖沙咀天星碼頭1樓KP-13, 29及30號舖
⭐原味雞蛋仔
濃濃既蛋香味,每一粒都脹卜卜,外脆內軟係原味雞蛋仔先會有😂

⭐伯爵茶格仔餅

⭐香蕉朱古力雞蛋仔 (有紙袋裝)

⭐鮮榨檸檬茶
好解渴,同埋消滯一流😝

⭐益力多沙冰
夠晒凍,熱辣辣天氣飲好爽

📍媽咪雞蛋仔(尖沙咀)
尖沙咀天星碼頭1樓KP-13, 29及30號舖

2023-11-14
20 分鐘 (外賣自取)
2023-11-14 41 瀏覽
今日離遠就見到係天星碼頭開咗間新嘅「媽咪雞蛋仔」。即刻去幫襯一下先。可以係佢近窗邊嗰邊打個卡,除咗有天星小輪背景之外,仲有由香港插畫師MOONCASKET,嘅壁畫陪大家一齊食雞蛋仔。媽咪雞蛋仔其實係2009年先發跡,由2016-2021連續六年被米芝連推介嘅街頭小食。佢哋除咗有傳統口味雞蛋仔之外,仲有好多唔同花款嘅口味。朱古力、抹茶、咖啡等等,今次就試咗一個好特別嘅法式檸檬芝士雞蛋仔。雞蛋仔酸酸甜甜,又有少少芝士味,味道好清新。雖然係mix咗法式crepe嘅口味,但係非常之夾。而家喺佢哋嗰度買雞蛋仔再買飲品,即時減$4,可以試吓佢哋嘅紅豆奶茶或者水蜜桃果茶,味道都唔錯。

2023-11-12
下午茶
2023-11-12 74 瀏覽
今日喺尖沙咀食完飯經過天星碼頭, 見到媽咪雞蛋仔開咗新鋪, 我同朋友都好耐無食, 就去買左一底食下🤣新鋪環境對正碼頭, 可以望到對面既夜景, 都幾chill, 宜家d 口味選擇仲越來越多我就叫咗新出嘅口味, 紫薯味雞蛋仔雞蛋仔即叫即整, 用左手挽袋裝住, 幾方便拎, 雞蛋仔呈紫色, 外皮烤得香脆, 入邊好鬆軟, 紫薯味幾濃郁, 一撇開仲見到入邊嘅紫薯餡, 好飽滿👍另外我都叫咗抹茶牛乳紅豆抹茶味幾香濃, 加埋牛乳飲落滑身,下面仲有超多紅豆

我就叫咗新出嘅口味, 紫薯味雞蛋仔
雞蛋仔即叫即整, 用左手挽袋裝住, 幾方便拎,

另外我都叫咗抹茶牛乳紅豆
抹茶味幾香濃, 加埋牛乳飲落滑身,下面仲有超多紅豆

2023-11-11 24 瀏覽
👧🏻😋👅🍽✨次次行過都會忍唔住買😌-媽咪雞蛋仔🇭🇰 尖沙咀天星碼頭1樓KP-13, 29及30號舖 🇭🇰-🧇 落單時店員有溫馨提示雞蛋仔要等12-15分鐘, 買完過隔離聽一陣Busking再返黎就差唔多有得食🧇 媽咪雞蛋仔由2009年創立至今已係香港有16間分店, 連續6年獲選米芝蓮香港街頭小食推介; 價錢比普通街邊檔貴, 但份量更多質素更高, 所以都好值得-🫕 🧀 雙重芝士雞蛋仔 $45💯第一次試鹹食雞蛋仔, 比以前食開既甜味硬身D, 可能因為芝士受熱會變脆, 但整體都係非常鬆軟💯雙重芝士冇深究係邊兩隻, 但食落係鹹香與奶香集於一身, 加上本身蛋味, 係食唔停口-🍋 ☕️ 無冰鮮榨檸檬茶 $22 (購賈任何雞蛋仔或格仔餅減$4)✨熱賣No.1港式檸檬茶冰度同甜度都固定, 只因佢轉流快, 一直雪住無需加冰; 雖然鮮榨但只留低鮮檸檬肉冇浸住檸檬皮所以唔會變苦✨加上芝士味雞蛋仔有D似之前係媽咪食過既法式檸檬芝士味, 都好正嫁😙
👧🏻😋👅🍽✨
次次行過都會忍唔住買😌
媽咪雞蛋仔
🇭🇰 尖沙咀天星碼頭1樓KP-13, 29及30號舖 🇭🇰

🫕 🧀
雙重芝士雞蛋仔 $45
雙重芝士雞蛋仔

🍋 ☕️
無冰鮮榨檸檬茶 $22 (購賈任何雞蛋仔或格仔餅減$4)
無冰鮮榨檸檬茶

雙重芝士雞蛋仔
無冰鮮榨檸檬茶
2023-11-08 22 瀏覽
真係好鍾意食媽咪雞蛋仔😚!頭先喺尖沙咀坐天星小輪去中環前, 喺度買咗一底抹茶紅豆雞蛋仔, 一邊坐船感受海風🌬, 一邊嘆美味嘅雞蛋仔!好欣賞個外賣袋, 外觀幾靚, 仲有個手抽位, 方便外賣一路行一路拎住嚟食😝!/ 抹茶紅豆雞蛋仔 /全部雞蛋仔都係即叫即製, 外脆內軟熟, 粒粒飽滿, 選用日本丸久小山園抹茶粉製作🍃, 入口充滿着濃厚嘅抹茶香味🍵, 每一粒都有紅豆🫘, 甘甜不膩!我另外仲叫咗一杯鮮榨檸檬水, 檸檬味酸甜天然🍋, 飲落好refreshing!

/ 抹茶紅豆雞蛋仔 /
2023-11-08
2023-10-30 56 瀏覽
去完海港城就選擇坐天星小輪番屋企,經過見到有媽咪雞蛋仔,好耐無食啦,即刻買番件食,呢個位可以見到好靚嘅日落添,大家真係要黎睇下,由於即叫即整,就要等下先有,另外買仼何雞蛋仔就可以有減四元買杯飲品。香蕉朱古力雞蛋仔$36雞蛋仔香脆可口,入面好軟熟,香蕉夠熟,味道香甜,朱古力味道濃郁,加埋一齊超級正,雞蛋仔粒粒飽滿,完全無空心,對得起價錢。抹茶牛乳紅豆 凍$34抹茶帶點甘香,牛乳味道濃郁,紅豆份量好多,香甜有咬口。

香蕉朱古力雞蛋仔$36

抹茶牛乳紅豆 凍$34
抹茶帶點甘香,牛乳味道濃郁,紅豆份量好多,香甜有咬口。
2023-10-22 56 瀏覽
𖠿 尖沙咀 —— 媽咪雞蛋仔尖沙咀天星碼頭1樓KP-13, 29及30號舖𓏸 香蕉朱古力雞蛋仔 | $36𓏸 菠蘿梳打 | $24 (優惠價)𖧷 買任何雞蛋仔/格仔餅 + 嘢飲 -$4!‧˚₊ ៸៸*・゜平價米芝連小食 —— 媽咪雞蛋仔 ゜・*食過媽咪雞蛋仔真係返唔到轉頭。。。以前唔食雞蛋仔,點知有次個 Frd 話香蕉朱古力好好食,就比佢水咗去買嚟食雖然香蕉朱古力只係人氣 No.3但試過唔同味,都係香蕉朱古力最好食 ⸝⸝‪⸝♡(試過格仔餅,但都係雞蛋仔最好食)一食就返唔到轉頭食過唔同鋪頭嘅雞蛋仔,真係無一間好食過呢到。。。平價米芝連 Jenggggggg !!!.今次去咗尖沙咀天星碼頭嘅新店,一路食住雞蛋仔一路望住出面啲船慢慢開走,Enjoy me time ^^如果有一日媽咪雞蛋仔出咗麻糬餡… 懷疑會每日一底Btw 如果有食過其他勁好食嘅雞蛋仔的話介紹比我知 ( ́•ૢ⌔•ૢ ̀)♡
𖠿 尖沙咀 —— 媽咪雞蛋仔
尖沙咀天星碼頭1樓KP-13, 29及30號舖

𓏸 香蕉朱古力雞蛋仔 | $36
𓏸 菠蘿梳打 | $24 (優惠價)

𖧷 買任何雞蛋仔/格仔餅 + 嘢飲 -$4!

‧˚₊ ៸៸

*・゜平價米芝連小食 —— 媽咪雞蛋仔 ゜・*
食過媽咪雞蛋仔真係返唔到轉頭。。。
雖然香蕉朱古力只係人氣 No.3
但試過唔同味,都係香蕉朱古力最好食 ⸝⸝‪⸝♡
(試過格仔餅,但都係雞蛋仔最好食)
一食就返唔到轉頭
如果有一日媽咪雞蛋仔出咗麻糬餡…
懷疑會每日一底
2023-10-19
2023-10-19 53 瀏覽
大家快去尖沙咀天星碼頭媽咪雞蛋仔! 😋這裏的鳳凰卷雞蛋仔超級好味,皮脆餡多,每一口都香噴噴的。😍 他們家的特濃朱古力沙冰也是必點,香濃的朱古力配上清新的沙冰,解渴得來唔太漏!店內裝潢很光鮮時尚,位置容易找,就在整個碼頭的中心點,❤️ 店員服務態度也好好,每次都很熱情招呼客人。🥰 而且地點就在天星碼頭,可以一邊看美景一邊享受美食,簡直完美!🤩總之,不可錯過的經典港式小吃。值得為食排隊等候。期待下次試試期間限定的有機栗子雞蛋仔或者紫薯番薯雞蛋仔😊!不愧為米芝蓮推介街頭小吃。

• 鳳凰卷雞蛋仔
2023-10-14 61 瀏覽
同朋友仔食完飯去咗天星碼頭嗰邊,發現呢度開咗好多新舖,見到《媽咪雞蛋仔》都好多人介紹過,我自己又一直都好想試😍見唔係好多人等緊,就一於試吓😌ღ肉鬆白芝麻雞蛋仔 $41手挽袋設計嘅紙袋仔裝住即叫即整嘅雞蛋仔,幾方便拎,雞蛋仔外皮烤得香脆,內裏又好鬆軟😍入口鹹鹹甜甜,加上芝麻香氣撲鼻,雙重滋味🥰ღ鹹檸七沙冰 $30沙冰幼細綿密,味道鹹甜交雜,冰涼爽口,好解渴ღ(♫ ♪ ♫ ¢яєαмfυи ♫ ♪ ♫ (¯`◕‿◕´¯)ღ
同朋友仔食完飯去咗天星碼頭嗰邊,

ღ肉鬆白芝麻雞蛋仔 $41

ღ鹹檸七沙冰 $30

沙冰幼細綿密,味道鹹甜交雜,冰涼爽口,好解渴

外賣自取
媽咪雞蛋仔係尖沙咀碼頭開左間好大既分店,可以食住雞蛋仔望海景🤩價錢由原味$20至雙重芝士$45,可以另外加雪糕,而格仔餅都幾特別,可以加紫菜、肉鬆、香蕉🍌同樣吸引🌟雙重芝士|$45呢款係人氣no.1,芝士用左車打同水牛芝士,色澤偏深,邊邊位都幾焦脆💯雞蛋仔口感少少煙韌,中間冇拉絲,味道上芝士味都幾濃,如果想食蛋香味就要揀原味🙈🌟抹茶牛乳|$26冇諗過會有咁多飲品,拍得住手搖店🤣有茶餐廳系列,適合遊客試下本地特色,而抹茶牛乳可揀凍熱或沙冰,味道不錯唔會太甜

🌟雙重芝士|$45

🌟抹茶牛乳|$26
2023-10-11
5 分鐘 (外賣自取)