2024-04-29 22 瀏覽
「媽咪雞蛋仔」已經連續六年榮獲米芝蓮推介街頭小店🥰,主打港式經典雞蛋仔、格仔餅🧇及飲品🥤,提供多款鹹甜口味雞蛋仔,亦會不時推出新口味‼️,為了確保雞蛋仔保持香脆而不會變軟,新包裝設計增加大量透氣孔,相當貼心👍🏻- 抹茶黑糖麻糬雞蛋仔☺️ $53外脆內軟雞蛋仔,蛋味濃郁🍳,帶有陣陣牛油🧈香味,抹茶清淡甘香🍵,內裹加入煙韌拉絲黑糖麻糬🥰,剛好平衡清澀抹茶味,兩者配搭很夾😋- 抹茶牛乳豆花🥤 $34選擇了少甜❤️,抹茶味道更突出,混合濃郁牛奶🍼,味道清爽,加入豆花,口感豐富😛📍 媽咪雞蛋仔 - 尖沙咀尖沙咀天星碼頭1樓KP-13, 29及30號舖@mammypancake.hk另有分店:全港多間分店

- 抹茶黑糖麻糬雞蛋仔☺️ $53

- 抹茶牛乳豆花🥤 $34

📍 媽咪雞蛋仔 - 尖沙咀
@mammypancake.hk

另有分店:全港多間分店
2024-04-29 26 瀏覽
媽咪雞蛋仔出咗新口味啊!今期最新推出嘅有黑糖麻糬雞蛋仔系列😍今日經過尖沙咀碼頭,就買咗一底抹茶黑糖麻糬雞蛋仔同加咗杯益力多沙冰試吓!用麻糬整成嘅雞蛋仔,比一般嘅雞蛋仔更加Q彈同煙靭,真係好似麻糬咁,好好咬口🤣鍾意煙煙韌韌嘅朋友一定會好鍾意😊抹茶就保持住一貫水準,非常香濃,甜度啱啱好,同黑糖麻糬嘅感覺超夾,我自己非常鍾意👍🏻👍🏻👍🏻 雞蛋仔嘅口感就唔使講,繼續係外脆內軟,可以話係香港數一數二嘅雞蛋仔👍🏻至於杯益力多沙冰都唔錯喎!夏日炎炎,飲番杯沙冰就至啱,呢杯益力多沙冰重點係冇乜溝水,飲一啖就好似飲咗一罐益力多咁,非常過癮🤣

-🍴🍽🍴🍽🍴🍽 🧇🧇🧇🧇🧇🍴🍽🍴🍽🍴🍽-🥢抹茶黑糖麻糬雞蛋仔 $53 🆗第一次試抹茶加黑糖呢一個組合,幾唔錯👍🏻。雞蛋仔外皮充滿抹茶香,內餡係黑糖麻糬,黑糖唔會過分甜,配埋微苦嘅抹茶味令到整體味道更加平衡。🥢凍奶茶豆花 $26 🆙平時喺茶餐廳都係飲開熱嘅港式奶茶,凍港式奶茶都係第一次飲,而奶茶加豆腐花更加係第一次見!豆腐花本身有甜味,所以奶茶揀咗走甜,呢個甜度對於我嚟講啱啱好🤣。整體味道幾有奶茶香,口感飲落就好似台式奶茶加仙草咁,亦都令我諗返起細細個用飲管食四方果個感覺🤣。🥸評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀🥸食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 7.5/10環境 𝗘𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁 7.5/10服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 7.5/10性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 7/10整體𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 7.37/10-🍴🍽🍴🍽🍴🍽🧇🧇🧇🧇🧇🍴🍽🍴🍽🍴🍽-🗺 媽咪雞蛋仔 (尖沙咀)尖沙咀天星碼頭1樓KP-13, 29及30號舖-

🍴🍽🍴🍽🍴🍽 🧇🧇🧇🧇🧇🍴🍽🍴🍽🍴🍽

服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 7.5/10
性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 7/10
整體𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 7.37/10
🍴🍽🍴🍽🍴🍽🧇🧇🧇🧇🧇🍴🍽🍴🍽🍴🍽
🗺 媽咪雞蛋仔 (尖沙咀)
2024-04-17 26 瀏覽
望住海景吃嘢兼打卡都唔錯㗎,介紹一個平平哋嘅地方幾十蚊就可以望住海景打卡,就係尖沙咀天星碼頭嘅媽咪雞蛋仔,大家記得行去最入嘅位置打卡呀📣身為抹茶控的我,當然要叫返個抹茶黑糖麻糬雞蛋仔試吓啦!它的外皮真係好鬆脆,外脆內軟之餘個麻糬係好Q,而且黑糖味唔會太甜,我覺得幾好食,綠茶味幾濃,呢個配搭唔錯👍🏻另外叫咗杯荔枝梳打走冰😜出意料之外地好飲,好重荔枝味,叫埋飲品平$4真係都幾多選擇,有好多唔同口味,我之前食過伯爵茶味,香蕉味,下次再試埋其他😂

2024-04-15
2024-04-04 69 瀏覽
大家都知依家好多打手, 我都中過好幾次伏。見哩間分店咁多好評,去開附近就去試下。但今次冇伏喎,堅好味喎!!!買左個媽咪朱古力味,收銀話至少等20分鐘。最後係等左35分鐘先有得拎, 係等待時間有啲啲耐。後面叫原味20分鐘就有得食。下次買特別味道會入商場涼多陣冷氣先再行返出黎拎。講返雞蛋仔本身先,蛋味好香,朱古力係流心架! 岩岩整好嗰陣,口感係淋少少,但係都好好味。行左幾步到商場,雞蛋仔變脆左!好正! 老公都話值得等。
2024-04-02 34 瀏覽
每次去到天星碼頭坐船返灣仔嘅時候都會去呢間買雞蛋仔食,因為即叫即整,所以等待嘅時間都比較長,今日仲見到黃昏十分之靚。媽咪雞蛋仔連續獲得六年米芝蓮香港街頭小食推介,真係超級多人幫襯。抹茶黑糖麻糬雞蛋仔抹茶雞蛋仔啱啱整好新鮮熱辣,外脆內軟,綠茶味道香濃,黑糖麻糬煙靭可口,黑糖味都唔會過甜,抹茶加埋黑糖麻糬真係超級夾。抹茶紅豆牛乳買任何雞蛋仔或者格仔餅可以加配飲品就有$4折扣優惠,我就叫多杯嘢飲,抹茶甘香,牛乳味道濃郁,紅豆香甜,抹茶紅豆牛乳入口類似少少沙冰,就算冰塊融化咗味道都唔會過淡,真係真材實料。

2024-03-19 90 瀏覽
最近為左睇某比賽所以專燈要去文化中心,唸唸下就唸起係係天星碼頭既呢間媽咪雞蛋仔!🥚因為食呢個媽咪雞蛋仔,我地已經期待左幾日🤪🤪🤪睇定menu 已經Bookmark 左想食抹茶黑糖麻糬雞蛋仔💚🟢抹茶蛋漿搭配拉絲黑糖麻薯個配搭感覺好有冬天feel兩重口感 三重口味 😆👋🏻另外呢到仲有好多飲品益力多沙冰好飲 中和番街頭小食一流#媽咪雞蛋仔 #mammypancakehk #雞蛋仔 #米芝蓮 #香港小食 #街頭小食 #格仔餅
因為食呢個媽咪雞蛋仔,我地已經期待左幾日🤪🤪🤪
抹茶蛋漿搭配拉絲黑糖麻薯個配搭感覺好有冬天feel
兩重口感 三重口味 😆👋🏻

另外呢到仲有好多飲品
益力多沙冰好飲
中和番

街頭小食一流

2024-03-18 66 瀏覽
「媽咪雞蛋仔」係香港人至愛美食之一👍🏻 佢哋嘅雞蛋仔有傳統口味,亦有不同創新口味,例如:清香檸檬、 有機栗子、 鹽燒紫菜粟米、 麻辣肉鬆、等等,每一款都令人垂涎欲滴。😋今次試咗佢嘅湯圓黑芝麻雞蛋仔,真係創意十足,雞蛋仔鬆軟香脆,配上濃郁的黑芝麻湯圓,口感豐富,味道絕佳。👏🏻🥰👍🏻抹茶豆花牛乳,豆花口感滑嫩,配上香濃的抹茶牛乳,抹菜控必點🍡🍵❤️「媽咪雞蛋仔」絕對值得一試🍳🥚🍡🍵💯

「媽咪雞蛋仔」絕對值得一試🍳🥚🍡🍵💯
今日喺尖沙咀諗住搭天星小輪過中環,去到碼頭見到好多人排隊,原來啲人喺排緊一檔好出名而又好多分店嘅小食店叫「媽咪雞蛋仔」。呢間媽咪雞蛋仔已經連續幾年拎咗米芝蓮,食物質素有一定嘅保證,個餐牌清楚易明,雞蛋仔除咗原味之外仲有以甜味同鹹味分類嘅味道,另外都可以叫格仔餅同埋超過20款嘅飲品。返咗成日工要獎勵吓自己,我叫咗個雙重芝士雞蛋仔同埋特濃朱古力沙冰。因為太多人等嘅關係,所以都等咗差唔多10分鐘先有,但喺新鮮出爐嘅雞蛋仔又香脆又熱辣辣,芝士唔會太膩,有少少嘅鹹味反而帶出雞蛋仔嘅蛋香味。另外,杯特濃朱古力沙冰嘅朱古力味真係幾濃郁,沙冰又唔會太易變水,飲咗半個鐘都仲飲到沙冰嗰種質感。如果大家去開天星碼頭或者星光大道附近,推介大家過去試吓!📍尖沙咀天星碼頭1樓KP-13, 29及30號舖位置就腳:🍊🍊🍊🍊🍊餐廳環境:🍊🍊🍊🍊食物味道:🍊🍊🍊🍊整體CP值:🍊🍊🍊🍊🍊

📍尖沙咀天星碼頭1樓KP-13, 29及30號舖
特濃朱古力沙冰
雙重芝士雞蛋仔
特濃朱古力沙冰
2024-02-26 107 瀏覽
🥚媽味雞蛋仔媽咪雞蛋仔連續幾年都拎米芝連 但一直未試過咁啱係天星碼頭落船 見到原來有分店仲要係旗艦店 當然要試一試♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡抹茶黑糖麻糬口味 $53𝘔𝘢𝘵𝘤𝘩𝘢 𝘔𝘰𝘤𝘩𝘪 𝘉𝘳𝘰𝘸𝘯 𝘚𝘶𝘨𝘢𝘳 𝘌𝘨𝘨 𝘗𝘶𝘧𝘧雞蛋仔外脆內軟 加上黑糖麻糬的煙口感double up黑糖麻糬份量都幾多 幾乎啖啖都咬到黑糖口味比起平日食既偏甜膩*加配優惠凡惠顧雞蛋仔/格仔餅 加配飲品-$4咸檸七沙冰 $30𝘚𝘢𝘭𝘵𝘺 7𝘶𝘱 𝘚𝘮𝘰𝘰𝘵𝘩𝘪𝘦上星期天氣比較熱同焗飲翻杯沙冰一啲都唔過份咸檸七味濃郁 夠曬解渴而且仲飲到果肉 足料!沙冰溶咗之後 一樣咁濃 抵讚!📍尖沙咀天星碼頭1樓KP-13, 29及30號舖
🥚媽味雞蛋仔

𝘚𝘢𝘭𝘵𝘺 7𝘶𝘱 𝘚𝘮𝘰𝘰𝘵𝘩𝘪𝘦
上星期天氣比較熱同焗
飲翻杯沙冰一啲都唔過份
咸檸七味濃郁 夠曬解渴
而且仲飲到果肉 足料!
沙冰溶咗之後 一樣咁濃 抵讚!

📍尖沙咀天星碼頭1樓KP-13, 29及30號舖
2024-02-17
10 分鐘 (外賣自取)
2024-02-24 61 瀏覽
新年去咗搭天星小輪行大運🎊🧧,落船聞到香噴噴嘅雞蛋仔😍,雖然見到人頭湧湧,但係都忍唔住要買返份嚟食♨️~揀咗抹茶黑糖麻糬雞蛋仔同熱嘅抹茶紅豆牛乳🍵🐮,抹茶好濃,抹茶控必食🙋‍♀️抹茶黑糖麻糬雞蛋仔($53)熱辣辣即叫即製,每粒都好飽滿、外脆內軟,🍵抹茶味夠甘香濃郁,而且每粒裡面都有煙韌嘅黑糖麻糬,甜度適中👍🏻,估唔到傳統嘅雞蛋仔同流行嘅麻糬元素會咁夾🤤抹茶紅豆牛乳($34)香滑甘香嘅抹茶牛乳遇上紅豆蓉🐮🫘🍵,紅豆蓉嘅甜味中和咁微苦嘅抹茶味道,口感豐富,甜度適中,仲有得揀飲凍定熱😋,好貼心~
抹茶黑糖麻糬雞蛋仔

抹茶黑糖麻糬雞蛋仔($53)
抹茶黑糖麻糬雞蛋仔

抹茶紅豆牛乳($34)

2024-02-22 74 瀏覽
黑芝麻湯圓雞蛋仔(天星碼頭店新年限定🧧 )賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧雞蛋仔採用店舖自家製硬身紙袋包裝,紅彤彤新年喜慶感十足。紙袋上有多個小窿,有助內部通風,減低雞蛋仔被焗冧的機會,設計十分用心。雞蛋仔粒粒飽滿脹卜卜,食落外層香脆,內餡綿密軟嫩,黑芝麻的濃香出眾,中間夾心的湯圓煙韌軟糯,嚼感一流,整體甜而不膩,十分出色,誠意必試推薦👍 蜜桃梳打賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧梳打入口清新怡人,蜜桃的果香和甘甜滋味十分突出,加上梳打碳酸的清爽口感,非常解膩又開胃,配搭甜食非常合適。🐧❣️購買任何雞蛋仔或格仔餅,加配飲品乙杯可減$4❣️🐧❤️結語:雞蛋仔用料十足製作用心,高質必試首選❣️
黑芝麻湯圓雞蛋仔
黑芝麻湯圓雞蛋仔(天星碼頭店新年限定🧧 )

賣相:🐧🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧🐧

賣相:🐧🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧🐧

🐧❣️購買任何雞蛋仔或格仔餅,加配飲品乙杯可減$4❣️

🐧❤️結語:雞蛋仔用料十足製作用心,高質必試首選❣️

下午茶
黑芝麻湯圓雞蛋仔
蜜桃梳打
今日收工搭船返尖沙咀,經過呢間媽咪雞蛋仔聞到超級香😍忍唔住就買左一底黎試下啦😋*****🧇鳳凰卷雞蛋仔 $45我自己鍾意食鹹野多過甜嘅😆所以就揀左個鹹吇嘅雞蛋仔,呢個鳳凰卷味入面有紫菜同肉鬆,粒粒都超飽滿👍🏻又香又好味😋🍓士多啤梨果茶 $26 購買任何雞蛋仔或格仔餅,即可減$4購買飲品乙杯另外叫左杯草莓果茶,叫左少甜,佢好真材實料架,係茶入面可以飲到好多士多啤梨籽😍*****更多食評資訊:IG🔎litcloud_

*****

🧇鳳凰卷雞蛋仔 $45

🍓士多啤梨果茶 $26
購買任何雞蛋仔或格仔餅,即可減$4購買飲品乙杯

*****

更多食評資訊:IG🔎litcloud_
2024-02-20
10 分鐘 (外賣自取)
🐤 🐣【 媽咪雞蛋仔 】 🐣 🐤⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄自2009年喺紅磡黃埔開設首家店,「媽咪雞蛋仔」一直係廣受香港人歡迎嘅小食店💛近年佢地已經發展成獨當一面、具代表性嘅本地品牌,產品質素依舊優質💯尖沙咀天星碼頭店客人絡繹不絕,不乏前來朝聖嘅中外遊客🔥 我都唔執輸,點了一客「雙重芝士」雞蛋仔🐣🧀 鹹鹹嘅芝士味濃郁,口感外脆內軟,趁熱食零舍正👍🏻另點了「奶茶豆花」,採用百福豆腐,滑不溜口🤍🧋必須給讚🥰⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄▪️◾️鹹味雞蛋仔◾️▪️🧀雙重芝士($45)▪️◾️香港茶餐廳飲品◾️▪️🧋奶茶豆花($30)⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄⋄📍地址:媽咪雞蛋仔 (尖沙咀)尖沙咀天星碼頭1樓KP-13, 29及30號舖⋄
🐤 🐣【 媽咪雞蛋仔 】 🐣 🐤

⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄

鹹鹹嘅芝士味濃郁,口感外脆內軟,趁熱食零舍正👍🏻

另點了「奶茶豆花」,採用百福豆腐,滑不溜口🤍🧋必須給讚🥰

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

▪️◾️鹹味雞蛋仔◾️▪️
🧀雙重芝士($45)

▪️◾️香港茶餐廳飲品◾️▪️
🧋奶茶豆花($30)

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

📍地址:媽咪雞蛋仔 (尖沙咀)

2024-02-20
2024-02-05 104 瀏覽
~ Earl Grey Chocolate Chip Egg Puff~ Original Egg Puff•I recently tried the earl grey chocolate chip egg puff and the original egg puff at a local eatery in Tsim Sha Tsui, and the experience was quite pleasant 🤩. The egg puffs were served warm, maintaining a delightful freshness 🫶🏻. The earl grey chocolate chip egg puff stood out with its rich flavour of earl grey, creating a unique twist to the traditional egg puff 🍫🤍. The infusion of chocolate chips added a subtle sweetness that complemented t
~ Original Egg Puff

The earl grey chocolate chip egg puff stood out with its rich flavour of earl grey, creating a unique twist to the traditional egg puff 🍫🤍. The infusion of chocolate chips added a subtle sweetness that complemented the overall taste. The original egg puff, while more straightforward, was equally enjoyable with its crisp exterior and fluffy interior 😆.

What made the experience noteworthy was the warmth of the egg puffs when served, enhancing the comfort of each bite. The shop’s egg puffs, in general, showcased a well-executed preparation technique 👍🏻.

2024-02-01
20 分鐘 (外賣自取)