2011-01-22 95 瀏覽
以前吃過一次,覺得好好味,今日同男友再吃,很失望我們叫了雲吞牛腩河同雲吞牛腩撈麵,要$23同$27雲吞只有3小粒,牛腩勁少, 食完都唔飽味道都冇以前咁好,湯底好淡,撈麵好勁鹼水味真係好唔底,唔會再去lu
以前吃過一次,覺得好好味,今日同男友再吃,很失望
我們叫了雲吞牛腩河同雲吞牛腩撈麵,要$23同$27
雲吞只有3小粒,牛腩勁少, 食完都唔飽
味道都冇以前咁好,湯底好淡,撈麵好勁鹼水味
真係好唔底,唔會再去lu
2011-01-22
5 分鐘 (堂食)
2010-12-18 83 瀏覽
在街頭一角食麵,如果在十幾廿年前,是最平民及普通不過的事,但畢竟時代不斷進步,本土文化看來將會逐漸消失,就趁可以抓緊的當下,有機會就要試試.自從中環民園麵家結業後,又少一間,學記已是第二代接班人,多年來在元朗扎根,水準穩定,街坊生意,自然是不愁客路.就趁早了下班的一天,走過來食碗牛腩粗.老實講,幾十年來的滷工,牛腩自是炆得既腍又入味,牛肉隱約沁有草果的香味,而粗麵稍微淥得過了火,麵身不夠挺,有改進的空間.這類檔口,賣少見少,有得幫趁就要快手,有時間一定會再來.呷著汽水,看著身邊的遊人,多閒暇的一個下午.

就趁早了下班的一天,走過來食碗牛腩粗.

這類檔口,賣少見少,有得幫趁就要快手,有時間一定會再來.

呷著汽水,看著身邊的遊人,多閒暇的一個下午.
2010-02-16
1 分鐘 (堂食)
下午茶
2010-05-09 34 瀏覽
跟朋友走畢屏山文物徑,眼看下午三時多還未有東西下肚,便在元朗廣場下車找吃的地方。兜兜轉轉的走了一會,看它人很多,便選了這一家。大家點了:1. 黃金炸醬撈麵($18):麵不會煮得過久而變"LUM",值得一讚!不過炸醬不夠味,只有一些肉絲和稀稀的南乳醬。2. 白灼菜心($10):菜心很綠,莖部也沒有黑色的暗啞。淥的時間恰當,保持應有的爽脆。3. 牛腩河、椒絲腐乳通菜:朋友吃的,不過她說OK。不過我以局外人的角度去看,腐乳似乎給得不夠大方。價錢叫很化算,不過是否真的很好吃,我就覺得又是另一飲食雜誌誇大之作。

兜兜轉轉的走了一會,看它人很多,便選了這一家。

大家點了:

不過炸醬不夠味,只有一些肉絲和稀稀的南乳醬。

2010-04-08 36 瀏覽
牛什河 非常普通...唔可以話好大碗但都夠飽既..魚蛋米加腩汁 又係好普通d腩汁唔多陳年咁唔夠濃味呀..吸引唔到我去飲.食lee d粉麵個腩汁係好重要..但我只係覺得普通貨色..平時咁多人食以為好得原來都只係一般ja.
牛什河 非常普通...唔可以話好大碗但都夠飽既..

2010-04-05
2010-02-14 18 瀏覽
有一天入元朗, 一場來到, 當然少不了要吃一吃東西, 早已聽聞學記這麵家, 故刻意找找看, 原來也不太難找, 轉過彎就找到了. 雖然當時不太肚餓, 但是來到號稱出名不錯的麵家, 當然也要試一試0麻!!!! 由於不太肚餓, 故只叫了淨牛雜, 牛雜端上來時, 賣相是不錯的, 懷著期待的心情吃下一件牛肚, 嘩, 乜咁淡既??? 當時立刻做的動作自然是加辣油, 但是再吃依然覺得淡, 辣油要一加再加. 可能是我本身吃開濃味的東西啦, 故此覺得這兒的牛雜真是很淡, 再說, 較它好的牛雜真是多得是, 例如荃灣的佳記的牛雜, 就較這兒好得多, 故對於學記的牛雜, 我亦只能給予一個OK而已, 當然亦不會有下次!!!
2010-01-03 29 瀏覽
鄭烈在初中時已常在放學時吃學記吞腩/丸米作下午茶,當時只知它好吃。現在人長大了,光顧了所有全港數一數二或疑似卧虎藏龍的牛腩麵家,然後浪子回頭重臨闊別十年的舊地,才知道最好的,原來早已遇上。當年不知它有多好,現在飽經歷練總算說得到﹕學記的牛腩,奉客的可以是鬆化的崩沙腩、爽滑的坑腩....任他是最著通的部位,我每次吃也一定不黏牙,是唯一不須我用"事後簽"的!學記的湯底,是唯一清甜夠味道,而我吃後不用喝水的無添加湯底!吃學記的牛腩麵,一定很飽,因為我會將所有湯也一併喝下。吃學記的牛腩麵,也要試它夠香辣的潮州辣油。吃學記的牛腩麵,只在元朗,不在大食代!鄭烈已封筆多時(年),因為總怕讓太多人知道"好吃處",自已要跟別人爭位用膳。但學記感動了我,使我破戒......
當年不知它有多好,現在飽經歷練總算說得到﹕

吃學記的牛腩麵,一定很飽,因為我會將所有湯也一併喝下。
吃學記的牛腩麵,也要試它夠香辣的潮州辣油。
吃學記的牛腩麵,只在元朗,不在大食代!

但學記感動了我,使我破戒......
  • 牛腩麵
2009-10-05 28 瀏覽
今日去左學記整左個牛丸米又唔錯..牛丸牛味不足..但有的,有一種有根..un感覺辣椒油.香而不辣個湯好甜..飲完不口渴服務一般啦價錢17元...6元汽水都ok....
今日去左學記整左個牛丸米
又唔錯..牛丸牛味不足..但有的,有一種有根..un感覺
辣椒油.香而不辣
個湯好甜..飲完不口渴
服務一般啦
價錢17元...6元汽水都ok....
$17大碗面, 名過於實 , 而家一碗十七蚊碗面都不算便宜了! 中等價錢!大排擋風味ok,當日我只叫了一碗牛雜米同一碗牛腩河, 湯底太淡(唔知係唔係要叫佢另加腩汁呢?我無叫加) 牛腩好林, 不過唔入味, 牛雜都係(唔太入味), 要我自己加入生抽先好食d, 份量足夠, 不過.... 係唔係人的問題, 唔同人煮有唔同效果? 太一般了 V_V 有點失望, 如果叫佢做清湯腩, 仲可能有高d評價!!!!元朗, 對我一個住香港的人來講有點遠, 下次再來元朗, 應該不會再試佢了...唉! 失望
$17大碗面, 名過於實 ,
而家一碗十七蚊碗面都不算便宜了! 中等價錢!

係唔係人的問題, 唔同人煮有唔同效果?
牛雜米
牛腩河
2009-01-17 18 瀏覽
$17有咁大碗雲吞面 / 牛腩面 lunch,比$10細細碗好而且大排擋買小見小別有一翻風味味道相當唔錯阿姐d service也幾好阿姐話d菜係每日新鮮送0黎
而且大排擋買小見小
別有一翻風味
味道相當唔錯
阿姐d service也幾好
阿姐話d菜係每日新鮮送0黎
2008-12-10 14 瀏覽
冬天才吃,因為夏天沒有冷氣,熱死~墨丸河-- 墨丸只是一般,沒味,不太彈牙…炸魚皮-- 出色! 香脆,好味~~
冬天才吃,因為夏天沒有冷氣,熱死~
墨丸河-- 墨丸只是一般,沒味,不太彈牙…
炸魚皮-- 出色! 香脆,好味~~
if you are a big fan of 牛什河 it's worth a trip going to Yuen Long to try, esp if you like the heavy 滷水 type. It is difficult to find one like this nowadays as most adopted the style of clear soup. I haven't tried many in HK island but I tried most in Kowloon side and some are good but they are clear soup type. This one reminds me of the old Mongkok Kong Tsai Kee more than 10 years ago. Size is average, could be more generous. 牛什 is cheap stuff. Well, better go during winter as it is outdoor so no air-con

On the other hand, 牛腩 is over-cooked though some people may prefer it. The amount of 牛腩 is quite below average, just inadequate. Not worth the trip to Yuen Long for 牛腩
2008-10-16 17 瀏覽
星期日老公揸車同我出元朗搵嘢食,架車泊咗係元朗廣場,原本想係學記坐低食,點知剛剛撞正Lunch time時間,好多人又無位坐而且仲要等位,唯有外賣返屋企食啦因為學記係元朗頗出名,一直都好想試佢D牛腩雲吞得唔得,我要了牛腩雲吞米,老公要了魚片麵,我倆一致都認為牛腩雲吞魚片的味道太普通,而且湯底頗喊,試過一次便算,應該無下次我知老公向來都唔鍾意食粉麵,今次特意陪我嚟食,多謝你

我知老公向來都唔鍾意食粉麵,今次特意陪我嚟食,多謝你

牛腩雲吞米
魚片麵
(非會員)
2008-06-30 30 瀏覽
我食左學記好內, 所以講講我對學記既感覺!一. 一定要下午六點前去食, 因為六點後會轉師傅, 冇咁好食, D 湯好腩汁好油, 想食得好味, 認住帶CAP個師傅, 有時佢去左TOILET, 可能會由第二個煮, 如果係咁就等到佢返先好落單!!二.愛酸辣者, 就最好去學記!!!佢 D 辣油好正!! 但一定吾好落咁多! 因為佢本身都幾辣!醋+辣椒'窄' 正!!三.個度大部分伙記都好好人!! 特別係兒姐!!但就總係有個帶眼鏡叫阿鳳既人黑口黑面!!!如果想有和藹可親同人情味既服務, 吾想俾人黑口黑面就搵 D 冇帶眼鏡! 佢地好人好多!4.學記吾單單元朗有, CAUSEWAY BAY 有, TUNG CHUNG 有, AUSTRIA 都有!!但係始終元朗O個間最平最好味!!五.愛平既人可能試下學記既淨河, 只係6 蚊! 我食左咁內都冇加過價 !D 湯由於都幾吾錯, 淨麵食都好正!! 六.去學記一定要食沙加河! (牛胃) 佢D 肉地好過牛腩好多!因為吾係度度有得食!學記比較多!

我食左學記好內, 所以講講我對學記既感覺!

一.

二.
愛酸辣者, 就最好去學記!!!
醋+辣椒'窄' 正!!

三.
個度大部分伙記都好好人!! 特別係兒姐!!
但就總係有個帶眼鏡叫阿鳳既人黑口黑面!!!

但係始終元朗O個間最平最好味!!

五.
D 湯由於都幾吾錯, 淨麵食都好正!!

六.
去學記一定要食沙加河! (牛胃) 佢D 肉地好過牛腩好多!
因為吾係度度有得食!
學記比較多!

2008-03-08 26 瀏覽
一向都知道呢間野好食!但覺得佢貴,所以一直冇試過.因為附近的店舖,都是$10-12就有交易.今日就去試下啦!單拼$17, 雙拼加$3我的選擇是雲吞牛腩河雲吞- 一早煮定放係到, 有人叫就放上碗, 味道係好, 但放涼左, 感覺不好! 牛腩- 好淋, 夠味, 正!河粉- 滑! 上湯- 濃郁, 好香, 好飲!加埋辣椒油仲惹味~
一向都知道呢間野好食!
但覺得佢貴,所以一直冇試過.
因為附近的店舖,都是$10-12就有交易.
今日就去試下啦!
單拼$17, 雙拼加$3
我的選擇是雲吞牛腩河
牛腩- 好淋, 夠味, 正!
河粉- 滑!
上湯- 濃郁, 好香, 好飲!
加埋辣椒油仲惹味~
(非會員)
2008-02-06 27 瀏覽
之前係東薈城間food court食過一次覺得d牛腩好香,好好味今次入元朗特登搵黎食下點知一出元朗巴士總店就見到間野la又幾方便wor即刻坐低試返碗腩什河先一樣咁好味word 牛腩又夠林其實牛腩d家野都幾蝦人整我係第二度食過d牛腩硬過石頭趙極都趙唔爛成舊橡膠咁不過呢度d牛腩就夠晒林又夠香幾好不過係環境差左d算la大排檔唔要求得咁多
之前係東薈城間food court食過一次
覺得d牛腩好香,好好味
今次入元朗特登搵黎食下
點知一出元朗巴士總店就見到間野la