餐廳: 安南越式牛肉粉
資訊:

2021-12-29 470 瀏覽
午間放飯時間, 這區看似很多選擇, 可是當見著到處都是人人人人人的時侯,即使是一個人都難以找到一枱半座來吃飯.  這所餐廳其中一個好處是位處商場之內, 故此就算等待需時, 亦無需暴露於日曬雨淋當中, 沒那麼難受.回說食物, 午市供應的俱是一些一人用的優惠套餐, 六十多元便有一碗檬或粉或飯加一杯熱飲, 因此單憑目測, 只見店內大部份都是孤獨的美食家. 小人是次的午餐乃香燒豬頸肉撈檬$65. 先說份量, 一大碟撈檬加應該是一塊切開約6條豬頸肉, 絕對是以檬粉來填飽食客的胃納空間. 豬頸肉有用香料與否見仁見智,只嚐到鹹味. 檬粉方面, 要撈魚露是常識吧; 奈何餐廳可能午市太忙, 來不及添補, 當時包括小人在內的很多食客都是面對著一整碟撈檬等魚露開動.如此一來, 食客的時間被拖長, 小人後來要急急地趕忙完成.食物不特別好或特別差, 可能吃完都忘掉了, 記得的只是服務和配套跟不上食物.

香燒豬頸肉撈檬

熱檸茶

午餐
2021-11-09 565 瀏覽
今天剛於灣仔和朋友一齊食個晏,心血來潮想食越南河粉,就一齊去了安南越南河粉食碗越南河粉! 這裡的河粉出名地道和品質唔錯,今天當然要一試安南出名的越南生牛肉河粉。服務員把熱辣辣的湯河放上枱面,薄荷葉香氣撲鼻,粉紅色的鮮牛肉感覺新鮮! 先飲一口熱湯,入口清香可口,再用湯灼一灼熟生牛肉,牛肉彈牙爽滑,牛肉味濃郁, 伴菜新鮮青綠,再食一口河粉! 軟硬度剛好,索滿清香的湯味和牛肉的鮮味! 入口彈牙好味! 令人回味無窮! 再飲一口清湯和食一口牛肉! 滿足! 沒有令我失望!
2021-11-07
2021-10-28 430 瀏覽
趁lunch time到灣仔大友廣場辦事,過程比預期順利,還有時間吃個簡餐。在商場逛了逛,選定2樓的安南越式牛肉粉,要等1個號,約10分鐘就有位 (要搭枱,中間有膠板分隔)點了午市套餐,包括以下的:#香茅豬扒飯:定價66元(包熱飲1杯,港式凍飲加3元/杯,越式特飲加6元/杯),份量足!豬扒配了葱油,惹味!白飯不夠熱;配上醃蘿蔔和青瓜,解油膩!#椰汁冰:加6元/杯,椰汁味濃郁,夏天喝這個,解喝又消暑,讚一個!下次來試試招牌牛肉粉!

點了午市套餐,包括以下的:

下次來試試招牌牛肉粉!
2021-06-09
10 分鐘 (堂食)
2021-09-30 529 瀏覽
Lunch time繁忙時段,兩個人坐標準兩人位,叫咗lunch set,食咗半個鐘,有個侍應阿姐見到就嚟食完,發晒癲衝埋嚟問‘’係咪收得?‘’,其實當時杯凍飲都未飲完,我只係準備攞定錢出去埋單,我話“就快”,點知個阿姐已經癡曬線咁叫出面等位嘅入嚟,好笑在人哋都睇到我哋係未完全食完,都未行入嚟,個阿姐又鬼叫式衝過嚟嗌“要走喇!”結果我杯嘢都唔飲喇,行出去埋單再大聲問另一侍應(無經理)係咪有set半個鐘用餐時間?未食完都要趕客?好趕時間?想入多幾枱客要咁樣趕個客走?如果我再order係咪又可以繼續坐?你哋個標準係咩?佢答唔到,剩係話“唔好意思,我哋會話佢。。。”當然佢哋有無真係take it serious又係另一回事!只不過如果食半粒鐘就要俾你趕走嘅話,我點解要幫襯你?茶記都未至於咁PK!呢間嘢一定無下次!食物水準亦都非常平平!最重要係員工要你好似養豬場入面啲豬咁,快啲扒完啲豬潲就好走喇!

佢答唔到,剩係話“唔好意思,我哋會話佢。。。”
2021-09-30
2021-07-18 831 瀏覽
去完書展已經是晚上8:30,行出巴士站時,看見商場2樓窗邊仍坐滿人,所以諗住試一試不想動腦筋,就叫了一個最簡單的二人套餐😅安南火車頭檬粉 個碗超大,全部都係肉,包括生牛肉、牛 腩、牛丸、牛筋,好似仲多過檬粉,稍嫌檬 粉太碎炸春卷想叫蒸粉卷,但已賣清,只好要春卷,不知 是否番炸,覺得個皮很靭,不好吃 兩杯飲品:鹹檸檬梳打、青檸檬梳打比兩罐梳打水自己倒,一罐都倒到2杯👩🏻‍🍳這張枱真係超細,不過冇辦法啦,晚上10時就 冇野食👩🏻‍🍳見到牆上介紹Storellet 的apps,即刻加入埋成 為會員,送咗2隻雞翼

不想動腦筋,就叫了一個最簡單的二人套餐😅

安南火車頭檬粉
個碗超大,全部都係肉,包括生牛肉、牛
腩、牛丸、牛筋,好似仲多過檬粉,稍嫌檬
粉太碎
火車頭湯檬

炸春卷
想叫蒸粉卷,但已賣清,只好要春卷,不知
是否番炸,覺得個皮很靭,不好吃
炸春卷

兩杯飲品:鹹檸檬梳打、青檸檬梳打
比兩罐梳打水自己倒,一罐都倒到2杯

👩🏻‍🍳這張枱真係超細,不過冇辦法啦,晚上10時就
冇野食
為會員,送咗2隻雞翼
火車頭湯檬
  • 生牛肉湯河粉
2021-04-28 1116 瀏覽
逛完山頂不知不覺已經頗晚,估計先下山到灣仔附近會更容易覓食,最後9點多在大有廣場找到這家還在營業中的越式餐廳,很是感恩。安南春卷,熱辣燙嘴,香脆可口,伴碟的酸蘿蔔絲也很開胃。香茅牛肉米紙卷,米紙卷好大一卷,完全可以當主食吃,安南海鮮炒金邊粉,海鮮...不多,就是一些蝦仁和魷魚之類的,不過整體味道不錯,有鑊氣,而且麵底彈牙。咖喱牛腩煲(配法包),牛油蒜蓉法包單吃就已經超好吃,配上咖喱更是無敵,牛腩軟腍入味啖啖肉。越式特飲 - 椰汁三色冰&椰汁冰,與食物相比,味道一般般,主要就是椰汁的味道。急急忙忙趕在店家關門前用完餐,雖然人家也沒有催我們,但總得有點自覺不要阻礙別人收工,結果吃得超飽,價錢又便宜,讚了。
安南春卷,熱辣燙嘴,香脆可口,伴碟的酸蘿蔔絲也很開胃。
安南春卷
香茅牛肉米紙卷,米紙卷好大一卷,完全可以當主食吃,
香茅牛肉米紙卷
安南海鮮炒金邊粉
咖喱牛腩煲(配法包)
2021-02-04 1067 瀏覽
約了朋友午飯,朋友指定說想吃越南湯河。記得大有大廈這裏有一間越南餐廳,決定一試。看見這兩樽醬料, 甚有親切感,還記得在美國唐人街內的越南餐廳,通常也有這兩支醬汁,食物未到,已經加分。朋友說越南生牛河味道不過不失,忘記拍照,但我的豬扒撈檬不錯,份量大,內裏有大量的蔬菜和紅蘿蔔,豬扒炸得合適,並沒有太乾的情況出現。不知是否因為在新冠狀肺炎期間,只可二人一枱,這間餐廳的座位寬敞,由於我們被安排坐窗口位,更覺舒適,方便我們邊吃邊傾談,是一間可以再幫襯的越南餐廳。

2021-01-29
午餐
2021-01-31 749 瀏覽
#疫情下的晚餐 係5點15分嘅時候,周圍嘅食肆都已經唔俾人堂食,例如係附近街鋪嘅太興,同其他樓上樓下嘅食店,係呢間仲俾我地入去食,仲有下午茶可以叫,好感恩! 佢去到5點半都俾人入架,大家有需要就衝入去啦#灣仔 #大有廣場 #安南越式牛肉粉因為我唔係太肚餓,就叫咗個下午茶#越式蒸粉卷 幾好食,又清淡,入面包咗紅蘿蔔,雲耳,馬蹄,面頭嘅蔥同炸蒜增添口感同香味,同埋粉卷好香米味,不錯不錯再叫咗個#咖喱牛腩飯 偏咸同偏辣個#馬拉盞炒通菜 就好咸,但係好足料,有好多蝦米仔係入面,通菜亦唔老,好彩我個粉卷平下,唔係個通菜煲都食唔哂味道: 7/10味精: 8/10價錢: 7/10環境: 5/10服務: 8/10#vinainwanchai #vinafood #vietnamesesteamedricepancake #currybeefrice #morninggloryfriedwithbelachan #vietnamesecuisine #越式美食 #越式 #foodporn #foodie #hkfoodie #f4follow #f4f #likesforlike #l4l #l4li

#灣仔 #大有廣場 #安南越式牛肉粉

因為我唔係太肚餓,就叫咗個下午茶

再叫咗個
#咖喱牛腩飯 偏咸同偏辣

味道: 7/10
味精: 8/10
價錢: 7/10
環境: 5/10
服務: 8/10

#vinainwanchai #vinafood #vietnamesesteamedricepancake #currybeefrice #morninggloryfriedwithbelachan #vietnamesecuisine #越式美食 #越式 #foodporn #foodie #hkfoodie #f4follow #f4f #likesforlike #l4l #l4likes
越式蒸粉卷
咖喱牛腩飯
馬拉盞炒通菜煲
2021-01-28 463 瀏覽
劣食午餐分享🤓- 牛坑腩片湯河 $62個湯好濃 濃到覺得好似味精湯 而牛坑腩片好少 得三塊左右 淨低全部都係麵 真心茶記嘅水準咁..Overall 推介指數:2.5-3/5味道ok 但係懷疑有冇落味精 之前朋友係第間分店食過話ok 但係我呢度就覺得麻麻地啦 而且衛生方面好似都麻麻 伏味有啲濃...
劣食午餐分享🤓

- 牛坑腩片湯河 $62

Overall 推介指數:2.5-3/5
2020-07-14 1145 瀏覽
放咗工要去灣仔返學,希望搵一間人少少嘅舖頭,快快趣食個晚餐,然後精神飽滿上學去。喺大有商場打咗個圈,見到呢間越南舖頭,冇乜人幫襯,雖然唔知好唔好,但係喺疫情期間,人少啲就安全啲,加上越南食物比較開胃,係大熱天時幾適合,就決定入去試吓。點咗「越式雞絲湯河」$58,好快就嚟到。雖然叫做雞絲湯河,但係只有好少雞絲😅不過味道都唔錯,加上有青檸紅椒,我加咗啲入湯裏面,食落開胃好味。餐廳由頭到尾都冇乜客人,食得幾舒服😆。

餐廳由頭到尾都冇乜客人,食得幾舒服😆。
2020-07-02
2020-06-16 743 瀏覽
今日想食越南野,灣仔食越南野唔算多選擇,朋友話大有商場個度有間越南野,就動身去試喇入到去間越南野,個侍應態度已經唔系好好,語氣勁粗魯,叫我哋是但搵個位坐難得同朋友食餐飯唔想勞氣,就搵咗個窗邊位坐望下個餐牌啲嘢食六十至七十蚊左右左右,唔係太貴,喺灣仔食野都算系正常價<燒豬頸肉河$59>叫咗個燒豬頸肉河粉,豬頸肉都燒得幾香口, 份量都算幾多河粉厚身幾滑,湯底尚算清甜,味道中上不過都係果句,服務態度唔係咁好,侍應上菜嘅時候澎一聲將碗河粉擺上枱,未食飯已經嚇親
難得同朋友食餐飯唔想勞氣,就搵咗個窗邊位坐

<燒豬頸肉河$59>
叫咗個燒豬頸肉河粉,豬頸肉都燒得幾香口, 份量都算幾多
河粉厚身幾滑,湯底尚算清甜,味道中上
2020-05-12 678 瀏覽
行開呢頭,又近午飯時間,家陣咁既時期太多人既唔想去,無人既又知道好唔好食。最好就係揾d 連鎖式既。響街度望到呢間(佢響二樓,響馬頭望到)叫做有人,但又唔太擠迫,所以就去喇。等位時都係會同你先探熱。之後安排既座位都同其他客人有一段既距離。午餐大約都係$50-70,包一杯熱飲。可樂係會計凍飲既,要加$3。我叫左個蝦頭膏海鮮湯粉,酸辣既幾好味但就食唔到蝦膏味,配料都算豐富。有蝦,有青口,但蟹柳就奇怪左d 囉!

2020-04-23
2 分鐘 (堂食)
2020-02-16 749 瀏覽
周日午市,人不多,上一枱走左未抹枱,侍應即送上餐牌,叫佢抹枱先啦,已好晦氣叫你叫左野食先啦,之后抹左半張就算。叫野食跟餐飲品要即叫,落左單不得後補,叫人O咀。食野Ok都冇下一次。
2019-12-14 610 瀏覽
係灣仔食晏到度都多人,於是同事就帶左我黎呢度食越南野,吾洗等位就最好。中午既餐牌價位大約都係40幾至70蚊左右,我就嗌左個生牛肉牛丸湯河粉($61),套餐跟野飲,叫左熱奶茶一杯。份量黎講都幾大碗,香料令到成碗湯粉既味道昇華左。同埋肚餓既關係,所以食落都幾開胃,而個湯底都無好大陣既味精味既... 不過不失...至於牛肉數量都還可以,不過有啲略薄... 食落都無乜口感... 另外牛丸都幾爽口,而河粉都幾滑份量幾多下,食完都原來幾飽下...

不過不失...

2019-12-11
2019-09-22 722 瀏覽
生牛肉河黎講,都係大家去食越南野一個常叫既選擇,今日呢個又做成點呢?牛肉份量足夠既,而又唔會切到紙咁薄既,厚度係合格既。 食落味道方面就正正常常,唔係用好cheap雞一食落就得肥膏無肉果隻,但幾十蚊你都唔期望佢用好新鮮既牛肉家啦。咁粉好如何呢?佢呢種河粉就比較幼身,食落都幾滑既,米香就無乜。湯方面我真係好驚重味精,食完口乾到死咁樣,今日呢個都有口乾,但唔算過份既,可以接受既。Overall黎講,如果你係附近做野,下就經過唔洗等位,咪食下囉,要等既話就食第2間啦😄