2017-08-14 532 瀏覽
甜品控既我發现了新開左间甜品店店铺雖少但佢門囗既旦糕已足够吸睛刚好三四点店內有位(只有8个位)可以坐低品嚐本人鍾意小店既親切而且大家可以互相溝通食物品質味道,仲要價錢非常優惠平均$40一件,今曰二人食左三款旦糕(火焰雪山)好cream好滑一d都5苦,佢用橙味酒好香(提子冧酒)藍色外貌加上白朱古珍珠貝殻靓到有d5捨得食(紫薯旦糕)好香紫薯味,好滑食左三件旦糕梗係要配个花茶(玫瑰十薄荷)成口花香味D旦糕食完5覚(制)(甜而不流),連男友不愛吃甜品都密密吃,我一定会再去試埋其他款佢地不只甜品仲有意粉沙律丫
甜品控既我發现了新開左间甜品
食左三件旦糕梗係要配个花茶(玫瑰十薄荷)成口花香味
佢地不只甜品仲有意粉沙律丫
2017-08-14
2017-08-09 402 瀏覽
是日小朋友聚會,住在附近的朋友介紹我,這間新開的cafe很不錯,所以我們一家大小也去試試吧!大約7:00到達,店內的位置不多,但剛巧沒有人,我們5個人已經佔了大半地方。想試的焦糖脆脆蛋糕和紫薯撻都賣完了試了這個玫瑰口味的蛋糕,裡面的蛋糕很濕潤,有淡淡的玫瑰香味,酸酸的!推介~接下來是賣相十分討好的德國芝士蛋糕:口感較黏稠,好想吃軟芝士般,芝士味不突出,不會吃到好滯😙我們還點了這個火焰雪山:師父會在我們面前點火,小朋友十分興奮~「哇哇」聲大叫😂蛋白霜不太甜,是我吃過之中最好的這一家~而且也是60多元!小店果然是有質素保証的❤️❤️❤️下次一定要試紫薯撻和焦糖脆脆😆😆😆

想試的焦糖脆脆蛋糕和紫薯撻都賣完了

接下來是賣相十分討好的德國芝士蛋糕:
口感較黏稠,好想吃軟芝士般,芝士味不突出,不會吃到好滯😙

我們還點了這個火焰雪山:

小店果然是有質素保証的❤️❤️❤️
下次一定要試紫薯撻和焦糖脆脆😆😆😆
2017-08-09
為食小儀一向喜歡吃蛋糕甜品,可惜香港地要找一件好吃又好看的蛋糕其實不算太多選擇⋯⋯滿街都是連鎖式餅店,要是去酒店或一兩間著名的精品蛋糕店買又要接近$50-$60一件。今天是BB滿月,想買蛋糕小小慶祝一下,幸運在灣仔不起眼的地方見到新開了一間蛋糕小店,以小儀多年吃甜品的經驗一看已覺得水準不俗,以後甜品癮發作終於可以多一個地方食到靚蛋糕了~Caramel Crunch Cake $35: 8/10蛋糕輕盈丶簡潔,另附上一包獨立的焦糖脆脆,深得小小儀的喜愛~玫瑰黑加倫子蛋糕$38: 9/10玫瑰味天然,配上黑加倫子夾心,吃起來讓人想起文華酒店的玫瑰花果醬,加上漂亮的粉紅朱古力花裝飾,性價比甚高!Opera Cake $38: 9/10雖然賣相並未去到十分精緻,但味道卻很到位,咖啡味與朱古力味同樣突出郤又平衡得剛好,比以往吃到的Opera Cake更合小儀心~Lemon Tart $36: 6/10賣相精緻,味道卻相對失色的一個,因撻皮不夠脆,檸檬味可以再酸香一些更佳!Chocolate Truffle$38: 9.5/10非常濃郁香口好味的一款蛋糕!朱古力味濃郁,口感幼滑,內有果仁的香口與口

Caramel Crunch  cake

Lemon  tart

Lemon Tart $36: 6/10

Chocolate  Truffle

Chocolate Truffle$38: 9.5/10
非常濃郁香口好味的一款蛋糕!
朱古力味濃郁,口感幼滑,內有果仁的香口與口感,朱古力花既精巧又好味,絕對拍得上名店的朱古力蛋糕!

粟子撻

栗子撻$38: 7/10
難得栗子蓉味道清甜自然,還混有一粒粒栗子肉,相信是廚師自家製作的,不會有一般栗子蓉的死甜或不天然的感覺,十分難得!可惜與檸檬撻一樣,也是批底很鬆散不夠脆口,如可以改善便perfect了!

香港地租金丶人工丶食材成本每一樣都貴,要開一間獨立小店實在亳不容易,與店主廚師傾計,可能因為新店開張,現在連租金也未賺回。但正是小店這一種用心而且在店中新鮮少量製作,才有如此好吃的蛋糕,老實說在香港很難遇上!衷心希望他們生意興隆可以保住店子,小儀經過也會再幫襯呢!加油~~
2017-07-19
$36 (宵夜)
Caramel Crunch  cake
玫瑰黑加倫子蛋糕
Opera  cake
Chocolate  Truffle
粟子撻
2017-07-13 589 瀏覽
早兩個星期途經灣仔,想同朋友閒聊,見到一間「完美」的小cafe......心諗咁勁?點都試一試龍與鳳,鋪仔細細都有8個位,適合約埋三五知己今次同朋友來試下all day breakfast,飲杯咖啡,食件餅All day breakfast有驚喜,連咖啡都係$100左右,cp值夠高,炒蛋夠滑身,沙律菜好新鮮,煙肉腸仔夠香口,係茄汁豆差小小無咩味道要扣小小分....唔係就真perfect😆咖啡沖得唔錯,有酒店級水準,因為太香😅所以飲左啖先記得影相.......😂到甜品,我太鐘意甜品啦,問左店員呢到主打推介係紫薯🤔心諗有幾好食.....紫薯做主打?就會一會你,一食🙊正,我第一次試到咁清甜既紫薯,佢無一般食到既死實感覺,好鬆軟,甜度剛剛好👍🏻賣相吸引,最緊要食落「唔係好甜🙊」甜點唔係好甜唔算讚定彈😂總括來講,係值得一試再試既小店,我肚皮所限,試唔曬D蛋糕,但我一定會再來
2017-07-13
5 分鐘 (堂食)
  • 紫薯蛋糕
2017-07-11 430 瀏覽
大熱天時,又要等朋友收工食糖水,行經哩間蛋糕店,不其然俾d蛋糕吸引埋去望,已經好想試,不過又未食正餐,正打算食完正餐先再決定,見到佢地側邊掛咗個牌,又有意粉,又有甜品,我就二話不說入咗去。首先我點咗個香草蕃茄意粉配冰紅茶,意粉酸酸地好開胃,岩哂而家哩d天氣食。差不多食完,朋友剛好黎到,時間岩岩好,我地一人點一件蛋糕,我朋友好快就揀咗strawberry cake,有選擇困難症既我見到japanese cheese cake係推介,就試咗佢臨走時靚仔老闆俾咗張卡片我地,話會推出更多新蛋糕,正好黎緊有朋友生日,都會試下呢度訂生日蛋糕

香草蕃茄意粉
Japanese cheese cake
Strawberry cream cake
2017-07-11
香草蕃茄意粉
Japanese cheese cake
Strawberry cream cake
2017-07-10 321 瀏覽
經過灣仔見到有間cafe , 被入面既蛋糕吸引住,店員好有禮貌主動上前介紹蛋糕款式,耐心講解,所以決定訂一個生日蛋糕俾朋友,訂了一個6吋Caramel Crunch cake , 但自己又喜歡 Rose & Blackcurrant 既外表,老板真係答應我既要求,朋友亦讚不絕口話蛋糕好靚,好好食,甜到適中,會Encore!
2017-06-30
外賣自取
其他
慶祝紀念
生日
2017-07-10 312 瀏覽
我喺附近返工,經常都會經過呢間小店,所以佢開張我都有去。由見到佢裝修開始已經充滿著期待,到咗而家,係短短既時間入面我已經唔係第一次幫襯。間鋪唔大,但企理乾淨,甜品款式唔小 。第一次來食咗士多啤梨撻,但可能係期間限定,而家已經冇咗啦。仲食過栗子撻、抹茶卷蛋、 草莓忌廉蛋糕,opera。蛋糕頭號粉絲既我,係有反甘上下要求,我最推介 抹茶卷蛋、栗子撻,士多啤梨忌廉蛋糕。首先 我係抹茶控,呢個卷蛋抹茶味濃最緊要忌廉夠滑,蛋糕夠鬆軟,忌廉同蛋糕比例岩岩好,而且仲卷得好靚。正因為蛋糕夠鬆軟,更加要提一下士多啤梨忌廉蛋糕,酸甜既士多啤梨加忌廉其實係絕配,我都同自己講,食埋呢次先減啦!至於栗子撻,係我最講究既野,呢到無令我失望,撻夠香,唔會蓋過左栗子本身個味,同埋栗子mousse唔膩。亦都唔會好甜。雖然呢到既蛋糕賣相簡單唔花巧,但真係食得出心思,眼見呢啲全部都係手工野,靚之餘係好食,我諗我會幫襯到最後:)因為太心急,淨係開張日先有影相,間野唔難搵,真心推介!
因為太心急,淨係開張日先有影相,間野唔難搵,真心推介!
2017-05-26
外賣自取
  • 抹茶卷蛋
  • 栗子撻
  • 士多啤梨忌廉蛋糕
2017-07-05 237 瀏覽
一向都支持本地飲食文化的我,十分滿意這間小店。在外面看到蛋糕已經非常吸引。粉藍色的雲石蛋糕最精緻,加上貝殼珍珠,怎樣能放過!Tea Set 蛋糕+$20更可享有即磨咖啡。我同老公立刻忍不住!入到店內,一看餐牌就被火焰雪山所吸引⋯⋯$48更加$20,試試看莫加咖啡。咖啡先到!只是$20😱😱😱太感動了!老練咁大杯重有拉花!最. 重. 要. 的 火焰❄️山!由靚仔廚師送到😭好感動呀!外面的忌廉剛好又香又甜又庭身、廚師點着橙酒淋上蛋糕上,好靚,好professional,酒店的享受!外熱內冷的雪糕呀!超好味!最後一啖的橙酒味又有忌廉又有雪糕!很高級的享受!超值!超值!超值!超值!必試!有heart有service!香港有得救!

入到店內,一看餐牌就被火焰雪山所吸引⋯⋯$48
更加$20,試試看莫加咖啡。

咖啡先到!只是$20😱😱😱太感動了!老練咁大杯重有拉花!

最後一啖的橙酒味又有忌廉又有雪糕!很高級的享受!

香港有得救!
2017-06-25
30 分鐘 (堂食)
  • 火焰雪山+莫加咖啡
2017-06-19 269 瀏覽
今日行完298,見落緊毛毛雨,想搵個地方坐下,就入左呢間蛋糕舖,試左佢地新出的冧酒提子蛋糕。蛋糕外型同顏色都好靚,味道幾好,酒味同提子味好夾,同埋唔會太甜。個皮係白朱古力整的,軟軟地口感好特別,本身我唔鍾意食白朱古力,但呢個我ok。而且$38有呢個質素相當唔錯!見到佢仲有好多其他蛋糕,如opera 等等,同埋野飲都有唔少選擇,有機會都想試下。舖頭好似係新開,座位唔多但整潔舒適。晏晝好似仲有其他鹹野食。