⭐️評分:3.5/5-中環晚市定食,吞拿魚竟只要$150❗️❓連日本朋友都推介的隱蔽餐廳-✳️藍鰭吞拿魚扒丼定食 👍吞拿魚厚切,外表略燒香焦,外實內軟,肉質偏軟綿、綿密,肉味濃郁份量多❗️10塊魚扒刺身色澤鮮艷亮麗-壽司飯加醋,帶淡淡酸甜,特有香氣米飯綿密濕潤,煙軔有勁度加上芝麻、蔥,提昇整體香味風味-茶碗蒸雞蛋滑溜,配搭鮮爽味噌湯鹹香豐富--⭐味道 3.5/5⭐️特色 4/5⭐️環境 3.5/5⭐️性價比 4.5/5 ⭐️服務 4/5
⭐️評分:3.5/5
✳️藍鰭吞拿魚扒丼定食 👍
份量多❗️10塊魚扒刺身
色澤鮮艷亮麗

壽司飯加醋,帶淡淡酸甜,特有香氣
米飯綿密濕潤,煙軔有勁度
加上芝麻、蔥,提昇整體香味風味
茶碗蒸雞蛋滑溜,配搭鮮爽
味噌湯鹹香豐富

⭐味道 3.5/5
⭐️特色 4/5
⭐️環境 3.5/5
⭐️性價比 4.5/5
⭐️服務 4/5
  • 藍鰭吞拿魚扒丼定食
2024-05-05 0 瀏覽
以前本menu有誠意好多,幫你配撘好哂,就咁睇圖揀,以家係有得自選但兩樣唔可以共存咩真係,以家次次嚟都覺得無乜嘢揀到咁,可能都唔會再咁常嚟,以前真係當飯堂。希望可以認真考慮再轉下個menu。
2024-03-25 538 瀏覽
出去中環食lunch~突然好想食日本菜,所以就搵咗呢間日本餐廳。餐廳的木系裝修好靚,坐得都舒服😊秘製炸雞球定食 $88炸雞好大塊,仲熱辣辣上枱,炸皮好薄,真係啖啖肉,超滿足🥰茶碗蒸的蛋好滑溜,有菇有雞肉,都唔錯。漬物蘿蔔好爽脆,好啱我口味。豆豆應該係前菜🤔️?食落鹹鹹哋,口感都唔錯😋味噌湯有好多豆腐。海鮮沙律 $68沙律勁大碗😮無諗過$68會咁大碗!刺身有吞拿魚、三文魚同油甘魚,仲有好多蟹籽。刺身都幾大粒,食落都好鮮甜。沙律的sauce係和風醋,好食👍🏻定食 Doraya (士丹利街) (中環)中環士丹利街11號Stanley 11 7樓*上述文章只供參考及以當時價格為準

秘製炸雞球定食 $88
炸雞好大塊,仲熱辣辣上枱,炸皮好薄,真係啖啖肉,超滿足🥰

海鮮沙律 $68

定食 Doraya (士丹利街) (中環)
中環士丹利街11號Stanley 11 7樓

*上述文章只供參考及以當時價格為準
2024-03-12 571 瀏覽
位於中環主打魚生飯定食嘅呢間定食 Doraya 一直人氣高企,平時lunch time都要早少少來拎位排一陣隊先可以食到,今次有同幫幫手排隊拎位,一於就來試下呢到嘅熟食定食,睇吓質素如何先~鰻魚盒飯定食(半尾)💰HK$148定食好豐盛,有沙律、漬物、茶碗蒸、味噌湯!茶碗蒸味道清甜,入口超嫩滑!鰻魚雖然得半條,但係份量都算多,除咗燒汁之外,山椒粉同鰻魚都好夾,忍唔住食晒成個定食~今次食咗比咗冷門嘅熟食便當,下次有機會再試埋啲魚生飯先~

鰻魚盒飯定食(半尾)💰HK$148

今次食咗比咗冷門嘅熟食便當,下次有機會再試埋啲魚生飯先~

2023-12-21
  • 鰻魚盒飯定食
兼具精緻感飽足感的中環高性價比午餐~中環午餐時間,很幸運的不用等位,和友人搭電梯🛗到餐廳時,便能直接落座,從點餐到吃完,半個小時就搞定了。🇯🇵藍鰭吞拿魚扒小丼午市套餐🍣 $118吞拿魚切片厚身,略煎至半熟的吞拿魚,魚油散發出陣陣魚香,肉質滑嫩鮮甜,配以蔥花芝麻,更加誘人😍午市套餐可選配冷/熱烏冬/冷/熱蕎麥麵。選擇了💁🏻‍♀️蕎麥冷麵清涼消暑兼具飽足感。附小鉢和茶碗蒸茶碗蒸-足料、熱辣辣、蒸蛋香滑。小鉢-很好吃😋高配日式版茄汁豆~嘻
兼具精緻感飽足感的中環高性價比午餐~

🇯🇵藍鰭吞拿魚扒小丼午市套餐🍣 $118

午市套餐可選配冷/熱烏冬/冷/熱蕎麥麵。

選擇了💁🏻‍♀️蕎麥冷麵清涼消暑兼具飽足感。

附小鉢和茶碗蒸

茶碗蒸-足料、熱辣辣、蒸蛋香滑。

小鉢-很好吃😋高配日式版茄汁豆~嘻

[ 定食Doraya ]講起吞拿魚丼飯點少得呢間日式定食店,係香港開業接近20年,以日本🇯🇵新鮮運到藍鰭吞拿魚🐟製作丼飯定食菜式。最近日本政府成立嘅海外推廣中心JFOODO與定食Doraya合作,推出以粒粒晶瑩、啖啖匠心為主題嘅宣傳活動,推廣各款日本米菜式。✿ 藍鰭吞拿魚四色丼定食 $223 (2023年12月15日至2024年2月11日 )「四色丼」有藍鰭吞拿魚🐟大腩、赤身、炙燒大腩及腩蓉共4款,鋪滿整碗丼飯,賣相豐富😍。大腩部位珍貴稀少,脂肪肥美,味道濃厚甜鮮,入口即溶。赤身肉身偏紅色,口感紮實,與腩蓉同樣咬落無筋,食得夠滋味。醋飯🍚選用日本北海道七星米,米粒飽滿軟糯。定食配味噌湯、小菜、茶碗蒸及漬物。✿ 吉列豬扒定食 $138吉列豬扒選用日本北海道白樺豚🇯🇵🐷,炸得🔥金黃酥脆,油溫控制得剛好,肉汁豐富。定食配白飯、椰菜絲、味噌湯、小菜、茶碗蒸及漬物。白飯🍚選用日本北海道七星米,飯香四溢,粒粒晶瑩,味道甘甜。總結🫦 中環分店以日式木系🇯🇵🪵裝修,環境光猛舒適。藍鰭吞拿魚刺身鮮甜肥美,係香港都食到日本嘅質素同味道🤤。除咗定食Doraya,今次JFOODO與13間香港人氣餐廳合作推廣日
[ 定食Doraya ]

✿ 藍鰭吞拿魚四色丼定食 $223
(2023年12月15日至2024年2月11日 )

✿ 吉列豬扒定食 $138

總結🫦

除咗定食Doraya,今次JFOODO與13間香港人氣餐廳合作推廣日本米限定菜式,傳達日本米嘅魅力。又合作舉辦工作坊,讓大家了解日本米嘅美味秘訣!
▶️更多資訊,可以查看官方帳戶。
@doraya.cnt @japanese_rice_hk

✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
定食Doraya
地址:中環士丹利街11號Stanley 11 7樓
電話:2421 2018
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
1K
2023-11-02 1719 瀏覽
長期都要排隊嘅人氣店我哋嗰日lunchtime 12:15嚟到 都要等到第二輪 大概1點左右先有位下次好似可以唔使咁早嚟 反正食唔到頭圍 都要等到1點先有位🤔Lunch set有唔同嘅丼飯定食有茶碗蒸、前菜、漬物、味噌湯 全都是正常質素啦藍鰭吞拿魚四色刺身定食 $248(吞拿魚大腩 | 吞拿魚赤身 | 吞拿魚扒 | 吞拿魚腩蓉)吞拿魚扒幾有驚喜燒一燒過嘅魚油好香☺️反而大腩位就有啲失望唔夠肥 又無乜味🙁特選海之幸壽司丼定食 $168薯餅(2件) $20 都熱同脆嘅 唔錯唔錯
長期都要排隊嘅人氣店

Lunch set有唔同嘅丼飯定食
有茶碗蒸、前菜、漬物、味噌湯 全都是正常質素啦

藍鰭吞拿魚四色刺身定食 $248

薯餅(2件) $20
都熱同脆嘅 唔錯唔錯

2023-10-13
2023-10-15 1052 瀏覽
The restaurant started in 2005 serving only Bluefin Tuna dishes. The quality of Minced Fatty Bluefin Tuna is well controlled to win it’s popularity in the city.Reservations are not available, so it is highly recommended to arrive early to avoid the crowd. Sashimi and Don sets are on the menu to fit different appetites.🔸Sashimi Platter Bowl Set🔸Bluefin Tuna Bento

🔸Sashimi Platter Bowl Set

🔸Bluefin Tuna Bento
2023-09-24 1051 瀏覽
《定食Doraya》優質魚生飯專門店食過一次改變咗我對魚生飯嘅印象原來可以咁滿足食物水準穩定分店 灣仔 中環 尖沙咀 都試過分別不大中環店最舒服 坐位闊落啲 可以靜靜地食個飯員工好nice 唯獨係落場時間撞咗我lunch break返工lunch食唔到🥹尖沙咀同灣仔就坐得有啲逼 小小枱貼枱坐本來Doraya係做優質吞拿魚批發 所以可以咁相宜價錢提供到咁高質嘅魚生飯白飯使用新瀉產地的日本米,用上土鍋飯煲煮成米飯口感層次分明 香軟日本醋份量調配恰當 無太多酸味各款魚生都出色 唯獨三文魚不過不失*必食*吞拿魚 油甘魚 帶子定食 包括 日本新瀉米 味增湯 漬物呢個配搭組合大滿足
《定食Doraya》

中環店最舒服 坐位闊落啲 可以靜靜地食個飯
員工好nice 唯獨係落場時間撞咗我lunch break
返工lunch食唔到🥹

尖沙咀同灣仔就坐得有啲逼 小小枱貼枱坐

白飯使用新瀉產地的日本米,用上土鍋飯煲煮成
米飯口感層次分明 香軟
日本醋份量調配恰當 無太多酸味

各款魚生都出色 唯獨三文魚不過不失

*必食*
吞拿魚 油甘魚 帶子
定食 包括 日本新瀉米 味增湯 漬物
呢個配搭組合大滿足
定食 Doraya(中環)高質吞拿魚定食🍣🐟🍱今日同朋友去中環食飯🫶🏻選擇一間高質既魚生定食😋好好彩~不用排隊便可以食🥰店內裝潢設計風格好舒服、整潔💕食物質素也很高 CP值也是🥰▪香葸伴藍鰭吞拿魚腩蓉丼定食(西台本溫泉蛋)Minced Fatty Bluefin Tuna Bowl Set (with Japanese Soft-boiled Egg) $155 值得推薦 很新鮮😋▪鰻魚盒飯定食Glaze-Grilled Unagi (Eel)Box Set $158 味道很好!! 食物:🌕🌕🌕🌗🌑價錢: 🌕🌕🌕🌗🌑回頭指數 :🌕🌕🌕🌖🌑📍中環士丹利街11號Stanley 11 7樓
定食 Doraya(中環)高質吞拿魚定食🍣🐟🍱

Box Set $158 味道很好!!

食物:🌕🌕🌕🌗🌑
價錢: 🌕🌕🌕🌗🌑
回頭指數 :🌕🌕🌕🌖🌑

📍中環士丹利街11號Stanley 11 7樓
2023-08-16 810 瀏覽
今日同事話剛剛出糧,想帶「里想煮意」去食好嘢,咁我最鍾意食日本料理,當然就即刻去試新嘢啦。我嘜都想食,所以就叫左嘜都有嘅Doraya午市套餐$178,裡面有三款刺身、炸雞、炸蠔、麵豉湯,我仲加左$15將白飯轉為凍烏冬。呢個餐真係好飽:- 烏冬好彈牙,好食到停唔到口- 剌身非常鮮味- 炸蠔好juicy, 炸得好香脆,超級讚- 相比之下,烤雞就普通左少少我見到餐牌可以加$48叫一碟烤牛舌,不過今日真係食唔晒,唯有下次唔食早餐,再嚟試菜✌🏻

我嘜都想食,所以就叫左嘜都有嘅Doraya午市套餐$178,裡面有三款刺身炸雞、炸蠔、麵豉湯,我仲加左$15將白飯轉為凍烏冬。

呢個餐真係好飽:
- 烏冬好彈牙,好食到停唔到口
- 剌身非常鮮味
- 炸蠔好juicy, 炸得好香脆,超級讚
- 相比之下,烤雞就普通左少少

2023-08-10
定食 Doraya(中環)高質吞拿魚定食🍣🐟🍱今日同朋友去中環食飯🫶🏻選擇一間高質既魚生定食😋好好彩~不用排隊便可以食🥰店內裝潢設計風格好舒服、整潔💕食物質素也很高 CP值也是🥰▪香葸伴藍鰭吞拿魚腩蓉丼定食(西台本溫泉蛋)Minced Fatty Bluefin Tuna Bowl Set (with Japanese Soft-boiled Egg) $155▪鰻魚盒飯定食Glaze-Grilled Unagi (Eel)Box Set $158 食物:🌕🌕🌕🌗🌑價錢: 🌕🌕🌕🌗🌑回頭指數 :🌕🌕🌕🌖🌑📍中環士丹利街11號Stanley 11 7樓
定食 Doraya(中環)高質吞拿魚定食🍣🐟🍱

Box Set $158

食物:🌕🌕🌕🌗🌑
價錢: 🌕🌕🌕🌗🌑
回頭指數 :🌕🌕🌕🌖🌑

📍中環士丹利街11號Stanley 11 7樓
2023-07-30 628 瀏覽
嚟到Doraya,必食就係吞拿魚😍餐廳裝潢主要係簡約木系,座位不多,但寬敞舒服💕環境寧靜,適合同朋友坐下來傾偈聚聚佢嘅拖羅色澤鮮美,每塊都係厚切,從不令食客失望💯絕對對得起個價錢🥹入口即化,留有魚香🥰魚蓉也不要錯過,新鮮的,就算係簡單也有其鮮香味美🥰來多客慢煮三文魚腩西京燒即叫即煮~係有啲耐,魚香大足,肉質嫩滑☺️略甜的醬汁令三文魚腩更特別不得不讚既係餐廳侍應的服務態度非常好~會體貼你需要~🩷服務也周到
嚟到Doraya,必食就係吞拿魚😍

入口即化,留有魚香🥰
魚蓉也不要錯過,新鮮的,就算係簡單也有其鮮香味美🥰
來多客慢煮三文魚腩西京燒

2023-07-08 1056 瀏覽
一星期入面最中意就係星期一(曲)所以一定要獎勵下自己(咁都起到身返工)本中環狗今日就去咗試出名刺食飯定食Doraya~🐟• 自選丼(海膽$148、油甘魚$56、呑拿魚蓉$48、三文魚$38)套餐包沙律、漬物、蒸蛋、麵豉湯看圖知好味 件件刺身都勁厚切!所有海鮮都好新鮮 唔知係咪今日太熱所以一食到油甘魚就好感動 真係好清香甜~ 海膽兩大片 同事勁好人俾咗成舊我試 幸福!我地12點前入座餐廳只係得2枱客 未到1點𨋢口已經迫滿人等位早少少就唔使驚排隊!總結:刺身厚切新鮮 couldn’t ask for more!同埋Doraya出名呑拿魚 希望下次可以試吓呑拿魚四式丼luu~ 4.4/5

2023-06-18 1224 瀏覽
平時諗唔到食咩嘅話,我都會去呢一間丼飯店,佢有好多款吞拿魚丼飯,完全係吞拿魚控嘅天堂🤤店入面係簡單嘅木系裝修,但坐位唔算話好闊落,正正常常咁啦。🌖 深海池魚他他丼定食見佢除左吞拿魚之外,仲有一啲特別選擇,就嗌嚟試吓。深海池魚都幾新鮮,佢本身就有獨特嘅口感同味道,但冇三文魚/吞拿魚果種油脂味,比較清爽,再加上佢哋撈咗特製嘅他他醬汁,令到成個丼飯更加清新。整體黎講係幾好食👍🏻🌖 醬油潰吞拿魚丼定食呢個醬油潰吞拿魚丼嘅味道好好,新鮮嘅吞拿魚用醬油潰特製,唔洗點任何其他醬汁都已經好入味。入口有吞拿魚獨有嘅油脂味,份量都好足👍🏻📍 定食 Doraya中環士丹利街11號Stanley 11 7樓🧧人均消費$200@hea4_food

🌖 深海池魚他他丼定食

🌖 醬油潰吞拿魚丼定食