2007-08-14 22 瀏覽
食左三文魚革餅,三文魚算新鮮,但個包唔好食,個度d意份款式好少,至於員工服務態度唔友善
2007-07-22 15 瀏覽
已經想試好耐,今次終於有第一次,和朋友lai幫襯,都ok多人,不過唔使等位,是自助形式,價錢平,水準都有番咁上下。煙三文魚法包:15蚊,但不比Delifrance遜色,中間有些甜甜酸酸ge醬,食完都唔會滯~白汁雞肉意粉加汽水:好像20多元,分量足夠女孩子,但大食d就唔夠lu,不過個度有甜品、沙律,都幾多選擇ga~

2007-06-24 21 瀏覽
中午時走去IKEA 食東西,要左個磨菇吞拿魚tart.原來幾好味喎,蛋都好有蛋味,中間的吞拿魚最好食.不過餅邊實在太漏啦, 如果整得唔好咁漏會一點.
2007-06-07 8 瀏覽
19-5-2007 1728臨作戰前,黎呢度食隻狗先。5蚊一隻,只是一包一香腸,腸普通的超長肉腸,用水浸熟的一款,包更加不是鬆軟,但又未至於硬的一類。難得的是可以任落茄汁及黃芥茉醬。唔駛形容味道都知道會係點,不過食得落肚仲想點。有好多人連食都冇得食,唔好得個up 字,整個笑臉以示提醒自己。
19-5-2007 1728

臨作戰前,黎呢度食隻狗先。

2007-02-16 5 瀏覽
原來宜家傢俬都有野食,即管又試下,一個餐有意粉加一杯野飲二十五蚊本來諗住都唔算貴,點知.... 呢個叫紅咖哩牛腩意粉實在係...... 什麼紅咖哩?我只感覺倒小小咖哩香葉既辛味,意粉又煮得唔好,牛腩又唔夠淋,仲埋仲有d好鬼老既竹筍,總之講到尾就係無樣好啦,好彩我都只係咁o岩黎附近買野經過姐,無下次了。
2006-12-31 14 瀏覽
因為男朋友未放工,所以星期六的中午,我就選擇左一個人在IKEA CAFE 食點東西等他之後就去街街.要了雞批,微暖.懶得走去叮,照食. 其實一般,冇咩雞肉,同埋個批就膩左小小.下次試試蛋糕,可能會適合自己口味一點.CAFE 好開陽,陽光射進來真係好舒服,好有想睡的衝動.IKEA CAFE係等人,跟朋友傾計的好地方.*樓下3樓的軟雪糕極好吃,奶味好重,好吃過M記,7仔,OK 多多聲.

2006-11-24 5 瀏覽
住近德福果頭一定去過唔少次有時會去bistro, 有時會去cashier果度食熱狗去bistro好少會佷pasta果類, 因為我係包怪, 所以去親都係食sub-marine. 果度既好處都係自助但設備好齊全. 值得一讚係佢地提供埋代糖呢d照顧都其他唔同人既需要. 我多數用會微波爐叮熱我個包, 芝士溶左晌包既感覺係好幸福.有次我試到個咩公主蛋糕(忘記了名字), 細細舊過下口癒都唔錯. 另外食熱狗果度, 我成日行過都會食杯雪糕架, 我硬係覺得呢度既係好味過ok/7 仔/老麥果d. 我見好多人都買熱狗食,一個熱狗連汽水都唔超過10蚊令ikea可以密密食. 最後我想講返bistro, 希望食完野d人會有手尾扲返個tray啦, 話明self-service 就唔好旨意工作人員幫你做(雖然呢d係佢地工作). 但自己順手扲走個盤又係咪咁難做呢?
住近德福果頭一定去過唔少次

有時會去bistro, 有時會去cashier果度食熱狗

2006-04-28 4 瀏覽
屋企要買梳化,趁經過九龍灣就走入宜傢睇一睇有冇岩心水。睇完之後,見到宜傢入面有間cafe,就去整番個下午茶。其實這類既平價cafe,在外國有不少,如Woolworth、Argos等都是很好的例子,在香港反而唔太流行。或許是weekday既關係,人客不太多,多數都係食熱狗飲咖啡,看似很悠閒的。我走去望望餐牌,發覺選擇唔多,以麵包、批和飲品為主,還有小量其他的小食。睇好耐,要一個咖哩牛肉批和一杯汽水就算。牛肉批好大個,賣相就幾好。不過唔夠熱,同埋冇咩咖喱味,牛肉亦口感欠奉。但這裡勝在氣氛良好,感覺relax,我諗有多餘時間我都會再來。

2006-04-10 9 瀏覽
Sigur Ros 演唱會在九展,時間所限,寧死不去老麥之下,與友人上去IKEA開餐.年前同人講話去宜家食野,一定比人話你有病.$9一個熱狗餐加杯汽水,平得不能再平,熱狗只係用到淋劈劈的麵包,大而無當的香腸,要幾多芥辣茄汁請自便.無論點講,都係好平.$21一碟瑞典蝦,新鮮欠奉.仲有點腥.賣得呢個價,不能期望甚麼.真正好一餐唔好又一餐,再接合另一友人.向住九展進發,尋找我地期待的冰島飛行之旅.德福的穿梭巴士,彷如停在London Stansted的Iceland Express........PS:這個扣人心弦的冰島飛行,加埋Supporting,全程兩個幾鐘.整個過程,思潮起伏甚大.熱鬧過後,感到無盡空虛.

2006-04-04 3 瀏覽
今日holiday mood好重好重無心機坐係公司提早少少行去德福醒下神. 突然想起ikea試下hot dog咁我就決定hot dog做我既lunch. $5一件hot dog仲可以有咩要求呢? 佢地同canada街頭hot dog一樣用水煮熟....起碼心理上都會覺得healthy一點. 其實$5一隻狗真係叫超抵食, 起碼你唔會覺得食不下. 最後忍唔住買左杯雪糕, 不過我覺得麥記好似好味少少.
2006-02-23 4 瀏覽
又出來搵野食, 去ikea見到有個茄汁磨姑奄列($12)咁鬼抵咪試下啦. cashier姐姐又話加5元就可以有杯野飲, 咁咪加啦.小姐一俾份奄列我, 我就有d失望. 可能一早做定啦, 又唔熱又無味. 失敗.點知走個時係樓下原來有熱狗套餐買, 下次係下面食好過.
點知走個時係樓下原來有熱狗套餐買, 下次係下面食好過.
2006-01-20 3 瀏覽
Quite surprised to find that the restaurant was full in lunch time. Queued for 5 minutes and purchased a meat ball sandwich, walnet tart and watermelon juice. Not really cheap but taste was OK.
2006-01-19 9 瀏覽
2人要左1奶茶, 1咖啡,1咖哩肉碎批,1 吞拿魚tart全自助式, d 野食ok 啦,不過不失, 只係吞拿魚tart係怪怪地, 因為係甜既....係蛋tart 加左吞拿魚咁既東西..
2人要左1奶茶, 1咖啡,1咖哩肉碎批,1 吞拿魚tart
2005-12-01 12 瀏覽
去左宜家行街街, 咪去埋個度食埋lunch. 個日lunch set係白汁雞意粉+coffee, 仲有一個muffin餐(muffin + 汽水)2條友唔夠叫多一件cake食...嘻嘻....食物ok啦, 不過不失, 件cake比較有d驚喜$8叫抵啦.
2條友唔夠叫多一件cake食...