2007-03-18 30 瀏覽
到花展,因下著寒雨而暫避一會。跑入這兒吃隻熱狗,逛一逛。熱狗($5),味道一般,便宜係賣點,就只係咁啫。包係乾乾硬硬無味道,香腸係無肉味,因為好削,唯有狂加茄汁和芥末來掩飾!人們說到勁好味,我其實唔係好明白,是因為五蚊有交易的關係?還是??講真果句,中環永x園的港式熱狗更有意思!
到花展,因下著寒雨而暫避一會。跑入這兒吃隻熱狗,逛一逛。
講真果句,中環永x園的港式熱狗更有意思!
2007-02-21 13 瀏覽
初四了,宜開工,等我都補返年三十到初二食評先! ^.^ 話說年三十下午去德福逛宜家,之前第一次逛得粗略,今次看真才發現德福分店如此大。這間宜家佔地三層,擁有IKEA cafe及IKEA Bistro各一。我與龍在宜家逛了兩層後,開始腳軟了,就去了五樓的Cafe休息一下。 這間咖啡室設計開揚,食客可在玻璃窗透射的日光小歇;全場共有21張檯,當時約五成滿,環境都算悠閒舒適! 目的明確是歇息而非填肚,我們二人點了杏仁切餅、雞批,以及果汁。一如沙田店,食物都是自己從凍櫃/焗櫃拿下來然後付款,頗有歐陸情懷呢!  杏仁切餅賣相精美,吃下去也甜美可口,$7一件相當抵食;雞批鬆軟兼脆,也是好吃,而果汁新鮮製起,$10一支沒compliant了! 吃完抖完,我指著$28意粉套餐跟龍笑說:要是我們在這吃午餐,然後去心.泰嘆下午茶,一定平好多!龍點頭,不過我又說:其實我們不會的,因為它是宜家shoppers小歇站而非特色餐廳,特的來吃太山長水遠了!所以,沿路遇上好風光是應該珍惜,但不要太刻意找尋,不然很容易落得身心俱疲。 很明顯的,我又發癲了。走啦!
初四了,宜開工,等我都補返年三十到初二食評先! ^.^

很明顯的,我又發癲了。走啦!
2K
2006-08-04 11 瀏覽
今日0黎呢度食lunch, 因為想平同快又唔想食炸0野. 叫0左個pasta of the day -- 白汁雞皇意粉, 加個周打蜆湯.好後悔叫0左呢個combination... 周打蜆湯係罐頭都預0左, 但碟意粉比起大學canteen 0個d 還要難食. 見個個入到去都係a la carte 買, 下次都係小心d 好喇.唔知佢d 熱狗味道如何呢? 賣相幾靚喎.P.S. "OK" 係俾佢0既環境的.

唔知佢d 熱狗味道如何呢? 賣相幾靚喎.

P.S. "OK" 係俾佢0既環境的.