2024-12-27 806 瀏覽
吃過深水埗「家後」的餃子和日式手作巴斯克芝士蛋糕,尤其對後者一直會有念念不忘的感覺,這店一直都人氣高企,每次都要排隊進去,遲咗去芝士蛋糕就會賣晒,最近又去咗佢哋新開嘅分店「家後2.0」,每次去都會食同一樣口味嘅餃子同埋日式住家飯團,不能錯過當然係芝士蛋糕,今日我超級早就去,芝士蛋糕仲有四款可以揀,開心🫶▪️手工餃子套餐(煎)芫茜豬肉餃|芹菜豬肉餃每次去都會見到姐姐在枱面包餃子,就知道有多新鮮,我比較喜歡吃香口嘢,所以每次都會食煎餃,芫荽同芹菜都是我的心頭好,每隻餃子又肥又大,包滿餡料,底部煎得非常香口,一口咬下去餡料Juicy,點上自家製的香醋,真係超級好食🥟▪️開心果芝士蛋糕除了餃子,最期待就是老闆日本藉太太手作的巴斯克芝士蛋糕,眾多口味當中我最愛原味,但今次去見到有開心果,梗係唔可以錯過,保持一貫水準,入口綿密Creamy,而且開心果味超級香濃,重點不太甜,每次就是特別為🍰而來💚▪️日式住家飯團一樣是日藉太太的傑作,飯團用自家製醬油醃過,配合簡單的腌菜,熱辣辣入口米飯煙靭又鬆軟,就是日本家庭的味道🏠▪️沙薑雞中亦小食都有好多款,自家製沙薑雞中翼,雞翼每隻大大隻,而且超級入味,肉質鮮嫩,充滿

▪️手工餃子套餐(煎)
芫茜豬肉餃|芹菜豬肉餃

▪️開心果芝士蛋糕

▪️日式住家飯團

▪️沙薑雞中亦
小食都有好多款,自家製沙薑雞中翼,雞翼每隻大大隻,而且超級入味,肉質鮮嫩,充滿的沙薑鹽香,但不會過鹹,好食好食

▪️美式咖啡
新店仲有各式各樣的咖啡,但我只鐘情的美式咖啡,味道香醇又能解膩
  • 芫茜豬肉餃
  • 日式住家飯團
2024-12-23 985 瀏覽
同朋友喺深水埗行完街,想找個地方吃頓晚飯。朋友想食餃子,醒起汝州街這間人氣餃子店「家後 2.0」。餐廳主打手工水餃和家常飯餐,店面明亮,裝潢簡潔,座位闊落,驟眼看還以為是間文青咖啡室。點咗灼餃同煎餃各一份,芫茜豬肉餃 ($40)  好新鮮,入口沒有雪味,菜同肉嘅比例啱啱好。湯底以西洋菜自家熬製,真材實料,入口極之鮮甜,飲得出完全無落味精。至於煎餃就揀咗小籠包豬肉 ($44),廚師以生煎方式將餃皮煎至金黃香脆,肉餡內藏雞湯及洋蔥蓉,一咬爆汁,香味四溢。+$20 可以配中式套餐,包是日鹹飯、冷盤小食及烏龍茶。菠菜爽口嫩綠,鹹飯配料有薯仔同香菇,非常足料,充滿住家風味。+$30 可以配日式套餐,包是日麵類、冷盤小食及烏龍茶。烏冬彈牙滑溜,無論係淨食或拌餃子吃都咁好味。另外仲點咗客沙薑雞中翼 ($30),雞翼大大隻,好有肉地,入口鹹鹹香香,充滿濃郁沙薑味,送飯一流!一場嚟到梗係要食埋餐廳嘅招牌甜品,點咗客開心果巴斯克芝士蛋糕 ($35),糕身輕盈濕潤,表面帶微焦,開心果同芝士味相互平衡,香醇不膩。
2024-09-29 2438 瀏覽
聞名不如見面嘅家後,夜晚真係好full House。晚飯時間人流不絕,咁佢啲餃子又真係幾抵食~可以揀煎餃或者焯餃,都係40幾蚊,就有足料8隻。手工餃子套餐(灼)雲耳椰菜豬肉餃椰菜好fresh,好住家感覺~一啲都唔膩洋蔥豬肉餃 +$2.0內有大約量子洋蔥,一咬感覺非常香甜,比想像中好食手工餃子套餐(灼)•⁠  ⁠芫茜豬肉餃•⁠  ⁠菠菜豬肉餃+$2.0現身講芫荽同菠菜豬肉餃味道差唔多,哈哈~鍾意食餃嘅可以試試手工餃子套餐(煎)•⁠  ⁠韭菜豬肉餃•⁠  ⁠小籠包豬肉餃+$2.0而兩款手工煎餃都幾推介! 韭菜豬肉餃嘅韭菜份量好多、好香,唔重味精味係重點。小籠包豬肉餃必食推介!本身我唔係特別好小籠包,但咬落即刻爆汁,好甜,好Juicy,有驚喜!另外叫咗啲小食:•⁠  ⁠沙薑雞中翼•⁠  ⁠是日油菜沙薑雞翼炆得好腍,$30原來有四隻,又幾抵食喎生菜份量都OK,食住餃子加條菜,再加兩支日本綠茶($10@), 零舍有住家感覺。食咗24隻餃子、小食同嘢飲,埋單都只係$200, 味道住家, 仲有自家製巴斯克蛋糕,唔怪之得咁多人嚟啦。

手工餃子套餐(灼)
雲耳椰菜豬肉餃
椰菜好fresh,好住家感覺~一啲都唔膩

洋蔥豬肉餃 +$2.0
內有大約量子洋蔥,一咬感覺非常香甜,比想像中好食

手工餃子套餐(灼)
•⁠  ⁠芫茜豬肉餃
•⁠  ⁠菠菜豬肉餃+$2.0
現身講芫荽同菠菜豬肉餃味道差唔多,哈哈~鍾意食餃嘅可以試試

手工餃子套餐(煎)
•⁠  ⁠韭菜豬肉餃
•⁠  ⁠小籠包豬肉餃+$2.0

另外叫咗啲小食:
•⁠  ⁠沙薑雞中翼
•⁠  ⁠是日油菜

沙薑雞翼炆得好腍,$30原來有四隻,又幾抵食喎

2024-09-20
最近發現了一家隱藏在巷弄裡的小店「家後2.0」,一進門就被溫暖的裝修風格吸引住了他們的招牌手工餃子真的是好好味!我點了煎韭菜豬肉餃,外皮煎得金黃酥脆,咬下去還能聽到「喀滋」的聲音,裡面的餡料鮮嫩多汁,韭菜的香氣撲鼻而來,跟豬肉的鮮甜完美融合。套餐還配了當日特製的住家麵,Q彈有勁朋友點的灼餃也不遑多讓。芹菜豬肉餃清香爽口,雲耳椰菜豬肉餃則口感豐富,每一口都能嚐到不同的層次。配上一盤清脆爽口的生菜,簡直是味蕾的享受!日式住家飯團也是店裡的特色,飯糰緊實不鬆散,裡面的配料豐富多樣,每一口都充滿驚喜。飯後來一杯冰涼絲滑的凍豆漿,瞬間消暑解膩。最後,甜點也是讓人驚艷。開心果巴斯克蛋糕外層微焦,內裡卻綿密如絲,開心果的香氣與奶香完美融合。原味巴斯克蛋糕則是經典中的經典,濃郁的奶香讓人回味無窮。總的來說,「家後2.0」絕對是值得一訪再訪的好地方。無論是獨具特色的手工餃子,還是充滿驚喜的家常料理,每一道都讓人回味無窮

套餐還配了當日特製的住家麵,Q彈有勁

飯後來一杯冰涼絲滑的凍豆漿,瞬間消暑解膩。

2024-09-06
  • 原味芝士蛋糕
  • 灼餃雙拼
2024-08-12 2930 瀏覽
深水埗這間餃子店便宜抵食,所以就算平日晚上都已經人頭湧湧,需要輪候位置。看過餐牌,見到餃子相當抵食,多款不同的手工餃子,可以煎或可以灼,如果雙拼都只是加$2,咁就啱晒想試多種口味的食客。灼餃八隻都只是$40,煎餃八隻就是$42 ,十分抵吃。仲可以跟套餐,我們點了一款日式套餐,配上了是日湯麵、是日靚湯、前菜烏龍茶。相當抵食。是日的湯麵是紫菜湯烏冬,紫菜惹味配上了滑溜溜的烏冬十分滿足,大大碗相當足料超抵吃。是日靚湯有海底椰湯,清甜滋潤,很有住家的感覺。前菜有筍片,清爽美味。烏龍茶清清的,能夠一解食物的油分和味道。灼餃子方面,我們點了雙拼,雲耳椰菜豬肉餃和菠菜豬肉餃,看到餃子相當脹卜卜,皮薄多餡,一咬下去餡子都湧出來,兩款餃子都相當好吃,不但餡料多及豐富,而且仍能保持餃子中的湯汁,令餃子一咬下相當Juicy….煎餃子方面選了洋蔥豬肉餃,金黃色脆卜卜的外皮,一咬下湯汁一湧而出,十分美味。煎餃更為香脆,而且更為惹味,所以也是一個不錯的選擇。另外我們還單點了一碗豬骨湯上海麵,濃濃的豬骨湯配上了夠份量的上海麵,十分飽肚。小食還點了一款沙薑雞翼,沙薑味濃,雞翼炆得相當腍身及入味,相當惹味,超正。餐廳食

套餐 -是日麵類
是日靚湯

是日靚湯有海底椰湯,清甜滋潤,很有住家的感覺。
前菜有筍片,清爽美味。
烏龍茶清清的,能夠一解食物的油分和味道。
灼手工水餃雙拼

煎手工餃子

豬骨湯上海麵

沙薑雞翼

餐廳食品相當出色,而且價廉物美,值得再光顧。
本來想試這間餐廳有名的巴斯克蛋糕,但可惜已經賣光了,唯有下次再光臨。
2024-08-07
套餐 -是日麵類
是日靚湯
灼手工水餃雙拼
煎手工餃子
豬骨湯上海麵
2025-01-20 0 瀏覽
巴斯克出名嘅餃子店大概3pm去到 好好彩唔洗排隊巴斯克本身個日有原味 開心果味同咖啡味但咖啡味已經賣晒!叫咗雙拼水餃 ($4X)同開心果cheescake水餃感覺唔算好食到要大排長龍🤔但個湯係真老火湯嘅感覺冇味精唔會油 不過唔算大碗 飲幾啖就冇晒餡都算飽滿的重頭戲就係件cheesecake差唔多枱枱都起碼叫一件一件只係$3XSize會比出面細但性價比其實都好高 食完8隻餃食呢個size嘅cake啱啱好開心果味好濃亦都做到軟心嘅texture 好好食!環境方面 裝修係幾靚 但都唔太闊落 同埋都唔算多位 遲我少少嚟已經要等位
巴斯克出名嘅餃子店

大概3pm去到 好好彩唔洗排隊

巴斯克本身個日有原味 開心果味同咖啡味
但咖啡味已經賣晒!

叫咗雙拼水餃 ($4X)同開心果cheescake

水餃感覺唔算好食到要大排長龍🤔但個湯係真老火湯嘅感覺
冇味精唔會油 不過唔算大碗 飲幾啖就冇晒

餡都算飽滿的

重頭戲就係件cheesecake
差唔多枱枱都起碼叫一件

一件只係$3X

開心果味好濃
亦都做到軟心嘅texture 好好食!

2025-01-18 0 瀏覽
在深水埗工作多年,一直都未試過家後的餃子。到了今日家後開了分店才到訪。這家家後2.0是家後的第二分店,選擇喺返深水埗發跡地重開,應該區內都儲落不少相熟客人!煎餃雙拼(韮菜、芫茜)煎餃皮薄餡靚,特登揀咗兩款比較濃味的口味,煎香咗之後味道更突出!湯餃雙拼(芹菜、菠菜)跟一般蕃茄薯仔湯不同,今時今日的餃子店愈來愈講究。今天用了五指毛桃做湯底,餃子飽滿飽滿的好開心!沙薑雞翼一碗有四隻,炆到好入味!好難忍口!日式飯團加了海帶、牛蒡的飯團食落就是媽媽的味道。餐廳翻熱咗之後更加暖胃!咖哩牛筋腩飯牛筋腩炆得好淋,有大餐廳的感覺,份量又足,咖哩味不搶喉不會太辣。還附有一個當天的湯和茶。開心果巴斯克芝士蛋糕來到家後點可以唔食名物的芝士蛋糕?!天啊$35就是太溫柔的價錢了!!當日有原味、開心果和原味,聽店員說原味都只係$30😳食落真的有感是在餃子店的卧虎藏龍!中間好綿滑,好似忌廉咁,開心果味又突出。襯返杯咖啡就一百分!很喜歡新店的環境,比舊店更加有空間和特色,下次可以再嚟一試!

煎餃雙拼(韮菜、芫茜)

湯餃雙拼(芹菜、菠菜)
跟一般蕃茄薯仔湯不同,今時今日的餃子店愈來愈講究。
今天用了五指毛桃做湯底,餃子飽滿飽滿的好開心!

沙薑雞翼
一碗有四隻,炆到好入味!好難忍口!

日式飯團

咖哩牛筋腩飯

開心果巴斯克芝士蛋糕

想試家後嘅巴斯克芝士蛋糕好耐,發現原來佢已經係同區開咗間分店,叫家後2.0,裝修偏向文青café風,坐得舒服,但係價錢同本店一樣,非常抵食。大堆小籠包豬肉煎餃! 小籠包就食得多,整成煎餃真係第一次見。煎餃做到爆汁,一口咬落去非常多湯汁,餃子皮即叫即煎,好夠脆,超好食。另外嗌咗雙拼灼餃,雲椰菜豬肉同菠菜豬肉餃都好足料,大大隻勁飽滿,皮厚度適中,湯底係西洋菜湯,真係好有家嘅感覺,好味又健康。當日見到店員坐係一邊即場包餃子,真係新鮮即整,睇到安全又放心。加咗四隻沙薑雞翼,好入味,煮得夠䭃,皮香肉嫩。重頭戲係我最期待嘅巴斯克芝士蛋糕,開心果味好驚喜,開心果味濃郁,兩款都做到半熟個種creamy嘅口感,唔會過甜,一人一個都唔膩,而且性價比真係超高,係某啲cafe嘅一半價錢… 嘢飲都有好多選擇,居然有咖啡飲, 超級推介大家過嚟試下。

加咗四隻沙薑雞翼,好入味,煮得夠䭃,皮香肉嫩。

2025-01-10 117 瀏覽
呢度嘅芝士蛋糕同埋餃子都好出名叫咗兩個手工餃子套餐 兩個都係雙拼餃子 一個係烚嘅一個係煎就可以飲到湯又食到呢度脆卜卜煎得好靚嘅餃子烚嘅餃子係是日新款餃子 即係麻辣餃味道都好特別 而且唔算太辣 一般都食到㗎啦最好味就係碗湯 今日係菇菌湯 好順滑,食得出係冇味精嘅另一個係菠菜豬肉餃 餃子超大粒脹卜卜煎嘅就食咗 洋蔥豬肉餃, 洋蔥味好突出另外嘅小籠包豬肉餃 就有好多肉汁真係好似食緊個脆卜卜嘅小籠包咁除咗餃子都可以有客飯咖喱牛根腩飯係日式嘅味道 少少辣套餐仲包埋一碗湯同埋飲品熱豆漿& 凍豆漿最後梗係要食埋呢度嘅芝士蛋糕焙茶味同埋開心果味,中間都係有流心口感半生熟嘅感覺 味道好濃郁
呢度嘅芝士蛋糕同埋餃子都好出名
叫咗兩個手工餃子套餐 兩個都係雙拼餃子 一個係烚嘅一個係煎
就可以飲到湯又食到呢度脆卜卜煎得好靚嘅餃子

烚嘅餃子係是日新款餃子 即係麻辣餃
味道都好特別 而且唔算太辣 一般都食到㗎啦
最好味就係碗湯 今日係菇菌湯 好順滑,食得出係冇味精嘅

另一個係菠菜豬肉餃 餃子超大粒脹卜卜
煎嘅就食咗 洋蔥豬肉餃, 洋蔥味好突出
另外嘅小籠包豬肉餃 就有好多肉汁
真係好似食緊個脆卜卜嘅小籠包咁

除咗餃子都可以有客飯
咖喱牛根腩飯係日式嘅味道 少少辣
套餐仲包埋一碗湯同埋飲品

熱豆漿& 凍豆漿

最後梗係要食埋呢度嘅芝士蛋糕
焙茶味同埋開心果味,中間都係有流心口感
半生熟嘅感覺 味道好濃郁
之前睇YouTube留意到這家餃子店憑住餃子+巴斯克蛋糕成功俘虜唔少街坊芳心🤍甚至有人話家後係一家被餃子耽誤嘅蛋糕店,既然好評如潮,緊係要嚟潮聖啦~😹♡︎煎餃雙拼小籠包豬肉餃:餃子皮厚度適中,煎餃煎到金黃色,咬落幾薄脆 餡料飽滿咬落有肉汁。😛雲耳椰菜豬肉餃:雲耳同椰菜口感爽脆,加上份量適中嘅豬肉餡,清甜又好味。☺️整體來說,餃子大大粒又足料,好味!🥟♡︎日式住家飯團:腌菜味道清甜,加上味道淡淡的自家製醬油,米飯入口鬆軟 🥰接近完美還完日本便利店嘅飯團🍙-原味巴斯克芝士蛋糕:💯💯💯據說芝士蛋糕由日籍店長一手包辦,曾經日賣成400幾件咁,好誇張呢!當然要order黎食下啦!🤭蛋糕的size不大 對我黎講少食多滋味~🤫中間做到半流心效果,口感creamy,淡淡芝士味岩岩好,又唔會話好甜 👍🏻。$30件 與價錢相若的蛋糕比較,性價比好高呢!😼回頭指數:🌕🌕🌕🌕🌗
之前睇YouTube留意到這家餃子店
既然好評如潮,緊係要嚟潮聖啦~😹

♡︎煎餃雙拼
小籠包豬肉餃:
餃子皮厚度適中,煎餃煎到金黃色,
咬落幾薄脆 餡料飽滿咬落有肉汁。😛

雲耳椰菜豬肉餃:
雲耳同椰菜口感爽脆,加上份量適中嘅豬肉餡,
清甜又好味。☺️

整體來說,餃子大大粒又足料,好味!🥟

♡︎日式住家飯團:
腌菜味道清甜,加上味道淡淡的自家製醬油,
米飯入口鬆軟 🥰接近完美還完日本便利店嘅飯團🍙

-原味巴斯克芝士蛋糕:💯💯💯

據說芝士蛋糕由日籍店長一手包辦,
曾經日賣成400幾件咁,好誇張呢!
當然要order黎食下啦!🤭
蛋糕的size不大 對我黎講少食多滋味~🤫
中間做到半流心效果,口感creamy,
淡淡芝士味岩岩好,又唔會話好甜 👍🏻。
$30件 與價錢相若的蛋糕比較,
性價比好高呢!😼

回頭指數:🌕🌕🌕🌕🌗
2025-01-05 82 瀏覽
我嘅餃子愛店🙂‍↕️不過次次黎都係去舊店,第一次黎隔離街嘅新店,新店環境比舊店闊落,舊店就坐得多人d,呢間就有少少文青cafe feel🤭每次黎都必叫巴斯克蛋糕,自家製真係好好味好smooth,今次叫咗小食就冇叫,但極度推薦要食埋巴斯克蛋糕🙂‍↕️🙂‍↕️🙂‍↕️—————————————————————📍 家後2.0地址: 深水埗汝州街131號地舖✍🏻/食評/◍灼餃 $40·韭菜豬肉餃·菠菜豬肉餃·是日特色餃子韭菜同菠菜都係個人喜好,餡料好足料,豬肉比例都好多,皮薄餡鮮,而是日特色餃係麻辣白菜豬肉,好新奇,麻辣係偏椒麻但唔係真係十分辣,好惹味!湯底係西洋菜湯,唔重味精,飲曬成碗都唔怕!◍上海麵 $16豬骨湯都幾入味,上海麵麵質好滑好細仲好煙韌👍🏻◍油菜 $20$20大大碟🤣好新鮮,加埋少少甜豉油好好味~◍沙薑雞翼 $30沙薑汁唔算杰但係都重沙薑味,雞翼都大隻,幾入味!
—————————————————————

·韭菜豬肉餃
·菠菜豬肉餃
·是日特色餃子

◍上海麵 $16
豬骨湯都幾入味,上海麵麵質好滑好細仲好煙韌👍🏻

◍油菜 $20
$20大大碟🤣好新鮮,加埋少少甜豉油好好味~

◍沙薑雞翼 $30
沙薑汁唔算杰但係都重沙薑味,雞翼都大隻,幾入味!
2024-12-25 152 瀏覽
好幸福,一次收到2件開心果巴斯克芝士蛋糕!一齊影相,一齊食,比較下,再分高下。家後的巴斯克芝士蛋糕咁出名,就算未開2.0時已經久聞其名,但因為舖頭賣餃子,早期見餐牌冇素餃供應,覺得特登去只係食件蛋糕好奇怪咁,同埋格調都唔係好夾。家後的蛋糕係屋企人買番嚟,買齊所有口味:原味、開心果同新登場的蘋果,但因為蘋果外觀似原味,所以我調亂咗,最後只試咗開心果同蘋果味。開心果巴斯克芝士蛋糕:如果冇加價,應該係$35/件,佢size細,係外面其他巴斯克芝士蛋糕的1/2-2/3左右,雖然價錢低啲,但計落應該差唔多。磅過,一件約80克。第一啖覺得佢軟滑同質感輕怡,而蛋糕整體係同一個質感,即係已成形,唔似有啲舖頭的出品係裡面會軟心少少。如果以層次嚟講,佢爭少少。蛋糕有開心果味,但只屬輕怡版,佢冇額外加開心果碎或開心果醬去令味道更衝擊同直接,講到底,真係有種家的味道,即係媽媽煮嘢食唔會整色整水,亦唔會太重口味。如果係開心果狂迷,我覺得有比較有傷害,應該會覺得佢好味,但又未去到「好好味!」。尤其當將佢同Liberty直接PK,佢顯得好plain,冇乜亮點,但與此同時,我又諗,佢係一件我每日飯後都會有胃口去食的巴

開心果巴斯克芝士蛋糕:如果冇加價,應該係$35/件,佢size細,係外面其他巴斯克芝士蛋糕的1/2-2/3左右,雖然價錢低啲,但計落應該差唔多。磅過,一件約80克。第一啖覺得佢軟滑同質感輕怡,而蛋糕整體係同一個質感,即係已成形,唔似有啲舖頭的出品係裡面會軟心少少。如果以層次嚟講,佢爭少少。蛋糕有開心果味,但只屬輕怡版,佢冇額外加開心果碎或開心果醬去令味道更衝擊同直接,講到底,真係有種家的味道,即係媽媽煮嘢食唔會整色整水,亦唔會太重口味。如果係開心果狂迷,我覺得有比較有傷害,應該會覺得佢好味,但又未去到「好好味!」。尤其當將佢同Liberty直接PK,佢顯得好plain,冇乜亮點,但與此同時,我又諗,佢係一件我每日飯後都會有胃口去食的巴斯克芝士蛋糕,就好似飲碗住家湯咁~

蘋果巴斯克芝士蛋糕:貪新鮮可試試,但相信會失望。蛋糕內有甜蘋果粒,喺我認知裡面,巴斯克傾向鹹多於甜,而家鹹鹹甜甜有啲怪,仲唔夾添
2024-12-21
外賣自取
下午茶
回頭度🍪9/10|人均消費💰~$40-70-終於試到呢間被餃子耽誤嘅蛋糕店😍雖然試唔到佢嘅招牌小籠包豬肉餃都試唔到開心果芝士蛋糕🥲但都覺得好滿足 覺得一定要bookmark🥳-👍🏻冧酒提子芝士蛋糕 $35公認係成餐飯嘅MVP🏆聞落已經有好明顯嘅酒香蛋糕食落好軟滑 芝士味重🧀表面嘅燶度都啱啱好底層嘅冧酒提子乾🍇簡直係錦上添花 加$5絕對值得😋味道🌕🌕🌕🌕🌗-👍🏻原味芝士蛋糕 $30本身未食冧洒提子以為呢個已經係MVP🍰評價同上 都係食落好軟滑且芝士味好夠出🤤但真係有比較就有傷害但都絕對值得叫嚟食🥰味道🌕🌕🌕🌕🌑-👍🏻雲耳椰菜豬肉灼餃 $40本身對湯餃冇咩期望但佢嘅五指毛桃湯🍲絕對加分不少一飲就知無味精 所以飲咗好多啖餃子餡都好飽滿 又大大隻🥟豬肉比例高 充滿肉汁🐽加埋椰菜同雲耳冇咁膩餃子皮都厚度適中 唔會好粉味道🌕🌕🌕🌕🌗-👍🏻洋蔥豬肉煎餃 $44煎餃唔會好油 而且夠脆身金黃嘅賣相都非常吸引🤩洋蔥豬肉都煎餃好夾🧅味道🌕🌕🌕🌕🌑-👍🏻麻辣白菜灼餃 $40係嗰日嘅是日特色餃帶少少辣所以幾惹味🌶️餡料同樣都係飽滿多肉汁味道🌕🌕🌕🌕🌑-整體味道🌕🌕🌕🌕🌗抵食🌕🌕🌕🌕🌑
回頭度🍪9/10|人均消費💰~$40-70
洋蔥豬肉餃
原味芝士蛋糕
冧酒提子芝士蛋糕
2024-12-15 222 瀏覽
舊鋪餃子好味就係人都知,今次一於試試新鋪。新鋪裝修靚靚,無舊鋪果種逼夾感✨餃子8隻一個餐~ 必食menu如下:💖手工水餃 (灼) 8隻+雙拼 + 是日西洋菜燉湯HKD42👉🏻是日燉湯係西洋菜湯因本人喜歡水餃原汁原味,故選取灼水餃2款,雙拼多加2蚊/ 豬骨湯無味精,清甜👉🏻雲耳椰菜豬肉餃餡多皮薄,豬肉咬下去在口中化開,雲耳爽口「索索」聲👉🏻芹菜豬肉餃芹菜分布平均,同豬肉超夾,鍾意食芹菜嘅朋友請勿錯過💖原味芝士蛋糕HKD30佢啲芝士蛋糕係有師傅專門製,每天限量發售。鍾意佢啲蛋糕甜度適中,芝士打得夠幼滑,唯一缺點係太細件,食唔夠喉!💖 Cappuccino HKD25 食蛋糕點都要配返杯咖啡嘅,雖然係冇拉花,咖啡同奶嘅比例都唔錯💡灼餃食法建議食得辣:加菜脯辣椒👍🏻不受辣:落喼汁加少少辣椒油👍🏻
餃子8隻一個餐~ 必食menu如下:

👉🏻是日燉湯係西洋菜湯
👉🏻雲耳椰菜豬肉餃
餡多皮薄,豬肉咬下去在口中化開,雲耳爽口「索索」聲
👉🏻芹菜豬肉餃
芹菜分布平均,同豬肉超夾,鍾意食芹菜嘅朋友請勿錯過

💖原味芝士蛋糕HKD30

Cappuccino
  • 原味芝士蛋糕
  • 灼餃雙拼
2024-12-13 238 瀏覽
之前一路都聽聞過深水埗有間餃子店好好味,仲有芝士蛋糕食,今日happy Friday早咗放工,於是特登過去深水埗試吓😂 因為都未到晚飯時間所以唔使等位即刻有得食👏🏻👏🏻一坐低即刻望吓,今日有咩款式芝士蛋糕,特別啲嘅有浪漫玫瑰同埋蘋果,雖然都好吸引呀,因為第一次食所以都係試返基本原味同埋抹茶🍵是日例湯:靈芝雞骨草湯是日特色餃:麻辣白菜餃個湯底好有住家湯嘅感覺,有淡淡的靈芝同藥材味,浸住個餃子,熱辣辣咁樣一啖湯一啖餃子🥟好正🤤韭菜豬肉餃餃子皮薄,餡料脹卜卜,韭菜比例比較多,唔算太肥,兩三下就食晒八隻 , 好食麻辣白菜餃好似都好少會見到呢個配搭,所以就叫咗一個試吓。餡料係白菜豬肉,麻辣味道剛好,係幾惹味。話咁快食完八隻都唔係幾夠喉,所以另外再叫多咗八隻嚟食😂原味/抹茶巴斯克芝士蛋糕食完餃子大概有7-8成飽仲有位食甜品 wahaha蛋糕有精美嘅碟仔裝住上枱整過蛋糕嘅人先會知道切蛋糕把刀切得唔靚會好崩潰呢兩件蛋糕係有完美尖尖角!好彩可以試齊晒兩隻味原味好滑 係最簡單嘅芝士香味味道唔會太甜帶微微酸味又唔會好漏抹茶味好香濃 食完一啖件蛋糕喺口入邊溶化嘅時候啲抹茶味會再飄出來兩隻味都好好味完全揀唔落手

是日例湯:靈芝雞骨草湯
是日特色餃:麻辣白菜餃

韭菜豬肉餃

原味/抹茶巴斯克芝士蛋糕

食完餃子大概有7-8成飽
仲有位食甜品 wahaha
蛋糕有精美嘅碟仔裝住上枱
整過蛋糕嘅人先會知道切蛋糕把刀切得唔靚會好崩潰
呢兩件蛋糕係有完美尖尖角!

好彩可以試齊晒兩隻味

啲抹茶味會再飄出來

兩隻味都好好味
完全揀唔落手
一人一件先至夠喉
仲要咁好味都係原味$30,抹茶$35會唔會太抵,比起好多連鎖蛋糕店仲要好食

總括,餃子配巴斯克蛋糕呢個組合都幾驚奇,兩樣都做得好好,短期內一定會返嚟再食