2018-08-11 1054 瀏覽
本人與家人到此酒家慶祝生日,享用圖中的2688套餐,點了這個套餐後,並起上起第一道菜「白灼海生蝦」,張經理才跟我們說「黃金海皇卷」沒有,需要提前訂,感到不滿,為何要上菜後才提出此問題?好笑的,叫我們轉「雞翼」?海皇卷與雞翼相差那麼多?因此,本人感被欺騙。其後,「醬皇西芹彩鳳花姿」一上枱,便聞到一陣怪味,先吃一口花枝,像擦子膠一樣,咬不開之餘,有變壞既味道,於是向張經理提出,他吃了一口,便向廚房方向離開,到他出來樓面,沒有主動向我們交代及跟進,在樓面四圍行走,無視我們要求,感到不受尊重,於是由我們截停他,要求交代。誰知其態度惡劣,堅持說這道菜沒有問題,然後用看不起我們既態度問:「要轉咩菜啊咁?」於是我們提出結帳,其後既菜不用上,但沒有提到仍不停地上,還要我們付1千9百多元。感到無理!我們來慶祝家人生日,不是買難受,結果飯沒吃到,一肚氣就有總結,1)銷售技巧有問題(如果明知菜單上有菜式做不到,為何不在客人落單時提出)2)食物質素甚差(不只是「花之片」有問題,其他食物都不新鮮)3)經理態度惡劣(沒有跟進客人的問題,瞧不起客人,語氣差)

我們來慶祝家人生日,不是買難受,結果飯沒吃到,一肚氣就有

3)經理態度惡劣(沒有跟進客人的問題,瞧不起客人,語氣差)
2018-05-05 964 瀏覽
最近聽我老大媽子講...屋企附近呢間酒樓出左呢個放題...佢已經食左幾次...根據我媽子講...11-1230,58蚊超過1230埋單要加10蚊14-1530,都係58蚊..超過1530埋單又係加10蚊...價錢已經包晒茶錢同加一....講到咁...我同男人都忍唔住約我媽子一試!都有幾多野食喎!最普通大家食開嘅燒賣呀、牛肉球呀、金錢肚呀、鳳爪呀、排骨呀、小籠包呀都有..大約有10款啦蝦餃呢就要搭菜苗餃同燒賣各一粒咁叫個點心併盤...推薦要叫鳳爪、金錢肚、燒賣同小籠包...甜品有4樣...桂花糕、椰汁糕、麥米粥同紅豆沙....仲有4、5款油菜揀...又有多款小食...炒粉麵飯...湯粉麵飯...價錢上係抵嘅!而食物個味道方面只係不過不失!
最近聽我老大媽子講...
屋企附近呢間酒樓出左呢個放題...佢已經食左幾次...
根據我媽子講...
11-1230,58蚊
超過1230埋單要加10蚊
14-1530,都係58蚊..
超過1530埋單又係加10蚊...
價錢已經包晒茶錢同加一....
講到咁...我同男人都忍唔住約我媽子一試!
都有幾多野食喎!
蝦餃呢就要搭菜苗餃同燒賣各一粒咁叫個點心併盤...
推薦要叫鳳爪、金錢肚、燒賣同小籠包...
甜品有4樣...桂花糕、椰汁糕、麥米粥同紅豆沙....
仲有4、5款油菜揀...
又有多款小食...
炒粉麵飯...湯粉麵飯...

價錢上係抵嘅!
而食物個味道方面只係不過不失!
2018-01-15 890 瀏覽
今次約了很久沒見的朋友去馬鞍山飲茶,他介紹這間位於馬鞍山耀安邨的屋邨酒樓,酒樓格局以街坊客為主。叫了一個二人午市套餐$148,包括兩個點心,一個小食和一個炒粉麵飯和糖水。豉汁蒸排骨-排骨下面有一塊麵筋,味道不錯,但有一舊比較大的排骨未熟。蜜汁义燒腸-腸粉軟滑,义燒正路。鮮茄珍菌魚片湯米線-魚片新鮮,湯底淸甜,還有很多什菇和蕃茄。脆皮黃金豆腐-豆腐炸得剛剛好,不會過火,外脆內軟。糖水-還有紅豆沙糖水。
今次約了很久沒見的朋友去馬鞍山飲茶,他介紹這間位於馬鞍山耀安邨的屋邨酒樓酒樓格局以街坊客為主。

蜜汁义燒腸-腸粉軟滑,义燒正路。

脆皮黃金豆腐-豆腐炸得剛剛好,不會過火,外脆內軟。

糖水-還有紅豆沙糖水

2018-01-12
2017-11-20 632 瀏覽
今日到富東閣,啲點心有好大改變,有幾樣點心有食返小時候味道。招呼比其他食巿好,呀姐好勤力摯枱收食完的吉蘢吉碟,同跟足茶水。蘿蔔糕,雞包仔,虾腸粉,潮州粉果,四寶雞扎都是我的最愛,希望保持水準。加油富東閣我會多幫襯。
2017-07-30 1013 瀏覽
呢間屋村酒家耐唔耐都會黎食, 晚市送每人半隻乳鴿, 價錢又唔貴! 今晚契細佬帶埋小朋友黎探我搵我食飯, 近近地又黎食啦…餐牌價錢都係$60有找, 款式都吸引瑤柱貴妃雞半隻$98 忘記左影相, 但暖暖地又夠味, 係好食既茄子牛仔骨煲, 好多塊牛仔骨, 比較淋身粉絲什菜煲, 好大煲好多菜名醬龍躉球, 第一次黎既時候份量好足, 因為好食, 每次黎都會叫, 雖然一次比一次少, 已經好失望! 但今次真係少到呢 好稀虛囉… 問過姐姐佢話係咁, 唉... 下次唔會再叫
餐牌價錢都係$60有找, 款式都吸引

茄子牛仔骨煲, 好多塊牛仔骨, 比較淋身

粉絲什菜煲, 好大煲好多菜

好稀虛囉… 問過姐姐佢話係咁, 唉... 下次唔會再叫

2017-04-03 1059 瀏覽
Big Master時不時都發起去打邊爐, 試過有一排每星期去一次, 所以每次都會揀任飲任食嘅, 但來來去去都同一間, 食到好鬼悶架….加雲無意中發現富東閣都有做任食邊爐, 所以今次轉下場嚟試下D質數, 門面及裡面嘅裝修都係一般屋邨酒樓, 佢都光光猛猛, 乾乾淨淨.識食當然要揀宵夜時段, 平日一至五20:30後入座就成人$128, 小童及長者任何時段都$108, 全包任食任飲2小時, 無茶芥加一, 每位加送2隻海蝦.坐低先細心睇個餐牌, 佢D湯底唔係一般行貨喎, 有重慶雞煲, 濃湯豬骨煲, 胡椒豬肚雞煲, 椰子雞煲, 都唔洗加錢可以叫, 嘩嘩嘩…. 出面D酒樓一定要另加$68-88起碼啦, 唔洗加錢咁筍當然叫番個啦.  再睇下個邊爐嘅配料, 有象拔蚌片同廣島蠔都係我嘅至愛, 喺一般任食火鍋少見嘅, 我之前食開個間就無呢2樣喇, 當然我一定會叫嚟試下啦, 仲有花膠片呢! 而湯底方面, 我地叫咗個” 胡椒豬肚雞煲”, 佢地用黑色嘅鑄鐵鍋同GAS 爐, 有別於一般酒樓嘅火鍋煲, 咁樣較快傳熱.  而個湯底出來後我地撈過, 豬肚同雞都有好多, 都有一碟餸嘅份量, 絕無戲場喎. 湯底味道好正,

再睇下個邊爐嘅配料, 有象拔蚌片同廣島蠔都係我嘅至愛
, 喺一般任食火鍋少見嘅, 我之前食開個間就無呢2樣喇, 當然我一定會叫嚟試下啦, 仲有花膠片呢! 而湯底方面, 我地叫咗個” 胡椒豬肚雞煲”, 佢地用黑色嘅鑄鐵鍋同GAS 爐, 有別於一般酒樓火鍋煲, 咁樣較快傳熱.  而個湯底出來後我地撈過, 豬肚同雞都有好多, 都有一碟餸嘅份量, 絕無戲場喎. 湯底味道好正, 胡椒唔會太辣, 用呢個湯底烚嘢食仲會食出豬肚嘅味道.
送嘅海蝦都無係細隻架, 仲好新鮮, 肉質好爽口添.
邊爐嘅配料用一個大碟排好出來, 見到所有嘅食物都好新鮮, 唔會將貨就價喎, 廣島蠔嘅size 都唔細隻架, 好正, 我一個人食咗4隻, 象拔蚌片就無乜味, 如果好似我鍾意食佢嘅口感嘅呢, 都值得一試.  花膠片對我來講用來打邊爐有點古怪, 我自己比較鍾意飲花膠湯囉, 以呢個價錢都有花膠仔你揀已經好唔錯, 但花膠本身無乜味道, 我就唔多識得品評喇.  滑牛肉真係幾滑, 無脂肪嘅, 我本身就唔太like食肥牛, 我見隔離枱嘅肥牛, 真係”肥” 多過”牛”, 因為種類太多都唔能夠一次過試晒, 但所有我有點過嘅質數都唔差, 好對得住個價錢.

飲品有啤酒(當晚係獅威), 七喜, 可樂, 康師傅蜜桃茶同檸檬茶….等等任揀.

仲有2款糖水(只見到其中一款係紅豆沙), 又有椰汁糕, 及一d前菜好似黑木耳, 拍青瓜…之類嘅, 又有小食炸魚之類的, 全部放喺出面任你自己揀.

只有一點係調味料醬太少, 只有濕蒜蓉, 辣椒仔粒, 蔥花, 同腐乳醬4款, 最好俾多d選擇就會好好多囉.

每人仲有一杯小嘅牛奶公司雪糕, 寫明只限一杯, 多攞嘅要每杯收$15架, 其實打邊爐嘅配料都咁多選擇, 邊仲有辦法食多2杯雪糕呀…

總之咁嘅價錢有咁多湯底揀, 又有咁多配料, 今次我地個個都食到捧住個肚走呀, 而且Big Master仲開心到就週介紹住附近嘅朋友過來幫襯, 真少見.
2017-03-28
$128 (宵夜)
2016-12-22 824 瀏覽
之前去過呢一間嘅瀝源分店,覺得都唔錯,不過嗰時都覺得啲腸粉點解咁難食,成浸奶味,今日再嚟呢間喺耀安嘅分店,我之前一直都冇嚟過。入到去冇人同我哋排位,我哋入去搵位, 見到個舖頭啲人,之後佢同我哋一路行一路揾位咁。見到都好多一個人坐四人枱嗰啲,就覺得 特別嬲囉,搞到我哋依啲四人客,又冇位坐, 不過算喇可能都係舖頭嘅風氣,唔太關啲客事。幾經辛苦搵到位 (同人搭枱之後), 我坐低拉張凳出嚟嗰下望到個地下 ,真係 污糟到 冇曬食慾呀。嗌咗兩個孖寶, 腸粉,同埋一啲炸嘢食。 我覺得炸嘢食都係照舊唔錯: 嗌咗家鄉煎薄餅同埋嗰個沙律炸雲吞。 嗌咗個個皮蛋瘦肉粥,都唔錯,有類似炸雲吞d皮嗰啲碎片畀埋。 個雞飯我記得啲雞好似 麻麻地 。個蝦腸粉真係最難食, 我都想繼續食落去呀 ,但係嗰種奶味呀真係越嚟越難受,我真係從來都未食過一間酒樓啲腸粉喺咁大陣奶味,咁奇怪,咁難食呀。 最後我淨係食咗入面粒蝦,而啲腸粉皮係最大浸難食嘅味, 我就冇食到 。我真係呢一世都唔會再食呢間酒樓嘅任何腸粉。

蝦腸
2016-11-20
早餐
2016-07-17 1152 瀏覽
晉豬又黎同嫲嫲食晚飯,耀安村想食小菜,其實真係無咩選擇,爺爺又鍾意去酒樓,所以晚飯決定黎呢間富東閣,開業幾年,晚晚都坐滿人,每一晚都有野送,今晚就送果皮鮑魚仔,一蚊銀咁大粒,不過送既就當然無所謂喇!每一位送果皮蒸鮑魚仔,其實味道普通,一蚊雞咁大粒!紅燒乳鴿,即叫即整,熱辣辣好好味,皮又夠脆,因為老人家唔食乳鴿,所以只叫了一隻比晉豬,佢食左大半隻。咸魚雞粒豆腐煲,食黎食去都無咸魚味,豆腐炸過很滑,雞肉夠入味,基本都燜得幾好食涼瓜炒牛肉,爺爺好鍾意食,牛肉好鬆軟,涼瓜好爽口又唔太苦,呢碟味道好好,推介瑤柱扒菜苗,菜無味有少少生,成碟菜要靠瑤柱汁吊味,有點失望,唔好食!
每一位送果皮蒸鮑魚仔,其實味道普通,一蚊雞咁大粒!
果皮蒸鮑魚仔
紅燒乳鴿
咸魚雞粒豆腐煲
涼瓜炒牛肉
瑤柱扒菜苗
2016-07-16
10 分鐘 (堂食)
果皮蒸鮑魚仔
紅燒乳鴿
咸魚雞粒豆腐煲
涼瓜炒牛肉
2016-06-23 736 瀏覽
中國人就最鍾意飲茶,我都唔例外,今日同外父外母出去飲茶,去耀安邨飲,自己未去過耀安邨,原來都幾大幾靚。吆妹子家鄉驚薄罉薄罉都算大塊,煎到黃金色,顏色好吸引,餡料我就覺得稍為多左蔥粒,食完成口都蔥懷舊風情原籠馬拉糕個名就夠響啦!食落都OK,鬆軟,甜度適中,原籠以為佢好大籠添,正常Size啦!香麻擂沙包芝麻味香濃又起沙,咬開唔係空心的,Full of芝麻,但有啲不足,如果係流沙的話會更好!斗門水晶蝦餃皇蝦餃夠大粒,又唔霉,但只得雪味。蝦餃皮唔夠晶瑩剔透,但蝦肉大粒到好似迫到啲皮爆開咁,貨真價實喎!蟹籽北菇燒賣喜出望外燒賣通常都係特點,頂點,呢度係大點,夠平!燒賣豬肉豐厚,搓得幾好,豬肉肥肉都唔多,幾好味
吆妹子家鄉驚薄罉
懷舊風情原籠馬拉糕
香麻擂沙包
斗門水晶蝦餃皇
蟹籽北菇燒賣
喜出望外
2016-06-21 486 瀏覽
耀安村內唯一酒樓, 樓底唔高,店面唔大,d 枱都擺得幾迫。 舊屋村老人家多,坐輪椅既都幾唔方便。點心紙:咸水角上到枱時都熱辣辣, 唯皮厚,餡少,咸水角好似空心一樣,但味道都唔錯。牛肉腸粉爸爸同小朋友既至愛,2個人食晒,但我就覺得腸粉皮都幾厚春卷春卷係超大型,都有20cm, 比平時果d 長,一條可以2個人share. 都即叫即炸,另外呢個春卷點沙律醬,都幾好味。蜂巢荔芋角又係即叫即炸, 而且外面炸得好脆, 但個荔芋角size 好似縮水甘,仲細過粒咸水角。燒腩仔超驚喜!皮脆肉滑,加埋芥末醬,一流!粉果size 都係偏細。但一籠有4隻。而餡少我只食到沙角同少量蝦米, 入面無花生無豬肉碎。蝦餃,鳳爪, 金錢肚成餐茶快食快走,份量少但味道ok
點心紙:
咸水角
牛肉腸粉
爸爸同小朋友既至愛,2個人食晒,但我就覺得腸粉皮都幾厚
春卷
蜂巢荔芋角
燒腩仔
超驚喜!皮脆肉滑,加埋芥末醬,一流!
粉果
蝦餃,鳳爪, 金錢肚

成餐茶快食快走,份量少但味道ok
2016-06-19 537 瀏覽
今日父親節,一家大細同晉豬爺爺飲茶,唔算難等位,10點半去到呢間富東閣酒樓,等左15-20分鐘就入座,如果晏d黎,可能仲要等耐d,環境唔算大,門口又細,成條村得一間酒樓,諗住都係普通酒樓飲餐茶,每張台都拼得好埋,舒適度一般,最估唔到係d點心,即叫即蒸,又幾好味喎!夠熱夠脆,賣相唔錯,所以話d野食最緊要好味,環境都係其次😂咸水角又熱又脆,好好味!蝦餃都推介,晉豬話要芒果布丁,好甜唔好味!豬腩肉唔太咸,皮夠脆,鳳爪一般,芝麻包好夠熱,好香芝麻味,可惜呢間酒樓無我至愛既麻蓉包😭😭晉豬食哂成碟牛肉腸,証明應該好好味,春卷又長又大條,最緊要又熱又脆,推介👍🏻
2016-06-19
15 分鐘 (堂食)
$80 (早餐)
慶祝紀念
父親節
2016-06-19 187 瀏覽
燒腩仔外脆內暖,上枱時仲熱乎乎,不太喊,點上芥末,味道不太嗆,脆皮咬起上來察察聲。鳳爪汁濃,約略四至五隻鳳爪,算係抵食,多蒜頭,但不辣。蝦餃唔係太特出,但正常,蝦都算新鮮,皮都好薄。粉果皮厚,食落有d飽,但d飴夠味,點埋辣椒油,整體不錯。

鳳爪汁濃,約略四至五隻鳳爪,算係抵食,多蒜頭,但不辣。

蝦餃唔係太特出,但正常,蝦都算新鮮,皮都好薄。

粉果皮厚,食落有d飽,但d飴夠味,點埋辣椒油,整體不錯。
2015-05-20 653 瀏覽
去到沙田想同屋企人飲茶, 於是就由新城市廣場行去瀝源商場, 行咗咁耐, 尼間新開嘅酒樓都冇令我失望  由於係新開嘅關係, 內在環境都比較乾淨企理, 裝修以中國風為主, 尼到坐得咁舒服, 同屋企人食飯傾計簡直一流尼到嘅健康海鮮扎好特別, 好似雞札咁, 但食材就有娃娃菜, 魚肉, 冬菇同蟹柳, 味道以清淡為主, 真係夠哂特別 值得一提嘅仲有尼到嘅鯪魚球, 用料十足, 好彈牙又爽囗, 實在係必叫 尼到嘅福建炒飯都唔差, $68但量超大, 三個人都食咗兩三轉

2015-05-06
2015-01-25 558 瀏覽
和—友人到富東閣吃晚飯,把酒談歡,先來—個乳豬,燒腩仔 ,嘩!皮脆肉香,味道一流!甚有水準!再叫一份龍躉兩味來吃,味道也不錯,意猶未盡,再來一客南乳年藕抄肉青,亦是意料不到超好味!加上每碟份量十足,價錢適中,好味抵食!!!再望向隔離枱,有芝士龍蝦伊面,菠蘿京都骨及其他小菜,,,賣相不俗,值得推介!!!
2015-01-24
10 分鐘 (堂食)
  • 乳豬,燒腩仔,南乳年藕抄肉青
2014-09-12 769 瀏覽
今年中秋節跟親友試吓去富東閣做節啦!想不到呢間酒樓唔單餸菜好味,而且價錢唔貴,仲好抵食呀!我哋先點咗D燒味試吓,嘩! 叉燒正,燒腩仔仲正,個個都爭住食。後來點了十二道菜,媽媽最鍾意龍躉兩味,話好鮮好味,好抵食。我至愛菠蘿咕嚕肉,即叫即炸好脆口,酸甜度一流。家姐最愛瑤柱蛋白炒飯,佢話炒飯睇落簡單,但簡單先可以見到真章,佢話呢碟炒飯乾身、不油膩,係上品!要數最受小朋友歡迎嘅兩道菜係金沙賽螃蟹和芒果布甸,賣相非常吸引,一上菜就去搶住食。最後要讚嘅係壽包,雖然等耐咗D,但值得,因為又係即叫即做即蒸,嗰包好大,阿爸話好食過月餅多多聲,食咗撐到個肚大一大。耀安邨終於有間好嘅酒樓啦!我下次一定會再幫襯!
2014-09-05
  • 龍躉兩味