2007-06-19 22 瀏覽
明知節日去酒樓一定人多、伙計少、選擇少,不過唔想煮,無辦法。今晚五個人連兩個老人家,六點二、三已經到酒樓,果然個餐牌得一張紙咁大把,另一張餐牌係套餐。我地六點半叫餸,個女部長仲覆我地d order,等等下成半個鐘,一碟餸都無,已經醒目叫第二個部長check 單,回覆係漏單。人多伙計少,漏單好平常,點知之前落單部女部長仲死撐,拿張食品卡和電腦單過來,話"唔係漏單,係現在先至得閒拿張單過來",小喇叭佢,當我地低B ,定第一次出街食飯,張電腦單係印有時間,仲死撐,做錯野好平常,講聲" sorry 或者對不起"唔係好難啫。管理高層應該好好教育下d 下屬,有錯要認,唔係撐。ps:個女部長唔係叫鄭xx
明知節日去酒樓一定人多、伙計少、選擇少,
不過唔想煮,無辦法。
今晚五個人連兩個老人家,
六點二、三已經到酒樓
果然個餐牌得一張紙咁大把,
另一張餐牌係套餐。
我地六點半叫餸,
個女部長仲覆我地d order,
等等下成半個鐘,
一碟餸都無,
已經醒目叫第二個部長check 單,
回覆係漏單。
人多伙計少,漏單好平常,
點知之前落單部女部長仲死撐,
拿張食品卡和電腦單過來,

"唔係漏單,係現在先至得閒拿張單過來",
小喇叭佢,當我地低B ,定第一次出街食飯,
張電腦單係印有時間,
仲死撐,
做錯野好平常,
講聲" sorry 或者對不起"
唔係好難啫。
管理高層應該好好教育下d 下屬,
有錯要認,
唔係撐。

ps:個女部長唔係叫鄭xx

2007-06-16 31 瀏覽
今日考完試早放...就同媽媽,表妹,麻麻黎飲茶~我地12:30坐右入座~而呢度係可以坐到2點等佢下午茶優惠架!!真係好~~而12:30時都有優惠點心!!因為見到人地食魷魚鬚,坐底就即刻叫左~18蚊碟,但係佢就十分之大碟,熱辣辣,而且仲好好味!炸得好脆,不會太多粉漿,魷魚一d都唔un,又有d咬口媽媽同麻麻都覺得好好味!!仲有叫左..蘿蔔絲春卷---又係熱辣辣,好脆好好味山竹牛肉--正常白菜豬肉餃--正常之後坐到下午茶~叫左..燒鵝米線--幾好味,幾多肉~南瓜煎堆仔--溫度岩岩好,暖暖地,好香!不過多左d油..但都好好味!醬汁蒸鳳爪--個味好好~不過d鳳爪就細隻d蝦餃皇---呢個係一個敗筆!唔好食!個皮好稔,d蝦有陣唔知咩味...流沙包---一咬落去,我覺得俾人呃左,因為一d都唔流..個涵係固體..都奶皇包無異...好失望><我一心諗住試下流沙包...點知...原來流既..紫米露--呢個普通啦,甜左d,不過唔要求得咁多總括黎講我覺得好好味~而且好抵食!!地方又唔錯,好過觀塘廣場果間多多聲!但係上菜就慢左d,同埋唔知係咪地方大,成日都冇waiter...
今日考完試早放...
就同媽媽,表妹,麻麻黎飲茶~
我地12:30坐右入座~
而呢度係可以坐到2點等佢下午茶優惠架!!
真係好~~而12:30時都有優惠點心!!

因為見到人地食魷魚鬚,坐底就即刻叫左~
18蚊碟,但係佢就十分之大碟,熱辣辣,而且仲好好味!
炸得好脆,不會太多粉漿,魷魚一d都唔un,又有d咬口
媽媽同麻麻都覺得好好味!!
仲有叫左..
蘿蔔絲春卷---又係熱辣辣,好脆好好味
山竹牛肉--正常
白菜豬肉餃--正常

之後坐到下午茶~叫左..
燒鵝米線--幾好味,幾多肉~
醬汁蒸鳳爪--個味好好~不過d鳳爪就細隻d
紫米露--呢個普通啦,甜左d,不過唔要求得咁多

2006-11-05 12 瀏覽
舅仔生日,約了辣椒女家人一起晚飯;見未來這裡食過,就決定來一試。我們叫了特式素鵝、燒味拼盆、醬肉爆雜菌、菩提素食、脆奶鳳梨骨、黃金海鮮卷、頭抽走地雞和麵醬唐生菜。特式素鵝- 腐皮外皮炸得好脆,味道幾好,可惜份量唔多,每人只有一件。燒味拼盆- 叉燒比想象中肥美,雞肉唔算太韌又唔會太多肥肉、幾好,海蜇很爽口、加上芝麻粒、增加了不少香味,燻蹄感覺一般,味道很普通。醬肉爆雜菌- 醬肉味道太濃,配上清淡的雜菌和豆角,感覺唔多配合,因此只食了少許。菩提素食- 味道幾好,可惜油份過多。脆奶鳳梨骨- 脆奶外脆內軟,味道幾好,可惜比較偏韌;鳳梨骨和生炒骨沒有什麼分別,酸甜醬偏濃,肉質偏韌,普普通通啦。黃金海鮮卷- 外皮炸得金黃色,很吸引,餡內的沒海鮮醬也很香濃,算係幾好食的一味。頭抽走地雞- 雞肉過份韌,又偏肥,叫做走地雞,真係唔多配合,豉油唔覺特別香,係唔係頭抽,真係唔多敢說,因雞肉太韌,大家食唔到一半也放棄了。麵醬唐生菜- 最色的一味菜式,唐生菜新鮮,麵醬味調配得幾好。價錢平,食物水準一般,但作為一餐晚飯,也算是合格的。
菩提素食- 味道幾好,可惜油份過多。
價錢平,食物水準一般,但作為一餐晚飯,也算是合格的。