2019-07-13 870 瀏覽
暑假前最後一日,當然要比小朋友聚下餐,好在早一日book位,約廿人比左間靚房我哋嘆茶😚好可愛嘅蒸包點心,d小朋友個個都話要食,好在有帶較剪開心share,最愛黑金色個奶皇流沙包,可能我自己鐘意奶皇😝乳鴿好味,唔乾,好多小朋友都要添食😆而且有提供膠手套食乳鴿,要讚一下👍小籠包👉唔多講,我仔一人食左三粒😅仲有一支骨雞翼,炸到好香好野味,我咁怕熱氣都食左三條🤣最難食算係秋葵,d小朋友好似打大佬咁,好多都放棄了🤣🤣🤣其實食物總括唔差,我哋志在有個地方舒舒服服咁聚下,小朋友係房內跑跑跳跳又騷擾唔倒其他食客,咁就good la👍
小籠包👉唔多講,我仔一人食左三粒😅
仲有一支骨雞翼,炸到好香好野味,我咁怕熱氣都食左三條🤣
最難食算係秋葵,d小朋友好似打大佬咁,好多都放棄了🤣🤣🤣
2019-07-11
2019-07-08 389 瀏覽
今天中午和長輩到這裡食嘢。第一次到這裡食。環境的確唔錯,可是桌子很多都沒有清理,還有很多髒亂的餐具。我們因爲不知道吃什麼,就隨便叫了兩樣,古法乳鴿和有雞先定有蛋先。下單叫很久都沒有服務員理會,此外,上菜的時候只把菜放桌子一端,更有服務員大力放下,服務態度相當差,沒有禮貌。味道方面,乳鴿還可以,不過有點膩。至於有雞先定有蛋先是鹹水角和芒果布丁,芒果布丁更本就是香精,香精味重得不得了,不好吃。下次不會再光臨。
2019-07-08
午餐
2019-07-06 407 瀏覽
今日約咗屋企人一齊食下午茶,爸爸揀咗呢一間富臨薈,我地點左一個點心拼盤,古法燒乳鴿,動物農場作為主題的拼盤,還有一份醉雞。個人來說,特別喜歡那個燒乳鴿,新鮮炸出來又香又多汁,最重要是,一隻$30也不用。還有那個動物農場作為主題的點心,是用西式下午茶的盤子承載的。十分別致。點心拼盤有六款不同的特色餃子和包,每款都好吃,我最喜歡的是那個菜苗餃。我們一1:30入座,也不少人,到了兩點的時候,人開始多起來,下午茶餐好像是108可以選三樣不同的煮食和小菜,下次也想試試。
2019-07-06
  • 沙田燒乳鴿
  • 點心拼盤
  • 動物農莊拼盤
2019-06-26 335 瀏覽
係酸菜魚喲,my favourite 之一,估唔到佢除左係點心加添新意之餘,仲出埋酸菜魚添😍我食過兩次喇!依窩酸菜魚$168,價錢合理,份量同質素都絕對合格有餘,仲可以揀唔辣/辣。首先個湯底做得唔錯,有酸又有辣,d魚件件都好厚肉,無骨,非常好餸飯。除左魚,依窩野仲有酸菜,芽菜,萵筍,同埋紅薯粉,兩個人黎食一窩都夠晒飽肚😊如果大家都鍾意酸菜魚,不妨黎試下👋

如果大家都鍾意酸菜魚,不妨黎試下👋
2019-06-24 463 瀏覽
一行四人來沙田飲茶第一次去富臨薈一開頭以為是傳統茶樓的格局外表看起來像西餐廳般的裝潢也有像英式下午茶的鳥籠點心架非典型的港式飲茶點心造型精緻外貌可愛討好一般茶樓,叉燒包都是圓圓的富臨薈則打破傳統做出刺蝟型狀的炸叉燒包外面酥脆,裡面鬆軟叉燒不乾不柴叉燒竟然能保持多蜜汁!有驚喜最令我驚歎的就是必吃的乳鴿!$29.9一隻而且是即點即炸保證新鮮!一上桌乳鴿的油香撲鼻而來!熱滾滾的!外皮超脆!雖然是乳鴿!但是肉卻很多!肉非常嫩滑!來富臨必點之一!吃完飽飽的一餐!下次也會再來吃乳鴿!
一行四人來沙田飲茶
第一次去富臨薈
一開頭以為是傳統茶樓的格局
外表看起來像西餐廳般的裝潢
也有像英式下午茶的鳥籠點心架
非典型的港式飲茶

點心造型精緻
外貌可愛討好
一般茶樓,叉燒包都是圓圓的
富臨薈則打破傳統
做出刺蝟型狀的炸叉燒包
外面酥脆,裡面鬆軟
叉燒不乾不柴
叉燒竟然能保持多蜜汁!
有驚喜

最令我驚歎的就是必吃的乳鴿!
$29.9一隻
而且是即點即炸
保證新鮮!
一上桌乳鴿的油香撲鼻而來!
熱滾滾的!
外皮超脆!
雖然是乳鴿!
但是肉卻很多!
肉非常嫩滑!
來富臨必點之一!

吃完飽飽的一餐!
下次也會再來吃乳鴿!
刺蝟炸叉燒包
乳鴿
刺蝟炸叉燒包
乳鴿
  • 沙田乳鴿
2019-06-03 569 瀏覽
今日佛誕,港鐵做緊全線半價嘅優惠,所以有幾遠去幾遠!媽咪想食乳鴿,就咁係網上搜尋沙田乳鴿就見到哩個$29.8一隻嘅抵食燒乳鴿。臨出閘之前,打電話問一問個優惠仲有冇做先,同埋洗唔洗book檯,確認好就可以出閘!沙田A3出口其實唔係真係出口,入左新城市廣場之後,係右邊一道側門,通過一條走廊過去偉華中心,經過炑八前行就係富臨薈。環境唔錯,有d似新式嘅點心餐廳,見到有一籠精緻嘅點心鳥籠。坐底都係好似點點心咁有點心紙比你剔,茶用金色茶壺,不過小心熱,因為係金屬,掂到茶壺面會辣親。我地兩個人叫左兩隻乳鴿,每人限買一隻。多肉多汁,不過媽咪覺得可以再炸耐d等佢香脆d,但係$30黎講真係抵!見到檯檯都必食!另外叫左樽1664啤酒送。砵仔豬油撈飯係懷舊之選,勾起媽咪嘅回憶,熱辣辣係砵仔度剛剛蒸好,配上一小碗豉油。油分夠多,但係略嫌豬油味唔夠,不過都算好味嘅。最後叫多左個炸豆腐小食,夠熱,皮夠脆,粉漿裡面仲有d黑芝麻,咬落好香,係有少少唔夠鹹,當小食送啤酒都可以。

砵仔豬油撈飯
千足黃金豆腐
2019-05-13
千足黃金豆腐
2019-05-23 468 瀏覽
約左朋友喺沙田行街,首先當然要填飽肚先啦!去左隔離偉華中心穩食,見呢間都幾多人食,一於就選擇呢間啦!炸乳鴿:呢個推介啊!D乳鴿炸得啱啱,皮脆肉嫩,一撕開仲有汁流出來,一只二十蚊好扺食,一人只可以叫一只黃金奶黃包:熱辣辣的奶黃包一搣開,D奶黃餡流曬出來,而且餡料仲會流沙,超好味!紅米腸:外面紅色的腸粉皮包住網皮鮮蝦,配上醬汁口感好特別,滑溜溜的腸粉加上脆卜卜的網皮再加上爽脆的蝦仁,三重口感,都值得推介牛肉球:勝在夠大粒,淋上喼汁趁熱食😋,凍左就麻麻的啦!其他點心就一般般無咩特別啦!
約左朋友喺沙田行街,首先當然要填飽肚先啦!
去左隔離偉華中心穩食,見呢間都幾多人食,一於就選擇呢間啦!

牛肉球:勝在夠大粒,淋上喼汁趁熱食
😋,凍左就麻麻的啦!

其他點心就一般般無咩特別啦!
2019-05-20 534 瀏覽
沙田酒樓越來越少,呢家偉華中心的酒樓,細細間。sell可愛的點心,BB乳鴿和龍蝦烏冬。大大的豬仔,好可愛。黑色是墨魚汁餃味道普通但好坐,没有限時。晚上不算多人,幾個朋友吹水幾好。
沙田酒樓越來越少,呢家偉華中心的酒樓,細細間。

sell可愛的點心,BB乳鴿和龍蝦烏冬。

大大的豬仔,好可愛。
黑色是墨魚汁餃

點心拼盤

味道普通但好坐,没有限時。晚上不算多人,幾個朋友吹水幾好。

2019-05-20 391 瀏覽
今日出左沙田同阿媽食lunch,本身住沙田區既我係沙田已經係乜幾間未食過,除左酒樓,咁一於同阿媽去飲個茶。富臨薈,睇餐牌,好多近派菜,亦都有傳統點心傳統菜,仲有懷舊豬油撈飯食,點都要試下。叫左隻乳鴿,上到枱,比出面食到既大隻,肉質無細隻既咁嫩,但勝在炸得岩岩好,唔會太乾,肉汁得以保存。出色蝦餃,聽個名就知道有龍撩,黑色既?我諗係係層皮度加左墨魚汁,味道同普通蝦餃唔係太大分別。糖心皮蛋做得好好,個心真係好流心,醬料亦好出色,酸麻辣甜樣樣有,唔錯。新派酒樓黎講,富臨薈做得幾好,價錢又唔會太貴。

新派酒樓黎講,富臨薈做得幾好,價錢又唔會太貴。
2019-05-15 318 瀏覽
早前我與家人到沙田逛街,無意中發現這家食店,俾門口的可愛點心廣告所吸引。有雞先定有蛋先器皿似雀巢,可愛小雞是咸水角,配上蛋布丁,造型可愛,一鹹一甜有新意,底層是炸米粉,不錯發過豬頭點心拼盤點心名稱好意頭,五款點心都賣相精緻,顏色吸引,色香味十足沙田燒乳鴿當日附近食客都有點,我當然要一試,皮脆肉嫩,肉汁多,食店會細心地準備膠手套給食客,加分洛神金沙紅米腸粉紅米造的腸粉顏色鮮豔,健康啲,包著香脆油條,口感不錯

有雞先定有蛋先

發過豬頭點心拼盤
點心名稱好意頭,五款點心都賣相精緻,顏色吸引,色香味十足

沙田燒乳鴿
當日附近食客都有點,我當然要一試,皮脆肉嫩,肉汁多
,食店會細心地準備膠手套給食客,加分

洛神金沙紅米腸粉
紅米造的腸粉顏色鮮豔,健康啲,包著香脆油條,口感不錯

2019-04-27
3 分鐘 (堂食)
  • 沙田燒乳鴿
  • 有雞先定有蛋先
2019-05-14 257 瀏覽
富臨集團旗下既新派中茶廳,全打川菜,新派粤菜同特色點心,無論環境,menu菜式設計等等都走向更年青有活力既路線一嚟到第一時間先叫左兩隻古法乳鴿,香嫩無比,乳鴿只開邊,一次攞住半隻嚟食既感覺好滿足,完全不用點淮鹽或醬油先夠味,水準極高。招牌老壇酸菜魚,用上新鮮既鱸魚去骨,魚肉味道極鮮甜又夠厚,酸菜湯既味道調得很好,飲到停唔到手,而且份量頗大,但點都要留返嗰胃繼續作戰。特色點心叫左蝦兵蟹將,蝦肉十分彈牙,造型漂亮,十分討喜。另外亦叫左碟溏心皮蛋,嗰汁好開胃,皮蛋質素亦佳鳳梨星洲炒米,基本上係一般餐廳既星洲炒米高質版,不油膩夠乾身,材料亦足,不過放上菠蘿殼造型漂亮及吸了一點菠蘿味外,有無菠蘿對整體味道無咩影響,比較係卓頭為主蛋酥脆茲粑味道比一般川菜廳既更香及更軟糯,應該係點左蛋漿再炸,點埋醬汁味道不錯

2019-05-08 234 瀏覽
店子看上去像是西餐廳的但賣的卻是帶一點傳統的中式菜霸王辣子雞在吃辣子雞前不要被面前這一盤的辣椒嚇到,其實在辣椒裏面的雞肉並不辣的雞肉需要在辣椒堆內像是找寶物一樣去找出來口感是脆脆的,香香脆脆的口感,辣味不會太搶味,反而有點覺得不夠辣呢富薈海鮮稻庭烏冬稻庭烏冬出名又滑又淋,比起讚岐烏冬會更加岩我口味烏冬冇材料煮的話完全唔好食,所以今次用海鮮作為湯底的選擇是完全的將海鮮和烏冬完美結合幾大隻蝦連湯底都感受到海鮮的鮮甜味道蛋酥脆茲粑這道小吃雖是油炸但除了口感很特別外還有就是要點上紅糖醬才能將這個茲粑的味道完全突顯出來食到停唔到口,因為口感煙煙unun的,和甜甜的味道,作為小吃真是一流

店子看上去像是西餐廳的

但賣的卻是帶一點傳統的中式菜

霸王辣子雞

雞肉需要在辣椒堆內像是找寶物一樣去找出來

富薈海鮮稻庭烏冬

稻庭烏冬出名又滑又淋,比起讚岐烏冬會更加岩我口味

幾大隻蝦
連湯底都感受到海鮮的鮮甜味道

蛋酥脆茲粑

這道小吃雖是油炸
但除了口感很特別外
還有就是要點上紅糖醬才能將這個茲粑的味道完全突顯出來

2019-04-07
2019-05-08 181 瀏覽
這家餐廳是走新潮路線的中式菜結合了傳統和新潮的口味和感覺蝦兵蟹將很有趣的名字,說白了就是蝦餃,但上面卻有名貴的黑松露,黑松露除非香氣吸引外,還為蝦提升鮮味!整體的感覺更加突出蝦餃的皮很薄,而蝦球卻很大顆,所以廚師選擇了不把蝦餃皮完全封上,不然就因為太多蝦餃皮而令到口感變得太dry青椒溏心皮蛋辣辣的小吃,溏心皮蛋配上辣辣的醬汁想不到這種甜辣的味道特別得來又幾惹味招牌老壇酸菜魚酸菜魚可以選辣或是原味由於家中的長老都不能吃太辣所以選了原味的 想不到味道也不錯!湯底內有很多酸菜,豆芽和薯粉都吸收了湯底的味道,入味非常!
這家餐廳是走新潮路線的中式菜

結合了傳統和新潮的口味和感覺

蝦兵蟹將

青椒溏心皮蛋

辣辣的小吃,溏心皮蛋配上辣辣的醬汁
想不到這種甜辣的味道特別得來又幾惹味

招牌老壇酸菜魚

酸菜魚可以選辣或是原味
由於家中的長老都不能吃太辣

所以選了原味的 想不到味道也不錯!
湯底內有很多酸菜,豆芽和薯粉

都吸收了湯底的味道,入味非常!
2019-04-06
2019-05-08 184 瀏覽
適逢週末,就帶埋屋企人黎呢間新派中菜館飲下茶。最近就主打川菜系列,難得唔洗返大陸就食到,當然第一時間叫份酸菜魚啦!一定要辣先食得過癮上碟大大份,好多魚肉,仲有水晶粉,幾個人食百幾蚊都幾抵!見到旁邊既人每枱都有碟乳鴿,就心思思睇下點心紙,原來$30隻,平日去沙田其他地方食都要$50-60,咁抵即刻每人叫返隻😂😂😂都幾香口,正正!之後仲點左d特色點心,值得推介係洛神紅米腸,脆脆地幾好食叫到成枱都係,都係百幾蚊,晚餐黎講算幾抵食!
上碟大大份,好多魚肉,仲有水晶粉,幾個人食百幾蚊都幾抵!

之後仲點左d特色點心,值得推介係洛神紅米腸,脆脆地幾好食
叫到成枱都係,都係百幾蚊,晚餐黎講算幾抵食!
  • 洛神金沙紅米腸粉
  • 乳鴿
其實吃貨小妹同小胖男友一直都幾鐘意食中菜...其實吃貨既人咩都鐘意食覺得中菜博大精深 多變化最近去沙田行街 就發現左一間新派既fusion中菜館 裝修得都幾靚就拉住小胖男友同小胖媽入去:一支骨雞翼 其實係黑椒蜜糖味既單骨雞翼 睇賣相都知道味道一定唔輸得的確係炸得乾身香脆 再被甜度適中既蜜糖包住 呢個配搭係唯一小妹覺得"咸+甜"一齊食係最match呢一碟賣相咁得意,咁切合復活節既點心叫有雞先定有蛋先🐣唔多唔少 小妹都係被呢個名吸引左:雞仔味道似咸水角 外皮質地造得鬆脆 而雞蛋原來係甜品雞蛋布甸:唔係好甜 蛋味香濃 口感亦幼骨 小胖男友都話好味]食肉獸既我地仲點左好特別既紙包骨同孜然牛仔骨 一次過試晒豬同牛既味道天氣開始熱 小胖男友揀左蕎麥冷麵做主食 睇落平平無奇既蕎麥麵 落左特制醬汁再撈埋隻溫泉蛋後 味道出奇地好味有驚喜飲埋呢兩杯咁靚既特飲 身心都透心涼
覺得中菜博大精深 多變化

:唔係好甜 蛋味香濃 口感亦幼骨 小胖男友都話好味