餐廳: 富臨酒家
資訊:

餐廳: 富臨酒家
資訊:

2016-04-14 1317 瀏覽
KITTY終於要結婚啦,恭喜晒!佢好有心,一個月前已經約左好我地食飯派帖,我地一行七人約左係富臨一聚,宜家D酒樓都慶D咩晚飯小菜,我地都去幫襯下~野山參花膠燉竹絲雞: 睇睇D渣,見到都真材實料架喎! 有幾條參,大約四分一隻竹絲雞,花膠就有幾片,SIZE都大的! “筆”出黎既湯令我好SURPRISE,因為油份好少,就咁睇真係無乜油,金黃色既湯,飲起上黎好鮮甜,花膠味一般,但係竹絲雞味重,平日飲晒雞湯都覺得好油(因為煲雞會出油),但係呢個湯真係一D都唔油,值得推薦!木桶豉油雞: 其實好想問,點解木桶豉油雞唔係用木桶上菜既XD 每隻$88都幾抵食!望下先,真係有2隻雞脾架! 豉油味恰到好處,唔係太咸,每件雞都呈金黃色,賣相相當美麗。雞肉肉質好嫩滑,我岩岩食到件雞胸,一咬肉同骨就甩開,而且又無血,證明煮既時間岩岩好,時間好考功夫!整得耐雞肉會”鞋”,煮得短雞又怕唔熟,呢個雞讚!金銀旦菜苗: 無乜菜比我地揀,我地揀左大白菜,咸旦唔係好靚,因為唔覺得咸,但切到一絲絲咁都幾得意~皮旦就好古怪,唔知係咪個皮旦超級唔靚,我未食過皮旦好似擦子膠咁,我同阿珊都覺得硬到不得了!!!!所以D皮旦最後無人食!紅燒
KITTY終於要結婚啦,恭喜晒!
木桶豉油雞
金銀旦菜苗
紅燒乳鴿: 我地叫左3隻SHARE食,始終係乳鴿,油比較多,之但係我覺得無油既乳鴿又唔好食架喎! 乳鴿皮脆肉嫩,燒得岩岩好,色澤紅亮,肉都算飽滿肥厚,鴿肉味咸咸地,有骨膠原又可以補血氣,女仔可以食多D喎!
紅燒乳鴿
綠茶千層糕: 食下甜品先,$8.8勁抵呀!!! 千層糕有3件,綠茶味一般,但係整到翠綠色咁好靚呀!甜度都係一般,對我黎講岩岩好。個糕整到幾軟身(但又未至於散開),好似有幾層既口感。
綠茶千層糕
2016-03-09
綠茶千層糕
2015-01-11 1342 瀏覽
最近很多人喜歡吃雞煲, 而於電視看到富臨重慶雞煲的廣告. 今日天氣寒冷, 是吃火鍋及雞煲的最適當的時候了. 於是放工後, 便選擇了離家不遠的富臨吃雞煲.這裡裝修以白色為主, 燈飾側以射燈及水晶燈為主. 地方很闊落, 足夠擺20圍酒席, 近窗口有一大塊的落地玻璃, 日間若拉開窗簾可以看到街景, 感覺很開揚和輕鬆, 而這裡沒有擺酒的日子便會做晚飯和火鍋. 但由於位置比較偏遠, 所以每次都不用等位. 而晚市會定期做些特價的小菜, 如蒸雞, 龍蝦, 蒸魚等等的不同菜色, 價錢平之餘而份量不少的, 味道當然不錯. 我知道是因為我是這裡的常客. 今晚會吃雞煲加火鍋.  雞煲+火鍋放題是先食雞, 再放湯, 後吃火鍋, 可以選擇重慶雞煲(小,中,大辣)/胡椒豬肚雞煲/藥膳醉雞煲/水煮雞煲 2-5位一隻, 6位或以上2隻; 火鍋料, 飲品, 獅威啤酒及仙地任食任飲. 價錢: 9:00pm前 成人$118, 小童子$78, 9:00pm後 成人$108, 小童子$78, 限時2小時, 星期五,六,日及公眾假期每位加$10. 最後, 我們決叫了重慶雞煲(小辣)因為大家都不是無辣不歡的人所以只能接受小辣. 而
最近很多人喜歡吃雞煲, 而於電視看到富臨重慶雞煲的廣告. 今日天氣寒冷, 是吃火鍋雞煲的最適當的時候了. 於是放工後, 便選擇了離家不遠的富臨吃雞煲.

今晚會吃雞煲火鍋.  雞煲+火鍋放題是先食雞, 再放湯, 後吃火鍋, 可以選擇重慶雞煲(小,中,大辣)/胡椒豬肚雞煲/藥膳醉雞煲/水煮雞煲 2-5位一隻, 6位或以上2隻; 火鍋料, 飲品, 獅威啤酒及仙地任食任飲.
最後, 我們決叫了重慶雞煲(小辣)因為大家都不是無辣不歡的人所以只能接受小辣. 而有點失望的是當晚沒有仙地, 所以只能選其他汽水, 我們飲品選了7up及橙汁.
趁著等待雞煲上桌的之際, 先到外面的調味桌選擇自己心愛的火鍋醬料, 今晚選了辣椒豉油, 豆板醬, 麻醬, 麻辣醬.
過了一會, 雞煲終於上桌, 熱騰騰的雞煲, 更聞到陣陣的辣椒味, 大蒜及乾蔥的香味, 由於辣椒味很濃郁, 怕
吃過第一口雞後,我的舌頭好像著了火,但可能叫了小辣, 辣的情度不是我想像中那麼嚴重, 不用吃後狂灌水, 而雞的份量非常多足夠提供5人食用.
之前選了火鍋料是肥牛, 牛拍葉, 豆腐卜, 芝士丸, 魚皮鮫, 鯇魚片, 炸魚皮及日式烏冬.

吃完雞煲後便叫服務員加水吃火鍋, 肥牛略嫌有點肥膩, 但配上麻辣湯底依然好味, 而且牛味很重; 選擇牛拍葉, 豆腐卜的原因與肥牛一樣, 可以吸了麻辣湯汁的; 芝士丸內裡芝士軟滑, 丸的外面有辛辣味, 感覺特別; 魚皮鮫比一般火鍋店的大粒, 點麻辣醬非常可口; 鯇魚片夠鮮甜,點些辣椒豉油鮮味更突出; 炸魚皮夠香脆但不會太咸且沒有油益味, 放湯或不放湯都很好味; 現在已有9成飽肚, 最後來個麻辣湯日式烏冬, 烏冬吸了麻辣湯非常惹味.
由於這食店較比較偏遠, 所以沒有限食2小時.

這食店的味道好, 價錢合理, 所以成為了我經常光顧的食店之一.

2014-12-04
2015-01-05 614 瀏覽
第一次去,d待應黑口黑面唔彩人,第二次去,知客趕客大聲夾惡! 待應十叫九唔應,好彩有睇單,否則埋又收多左錢,唯一值得讚下係双皮奶,有奶香而且夠滑,其他点心未算出色,但都入得口嘅,只係服務真係奇差!要多多多多多改善!!
2015-01-05
30 分鐘 (堂食)
$200 (早餐)
  • 双皮奶
2014-08-05 664 瀏覽
黑椒蒸大腸黑椒同辣椒味入晒喺大腸到,大腸有口感口;咸酸菜鋪底好爽口,咸酸菜偏咸紫蕃薯箭豬包個樣好可愛,個函好足料,紫蕃薯甜度適中蝦餃皮薄不過薄得嚟爛咗,蝦餃個函足料馬拉糕夠乾身,鬆軟度適中煎堆夠大個,夠煙癮,芝麻好香又唔太油染了紅色的珍珠雞本身珍珠雞嚟時應該俾上一籠點心嘅汁整到濕晒,已經好聲好氣叫阿姐換。換咗番嚟好門顯睇到只係將已經濕晒嘅珍珠雞求其印乾又拎番嚟食落去三嚿,其中兩嚿可以講冇函(冇肉冇咸旦黃)紅棗糕唔太香紅棗味好淡口最愛芒果涼粉芒果好香甜,涼粉好清甜同爽口

黑椒蒸大腸

紫蕃薯箭豬包
個樣好可愛,個函好足料,紫蕃薯甜度適中

蝦餃皮薄不過薄得嚟爛咗,蝦餃個函足料

馬拉糕
夠乾身,鬆軟度適中

煎堆
夠大個,夠煙癮,芝麻好香又唔太油

染了紅色的珍珠雞
食落去三嚿,其中兩嚿可以講冇函(冇肉冇咸旦黃)

紅棗糕
唔太香紅棗味好淡口

最愛芒果涼粉
芒果好香甜,涼粉好清甜同爽口
25 分鐘 (堂食)
  • 芒果涼粉
2014-07-14 643 瀏覽
星期日陪阿仔打完波,就優優閒閒去飲茶其實我影張好多相,但唔知點解會冇晒鮑汁鳳爪上次食冇咁多汁,好似好食d。 今次太多汁啦,個味唔太濃,仲要d鳳爪個樣唔太靚仔,好似係成煲最尾尾嗰碟海浙薰提唔夠凍,個汁唔夠味唔夠酸,下次可以唔使叫蘿蔔糕夠料夠味口感好,下次再叫梅菜肉餅飯d飯好淋,肉餅同梅菜都冇咩味 甜品 芒果涼粉同上次一樣好好味,芒果好厚肉好甜芒果卷個皮好香好好食, cream 好滑, 芒果好厚肉好甜另外仲有其他點心都好好食,下次必叫蝦腸腸粉好滑,蝦好大隻南瓜煎堆個皮好香脆不過就油咗少少
星期日陪阿仔打完波,就優優閒閒去飲茶
其實我影張好多相,但唔知點解會冇晒

鮑汁鳳爪

海浙薰提
唔夠凍,個汁唔夠味唔夠酸,下次可以唔使叫

蘿蔔糕
夠料夠味口感好,下次再叫

梅菜肉餅飯
d飯好淋,肉餅同梅菜都冇咩味
甜品
芒果涼粉
同上次一樣好好味,芒果好厚肉好甜

芒果卷
個皮好香好好食, cream 好滑, 芒果好厚肉好甜

另外仲有其他點心都好好食,下次必叫
蝦腸
腸粉好滑,蝦好大隻

南瓜煎堆
個皮好香脆不過就油咗少少
30 分鐘 (堂食)
呢一間酒樓,上次嚟食晚飯係因為阿媽話有特價小菜; 但上次食完覺得真係麻麻。但今次同阿仔喺屯門泳池游完水,就同佢朋友仔一齊嚟飲茶。反而,真係有驚喜鮑汁雞腳夠濃味同入味,雞腳夠肉唔係純粹食骨蘿蔔絲煎蝦餅蘿蔔絲切粗條有口感,都食到少少蝦肉味,如果個表面煎得再金香d就更好啦!蝦餃個皮唔太厚,蝦肉都多涼拌高山耳個味似醋加山葵,有少少剌鼻同辣,但個高山耳好淋身冇口感义燒包 必食 真係好食 個 饀多 汁多 唔乾身 燒腩仔 食到最尾個皮仍然脆口,肉質唔太咸珍珠雞 饀少冇味飯多芒果涼粉 呢個甜品係令我最意外,真係好好食首先 芒果厚肉,夠甜 涼粉 我諗佢可能係自家制,因為好明顯比出邊好食好多。 出邊食涼粉點都會食到有少少苦澀藥草味,但呢個涼粉就只有清甜味; 口感好彈牙,真係一定要再嚟食呢個甜品
但今次同阿仔喺屯門泳池游完水,就同佢朋友仔一齊嚟飲茶。
反而,真係有驚喜

鮑汁雞腳
夠濃味同入味,雞腳夠肉唔係純粹食骨

蘿蔔絲煎蝦餅

蝦餃個皮唔太厚,蝦肉都多

涼拌高山耳
個味似醋加山葵,有少少剌鼻同辣,但個高山耳好淋身冇口感

义燒包 必食 真係好食 個 饀多 汁多 唔乾身

燒腩仔 食到最尾個皮仍然脆口,肉質唔太咸

珍珠雞 饀少冇味飯多

芒果涼粉
呢個甜品係令我最意外,真係好好食
首先
芒果厚肉,夠甜
  • 芒果涼粉
2014-04-17 625 瀏覽
今天是我爸爸的生日,他選了這間富臨,地址已唔就腳,我地個個都要坐輕鐵先黎到,但是爸爸選的都照去,地方幾大都幾多人食,叫了個套餐,第一個乳豬,外皮有小小咸不過都夠香脆,二個瑤柱扒蔬菜,有瑤柱有草菇,味道都可以接受三個炸蝦拌奶卷果d,哩個幾好,唔會太濃炸到黑蚊蚊咁重有一個蠔豉蝦膠,有d西芹拌底,e個新鮮有口感最差的上枱了蠔皇花膠拌蔬菜,有冬菇唔過份既咸食得落口,個花膠真係咸到你想死,好似鹽水花膠咁,最食得咸既我姐姐都話咸……😫同經理講左佢換左個沙拉骨比我果個就真係樣靚又正喇重有個翅,無左翅既感覺,出到黎水一般清澈,料多都無用,無咩味……難道係健康小鹽小咸小味😢重有乳鴿,蒸魚 魚都夠大條但有點鞋重有個糯米飯,飯質感好霖貴花糕都ok訂左壽包細隻黎到都拳頭咁大本想爺爺生日都在此慶祝,現在不會了😂
二個瑤柱扒蔬菜,有瑤柱有草菇,味道都可以接受
三個炸蝦拌奶卷果d,哩個幾好,唔會太濃炸到黑蚊蚊咁
重有一個蠔豉蝦膠,有d西芹拌底,e個新鮮有口感
重有乳鴿,蒸魚 魚都夠大條但有點鞋
重有個糯米飯,飯質感好霖
貴花糕都ok
訂左壽包細隻黎到都拳頭咁大
本想爺爺生日都在此慶祝,現在不會了😂
2013-12-20 247 瀏覽
幫襯過下午茶同晚飯。下午茶無論叉燒飯定湯麵都冇味!燒賣既豬肉好多肥膏!菜餃既菜直頭一枕油益味!春卷每次叫襯一定好油!晚飯雞 冇味加un到咬唔開海參東姑菜煲。我相信佢係即叫即整。完全冇味。菜仲好似6都冇6過咁!
幫襯過下午茶同晚飯。
下午茶
無論叉燒飯定湯麵都冇味!
燒賣既豬肉好多肥膏!
菜餃既菜直頭一枕油益味!
春卷每次叫襯一定好油!
晚飯
雞 冇味加un到咬唔開
2013-05-22 245 瀏覽
去左飲茶,等左好耐好彩有10幾張木台坐一入到去,幾光孟叫左幾樣野食呢個$9.8既燒鵝瀨!!D燒鵝又好味!!超抵!!單價$28到,但連埋個亁炒牛河先$42!覺得幾抵食話冇晒河,轉做炒米粉,但幾好味呢到既'偶'餅唔係魚肉夾住連偶,而係魚肉混'偶'粒但我覺得原本食法好味D雖然好油,但真係好好味!!ANYWAY,D野幾好味但呢到真好唔夠人手,快D請多D人啦...D野食等左好耐,又有LUCK單既情況...改善下會更好!
去左飲茶,等左好耐

好彩有10幾張木台坐
一入到去,幾光孟
叫左幾樣野食
呢個$9.8既燒鵝瀨!!D燒鵝又好味!!超抵!!
單價$28到,但連埋個亁炒牛河先$42!
覺得幾抵食
話冇晒河,轉做炒米粉,但幾好味
呢到既'偶'餅唔係魚肉夾住連偶,而係魚肉混'偶'粒
但我覺得原本食法好味D
雖然好油,但真係好好味!!

ANYWAY,D野幾好味
但呢到真好唔夠人手,快D請多D人啦...
D野食等左好耐,又有LUCK單既情況...
改善下會更好!
2013-05-05
35 分鐘 (堂食)
  • 燒鵝瀨
2013-04-07 187 瀏覽
富臨酒家,打邊爐乜都冇,連點菜紙上三分一既款式沒有,冇又唔交帶,款式勁少,冇海鮮 連菜都話冇。蝦都冇隻得d 乜丸有鬼用。人手不足冇下次。最離普連員工都話冇既菜式點解張點菜紙重有得點?冇心造不如話冇打邊爐 算吧回水
冇心造不如話冇打邊爐 算吧

回水
2013-04-07
2013-03-20 170 瀏覽
星期日去等不用十五分鐘咁大堂叫號碼叫到我地,點知一到個位度,張枱一個人都無,只係開左張卡個侍應話有人坐又點我地出去同大堂講好啦,出度去個帶位服務員開咪問最終又帶番我們去剛剛個張枱今次仲好笑,個待應死口話張枱有人,六位黎緊同個位帶位服務員嘈,連部長都出動埋個侍應都唔比我地坐最終搞左十分鐘都要我地另外等個位。去到另外個位坐底落單,落三張單點知黎到既菜得一張單既野,我地追問侍應個侍應聽完無反應再大聲少少問,佢話「聽到啦,唔洗講咁多次啦。」咁你俾下反應好冇?但點知等左成半個鐘,重點既菜一樣都無黎。真聽到但都唔做?好慘,最後大家都食唔到想食既野連水都自己加,唔敢煩佢地.…不敢再崔侍應,所以我們係食唔飽情況下走。永遠唔會再去
星期日去等不用十五分鐘
咁大堂叫號碼叫到我地,點知一到個位度,
張枱一個人都無,只係開左張卡
侍應話有人坐又點我地出去同大堂講
好啦,
出度去個帶位服務員開咪問

最終又帶番我們去剛剛個張枱
今次仲好笑,個待應死口話張枱有人,六位黎緊
同個位帶位服務員嘈,連部長都出動埋
侍應都唔比我地坐

最終搞左十分鐘都要我地另外等個位。

去到另外個位坐底
落單,落三張單
點知黎到既菜得一張單既野,

我地追問侍應
侍應聽完無反應
再大聲少少問,佢話「聽到啦,唔洗講咁多次啦。」
咁你俾下反應好冇?

但點知等左成半個鐘,重點既菜一樣都無黎。
真聽到但都唔做?

好慘,最後大家都食唔到想食既野
連水都自己加,唔敢煩佢地.…
不敢再崔侍應,所以我們係食唔飽情況下走。

永遠唔會再去
2013-03-17
15 分鐘 (堂食)
2013-01-31 105 瀏覽
之前第一次去這酒樓飲中午茶, 已經發覺雖然個場唔係大, 但服務員就嚴重不足, 服務態度很不禮貌, 個個面黑黑咁樣...加水永遠都要等好耐, 返黎壺茶仲要係凍既...又漏單...追佢既時候又係應酬式話追緊...有冇搞錯...問佢有冇泊車優惠, 佢就只顧sell 你買年糕. 問你死未...我明白人手不足, 做得辛苦係可以理解, 但都不應該發洩係個客身上囉!本來以為係個別事件, 比多次機會你....今次食晚飯...結果係仲激氣...可以black list 喇...今次落order 時, 一貫sell 野作風, 勁sell 燉湯, 海鮮套餐.因為敏感關係, 唔食海鮮..所以同個 waiter 講左套餐唔arm 食...之後就勁sell 燉湯, 但一心想飲羹類湯, 所以問個waiter 除左燉湯, 有冇栗米魚肚羹之類,咁佢話應該有, 要問廚房, 最後當然係冇喇...不過冇問題...餐牌冇都預左冇架喇...算...個waiter 於是繼續sell 燉湯, 心諗, 我想要就一早要左喇...洗問你咁多野? 所以冇理佢..佢見我地唔理佢既燉湯,於是再sell 海鮮套餐.(留意個waiter 係冇離開

佢見我地唔理佢既燉湯,於是再sell 海鮮套餐.
(留意個waiter 係冇離開過架)
今次真係火喇....頭先同你講左套餐唔arm 食, 仲係咁Hardsell?
我明你可能套餐賣唔曬, 但唔arm 食就唔arm 食,
我唔會因為你講100次就要個海鮮套餐架喎
所以今次語氣重咁同佢講我地唔食海鮮... 佢先收口...
由於上曬火,都冇咩心情食. 結果草草叫左幾個餸, 食完走人...

今時今日, 就算幾好食既食肆, 都要有好既配套, 何況你地既食物都唔係特別出眾.
酒樓地理上已經唔算理想, 但不只冇免費泊車, 泊車優惠仲要有condition先有(雖然消費$300唔係難事)
再加上咁差既服務, 真係睇唔出你地有心做好間酒樓. 所以一定冇下次...

2013-01-29
15 分鐘 (堂食)