2020-01-15 616 瀏覽
見鋪面ok就入咗去試,點知一試就後悔。員工態度極惡劣,又無耐性。原本以為食物質素補償返啦,但原來係無味㗎。食完一肚氣,完全係中伏!試過一次唔會返轉頭!👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻

試過一次唔會返轉頭!👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻
我見到佢有套午餐有字母餐就叫字母餐啦五分鐘內啲嘢就上枱反觀 搭枱嘅朋友就坐咗好耐都冇得食佢仲要早嚟過我呢間嘢真係唔明點解幾時都咁多人12點呢個鐘數已經有好多麻甩哥哥滿座㗎喇到十二點半已經排緊隊同埋啲嘢好大碟我係食得少嘅兩個人嗌咗碟頭叫咗兩個都扣底都食唔曬仲要打包一份返去字母餐都係食燒味好食叉燒真係好juicy個雞又滑嗰個炆米粉真係麻麻地冇乜特別味咁樣我寧願佢整星洲炒米佢個午餐嘅例湯都好似爭少少咁樣都係夜晚好食啲唔使咁趕都會再返嚟食嘅
我見到佢有套午餐
都係夜晚好食啲
唔使咁趕
都會再返嚟食嘅
2019-08-03 623 瀏覽
平時午飯時間富華門口的麵包檔,都見到有人排隊買麵包。今天下午茶便買了兩個蛋撻試試。蛋撻還䁔,黃黃的蛋槳焗得有點過火但咬落都軟滑,撻皮則微燶。酥皮一層層焗得很香脆,再咬一口連蛋一起吃,又滑又酥不會太甜。整體都不錯。$6一個蛋撻,吃得過。
$6一個蛋撻,吃得過。
2019-08-02 226 瀏覽
其實呢間嘢我想試好耐成日見到佢排曬隊咁樣其實佢係一間普通燒味茶餐廳 見到有人排曬隊即係好好味啦嗌咗個燒肉 燒鵝飯 真係名不虛傳個燒肉真係幾脆燒鵝都唔錯皮脆肉嫩個鴛鴦飯真係好多汁又有例湯個例湯唔係普通茶餐廳冇味例湯睇得出佢煲咗一段時間又有心思 入曬味 勁足料鴛鴦飯好多汁炒飯又香又係好足料大蝦彈牙最重要係佢竟然做到太極嗰個型普通茶餐廳就咁一半一半算數有個靚女侍應搬上嚟嘅時候我哋 驚呼咗一聲跟住佢望住我哋我就話好大碟呀佢就講笑話咁我換細碟啲啦個支竹茄子斑腩煲就鹹咗少少不過送飯就一流都好惹味整體上無論食物衛生 同服務都有中上水準
其實呢間嘢我想試好耐成日見到佢排曬隊咁樣

個支竹茄子斑腩煲就鹹咗少少不過送飯就一流
都好惹味
整體上無論食物衛生 同服務都有中上水準
2019-06-17 737 瀏覽
返教會前,同教會姊妹來一個短暫晚餐。早餐亦不錯。午餐亦很多選擇。但晚餐都是第一次!選擇好多,晩餐精選有八款,比一般餐廳多左選擇。員工服務不錯,因朋友未到,亦未知確實人數。員工囑慢慢,比你坐一陣,一陣人齊再作打算!最後朋友來齊,即刻安排另一張六人枱。效率快。由於份量過大,最後六個人叫了四個特色晚餐,晚餐包餐湯,白飯和飲料。價錢由$78起,雖然價錢好似稍貴,但由於個份量都不少,所以我覺得無問題,反而之前去一間叫X 哥!就差少少啦⋯⋯ 味道系正常,都好平均,醬皇西蘭花蝦仁雞柳,滑蛋帶子,咕嚕班腩,不覺不失!椒絲腐乳通菜牛肉。地方乾淨,座位亦舒服,沒有擠迫的感覺
返教會前,同教會姊妹來一個短暫晚餐。早餐亦不錯。
午餐亦很多選擇。但晚餐都是第一次!
選擇好多,晩餐精選有八款,比一般餐廳多左
選擇。

地方乾淨,座位亦舒服,沒有擠迫的感覺
冰室算係好大間。佔左兩大個舖位。不過都要等。好彩等左一陣就有位。入面枱與枱之間距離充足。亦都夠冷氣。侍應們主動。態度都好友善。是日午餐有8個選擇。比一般冰餐選擇多。不過最後想食啲有湯嘅野。所以都係揀番特餐。呢間冰室啲野食普遍都係好大份。見到隔離食炒飯絕對夠兩個女仔食。特餐跟個炒蛋都比其他茶記冰室大份。炒得岩岩好。亦都有蛋香味自製餐包有誠意。唔係空氣包。有絲絲椰香味。肉丁米俾肉丁俾得好鬆手。米粉偏爽口。冰室除左自家製麵包。仲有自家製燒味。見到有人食四寶飯啲燒味堆到成座山咁高。下次再黎可以一試。
冰室算係好大間。佔左兩大個舖位。
不過都要等。好彩等左一陣就有位。
入面枱與枱之間距離充足。亦都夠冷氣。
侍應們主動。態度都好友善。

是日午餐有8個選擇。比一般冰餐選擇多。
不過最後想食啲有湯嘅野。所以都係揀番特餐。
呢間冰室啲野食普遍都係好大份。
見到隔離食炒飯絕對夠兩個女仔食。
特餐跟個炒蛋都比其他茶記冰室大份。
炒得岩岩好。亦都有蛋香味
自製餐包有誠意。唔係空氣包。有絲絲椰香味。

肉丁米俾肉丁俾得好鬆手。米粉偏爽口。

冰室除左自家製麵包。仲有自家製燒味。
見到有人食四寶飯啲燒味堆到成座山咁高。
下次再黎可以一試。

2019-06-14
10 分鐘 (堂食)
午餐
2019-05-31 456 瀏覽
經朋友推介來到富華冰室,這裡人山人海很旺市,我點了楊洲炒飯+熱檸茶,炒飯即炒鑊氣夠,香噴噴,超大碟。配料有叉燒、蝦、豆角、火腿、蛋 etc.。急凍蝦轉用鮮蝦更佳,熱檸茶不錯,還會再來,推薦。
2019-05-30
1 分鐘 (堂食)
2019-05-29 256 瀏覽
茶餐廳嚟講,依度算唔錯ar!上星期六lunch Time係鰂魚涌,搵晏晝食,見呢間茶餐廳幾旺,於是試一下。嗰日見午餐有好多款,印象中有六七款。我叫咗嘅係XO醬生炒牛肉飯,$59冇諗過咁大碟,基本上係出面茶餐廳嘅炒飯多20%,而炒得都有鑊氣,起碼係即叫即做。凍飲加$3,公價。如果講服務,而家茶記啲侍應都算唔錯,整體服務我俾4-5星。由排隊入去安排入座,到點菜同埋上菜,都幾有效率。btw 旺係旺但都幾多附近做嘢嘅「師傅」食完唔走人,所以等位要耐d。

xo醬生炒牛肉飯
xo醬生炒牛肉飯
2019-05-09 272 瀏覽
Bread is such a big thing in Hong Kong, especially in the morning because it's probably the most common breakfast people will have in Hong Kong.Quick to get, affordable, filling and tasty!Got a Mexican Bun this morning before going to the office. Have no idea why it's called the Mexican Bun but the taste is really good! The bun is soft with a top coating (just a slight bit of sweetness) and inside the bun it is filled (not a big hole with air inside). It is huge and freshly baked from the oven!

Got a Mexican Bun this morning before going to the office. Have no idea why it's called the Mexican Bun but the taste is really good! The bun is soft with a top coating (just a slight bit of sweetness) and inside the bun it is filled (not a big hole with air inside). It is huge and freshly baked from the oven! what more can you ask for!

墨西哥

2019-05-09
外賣自取
$7 (早餐)
墨西哥
2019-03-26 408 瀏覽
其中一位好同事很喜歡食茶餐廳,每次問佢中午食乜嘢,佢都話茶餐廳,結果這間公司附近的茶餐廳成為了我地其中一間飯堂。😂這裏的燒味很出色,我經常食這個四寶飯,四寶的組合不是固定的,會有叉燒,油雞,燒鵝,燒鴨,紅腸,鹹蛋交替組合。🤩今日食的組合是油雞,燒鴨,紅腸和鹹蛋。如果把紅腸換掉叉燒就更出色,餐廳比的燒味位置都是有肉的,不是骨頭😄吃起來啖啖肉😋今日再加多一個菠蘿油share,菠蘿油又是很出色👍🏼菠蘿皮很鬆脆,牛油很大塊,質地很結實,配合起上來真的很美味😋😋😋

2019-02-28 338 瀏覽
燒味可口,😋😋,加埋集體回憶檸檬茶 加左好多分,如果燒味都有八達通機就更好如果切得可以一口一塊义燒會更好蒸魚有少少over 左柚子 骨 味道新鮮🤩整體 好好 上菜時間快,唔洗等好耐

如果切得可以一口一塊义燒會更好
蒸魚有少少over 左

柚子 骨 味道新鮮🤩
整體 好好

上菜時間快,唔洗等好耐

2019-02-24 357 瀏覽
好鍾意去茶餐廳食嘢,亦都好鍾意食燒味,這間在炮台山區都算大的茶餐廳成日都好多人。今日星期日我們一行七人去食個午餐,我們12點去到,已經九成滿座,好彩還有一張大圓枱給我們. 午餐其中一款是蜜汁叉燒配日本牛乳炒蛋飯$58, 分量十足, 叉燒幾腍, 炒蛋好滑, 包一杯熱飲及例湯!叉燒飯 $53 包一杯熱飲, 叫了半肥瘦, 好正喎, 豉油味道適中👍🏻切雞飯 $53 包一杯熱飲, 叫了雞胸, 份量足亦都唔鞋, 讚! 奶茶, 咖啡亦不錯! 最難得是這裏好繁忙, 但是應服務好, 有求必應, 效率快!總括來說, 性價比高, 難怪繁忙時間要排隊!

總括來說, 性價比高, 難怪繁忙時間要排隊!

蜜汁叉燒配日本牛乳炒滑蛋飯
叉燒飯
切雞飯
油雞飯
2019-02-12 235 瀏覽
點餐半個鐘仲未到,茶餐廳咁既上餐速度真係... 追左2次先同我地講焗爐有問題,叫我地轉餐,轉左又落左單,又落錯單。最尾等左足足40分鐘又有得食。最尾張單錯到七彩,又要係到拗,好彩有個經理出黎幫手。d侍應態度又差,佢地落錯單仲好似係客人錯,真係食餐飯都激氣。食物味道方面亦都表現唔太好,炒飯一d味都無,得個濕字,爛到一舊舊。野飲表現一般般。衛生方面更加差,成地都係飯同紙巾,胃口都無晒。實在唔推薦大家食。
2019-01-22 297 瀏覽
今日係炮台山返工, 放飯既時候同事帶左我封依間茶餐廳到食由於係lunch time, 入面都坐左唔小人, 坐底睇下個lunch menu, 啲餐都係around 60 蚊左右, 跟一杯野飲由於佢係主打燒味, 所以就order 左個叉燒燒鵝飯試下先味道都幾好, 但肉既份量比較小, 而肥肉就偏多, 唔多岩我口味
今日係炮台山返工, 放飯既時候同事帶左我封依間茶餐廳到食

叉燒燒鵝飯
由於佢係主打燒味, 所以就order 左個叉燒燒鵝飯試下先

2019-01-22
15 分鐘 (堂食)
  • 叉燒飯
2019-01-13 300 瀏覽
其實已經幫襯過「富華冰室」好多次,決定新年嘅第一餐午餐嚟呢度食😁😋健康之選嘅🐔切雞飯(要求要雞胸)($53)好大份,呢度全部嘅燒味飯都好多飯,叫咗半飯好似冇減過🤣。雞胸一啲都唔韌超好味😋。🐷叉燒飯($53)叫咗半肥瘦,真係好靚又係好足份量,好腍🤤。叉燒汁好味,真係一流👍🏻燒鵝五寶飯($60)睇張相都知道好大份😂👍🏻有埋呢度最出名嘅燒鵝😍個人都覺得叉燒最好味😬。超大煲嘅🥘枝竹羊腩煲($368)因為係新嘅一年,午餐叫咗呢個羊腩煲😂。叫咁多嘢五個人係食唔晒嘅,所以打包拎左D返屋企🤣😅。果然係一分錢一分貨,呢度嘅羊腩真係比其他嘅羊腩煲腍好多,好濃嘅羊羶味,落足料👍🏻真係冇諗過咁大煲嚇死人🤣🐷叉燒通粉常餐 (轉通粉)($46),太好味唔記得咗影多士火腿😅呢度啲叉燒就冇咁靚,比較瘦同埋薄😕但係呢份常餐好足份量好飽👍🏻*以上嘅餐都包野飲☕️💁🏻‍♂️呢度嘅服務態度真係要比5**,因為茶餐廳都有咁好嘅服務質素真係好難得。食物方面好足份量,環境乾淨光猛,燒味好好味,真心強烈推介!住炮台山嘅街坊們一定要過嚟試吓啦😁。

健康之選嘅🐔切雞飯(要求要雞胸)($53)

枝竹羊腩煲配時菜

叉燒通粉常餐配炒蛋火腿餐包