2020-05-03 436 瀏覽
疫症下,少咗外出食飯。難得今日行街,就去附近搵間餐廳食個tea。。朝炒牛河炒得有點油,但份量好多!牛肉片都好多,又有芽菜洋蔥🧅,熱辣辣好香惹味!焗豬扒飯首先個飯底唔係炒飯底,同啲飯唔係一粒粒係一patpat嘅,所以有點似爛飯。但個蕃茄汁好好食,味道不錯,豬扒都正常嘅餐飲加3蚊可以點紅豆冰紅豆唔夠淋,但唔會太甜所以好飲餐廳好多卡位,不過啲梳化係凹咗落去,唔好坐嘅☹️地下有垃圾,有小小污糟,不過啲員工幾友善又有禮貌。茶餐廳嚟講可以接受啦😬

朝炒牛河

焗豬扒飯

餐飲加3蚊可以點紅豆冰
紅豆唔夠淋,但唔會太甜所以好飲

2020-05-03
2020-04-08 310 瀏覽
今天中午到荃灣午餐,只為飽肚,故沒有細選。經過這邊見幾間茶餐廳,因為疫情,都希望坐得闊落一點的座位,見這店有卡位,同鄰座有點距離就一試。叫了梅菜扣肉飯和豉汁炆雞飯。有中湯或西湯作選擇,湯是正常的,中湯也不乏湯揸。飯來了,飯粒軟硬適中,但那炆雞真叫人不好受。除了一件正常的雞背肉外,幾件都雞腿尾端的跟位😔⋯⋯唔通啲肉留返來晚市啫啫雞煲?!🤨 另外的梅菜扣肉,味道正常,但扣肉淋淋,也很薄哩!幸好,杯熱奶茶是正常,而味不苦澀,也香滑。不然就真的只有劣評😔。不過,總括而言,我們都不會再光顧,反正荃灣茶餐廳多的是。
2020-04-07
2020-02-23 307 瀏覽
不注重衛生今日繼續搵新地方食早餐,富都系荃灣都算系老牌茶餐廳,外表同裝修都可以睇到幾老,係肺炎緊急的時候,真系無乜衛生意識- 服務員戴口罩戴一半,露出鼻哥-水吧兩個師傅都無戴,仲不斷同外面服務員大聲講野-仲係度剪卡通箱紙皮準備做外賣隔層,卡廷箱運輸途中放系地下或者其他地方邊個知道。叫左兩個餐,基本可以OK-沙爹牛肉幾多但無乜牛肉味-煙肉當然系大部分茶餐廳用的假煙肉啦-cheese腸吾多脆皮-湯底可以接受。
不注重衛生

- 服務員戴口罩戴一半,露出鼻哥
-水吧兩個師傅都無戴,仲不斷同外面服務員大聲講野

叫左兩個餐,基本可以OK
-沙爹牛肉幾多但無乜牛肉味
-煙肉當然系大部分茶餐廳用的假煙肉啦
-cheese腸吾多脆皮
-湯底可以接受。

沙爹牛肉煙肉米線
沙爹牛肉cheese腸米
2020-02-23
$32 (早餐)
晚飯49蚊薑蔥鷄飯, 有湯, 有熱飲。不過不失,可譄說是十分合理的茶記價錢。應無嘢可COMPLAINT。個例湯似是南瓜煲豬肉。個鷄有薑絲,有蔥粒。份量中上,白飯新鮮。加埋熱奶茶,十分滿足。
題外話/補充資料: 埋單時,見到有支付寶宣傳貼紙,準備拿出手機時,收銀哥哥說只能白天用。我只是多問一句: 點解只能日頭用? 哥哥叫我問老闆,我真的好奇想知為什麼支付寶都有分時段。順便問一句,老闆在哪裏,他又話老闆唔响到,唔知响邊。我問佢擺老闆電話聯絡,又話唔知,又話唔可以俾。 最後,我只好現金比錢。比完錢,仲比收銀哥哥再回敬一句, 見唔到寫住唔用得!你比完錢! 不是劉華上身,聽你話問老闆,你又多多推搪,問非所答,9唔搭8。 終於明白,熟客的地位。又問一句,無第一次,又點會有第二次?
2019-12-17
2019-06-26 745 瀏覽
平時都有喺呢度食晏,無要求嘅都可以嘅,今日行經見LUNCH有蠔仔湯飯就入去食啦,一放落嚟已覺得好有問題,湯飯,但只有少少湯浸住,最大問題係一食落口先出事,第一啖,有殻,都算,預咗有,第二啖都有殻,加上絲瓜係苦,第三啖都有殻,跟住我就唔想再食,阿姐見到話換過第二樣俾我,我話算,已無胃口再食。。。。。。。。。。我應該唔會再帮襯
2019-03-19 578 瀏覽
想普普通通食個住家飯,所以就來左富都,因為勝左性價比高!我點了一個晚市套餐,咸蛋蒸肉餅飯,肉餅份量超大,加配一碗白飯! 晚市光顧還送一燉湯! 今日燉湯係 紅棗燉排骨👍🏻👍🏻👍🏻 每次飲都十分出色👍🏻👍🏻👍🏻
想普普通通食個住家飯,所以就來左富都,因為勝左性價比高!
2019-03-10 391 瀏覽
某一晚 , 到 荃灣廣場 睇完午夜場之後 , 突然饑腸轆轆 , 要找點吃的 , 但實在都是夜深 , 大多數餐廳都關了門 , 唯獨是這一間 , 就在戲院對面的 富都茶餐廳 仍然營業 , 於是就衝入去幫襯 ~Menu ~福建炒飯 : 因為夜深的關係 , 本來就對食物沒有什麼預期 , 但這碟 福建炒飯 就是異常的好味 , 而且勁夠鑊氣 , 吃得出這個炒飯的炒飯底 , 廚師是落心機去炒 , 芡汁的稀杰度和味道都煮得不錯 , 食材也絕不馬虎 , 更可以用豐盛來形容 , 讚 ~真的想不到 , 深宵茶餐廳的出品 , 竟可媲美酒家的水準 , 確實有驚喜 ~本篇完 ~
Menu ~

本篇完 ~
2019-03-01 284 瀏覽
兩個人叫個二人餐抵食d, 其實三個人都夠食~ 二人餐都兩個湯,一個深色同油好多,一個淺色同清好多~ 兩個都好飲,油果個更加濃味~ 兩個都好足料,勁多排骨!最重要係夠熱!二人餐就係多咗碟油菜,要咗芥蘭~ 啫啫雞煲個色水幾靚,但豬潤完全無味~ 反而洋蔥、乾蔥蒜頭好味!不過雞嘅份量都好多~ 依個價錢黎講都OK啦~火腩炆鱔煲火腩嘅份量好多,反而鱔就得大概四件,鱔唔多新鮮,但依個價錢黎講,已經收貨啦~ 都係鍾意食佢嘅料頭~仲有兩個白飯同兩杯餐飲~ 埋單都係156蚊~ 抵食~
兩個人叫個二人餐抵食d, 其實三個人都夠食~

二人餐都兩個湯,一個深色同油好多,一個淺色同清好多~

二人餐就係多咗碟油菜,要咗芥蘭~

啫啫雞煲

火腩炆鱔煲
都係鍾意食佢嘅料頭~

仲有兩個白飯同兩杯餐飲~ 埋單都係156蚊~ 抵食~
2019-02-12 220 瀏覽
之前都食過這間荃灣茶餐廳質素不錯,位置都方便坐車回家又有電視睇,當然最重要這餐廳收得偏夜岩晒我地。今次十點多來到都有一半客人在,我地最後坐了四人桌叫了二人餐,價錢都幾合理而且份量都多,整體味道都可以。不久有紙包頂的燉湯就來到,入面可看到有不少材料而且味道味精不多,咸度剛好不過偏熱,這燉湯都是我每次最期待的湯品。

菜凍晒而且新鮮度一般,食左一半冇食。燒味併盤叫了叉燒和燒鵝,叉燒偏瘦但味道都可以,燒鵝肉不多,只屬一般。加了十多元的煲仔菜: 涼瓜班腩都來到了,味道夠惹味而且涼瓜煮得不錯味道剛好,班腩口感吾太淋身,配上醬汁送飯不錯,飲品檸檬茶的茶底不錯,檸檬都夠酸但奶茶就多奶咗少少。

菜凍晒而且新鮮度一般,食左一半冇食。

2019-02-01
2019-01-18 206 瀏覽
突然好想食咖喱牛腩。個人麻麻日本/甜/唔辣/印度咖喱,即係想食嗰種濃味又辣辣地嘅咖喱。😂 行左一陣求其入左間茶餐廳,環境同衛生都麻麻,但是但啦,叫個咖喱牛腩飯先。盛惠$52無野飲,都算平過出面食了。見個環境同員工個樣都咁頹, 以為今次實中伏,應該係一pat咖喱隔離係白飯就算。點知!有驚喜喎,個樣唔頹,仲有啲胡麻醬沙律菜。再試下個咖喱,好夠味喎,又夠香辣,牛腩大部份都炆得夠林同入味,仲有埋牛根!好鍾意食牛根,通常出面要加錢,但呢度啲牛根又真係唔錯,炆到林哂同入味。牛腩同牛根分量都好夠,好滿足。Overall,地方唔算好坐, 但食物性價比高,會再黎食。

Overall,地方唔算好坐, 但食物性價比高,會再黎食。
2019-01-04 159 瀏覽
今晚睇完劉華演唱會,都成11點幾,又餓餓地咁就同朋友四周搵下有咩好野食食咩都好啦,醫一醫肚先一人一個常餐香煎雞扒米線/湯意配牛油厚多士加火腿奄列,加個熱檸茶及熱華田香煎雞扒米線/湯意-雞扒煎得唔錯,粉就硬左少少,湯冇咩味牛油厚多士加火腿奄列-厚多士都唔錯,幾香口,火腿奄列都OK熱檸茶及熱華田飲野係正常野
食咩都好啦,醫一醫肚先
一人一個常餐
香煎雞扒米線/湯意-雞扒煎得唔錯,粉就硬左少少,湯冇咩味

牛油厚多士加火腿奄列-厚多士都唔錯,幾香口,火腿奄列都OK
熱檸茶及熱華田
飲野係正常野
2018-12-25
$48 (宵夜)
2018-09-07 377 瀏覽
做我尼行,真係好難就到同事一齊放飯,通常都係獨食,今晚竟然就到五個同事一齊放飯,梗係去富都叫餸食飯啦!基本上諗得出嘅小菜都會有得叫,我地五個人叫左五個小菜開心share五指毛桃湯正正子呀!好香椰子味,清潤靚湯,無味精西蘭花🥦班塊,加左小小xo醬增加惹味,不錯豆腐火腩飯,屬於男人嘅餸,我食豆腐算了,都幾嫩滑支竹牛腩煲,熱辣辣好香柱候醬味,海量嘅支竹正合我心意,好好味蝦仁炒蛋,蛋好多,蝦又多,好足料,蛋炒得又香又滑魚香茄子煲,咸魚味好濃,我頂唔順咸魚味同太油,但同事們話非常惹味好送飯仲送左兩碟白烚青菜比我地,姐姐好好一班人食飯真係好開心
做我尼行,真係好難就到同事一齊放飯,通常都係獨食
,今晚竟然就到五個同事一齊放飯,梗係去富都叫餸食飯啦!

餐湯

五指毛桃湯正正子呀!好香椰子味,清潤靚湯,無味精

西蘭花🥦班塊
西蘭花🥦班塊,加左小小xo醬增加惹味,不錯

豆腐火腩煲

豆腐火腩飯,屬於男人嘅餸,我食豆腐算了,都幾嫩滑

支竹牛腩煲

蝦仁炒蛋

蝦仁炒蛋,蛋好多,蝦又多,好足料,蛋炒得又香又滑

魚香茄子煲

白烚通菜

仲送左兩碟白烚青菜比我地,姐姐好好

一班人食飯真係好開心

餐湯
西蘭花🥦班塊
豆腐火腩煲
支竹牛腩煲
蝦仁炒蛋
白烚通菜
2018-08-30 176 瀏覽
晚餐同父母諗住便便地就入呢間野。估唔到佢個晚餐set 都幾掋食,一上黎俾個燉湯你,wow,入面足料 排骨都好正。之後上嘅小菜, 份量大件,又唔會太重味精,比起d 連鎖茶記,無得輸。推薦!
晚餐同父母諗住便便地就入呢間野。
2018-08-27 104 瀏覽
星期日 放假日 諗住heahea地落樓下茶餐廳食一個午飯 自己一個孤獨的去咗富都食 叫咗午餐瑤柱蛋白海鮮炒飯叫完發現有啲伏位 不過要提返炒飯上有一住幾大住的青口是不錯的但炒飯炒得好濕 唔少飯都痴埋一舊 而且食而無味瑤柱同蛋白少之有少 只係見到唔少蟹柳絲同魚蛋片 成個飯真係無乜味 可能叫炒飯以外嘅會無咁伏

但炒飯炒得好濕 唔少飯都痴埋一舊 而且食而無味
瑤柱同蛋白少之有少 只係見到唔少蟹柳絲同魚蛋片
成個飯真係無乜味 可能叫炒飯以外嘅會無咁伏
2018-08-09 149 瀏覽
忍唔住要打...呢篇食評。黎左荃灣工作三年,近幾個月先從友人口中得知呢個天大嘅秘密!<富都24小茶餐廳>說實,晚餐6x-70蚊白飯任裝即造小菜燉湯,二人同行仲送靚靚油菜。生意都幾難做!係,不過因為有心、食材新鮮、製作美味,加上經驗侍應識做,手腳快!廿四小時,還記得第一次經過果陣心諗,乜料呀!我唔放多款小菜嘞,只係放一啲燉湯相片,係我每次另一位朋友黎唔倒食嘅時候我串佢嘅,好似有張係佢比我🤧。試下丫,支持用心美食及燉湯!🤤冷氣兩部大電視。(據消息晚上8:30前去先有燉湯,要記得啊!)
忍唔住要打...呢篇食評。
黎左荃灣工作三年,近幾個月先從友人口中得知呢個天大嘅秘密!

<富都24小茶餐廳>
廿四小時,還記得第一次經過果陣心諗,乜料呀!
2018-08-09