2019-05-02 734 瀏覽
琴日食咗好嘢,今日要食啲簡單啲啲平衡一下😆 寶生車仔麵位於水邊圍邨附近,歷史悠久, 每天早上開店 ,好多人都食完就返工、返學,初頭有賣腸粉嘅,而家主攻車仔麵嘞 簡簡單單叫咗三餸麵🍲 豬腸~ 洗得乾淨,彈牙爽口,滷得入味 牛肚~ 腍得嚟帶咬口,同樣滷得入味 辣蘿蔔~ 炆得好腍, 蘿蔔甜味突出,好少帶渣👩‍⚖ 三餸跟麵總數26蚊,價錢都算平價,如果食得嘅辣嘅話,一定要加辣汁, 辣中帶勁🌶🌶🌶🌶, 絕對會令你口水鼻涕齊放🤣🤣
琴日食咗好嘢,今日要食啲簡單啲啲平衡一下😆

簡簡單單叫咗三餸麵🍲 豬腸~ 洗得乾淨,彈牙爽口,滷得入味

牛肚~ 腍得嚟帶咬口,同樣滷得入味

辣蘿蔔~ 炆得好腍, 蘿蔔甜味突出,好少帶渣

2018-11-16 523 瀏覽
食好西一定要貴?座落於不起眼的街角 在後行一個小房間 只有幾張舊式摺檯摺椅 沒有華麗的裝修 但他們的車仔麵卻吸引一班老街坊 學生排隊買完麵之後就要拎去後行的房仔食只需49蚊包飲料🥤,餸/麵 -$4-7/ 一款對於食車仔麵 我好怕個種鹼水味 不過這家的麵卻一點都沒有 正中我口味一般我都會叫幼麵 感覺爽口 配上滷水牛腩湯底 不太鹹及油膩 味道剛剛好 配菜是整個的重點: 陳皮魚蛋, 爽口彈牙的豬腸(我同我同事從不吃豬腸的 都被其他同事推介 一試就愛上) , 仲有滷得入味的雞翼 每次食我都會叫上一大堆配菜都係50蚊有找包野飲!
食好西一定要貴?

排隊買完麵之後就要拎去後行的房仔食

只需49蚊包飲料🥤,餸/麵 -$4-7/ 一款

對於食車仔麵 我好怕個種鹼水味
不過這家的麵卻一點都沒有 正中我口味

一般我都會叫幼麵 感覺爽口

配上滷水牛腩湯底 不太鹹及油膩 味道剛剛好

每次食我都會叫上一大堆配菜
都係50蚊有找包野飲!

2018-11-16
2018-09-19 450 瀏覽
學生時代,真的價錢要平要飽肚!寶生,正正是在我學校附近的平價的小本經營的食店!由細食到大麵店,細細個嗰時仲有腸粉賣,依家主要係買麵😭😭😭腸粉就冇咗啦鋪頭位置就唔係好吸引,得老闆2人落手落腳做。光線夠食既地方好乾淨,老細親自洗腸,反而令我食得放心。佢又夠平,但如果要用裝修,佢個度一定會係五合格,佢個度豬血同豬腸乾淨,辣汁一定要食。🤤🤤🤤牛腩牛肚炆得又淋又好食,辣蘿蔔辣豬皮辣魚蛋,蘿白有揀過冇渣,掂!豬皮煮得爽脆,有咬口,掂!豬紅唔會鬆泡泡,夾得到,非常之掂!魚蛋係陳皮魚蛋👍👍👍仲可以堂食,不過就細細間全部都係摺檯摺櫈,小朋友就要小心佢主要做學生同家長生意,所以乾淨衛生,小朋友食唔會太大碗,大人要加$5麵底會好D🤤最正係啲大腸,裡面通得好乾淨唔會有屎!

仲可以堂食,不過就細細間全部都係摺檯摺櫈,小朋友就要小心

最正係啲大腸,裡面通得好乾淨唔會有屎!
2018-04-03 555 瀏覽
辣汁好正豬腸乾淨 又好食辣羅白辣豬皮辣魚旦必食推介雖然份量細細份 但加個麵底咩都夠哂餸個方面又5會少得好過份。牛肚牛腩炆得好入味又夠冧豬紅又靚 5會一夾就散雞翼7蚊就有兩隻很正鐘意食辣既人一定要試下個辣汁 個人認為好正老闆又好好人 好有人情味麵底5蚊個 餸有4蚊既又有7蚊既 睇自己鐘意食咩我今日食兩碗先70零蚊 抵呀開左咁多年,都依家冇變過值得一讚以前仲有得賣粉腸都好好食嫁,不過可惜冇得賣 很懷念呢種小店真係買少見少 希望長做長有
辣汁好正
豬腸乾淨 又好食
辣羅白辣豬皮辣魚旦必食推介

雖然份量細細份 但加個麵底咩都夠哂
餸個方面又5會少得好過份。
牛肚牛腩炆得好入味又夠冧

豬紅又靚 5會一夾就散
雞翼7蚊就有兩隻很正

鐘意食辣既人一定要試下個辣汁 個人認為好正
老闆又好好人 好有人情味

麵底5蚊個 餸有4蚊既又有7蚊既 睇自己鐘意食咩
我今日食兩碗先70零蚊 抵呀

開左咁多年,都依家冇變過
值得一讚
以前仲有得賣粉腸都好好食嫁,不過可惜冇得賣 很懷念
呢種小店真係買少見少 希望長做長有
車仔麵
車仔麵
2018-02-06 522 瀏覽
之前介紹過元朗咖哩汁雜錦車仔麵,今日要介紹另一間價錢平民、水準適宜嘅車仔麵。位於水邊位邨對面嘅「寶生車仔麵」,可能開得較近學校嘅關係,價錢一直都相當實惠,懷疑真係打後生仔市場生意,所以假日都會休息。事關之前搵工時期手緊成日都會幫襯,真係幫我慳咗唔少飯錢。呢度餸菜係逐份計,每款餸4蚊/6蚊、麵底就5蚊,以我食量兼我照舊所叫嘅餸(豬腸、雞翼、魚蛋、豬紅、油麵),加加埋埋都係27蚊咋!除咗夠平之外,其實水準都非常穩定。家母就最鐘意食豬腸,每次都會柯打兩份,鹵水夠入味,同洗得乾淨唔會有奇怪味。魚蛋有好多種,呢間用嘅陳皮魚蛋係細個食開個種,個人覺得有味啲同有嚼勁。湯汁有鹵水或腩汁揀,但我每次都係揀鹵水汁,色水同味道好似濃啲。而且鐘意食辣嘅你絕對要加辣汁啊!我雖然唔食得辣,但每次都會叫老闆用湯羹比些少辣汁我,加辣汁後味道上會更有層次,食落比較過癮同開胃。不過呢度嘅麵,個人覺得份量係比較少,有時連我都會覺得唔夠!所以自認胃量較大嘅你,就要諗諗計,決定要加底定加餸喇。另外呢度加菜係當一個餸,喜愛有條菜伴車仔麵嘅你都要留意下。 最後溫馨提及番關於衛生問題,其實舊街坊會知道寶生係夫妻檔拍住上,而食堂要行過

最後溫馨提及番關於衛生問題,其實舊街坊會知道寶生係夫妻檔拍住上,而食堂要行過隔離鋪位,有時忙係上泥,可能會無人執枱而嚇親慕名而來嘅新客仔。因為某程度上,對於舊客泥講屬於常見情況,所以有潔癖嘅你,或者要做好心理準備喇!
午餐
😋呢間以前細細個就已經落去食以前淨麵4蚊,羅白 豬皮 牛腩 牛肚 豬腸 雞翼 豬紅 菜 魚蛋 豬仔 芝士腸都係3-4蚊一款左右,經過左成20年之後呢間都每款只係加左1-3蚊 真係又抵食又好味🍜🍜🍜湯底本身都有啲腩汁,再加埋個秘制🌶辣汁真係好好味👍🏼價錢合理 味道不錯👅 值得推薦其實睇到店舖人手不足,所以未必有時即刻汁乾淨張枱,呢樣嘢都可以體諒下最緊要食麵吾洗熱辣辣流住汗食,因為佢係隔離特燈租左間舖俾你嘆住冷氣食。💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻
😋呢間以前細細個就已經落去食
價錢合理 味道不錯👅
值得推薦
2016-07-18
2016-07-10 642 瀏覽
還記起我中學那七年時光,中午飯一直往外跑!學生時代,真的價錢要平要飽肚!寶生,正正是在我學校附近的平價的小本經營的食店!講真,出左黎社會2年,在元朗吃午飯既機會真的不多。今日,正好心內有癮的,過黎尋找懷舊的味道叫左魚蛋、豬皮、豬腸、牛腩中辣粗麵魚蛋還是用舊時的魚蛋,新既魚蛋係成個球狀,一睇就知係機做!舊時既魚蛋係有咬口,仲要係扁圓狀的!一直以來,還是舊時魚蛋較為好吃豬皮就吸收辣味,非常爽口!寶生,做得好既原因往往係麻辣味!佢既辣,不像永年那樣有刺激性!豬腸就清潔得非常乾淨,混合麻辣味可辟左豬腸俾人感覺上的腥味!牛腩就真的不過不失,始終純粹for飽肚,因為個牛腩不太淋,又吸唔到汁既味!寶生,還是能讓元朗人回憶往時的青蔥歲月吧!希望小本經營還是會有繼續奮鬥的動力!
還記起我中學那七年時光,中午飯一直往外跑!
學生時代,真的價錢要平要飽肚!
寶生,正正是在我學校附近的平價的小本經營的食店!
叫左魚蛋、豬皮、豬腸、牛腩中辣粗麵
豬皮就吸收辣味,非常爽口!
寶生,做得好既原因往往係麻辣味!
佢既辣,不像永年那樣有刺激性!
寶生,還是能讓元朗人回憶往時的青蔥歲月吧!
希望小本經營還是會有繼續奮鬥的動力!
2016-07-07
2011-11-29 459 瀏覽
呢間店歷史我估超過20年,20年前3餸一麵是15元,今時今日仍是15元.不吃車仔麵,也有腸粉,魚旦吃...不過平.也不可要求有熱情的服務.同環境.環境有些人接受唔到.一日末關門一日都不執枱的...我點了三餸...豬腸:幾彈牙.細細件,有正宗舊式車仔麵的感覺.不過有少少豬腸肥油無洗乾淨..有點失色...腸仔:絕對不會是廚師腸,現在的廚師腸很貴,呢間的腸仔硬硬的,無味的.差...牛肚:好入味.同林.........加了辣也不辣.賣相也變差......

我點了三餸...
牛肚:好入味.同林.........

加了辣也不辣.賣相也變差......
題外話/補充資料: 環境衛生差..服務也冷淡...不過勝在價錢平..也會再去...
2 分鐘 (堂食)
用餐優惠
其他
2011-05-10 326 瀏覽
  記得中學時期都看見同學吃這個吃得津津樂道..在中一~中三不能外出吃飯時,同學們仍"冒死"購買,可想而知它的魅力相當大。當然,除味道外,還有它的價錢相當便宜,對於我這種零用錢不多的學生,這裡可算是不二之選。  甫見店前,怎麼人也沒有?心在掙扎是否味道已變,但再看看這家専做學生生意的"老店",今天是星期6,大概學生不會來。於是便與男友上前點上食物。不變的是價錢依然如此使人快樂,而且餸的款式也不少,我以前吃的還在。我跟男友這2位大吃的"同學",2人的的面底也加大了。而我則點了魚蛋和豬腸,男友的是菜、牛腩和豬紅。我的湯是半腩汁加辣.男友的是全腩汁加辣。(全腩汁不會十分咸,而且味道濃郁,我2吃後也沒有甚麼口渴的感覺)   拿取食物後的我們,十分熟悉地走到在側的房間。房間設備雖然十分簡陋,但勝在涼風充足,不用邊吃邊抺汗水(那可是十分要命的)。  拿到戰利品後我2快速坐下,先坐一坐,亨受那涼風快意後,即互相交換戰利品,你一塊時我一件,互相交換後便吃得狼吞虎嚥。一向的習慣是先吃一吃那入味的魚蛋,內有小小果皮味道,再加上特製咖哩的確令人回味無窮,再來一口肥美帶”蘇”味的豬腸,確令人十分痛快。看看男友

拿到戰利品後我2快速坐下,先坐一坐,亨受那涼風快意後,即互相交換戰利品,你一塊時我一件,互相交換後便吃得狼吞虎嚥。一向的習慣是先吃一吃那入味的魚蛋,內有小小果皮味道,再加上特製咖哩的確令人回味無窮,再來一口肥美帶”蘇”味的豬腸,確令人十分痛快。看看男友分的戰利品 - 牛腩,不其然的吃下,相當入味的牛腩,而且一點難咬感也沒有,件件大件十分化算的一道。再一口一口的吃下我的河粉,大碗得令人吃不消,哈!!我想下次還是不要加大面底好了。最後再吃一條爽脆的生菜終結了這頓令人回味早餐。

香味四溢的車仔面在我兩大吃同學前,當然十分快的吃光。如是大吃的朋友可來吃一吃,因這太化算太便宜,多吃也不怕荷包會減磅。當然.我2仍不忘在此回味中學味道。
2011-05-07
$20 (早餐)
  • 豬腸
  • 魚蛋
  • 牛腩
2008-07-08 252 瀏覽
以前唔係呢個名,可能轉過手,不過格局同廿幾年前係一樣~細個o固陣最鐘意學完野去食串魚蛋,仲有入一蚊可以搖搖下既車仔/馬仔玩架~而家o的車仔麵個湯底同香味同以前都係一樣~食懷舊氣氛~幫襯既都係附近街坊~
以前唔係呢個名,可能轉過手,不過格局同廿幾年前係一樣~
而家o的車仔麵個湯底同香味同以前都係一樣~食懷舊氣氛~
幫襯既都係附近街坊~