2018-01-16 392 瀏覽
周打魚湯吉列豬扒椰菜沙律涷檸茶成份午餐,俾我响下午五時時左右才一take食晒。埋單$61個周打魚湯夠味夠杰夠熱。吉列豬扒配椰菜沙律豬扒香脆,沙律太單調連杯超冰凍嘅檸茶,一樂也
周打魚湯
吉列豬扒椰菜沙律
涷檸茶

成份午餐,俾我响下午五時時左右才一take食晒。
埋單$61

個周打魚湯夠味夠杰夠熱。

吉列豬扒配椰菜沙律

豬扒香脆,沙律太單調

連杯超冰凍嘅檸茶,一樂也
2018-01-16
2018-01-11 354 瀏覽
好耐冇食過呢啲港式西餐。用牛腩邊位煲嘅濃厚羅宋湯雞扒大大塊,皮脆肉嫩,加一條茄子和什菜,同埋一塊煙肉/腸仔/雞蛋。本來想試意粉,不過始終覺得黑椒汁係應該配飯嘅。最可惜係杯奶茶一早就到咗,掛住食,到飲奶茶☕️時已經凍咗。$48 一個午餐有咁嘅質素確是超值。
好耐冇食過呢啲港式西餐。

用牛腩邊位煲嘅濃厚羅宋湯

黑椒雞扒煙肉飯

最可惜係杯奶茶一早就到咗,掛住食,到飲奶茶☕️時已經凍咗。

$48 一個午餐有咁嘅質素確是超值。
2018-01-11
黑椒雞扒煙肉飯
  • 羅宋湯
2017-12-08 542 瀏覽
今天晚上與友人共聚晚餐, 來到元朗, 看見門面也不錯(好像似是新開的), 便內進試試. 值得一讚 : 1) 梳化闊落2) 忌廉湯及包(牛油塗上包面是滑滑的感覺) 失望之最 :寶石鐵板香草烤原隻美國春雞 $138 - 感覺不是焗出來的, 是烚好或整熟後再加香草焗一會... 雞肉完完全全沒有味道寶石鐵板紐西蘭肉眼扒 $148 - 很多筋... 啖啖入口也是筋, 失望最後有餐飲及甜品(啫喱) :見其他枱有提子味, 隨口問 : 係未有味可選擇的?  換來侍應大大聲回答 : 冇, 冇得揀  @_@''
值得一讚 :
1) 梳化闊落
2) 忌廉湯及包(牛油塗上包面是滑滑的感覺)

失望之最 :

最後有餐飲及甜品(啫喱) :
2017-12-06
2017-12-05 459 瀏覽
見到新開就入去試下,裝修唔錯,地方夠大,坐得舒服,個名同張紅白格仔餐紙一樣咁懷舊晚市有套餐,飯意粉嗰啲$60幾就有交易,鐡板餐就$138,豬牛羊雞都有得揀,份量大,價錢合理。首先個湯呢,就係一般茶記白湯咁,係多塊餅囉。個羊扒正常味,唔算好好食。反而個豬手比想像中好,味道不錯唔會過鹹,肉又夠淋,仲要好大隻,食埋個跟餐雪糕,飽到上心口。

周打魚湯

鐵板紐西蘭羊扒

鐵板德國鹹豬手

跟餐雪糕
2017-10-18
鐵板德國鹹豬手
2017-11-01 809 瀏覽
趁著萬聖節又剛剛好出糧,即又可以有藉口出街,呵呵。平日都是朋友請我食飯,今次就由我來帶他食好東西。元朗出名街坊美食多,各類型餐廳掃街小食大牌檔,通通都有。朋友入來元朗通常都會揀特色小店,今次我們就揀了豉油西餐 - 寶石餐廳。若論豉油西餐,元朗區有一龍頭餐廳無人不識,朋友亦十分喜歡那餐廳的鐵板餐。可惜那裡的座位較迫,''坐得唔舒服又催你走''。基於今次想慢慢食慢慢坐,故要放棄龍頭餐廳。寶石為豉油西餐的新貴,我之前已試過寶石的午餐,上次已被鄰座的鐵板餐所吸引,故今次帶同朋友一齊來試。寶石位置較偏,但都不難搵,由西鐵站步行5分鐘就到。我對寶石的印象不差,雖然價錢偏貴一點,但它各方面條件的配合都很好,值得的。首先,環境氣氛一流。餐廳的裝修是我很喜歡的風格,牆身傢具的配色,掛畫和吊燈,一切都很和諧。然後,餐廳的背景音樂又是懷舊的的英文歌,整個環境都令人很放鬆很舒服。我們大約8點半左右到達餐廳,餐廳都大致上坐滿了。店員很快就為我們安排好座位,我們很快就決定好要點甚麼,根本有備而來。我們挑選了焗鮮茄牛脷意粉及黑椒紐西蘭肉眼扒配薯菜。餐湯就揀了羅宋湯和忌廉周打魚湯各一。羅宋湯非常夠熱,味道夠濃。忌廉周

羅宋湯非常夠熱,味道夠濃。忌廉周打魚湯都非常足料,但對比上次,可能今次烹煮的時間較長,整碗湯都非常濃稠厚身。而且不夠熱,只是暖暖的。

主菜美國肉眼一上,我們都呆了。首先鐵板的份量非常足料,完全是美國份量😂。牛扒比我的臉還要大,焦糖色的表面煎得很漂亮。而配菜更是一絕,大部份餐廳為節省成本都只會用三色雜豆,但對於不喜歡青豆和紅蘿蔔的人,這絕對是惡夢。但這裡只有一大堆粟米😍,略煎過的車厘茄和薯條,真的非常驚喜。當淋上黑椒汁後,濃濃的香味馬上充斥著整個鼻腔,更刺激著我們的味蕾。牛扒揀了七成熟,肉質軟稔無渣,肉味重。黑椒汁內有大量蒜蓉,又香又辣,跟牛扒本為傳統相配組合,但這個辛辣就好像搶過了肉味少少。但如果配上意粉或白飯,就好味到不得了。

寶石鐵板紐西蘭肉眼扒

另一主菜鮮茄焗牛脷意粉就像另一座山般送上,份量超多。我個人認為寶石的意粉是我暫時食過是最好的,和上次一樣,意粉永遠都是煮得都是剛剛好,好有口感但絕不會煮到過火。跟上次食過的焗肉醬意粉相比,這個鮮茄的醬汁不但較清爽不油膩更不會偏酸,我將意粉均勻地拌好再與芝士一同進食,多種味道和口感一次過在口裡爆開,好正。此外,師傅將洋蔥煮至軟身並散發著獨有的甜味,但外型卻依舊挺身,做得好。重點是師傅將牛脷厚切三大塊,絕不手軟。而牛脷厚切不但令其口感酥軟得一放入口就溶掉,更充分將牛味集中起來,好好味。

鮮茄牛脷焗意粉

就這樣輕鬆自在地享用美食,渾然不覺轉眼就10點了。整個晚飯過程中無人催趕,侍應的服務也不錯。美中不足的是雪糕不夠新鮮,剛拿出來不久就開始溶。埋單我們共用了$258,已包括加一服務費,以這樣的食物質素和環境服務,很是不錯。
2017-10-31
寶石鐵板紐西蘭肉眼扒
鮮茄牛脷焗意粉
  • 鮮茄焗牛脷意粉
2017-09-26 951 瀏覽
早前在網上看到人介紹這餐廳新開,今天約了朋友去試,進入店內環境舒適。 我們分別點了鐵板肉眼扒跟鐵板原隻燒春雞,先送上足料羅宋湯,還細心的跟配牛油多士。我的肉眼扒來了,真的份量好大。朋友的燒春雞也接著送上,份量也同樣大件餐後還有甜品啫喱,我們分別點了特飲"菠蘿冰"跟"雜果賓治"。菠蘿冰是用新鮮菠蘿,正,正,正,雜果賓治跟外面飲的完全不一樣,令人回味無窮。最後是要讚店員,很有禮。一定會再來光顧,因為還有幾款鐵板想試,不愛鐵板的還有焗飯跟焗意粉的。

我的肉眼扒來了
,真的份量好大。

朋友的燒春雞也接著送上,份量也同樣大件
餐後還有甜品啫喱
,我們分別點了特飲"菠蘿冰"跟"雜果賓治"。
菠蘿冰是用新鮮菠蘿,正,正,正
,雜果賓治跟外面飲的完全不一樣,令人回味無窮。

最後是要讚店員,很有禮。