2023-04-04 413 瀏覽
寶石餐廳 係食西餐的是日揀左個 一人晚餐精選鵝肝牛柳鵝肝比較大件💗我叫左5成熟牛扒扒都算大塊肉質正常😂煮得都比較熟應該煮到7成整體 都可以二百尾一個餐。價錢同質素相付
寶石餐廳 係食西餐的

整體 都可以

二百尾一個餐。

價錢同質素相付

2023-03-27 356 瀏覽
今晚老友補祝我生日飯…就去咗我哋屋企附近嘅寶石餐廳我哋叫咗兩個餐…仲加咗酥皮湯,熱辣辣好好味我哋叫咗脆卜卜嘅蝦多士…48元份有三塊另外仲叫咗芝士焗青口…不過呢四隻青口細隻咗少少奀芝芝🥲🥲🥲我嘅主食就係大蝦黑松露天使麵…份量都算OK唔錯我老友就叫咗一份牛扒…不過忘記咗影相😁😁😁總括嚟講呢間寶石餐廳都唔錯…不過可惜晚餐鋸扒多數都係牛扒…冇乜豬扒嘅選擇…🤔🤔所以失色少少但係令人覺得最懷舊….係林尾會有個花奶啫喱做甜品…環境都唔錯😋😋😋坐幾耐都唔會有人趕你走…係同老友最舊嘅好地方
今晚老友補祝我生日飯…就去咗我哋屋企附近嘅寶石餐廳
我哋叫咗兩個餐…仲加咗酥皮湯,熱辣辣好好味
我哋叫咗脆卜卜嘅蝦多士…48元份有三塊
另外仲叫咗芝士焗青口…不過呢四隻青口細隻咗少少
奀芝芝🥲🥲🥲
我嘅主食就係大蝦黑松露天使麵…份量都算OK唔錯
2023-03-24 233 瀏覽
寶石餐廳在這裡,您可以品嚐到多款經典的西式佳餚,包括嫩煎牛肉意粉、香烤鴨胸和蒜香龍蝦等。此外,餐廳的服務員也非常友善,能夠提供專業的建議和貼心的服務除此之外,餐廳的裝修和氛圍也很吸引人,非常適合與家人和朋友一同品嚐美食。總體而言,如果您正在尋找一家高品質的西餐廳,寶石餐廳絕對是您不容錯過的好選擇。
2023-03-15 276 瀏覽
一直都食開佢地嘅“坑燒鐵板牛肉眼扒”。同一般扒餐一樣,跟多士,可以配飯,意粉或薯菜,亦可跟羅宋湯或忌廉湯。我一向都好鍾意佢地嘅羅宋湯,好夠味,酸辣適中。個扒當然唔係話超高質,但絕對對得起個價錢。唔會雪到冇晒味,亦唔係嗱到冧晒嗰種。汁方面除咗一般黑椒汁,蒜蓉汁,洋蔥汁之外,仲有辣茄醬,辣辣地好開胃。我習慣跟薯菜,薯條炸得剛剛好,唔會乾硬化,數量亦唔少,都夠唔口癮。唯一可以改進嘅,塊扒厚多少少,少少就夠喇😁
坑燒鐵板牛肉眼扒
坑燒鐵板牛肉眼扒
2023-02-28 265 瀏覽
~寶石鐵板2人餐~1. 寶石鐵板鴛鴦雜扒 (牛+豬) 配薯條 洋蔥汁普通,不過不失2.寶石鐵板鴛鴦羊扒(羊扒+羊西冷) 五成熟 配意粉 黑椒汁有surprise到!好稔,好好食!不過可能係配意粉,所以啲汁唔係好夠🤣3. 羅宋湯/忌廉湯 餐包忌廉湯有少少淡,如果多少少粟米會好啲。羅宋湯夠酸夠辣🤣餐包烤得好好!4.紅牛(士多啤梨雪糕+紅桑莓汽水) 黃牛(芒果雪糕+忌廉)我prefer白牛同黑牛多啲🙈🙈🙈5. 蒜蓉炒雜菜好勁蒜味!推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️/5————————————環境好復古,有英文歌聽🤭都適合2個人撐枱腳嘅!服務態度好好!

~寶石鐵板2人餐~

1. 寶石鐵板鴛鴦雜扒 (牛+豬) 配薯條 洋蔥汁

好勁蒜味!

推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️/5

————————————
2022-11-07 1152 瀏覽
元朗寶石餐廳寶石鐵板2人餐$318🌸寶石鐵板鴛鴦羊扒+$10⭐️⭐️⭐️☆☆蒜蓉汁配薯條鐵板唔夠熱,羊西冷細細塊兩件,唔臊!羊架就好多肥肉,味道一般。有西蘭花、粟米、車厘茄做配菜。薯條不過不失啦!🌸寶石鐵板美式雜扒⭐️⭐️⭐️☆☆蒜蓉汁配薯條雜扒有煙肉、三分一塊雞扒、西冷扒同豬扒!分量比之前細份好多呀!味道一般啦!🌸蒜蓉炒雜菜⭐️⭐️⭐️⭐️☆好香蒜蓉味!雜菜有西蘭花、甘荀仔、粟米、椰菜🌸送多士及羅宋湯、龍蝦海鮮酥皮湯則+$50羅宋湯正常味⭐️⭐️⭐️⭐️☆龍蝦海鮮酥皮湯(需時較耐)⭐️⭐️⭐️☆☆個湯飲落好沙(傻婆T估可能是用粉黎開),內有八爪魚仔、蜆同青口仔,酥皮夠脆身🌸附送甜品有兩款選擇1.啫喱⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️2.芒果布甸⭐️⭐️☆☆☆兩者比較,啫喱好味好多🌸雪糕椰汁紅豆冰⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️雲呢拿雪糕,椰汁味好重,紅豆一般淋身🌸凍奶茶⭐️⭐️⭐️☆☆======詳情======寶石餐廳元朗元朗安樂路1-11號明珠樓地下7-9號舖================#yummy #香港美食指南 #香港美食 #hkfoodie #hkfood #hkeat #吃貨 #吃貨日常 #RnT吃貨 #相機食先 #美食 #元朗好去處 #元朗美食 #R
元朗寶石餐廳

寶石鐵板2人餐$318

🌸寶石鐵板鴛鴦羊扒+$10⭐️⭐️⭐️☆☆
蒜蓉汁配薯條

🌸寶石鐵板美式雜扒⭐️⭐️⭐️☆☆
蒜蓉汁配薯條

🌸蒜蓉炒雜菜⭐️⭐️⭐️⭐️☆
好香蒜蓉味!雜菜有西蘭花、甘荀仔、粟米、椰菜

🌸送多士及羅宋湯、龍蝦海鮮酥皮湯則+$50
羅宋湯正常味⭐️⭐️⭐️⭐️☆
羅宋湯

龍蝦海鮮酥皮湯(需時較耐)⭐️⭐️⭐️☆☆

🌸附送甜品
有兩款選擇
1.啫喱⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2.芒果布甸⭐️⭐️☆☆☆
兩者比較,啫喱好味好多

🌸雪糕椰汁紅豆冰⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
雲呢拿雪糕,椰汁味好重,紅豆一般淋身

🌸凍奶茶⭐️⭐️⭐️☆☆

======詳情======
寶石餐廳
元朗元朗安樂路1-11號明珠樓地下7-9號舖
================
#yummy #香港美食指南 #香港美食 #hkfoodie #hkfood #hkeat #吃貨 #吃貨日常 #RnT吃貨 #相機食先 #美食 #元朗好去處 #元朗美食 #RnT元朗 #RnT西餐 #懷舊扒房 #扒房 #羊扒 #雜扒 #羅宋湯 #酥皮湯 #薯條 #酥皮湯 #多士 #西餐 #寶石餐廳
2022-10-04 575 瀏覽
外賣咗焗豬扒意粉同埋焗薯豬扒估計係進口的,比起一般/手信比較優質茶餐廳好得多。個醬汁亦都唔錯。會再次幫襯,下次希望試吓啲鐵板希望到時餐廳都一樣,建議大家去試吓。
外賣咗焗豬扒意粉同埋焗薯

會再次幫襯,下次希望試吓啲鐵板

希望到時餐廳都一樣,建議大家去試吓。
外賣送餐
2022-05-23 1424 瀏覽
又係元朗周圍食既時候啦,今日試呢間係巷仔入面既舊式西餐扒房,俗稱豉油西餐,賣點主要係以平價鐵板餐為主,一百幾十就有大大塊扒,走平民路線。今日分別叫左份鐵板牛柳粒同鐵板牛肉眼扒,餐湯分別都係有羅宋湯同忌廉湯,午市無餐包跟。羅宋湯都有唔少蔬菜,口感唔會好濃同都有少少茄膏既酸味同辣咪,一般西餐廳貨色啦。鐵板牛肉眼扒,我跟左黑椒汁同意粉,牛扒較為薄身,都係例牌加左d鬆肉粉,都仲食到少少肉味,其他都係靠個汁去帶出味道,正常水準,意粉都爽口彈牙,整體上算ok。鐵板牛柳粒,同樣牛柳粒都係加左少少鬆肉分既口感,但都食得出肉味,面頭仲有d蒜蓉,個餐本身仲有隻煎蛋,跟飯個飯量就比較少啦。整體味方面以平民西餐黎講算幾好既,如果飯量多返d就更好,一般正常男士食完應該只有6 7成飽。

2022-05-21 875 瀏覽
住咗元朗咁耐,好幾次經過呢間扒房都覺得好有歲月痕跡想入黎試吓,終於某個平日下午同左男友黎😬⭐️羅宋湯 足料,但有啲湯還湯,料還料完全分開既感覺味道偏重黑椒偏辣啲,係典型懷舊扒房味,還好啦~⭐️鮮茄焗豬扒飯 滿滿既芝士同茄汁舖左係面,好夠撈飯😁豬扒已經切好一件件,肉質算淋滑如果炒飯底多啲蛋香味會更好👍⭐️蒜蓉汁/洋蔥汁鐵板牛肉眼併薯條 牛扒表面幾香口唔會太燶,肉質淋但有啲鬆散(男友甚至乎覺得同平時食開既肉眼好唔同,呢度似漢堡扒口感😅🙈)薯條太油太淋完全唔香脆….值得一讚既係落單時我叫咗蒜蓉汁,但之後發現原來有洋蔥汁好似仲吸引,就請店員幫我轉🙈嚟到嗰陣依然都係跟咗蒜蓉汁,我費事又麻煩店員所以無貼佢講,結果佢好細心咁發現比錯咗🫢 就叫廚房幫我換,仲同我講唔好意思👍個洋蔥汁都幾足料(雖然味道都係咁上下😅)呢類懷舊扒房買少見少,成個裝修氛圍都幾有感覺,值得一試😊

⭐️羅宋湯

足料,但有啲湯還湯,料還料完全分開既感覺
味道偏重黑椒偏辣啲,係典型懷舊扒房味,還好啦~

⭐️鮮茄焗豬扒飯
芝士焗豬扒飯

滿滿既芝士同茄汁舖左係面,好夠撈飯😁
芝士焗豬扒飯

豬扒已經切好一件件,肉質算淋滑
如果炒飯底多啲蛋香味會更好👍

⭐️蒜蓉汁/洋蔥汁鐵板牛肉眼併薯條

鐵板牛肉眼
薯條太油太淋完全唔香脆….

個洋蔥汁都幾足料(雖然味道都係咁上下😅)

呢類懷舊扒房買少見少,成個裝修氛圍都幾有感覺,值得一試😊

羅宋湯
2022-04-07
2022-05-16 532 瀏覽
今日同朋友想去一間懷舊扒房食一個午餐來到寶石餐廳,白色磚既場, 加上懷舊嘅燈就好似細個跟屋企人去鋸扒咁。呢一種鐵板扒餐好多地方都已經冇喇呢一個價錢呢一個份量, 已經好抵食啦地方又坐得舒服, 係同朋友聚下嘅好地方
今日同朋友想去一間懷舊扒房食一個午餐

呢一種鐵板扒餐好多地方都已經冇喇
呢一個價錢呢一個份量, 已經好抵食啦
地方又坐得舒服, 係同朋友聚下嘅好地方

2022-01-22 826 瀏覽
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🍴美食資訊🍴🍖寶石鐵板紐西蘭肉眼扒(5成熟)($158)雖然叫左5成,但最後上嚟都係熟左少少,介乎5同7成之間😹不過咁,扒都叫入味同夠嫩滑,加左黑椒汁之後又唔太咸,整體嚟講都係一個好食嘅鐵板牛扒👍🥩跟餐有紅/白湯,飲品優惠同埋甜品(啫哩/芒果布甸)!今次我叫左特飲紅豆冰,佢會比埋一球雪糕😂但真係一分錢一分貨,同樣叫紅豆冰嘅肉公主,因為係下午茶版,細杯啲冇雪糕之餘,仲好淡味😂飲得出用料完全係大細超👀🍞芝士手撕辣豬肉多士($38)雖然份量唔多,但係意外地好食!🤯芝士香濃,辣豬肉好惹味,多士又烘到啱啱好。唔會好燶邊又唔會乾到似餅乾咁!好出色嘅下午茶小食😋⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️👑評分味道:4/5環境:4/5價錢:4/5份量:5/5服務:4/5會否推薦:會餐廳走懷舊扒房風格,座位好坐,食物質素性價比高,店員亦好好態度。會同你講牛扒啲汁唔夠可以問佢地攞,亦會問洗咪幫我倒汁上鐵板👍⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

🍴美食資訊🍴

🍖寶石鐵板紐西蘭肉眼扒(5成熟)($158)
雖然叫左5成,但最後上嚟都係熟左少少,介乎5同7成之間😹

🍞芝士手撕辣豬肉多士($38)
👑評分
味道:4/5
環境:4/5
價錢:4/5
份量:5/5
服務:4/5
會否推薦:會

2021-12-25 754 瀏覽
呢度啲lunch都算幾抵食叫咗個卡邦尼意粉食,偏濕,但係都唔差嘅未至於好好食,但還OK我自己麻麻哋鍾意食白汁底嘅卡邦尼意粉我比較鍾意真係蛋黃整個款湯幾好飲跟餐仲有包~
呢度啲lunch都算幾抵食
叫咗個卡邦尼意粉食,偏濕,但係都唔差嘅
未至於好好食,但還OK
我自己麻麻哋鍾意食白汁底嘅卡邦尼意粉
我比較鍾意真係蛋黃整個款

湯幾好飲

跟餐仲有包~
2021-10-13 1437 瀏覽
適逢男友放假,晚上帶我去了這家懷舊港式西餐廳進去好像去了幾十年前的香港要裝扮一下當陳寶珠才行哈哈點了一份💰318的二人餐前菜 : 可選沙律或蒜蓉炒雜菜選了蒜蓉炒雜菜,正常的沒有什麼特別有兩片麵包🥯 (忘了拍照)可以塗牛油或🍓醬,酥香酥香的餐湯可選羅宋湯或忌廉湯,+💰20轉酥皮我們當然也加了!酥皮湯真的很棒兩款都嘗過的我表示羅宋湯較棒!忌廉湯略為太淡了正餐當然是牛扒!有很多不同的選擇,雖然有點想吃豬手不過因為男友不吃豬手,為了交換食物我就選了一個鐵板紐西蘭肉眼扒(圖片下面的那份)而男友選了鐵板美國頂級安格斯牛肩胛扒(圖片上面的那份,+💰20)我覺得加錢果然是比較好吃的😂肉味兒濃兩者都煮得不錯👍🏻我們都是選了五成熟,黑椒汁,不過結果我的扒是8成熟了,幸好吃上去沒有老或者韌服務也是不錯的,會看你前面每項吃完再送上來,而且態度也很友善整頓飯發現原來這家店晚上都差不多滿座啊甜品是芒果啫喱或者芒果布甸談不上特別美或很好吃所以也就忘了拍照了飲品可喝咖啡或茶凍飲+4,汽水+5總括而言我還是推薦的味道談不上驚喜,但是偶爾來吃一下也是不錯的
適逢男友放假,晚上帶我去了這家懷舊港式西餐廳
進去好像去了幾十年前的香港
要裝扮一下當陳寶珠才行哈哈

點了一份💰318的二人餐

前菜 : 可選沙律或蒜蓉炒雜菜
選了蒜蓉炒雜菜,正常的沒有什麼特別

有兩片麵包🥯 (忘了拍照)
可以塗牛油或🍓醬,酥香酥香的

餐湯可選羅宋湯或忌廉湯,+💰20轉酥皮
我們當然也加了!酥皮湯真的很棒
兩款都嘗過的我表示羅宋湯較棒!忌廉湯略為太淡了

正餐當然是牛扒!
有很多不同的選擇,雖然有點想吃豬手
不過因為男友不吃豬手,為了交換食物
我就選了一個鐵板紐西蘭肉眼扒(圖片下面的那份)
我覺得加錢果然是比較好吃的😂肉味兒濃

所以也就忘了拍照了

飲品可喝咖啡或茶
凍飲+4,汽水+5

總括而言我還是推薦的
味道談不上驚喜,但是偶爾來吃一下也是不錯的
2021-10-08 805 瀏覽
心血來潮,想去鋸扒🥩,仲要揾間坐得舒服🛋🪑,又有鐵板上既餐廳🍴,聞說寶石💎就是這類港式懷舊feel既餐廳。到達門口,真的有點懷舊風,紅磚牆,仲有幾扇窗🪟,從外看來,面積都幾大。花多眼亂,又多心❤️, 索性點了一份寶石💎鐵板美式雜扒餐🐮🐷🐥🥓🥩,配洋蔥汁🧅,貪佢每樣都有啲,可以一次過試幾款,滿足我既慾望😜。 另一份點了寶石💎鐵板鴛鴦羊扒🐏(羊扒配羊西冷),配蒜蓉汁🧄,不過,要另加$10。 這兩份餐其實係二人套餐:有湯、多士、主菜、飲品☕️🥤及甜品🍮用鐵板上,份外有風味 ,自己倒汁,立即聽到~久違了的「沙沙」聲啊😆。 鐵板餐配薯條🍟,份量十足。傳統香港🇭🇰特色,紅、白湯任選,配牛油多士🧈🍞,我哋揀了白湯🥣,多士🍞除了有牛油🧈,仲有士多啤梨果醬🍓 。 蒜蓉炒雜菜🥦🥬🥕是另上的,不致被醬汁蓋了蔬菜🥬的鮮味。飲品就+5 轉汽水🥤,仲有花奶啫喱做甜品🍮,是日晚餐真係大滿足,飽到一個點啊😋

2021-04-17 1787 瀏覽
中午想找個地方比較CP值高又食西餐,第一時間想起這裡又可以鐵板燒、又可以碟頭上⋯⋯今次叫咗坑燒鐵板牛肉眼扒、寶石豬扒配熱狗腸~一個叫黑椒汁,另外一個叫辣茄蓉汁!仲有茄子食!另外個餐都會配羅宋湯及熱飲,而佢嘅羅宋湯都好好飲足料👍🏻反而覺得佢嗰個坑燒牛肉眼扒,講真就一般般啦,所以我覺得食返普通嘅都可以,而汁方面都係黑椒汁贏,而我就喜歡配薯條覺得佢炸得幾好👍🏻服務方面佢都似一個大眾食堂,都幾快手👍🏻

服務方面佢都似一個大眾食堂,都幾快手👍🏻