2019-09-15 417 瀏覽
開學了,浩浩蕩蕩咁五大五小朋友,約埋食lunch,衝左入e間店😅好在有房比我哋安置d小朋友,每個小朋友都叫左一個兒童餐(我個仔極速食晒🤣),最開心個有玩具送,仲可以自己揀😍👏🏼👏🏼👏🏼(臨走前仲有叔叔派糖🙈)媽媽們就各自叫一個餐,我叫左個三文魚飯餐,三文魚好鮮味,都好大碗😘(本身想叫烏冬,可以比多啖烏冬比小朋友,但烏冬無餐,我覺得唔抵🤣)跟餐有湯(入餐個ipad可走葱😍)有沙律😚有炸軟骨..個軟骨應該炸定,我覺得有點走氣了。

2019-09-04
2019-08-28 674 瀏覽
之前行街無意中路過,見到幾吸引就入去試下,又無意中發現原來係峰壽司集團,質素一定有保證先。呢度好有日本居酒屋feel,除左有壽司之外,仲有浜燒。大愛呢個大漁軍艦 $88 有齊四款,好足料。蟹羔壽司$22海膽一件$28 好鮮甜😋火炙三文魚 $18 火炙鰻魚$38呢個炸蝦卷 $78 好抵食又正最後,點少得我最愛嘅蟹味噌甲羅燒。N年前喺日本食過一次就愛上,係近呢幾年香港先有,但好貴,呢度就經濟d $68 only, 可惜我忘記左影相🤣🤣提提大家,如果大家唔想自己燒的話,可以叫職員燒,以免整得唔好/燒燶😆埋單300幾兩個人,值!讚
呢度好有日本居酒屋feel,除左有壽司之外,仲有浜燒。
大愛呢個大漁軍艦 $88 有齊四款,好足料。

蟹羔壽司$22海膽一件$28 好鮮甜😋

火炙三文魚 $18 火炙鰻魚$38

呢個炸蝦卷 $78 好抵食又正

埋單300幾兩個人,值!讚
  • 蟹味噌甲羅燒
2019-08-20 635 瀏覽
想吃壽司,大型壽司店、外帶壽司又早已吃膩,男朋友提議吃新東西。沙田這間日本壽司店開業數月,作為沙田區居民的我,一定都想嚐嚐。裝橫看似日本當地壽司店,甚至有點像日本的魚市場,空間很大,在人多擠逼的香港,能有一間店鋪面積如此闊寬的日式料理,實在難得。.餐廳主打壽司、刺身、浜燒,亦有不同居酒屋供應得熟食、小食。.比較重要的是食物質素不俗,個人認為比大型連鎖迴轉壽司店更多選擇、款式更特別、味道亦較驚喜,乃中至中上之選。.價錢方面不算貴,這晚兩人盛惠300元左右,跟大型壽司店相若,但在食物質素、環境較高Level 的情況下,我覺得有時搞搞新意,過來吃頓日本菜,比起吃連鎖店的壽司,可能更有滿足感。

餐廳主打壽司刺身、浜燒,亦有不同居酒屋供應得熟食、小食。

2019-08-19
15 分鐘 (堂食)
2019-08-09 666 瀏覽
一個人諗唔到食乜好就食呢間,成日行過冇乜人,但壽司都幾有特式呀。大漁軍艦係有d澎湃,好好味啊!見到都開心。四款壽司都跟有刺身,嘩!抵!四款都係比較名貴嘅海膽,蟹肉,魚子同呑拿魚腩。一口剛好,放入口中行滿足。叫左比較少地方有嘅燒魚翅。香紅魚翅帶微辛,口感好Q。可惜冇飲酒,絕配!池魚大件抵食。2片唔夠候。但味道有d淡,如果配醬油為佳。佢嘅壽司豉油都好正,淡嘅九州風味。明太子沙律好野味,好多菜同明太子,仲有三文魚刺身。一個人呢餐真係勁錫自己

大漁軍艦係有d澎湃,好好味啊!見到都開心。
四款壽司都跟有刺身,嘩!抵

明太子沙律好野味,好多菜同明太子,仲有三文魚刺身
一個人呢餐真係勁錫自己
2019-07-27 695 瀏覽
在小小的餐店裏吃壽司和浜燒,然而卻是一流的體驗。首先卡位坐非常舒服,等了很久也是值得的,而且上菜的方式也是用運輸帶自動送到,很特別呢。服務員非常友善,也跟我們解釋等很久的原因。汁三文魚腩壽司非常厚切,而且很新鮮的感覺。火炙墨魚鬚壽司一吃下去就覺得不錯。最吸引的就是竟然可以自己浜燒三種海鮮,包括帆立貝和青口和蜆。當然你也可以要求廚房幫你燒,味道十分清甜,湯底還有清酒呢北海丼有吞拿魚碎和蟹肉碎還有海膽,混在一起撈飯真的很好吃。明太子薯餅也是推介的,炸得酥脆點上明太子醬。
在小小的餐店裏吃壽司和浜燒,然而卻是一流的體驗。

已不是第ㄧ次光顧, 今次有新menu. 如:北海卷,大盛魚生軍艦左(火炙鰻魚), 右(北海卷)--外層是火炙的三文魚包著帶子和飯,上面的是火炙了的沙律醬,以前在峰壽司吃過(其實她們是同ㄧ集團),現在可以再吃,會成為我的必點壽司另ㄧ新品(左三件)大盛魚生軍艦, $38三件,每件都有3款魚刺身粒,雖然不是什麼腩的部位,又似頭尾或邊位的魚肉,但以$38三件的價錢及可以ㄧ件吃到三款魚的味道來說,是超值的! 而且還專登在碟放了那三款魚粒(讓人有種豐富,滿瀉的感覺)葱粒吞拿魚腩蓉軍艦(右): 這個不是什麼新品,只是個人喜歡,吞拿魚蓉多,加上外皮紫菜脆口。南蠻炸雞: 分量不多,雞肉較厚及無雪味,外皮很脆,但不算香,不過沾上沙律醬後,味道尚可,還可以去油膩感。到我至愛的大漁軍艦($88),三文魚籽,海膽,吞拿魚腩蓉及蟹肉四款軍艦,滿瀉的食材! 三文魚籽不是太咸,海膽鮮甜,新鮮不腥! 四款都很好吃! 而旁邊的是新鮮粒粒即磨的wasabi,真的絶配!希望這店可以繼續保持水準啦!

希望這店可以繼續保持水準啦!
2019-07-20
10 分鐘 (堂食)
2019-05-05 1241 瀏覽
來過兩次了,這次點了份軟殼蟹壽司🍣,唔錯,配合埋珍珠飯幾鮮甜爐端燒的食物、侍應會先詢問你要不要自己燒,如果決定自己燒的,佢地會給你一個爐和說明書,自己看著燒如果決定交給侍應燒的話、一端上桌就可以吃了😋爐燒的食物是不會夠飽的、我們還是需要吃飯🤪生蝦壽司上面有蟹子,很鮮甜帶子也夠肥美的,咬下去啖啖都是肉我們還有點了蟹蓋,裡頭有蟹膏蟹肉,倒了醬油在蟹蓋中、攪拌後就可以燒。不過燒的時候要注意⚠️...要一直留意有沒有燒乾水、一乾就要加醬油到蟹蓋熟透為止。還有食的時候也要注意⚠️,注意你的荷包呀,因為一不小心就會不停encore蟹蓋,食到荷包乾硬化哦

如果決定交給侍應燒的話、一端上桌就可以吃了😋

爐燒的食物是不會夠飽的、我們還是需要吃飯🤪
生蝦壽司上面有蟹子,很鮮甜

帶子也夠肥美的,咬下去啖啖都是肉

2018-12-28
2019-04-30 1115 瀏覽
琴日夜晚同朋友去食,人五係好多,一去到就可以入座,佢既運作係好似迴轉壽司禁,用輸送帶傳食物到你面前。在速度方面,刺身同壽司都算快泥到,而烤類(姐貝殼海鮮類)就慢少少,但你一落左單職員已經可以即刻送個爐黎👍🏻所以整體速度都算快,加上佢係用平板自己洛單。食物方面,我覺得壽司味道還可,上面個刺身都算大,貝殼類就值得一贊大粒大隻而且都好鮮甜,加埋牛油真係好好食。價錢上48蚊兩隻虎蝦,平均$18兩件普通壽司,拍得上元氣價,真心抵食而且味道可以。值得一試!
琴日夜晚同朋友去食,人五係好多,一去到就可以入座,佢既運作係好似迴轉壽司禁,用輸送帶傳食物到你面前。在速度方面,刺身壽司都算快泥到,而烤類(姐貝殼海鮮類)就慢少少,但你一落左單職員已經可以即刻送個爐黎👍🏻所以整體速度都算快,加上佢係用平板自己洛單。食物方面,我覺得壽司味道還可,上面個刺身都算大,貝殼類就值得一贊
大粒大隻而且都好鮮甜,加埋牛油真係好好食
2019-04-29
1 分鐘 (堂食)
  • 帆立貝
2019-04-07 952 瀏覽
收工同老公係沙田拍拖,行到攰想食壽司,但黎黎去去都係食平民壽司店,於是搜尋一下有咩好野。係新城市三期有一間壽司店瑟縮一角,但店面好特別,好多木製品,見無人排隊就入去試下。店鋪除左有普通座位仲有塌塌米位,望落都幾舒服,最啱成班人gathering。坐低望下個電子餐牌,即刻比個壽司大盛吸引住,裡面除左魚子同墨魚之外,全部都係賣飛佛。三文魚同油甘魚好肥美,左口魚背夠晒油,最難得海膽一d腥味都無,其他都唔錯,略嫌不足係舊飯比較實,但老公鍾意,因為無咁易散可以一啖放晒入口。清酒煮貝類係我老公最愛,酒味好香,煮得啱啱好唔會過老。蟹味噌甲羅燒我係大阪食過,呢到都有當然要試一試。店鋪可以代燒或顧客自己燒,只食唔做嘅我地梗係等人燒埋啦,味道同大阪有得揮,濃濃嘅蟹膏加埋䓤花,完全滿足味蕾。下次約埋成班frd一齊黎坐塌塌米再食過!

清酒煮貝類係我老公最愛,酒味好香,煮得啱啱好唔會過老。

下次約埋成班frd一齊黎坐塌塌米再食過!
2019-04-02 763 瀏覽
本來是我的至愛,大漁軍艦,首先品質差了,不新鮮,味道怪怪地,紫菜淋到唔想食,海膽又小,好似放了幾日,吞拿魚味好奇怪,不鮮刺身船盛八點,完全不新鮮,吞拿魚好似嚼香口膠,尤魚干巴巴三文魚魚頭味噲湯,之前光臨此店,真的好好飲,但今次完全是差,是暖湯,已經沒有以前的三文魚頭 味,完全唔好飲,唔好食,最激氣的是按了幾次呼叫店員,也沒有店員協助。想找店員拿一個碟和斟水也欠奉,我起初以為機件故障,但原來不是,因為我按結帳的時候,店員不用30秒,已經拿單給我結帳。原來要顧客俾錢就是那麼快,為什麼此店食品質素差了,店員也服務這樣差。
刺身船盛八點,完全不新鮮,吞拿魚好似嚼香口膠,尤魚干巴巴
2019-03-19 550 瀏覽
星期六既沙田食肆周圍都要等位,但一個人等以為會快D,原來唔係,我由8點半等了90分鐘多先可以入去食,當時已接近last order!好彩食物質素搭夠,都新鮮,上菜速度都算快!下次一定要提早好多取飛先會食!總結:懷念日本居酒居食物的話,呢度都係唔錯選擇,因為香港食店不可吸煙,環境比日本居酒屋更舒服!
下次一定要提早好多取飛先會食!

刺身船盛五點

蟹味噌甲羅燒
蒜香清酒酒煮三味貝

2019-03-09
90 分鐘 (堂食)
刺身船盛五點
蟹味噌甲羅燒
蒜香清酒酒煮三味貝
2019-02-27 597 瀏覽
有去開沙田嘅朋友都知道, 雖然沙田係屬於新界, 但係多人嘅程度不遜於旺角, 午飯嘅時間要喺沙田市中心搵間唔使排好耐嘅餐廳都有啲困難 想避開人群,又抵食,又好食, 今次有呢一間係沙田新城市廣場三期嘅餐廳推介。 可能而家三期裝修緊, 所以冇一期咁多人。 但係仲有一啲餐廳開門營業。 呢間壽司九州市場嘅服務都係自動化, 落單埋單都可以用喺枱側邊嘅螢幕指示, 連上菜都會係一條運輸帶上面送過嚟, 就好似迴轉壽司咁。 午市有套餐,大約都係七十幾蚊, 十分化算, 套餐除咗有主食可以係丼飯或者壽司或者其他之外, 仲有麵豉湯、炸魷魚、同沙律,而一個套餐嚟講都十分豐富今次套餐叫咗壽司, 壽司都好新鮮好味, 上一次,叫咗三文魚丼飯, 亦都好好食,仲有好多三文魚, 差啲多到食唔曬 沙律同炸魷魚都好食 推介推介

今次套餐叫咗壽司壽司都好新鮮好味, 上一次,叫咗三文魚丼飯, 亦都好好食,仲有好多三文魚, 差啲多到食唔曬
沙律同炸魷魚都好食
推介推介

2019-02-21 3037 瀏覽
☆附上當日影片手機版(有可能)看不到, 如要睇片可坐定定在大電腦前收看☆由(一田 )翻新過後帶激了一、兩間開業食肆,這間位置於一田上層寿司九州市場便是以日本餐為主店舖、 店舖以一貫木糸作為主調,分區內有卡位 /吧檯/ 面積闊落。。。餐牌以ipad形式落單快捷方便, 當日入座是平日客人不多所以直入絕無難度、 套餐方面大致有六至十款可以揀, 點選餐後由輸送帶直接運上 、人手上除了帶位/沖茶以外侍應差不多完全不需兼顧樓面~午餐方面我就選擇套餐不用頭痛, 內裏食材分別有:三文魚/油甘魚/三文魚腩/千尋海老/三文魚卷/熟海老/醋鯖魚/飛魚子/鰻魚/ 另外前菜有沙律/墨魚軟骨/麵豉湯~問心套餐其實未必每一款都合乎自己要求, 今次亦唔例外 、偏偏自己最不喜歡的鯖魚就列入套餐之內, 不過自問冇理由遷就一棵樹而砍伐整個森林、 所以最終還是剔選~在自己的飲食文化中如果沒有特別要求、最好還是選上套餐, 吃畢全餐飯後感除咗自己最憎的醋鯖魚外, 三文魚腩應該算是最為可取~由於一田百貨週邊裝修還未成熟 ,故此多間食肆進駐還有一段日子、在寥寥可數下這間日式店都可為不過不失, 至少現在好過在超市內立食硬崩崩壽司。

此店為峰壽司的姊妹店, 裝潢帶有日本居酒屋的味道。平板電腦落單夠方便, 但操作上不夠流, 畫面常自動跳回主頁。種類分得有點細緻, 每類得幾款, 需要來回往返頁面, 有點煩之餘亦予人款式少之感。油甘魚壽司 + 帶子壽司 $52飛魚子軍艦 + 蟹羔醬軍艦 + 海胆軍艦 $68葱粒吞拿魚細卷 $28火炙鰻魚壽司 $38整體來說, 壽司質量算不錯, 海胆軍艦好creamy, 之後encore咗一次。蟹羔醬軍艦的蟹羔有點鹹, 葱粒吞拿魚細卷的吞拿魚份量不多, 有點遜。鰻魚味道濃郁, 口感不錯。

油甘魚壽司+帶子壽司

油甘魚壽司+帶子壽司
火炙鰻魚壽司
  • 海胆軍艦
2019-01-25 627 瀏覽
Sushi Kyushu Ichiba 壽司九州市場/7分 蒜味三文魚(Lunch set) $78/7分 壽司盛?(Lunch set) $98/新城市廣場裝修得簡直是面目全非,連吃開的餐廳都不知道被遷居到哪了🤦🏻‍♀️只好隨便找一間來吃~這是峰壽司旗下的餐廳,雖然店面裝潢與峰壽司大為不同,設有榻榻米的座位,但一看menu便知道相差無幾🤣這裏的Lunch set相當划算,只需$78-$138左右,包炸墨魚咀、面鼓湯和沙律/這次我們叫了一份我最愛的蒜味三文魚和一份壽司盛(忘記這個set的名字了😂),有三文魚、油甘魚、醋鯖魚等。蒜味三文魚一如既往的美味,而且蒜香更使三文魚更惹味。而最令人驚喜的是壽司盛裏那件面頭鋪上三文魚,裏面夾有牛油果的壽司,味道非常match,一口吃下去,實在太滿足了!!/IG: foodcityyy
Sushi Kyushu Ichiba 壽司九州市場
7分 蒜味三文魚(Lunch set) $78