2008-05-13 19 瀏覽
記得大約兩年前無意中經過這間店, 見到門口貼著很多食評, 冒險入去試一試, 對此店的乾咖哩印象極深! 當然還有塗紅唇膏的事頭婆啦! 早前再睇飲食雜誌, 說他們隨時退休關門大吉, 心血來潮又再探訪今次繼續乾咖哩, 選了牛柳 估不到的正! 牛柳勁淋且入味, 仲要剛剛好熟的(我們沒有事先要求, 我相信想要求都未必得!) 乾咖哩是其店特色, 沒有稀稀的咖哩汁, 只有一些咖哩膽碎, 非常開胃, 送飯或naan也很好另外叫了咖哩焗豬扒米線, 餐牌上沒有的, 是我們記得上次有米線食, 而且勁好味, 一問之下可以選焗或炒, 要了前者。等了很久很久, 米線幼幼的, 豬扒淋淋的, 而且焗得面頭有些燶了的米線, 脆脆的勁正! 那個咖啡呢, 要不是要開夜車就夜晚唔好飲了, 味道是極好的, 又香又滑又有咖啡味, 不過我真的晚上久久都還很精神!好多人說事頭婆態度差, 其實我覺得是睇心情的。我們去的那一晚她就勁好心情, 還跟我們開玩笑, 又同其他客人有講有笑! 其實佢一把年紀仲要日日開鋪, 有時心情差也是可以理解的~

今次繼續乾咖哩, 選了牛柳

乾咖哩牛柳
焗米線
乾咖哩牛柳
焗米線
  • 乾咖哩
2008-05-10 7 瀏覽
出面個門口貼哂d剪報好似好猛料咁。入去打開個Menu, d 咖喱成4,5十元, 估佢賣咁貴唔知係咪好食好多?? 最後選咖喱羊。向個半唐番阿嬸落order, 點知叫佢幾次都唔應佢淨係執檯!!!! (唔得閒都應講聲"等等"吧!!! ) 等左幾分鍾先同你落order。個咖喱勁咸, 食完之後勁口渴!!!! :
2008-04-28 9 瀏覽
睇完雜誌介紹話佢係佐敦至正,就好有期望咁去試下~食左兩個乾咖哩,味道ok,但只屬一般質數,個薄餅就好難食~令我最意外驚訝既係佢超差既服務:個侍應都無心做野:一個鐘已落錯三張枱order~要人客等完又等~我order左30分鐘都無野食!有個客唔等走左tim~個老闆娘同一個熟客得戚甘講佢間鋪一向出名要等好耐先可上菜,但都好多人黎食,皆因d野好食〈但我睇個日鋪頭七八成客係同我甘慕名而來,可能大家都係只此一次,有時雜誌介紹未必啱〉~另外,我想糾正人客等得耐唔係因為d"食物遲來",而是因為d "order太亂",攪到早來的人客等30分鐘(我),但遲來的客只等5至10分鐘,真係好嬲!有些人客call 侍應跟下遲黎既咖哩,侍應"哦"完就無左回事,跟本無唸住去跟單!我好鍾意食野,但今次只係我第一次寫食評,因為今次"專業咖哩"真係差之極品!忍唔住寫!
睇完雜誌介紹話佢係佐敦至正,就好有期望咁去試下~
食左兩個乾咖哩,味道ok,但只屬一般質數,個薄餅就好難食~
令我最意外驚訝既係佢超差既服務:
我order左30分鐘都無野食!有個客唔等走左tim~
2008-04-27 6 瀏覽
个waiter完全唔介紹D咖哩有咩分別,邊樣好味,又唔問我哋要几辣。D餸出得勁慢,叫咗2个咖哩1棷菜。成歺飯食咗差唔多个半鐘。

2008-01-11 5 瀏覽
濕咖喱好一般,但乾咖喱就好掂,首推印度乾咖喱,佢會跟多碗咖喱汁,但提議唔好撈飯,淨係用佢既乾咖喱撈飯已經可以食兩碟飯,食過印度乾咖喱後,其他咖喱真係比下去,勁推介!!不過佢地既價錢就真係貴左d囉!上次我食個咖喱蝦要260,勁肉赤,但d蝦又唔係真係好食得咁緊要,就算普通一碟咖喱飯都要78蚊,真係唔平,不過個印度乾咖喱就真係抵番囉!!
2007-09-03 10 瀏覽
今次是第二次來,食左地捫乾咖喱雞及阿根廷乾咖喱牛柳。地捫乾咖喱味道濃,香,雞不太入味,滑是滑,不過有小小生生地,小小肥,雞味也不清不楚。阿根廷乾咖喱味道濃,對我來說太烈了,牛柳有幾件,應該是本地貨,切開第一條,有血流出來,比五成熟還生。明天有要事,怕吃後拉過不停,看它,爭扎了一段時間,死就死,吃了一口再一口,味道一般。這店人手不足,出菜慢,要有心理準備。兩個菜分別等了二至三十分鐘。每個咖喱是用心即煮,當然時間是長一點。
今次是第二次來,食左地捫乾咖喱雞及阿根廷乾咖喱牛柳。

2007-06-26 1 瀏覽
以上所指的是特地預訂的生炒糯米飯。本說6位起, 垂知朋友甩底, 訂了四位份量, 難得老闆好好人, 肯幫我煮少d, 是very nice! 雖說是四人份, 可有一個大外帶錫紙盤般大, 滿滿的, 咪話唔多。在街上拿著, 最深印象是其香味, 陣陣瑤柱香剎是吸引! 餡料有大量蝦米, 叉燒, 臘腸同大量蔥花, 仲有不見其樣只嘗其味的瑤柱, 感覺不錯, 不過料多返少少仲好。吃落口是大堆頭, 很好吃。不肯定是否生炒, 只知道不是一般蒸熟的腍身。同埋淡淡的瑤柱味令整體飯味昇華不少。個人認為, 四位用的份量, 加埋其他小食, 6個人分是剛好, 不然像某些不自量力的人般吃壞肚皮就唔好啦!
以上所指的是特地預訂的生炒糯米飯。

2007-06-19 3 瀏覽
行開果頭..見佢自稱"專業咖哩" 咪入去睇下係咩料子羅.... 個餐牌都有好多唔同種類咖哩,`多都唔知係咩黎...我鍾意食芝士,所以叫左個有芝士果種(唔記得叫咩名lu), 炒米線& 唔知咩咖哩蝦....咖哩米線好多油不過好食芝士咖哩牛飯都好好味, 送飯無得頂...最好食係個咖哩蝦...蝦大隻仲食到係新鮮蝦, 個汁係幾個咖哩中最好味..唔知可唔可以用呢個汁黎整d 豬,牛,雞.....呢?! 因為個蝦好貴..$168 (我聽錯左係$68,所以叫左...呵呵..仲要比我bf串我)
個餐牌都有好多唔同種類咖哩,`多都唔知係咩黎...

咖哩米線好多油不過好食

芝士咖哩牛飯都好好味, 送飯無得頂...

最好食係個咖哩蝦...蝦大隻仲食到係新鮮

2007-03-02 11 瀏覽
有投訴它的咖哩不夠辣,有投訴它的咖哩不正宗。算了吧:單看它的餐牌- 特種印度皇族咖喱、特種馬來西亞咖喱、特種英國紳士咖喱、特種印尼沙爹咖喱、特種意大利芝士蒜茸咖喱、特種地捫酸辣咖喱…還有馬來西亞乾咖喱、地捫乾咖喱、意大利香草蒜茸乾咖喱、特級亞根廷乾咖喱、特級亞根廷乾咖喱…「特種」又不等於正宗:別投訴它「八國聯軍」吧。(更何況李師傅是做俄國菜出身的)是日要求「勁辣」「地捫酸辣咖喱羊腩」乙份(跟薄餅):只可用「化骨羊」形容是日的羊骨腩- 十分稔,連碎骨都散散地;羊本身是有羊味的(羊腩煲用的那種)- 不可能用如斯香料、有如斯辣度、煮如斯耐的時間下,仲有點羶味。薯仔粉絲們,要你們失望了:咖哩是沒有馬鈴薯的。(即「亞龍」、「亞郭」等的「近親」)期間,靚姐不斷對著水吧喊「朋友!落D 落D」…因為她是印度人,因為我的roti 嗎?[ 辣度指數:微辣、小辣、中辣、大辣、勁辣]
有投訴它的咖哩不夠辣,有投訴它的咖哩不正宗。

「特種」又不等於正宗:別投訴它「八國聯軍」吧。
(更何況李師傅是做俄國菜出身的)

薯仔粉絲們,要你們失望了:咖哩是沒有馬鈴薯的。
(即「亞龍」、「亞郭」等的「近親」)

期間,靚姐不斷對著水吧喊「朋友!落D 落D」…

因為她是印度人,因為我的roti 嗎?

[ 辣度指數:微辣、小辣、中辣、大辣、勁辣]
2007-02-28 7 瀏覽
終於有機會一試呢間好壞參半嘅咖哩餐廳叫咗一個乾咖哩牛,正,牛肉唔太熟,少少腍,香口帶點"so",有肉味,乾咖哩加埋d松子食唔錯,夠特別,值得一試(不過有d貴,4、5塊肉+飯要78蚊)另外叫咗個英國咖哩雞,d雞大多數係骨無乜肉,咖哩太咸亦都唔覺得點樣『英國』法,比較港式個餅係超市都有得賣果d,個人嚟講唔鐘意兩個人食埋單118,略貴
終於有機會一試呢間好壞參半嘅咖哩餐廳
個餅係超市都有得賣果d,個人嚟講唔鐘意
兩個人食埋單118,略貴
2007-02-06 6 瀏覽
我同個同事今日去食LUNCH,諗住試新野,行過見到這間係俄羅斯野,餐湯又有周打魚湯,咪試下囉。入到去,間野細唔緊要,間野得兩個人招呼,一個男人同一個唔知乜國藉的女人啦..坐左3分鐘冇人理,算啦, 大聲叫人, 個男人行埋來叫左野兩客吉列朱扒飯, 夠簡單啦, 但轉頭話冇, 算, 再叫過其他, 此時, 隔離枱又有人叫飯, 後來又有幾個人入來叫飯, 全部人的飯到了, 我地連湯都未有, 再催佢, 佢懶懶閒咁, 都人地差唔多食哂, 來埋野飲品, 我地都依然乜都冇, 由12點8等到1點1都係乜都冇, 我問係未做生意嫁?, 佢又扮聽唔到, 淨係話好快好快..LUNCH呀大佬, 要返工呀, 激到我死死下..催左幾次都乜都冇, 仲問返我地幾次吃乜, 我頂佢呀, 坐到搭1頂唔順, 乜都冇得食, 今日仲鬼死咁肚餓..激死我喇!! 走左之後, 咪用15分鐘極速走去食左碗米線就返公司...嬲爆呀!!!
2007-01-27 9 瀏覽
呢日係係我生日正日,諗住試下講左好耐都未食的專業咖哩。佢話明乜乜俄羅斯咖哩,原來係有俄菜,又有咖喱。個老闆猛推薦我地食乾咖哩,咁咪試下囉。我地叫左個乾咖哩羊同意大利咖哩雞。老闆話羊肉已經有乾咖哩,唔駛再點汁,點知食落去冇咖哩味既,邊有乾咖哩呀?最後又要點汁。個意大利芝士咖哩冇芝士味,講真,意大利邊有咖哩架?最後咪又係印度咖哩味。之前對呢間野都幾大期望,以為好食,點知期望越大失望越大,價錢又貴又少,去佐敦咖哩屋食好過。
2007-01-16 7 瀏覽
此處食物及價錢都頗參差。好多乾咖哩都幾好味,例如牛,乾咖喱炒飯等,不過就比套餐貴d,份量都幾多,最好share食。上次同朋友2人叫左個咖哩扖餐(左馬來西亞咖哩,約35元)、乾咖哩牛(好味,不過多到食唔晒,約70元-80元)、羅宋湯(比較多薑那種辣、沒有了以前在紅磡開店時又香又渨的感覺,約30多元)及椰子冰。
2006-11-30 6 瀏覽
估都估唔到一間咖哩屋, 午市套餐係俄羅斯餐! 都唔緊要, 就散叫兩客馬來咖哩魚&印度咖哩雞!嘩, 食入口成口粉的感覺, 從未食過如此差的咖哩!!! >_<
魚&印度咖哩雞!

2006-11-25 8 瀏覽
今日行過,見呢度好似唔錯就入o左去試.呢度有好多種咖喱,例如印度,馬來西亞,英國,印尼,意大利同地捫酸辣咖喱.試o左個印度皇族咖喱牛腩飯.牛腩很"淋",咖喱少少辣,比較杰,味道唔錯.但係以咁o既格局同地點o黎講,呢度D野食係絕對貴!呢度見識過就算,要食咖喱我寧願幫襯大快活,味道相差不遠但價錢差好遠!!