2019-08-02 115 瀏覽
一大班朋友諗住食個飯,見新開就試下。先唔講食物質素,好唔好味都叫個人口味。食完要狂飲水個隻都算。點完菜無啦啦黎個白飯,同個侍應講無叫,咁咪叫佢拎走。再食多陣,朋友想點個白飯比個小朋友,佢黎左個豬油勞飯。咁多隻耳聽住叫白飯都點錯都算,好聲好氣同佢講想要白飯,個侍應走開左個經理走過黎問到底要咩,因為之前取消過白飯而家又要,黎左豬油飯又唔岩,我就話我要白飯,佢夠膽死將個豬油勞飯個豬油拎走就放上台。大佬,佢個豬油勞飯無上個豬油其實個飯都係油飯,仲要有粗米。火火地就同另一個侍應叫多個白飯算。唔係有小朋友我一定爆獲佢。簡單d,無下次,第一次打食評,希望少d人中伏。
2019-08-02 115 瀏覽
富臨集團開設了多間酒樓、韓國料理、火鍋店及茶餐廳,富臨薈於七月底開「小富臨」分店,餐廳以金色和暖色作主調,摩登時尚缺帶著中式風格。( 隻 ) 古法乳鴿古法秘製乳鴿皮薄脆香口,鴿肉結實精煉肉汁豐富,味道惹味香濃。蔥香燒腩燒腩肥瘦紋理清晰,每片厚度偏薄,口感柔軟不油膩,蔥花更帶出肉香。叫化雞店內招牌菜品,叫化雞做法極複雜,除了使用多種配料及調味料,還要以泥緊緊粘牢,再放烤箱烤焗,極耗時間,基本不會在家常菜食譜內出現。原汁原味,雞皮色澤光亮金黃,肉質肥嫩酥爛,腹藏多鮮,口感具特色。荷花蒸飯米飯配上扇貝粒、蝦仁、香菇等再以荷葉包裹再蒸熟,米香帶荷葉清香,飯粒鮮明煙韌中帶糯軟,不用配菜單單米飯已能下肚,味道佳。「小富臨」主打精緻點心、新派粵菜,無論在食物賣相上還是烹調方式也別具風味,環境乾淨舒服,價錢適中合理。

( 隻 ) 古法乳鴿

蔥香燒腩

• 荷花蒸飯
  • 古法乳鴿
2019-08-02 4835 瀏覽
南昌新開左個商場V Walk 好多連鎖店都做緊新優惠 行完街就搵地方去食晚飯見到有間小富臨酒樓就入去試吓啦乳鴿 $29.8有優惠乳鴿買一送一 古法炮製我梗係試吓啦 紅燒好夠味道 肉質真係超嫩滑 仲好有肉汁 係「乳」鴿!!💁‍♂️💁‍♂️💁‍♂️💁‍♂️五星拼盤 $68估唔到晚飯都有點心食 蝦餃燒賣各一粒 雖然蝦餃皮唔算好薄 但勝在蝦好爽口彈牙 又大粒 💁‍♀️相比之下 燒賣出色啲 而豆苗餃都唔錯 好香好足料💁‍♂️薑蓉松露蒸龍蝦 $268龍蝦開邊都好大隻 蒸得好稔 配合超濃郁既松露 成個味道好突出 又帶出左龍蝦嘅鮮味💁‍♀️ 松露落得好大方 我仲留咗啲一陣加落炒飯度食 haha💁‍♀️紅菜頭鹹魚雞粒炒飯 $88造型係桃紅色金字塔 賣相夠特別 鹹魚唔會好重 所以食落唔會太咸 💁‍♀️ 有埋紅菜頭成件炒飯都健康啲 飯炒得粒粒分明 份量好多 幾個人食就岩哂💁‍♀️💁‍♂️花生苗炒蟶子皇 $158近期大熱嘅花生苗 電視介紹過唔係好多間餐廳有得食 估唔到小富臨竟然有 口感好爽脆 男朋友話有啲似大豆芽 味道好鮮甜 仲有一陣新鮮田園蔬菜嘅味道 好特別 蟶子皇就炒得好嫩唔會老 辣辣地夠惹味💁‍♀️💁‍♀️
見到有間小富臨酒樓就入去試吓啦

燒乳鴿
花生苗炒蟶子皇
  • 乳鴿
2019-08-02 68 瀏覽
南昌站上蓋又一新商場,於是約埋為食好友去搵下有咩新食肆,行過見到尼間餐廳格調時代感設計,比人有輕盈素雅又舒適的感覺,一於入去試試打開餐牌,食物配搭新頴,選擇也很多$68五星拼盤,原味蝦餃,鳳眼餃,出色燒賣,鮮蝦菜苗餃,即製小籠包,即叫即蒸,上枱食物熱辣辣,食料新鮮,蝦大大隻,新鮮彈牙,小籠包皮薄多汁,內裏包住豬肉碎$268薑茸松露鮮龍蝦,賣相討好,開邊龍蝦大大隻,新鮮彈牙啖啖肉加上黑松露香味更有層次感,蟹拑都好大嚿肉,配菜有二款菌,帶甜的豉油油浸入菌內,更惹味原價$48,$29.8 沙田燒乳鴿,滷得出色,骨都充滿滷水味,肉質有口感,一點也不韌,怪不得枱枱都叫黎食$158花生苗紫金將炒聖子皇, 第一次食花生苗,貌似荳芽變大了十倍,很有趣,食落有點草青味也有點似芽菜,聖子當然鮮甜無比$88 紅菜頭鹹魚雞粒炒飯,堆得像一座紅色的山的紅菜頭炒飯,入口微微的咸香加上嫩滑切粒的雞肉伴著幽香的葱花,夏天食就最啱整體感覺很好,店員有禮,環境舒服,食物有水準,值得再來

打開餐牌,食物配搭新頴,選擇也很多

整體感覺很好,店員有禮,環境舒服,食物有水準,值得再來
朋友搬到南昌住,這天就專程來到她家house warming,不過她不善廚藝,所以一早book了餐廳,晚上在V Walk的小富臨開餐。  餐廳是新開張,佔地大,裝修亦非常新淨,感覺開揚,坐下感覺寬敞舒適。乳鴿  - 乳鴿是必點菜,因為一隻HK$29.8,每一限點一隻,乳鴿外層閃閃亮,入口微脆,內層嫩滑多汁,抵食!  五星拼盤 拼盤包括5款餃子,包括:原味蝦餃、鳳眼餃、出色燒賣、鮮蝦菜苗餃及 即製小籠包。 原味蝦餃餃皮超薄,內裏裝了原隻大蝦,蝦肉彈牙爽彈鳳眼餃外皮是綠色的,餃皮不厚不薄,口感煙韌,口感與蝦餃差不多   即製小籠包餡料多,湯汁豐富,帶有濃濃肉香。 薑茸松露鮮龍蝦 原隻龍蝦開邊,一分為二,碟上還放了大量爽口雜菌,送上來時菌香處處,龍蝦上放了大量薑茸及黑松露醬,龍蝦肉鮮味十足,肉質爽彈鮮甜,伴著黑松露獨有的香味,100分! 花生苗紫金醬炒蟶子皇 第一次吃花生苗,口感很特別,爽爽脆脆,外型有點像巨型板豆芽,而蟶子大大隻,非常新鮮,味道甘甜,用上紫金醬炒香,辣辣的,很惹味。 紅菜頭鹹魚雞粒炒飯 全個以紅菜頭汁炒成,但就完全沒有紅菜頭的草青味,相反,飯粒帶有淡淡鹹魚香,飯

原味蝦餃餃皮超薄,內裏裝了原隻大蝦,蝦肉彈牙爽彈

即製小籠包餡料多,湯汁豐富,帶有濃濃肉香。

紅菜頭鹹魚雞粒炒飯 全個以紅菜頭汁炒成,但就完全沒有紅菜頭的草青味,相反,飯粒帶有淡淡鹹魚香,飯粒口感爽身,配上雞肉粒,口感十足。

小富臨

深水埗深旺道28號V WALK 2樓 73號舖
2019-07-31
1 分鐘 (堂食)
2019-08-01 1844 瀏覽
天氣咁熱,室內活動最好,朋友帶我去新商場行街,南昌站A出口就到嘅V Walk,好多商舖同食肆,正!云云食肆之中揀左小富臨,好多人排隊,$6一位茶錢,抵丫,仲可以夜晚嘆到小菜同點心,中菜又啱食! 五星拼盤一次可以食齊蝦餃、鳳眼餃、燒賣、小籠包、菜菌餃,小蒸籠特別精緻! 我最鍾意鳳眼餃,翠綠色好靚,入面仲有蝦肉添。沙田燒乳鴿係富臨招牌菜之一,都算幾大隻,$29.8勁抵食! 可以叫一隻先,食完覺得正再叫都唔遲,大量供應!薑茸松露鮮龍蝦 ,龍蝦開邊,啖啖肉,食得方便。 肉質鮮甜彈牙! 但係薑茸同松露份量太多,搶左龍蝦鮮味,建議減量!花生苗紫金醬炒蟶子皇呢度菜都幾特別,花生苗唔係成日會食到,望落似巨型芽菜,但就多一份清甜味同少一份青澀味,加左紫金醬去炒又再多一分惹味。  不過蟶子皇只得四件,唔多夠喉。紅菜頭鹹魚雞粒炒飯係驚喜菜式,本來只係為飽肚,估唔到咁靚,賣相一流。 入口無乜紅菜頭味,但鹹魚咸香味就好香,再加上飯粒煙韌,食完一碗又一碗!

適憑星期五晚約左daddy mami食晚飯,佢地係屯門出來,就佢地近近地去左南昌站新開商場Vwalk既小富臨食。新開張第一日人山人海,八點半先有得食,門口仲排緊隊🤭餐廳格局似西餐廳多過中餐,坐得好舒服!🐔 叫化雞 $398 不得了不得了! 原隻雞醃焗製,新店開張送你黃金槌揼開表面既泥,店員仲會講恭賀說話祝福食客😍肉汁完美保留,超級juicy,肉質嫩滑雖則係醃製,醃料味道唔算太濃,反而突出到雞味👍🏻🉐🉐🉐隻雞都幾大隻,六人份量每日限量九隻,售完即止,好好彩嗌到最後一隻😍 首一百名惠顧既客人仲會得到黃金搥,下次翻黎再嗌叫化雞會有半價🤤😍🦆金屋藏鴿 $38 (新店開張買一送一) 乳鴿唔大隻,得我隻手咁大但烤得好好‼️ 正宗皮脆肉嫩! 味道岩岩好偏鹹少少! 推介🉐🉐🉐五星拼盤 $68 共五款招牌點心,包括蝦餃、鮮蝦菜苗餃、燒賣、小籠包同鳳眼餃!小籠包好出色! 皮唔厚,夾起唔會穿,最重要係多湯!!!!!!!$68 五粒點心係有d貴,但可以一次過試曬五款招牌點心係幾吸引既🤭花生苗紫金醬炒蟶子皇 (4隻) $158全晚最野味同濃味既一個菜🤤紫金醬重口味🤭 送白飯一流!第一次食花生苗,口感同味道都好似大

新開張第一日人山人海,八點半先有得食,門口仲排緊隊🤭

餐廳格局似西餐廳多過中餐,坐得好舒服!

🐔 叫化雞 $398

叫化雞

肉汁完美保留,超級juicy,肉質嫩滑
雖則係醃製,醃料味道唔算太濃,反而突出到雞味👍🏻🉐🉐🉐
隻雞都幾大隻,六人份量
每日限量九隻,售完即止,好好彩嗌到最後一隻😍
叫化雞

🦆金屋藏鴿 $38 (新店開張買一送一)
乳鴿唔大隻,得我隻手咁大
但烤得好好‼️ 正宗皮脆肉嫩!
味道岩岩好偏鹹少少!
推介🉐🉐🉐
金屋藏鴿

五星拼盤 $68

花生苗紫金醬炒蟶子皇 (4隻) $158
全晚最野味同濃味既一個菜🤤
紫金醬重口味🤭 送白飯一流!
第一次食花生苗,口感同味道都好似大粒版芽菜😂
蟶子皇雖然唔算好大隻但肉質彈牙👍🏻
成個菜既配撘唔錯喔!

薑蓉松露鮮龍蝦 $268
Presentation好靚☺️ 上枱個下都嘩左一聲
無expect係中菜廳會有個咁西式既野😂
龍蝦肉質唔錯,不過薑蓉略嚴有少少太鹹,蓋過左龍蝦鮮味
松露同薑蓉始終一個中式一個西式,味道唔算太夾
調味方面可以再改進一下喔
薑蓉松露鮮龍蝦

紅菜頭鹹魚雞粒炒飯 $88
第一次食紅色既炒飯,好靚😍
雖然紅菜頭味唔重,但感覺好健康
整體味道比一盤鹹魚雞粒炒飯淡身d,但都幾好味喔!
飯底一d都唔油👍🏻👍🏻
紅菜頭鹹魚雞粒炒飯

小富臨都係under富臨集團,但成個感覺、路線同menu都好唔同,無得擺婚禮酒席。
菜式比較特別,味道都好唔錯,性價比高!
推介🉐🉐🉐

2019-07-26
20 分鐘 (堂食)
金屋藏鴿
2019-07-31 83 瀏覽
南昌站上盖的新商場開幕,家母是個貪新鮮又愛熱鬧的人,逛新商場逛到迷失在其中,所以忘了煮飯。咁我放工,唯有去會合母親,去吃開幕的第一餐飯。嘩!人滿為患,商場處處都是貴客,每間餐店都擠滿人客,拎籌都要等廿幾張枱,等到9pm,終於可以入內晉膳。內裏裝修有格調,但属於比較西式的環境,與內裏所賣的食物,好像格格不入。睇餐牌,竟不知這家餐館的菜系,彷似大雜燴,又賣粵菜,又有㸃心,又夾雜着幾道滬菜,巴蜀菜,其實這樣是很難把菜肴做得精做得好。既然一場來到,也要叫幾道菜捧捧場的。節日限定,乳鴿買一送一,叫了兩隻嚐嚐。很小的一隻,味道不過不失,醃得够入味,但調味不突出,而且又没有蘸料。整體表現僅僅合格。然後是老壇酸菜魚,味道可以用古怪來形容,酸菜下得不够多,所以不够酸。魚肉選用了鱸魚,但不知道是否没有泡油,魚肉極為腥臭和易碎,配料有薯粉,白萝卜片,窝荀片等,配搭算不上出色。而此道菜的敗筆,在於沒有加入泡椒,簡直失去了酸菜魚的靈魂,令整道菜單調平板。再來是小籠包,皮厚肉汁少,肉餡巳加了薑粒,所以伴吃的醋內就没有加薑絲,母親對此表示不滿。最後,是生炸麵,賣相精緻吸引,但炸得太乾,而伴随的芡汁太少,而且吸不到麵

既然一場來到,也要叫幾道菜捧捧場的。

最後,是生炸麵,賣相精緻吸引,但炸得太乾,而伴随的芡汁太少,而且吸不到麵內,導致有種如嚼西樵大餅的錯覺,既硬且乾。
這一餐消費400大元,不算便宜,味道亦未如人意,短期內應該不會回顧。
2019-07-26
120 分鐘 (堂食)
2019-07-31 1495 瀏覽
暑假喇、去完同學仔屋企gathering , 黃昏六點就喺商場揀左小富臨食早飯,接待員給我介紹餐單,有好多創意點心、招牌燒乳鴿仲做緊優惠,啱曬胃口喔😍😍😍BB乳鴿,色澤光亮嘅golden brown , 肉質嫩滑,醃味合度,唔駛淮盀、唔駛喼汁,原隻開邊食到手指都吮埋,不慚係招牌菜式👍👍👍師奶兵團為咗攞盡優惠,試過乳鴿咁掂,一於點埋限量嘅叫化雞🐔,餐車上像舊水泥一樣嘅叫化雞🐔,雖然唔靚仔,但係揭幕儀式就非常隆重咁😝😝😝店員先交我們一個木槌,每敲一下就道出一句意頭説話,一時之間食客都熱情❤️起來,影相祝福十分高興,一層荷葉、一層錫紙、再封一層泥,店員逐一拆解,倒起雞油,叫化雞終於真身展現,如此排場絕對值得一試👍再說叫化🐔雞 ,集菇菌雞什火腿高溫烤焗,原隻雞油滲透內涵,料頭甘香,雞肉帶點菇味荷香,相得益彰,非常好味👍乳鴿加埋叫化雞,本意加碗白米飯,團友話四碗白飯不如叫個荷花蒸飯試下,加左料蒸嘅米飯不油不膩,食落仲有陣陣荷葉清香,啱曬呢個大熱天時。⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️雀籠點心拼盤又係主打之作,小富臨不分早晚,提供多款特色點心,我地未幫襯過,叫個拼盤樣樣試吓,雙天鵝原來係榴酥,酥皮一層層的非常鬆化,軟心係飽

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

雀籠點心拼盤又係主打之作,小富臨不分早晚,提供多款特色點心,我地未幫襯過,叫個拼盤樣樣試吓,雙天鵝原來係榴酥,酥皮一層層的非常鬆化,軟心係飽滿嘅榴槤肉,不單止造型別致,口感味道同樣出色。

旋風奶皇包外層黑金雙間,金黃色嘅奶黃甜度適中,飽魚雞批係西式嘅做法,creamy 白汁配搭鮑魚和雞粒,兩款包點都能在原來嘅基礎上作出變化,非常有誠意🤩🤩🤩
蒸點同様全面提升,燒賣加入迷你鮑魚,野菜餃配合黑松露, 原味蝦餃,鮮蝦菜苗餃絕對係皮薄饀靚, 呢個雀籠拼盤高貴又高質,我地四個人唔只爭食,仲爭住影相,食得好開心喔。

有餸有飯,服務員推介呢碟小貝菜苗,有蜆汁點綴,菜心特別甜美👍👍👍

大雀籠收起,小雀籠包尾😝😝😝,精緻雀仔咁得意可愛,真係好唔捨得食,話雖如此,好奇吖嘛,食過就知道原來係鳯梨酥。呢餐飯食得好充實,牒牒精美又好食,價錢亦唔算貴,我哋以後又多個聚餐點,南昌站小富臨, 真係好正⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2019-07-29
  • 沙田燒乳鴿
  • 雀籠點心拼盤
2019-07-31 62 瀏覽
屋企人住昵區,所以成日都會係昵區食飯,南唱開左個商場好多嘢食都未去過,今日約左呀姨食反,呀姨鐘意食中菜,所以同左佢去洒樓食,見到間小富臨,門口望好靚,應該係新開,又有特價嘢食好抵,所以決定係到食😊呢個五色點心拼盆好正———-有🦐餃,小龍包,鳳眼餃、菜苗餃、燒賣😋😋蝦餃—隻🦐大大隻,皮又薄,彈牙又好味✌️燒賣—又係大大隻🦐,味道又係舐舐脷😝鳳眼餃—-面頭鋪左D黑松露,帶出更鮮甜好味道😋😋小龍包—-皮夠薄,咬落囗裡面既湯又鮮甜✌️菜苗餃—-皮薄彈牙有口感,呢間酒樓個廚師做既皮既手工認真唔錯👍應該係話呢到既廚師廚藝好了得😂😂有🐔先定有蛋先——(咸水角配芒果布甸)真係得意到呢,唔到你唔食,價錢仲吸引,只係38元😃😃想唔食都唔得👏👏👏👏乳鴿仲扺食到呢29.9兩隻,仲係即炸脆口熱辣辣上枱,簡直好食到無可抗拒😋😋😋黑松露龍蝦—-開邊蒸,黑松露又鮮甜好味道,龍🦐肉爽口彈牙又新鮮😋😋食得好滋味✌️✌️👍👍花生苗炒蟶子—-花生苗味道似大豆芽,但比大豆芽大條好多,而且仲好有口感同爽脆,蟶子新鮮肉鮮甜嫩滑👍👍👍👍👍紅菜頭咸魚雞粒炒飯——炒飯好香,而且食落應該似係珍珠米,好有口感,咸魚味道好香,雞粒又夠多料座位又舒適,

蝦餃—隻🦐大大隻,皮又薄,彈牙又好味✌️
燒賣—又係大大隻🦐,味道又係舐舐脷😝
鳳眼餃—-面頭鋪左D黑松露,帶出更鮮甜好味道😋😋
小龍包—-皮夠薄,咬落囗裡面既湯又鮮甜✌️
菜苗餃—-皮薄彈牙有口感,呢間酒樓廚師做既皮既手工認真唔錯👍
應該係話呢到既廚師廚藝好了得😂😂

座位又舒適,地方又大又寛闊,仲要係食物品質靚,價錢又平又好食,又多左個地方同屋企人食飯✌️✌️✌️✌️✌️
  還記得早前V Walk開幕時,強勢宣傳,商場內的店舖更推出大量送禮活動,所以一直以來都想到商場逛逛。這個星期六終於有機會了,因為爸爸不在家,我就與媽撐枱腳,行街吃飯。 老人家愛吃中餐,所以開餐地點選擇了「小富臨」,小富臨其實就是富臨集團其下的食店,位放V Walk 2樓。食店地大挺大,空間感足,裝修帶點中西合壁,待應勤快,一坐下就送上熱麥茶,服務窩心。沙田燒乳鴿先點乳鴿,因為價錢太吸引,HK$29.8@,不過每人只可點一隻 (很想買給爸爸試試),乳鴿非常鮮味,入口啖啖肉,皮脆肉嫩,讚。五星拼盤五星拼盤內容豐富,內裏有5款不同餃子及小籠包,包括蝦餃、鳳眼餃、燒賣、鮮蝦菜苗餃及即製小籠包。小籠包一定要趁熱吃,皮薄餡多,湯汁味道濃稠,肉汁多。蝦餃餃皮晶瑩剔透,口感煙韌不黐牙,蝦肉鮮甜彈牙,燒賣上放了大蝦,蝦肉同樣爽甜彈牙,配上豬肉餡料,又多了一份脂香。薑茸松露鮮龍蝦龍蝦挺大隻,開邊蒸煮足夠我與媽媽享用,而龍蝦用上薑茸及黑松露調味,個人認為味道偏重,遮蓋了龍蝦原本的鮮味,不過,龍蝦確實相當新鮮,蝦肉超爽甜,蝦鉗亦夠大隻,還是值得推介。花生苗紫金醬炒蟶子皇花生苗外型有趣,有點像大豆芽菜的

沙田燒乳鴿
五星拼盤
小籠包一定要趁熱吃,皮薄餡多,湯汁味道濃稠,肉汁多。
薑茸松露鮮龍蝦
花生苗紫金醬炒蟶子皇
花生苗外型有趣,有點像大豆芽菜的加大版,而蟶子厚肉,挺大隻,而且非常新鮮,以紫金醬炒香,味道香辣,集爽、辣、鮮、甜於一身。
紅菜頭鹹魚雞粒炒飯
成個炒飯都是紅卜卜的,因為加入了紅菜頭來炒飯,飯粒入口清爽,油份感不重,所以不油膩,雞肉粒及蔬菜粒份量適中,不會有多飯少餸感覺,配上淡淡鹹魚香,超惹味。
南昌站期待以久新商場V WALK終於開幕,今日特登約朋友來行下,已經有不少商店、戲院、超市進駐,人流亦不少,旺丁旺財👍🏻不少知名、特式的食肆亦登陸其中,朋友喜歡中菜,決定試試呢間「小富臨」,門口特別推薦「叫化雞」,咦!又幾吸引喎😍由於時間尚早關係,好處就係可以揀個靚位,呢度嘅裝修環境唔算話好豪華,但係以一間中菜餐廳來講,空間感和環境尚算舒適寬躺👍🏻研究過佢哋嘅餐牌,價錢好親民,特別係而家做緊推廣乳鴿係買一送一,仲有佢哋嘅叫化雞,會送埋個金錘仔🔨俾你,下次再嚟惠顧有半價優惠,幾有噱頭喎😬首先嚟咗嘅係乳鴿,買一送一嘅關係,我哋四個人只需比兩隻嘅價錢($29.8一隻),平均只須$14.9一隻,真係唔食就笨😂最鍾意嘅就係佢將乳鴿分兩邊,食得特別痛快,手口並用,係要咁食先至特別滋味,熱辣辣,又香又入味,必試👍🏻鍾意食點心嘅我,想試多啲款式,呢個雀籠點心拼盤$188,就最啱我,全部都係好特色嘅點心,包括有鮑魚雞粒酥、旋風奶皇包、天鵝榴槤酥、蝦餃、鮑魚燒賣、黑松露野苗餃和鮮蝦菜苗餃,特別係天鵝榴槤酥,除咗造型精緻,栩栩如生之外,榴槤味十足,仲有旋風奶皇包,好味又唔會太甜,全部我都好鍾意😍我最期待嘅主
乳鴿
雀籠點心拼盤
叫化雞
我最期待嘅主角叫化雞終於出場,原來仲有一個簡單而隆重嘅儀式,由我親自主理,輕卜三下,店員會隨之說出祝福的句語,呢個過程帶出好好的氣氛,其他人都笑逐顏開,果然噱頭十足 !
叫化雞
之後店員就幫我們慢慢處理好,過程之中香氣撲鼻,真係聞到都口水流,然後放上枱面讓我們享用,特別係雞肉非常嫰滑,吸收左所有香料嘅精華,油脂油香甘香可口,零舍不同,仲會送埋呢個金錘仔🔨比客人,下次嚟幫襯叫化雞就有半價優惠,計落條數真係好着數👍🏻
小貝浸菜苗
仲有呢個荷花蒸飯$98,小貝浸菜苗$78,飯粒吸收左荷花嘅清香,材料十足,好入味,菜苗濕濕潤潤,清甜可口,配上一口叫化雞, 沾一點醬汁,真係冇得頂🤗
呢個甜品金屋藏鴿$38,造型精緻特別,打開個雀籠,呢啲咪叫做色香味俱全囉😬
正所謂有麝自然香,臨離去的時候,已經高朋滿座,非常旺場,無他嘅,環境好,食物掂,加上服務好,最重要係價錢唔貴,真心推薦比大家👍🏻👍🏻👍🏻
乳鴿
雀籠點心拼盤
小貝浸菜苗
2019-07-30 137 瀏覽
今晚到南昌見客,客人和她的家人帶我到附近新開的V Walk 食dinner, 其實完全無idea有甚麼好吃的,但剛剛見到今天新開張的小富臨,都好多人在等位,大家都覺得可以一試!咦!原來今日乳鴿做緊開業優惠,買一送一,唔使諗即刻order左一隻,再送多一隻,4個人可以enjoy到每人半隻,好正呀!乳鴿好大隻,炸到金黃色,皮不算好脆,但肉質好嫩滑,肉汁非常豐富,味道醃得好入味,真係好好味,非常驚喜葱香燒腩~充满葱的香味,肉質爽滑,頗有咬口!叫化雞~店員俾左個搥我扑開D泥(當然係扑唔開la)然後送左個搥俾我,原來首100名order叫化雞的客人下次帶埋個搥來再order叫化雞可享半價優惠,真係幾開心ga先把加工好的雞用荷葉和泥土包裹好,然後用烘烤的方法製作出叫化雞,所以雞的肉質好鮮嫩,非常juicy! 入口酥爛肥嫩,還有雞肝,雞膶和冬菇在雞的肚中,充滿荷葉的香味,這道江南名吃值得一試!雀籠點心拼盤~有4款咸點和3款甜點,用雀籠盛着點心拼盤既美觀又別緻,打咭一流!原味蝦餃~蝦餃皮好煙韌,蝦肉亦很爽甜和彈牙!鮮蝦燒賣~燒賣好大粒,還有大大隻蝦在上面,好有口感!黑松露野苗餃~野苗加上黑松露好清新!

葱香燒腩~充满葱的香味,肉質爽滑,頗有咬口!

叫化雞~店員俾左個搥我扑開D泥(當然係扑唔開la

原味蝦餃~蝦餃皮好煙韌,蝦肉亦很爽甜和彈牙!

鮮蝦燒賣~燒賣好大粒,還有大大隻蝦在上面,好有口感!

黑松露野苗餃~野苗加上黑松露好清新!

鮮蝦菜苗餃~餃皮非常薄,加埋鮮蝦粒和菜苗非常配合!

旋風奶黃包~瓣開個旋風朱古力包,熱騰騰的流心奶黃即時如火山岩漿湧出,非常美味!

鮑魚雞粒酥~外表好酥脆,有少少似食雞批,相當滋味!

天鵝榴槤酥~ 天鵝嘅身好酥脆, 裏面係好濃榴槤味的餡,又特別又美味!

金屋藏鴿~用個雀籠裝住D鴿好可愛呀
三隻肥鴿亦非常cute!外面是酥皮,裏面是菠蘿蓉做餡,就像食緊鳳梨酥般,幾好味!

小貝浸菜苗~用上湯浸菜心苗,好嫩好新鲜,白蜆雖然不算大隻,但都鮮

荷葉蒸飯~ 配料非常豐富,有雞肉,蝦,冬菇和瑤柱, 再用荷葉包住嚟蒸,所以每一口飯都充滿鮮甜味和荷葉的
  • 乳鴿
  • 叫化雞
  • 雀籠點心拼盤
  • 金屋藏鴿
  • 小貝浸菜苗
2019-07-30 168 瀏覽
南昌站新開咗商場V walk!住係附近既我梗係同友人去睇吓啦 好多好多食肆同各種不同類型商店 行到攰就入咗呢間新派中菜廳 小富臨裝修既摩登又時尚見好多人都嗌乳鴿,原來開業優惠乳鴿買一送一!梗係唔執輸嗌啦熱辣辣新鮮出爐,一開二方便食用 味道啱啱好 唔好話好咸 肉質鮮美多汁 唔錯唔錢五星拼盤蝦餃,鳳眼餃,菜苗餃,燒賣同小籠包 加埋就係五星拼盤啦!款款都好食,不過你問我邊個最推介就係菜苗餃 皮薄餡靚 好少做得咁好食薑茸松露鮮龍蝦(開邊)薑茸同松露係未黎之前係無唸過可以mix埋一齊!當我見到餐牌既時候都懷疑緊究竟會係咩味呢?點知一試就愛上!薑茸加埋松露食落一開頭有種好新鮮同清新既感覺,之後松露既後勁就黎啦 老實講我都唔太形容得到位,想知係咩味就梗係過黎試吓啦講成段都未講主角龍蝦添 大大隻足料 肉質鮮嫩幾甜 個汁咁正都無搶到主角既鮮甜味!掂呀花生苗紫金醬炒蟶子皇友人見到話啲芽菜咁大既,其實係花生苗黎既幾有益身體 好少見出面有得食 呢度見到就嗌咗黎試吓 配合蟶子 配搭都幾新穎 辣辣地咁紅菜頭鹹魚雞粒炒飯鹹魚雞粒炒飯就食得多 加紅菜頭就真係無試過,平時係茶餐廳食呢個飯會好咸同好乾!呢度改良咗之後易入
行到攰就入咗呢間新派中菜廳 小富臨

裝修既摩登又時尚

見好多人都嗌乳鴿,原來開業優惠乳鴿買一送一!
梗係唔執輸嗌啦
熱辣辣新鮮出爐,一開二方便食用 味道啱啱好
唔好話好咸 肉質鮮美多汁 唔錯唔錢

五星拼盤

薑茸松露鮮龍蝦(開邊)

紅菜頭鹹魚雞粒炒飯
鹹魚雞粒炒飯就食得多 加紅菜頭就真係無試過,平時係茶餐廳食呢個飯會好咸同好乾!呢度改良咗之後易入口好多 首先無咁咸啦!賣相又靚 味道仲要健康咗 每粒飯都上咗色 非常均勻

總結,服務味道價錢都屬中上 性價比高
如果黎行新商場既點都要試吓呢間新派粵菜「小富臨」
2019-07-29
2019-07-29 72 瀏覽
今日帶埋一家大細嚟呢到食中菜,除咗一般嘅點心之外,呢度仲有啲少見嘅特色小菜,例如叫化雞同黑胡椒蝦等等。為左氹啲小朋友開心,就order左隻叫化雞,貪佢有得玩又有得食。職員會推架車仔過嚟,請我地用小錘打爛外層。期間職員會講一啲祝福說話,夠曬好意頭。雞肉好香滑,而且份量十足,六個人先啱啱好食得晒。金屋藏鴿脆卜卜,好重奶香,造型好趣緻,小朋友好鐘意!雀籠拼盤有多款點心,包括鮑魚雞粒穌、奶皇包、榴槤酥、蝦餃、鮑魚燒賣黑松露野苗餃同鮮蝦菜苗餃。點心都幾足料,蝦餃入面有啖啖蝦肉,奶皇包既流心餡味道香濃,食到好滿足。而小朋友們就最鐘意食乳鴿,帶起手套,一人一隻乳鴿,好滋味。蔥香燒腩夠晒火候,燒腩外脆內軟,一啲都唔肥膩。小貝浸菜苗,海鮮幾新鮮,味道偏淡,可以解膩。最後嗌左荷花蒸飯,食到超級飽,為今餐畫上圓滿嘅句號。

雞肉好香滑,而且份量十足,六個人先啱啱好食得晒。

金屋藏鴿脆卜卜,好重奶香,造型好趣緻,小朋友好鐘意!

而小朋友們就最鐘意食乳鴿,帶起手套,一人一隻乳鴿,好滋味。

蔥香燒腩夠晒火候,燒腩外脆內軟,一啲都唔肥膩。

小貝浸菜苗,海鮮幾新鮮,味道偏淡,可以解膩。

最後嗌左荷花蒸飯,食到超級飽,為今餐畫上圓滿嘅句號。