2021-05-08 347 瀏覽
✨魚肉燒賣 💰10 (7粒)💫評分: 8/10📝出色辣油🤤燒賣幾彈牙中規中矩, 辣油唔算好辣但好香有細細片嘅炸蒜, 脆脆地好味😋小廚美食 𝕃𝕚𝕥𝕥𝕝𝕖 𝕂𝕚𝕔𝕙𝕖𝕟📍荃灣西樓角路202-216號荃昌中心昌寧商場1樓5A號舖(荃灣🚇B2 出口行6分鐘就到)#littlekitchen #小廚美食 #荃灣美食 #燒賣 #荃灣燒賣 #香港燒賣關注組 #燒賣關注組 #魚肉燒賣 #tsuenwanfood #825food #荃灣黃店 #黃色經濟圈 #黃店 #黃店地圖 #香港人加油 #懲罰黃店 #香港美食 #followforfollow #foodieblog #instadaily #foodporn #hkfoodblog #discoverhk #discoverhongkong #hkfoodie #hkfoodieblogger #hkfoodlover
魚肉燒賣

✨魚肉燒賣 💰10 (7粒)
💫評分: 8/10

小廚美食 𝕃𝕚𝕥𝕥𝕝𝕖 𝕂𝕚𝕔𝕙𝕖𝕟
📍荃灣西樓角路202-216號荃昌中心昌寧商場1樓5A號舖
(荃灣🚇B2 出口行6分鐘就到)

2021-05-04 257 瀏覽
今日幫襯左十元七粒魚肉燒賣及十元两粒嘅脹爆豆卜,佢哋嘅自家醬油味出色,燒賣有啲似細個食嗰種魚肉燒賣,好彈牙😀!個豆卜內釀咗粒類似牛丸,感覺幾得意!兩樣都唔錯!當時見到店主ee整緊餐旦治,料好足,好似屋企整咁,下次再試下😌

個豆卜內釀咗粒類似牛丸,感覺幾得意!兩樣都唔錯!

2021-05-04
2021-04-19 434 瀏覽
👍🏻魚肉燒賣 $10/7粒燒賣好有魚味,夠彈牙推薦落辣油🌶!!!辣油係老闆娘秘製混左炸蒜,少少麻辣好惹味🤤👍🏻正到想要老闆娘再落多啲😛!味道:9/10性價比:8/10-📍#小廚美食荃灣西樓角路202-216號荃昌中心昌寧商場1樓5A號舖
👍🏻魚肉燒賣 $10/7粒
燒賣好有魚味,夠彈牙
推薦落辣油🌶!!!
辣油係老闆娘秘製
混左炸蒜,少少麻辣好惹味🤤👍🏻
正到想要老闆娘再落多啲😛!
味道:9/10
性價比:8/10

📍#小廚美食
荃灣西樓角路202-216號荃昌中心昌寧商場1樓5A號舖

2021-04-18
2021-04-12 388 瀏覽
見到荃灣友社交平台page成日推介忍唔住終於買咗返去試老闆娘會教你兩隻糭分別要蒸幾耐食鹹肉糭最怕唔夠料送糯米但睇相都知道好足料啦!味道啱啱好!係可以唔使點豉油!另外斑斕水晶粽真係好特別好香香港應該好少揾到斑斕味嘅水晶粽紅豆餡料唔會太甜!真心好好食!
見到荃灣友社交平台page成日推介
忍唔住終於買咗返去試
老闆娘會教你兩隻糭分別要蒸幾耐
食鹹肉糭最怕唔夠料送糯米
但睇相都知道好足料啦!
味道啱啱好!係可以唔使點豉油!
另外斑斕水晶粽真係好特別好香
香港應該好少揾到斑斕味嘅水晶粽
紅豆餡料唔會太甜!
真心好好食!
鹹肉糭
斑斕紅豆餡料水晶粽
鹹肉糭
斑斕紅豆餡料水晶粽
2021-03-30 246 瀏覽
💬:⁣⁣⁣⁣ 黃姨姨打理既家庭式小食店~⁣⁣⁣⁣依間小食店係由一個姨姨打理,入面有各款小食,款式都係比較簡單既家庭小食,而且價錢都非常平民價!我見佢仲有唔係邊度都有嘅銀針粉賣,不過位置就有少少隱蔽,所以得閒經過都可以去試下!⁣⁣▫️馳名鹹牛肉蛋治⁣ ($15)即叫即炒,蛋好滑而且餡料都好足,不過如果麵包可以烘底就會更加好食😋⁣,依個價錢依個質素,其實好抵食!
💬:⁣⁣⁣⁣ 黃姨姨打理既家庭式小食店~⁣

▫️馳名鹹牛肉蛋治⁣ ($15)
2021-03-29 214 瀏覽
街坊系列 – 小廚美食💛一間非常隱世既荃灣小店😍就算住係荃灣既朋友都未必知🧐主要照顧附近返學既小朋友👦🏻👧🏻用相宜既價錢餵飽佢地💰------------------------------環境: 真係非常小店只做外賣🥡眼見非常企理乾淨亦有大量文宣同吉祥物🐶🐷買完係門口食都覺得舒服🥰------------------------------食物: 燒賣($10/7粒)燒賣口感中規中矩👌🏼比一般既彈牙🦷食落亦無麵粉味魚肉味亦唔出🈴合格以上但重點要介紹返佢個麻辣油🌶️非常香既花椒既麻香😙辣度輕微🤏🏼唔會搶走食物本身個味入面仲有D類似炸蒜既脆脆🧄小編不才🥺食唔出係咩黎------------------------------服務: 小編可能去得唔合時😦感受唔到網上講既老闆熱情🥲只感受佢好忙🙈想快啲完成交易之後去忙其他野咁😵------------------------------環境: 6 /10食物: 5.5 /10服務: 5 /10地址: 荃灣西樓角路202-216號荃昌中心昌寧商場1樓5A號舖人均消費: $10 - $ 20
街坊系列 – 小廚美食💛
環境: 真係非常小店
只做外賣🥡眼見非常企理乾淨
亦有大量文宣同吉祥物🐶🐷
買完係門口食都覺得舒服🥰

食物: 燒賣($10/7粒)

燒賣口感中規中矩👌🏼

食物: 5.5 /10
服務: 5 /10

人均消費: $10 - $ 20
2021-03-15 259 瀏覽
今日特登帶個朋友去試下個藥膳燒賣,點知個老闆娘語氣差到俾錢買難受搞到個朋友試都唔想試,我知依家你地好出名唔休做,但都唔需要對人咁唔友善掛平心而論,個藥膳燒賣係不錯嘅,有食到明顯藥材味,同係豬肉燒賣唔係一般嘅麵粉燒賣,12蚊4粒算係價格合理,本身想買埋銀針粉,但係真係個態度差到唔想留多1秒。所以唔會有下次,試左一次就算啦真係。

所以唔會有下次,試左一次就算啦真係。
2021-02-20 409 瀏覽
都係睇Youtuber 介紹先知道呢間咁街坊感既小食店🏙 雖然店面比較小比較平凡😅 但原來燒賣試落真係有驚喜 🎉⭐️ 魚肉燒賣 🐟⭐️ 藥膳燒賣 🎋值得一讚既係佢既燒賣好有口感👍🏻 食落好彈牙🤪 比起房間充滿粉狀口感既相差得遠😍 魚肉口感雖然魚味唔重🐠 但感覺都係有誠意的💕 反而藥膳燒賣超驚喜😋 味道好似食緊人蔘雞湯咁🍲 淡淡然既藥材味好似為街頭小時加上一份滋補感 ☺️⭐️ 迷你生煎包 🍔順便試埋佢既生煎包🍞 即叫即煎 包皮唔會太厚 咬落去都幾Juicy🤩

⭐️ 魚肉燒賣 🐟
⭐️ 藥膳燒賣 🎋
迷你生煎包

⭐️ 迷你生煎包 🍔

迷你生煎包
2020-12-29 654 瀏覽
之前睇youtuber推介左幾間好味燒賣, 今日出關就立即去幫襯下. 位置向荃灣西樓角路202-216號荃昌中心昌寧商場1樓5A號舖, 由地鐵站荃豐中心方向一路向前行, 再通過華都商場, 荃昌昌安商場之後果個就系昌寧商場, 舖頭系地鐵果層, 唔使出商場, 向商場邊近玻璃隔離條橫街巷仔行入個角落就系. 果日去到前面都有三個人買緊, 佢地買燒賣同銀針粉. 魚肉燒賣$10/7粒, 因為要試真d又唔知下次幾時先黎, 就買左$20/14粒,   所以就買多少少慢慢食. 重點系為左試真味, 我走左任何豉油同醬汁. 返到屋企仲熱熱地, 一打開有陣好香魚味, 無港任何調味豉油漿什, 咬落去幾淋中帶煙韌, 仲有魚味, 真系幾唔錯. 佢仲可以買番去自己整黎食$32/24粒. 望下仲有藥膳燒賣晤知咩味, 下次要試下其他美食.

2020-12-26
  • 魚肉燒賣
2020-12-23 476 瀏覽
一間位於荃昌中心嘅家庭式小食店,佢呢度淨係買嗰啲小食同埋飲品,今次因為上網睇到有YouTubeer介紹過佢,話呢度嘅燒賣係荃灣最好食嘅,咁我當然要過嚟試一試佢啦!-佢位置十分偏僻啊,若果唔係太熟荃灣嘅話都有啲難搵,而我成日經過,但係冇留意到呢個位置!今次我就試咗佢兩款燒賣,一款係普通魚肉燒賣(10/7粒),而另一款就係藥膳燒賣(12/4粒)。-魚肉燒賣非常之有口感,食落去煙煙韌韌,同出邊嘅有少少唔同,而你話魚味嘅話我又唔係話覺得太重,反而配合埋佢嘅辣椒油係超級好食,辣椒油有少少辣,但麻香味比較重。你都可以係到買佢哋嘅秘製辣椒油!記得一定要配合埋佢哋嘅辣椒油!-另外藥膳燒賣,有淡淡的藥材味,如果你配合埋佢哋嘅秘製辣椒油嘅話,一定會更加好食😋呢一間嘅燒賣真係要推薦比大家!
魚肉燒賣

記得一定要配合埋佢哋嘅辣椒油!
呢一間嘅燒賣真係要推薦比大家!
2020-12-23 468 瀏覽
放工去完荃灣地鐵站交收, 咁凍, 決定行荃豐既一連串商場返屋企。先去四川風味買明天LUNCH, 然後經過勁出名既小廚美食, 見到仲開緊, 即刻飛奔去買傳聞中勁出名既燒賣, 仲見到有玻璃魷魚, 好想食呀! 於是又買埋返去加餸! 店員態度超親切, 因為燒賣我諗住買返屋企食, 於是問佢有冇個杯有冇蓋, 佢話冇, 不過會幫我放好D。之後我記得好多人都推介佢地個辣醬, 我問店員係咪可以加好出名既辣醬, 佢話係呀! 我地D 辣醬好好食架, 唔辣架, 係麻! 於是就俾左好多辣醬我! 另外我揀玻璃魷魚要咩汁時, 本來想試沙嗲汁, 不過店員誠推咖哩汁, 話食得辣既就食咖哩汁啦! 好! 就試啦! 小廚美食店面雖小, 但藏有好多美食同良心, 呢D 係小店蓋不住的光榮。傳聞中勁好食既麻辣醬係有得賣既! 返到屋企, 急不及待即刻開黎食!店員真係放得好好, 返到屋企冇漏到!藥膳燒賣首先真係要講下個辣醬先, 真心唔太辣, 不過係麻, 但有好多脆脆野, 我食唔到係咩, 但係真係好好食。藥膳燒賣唔係藥材味, 食落裡面絕對唔係粉, FEEL 到係肉。加埋個甜豉油, 一路食, 一路心中默默點頭! 食完燒賣後, 老公仲將個汁

傳聞中勁好食既麻辣醬係有得賣既!

返到屋企, 急不及待即刻開黎食!
店員真係放得好好, 返到屋企冇漏到!

藥膳燒賣
食完燒賣後, 老公仲將個汁用黎食餃子, 可見佢幾咁欣賞。

玻璃魷魚
個咖哩汁真係幾辣, 但好濃, 見到魷魚面既咖哩漿! 超正!
魷魚一咬即開, 唔會韌。
有魷魚身同鬆! 夾埋個咖哩汁, 好滿足!
玻璃魷魚

聽講銀針粉都出名, 下次會試埋!
支持小店! 💛
2020-12-22
2020-11-25 491 瀏覽
《 荃 灣 必 食 燒 賣 》我諗好多荃灣人都有食過哩間上過『 香港燒賣關注組 』嘅燒賣。$10/7粒 燒賣黎講,其實佢嘅燒賣唔算話特別好味。但有咩令佢成為大家嘅寵兒?就係佢個醬料!首先佢用甜豉油加埋落燒賣到本身就已經好夾,再加上佢個『自家製辣醬』令佢個味道更昇華。因為佢個辣醬除左有辣椒,仲落埋花椒,炸蒜同蝦米,辣香味好出但又唔會太過辣,好過癮!我食完後都買左支辣醬返去呀 ($60) ~😋
《 荃 灣 必 食 燒 賣 》
2020-11-22
介紹一下高手在民間😍之前見報章介紹過,專程而來,終於試到好岀名嘅濃湯銀針粉🥰 $26 咁大碗,好掋呀👍🏼,個湯係無味精嘅,好温暖嘅愛心💗濃湯,每一啖都暖到入心,味道夠濃,喺煲咗好多個鐘嘅心血同精華,而且配上銀針粉,好夾呢,簡單嘅食材,都會煮到咁好食嘅😋好值得嚟試,推介推介。有家嘅感覺,好有人情味,店主呀姨同我哋親切介紹食物,感受到她對煮食嘅熱情❤️同對客人嘅服務態度😻近年嚟好少有咁好嘅店主,嗰然係小店先有嘅風情。再叫咗個必食嘅沙爹牛肉包 $18好好味😋有十分,個沙爹係秘製醬汁,味道喺好似食緊高級串燒沙爹牛肉,嗰牛肉好嫩滑,夾住外脆內軟嘅麵包,哇,沙爹醬汁入哂味入個飽到,必食😍
介紹一下高手在民間😍
之前見報章介紹過,專程而來,

終於試到好岀名嘅濃湯銀針粉🥰
味道夠濃,喺煲咗好多個鐘嘅心血同精華,

再叫咗個必食嘅沙爹牛肉包 $18
好好味😋有十分,個沙爹係秘製醬汁,
味道喺好似食緊高級串燒沙爹牛肉,
嗰牛肉好嫩滑,夾住外脆內軟嘅麵包,
哇,沙爹醬汁入哂味入個飽到,必食😍

2020-11-01
  • 沙爹牛肉包
  • 濃湯銀針粉
2020-10-04 1090 瀏覽
從小便住荃灣區多年,卻不知道「小廚美食」,直到看到網上一條短片介紹荃灣美食的專訪才得知。小店只有老闆娘一人親力親為,即叫即煮,特色美食是濃湯銀針粉(HK$26)和沙嗲牛肉包($18),濃湯味道有點像雞湯加點藥材(吃不出加了甚麼,是秘方吧!吃完不口乾,相信是沒有加味精。)配搭銀針粉的口感很特別,因為銀針粉不會變稔但又會掛湯,其次還可以選烏冬。沙嗲牛肉聽老闆娘介紹是用了自制的沙嗲醬醃制,沙嗲的香味帶點果香,牛肉非常之修味,也沒有吃到那種被梳打粉[那]到沒有任何味道的情況,麵包是熱的,有特地烘熱,好貼心!性價比超高,老闆娘態度親切有禮,非常值得支持的良心小店!

性價比超高,老闆娘態度親切有禮,非常值得支持的良心小店!

沙嗲牛肉包
2020-09-30
沙嗲牛肉包
2020-04-22 1810 瀏覽
疫情前鍾意坐低喺餐廳慢活+hea呢排買多左外賣終於有機會試金黃姨姨經營嘅小店!呢間小店好有媽媽的味道!飽d有兩餸飯啦銀針粉花雕雞米小食有自家製各式三文治沙嗲牛包魚蛋燒賣腸粉(未試過不過聽講蛋牛治超好食!)嚟到呢度就好似阿媽即刻入廚房煮比你食咁價廉又物美 食兩餸飯仲有姨姨親自煲嘅湯送😍小店喺荃昌最盡頭個商場唔係喺好多餐廳果面而喺時裝果面位置有d 隱蔽好易比人忽略不過姨姨真係好黃!親身行過街 又支持醫護同手足小朋友成個鋪面都係文宣義賣品停咗課之後少咗好多學生仔幫襯買飯買小食希望大家多多探望懲罰呢間隱藏良心小店!(營業時間1130-1930 週日休息)
疫情前鍾意坐低喺餐廳慢活+hea
呢排買多左外賣
終於有機會試金黃姨姨經營嘅小店!
呢間小店好有媽媽的味道!
飽d有兩餸飯啦銀針粉花雕雞米
小食有自家製各式三文治沙嗲牛包魚蛋燒賣腸粉
(未試過不過聽講蛋牛治超好食!)
嚟到呢度就好似阿媽即刻入廚房煮比你食咁
價廉又物美 食兩餸飯仲有姨姨親自煲嘅湯送😍
小店喺荃昌最盡頭個商場
唔係喺好多餐廳果面而喺時裝果面
位置有d 隱蔽好易比人忽略
不過姨姨真係好黃!
親身行過街 又支持醫護同手足小朋友
成個鋪面都係文宣義賣品
停咗課之後少咗好多學生仔幫襯買飯買小食
希望大家多多探望懲罰呢間隱藏良心小店!
(營業時間1130-1930 週日休息)