2020-09-06 878 瀏覽
今日去左觀塘搵食,美中不足係落雨。呢間真係好有驚喜,不過個位有點兒隱瞞,唔拉開度門都唔知佢係間餐廳。當你見到呢個M&M 紅色朱古力,就證明你揾啱左地方喇。入到去真係好似返去十幾廿年前咁,返小學嗰時嘅格局,如其名小時光。好欣賞佢呢個好簡單又好有氣氛嘅裝修,我覺得好似返緊學而放緊食晏時間。水同汁醬係自助形式,水只有冰水,如果要熱水就要問店員攞。野食我叫左麻辣雞絲伴麵+蘋果綠茶。伴麵好有驚喜係綠色嘅菠菜麵。份量正常,辣道啱啱好。不過如果綠茶可以走甜就好喇~仲有其他野想試,個人好鍾意呢間餐廳。疫情限聚令關係,人唔多,所以靜靜地,成個環境係舒服,唔嘈。大家都可以黎試下,揾返兒時小學讀書嘅時光。
今日去左觀塘搵食,美中不足係落雨。

呢間真係好有驚喜,不過個位有點兒隱瞞,
唔拉開度門都唔知佢係間餐廳。
當你見到呢個M&M 紅色朱古力,
就證明你揾啱左地方喇。

入到去真係好似返去十幾廿年前咁,
返小學嗰時嘅格局,如其名小時光。
好欣賞佢呢個好簡單又好有氣氛嘅裝修,
我覺得好似返緊學而放緊食晏時間。

水同汁醬係自助形式,水只有冰水,
如果要熱水就要問店員攞。

野食我叫左麻辣雞絲伴麵+蘋果綠茶。
伴麵好有驚喜係綠色嘅菠菜麵。
份量正常,辣道啱啱好。
不過如果綠茶可以走甜就好喇~

仲有其他野想試,個人好鍾意呢間餐廳。
疫情限聚令關係,人唔多,所以靜靜地,
成個環境係舒服,唔嘈。

大家都可以黎試下,揾返兒時小學讀書嘅時光。
2020-08-03
5 分鐘 (堂食)
2020-09-04 817 瀏覽
望住佢嘅門口,有種就快要坐‘時光機’嘅感覺。一推門........我中學時期嘅回憶返嚟喇。尤其我呢啲喺課室入面食晏嘅,感覺良多。搵好位,決定食乜之後,就去課室最入個位置(水吧前)落單。落單是要說國語的。唔識講?冇問題,指住menu ‘呢個,呢個‘都得㗎。🍜蕃茄牛肉麵台灣麵當然要揀牛肉麵。牛肉唔韌,唔‘鞋口’。湯底唔錯,蕃茄味唔會蓋過哂啲牛味。佢嘅麵同平時一般嘅唔同,麵質比較‘林’,似烏冬。🙂炸花枝丸夠爽口,夠哂熱,即炸,小心燙口呀🙂香酥雞塊好大碟,件件都好大塊!見到嗰下係唸‘伴汽水或啤酒就一流’。由於份量多,食唔哂嘅,打包返屋企慢慢嘆🥤梅子綠茶造型特別,但唔係得個樣。酸酸哋,解渴又好味!去開觀塘嘅,唔一定要幫襯大商場同連鎖店。

🍜蕃茄牛肉麵

🙂炸花枝丸
夠爽口,夠哂熱,即炸,小心燙口呀

🙂香酥雞塊

🥤梅子綠茶
造型特別,但唔係得個樣。酸酸哋,解渴又好味!

去開觀塘嘅,唔一定要幫襯大商場同連鎖店。

裝修幾得意,但好大塵唔係好敢掂d漫畫😅嘢食真係好一般,份量又細,塊豬扒太薄炸到硬曬,食到個嘴損左加埋小食,百幾蚊一個人,都係食唔飽😂觀塘咁多台灣嘢,呢度去一次夠嚕。
裝修幾得意,但好大塵唔係好敢掂d漫畫😅
嘢食真係好一般,份量又細,塊豬扒太薄炸到硬曬,食到個嘴損左
加埋小食,百幾蚊一個人,都係食唔飽😂
觀塘咁多台灣嘢,呢度去一次夠嚕。
2020-08-30 638 瀏覽
好耐無黎過⋯本身擔心會唔會排長龍⋯點知無乜人⋯可能12點幾算早掛🤷🏻‍♀️今次食覺得有啲失望⋯同以往一樣都係出面落單⋯但服務態度麻麻⋯而且上次同今次都想叫香腸蛋餅⋯但兩次都無⋯⋯佢個魯肉醬係ok gei.. 但啲餸就好一般⋯⋯而佢個麻辣雞絲冷麵⋯都唔知原來個麻辣醬同雞絲係分開上⋯以為佢煮埋一齊⋯我覺得分開上差好遠⋯而且雞絲比較鞋⋯飲品都係一般啦⋯而且又係無我想叫個個黑糖薑母奶茶⋯😪 所以就有啲失望⋯男朋友仲話唔會再黎⋯🤷🏻‍♀️
好耐無黎過⋯本身擔心會唔會排長龍⋯

台南鹽水意麵餐
2020-08-30
午餐
2020-08-22 511 瀏覽
想回味下兒時讀書時代哩間工廠大廈內小CAFE就最適合”小時光”去到門口已經好有懷舊課室門外的裝潢店內係兒時課室既木枱木凳,仲有好多陳舊擺設、模型、漫畫書 滿滿懷舊文青氣息餐廳係自助形式 要行去櫃檯買餐 食完要自己清理餐盆 紅燒牛肉麵牛腩淋 有牛筋 似刀削麵但有D韌 湯較濃味 台式滷肉便當(雞翼、豆干、蘿蔔、海帶、豬耳、滷蛋)一個少少既餐就可以試到不同種類滷味滷得好入味 有魯肉撈飯又唔算太油總括: 價錢合理 味道一般 可以一試
想回味下兒時讀書時代
哩間工廠大廈內小CAFE就最適合”小時光”
去到門口已經好有懷舊課室門外的裝潢
店內係兒時課室既木枱木凳,仲有好多陳舊擺設、模型、漫畫書
滿滿懷舊文青氣息
餐廳係自助形式 要行去櫃檯買餐 食完要自己清理餐盆

牛腩淋 有牛筋 似刀削麵但有D韌
湯較濃味

台式滷肉便當
(雞翼、豆干、蘿蔔、海帶、豬耳、滷蛋)
一個少少既餐就可以試到不同種類滷味
滷得好入味 有魯肉撈飯又唔算太油

總括: 價錢合理 味道一般 可以一試
👫#懲罰黃店系列 #PatronizeYellowShop#ourfoodstoryhkYellowEconomicCircle-難得出觀塘,行完街就搵下去食邊間黃店✨ 見呢間餐廳環境係班房佈置,有好多打卡位,仲要係台灣菜,連餐具都係用木顏色筆改造而成👾 咁特別又係黃店,一定要去試下🙆🏻‍♀️一一一一一一一一一一一一一一#台灣滷肉飯套餐 <$58>嗌咗多汁,啲滷肉汁用嚟撈飯食一流🥢滷肉半肥瘦,好有台灣嘅味道呀雞翼好鬆軟,一咬就骨肉分離,仲超入味٩꒰ ˘ ³˘꒱۶豬耳爽口,配菜夠軟稔,青瓜食落酸酸甜甜好開胃,真心成個餐都有驚喜💖.#台灣三杯雞便當 <$60>雖然賣相平凡,但食落一啲都唔簡單✨味道好有住家飯嘅感覺,雞肉夠嫩滑又入味♪(´ε` )無咩多餘嘅調味料,麻油已經令成個飯夠味🍴.#美祿恐龍 <$20>即係美祿加入美祿粉同朱古力波波,飲落比較淡味,無咩特別🤔不過係用實驗室器皿嚟裝住,好特別呀🌼.#黑糖奶茶 <$28>飲落同出面差唔多,珍珠彈牙,黑糖夠濃又唔會太甜ʕ •ᴥ•ʔ一一一一一一一一一一一一一一👾驚喜指數:❗️❗️❗️ ❗🔙
👫
#懲罰黃店系列 #PatronizeYellowShop
一一一一一一一一一一一一一一
#台灣滷肉飯套餐 <$58>
嗌咗多汁,啲滷肉汁用嚟撈飯食一流🥢
滷肉半肥瘦,好有台灣嘅味道呀
雞翼好鬆軟,一咬就骨肉分離,仲超入味٩꒰ ˘ ³˘꒱۶

#台灣三杯雞便當 <$60>
雖然賣相平凡,但食落一啲都唔簡單✨
味道好有住家飯嘅感覺,雞肉夠嫩滑又入味♪(´ε` )
無咩多餘嘅調味料,麻油已經令成個飯夠味🍴

#美祿恐龍 <$20>
即係美祿加入美祿粉同朱古力波波,飲落比較淡味,無咩特別🤔
不過係用實驗室器皿嚟裝住,好特別呀🌼
#黑糖奶茶 <$28>
飲落同出面差唔多,珍珠彈牙,黑糖夠濃又唔會太甜ʕ •ᴥ•ʔ

一一一一一一一一一一一一一一
👾驚喜指數:❗️❗️❗️ ❗
🔙翻撻指數:❗️❗️❗️❗️
(5個❗️最高)
2020-08-07 488 瀏覽
台式魯肉飯便當 $53味道正常,魯汁較稀,可再濃厚少少,油脂多d,撈飯再好食d!配菜整體夠淋,可以再浸耐d入味d。份量多。夜市香酥雞便當 $53都有肉汁同脆口,配上辣粉,有夜市味道,雞扒調味上可以再好d,再多汁香滑d既雞扒會更有台式既感覺!薯餅起司蛋餅 $40有少少驚喜,蛋餅加薯餅有外軟內脆感,再加芝士有少少濟,如果蛋餅皮可以再煎多陣就更好。。📍位置少難揾,要入停車場,再搭𨋢。📍9點就閂門,早少少去會好d
台式魯肉飯便當 $53

夜市香酥雞便當 $53

薯餅起司蛋餅 $40

📍位置少難揾,要入停車場,再搭𨋢。
📍9點就閂門,早少少去會好d
2020-04-08
  • 薯餅起司蛋餅
2020-08-03 312 瀏覽
💛 #黃色經濟圈 釣完蝦行左一陣就去左呢間有啲難搵嘅黃店Cafe~🎗餐廳做足防疫措施除左會量體溫同洗手外仲提供小紙袋比客人裝住口罩👍🏻🍴台式滷肉飯便當($58)滷肉飯唔算好食~只係合格水平唔算話太香~😣開頭以為只係配一兩款滷水但原來係成個滷水拼盤咁😋份量都幾多滷得尚算入味有我鍾意食嘅海帶❤️餐飲方面叫左美祿恐龍都係第二次試~餐廳係分開上比客人自己沖不過我就覺得冇乜特別😛🍴麻辣牛肉麵($60)牛肉麵個麵質有啲似拉麵質地我個人就吾特別鍾意但牛肉整到好冧幾好食😋湯底唔夠濃但都夠辣~野飲方面就叫左珍珠奶茶同樣係分開上~奶茶本身幾香幾好飲但珍珠就冇乜咬口🥺餐廳裝修設計就好似回到中小學嘅時光~連餐枱都係學生枱感覺復古又特別~👍🏻另外餐廳設有寄賣物品大部分都係抗疫用品/支持運動用品💛📍 小時光 (觀塘)觀塘興業街18號美興工業大廈A座1樓C室
💛 #黃色經濟圈

🍴台式滷肉飯便當($58)
🍴麻辣牛肉麵($60)

📍 小時光 (觀塘)
觀塘興業街18號美興工業大廈A座1樓C室
踏入店鋪就好似坐上時光機,回到從前...一開門就係小時候上堂既枱枱櫈櫈,絕不陌生,再加上林林總總嘅玩具、漫畫書、電視機📺、擺設、屏風等等,相信好多食客都會有共鳴🥰😎😉餐廳以自助形式,客人到前台購買,待提示機響起就可以到水吧位提取用餐!🍜紅燒牛肉麵($60)主打台灣食品,當然必試牛肉麵啦。湯底好濃,牛肉牛筋都都好軟綿,又唔會痴牙👍麪條有點特別,好似上海粗面,但就笠身少少,不過有彈性有𡁻口,食落唔錯🍡炸花枝丸($35/5粒)即叫即炸,薄薄炸粉,彈牙,小心食唔係會熱親👅🍗香酥雞塊($50)大大碟,雞塊亦都大大件,不過比較乾身,食兩件已經飽🥛黑芝麻Latte ($35)🥤梅子綠茶($28)野飲類別都算多,飲料既器皿都好精美。揀左2款有d特色嘅野飲試試,latte 較淡不過黑芝麻味幾重,要攪勻飲,唔係就會漏晒d芝麻係杯底。梅子綠茶帶有些少酸味味,幾解渴同開胃😋
踏入店鋪就好似坐上時光機,回到從前...

🍜紅燒牛肉麵($60)

🍡炸花枝丸($35/5粒)
即叫即炸,薄薄炸粉,彈牙,小心食唔係會熱親👅
🍗香酥雞塊($50)
大大碟,雞塊亦都大大件,不過比較乾身,食兩件已經飽

🥛黑芝麻Latte ($35)🥤梅子綠茶($28)
話說呢間我係幾年前已經想食,而最近屋企人話想食台灣野,咁就話想試呢間~所以就去左食啦⠀⠀🍱古早味滷排骨便當🍖 $58⠀❁ 其實佢真係滷得好入味,其實我仲even食到有腩汁味😋個汁真係勁香勁濃郁,啱晒我呢啲重口味嘅人🥰⠀❁ 其實本身以為佢係炸豬扒然後淋上一啲滷水汁咁, 雖然佢係炸豬扒,但佢應該浸淫左喺個滷水汁度一段時間啦,所以肉質不免有少少柴...⠀❁ 然而我覺得最加分嘅位係佢有啲滷水汁嘅菜喺側邊同埋佢落咗啲韓式豆瓣醬係滷排骨嘅面🤩啲菜好fresh,同時都好有滷水汁味,令到成個飯冇咁乾同冇咁寡~而佢個豆瓣醬係似喺韓國食燒肉嗰隻,又唔會好辣,同埋同滷排骨都match!一啲都唔漏👍🏻⠀⠀🍱台式滷肉飯便當 🍚$58⠀❁⠀勁多餸!有滷水雞翼、滷水蛋、滷水豬耳、滷水豆乾等🤩⠀❁我覺得味道不過不失~同普通滷水雞翼、滷水豬耳差唔多~無咩特別,但勝在夠多~滷肉飯都好食😋⠀❁⠀但媽媽就覺得啲飯有少少過稔身🍚⠀⠀🍱夜市香酥雞便當🐔 $58⠀❁ 三個飯入面最好食就係佢!個雞扒好大塊同埋真係炸得勁香脆😍⠀❁ 個炸漿都唔錯,有應有嘅鹹味,亦唔會過油⠀❁ 雞扒方面入面都好juicy, 而且肉質都唔柴🤩⠀⠀Overa

🍱古早味滷排骨便當🍖 $58⠀

🍱台式滷肉飯便當 🍚$58⠀
❁⠀勁多餸!有滷水雞翼、滷水蛋、滷水豬耳、滷水豆乾等🤩⠀
❁⠀但媽媽就覺得啲飯有少少過稔身🍚⠀

🍱夜市香酥雞便當🐔 $58⠀
❁ 個炸漿都唔錯,有應有嘅鹹味,亦唔會過油⠀
❁ 雞扒方面入面都好juicy, 而且肉質都唔柴🤩⠀

Overall就覺得普通中等,未到驚艷~同埋覺得服務方面都真係幾自助🙈 自助落單又自助捧餐咁🙈 ⠀
最緊要係,平日抵好多!上次公眾假期去食,個餐就冇包餐飲.... 但原來平時係包嫁!聽聞佢啲凍黑糖奶茶都唔錯嫁~如果試,我建議大家可以平日lunch time黎試😆⠀
古早味滷排骨便當
台式滷肉飯便當
夜市香酥雞便當
2020-07-01
古早味滷排骨便當
夜市香酥雞便當
2020-07-07 258 瀏覽
環境以懷舊課室做裝潢,有埋明星簽名,係幾特別。夜晚一個飯/麵,吾包飲品約$60-70, 吾貴,但係的確吾好食。叫左排骨飯($55), 但係飯太濕完全黐埋,排骨(其實是豉油蒸豬排)都幾乾,普通人係屋企煮分分鐘更好食。以觀塘來說,相同價位但食物質素好既選擇好多,不太值得一試適合幾個朋友聚會,但食物質素好一般,而服務全自助。

適合幾個朋友聚會,但食物質素好一般,而服務全自助。
2020-07-07
2020-07-03 255 瀏覽
因為太想紅燒牛肉麵了,昨天才去觀塘五月星吃完,今天又吃了小時光的紅燒牛肉麵,每天經過都好多人來吃,想說應該不會太差吧!殊不知!完全不行😅雖然牛肉牛筋給我超多的,但肉沒有入味,湯感覺像泡麵湯底,麵條不好吃,可能我自己煮還比較好吃,只是買牛肉很貴😅還要熬湯,自己煮不划算!畢竟台灣隨處都有好吃的牛肉麵,香港的台式餐廳真的沒法比較,還是等疫情好轉回台灣吃吧!加湯加麵不用錢,但我也沒加過🤣🤣🤣所以這就是為什麼我來香港四年都不吃台式餐廳的原因,因為絕對不會有台灣正宗好吃
外賣自取
2020-06-26 393 瀏覽
呢個地方好靚😍😍😍😍用課室桌椅嘅概念真係好有特色🤩同埋好多童年回憶👧🏻👦🏻<麻辣雞絲冷麵🌶>冷麵好特別係綠色嘅 雞絲又多 配上少少辣醬好惹味😋😋蘋果綠茶好fresh🍎🍵<台式醉雞涼麵套餐>開頭睇落個麵好似好dry 但其實係要將醉雞汁倒落涼麵搞勻食🌀一d都唔dry🤤而且個醉雞好夠味👍🏻一開頭望落d雞硬硬地好似石頭咁🗿食落好嫩好滑起初望到隻杯勁似天仁茗茶d紙杯 但原來係玻璃杯 好靚呀😍後面隻杯以為係熱飲 但其實係凍嘅玫瑰咖啡拿鐵🧊🌹☕️仲有對筷子✏️✏️真係好有心思裝修到用具 都好有特色食物份量都好多 值得再食👍🏻👍🏻👍🏻
呢個地方好靚😍😍😍😍

裝修到用具 都好有特色
食物份量都好多 值得再食👍🏻👍🏻👍🏻
2020-06-26
台式醉雞涼麵套餐
今次試台灣嘢!!!✨雖然地點唔太方便亦都位於工業區,但餐廳同外面係兩個世界😋餐廳裡面既擺設同裝修都好有風格!懷舊又充滿校園味道☺️📚🖍連餐具都好可愛 係動物風😆記住去睇吓義賣區😌💛👏🏻——————————————————————《麻辣雞絲冷麵+桃茶》麻辣醬汁香又唔會太辣😌但個人認為麵質有啲爛,而且雞肉都有啲*鞋*🙈桃茶好飲🍹😍唔會太甜👍🏻《麻辣牛肉麵+黑糖珍珠奶茶》麻辣麵香👍🏻但麵質都係偏腍🙈珍珠奶茶好飲,黑糖奶茶好香唔太甜,而且珍珠彈牙🥰
今次試台灣嘢!!!✨
雖然地點唔太方便亦都位於工業區,但餐廳同外面係兩個世界😋
餐廳裡面既擺設同裝修都好有風格!懷舊又充滿校園味道☺️📚🖍
連餐具都好可愛 係動物風😆
記住去睇吓義賣區😌💛👏🏻
——————————————————————
《麻辣雞絲冷麵+桃茶》
麻辣醬汁香又唔會太辣😌
但個人認為麵質有啲爛,而且雞肉都有啲*鞋*🙈
桃茶好飲🍹😍唔會太甜👍🏻

《麻辣牛肉麵+黑糖珍珠奶茶》
麻辣麵香👍🏻但麵質都係偏腍🙈
珍珠奶茶好飲,黑糖奶茶好香唔太甜,而且珍珠彈牙🥰
麻辣牛肉麵
2020-06-22
午餐
2020-06-24 152 瀏覽
早已聽聞過有間台式工廈餐廳嘅台式料理好正,今日難得放假,就出下街搵美食啦。 咁哩間餐廳雖然係工廈,但有別於其他工廈餐廳,唔洗行好多層樓梯就到間店鋪,而且裝修精美,貼滿曬文宣,好有香港嘅特色至於野食方而,佢地主打嘅肉燥飯,鹽酥雞可以講話係必點嘅野食,肉燥俾得唔輕手,撈飯食一流而佢地鹽酥雞即叫即炸,好香口,味道又適中,停唔到口。 其他野食例如蛋餅都係一個唔錯嘅菜式一家可以點黎食,超有蛋香,超好吃 最重要嘅係,價錢相當親民,一個set都係50蚊左右就有交易,整體黎講,係一個唔錯嘅台式料理,大家不妨可以值得一戰