餐廳: 小曼谷泰國美食 (南角道)
資訊:

2024-03-05 20 瀏覽
一場嚟到九龍城 當然要食泰國嘢啦基本上每次都會嚟幫襯小曼谷因為又近地鐵站又抵食 而且店員都好親切就算唔係約朋友食買返屋企加料一樣正海南雞 要咗半隻 最鍾意佢地嘅外賣一啲都唔hea有朵兒是回憶紫色嘅花海南雞醃得入味之餘 雞肉亦都好滑仲跟兩兜秘製海南雞甜辣醬添秘製滷水豬手煲厚厚嘅豬皮炆到好腍 係食緊骨膠原嘅感覺豬手已經吸晒滷水嘅味道 份量好多啖啖肉仲配埋滷水蛋同埋酸菜 完全係好好下飯底下仲有幾條菜心添 完全係吸收晒滷水嘅精華黃咖喱牛腩啲牛腩炆到好腍好入味個咖喱汁真係好好食 好重椰香味仲有就係個薯仔 真係同咖喱係好拍檔
一場嚟到九龍城 當然要食泰國嘢啦

啲牛腩炆到好腍好入味
個咖喱汁真係好好食 好重椰香味
仲有就係個薯仔 真係同咖喱係好拍檔
2024-03-04 18 瀏覽
同朋友嚟咗呢間喺車站出口附近嘅泰國🇹🇭餐廳🍴食晚飯🤣$118「 鹽燒鮑魚(兩隻)」:鮑魚上邊放咗好多脆脆哋嘅魚乾仔,下邊就有蒜蓉,鮑魚肉質爽滑少少煙靭,同魚乾仔同埋蒜蓉一齊食,有鹹香又好食👍$108「泰式鹹肉炒芥蘭」:芥蘭🥬新鮮,鹹肉有鹹香,鹹肉大約50%瘦肉50%脂肪,同芥蘭菜🥬一齊炒,非常甘香🤣$122「招牌海南雞🐓半隻」:海南雞🐓煮得啱啱熟,所以雞肉夠滑,幾好雞味🤩,仲有一碟辣辣哋嘅醬汁可沾雞食😋
同朋友嚟咗呢間喺車站出口附近嘅泰國🇹🇭餐廳🍴食晚飯🤣

2024-02-29 106 瀏覽
約左舊同事食飯 揀左間方便去既餐廳 呢間餐廳係宋皇臺站隔離 唔洗怕搵唔到間餐廳 真係好容易去 九龍城亦都係出名食泰國菜🇹🇭 所以就揀呢間餐廳試下♡馬拉盞炒芥蘭🥬 $108D菜唔會好鹹 食落好惹味♡泰皇咖喱法包軟殼蟹🥖🦀 $238呢個份量好大 法包吸收左咖喱汁好好味 軟殼蟹既份量多 炸出黎又香又脆♡豬肉碎生菜包🥬 $118我地揀左少辣 呢個真係食泰國菜必點♡細泰式拼盤 $178有春卷、蝦餅、魚餅、雞棗 每件都有2件切開 岩唒同朋友share 點埋甜酸醬更加正♡泰式鮮蝦炒金邊粉 $108金邊粉炒落好乾爽同埋有彈性 呢個幾好食♡芒果沙冰 $42♡椰皇沙冰 $42♡芒果椰汁沙冰 $42♡珍多冰 $42同朋友每人叫左一杯飲品 各有特色 飲埋飲品之後更加滿足😌

♡馬拉盞炒芥蘭🥬 $108

細泰式拼盤
泰式鮮蝦炒金邊粉
泰皇咖喱法包軟殼蟹
馬拉盞炒芥蘭
九龍城真係食泰國菜嘅好地方 支持小店 ❤️ 鐵板豬頸肉炒通菜 $118今晚MVP👍每次黎必點!一上枱已經好香 鐵板嘅熱帶起左啫啫醬嘅香味 夠晒鑊氣 豬頸肉夠晒淋身 夠晒入味 通菜又好掛汁 超好送飯 ❤️泰式炸蝦餅$98即叫即炸架!食泰國嘢必叫 好足料 啖啖蝦肉 夠晒彈牙熱辣辣食最好味❤️泰皇咖喱法包軟殼蟹$238全晚最驚喜 軟殻蟹同咖喱汁分開上 軟殼蟹香脆 多肉 泰皇咖哩先係重點!!!! 真係好小可食到d 咖哩禁掛汁 應該係加左蛋 所以味道好好 咖哩一d 都晤水 咖哩醬放入碗型法包入面 法包外脆內軟 索哂咖喱嘅精華 法包超好食 必叫📍小曼谷泰國美食 (南角道) (九龍城)九龍城南角道9-11號地舖

九龍城真係食泰國菜嘅好地方 支持小店

❤️ 鐵板豬頸肉炒通菜 $118

❤️泰式炸蝦餅$98

❤️泰皇咖喱法包軟殼蟹$238

📍小曼谷泰國美食 (南角道) (九龍城)
  • 泰皇咖喱法包軟殼蟹
2024-02-27 15 瀏覽
九龍城必定係大家香港人想食泰國菜嘅時候會嚟嘅區域,多年來都一直有高質抵食泰國菜,但我基本上每次都會選擇小曼谷!今日天氣凍凍地,竟然有室外位置坐,我地就當然揀室外坐啦,有feel d,同之後要返就唔會再有機會。我地今晚麻麻地餓,反而就想食d地道小食,於是就叫左冬陰功湯,炒芥蘭同串燒拼盤。個冬陰功湯有原隻虎蝦,味道濃郁又夠酸,喺呢個凍凍地嘅天氣食,就最岩!串燒拼盤其實都幾抵食,有齊雞全翼、燒臘腸、豬、牛、雞同雞腎。全部都燒得剛剛好,夠入味。但係食泰國嘢始終都好熱氣,所以點都想食返啲菜,平時我唔多鍾意食中式嘅芥蘭,但係去到泰國餐廳就覺得炒芥蘭特別好味,見到呢間有咸魚炒,就即刻叫咗。炒得清脆又唔會過油,好味!

2024-02-27 22 瀏覽
🐤酸辣鳳爪 $29好辣好酸,味道好開胃!🍴🌶️🦀泰皇咖喱法包軟殼蟹 $238呢個菜真係好特別,咖喱味好濃郁,加埋軟殼蟹更加美味🦀🍛🍕泰式原味烤薄餅 $48好脆好香!用佢點泰皇咖喱法包軟殼蟹個咖喱,好夾好好味🍕🦐冬蔭公湯(細)$148湯底好濃郁,酸酸辣辣嘅味道好開胃🍲🌶️🦀香芒蟹肉炒飯 $118特別啊!有芒果同蟹肉嘅組合,好香甜好好食!特別推介呢個🍚🦀🥭🐷🐔🐮串燒(豬、雞、牛)燒得恰到好處,咪道好好🍢🍖🥭芒果沙冰 $42好甜好飲!芒果嘅香甜味道好滿足🥭🍧🥥椰皇沙冰 $42 有準備椰子肉,口感好好,超解渴🥥❄️
🐤酸辣鳳爪 $29
好辣好酸,味道好開胃!🍴🌶️

🦀泰皇咖喱法包軟殼蟹 $238
呢個菜真係好特別,咖喱味好濃郁,加埋軟殼蟹更加美味🦀🍛

🍕泰式原味烤薄餅 $48
好脆好香!用佢點泰皇咖喱法包軟殼蟹個咖喱,好夾好好味🍕

🦐冬蔭公湯(細)$148
湯底好濃郁,酸酸辣辣嘅味道好開胃🍲🌶️

🦀香芒蟹肉炒飯 $118

🐷🐔🐮串燒(豬、雞、牛)
燒得恰到好處,咪道好好🍢🍖

🥭芒果沙冰 $42
好甜好飲!芒果嘅香甜味道好滿足🥭🍧

🥥椰皇沙冰 $42
有準備椰子肉,口感好好,超解渴🥥❄️
2024-02-26 16 瀏覽
🇹🇭小曼谷泰國美食 (九龍城)📍今次嚟到九龍城食泰國嘢🎉,我哋係平日晏晝去食,所以好多小食都有優惠🈹。🍴酸辣鳳爪 $29好夠酸同辣同涼浸浸,用嚟做前菜好開胃😍,而且份量都幾多下,可以兩個人share食👯‍♀️。🍴串燒豬及雞兩串 $29雞係有少少黃薑味🫚,如果豬燒得好香下🐷。🍴牛肉沙嗲串燒 $22係好惹味嘅沙嗲,同埋餸好Juicy唔乾身💦。🍴香芒蟹肉炒飯 $118呢個好特別,平時食開菠蘿炒飯🍍,第一次食芒果;啲芒果好甜,同行友人覺幾好食🤤,但我比較鍾意食菠蘿有返酸味多啲🙈。啲飯好有鑊氣同埋蟹肉份量都唔少🦀。🍴泰皇咖喱法包軟殼蟹 $238軟殼蟹嘅份量完全唔少😯,個法包嗰度好脆🍞,而個咖喱亦都好惹味👅。🍴泰式原味烤薄餅 $48焗到好脆✨,用嚟點咖喱一流。🍴冬蔭公湯 (細) $148冬陰功比較偏甜🍬,啱晒鍾意甜嘅朋友,佢比較偏向重蕃茄味🍅,而入邊仲有兩大隻虎蝦🦐。🍴椰皇沙冰 $42好特別,佢係連埋椰子肉一齊打碎🥥,成個口感好豐富。🍴芒果沙冰 $42真係用真芒果打出,因為會食到芒果嘅酸味🥭。📍小曼谷泰國美食 (九龍城) @minibangkok九龍城南角道9-11號地舖
🇹🇭小曼谷泰國美食 (九龍城)📍

🍴酸辣鳳爪 $29

🍴串燒豬及雞兩串 $29
雞係有少少黃薑味🫚,如果豬燒得好香下🐷。

🍴牛肉沙嗲串燒 $22
係好惹味嘅沙嗲,同埋餸好Juicy唔乾身💦。

🍴香芒蟹肉炒飯 $118

🍴泰皇咖喱法包軟殼蟹 $238

🍴泰式原味烤薄餅 $48
焗到好脆✨,用嚟點咖喱一流。

🍴冬蔭公湯 (細) $148

🍴椰皇沙冰 $42
好特別,佢係連埋椰子肉一齊打碎🥥,成個口感好豐富。

🍴芒果沙冰 $42
真係用真芒果打出,因為會食到芒果嘅酸味🥭。

📍小曼谷泰國美食 (九龍城) @minibangkok

2024-02-24 18 瀏覽
泰滋味 九龍城小曼谷講到食泰國菜,點少得過去九龍城覓食。小曼谷多多少少食過唔少次,水準十足而且環境舒服,款式提供亦幾多。今次約埋朋友一齊去~肉碎生菜包🥬肉碎分量頗大,惹味,唔辣,配埋生菜包住食真係一流。而且生菜份量都唔少,就咁撈埋飯食都一流炒泰金邊粉經典泰式金邊粉,食泰菜必叫,呢度都整得很惹味,有配撘海鮮,每一口鑊氣十足。泰式明爐烏頭一條大骨魚,微量魚,大大舊魚肉啱晒我呢啲懶人。魚肉鮮甜。湯酸辣酸辣,食唔停口。冬蔭公海鮮部隊煱啱晒朋友們開心share 。超級豐富足料:魷魚、帶子、青口、雞蛋、蟹柳同公仔麵。韓式食得多,泰滋味都幾正幾特別👍🏼小曼谷泰國美食 (南角道) (九龍城)九龍城南角道9-11號地舖
泰滋味 九龍城小曼谷

肉碎生菜包🥬

炒泰金邊粉

泰式明爐烏頭

冬蔭公海鮮部隊煱

小曼谷泰國美食 (南角道) (九龍城)
2024-02-24 16 瀏覽
BBQ Platter 🍢 串燒拼盤 $118一次過試到唔同串燒口味嘅串燒拼盤非常豐富,包括有雞全翼🐔、泰式臘腸、豬肉🥩、牛肉、嫩滑嘅雞肉、雞腎,仲可以點埋特色酸辣醬食Yellow curry with chicken 🥘🍗 黃咖喱雞肉 $108大大碟嘅黃咖喱雞肉好creamy ,食落去唔會太辣🌶️,大人小朋友都啱,裏面有大量雞肉、煮到好林嘅薯仔🥔、紅椒、青椒🫑等,用了十足Fried rice with crab meat 🦀 泰式蟹肉炒飯 $118呢一款泰式蟹肉炒飯份量真係好多,免頭有大量蟹肉,而炒飯裏面有雞蛋絲🍳、健康嘅洋蔥🧅、蔥花、肉粒,係個好飽肚嘅main course Double booked shark fin with fish maw in Thai style 泰式花膠濃湯煲仔翅 🍲 $128用瓦煲一路哄住嘅花膠濃湯煲仔翅慢慢食都仲keep到熱辣辣🔥,味道好似港式碗仔翅,但係加入冬菇🍄、矜貴嘅花膠、魚肚,撈埋醋一齊食好開胃Coconut frappe 椰皇沙冰 🥥🍧 (R) $42Mango frappe 🥭 芒果沙冰 (L) $42左手邊嘅芒果沙冰味道清新又唔會太甜
BBQ Platter 🍢 串燒拼盤 $118

Mango frappe 🥭 芒果沙冰 (L) $42
左手邊嘅芒果沙冰味道清新又唔會太甜,而右手邊嘅椰皇沙冰有粒粒椰子肉碎,夠晒天然清爽👍🏻

Pancakes in Thai style 🥞 泰式原味烤酥餅 $48
充滿泰國風味嘅兩大塊原味烤酥餅香脆可口🥠,用嚟點curry一齊食好夾,係個性價比高嘅小食!

Thai style jelly with coconut 🌴 and taro mixed Thai startle pandan coconut pudding 🌿🍮
椰汁西米糕拼泰式千層糕 $58
可以一次過試多兩款甜品嘅椰汁西米糕拼泰式千層糕影相出嚟幾靚✨,千層糕有淡淡斑斕香味,而椰汁西米糕味道natural又夠正宗
2024-02-23 17 瀏覽
去開九龍城梗係要食泰國菜啦!今次同朋友一出宋王臺地鐵站就見到呢一間小曼谷泰國美食,決定同朋友就喺呢度食晚餐!咸肉炒芥蘭,芥蘭好柔嫩,好新鮮!豬肉碎生菜包,有得選擇辣度,我哋揀咗小辣,有辣嘅香味,但又唔會太辣,連唔係好食得辣嘅朋友都覺得食到。泰式鮮蝦金邊粉,份量好多,金邊粉炒得啱啱好,唔會太乾唔會太濕,食落好煙靭,蝦都好大隻好彈牙,配合埋花生更加有口感!泰式拼盤入邊有蝦餅、魚餅、春卷、雞棗點咗細份,每一款會有兩舊,而且會幫你剪開一半,好貼心,方便share食。我覺得樣都好好食,全部都係新鮮炸,好香脆,最喜歡蝦餅,好重蝦味!泰式咖喱法包軟殼蟹,呢個咖喱好香口,配合麵包,麵包吸晒所有咖喱汁,真係一流,軟殼蟹份量好多,而且都炸好脆。而飲品我哋每人點左一杯,而且有得選擇甜度好好!我點咗椰皇沙冰小甜,好大杯,椰皇味好重,本身唔係鍾意飲太甜嘅嘢所以我覺得少甜啱啱好。

咸肉炒芥蘭,芥蘭好柔嫩,好新鮮!

泰式拼盤
入邊有蝦餅、魚餅、春卷、雞棗

🚇九龍城有多間泰國餐廳,其中🇹🇭小曼谷有多間分店,而且屹立多年,👍出品質數穩定,性價比高,所以周不時我都會來😆幫襯吓。滷水豬手煲🍲嘅豬手超級腍滑,滷水味道🤤有層次唔會死咸,豬手去咗骨🥰啖啖肉好滿足,就咁食或者沾少少配嘅🇹🇭泰式酸辣醬各有風味。泰式🦐鮮蝦炒金邊粉份量幾足,🍤蝦肉鮮味爽口,金邊粉好煙靭Q彈,😋整體酸酸甜甜好開胃!小曼谷原隻🥭芒果糯米飯係佢哋招牌菜,🤩幾乎每枱客都會點,原隻芒果😍肉厚香甜,椰漿糯米飯🍚煙煙靭靭,🥥少少咸甜味道交雜,十分之有層次☺️。

九龍城既泰國菜好正好出名就系人都知🫣即叫即整熱辣辣 食物種類多元化又正宗 價錢唔貴又大份 提前落單買外賣🥡泰式鮮蝦炒粉絲 ($110)呢個必食之選 粉絲炒到岩岩好 有少少香辣同酸酸地嘅味道 開胃之選👅雞全翼沙嗲串燒即叫即燒熱辣辣唔會好乾 雞翼大隻啖啖肉泰式鐵板蠔餅第一次食泰國版既蠔餅 蠔餅蛋香味十足 蠔肉大大粒份量又多 飽滿唔腥 鐵板豬頸肉者椰菜苗(馬拉盞)菜款選擇好多 柳菜苗唔會好淋 最緊要系爽口好食 再配埋豬頸肉 惹味無比~

泰式鮮蝦炒粉絲 ($110)

雞全翼沙嗲串燒
即叫即燒熱辣辣唔會好乾 雞翼大隻啖啖肉

泰式鐵板蠔餅

鐵板豬頸肉者椰菜苗(馬拉盞)
2024-02-20
10 分鐘 (外賣自取)
  • 風味燒豬頸肉
  • 泰式鮮蝦炒金邊粉
  • 泰式鐵板蠔餅
2024-02-20 15 瀏覽
每次想食泰國嘢都會去九龍城嘅小曼谷,貪佢嘢食質素有保證,而且價錢合理,所以去幾多次都覺得好正!鐵板豬頸肉通菜炒菜類有配鐵板豬頸肉嘅選擇,可以唔使淨係食菜咁單調,豬頸肉嘅份量都唔少,重點係炒菜好惹味!泰式酸辣鳳爪鳳爪酸酸辣辣,小食嚟講零舍開胃,而且唔明點解餐廳可以比嘅份量咁多,喺第二間泰國餐廳絕對遇唔到🤣豬肉碎生菜包生菜好新鮮,大概有六至八塊 ,豬肉份量超多,多到最後包唔晒仲有好多肉碎剩要就咁食,肉碎肥瘦均勻,好香香茅檸檬嘅調味。泰皇咖哩炒紐西蘭青口太黃咖喱係餐廳比較特別嘅一款咖喱,佢比平時嘅咖喱整得濃稠一啲,所以青口可以掛滿濃濃嘅咖喱醬汁,青口嘅份量都好多,食得好滿足。泰式蒜茸包既然嗌咗咁惹味嘅咖喱,咁梗係要用蒜蓉包沾滿咖喱醬汁一齊食啦,絕對係最佳嘅配搭!飲品方面,嗌咗椰青沙冰同椰青,兩款都好推介,係每次必叫既選擇!

鐵板豬頸肉通菜

泰式酸辣鳳爪

泰皇咖哩炒紐西蘭青口

泰式蒜茸包

2024-02-18 15 瀏覽
小曼谷泰國美食 (南角道)九龍城南角道9-11號地舖趁住農曆新年假期約左朋友出黎見面食飯,我地大家第一時間唸到都係想食泰國菜,所以就決定約係九龍城聚會啦,行左幾個圈都係覺得<小曼谷>最吸引,我地大家7點黎到已經接近滿座啦,過一陣已經要等位,非常好生意泰式酸辣鳳爪呢味最適合就係做前菜,食落酸酸地非常開胃,而且好爽口,岩晒我口味。。加上份量仲要超多,真係食極都食唔完,好抵食泰皇咖哩炒紐西蘭青口+泰式蒜蓉包泰皇咖喱絕對係我既至愛,味道濃郁滋味,睇見已經流晒口水,而青口都有幾多,全部都係大大隻。。,我地另外仲加左份蒜蓉包,沾埋咖喱汁一齊食簡直一流豬肉碎生菜包平時好少食生菜包,今次朋友點左原來都幾正,新鮮既生菜包住惹味既辣肉碎,非常滋味鐵板豬頸肉馬拉盞炒通菜本身馬拉盞炒菜已經好正,用鐵板上就更加惹味,而且份量都幾多架,仲有好多豬頸肉,超級推介必食呀
小曼谷泰國美食 (南角道)

泰式酸辣鳳爪

泰皇咖哩炒紐西蘭青口+泰式蒜蓉包

鐵板豬頸肉馬拉盞炒通菜

2024-02-13 14 瀏覽
今晚心郁郁想食泰國菜,第一時間諗起九龍城小曼谷!食過好幾次質素都唔差,又多款式揀,一於就呢間!先嚟個豬肉碎生菜包,肉碎好香香茅味,包埋爽脆生菜食就啱哂!份量都幾多下,四個人食都夠分。再嚟泰式鮮蝦炒金邊粉,味道酸酸甜甜,鮮蝦大大隻好彈牙🦐泰式炒雜菜質素正正常常,純粹食吓菜都OK嘅🤣明爐香檸汁蒸烏頭,條魚下面有個爐火keep住熱,熱辣辣食好鬼死正!烏頭都幾多肉冇乜骨,酸酸地好開胃😋小曼谷最近新出咗冬蔭海軍海鮮部隊鍋,四個人食叫咗大份試吓。配料都幾豐富,有魷魚、帶子、青口、雞蛋、蟹柳、肉碎等。冬陰功湯底加埋公仔麵呢個配搭都幾特別,整體嚟講都幾好食👍🏻

再嚟泰式鮮蝦炒金邊粉,味道酸酸甜甜,鮮蝦大大隻好彈牙🦐
泰式炒雜菜質素正正常常,純粹食吓菜都OK嘅🤣