2009-01-03 9 瀏覽
在Waraku吃完晚飯,逛了一陣,想找甜品吃。Citywalk內雖有滿記,但興趣不大。反正要走番過港鐵站搭車,順道來小樽吃個甜品才回去。星期五晚上十時許,人多到不得了,除了店內爆滿,摺檯還放滿街上。數一數,擺放摺檯既地方比店鋪面積大兩倍以上。找一張摺檯坐底,瞄一瞄餐牌,可以落order了。分別要了薑汁燉奶和最行貨的芒果布甸。芒果布甸,配有不少的花奶,吃起來更為順滑。布甸充滿芒果香,又含很多鮮芒果肉,粒粒鮮甜美味,相當豐富。吃了不錯的布甸後,對燉奶也有一點期望,可惜,這燉奶犯了大忌,就是薑汁味不夠重,滑雖然是滑,但亦彌補不了這缺失。有一點想提,兩款甜品均是用膠兜盛著,予人一種略為馬虎的感覺。若可改善這點,必會更好。睇一睇張單,無意中發現了它竟列明人均消費,仲有,營業員的名字是打中文的,而且還在名字後面加上^O^的符號,有點多餘,但又幾盞鬼的。

鮮甜味美的芒果布甸
薑汁味唔夠重的薑汁燉奶
張單竟然有列明人均消費
$16 (宵夜)
鮮甜味美的芒果布甸
  • 芒果布甸
2008-12-20 8 瀏覽
哈.因為有朋友住tsuen wan.所以間中都會去搵佢食飯的食完之後佢就介紹我去呢間啦~~ 食左楊枝甘露白涼粉、馬啼莎仲有一唔記得左叫咩覺得不錯呀.個白涼粉幾特別同埋好仲料!!!我俾左半bowl我個肥佬朋友先食得哂 價錢就不過不失啦.佢都開得幾夜.又唔會趕你走所以即使附近咁多糖水店佢都仲要排隊呀下 所以有機會我都唔介意再來既
哈.因為有朋友住tsuen wan.
所以間中都會去搵佢食飯的
食完之後佢就介紹我去呢間啦~~

食左楊枝甘露白涼粉、馬啼莎仲有一唔記得左叫咩
覺得不錯呀.個白涼粉幾特別同埋好仲料!!!
我俾左半bowl我個肥佬朋友先食得哂

價錢就不過不失啦.佢都開得幾夜.又唔會趕你走
所以即使附近咁多糖水店佢都仲要排隊呀下

所以有機會我都唔介意再來既
$20 (宵夜)
2008-12-09 9 瀏覽
木槺豆腐布甸呢個真係好好味!!其他都無乜特別..但係小樽最正既係可以一大班人..坐係到傾計..40人都ok!! 但係等野食都ok耐..
木槺豆腐布甸
呢個真係好好味!!

其他都無乜特別..

但係小樽最正既係可以一大班人..
坐係到傾計..
40人都ok!!

但係等野食都ok耐..
(非會員)
食左兩次, 佢O的水準不斷下降, 以後都唔會去, 水多過渣的糖水, 你會食嗎?唔夠糖水賣就算啦, 做乜用薑水溝稀曬呀.............失望
食左兩次, 佢O的水準不斷下降,

以後都唔會去, 水多過渣的糖水, 你會食嗎?

2008-12-04 8 瀏覽
成日見到好多人係門口, 所以, 一直想去試下, 但係試完真係唔會再去lu, 叫左個山手線,白涼粉同果凍 , 前2者都係好淡,無咩味道,而個果凍就好似平時者哩,唔特別law..唔係好明點解咁多人去...
就好似平時者哩,唔特別law..
唔係好明點解咁多人去...
2008-10-31 8 瀏覽
平時行過呢間小樽見佢咁多人,於是上星期決定去試下,睇咗好耐MEMU見到佢有獨創馬蹄沙,由於好耐無去澳門食馬蹄沙所以決定一試!我點了芒果馬蹄沙,朋友點了雜果山手線,甜品上枱時賣相OK,點知食落就......首先馬蹄沙好"希",完全無爽口感覺,明顯係用機打碎,個汁又唔凍,芒果仲酸到不得了,真係同澳門杏香園的差大遠了,難為他們還敢標榜自己係獨創,真係獨創咁難食!雜果山手線有同樣的問題,真係唔明甜品屋用的生果點解可以咁酸,就連周街都買到甜到漏嘅哈蜜瓜都好硬好酸,就更加唔好講其他士多啤利同西瓜,唔酸都無味,好明顯佢哋係用平價生果,山手線好似條狀嘅涼粉,不過成碗都係用花奶撈出嚟,真係令人失望!$23蚊一碗糖水得果兩三舊生果,用料都唔好差得咁過份啦!最後真係唔明,咁難食都可以咁多人幫襯?唔通係我唔識叫嘢?

最後真係唔明,咁難食都可以咁多人幫襯?唔通係我唔識叫嘢?
$23 (其他)
2008-10-30
路過.. 諗起openrice有呢間甜品屋.所以去試下 見到附近都有幾間甜品店.不過呢間最多人幫襯..不過我男朋友話可能係因為呢間d待應全部都係女..@@?都有幾多甜品揀~叫左個咖啡仔, hehe個幾得意不過味道就普通啦. 不過不失.同埋唔係真係好咖啡味囉..另外叫左榴槤甜品, (唔記得係叫榴槤飄香?) 榴槤既味遠遠就聞到啦~不過食落口陣味就唔夠聞濃啦..但overall都幾好味丫.. 不錯不錯 唔貴, 都算幾抵食
路過.. 諗起openrice有呢間甜品屋.所以去試下

見到附近都有幾間甜品店.不過呢間最多人幫襯..
不過我男朋友話可能係因為呢間d待應全部都係女..@@?

都有幾多甜品揀~
叫左個咖啡仔, hehe個幾得意

不過味道就普通啦. 不過不失.
同埋唔係真係好咖啡味囉..

另外叫左榴槤甜品, (唔記得係叫榴槤飄香?)
榴槤既味遠遠就聞到啦~
不過食落口陣味就唔夠聞濃啦..
但overall都幾好味丫.. 不錯不錯

唔貴, 都算幾抵食
咖啡仔
榴槤甜品,不錯:)
2008-10-25
去完小欖BBQ , 有人提議去吃龜苓膏 , 剛好在小津附近下車 , 就決定改變主意 . 我叫了一個燉奶加芝麻糊 , 是兩溝熱的 , 等了差不多 5 分鐘 , 好彩沒有令人失望 , 好好味 , 燉奶和芝麻糊也好滑 . 其中有人叫了白涼粉石榴露 , 偷吃了一淡 , 第一次吃白涼粉 , 有些少像海底撈椰 , 好得意 . 石榴的味道也能保持得到 , 好濃 , 只是不太喜歡一粒粒的石榴核, 如果可以完全攪碎的話 , 就 perfect . 其餘的紅豆豆腐花 , 芒果紫米露 , 口碑也不錯 . 上一次來吃過豆腐花 , 好難吃 , 又不滑 , 簡直是受苦 , 朋友說今次改進了好多 , 希望可以保持水準 .

其餘的紅豆豆腐花 , 芒果紫米露 , 口碑也不錯 .

2008-10-20
朋友帶我們到呢間新開既糖水店食糖水,因為唔知頭唔知路就點左呢個芒果山手線..聽個名幾有趣喎,食落先知綠色個D係蒟蒻條..加左花奶一齊食..味道麻麻,不過勝在夠彈牙,但始終唔係我杯茶..下次都係叫 木糠豆腐布丁,似乎好多人推介 !!
朋友帶我們到呢間新開既糖水店食糖水,
因為唔知頭唔知路就點左呢個
芒果山手線..
聽個名幾有趣喎,食落先知綠色個D係蒟蒻條..
下次都係叫
木糠豆腐布丁,似乎好多人推介 !!
$22 (宵夜)
2008-10-19 5 瀏覽
食完壽司 第二站: 甜品 (好多人排隊呀.....等咗二十分鐘呀):chopstick 木槺豆付布甸 好好味呀~ 好滑 芒果白涼粉 混入椰汁,花奶..好creamy , 但就不感覺太特別了下次再試其他....
食完壽司

第二站: 甜品 (好多人排隊呀.....等咗二十分鐘呀)
:chopstick 木槺豆付布甸 好好味呀~ 好滑

下次再試其他....
$20 (宵夜)
  • 木槺豆付布甸
2008-09-09 1 瀏覽
回想過去, 為同一間食店再次寫食評的情況甚少~ 不過偶爾也有例外的~是次點了一個楊枝甘露白涼粉~據menu提及, 白涼粉由淡奶, 大菜及椰汁等等的主要材料做出來的, 而這個白涼粉就佔了整碗糖水的百分之四十, 滿腦子以為白涼粉跟椰汁糕味道理應相似, 心目中benchmark的是松記的椰汁糕, 豈料這個白涼粉是「淡戊戊」的, 不僅椰汁味欠奉~ 甜味也沒有~ 只有口感~放棄了白涼粉, 還有百分之六十的楊枝甘露, 我想, 我們都被松記及發記寵壞了~ 因為小樽的楊枝甘露只有數粒芒果及數條柚子, 味道也較人工化~最令人失望的, 是兩年前寫下的一句「不夠凍或不夠熱都是甜品的致命傷~」還是valid的~想不通這裡這麼多人的原因, 大抵這小樽賣的是青春活力的concept (侍應全是短褲短裙仔的後生女), 但這不是我喜歡的小樽~

是次點了一個楊枝甘露白涼粉~

2008-09-07 3 瀏覽
日期:2008年9 月6日咖啡人仔(兩件):咖啡味&牛奶咖啡味砌成既公仔圖形,味道有d怪怪的.木槺豆腐布丁:好似食緊豆腐花咁,無咩特別.豆腐馬蹄沙:唔識形容個口感,麻麻地.
日期:2008年9 月6日
木槺豆腐布丁:好似食緊豆腐花咁,無咩特別.
豆腐馬蹄沙:唔識形容個口感,麻麻地.
$24 (其他)
2008-08-27 1 瀏覽
小樽是我最常去的甜品店,,仍是我最愛的地方甜品屋內傳入輕柔的音樂聲..而且燈光微黃..令人感覺十分舒適..*點了個蜜瓜珠珠與朋友一起分享..甜品分量蠻大,,相對其他甜品鋪十分抵食珠珠口感有趣..咬下去有時會發出''卜卜聲''蜜瓜清甜..配合珠珠十分好''而且珠珠對身體十分有益..對女生有瘦身的作用對於我這些既為食又怕肥的女生..這間甜品屋的甜品可是充滿驚喜!下次一定再試試其他甜品
小樽是我最常去的甜品店,,仍是我最愛的地方
甜品屋內傳入輕柔的音樂聲..
而且燈光微黃..令人感覺十分舒適..*
點了個蜜瓜珠珠與朋友一起分享..
甜品分量蠻大,,相對其他甜品鋪十分抵食
珠珠口感有趣..咬下去有時會發出''卜卜聲''
蜜瓜清甜..配合珠珠十分好''
而且珠珠對身體十分有益..對女生有瘦身的作用

下次一定再試試其他甜品
  • 蜜瓜珠珠
(非會員)
2008-08-18 5 瀏覽
好耐好耐無去食呢間小樽喇.....仲記得第一次去ge時候係下午...唔算多人同d朋友仔一齊諗住去下呢間新開將ge dessert..坐低之後睇左張menu好耐都唔知食咩好又好多糖水聽到未聽過..於是我都叫左個d靚女侍應姐姐問下佢地又咩好介紹喇..佢地話呢到最出名ge係富良野&小樽樂園問完一大餐先知道係d咩黎..原來分別係咩什果+豆腐花 or 涼粉仲加左d咩黑珍珠但係我同我d朋友仔都無叫到呢兩樣野白費左姐姐同我地解釋左咁多..最後叫左個比較得意ge太極豆腐花...個樣好得意,一邊灰,一邊白 ...食左芝麻味個邊之後覺得好得意....我d fd 就叫左個山手線...我d fd話好搞鬼一邊綠一邊黃..我自己都有叉d 黎試下就覺得麻麻喇~d生果味ge jelly 唔夠突出..仲試左個香蕉班x幾重香蕉味....所以隔左一排諗住同其他fd去試下佢...又出左d新野...楊枝甘露白涼粉..試過真係好正..d楊枝甘露又唔會話好似出面d糖水甘稀..所以..隨住佢一路出新野同埋即使刪左d我至愛ge panacke之後我一路都仲有keep住光顧呢間糖水鋪好似係情人節推出咩朱古力湯圓我都有試..真係好正..一
好耐好耐無去食呢間小樽喇.....

仲記得第一次去ge時候係下午...唔算多人
同d朋友仔一齊諗住去下呢間新開將ge dessert..
坐低之後睇左張menu好耐都唔知食咩好
又好多糖水聽到未聽過..於是我都叫左個d靚女侍應姐姐
問完一大餐先知道係d咩黎..
原來分別係咩什果+豆腐花 or 涼粉仲加左d咩黑珍珠
但係我同我d朋友仔都無叫到呢兩樣野
白費左姐姐同我地解釋左咁多..
食左芝麻味個邊之後覺得好得意....
幾重香蕉味....
所以隔左一排諗住同其他fd去試下佢...又出左d新野...
楊枝甘露白涼粉..試過真係好正..
d楊枝甘露又唔會話好似出面d糖水甘稀..
之後我一路都仲有keep住光顧呢間糖水
好似係情人節推出咩朱古力湯圓我都有試..
真係好正..一咬落去d朱古力會漏出黎~

之後仲有咩槨皇燉蛋白..燉湯圓(又無左)..d自稱係日本反ge雪糕
(有幾隻味..不過有d幾日買晒..不過我咁多隻味都係like紫心番薯..掂!!不過好貴囉$10一球)
...南瓜西米露呀..石榴露呀..甘露布甸..牛油布甸..咩燉雪耳...

等等...我都試過晒喇~
之後因為搬左屋ge關係已經無咩再去
直到最近無無聊聊又去覺得變左,
第一,d姐姐變晒ge...

第二,有d食物好似差左d...但係有d又好左

第三,d野貴左好多

$35 (宵夜)
  • 榴槤xx // 豆腐布甸
2008-08-06 4 瀏覽
2/8(六) 9:30pm"蘭州拉麵皇"一役,組長要用"翠華"的奶油豬仔及一些飯後甜品慰藉味蕾.路過"小樽",門外延開十數桌,店內欲有吉位,真奇怪!胃納所限,獨要了芒果目黑$24;黑珍珠比白珍珠圓渾有咬頭,黑涼粉呈條狀,滑入喉中,組長依然對那獨特味道不太受落.芒果倒鮮甜肉厚,滿足料的!年青服務生效率尚高,態度良好..路過的話,嚐嚐無妨!
2/8(六) 9:30pm

年青服務生效率尚高,態度良好..路過的話,嚐嚐無妨!
$24 (宵夜)