2017-03-17 264 瀏覽
依家去到銅鑼灣,想食甜品,但選擇其實真的很少,有好多老牌子,價錢貴又無heart; 一係就集團式,倒模一樣的經營,唔係唔好味道,但食得多都會厭;終於見到一間新店,叫小甜谷,店面好似一個露天茶坐,甜品款式選擇不算太多,但有幾款會外表吸引,會令你心思思,有衝動想試叫左西瓜汁同菠蘿汁,兩個都係原隻果實, 之後掏空中心, 將果肉搾成果汁, 再放回果實中間, 呢份心思不錯, 由內到外都照顧到。西瓜一打開, 見到黃肉又係一個驚喜, 味道同紅肉的分別不太大; 而菠蘿汁會比較濃, 因為果肉唔似西瓜肉咁易打碎, 變左肉粒會比較大, 可以一淡汁之中又有咬口, 不錯
10 分鐘 (堂食)
下午茶
  • 西瓜汁
2017-03-14 216 瀏覽
You have probably hinted, but I am a big dessert fan! And what could make me happier than a place named "All Day Dessert"!Upon reaching, me and my friend were given a very friendly greeting by the staff! They are young, energetic and very welcoming, and it lasted for the whole dining experience!Dessert menu is pretty diversified, and one can have both dinner and dessert! Good news for those that need to eat salty dish before experiencing sweetness.I tried the Chocolate Lava Cake, one of my favor

I tried the Chocolate Lava Cake, one of my favorite. It comes with a vanilla ice cream that made me think of the McDonald's Sunday ice cream.  Chocolate cake was good, melting on the inside (one of the tick box to be ticked for a good chocolate lava cake), presentation is good and simple, exactly my taste.
No need to say that overall experience was good, crowd is young and that is probably a good sign!

I would definitely go back!!
2017-02-21
2017-03-13 264 瀏覽
從前只係認識佢既甜品,依家已經有鹹食!!侍應推介梳乎咖喱海鮮焗飯,我地只係食過甜品梳乎厘,呢個產品好新鮮,所以一試。上面既焗梳乎似泡泡,有小小輕微甜味,又似空氣,同甜品既梳乎厘一樣口感!不過同下面既咖喱焗飯一d都唔match😔😔mix埋雖然賣相好靚,不過味道就好一般⋯推廣創新料理值得欣賞,不過味道更值得注重!!另外order了冰凍鮮果錫蘭茶,有多種水果,顏色鮮豔,而且好飲。飲完仲可以食埋d水果,幾位女孩子一邊食飯既好飲品。餐廳唔係好大,再加上係人流好旺既地點,唔可以坐成晚。侍應們都有好禮貌,唔會黑口黑面,係咁忙既晚市可以保持呢個態度,我相信佢地係值得稱讚!
從前只係認識佢既甜品

依家已經有鹹食!!

侍應推介梳乎咖喱海鮮焗飯,

我地只係食過甜品梳乎厘,

呢個產品好新鮮,

所以一試。

上面既焗梳乎似泡泡,

有小小輕微甜味,又似空氣,

甜品既梳乎厘一樣口感!

不過同下面既咖喱焗飯一d都唔match😔😔

mix埋

雖然賣相好靚,不過味道就好一般⋯

推廣創新料理值得欣賞,

不過味道更值得注重!!

另外order了冰凍鮮果錫蘭茶,

有多種水果,顏色鮮豔,

而且好飲。

飲完仲可以食埋d水果,

幾位女孩子一邊食飯既好飲品。

餐廳唔係好大,

再加上係人流好旺既地點,

唔可以坐成晚。

侍應們都有好禮貌,

唔會黑口黑面,

係咁忙既晚市可以保持呢個態度,

我相信佢地係值得稱讚!
  • 冰凍鮮果錫蘭茶
2017-03-12 223 瀏覽
見到銅鑼灣小甜谷有咸食和甜食,加上Openrice有優惠,就和朋友一試。7時到,有很多座位,不用等枱。點了一碟意粉,蕃茄汁太太太多,水汪汪的。半份豬骨伴薯條,汁味道不錯,不過無咩肉,menu裡係粗薯條,但碟上的不是。order兩個dessert sets,包括兩杯飲品和合共有6款甜品可以選。叫了3份waffle (每份只是1/4塊),綠茶,紫薯,蜜糖各款味都幾好,紫薯waffle中間有紫薯餡,較飽肚。如果再烘脆多一點就更好!另外3款甜品係mousse,荔枝味幾清,有粒荔枝肉在底。不過吃兩啖就有點"漏"。楊枝金露mousse就食唔出咩味。綠茶芝士餅就係咸的,帶點苦,吃了一口就不想吃下去了。總括而言,甜品就不過不失,咸點就有待改善。

7時到,有很多座位,不用等枱。

點了一碟意粉,蕃茄汁太太太多,水汪汪的。

另外3款甜品係mousse,
荔枝味幾清,有粒荔枝肉在底。不過吃兩啖就有點"漏"。
楊枝金露mousse就食唔出咩味。
綠茶芝士餅就係咸的,帶點苦,吃了一口就不想吃下去了。

總括而言,甜品就不過不失,咸點就有待改善。
用餐優惠
優惠券
2017-03-08 274 瀏覽
平時黎食LUNCH都OK,不過上次LUNCH同今之食完個晚餐就覺得下次再黎都唔會係食正餐啦。我覺得個PASTA冇以前做得咁有心,冇咁好食。個龍蝦係夜晚先有,睇個MENU覺得佢好吸引,不過食落又乾又咸。好在個RIBS都叫幾好味,D WAITER又幾好人。

我覺得個PASTA冇以前做得咁有心,冇咁好食。

好在個RIBS都叫幾好味,D WAITER又幾好人。
carbonara
龍蝦+RIBS
2017-03-03
carbonara
2017-03-05 284 瀏覽
食過2次,都係超好食的!尤其係d意粉,so creamy!西冷不會太un!甜品又多款,亦唔會太甜,set餐咁叫真係又抵又飽!質素絕對對得住個價錢!店員態度也不錯👍會再來!
食過2次,都係超好食的!
尤其係d意粉,so creamy!
西冷不會太un!
甜品又多款,亦唔會太甜,set餐咁叫真係又抵又飽!
質素絕對對得住個價錢!
店員態度也不錯👍
會再來!
2017-03-05
2017-02-11 655 瀏覽
好奈冇出街 難得約朋友去玩就上定openrice揾定cwb有乜好食 咁啱同朋友都好中意食甜品 而呢間野又有有熱食 所以就尼試下咁我地就叫左一個飯一個甜品share衣個係温泉蛋黑松露和牛咖哩飯 好味呀🙈 温泉蛋又係我既最愛甜品我地就叫左衣個抹茶心太軟 又係好正 其實我本身係麻麻抹茶嗰陣味 但衣個隻抹茶味完全係錦上添花 令到舊心太軟係更加好味睇食評見到其他人食既甜品全部都好似好正咁 遲啲出開尼一定會再試下其他野 總括而言 衣到係值得尼既

咁我地就叫左一個飯一個甜品share
衣個係温泉蛋黑松露和牛咖哩飯 好味呀🙈 温泉蛋又係我既最愛

2017-02-06 735 瀏覽
同肥髀返屋企前,先去食甜品,呢間食過其他分店,銅鑼灣第一次食,門面幾靚,地方幾大,白木牆小圓枱好田園感覺,坐近窗小圓枱,一幅畫滿卡通公仔白牆好靚!樓底高唔嘈雜!餐牌除了甜品,仲有好多熱食,肥髀揀咗兩樣甜品,楊枝甘露因該芒果唔當造唔做,西瓜冰都因為西瓜唔合時而無,肥髀都幾失望,佢話等夏天呢啲水果當造時一定要再來食呢幾款食品!😆焙茶芭菲($62)透明高身杯,賣相好靚,焙茶軟雪榚軟滑,茶味唔太濃,味道微甜微甘,好味,配料好多,頂端放咗三色團子,軟身煙韌,黃豆粉榚煙韌,抹茶榚甘香,日式感覺好濃,雪榚下係朱古力脆片,撈雪榚好味,再下層忌廉軟滑,最底係啡色嘅啫喱,不過食唔出乜味,難得唔會太甜!整體好味!抹茶白玉新地($45)肥髀食,試咗佢啲雪榚,軟滑兼抹茶味甘,幾香濃!水蜜桃天堂($42)普通桃味紅茶加水蜜桃片,幸好唔太甜!ok!店員有禮斯文,傾偈幾好嘅地方廁所乾淨!

店員有禮斯文,傾偈幾好嘅地方

廁所乾淨!
2017-02-05
$82 (宵夜)
2017-02-03 602 瀏覽
夜晚無地方去。。諗住去食甜品。。。啫係呢我都唔介意比錢。。都唔係想齋飲唔食。。四個人個個都有叫野食。。d職員話無水咖。。食甜品水都可以話無。。都算。。。態度其差。。以後拜拜!

2017-01-23 706 瀏覽
於23/1/2017睌上用膳,去到見到明明有空位仍叫我們乾等,之後等了一段時間先叫我們入位,坐了之後叫她們比杯水又忘記了,之後同隔離枱添完水,見我和朋友喝完都唔會主動添水,要叫他們才會添水,水壺明明是有水,每次飲杯水都好困難。尤其是個女侍應,每次來招呼我們時,總是臉黑黑的。不過食物質素是好的。
2017-01-23
5 分鐘 (堂食)
2017-01-22 552 瀏覽
一個人起銅鑼灣都唔知食乜好,兜兜轉轉又入左黎,因為12點幾人流都未算多,最啱一個人自閉。第二次黎食,依舊keep 到好評。星期日都有set lunch, 叫左個煎大蝦蟹膏意大利粉($88). 跟Set 餐飲個水果茶我都好鍾意,茶味適中,唔會太濃or 太甜, 入面有火龍果,菠蘿,橙肉等等,幾fresh😁意粉賣相唔錯, 開頭我以為會有原隻大蝦,但原來係蝦球,不過肉質爽彈,配埋個汁幾好味,個汁係有微微蟹膏同蕃茄味,兩者加埋好醒胃。最驚喜係有好多蟹肉啊,呢個價錢真係好抵食😆。最後不忘打卡會再有5% discount.蟹肉都算多,唔會碎濕濕,有驚喜
蝦膏大蝦意粉
蟹肉都算多,唔會碎濕濕,有驚喜

蝦膏大蝦意粉
  • 煎大蝦蟹膏意大利粉
2017-01-21 437 瀏覽
和兩個朋友約左銅鑼灣聚會,朋友提議吃小甜谷,book了枱,所以不用等位。整間餐廳給人感覺很有少女氣息,Menu的封面圖案很可愛。我們叫了兩個主菜,另加錢要了甜品bar。温泉蛋卡邦尼意粉,不過不失,芝士味足夠。咖喱海鮮飯,order前侍應妹妹說它上面那層皮帶甜味,下面的海鮮飯則是咸的,未必人人會喜歡,我們聽後也決定照order,上枱比我想像的小份,吃下去我一點也吃不出上面的皮是甜,咖喱不辣,但總括來說味道是不錯,也挺香,就是沒有甚麼海鮮。甜品bar包飲品,我們都叫了冰鮮果茶,我覺得味道略淡,不是太喝得出鮮果味。它的甜品分A, B set,A set可以叫3份,我們叫了綠茶紅豆卷,綠茶芝士蛋糕及疏梳蛋多士,三樣都很好吃,尤其是梳乎蛋多士我最喜歡。B set可以叫一份,我們叫了烘茶心太軟,心太軟不論是聞還是吃下去,都帶著滿滿的烘茶味,很有特色,也非常好吃,配上雪糕更正,我們都好滿意這個甜品。總括來說,這裡的甜品比正餐好吃
整間餐廳給人感覺很有少女氣息,Menu的封面圖案很可愛。

我們叫了兩個主菜,另加錢要了甜品bar。
温泉蛋卡邦尼意粉,不過不失,芝士味足夠。

總括來說,這裡的甜品比正餐好吃
2017-01-20 2814 瀏覽
約朋友食午餐,又想食咸,又想食甜,偶然間係openrice搵到呢間,所以就book位嘗試一下,見到有網上訂位,實在太歡喜,方便快捷,點知仲有驚喜,原來網上訂位有9折優惠,實在一石二鳥,好開心!【煙肉忌廉蘑菇湯】食set lunch只要加$10,就可以選擇多一個湯飲,好滑、好香,我自己就好喜歡嘞。朋友話好重牛油味喎。【豬扒配蘆筍薯蓉蘑菇汁】呢個係是日廚師選午餐,最平的$58,開頭以為唔好食,點知食落有驚喜,豬扒好淋、好入味、好有咬口,蘑菇汁配得好,小蘆筍非常幼嫩好食,最平果道菜,確實唔hea,抵食好味,好抵讚。【香煎魚柳配蘆笋筍薯蓉香草忌廉芝士汁】魚柳反而普通,炸魚本應是脆身,但出到黎已經成塊淋pat pat了!唔係我想像之中既形狀和味道,忌廉芝士汁亦唔出色,冇香味,早知選第二個午餐啦!【宇治抹茶紅豆卷、字治抹茶雪糕、梳乎窩夫】朋友選了這3款【宇治抹茶窩夫、宇治抹茶紅豆卷、法式梳乎蛋多士】我就簡左呢3款,食套餐只要加$28就可以選3款甜品,我地當然用盡quota啦!最好食係抹茶雪糕,因為抹茶味都幾濃,香滑,其次是窩夫,紅豆卷較為迷你,味道麻麻地,至於梳乎蛋多士我見有食評家推薦咪諗住試下囉
煙肉忌廉蘑菇湯
豬扒蘑菇汁配薯菜
香煎魚柳配露笋,薯蓉,忌廉汁
宇治抹茶紅豆卷、字治抹茶雪糕、梳乎窩夫
【宇治抹茶紅豆卷、字治抹茶雪糕、梳乎窩夫】朋友選了這3款
宇治抹茶窩夫、宇治抹茶紅豆卷、法式梳乎蛋多士
【宇治抹茶窩夫、宇治抹茶紅豆卷、法式梳乎蛋多士】我就簡左呢3款,食套餐只要加$28就可以選3款甜品,我地當然用盡quota啦!最好食係抹茶雪糕,因為抹茶味都幾濃,香滑,其次是窩夫,紅豆卷較為迷你,味道麻麻地,至於梳乎蛋多士我見有食評家推薦咪諗住試下囉!但味道普通,好似平時食既麵包布甸既口感,我認為可以選擇其他甜品好啲!

總括黎講,食物味道都好食,甜品更加抵食,價錢大眾化,非常經濟,但希望甜品keep住呢個價錢唔好再加價,實在約$9一件小型蛋糕味道跟價錢成正比,只係為左飯後有些甜品過下口忍,如果再貴啲既話,我就未必會食囉!如果我有經過,而又冇其他選擇的話,我會再次幫襯架!大家未試過,推薦一試!

2個人食了$212
2017-01-19
煙肉忌廉蘑菇湯
豬扒蘑菇汁配薯菜
  • 豬扒配蘑菇汁、宇治抹茶雪糕
2017-01-14 612 瀏覽
小甜谷午餐墨魚汁意大利麵蝦有三隻 幾爽口彈牙少許既橄欖油令到成個意粉香味提升車厘茄又中和到油膩感雞扒頗厚身 而且嫰滑入味伴碟有茄子 蕃茄 沙律菜感覺較健康吧+$25就可以從十多款甜品中任選三款身為抹茶控既我當然唔會放過試抹茶甜品啦抹茶雪糕做得出色 抹茶味濃 帶回甘窩夫厚身 外脆內軟 蛋香味重 淋上蜜糖再灑上糖粉 小小一塊已經很精緻我就將小撮雪糕放上窩夫同吃 冰凍既雪糕配上微暖既窩夫 嘻嘻你懂的紅豆抹茶卷好鬆軟 中間個cream好滑好重抹茶 上面既紅豆煲得腍又甜 大愛!!!!!友人既甜品set:咖啡奶凍 蜜糖西多(?)搵次黎食晚餐先
小甜谷午餐
抹茶雪糕做得出色 抹茶味濃 帶回甘
我就將小撮雪糕放上窩夫同吃
冰凍既雪糕配上微暖既窩夫 嘻嘻你懂的
友人既甜品set:
咖啡奶凍 蜜糖西多(?)
搵次黎食晚餐先
午餐
2017-01-11 519 瀏覽
除了失望就只有氣憤。。Freshly squeezed melon 沒有,freshly squeezed pineapple沒有,沙冰系列通通都沒有,基本上在OpenRice 上看到比較有興趣的通通都沒有!最後點了抹茶系列。好難吃!抹茶冰淇淋的苦澀太重,抹茶味道好淡而且能吃到很artificial 的味美,不能接受。蛋糕要用可怕形容。用湯匙挖一小口吃的時候就知道不對勁。好硬!這真的是蛋糕嗎???那一小杯的抹茶奶味太重,抹茶味道不足。我這麼愛吃甜食都沒辦法把它給吃完。每個都嚐了一口就放棄了。好失望,好浪費卡路里。。。
除了失望就只有氣憤。。

2017-01-11
$35 (其他)