2018-09-04 136 瀏覽
噚晚系旺角買完水餃外賣食, 之後去咗附近一間台式飲品店"TeaDays"小茶堂買咗一杯叫做"芝士奶蓋鮮鳳梨綠"攞嚟送我d水餃同煎餃食😎睇相見到有層厚厚嘅芝士泡沫系面頭, 最鐘意食芝士同飲鮮奶嘅我當然唔會客氣喇, 加上個名有皇冠係店舖推介仲有鳳梨同綠茶我一定唔會錯過喇!所以最鐘意試新嘢嘅我要第一時間急不及待上前比錢買返嚟試一下睇下啱唔啱我口味...雖然等候嘅人並唔多, 但大約都要等咗十零分鐘先至有得攞!攞上手見到杯綠茶上半截係芝士奶同冰而下半截係菠蘿碎同綠茶。第一啖就係試下d泡沫芝士我用支飲筒飲咗一啖, d芝士溝埋d奶原來可以咁好味道, 果然好有濃郁嘅芝士味, 而第二啖我就試埋d綠茶同菠蘿, d菠蘿同綠茶溝埋原來可以有咁嘅口感。整體嚟講依杯"芝士奶蓋鳳梨綠"我會比95分, 而果5分去咗邊, 就係我對綠茶係麻麻地鐘意, 依杯綠茶對我而言係A-!

2018-08-30
10 分鐘 (外賣自取)
2018-08-28 104 瀏覽
黑糖瘋魔全港,但我本人唔太識欣賞黑糖鮮奶,黑糖奶茶就可以一試。呢間“產品滿意保証”吸引到我。有唔少店啲甜度同冰度好浮動,都影響成杯質素。點左杯黑糖烏龍王奶茶,半糖 (原本想叫微糖,不過店員溫馨提示去到微糖就影響黑糖量,所以去到半糖便可)烏龍王奶茶茶濃,唔會俾黑糖珍珠蓋過奶茶味。而每粒珍珠被黑糖豐厚包住 ,食到重重黑糖味兼煙靭好咬口,不錯。不過呢杯 25 蚊有點貴,下次俾多少少試埋抹茶先。其他店大排長龍都不外如是,呢間唔多人排隊又有質素,很好🙌

黑糖烏龍王奶茶

不過呢杯 25 蚊有點貴,下次俾多少少試埋抹茶先。

其他店大排長龍都不外如是,呢間唔多人排隊又有質素,很好🙌
外賣自取
黑糖烏龍王奶茶
2018-08-25 102 瀏覽
-難得一天不用輪班平凡又無聊的又過了一天下班當然也來一杯下午茶🍠-👨🏻‍🍳烤紫薯鮮奶紫薯味道非常鮮明而且一整杯都是紫薯顆粒口感很不錯可是我喝了半小時也喝不到一半因為確是越喝越飽喝完一半好像吃了一頓飯甜度選了半糖但是還是偏甜了一點(我是不太喜歡甜的)-
難得一天不用輪班
因為確是越喝越飽
喝完一半好像吃了一頓飯
甜度選了半糖
但是還是偏甜了一點
(我是不太喜歡甜的)

外賣自取
2018-08-17 132 瀏覽
假日驚喜「小茶堂」💓💓 😱新體驗。濃味黑糖珍珠❣️ 現時火紅IG 台式飲品,重有小山園抹茶🍵成功吸引到我😍抹茶控必試💚👉🏻「小山園抹茶🍵鮮奶$25+黑糖珍珠$4✅」👉🏻拎上手覺得好開心呀❣️層次分明!珍珠都不小,岩哂我煙韌控😋😋👉🏻飲前要大力搖,因為黑糖係底!搖完中和隻色好開心😃👉🏻叫左半糖,入口好濃既抹茶味,而且有回甘,奶既比例撞埋黑糖岩岩好,好驚喜! 👏🏻👏🏻👏🏻👉🏻啜埋個黑糖珍珠,珍珠好有咬口,係屬比較彈牙果種💓勁重黑糖味呀😘😘😘👉🏻叫左半糖,剛剛好✌🏾不會太甜❣️因爲珍珠本來都較甜😝呢個gimmick I like🤤👉🏻個人認為呢杯係近期台式飲品熱既出色之作‼️➡️性價比高‼️must encore!!💓💓暫居CP king!!!👉🏻好多人,但又唔係等左好耐😍😍—�—�—$25+$4 (🍵and 珍珠)小茶堂 TeaDays
小山園抹茶🍵鮮奶

👉🏻「小山園抹茶🍵鮮奶$25+黑糖珍珠$4✅」
👉🏻飲前要大力搖,因為黑糖係底!搖完中和隻色好開心😃

暫居CP king!!!

👉🏻好多人,但又唔係等左好耐😍😍
—�—�—
$25+$4 (🍵and 珍珠)
小茶堂 TeaDays
小山園抹茶🍵鮮奶
2018-08-13 134 瀏覽
這個抹茶黑糖珍珠 個抹茶味超級濃 偏苦 飲到最尾都有苦苦的 很正呀~很難得的黑糖夠濃 珍珠適中 用一個不是太等的時間 來換這杯 珍珠夠彈牙, 黑糖亦掛到上去, 冰量適中, 必定會再回頭再買及試其他!!
黑糖夠濃 珍珠適中 用一個不是太等的時間 來換這杯
2018-07-17
10 分鐘 (外賣自取)
  • 抺茶黑糖珍珠鮮奶
2018-08-12 117 瀏覽
其實呢一類台灣茶,已經喺旺區開到通街通巷,銅鑼灣、旺角、尖沙咀都大把呢啲舖頭。咁啱今日經過旺角,見到呢間~小茶堂,佢有芝士奶蓋賣,作為芝士控嘅我當然要試一試新嘢,比拼一下唔同店唔同芝士嘅味道。因為可能仲好新嘅關係,冇乜人排隊 所以喺我睇餐牌嘅時候,服務員都好有耐心同主動熱情咁介紹,而我亦表明來意,主要想試芝士奶蓋,所以佢都推介我配紅茶係最夾嘅。最好嘅就係佢建議我飲少糖,哈哈等咗都冇兩分鐘,杯嘢飲就出咗嚟喇,因為實在太心急,所以一啖飲咗落去都唔記得影相,最後飲哂至醒起冇影相。味道唔錯,態度好,可以encore。

。味道唔錯,態度好,可以encore。

2018-08-08
2 分鐘 (堂食)
2018-08-07 134 瀏覽
今晚打完邊爐,有人竟然仲話好渴要去飲番杯珍珠奶茶,咁夜去邊度搵呢🙄🤔。問Google大神,附近好似得番一間連鎖店開到十二點,於是唯有去啦,點知途經見到呢間小茶堂仲未關門,而且姨甥話佢識應該唔錯,所以就要買喎😒。我飽到上心口,所以投降,佢就點左近期大熱嘅黑糖珍珠奶茶。其實我見佢menu有齊坊間流行嘅奶蓋茶、黑糖奶茶、小山園抹茶奶茶等等,仲有較少見嘅紫薯鮮奶,集百家大成!姨甥試完大叫,嘩同🐯差唔多咁好飲喎(佢明知我愛🐯😒), 而且覺得啲珍珠比嗰間更Q彈啲添,真的!?我即刻試一啖,嗯,好味程度又真係幾接近喎,可能因為剛才姨甥錯手叫左少甜,錯有錯著,甜味冇蓋過奶茶香味,我覺得如果全甜就會飲唔到茶味喇!加上我地經過時佢已經差唔多收工,所以冇人排隊唔使等到身水身汗,所以杯奶茶又再加多兩分咁囉😁😋。

其他
2018-08-06 87 瀏覽
夏日炎炎,真係唔想離開有冷氣既地方。但奈何無得選擇,唯有買杯冰凍既野飲安慰下自己。出開旺角,台式飲品店開到成行成市,真係仲多過便利店。本身想試下另一間以鹿命名既黑糖珍珠奶茶,可惜目測有成二十人等落單,又無理由為杯飲品浪費咁多時間,所以幫襯左依間又係主打黑糖既飲品。人唔多,排除等落單大約五分鐘,但飲品到手就等左十多分鐘,速度尚可接受。叫左黑糖珍珠烏龍王奶茶<少甜70%>,黑糖怖滿透明杯底,好有藝術感,親手搖一輪先搖匀又幾好玩。第一啖飲落去好有茶味,奶味就唔重,珍珠滿滿既黑糖味,好煙韌好好趙,好得呀。但係飲落就覺得70%糖都係偏甜,唔知係咪同黑糖有關,始終食得太甜都係唔健康,下次都係要<半糖50%>可能會好d!! 可惜性價比麻麻,依個價錢係出面買到大size喎。總括黎講,價錢偏貴,但味道搭夠!

可惜性價比麻麻,依個價錢係出面買到大size喎。
黑糖珍珠烏龍王奶茶

總括黎講,價錢偏貴,但味道搭夠!
15 分鐘 (堂食)
下午茶
黑糖珍珠烏龍王奶茶
2018-07-23 204 瀏覽
Since I’m a big fan of sweet potatoes...this place is by far the best bubble tea I have had. The drink itself may be a bit raw for some people but I like it a lot as it tasted fresh and clean from real sweet potatoes rather than some artificial taste. Also I topped up with bubbles with my drink and it tasted so good! The boss is so friendly as well, passing out free tea while customers are waiting and always remind the customers how to drink the bubble tea.

2018-07-22 201 瀏覽
近來勁熱嘅黑糖珍珠奶茶今日去左旺角行街街見呢間唔多人排隊就去試試啦平時我至愛X腳亭既珍珠奶茶今日就試下大熱的黑糖珍奶$20杯真心抵又唔使排好快就有我叫左小甜小冰飲落都幾有黑糖味但飲到一半巳覺得好「溜」試完一次都是情歸珍珠奶茶!
近來勁熱嘅黑糖珍珠奶茶

真心抵又唔使排
好快就有
我叫左小甜小冰
飲落都幾有黑糖味
但飲到一半巳覺得好「溜」

試完一次都是情歸珍珠奶茶!
2018-07-19 180 瀏覽
食完十X姨冇飽既感覺,要加餐🤷🏿‍♀️黎左一街之隔既TeaDays。事前已經睇左Openrice,黑糖珍珠奶茶好似麻麻地咁,所以揀左好評率高既小山園抹茶鮮奶茶 & 烤紫薯鮮奶。星期六下午兩點鐘左右,只等左10分鐘。小山園抹茶鮮奶茶 $23 - 店家寫明用上明治鮮奶製作,入口順滑香濃,比平時用奶粉沖既台式飲品有heart好多。抹茶雖然唔係佳品,但味道一啲都唔假,半糖甜度對於唔嗜甜既我岩岩好,相信即使全糖都唔會難入口。烤紫薯鮮奶 $28 - 超水準!係唔係烤既就飲唔出,不過紫薯好足料,細食啲既女仔應該可以當係半餐飯😅CP值唔錯,應該會再黎👍🏻飲得慢既,記住嗌少冰,唔會溝淡晒😉

星期六下午兩點鐘左右,只等左10分鐘。
小山園抹茶鮮奶茶/烤紫薯鮮奶

10 分鐘 (堂食)
小山園抹茶鮮奶茶/烤紫薯鮮奶
2018-07-15 224 瀏覽
黑糖熱潮以外,火了一段時間還是依然陸續有新推出的想必是奶蓋了。適逢夏天,實在是有必要把每家的奶蓋都試一下。前一天晚上原本想要買的,奶蓋卻已經賣完。隔天死心不息地下午跑了去買,剛好因爲還沒吃飯,買了杯感覺比較heavy的芝士奶蓋抹茶鮮奶。芝士奶蓋抹茶鮮奶(微糖、少冰)$28店員的速度比想象中慢,在只有我跟之後的客人狀況下,也要等一會兒,應該是新店的關係吧!看到店員在互相教導,只要好喝的話等一下也無妨。奶蓋的分量奇多,大概是飲料的三分之一吧!奶蓋味道不特別出衆,感覺可以更細滑一點的。欣賞的是真正做到了*微糖*的效果,抹茶牛奶果然不甜不膩。味道不錯卻留不下印象,偶爾經過附近大概還是會想嘗試新店多於重訪了(因爲又已經多開了一兩家了)。

芝士奶蓋抹茶鮮奶(微糖、少冰)$28

芝士奶蓋抹茶鮮奶

近期台式黑糖珍珠奶茶係大熱✨ 唔少網站直頭有比拼compare咁多間店既珍奶 呢間小茶堂係其中一間 食評話佢係咁多間之中最抵買 又唔洗點排隊我都係珍奶愛好者 今日咁岩黎旺角買野 所以買黎試下 發現menu上有兩款黑糖珍奶 一款叫黑糖珍珠奶茶$20 另一款係黑糖珍珠鮮奶$27 我諗係沖粉既奶茶同鮮奶既分別?🤔既然一試 就揀左$27個款半糖微冰平日下晝人唔多 等左唔夠5分鐘就有本人最近係台灣飲過名店老虎堂 個間冇得較甜度同冰份量 覺得佢隻波霸黑糖鮮奶有d過甜 飲左一大杯會覺得漏唔知係咪因為我叫半糖既關係 呢杯小茶堂既黑糖味唔算好濃 但味道都唔錯 珍珠都幾煙韌 如果要排老虎堂兩個鐘買一杯$30既珍奶(台灣賣緊NT55一杯=HKD15) 我會寧願揀呢間小茶堂 起碼冇咁貴又唔洗排隊😂

既然一試 就揀左$27個款半糖微冰

平日下晝人唔多 等左唔夠5分鐘就有
黑糖珍珠鮮奶

2018-07-04
5 分鐘 (堂食)
黑糖珍珠鮮奶
🍵【試飲後忍不住買了平時討厭的[抹茶]飲品】😂幾鍾意依間飲品小店,服務唔錯,會教你點飲之後,幫你畀開埋飲😌又可以唔洗再飲管,環保好多👍🏻👍🏻👍🏻飲品味道又唔錯👏🏻1. 芝士奶蓋抹茶鮮奶(半糖少冰)($28)🍵芝士奶蓋奶味幾重,微甜微鹹中和得岩岩好😋雖然半糖,但抺茶仍然有苦味,不過唔會澀口,幾香滑👍🏻值得再黎😁彤樂評分:8.5/10TeaDays 小茶堂地址:旺角花園街2-16號好景商業中心地下22號舖
🍵【試飲後忍不住買了平時討厭的[抹茶]飲品】😂

1. 芝士奶蓋抹茶鮮奶(半糖少冰)($28)🍵
彤樂評分:8.5/10

TeaDays 小茶堂
地址:旺角花園街2-16號好景商業中心地下22號舖
題外話/補充資料: 🍵【試飲後忍不住買了平時討厭的[抹茶]飲品】😂🍵【試飲後忍不住買了平時討厭的[抹茶]飲品】😂
2018-06-29
5 分鐘 (堂食)
2018-07-07 184 瀏覽
珍珠奶茶控發現前排旺角新開左 小茶堂 💖價錢定位比一般既珍珠奶茶舖平鮮奶仲要用明治奶🥛🤘🏻.黑糖珍珠奶茶 半糖 ($19)半糖都夠甜 記住嗌少糖/半糖啊‼️但飲落無茶味 只係飲到鮮奶味黑糖珍珠方面 size較細 味道亦比較普通..個人認為鹿角巷比較好!中意鹿角巷暖暖既黑糖珍珠多d🤤.珍珠抹茶拿鐵 半糖 ($27)抹茶用上小山園抹茶 抹茶味夠濃 比鹿角巷優勝!..如果想飲黑糖鮮奶 我揀 ➡️ 鹿角巷如果想飲抹茶拿鐵 我揀 ➡️ 小茶堂
珍珠奶茶控發現前排旺角新開左 小茶堂 💖
價錢定位比一般既珍珠奶茶舖平
鮮奶仲要用明治奶🥛🤘🏻
黑糖珍珠奶茶 半糖 ($19)
半糖都夠甜 記住嗌少糖/半糖啊‼️
但飲落無茶味 只係飲到鮮奶味
黑糖珍珠方面 size較細 味道亦比較普通..
個人認為鹿角巷比較好!
中意鹿角巷暖暖既黑糖珍珠多d🤤
珍珠抹茶拿鐵 半糖 ($27)
抹茶用上小山園抹茶 抹茶味夠濃 比鹿角巷優勝!

如果想飲黑糖鮮奶 我揀 ➡️ 鹿角巷
如果想飲抹茶拿鐵 我揀 ➡️ 小茶堂