2018-12-18 71 瀏覽
今日約了朋友在旺角晚飯,因為我下班時間較早,所以平時都要在街上邊逛邊等,有時都要等上一個小時。路過見到小茶堂,被海報上那紫色的烤紫薯鮮奶吸引著,就跟同樣早到的朋友邊等邊飲,頂下肚都好。*************小茶堂是一間小型茶飲外賣店,門面不像大型連鎖茶飲店般寬敞。小店旁邊貼上店內的主打飲料。茶飲選擇都幾多,水果茶、奶茶、鮮奶、芝士奶蓋和泡茶都有,糖冰比例同樣分了五級,價錢由平便宜$14至最貴$33,價位算便宜。除了茶飲,原來店內還有這款黑糖薑汁圓圓,$8幾抵食。櫃枱有飲管和紙巾可以按需要自取。烤紫薯鮮奶($29)烤紫薯鮮奶除了用外賣膠杯盛載外,賣相跟圖片都相差不遠,粉紫色很浪漫吸睛。在等候期間,我見到店員下了足有一個拳頭般大的紫薯在攪拌機內,非常足料!說回味道,因為有整個紫薯,所以入口也能飲到一粒粒的紫薯肉,奶味適中不過重,我選了少冰,所以飲料不算太凍,但個人覺得熱飲暖粒粒應該會幾好飲。黑糖珍珠奶茶($23)黑糖珍珠奶茶$23/杯,比很多茶飲店都便宜,珍珠夠Q彈,奶夠香,但茶味略嫌不夠濃,整體普通。按店員指示,先搖勻才飲用。總結,烤紫薯鮮奶不太多地方有,比較特別,而且亦很足料,黑糖

*************

小茶堂是一間小型茶飲外賣店,門面不像大型連鎖茶飲店般寬敞。

小店旁邊貼上店內的主打飲料。

除了茶飲,原來店內還有這款黑糖薑汁圓圓,$8幾抵食。

櫃枱有飲管和紙巾可以按需要自取。

烤紫薯鮮奶($29)

烤紫薯鮮奶

黑糖珍珠奶茶($23)

黑糖珍珠奶茶

按店員指示,先搖勻才飲用。
黑糖珍珠奶茶

總結,烤紫薯鮮奶不太多地方有,比較特別,而且亦很足料,黑糖珍珠鮮奶味道則較為普通,勝在抵飲。
烤紫薯鮮奶
2018-12-18 36 瀏覽
小茶堂位於旺角花園街好景商場, 位置便利。 雖然小店已經開了一段日子, 但一直也沒有時間去嚐新嚐新。這天和朋友經過, 就叫了兩杯小茶堂主打的飲品:黑糖珍珠厚奶和 小山園抹茶厚鮮奶(加珍珠)黑糖珍珠厚鮮奶珍珠係大粒嘅,每一粒都沾滿咗黑糖,非常好味。雖然係甜左少少,但溝埋濃郁的meiji 牛奶,非常滿足,更加唔會越飲越淡tim 小山園抹茶厚鮮奶小山園抹茶鮮奶送到嚟嗰陣一見到,嘩,個漸層真係好鬼死靚, 靚到唔捨得飲。 小山園抹茶質素高係人都知,飲完仲有陣抹茶回甘味。 雖然我係夜晚先嚟買, 但珍珠仍然q彈有咬口。
小茶堂位於旺角花園街好景商場, 位置便利。

雖然小店已經開了一段日子, 但一直也沒有時間去嚐新嚐新。

這天和朋友經過, 就叫了兩杯小茶堂主打的飲品:
黑糖珍珠厚奶和 小山園抹茶厚鮮奶(加珍珠)

黑糖珍珠厚鮮奶

珍珠係大粒嘅,每一粒都沾滿咗黑糖,非常好味。
黑糖珍珠厚鮮奶

雖然係甜左少少,但溝埋濃郁的meiji 牛奶,
黑糖珍珠厚鮮奶

非常滿足,更加唔會越飲越淡tim

小山園抹茶厚鮮奶(加珍珠)

小山園抹茶鮮奶送到嚟嗰陣一見到,
嘩,個漸層真係好鬼死靚, 靚到唔捨得飲。
小山園抹茶厚鮮奶(加珍珠)

小山園抹茶質素高係人都知,飲完仲有陣抹茶回甘味。
小山園抹茶厚鮮奶(加珍珠)

雖然我係夜晚先嚟買, 但珍珠仍然q彈有咬口。
2018-12-17 49 瀏覽
係旺角登打士街嘅台飲店大亂鬥甘激烈嘅時勢,小茶堂依然屹立到開分店認真唔簡單。之前飲過小茶堂出品嘅黑糖珍珠奶茶、奶蓋綠茶價錢同水準都係標準以上,重點價錢真係幾抵飲。今次行過忍唔住決定係度試新野,睇下有無伏先?我地就選左芝士奶蓋烤紫薯鮮奶同埋黑糖珍珠厚鮮奶。見到海報都幾吸引。佢地嘅紫薯牛奶,真材實料。真係用上兩大舊紫薯、日本明治牛奶。到手喇! 足料吸引~芝士奶蓋烤紫薯鮮奶$34鮮豔嘅顏色,全天然嘅味道!芝士奶蓋好creamy,仲食到顆粒狀嘅紫薯粒粒。黑糖珍珠厚鮮奶 $29睇住店員斟左一勺黑糖珍珠,再將珍珠平均造成掛住效果,然後再斟多一勺果糖!然而呢一勺黑糖真有畫龍點晴作用,黑糖味香濃、珍珠夠Q彈、奶味creamy.

今次行過忍唔住決定係度試新野,睇下有無伏先?

我地就選左芝士奶蓋烤紫薯鮮奶同埋黑糖珍珠厚鮮奶。

見到海報都幾吸引。

佢地嘅紫薯牛奶,真材實料。
真係用上兩大舊紫薯、日本明治牛奶。

到手喇!
足料吸引~

芝士奶蓋烤紫薯鮮奶

2018-12-16
5 分鐘 (堂食)
$30 (宵夜)
  • 黑糖珍珠厚鮮奶
2018-12-14 57 瀏覽
係旺角行街行到好口渴, 好想飲野, 咁岩隔離又有間台式飲品, <小茶堂> 就諗都無諗就買左黎試, 同朋友一人一杯我就買左 黑糖珍珠厚鮮奶佢地珍珠入口好煙韌, 成杯黑糖都好入味, 口感香濃滑順.....最好既出面好多店都唔可以自己簡甜度都係SET死左, 呢家店員問我要唔要少糖少冰果陣真係好驚喜!!!!因為我真係好怕飲到D好甜既飲品朋友就試左黑糖珍珠紅茶鮮奶飲得出有茶味, 唔係只得奶味, 口感富有層次, 珍珠Q度彈牙適中我地飲完之後一同都認為<小茶堂>係旺角最好飲既台式飲品店!!!!!!!!!

我就買左 黑糖珍珠厚鮮奶
朋友就試左黑糖珍珠紅茶鮮奶

2018-12-14 63 瀏覽
黑糖珍珠鮮奶🙆‍♀️香濃黑糖味...但吾會太甜牛奶是用了明治的鮮奶👍👍✨珍珠有咬口,不會煮到好淋,拍得住幸x堂同老x堂👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻芝士奶蓋烏龍王✨濃濃的茶香 奶蓋味濃濃,加起來都幾夾👍👍我地叫左微糖,都幾好飲價錢又不是很貴芝士奶蓋鮮鳳梨綠茶✨鮮鳳梨是即打,食得出有鳳梨的果肉 ,加埋綠茶酸酸甜甜好醒胃,好開胃👍估吾到甘夾我地兩個人叫左四杯,包裝得好好👍👍👍👍

黑糖珍珠鮮奶🙆‍♀️香濃黑糖味...但吾會太甜

芝士奶蓋烏龍王✨
濃濃的茶香 奶蓋味濃濃,加起來都幾夾👍👍
我地叫左微糖,都幾好飲價錢又不是很貴

芝士奶蓋鮮鳳梨綠茶✨
鮮鳳梨是即打,食得出有鳳梨的果肉 ,加埋綠茶
酸酸甜甜好醒胃,好開胃👍估吾到甘夾

我地兩個人叫左四杯,包裝得好好👍👍👍👍

2018-12-14 50 瀏覽
🤣懶健康👉🏻全部都半糖少冰全部都係一個size💁🏼‍♀️❤️全部都係用明治鮮奶喲·烤紫薯鮮奶💰HKD29本身無諗住飲紫薯鮮奶架我🤣真係無架!🤣向來對紫色野都無咩好感!🙈不過朋友係咁推介叫我一定一定要試🤷🏼‍♀️🤷🏼‍♀️咁我唯有試下有咩咁巴閉🙄賣相就係成杯紫色野~醜醜的紫💜可能因為紫薯係先烤過,唔會淋到變成蓉,可以食到粒粒紫薯既口感🤤👍🏻啖啖都係紫薯粒~非常足料💜我勁後悔食飽飯先去飲🤣呢杯勁足料!我飲完飽到一個點🤭·珍珠抹茶鮮奶💰HKD28賣相靚過醜醜紫好多💚🤣(係都要話人地醜😛)抹茶飲品一般粉感都重啲,但呢杯野🥤朋友由頭飲到尾都無乜粉感👏🏻抹茶味都幾突出😋·珍珠唔算超濃黑糖味,我試左兩啖仔🤤🤤個人覺得岩岩好啦,最欣賞係佢個質感!有咬口但又唔會太淋太硬🤤👍🏻·我下次都要試下佢既黑糖珍奶,唔揀抹茶呢隻!試真啲XD
🤣懶健康👉🏻全部都半糖少冰
全部都係一個size💁🏼‍♀️
❤️全部都係用明治鮮奶喲
烤紫薯鮮奶💰HKD29

賣相就係成杯紫色野~醜醜的紫💜
我勁後悔食飽飯先去飲🤣呢杯勁足料!我飲完飽到一個點🤭
珍珠抹茶鮮奶💰HKD28

賣相靚過醜醜紫好多💚🤣
(係都要話人地醜😛)
我下次都要試下佢既黑糖珍奶,唔揀抹茶呢隻!試真啲XD
  • 烤紫薯鮮奶
Hong Kong is never short of bubble tea places. There seem to be one on every corner. There are a few famous ones where queues are so long you definitely need a lot of patience for the cup of tea.But then boyfriend and I decided to try some lesser known ones. Mainly due to the fact we didn't have the patience to line up for an hour for a take away drink.小茶堂 (English name: TeaDays) is a local take away bubble tea shop. Unlike the others that hail from Taiwan, this is from Hong Kong with imported i

小茶堂 (English name: TeaDays) is a local take away bubble tea shop. Unlike the others that hail from Taiwan, this is from Hong Kong with imported ingredients from Taiwan.

Menu is in English and Chinese. It's purely a take away only establishment. Unlike some of the recent popular places, this one lets you adjust the sugar and ice content.

I ordered the honey milk tea ($23) and added pearls ($4) (on the left) and boyfriend ordered the taro fresh milk ($29) (on the right). Originally he wanted purple sweet potato but they had run out.  It's nice this place has an option to use honey instead of regular sugar. They even give you this option to replace any item with honey for $4. I like honey with tea as I think it is a bit more healthier. My drink had the right amount of sweetness and the boba was soft yet not mushy.  It was pretty good. Boyfriend's taro fresh milk was packed with a lot of taro bits. The taro was completely blended into the milk. He was impressed as this is his preferred drink at 天仁茗茶 (Tenren) and he said this was a lot more packed taro than that place. And he was not impressed with 迷客夏 (Milksha) as they didn't blend the milk with the taro at all. But here? They really blended it all together.  Now he wished they didn't run out of the purple sweet potato.

Price was not expensive at all as most places now charge around $40 a cup. Taste was good and they are not stingy with the ingredients. A great option for a take away drink in Mong Kok.
2018-12-10
5 分鐘 (外賣自取)
2018-12-11 50 瀏覽
烤紫薯鮮奶 $29一直想試呢杯野好耐今日行過見到唔係好多人就去買啦因為我自己好鍾意食珍珠 所以通常叫咩野飲都會加點知個店員話如果鍾意比較重紫薯味 呢杯嘢唔太建議加珍珠因為店舖冇提供就咁珍珠 只係得黑糖珍珠而因為帶有黑糖味道會有dd蓋過紫薯味道 咁我就信佢冇加杯野係將紫薯blend到蓉溝埋d鮮奶紫薯味道真係好香好濃 果然冇加珍珠係正確既紫薯本身都帶有甜味 所以其實叫半糖或者微糖都已經夠甜黑糖珍珠厚鮮奶 $28我另一個friend就係超鍾意黑糖既所以佢離不開都係叫黑糖鮮奶見到呢度有得揀厚鮮奶就叫左呢款加左厚鮮奶飲落味道會濃郁d 但相對都會溜d而且質感都會冇咁流質 我個friend就係好鍾意呢種冇咁流質既口感啦😂黑糖味道好濃 唔會比厚鮮奶味道蓋過珍珠食落都好彈牙整體覺得呢間既飲品幾唔錯而且店員好好人 比左唔錯既意見☺️
烤紫薯鮮奶 $29

珍珠食落都好彈牙

整體覺得呢間既飲品幾唔錯
而且店員好好人 比左唔錯既意見☺️
2018-12-11 45 瀏覽
台式飲品店愈開愈多,黑糖珍珠亦間間都有。今日同男友食完飯經過見到間新開飲品店就索性試下。小茶堂 - TeaDays因為見到烤紫薯鮮奶賣相幾吸引所以就同男友各買一杯,可惜落單時先知賣哂。最後分別點左另外2杯飲品餐牌上會有部份系列產品明確標示用明治鮮奶。小山園抹茶厚鮮奶因為怕甜關係選擇左半糖,店員介紹如果半糖以下抹茶味道會好出,而入口就會比較澀。不過點抹茶就係鐘意個份苦澀味,抹茶味入口濃烈,且帶有抹茶香。面上Cream可以稍為中和綠茶個種澀味,而有Cream冇Cream分別都只係$1之差。黑糖珍珠厚鮮奶近期另一半比較喜歡既飲品,呢杯都係選擇左半糖,飲落甜度適中。整杯飲品最濃既係當中鮮奶味,鮮奶比較香滑。珍珠口感易咬口,唯獨黑糖味道不太夠(可能係點咗半糖ge關係)整體不錯。店鋪另外備有平價版的黑糖珍珠奶茶,注意係奶茶。下次會再試下烤紫薯鮮奶,希望唔好又賣哂啦。
台式飲品店愈開愈多,黑糖珍珠亦間間都有。
今日同男友食完飯經過見到間新開飲品店就索性試下。
小茶堂 - TeaDays
最後分別點左另外2杯飲品
餐牌上會有部份系列產品明確標示用明治鮮奶。
黑糖珍珠厚鮮奶
整杯飲品最濃既係當中鮮奶味,鮮奶比較香滑。
整體不錯。
店鋪另外備有平價版的黑糖珍珠奶茶,注意係奶茶。
下次會再試下烤紫薯鮮奶,希望唔好又賣哂啦。
2018-12-11 53 瀏覽
在附近逛街時經過這裏, 便買了兩杯飲品解解渴, 看到其他人點的飲品的顏色很吸引, 尤其是紫薯鮮奶和綠茶鮮奶, 那個漸層效果賣相很不錯。點了一杯烤紫薯鮮奶和黑糖薑汁鮮奶, 冬天是要喝點熱的飲品。凍紫薯鮮奶的紫色相當吸睛, 紫薯味很濃郁突出, 很好喝, 啖啖都咬到紫薯蓉, 紫薯份量好多, 好像正在吃烤紫薯一樣, 真的好正! 是一杯有驚喜的飲品,味道一點也不假。熱黑糖薑汁鮮奶的薑汁味不太重, 主要喝到甜甜的奶味。冬天喝杯暖暖的薑奶很暖胃。
點了一杯烤紫薯鮮奶和黑糖薑汁鮮奶, 冬天是要喝點熱的飲品。

! 是一杯有驚喜的飲品,味道一點也不假。

2018-12-11
外賣自取
$29 (其他)
2018-12-10 54 瀏覽
旺角廣華對面條街真係好多小食同飲品店,我都幾鐘意係度買野食嫁淨係飲品店都開左起碼4-5間經過呢間小茶堂,鋪面好光猛所有飲品都可以整熱飲嫁👍🏻其他手調飲品店唔係款款都可整熱飲天氣開始凍,正呀。近排都好hit既黑糖珍珠厚鮮奶呢度都有!見到有紫薯鮮奶十五十六,都係試下黑糖珍珠厚鮮奶先留番下次先試紫薯鮮奶而朋友就點左芝士奶蓋鮮鳳梨(左後)講番黑糖珍珠厚鮮奶,由於我好怕飲太甜,特別叫了半糖少冰由於某家出名的黑糖鮮奶,不能自選甜度。半糖少冰係我喜歡既甜度,調配得剛好!飲前要自搖勻,不然會只飲到黑糖味呀珍珠幾有咬口,仲有陣陣黑糖味。 而且鮮奶用了明冶牛奶,所以奶味都算濃同滑身👍🏻真係愛上了黑糖珍珠鮮奶,店員仲介紹黑糖珍珠係店家手抄的,店主還是從台灣學藝。另外,仲試一試芝士奶蓋鮮鳳梨,由於是用鮮鳳梨,味道沒有一種死甜味道,還飲到一絲的菠蘿肉呀。頭啖都是蠻重芝士味及質地厚身的奶蓋。配上鳳梨又幾夾,同埋唔係咁多地方有鳳梨味!
淨係飲品店都開左起碼4-5間
經過呢間小茶堂,鋪面好光猛

所有飲品都可以整熱飲嫁👍🏻其他手調飲品店唔係款款都可整熱飲
天氣開始凍,正呀。

近排都好hit既黑糖珍珠厚鮮奶呢度都有!
見到有紫薯鮮奶
十五十六,都係試下黑糖珍珠厚鮮奶先
留番下次先試紫薯鮮奶

而朋友就點左芝士奶蓋鮮鳳梨(左後)

講番黑糖珍珠厚鮮奶,由於我好怕飲太甜,特別叫了半糖少冰
由於某家出名的黑糖鮮奶,不能自選甜度。
半糖少冰係我喜歡既甜度,調配得剛好!
飲前要自搖勻,不然會只飲到黑糖味呀

• 黑糖珍珠鮮奶
  • 芝士奶蓋鮮鳳梨
1K
2018-12-09 30 瀏覽
好耐之前同細妹嚟過Teaday應該差不多半年未嚟過,因為近來開得太多台式飲料店,根本返兜機會比較難。今次有兩位好友同我遊旺角,大家提起飲杯茶,我就介紹佢哋嚟旺角花園街Teaday感受一下佢哋嘅茶。今次嚟到Teaday發現佢哋多咗好多新飲品,之前我應該冇見到的,而我兩位好友更加未飲過,一位愛鳳梨,一位愛芝士奶蓋,佢哋二人分別叫了“芝士奶蓋普洱”而另一位就叫了“鮮鳳梨綠”,兩個飲料都係皇冠推介。愛芝士奶蓋嘅朋友話“芝士奶蓋普洱”,芝士味不重反而奶油味比較濃,普洱茶叫了少甜,茶味不太濃,沒有苦澀味,有淡香茶味感,覺得尚算可以接受。而另一位鳳梨控話佢杯“鮮鳳梨綠”,鳳梨味很香甜,綠茶清新帶點甘香,感受也ok不錯。

2018-12-07 45 瀏覽
大半年前開始,成街都係飲品店,呢間小茶堂係我同友人試過一致認為幾好飲,有下次嘅!呢條街同登打士街超多飲品店,大部份都唔算話好多人排隊,三、五七個人左右。今晚喺附近食飯,但未夠鐘,又來會一會小茶堂menu同之前差唔多,另外加左熱飲同芋圓,飲品價位正常,甚至有D幾平添,性價比幾高。而且飲品可以揀糖、冰度,比較有彈性啦,總有班人好似我咁又怕甜,又要飲呢D台茶。珍珠抹茶鮮奶點左少甜,沖出來仲有明顯分層,最底係黑糖珍珠,之後鮮奶,最後係抹茶。飲用前要先搖勻,抹茶味好濃郁,有甘度,叫左少甜,所以飲落啱啱好!黑糖味未搖之前都幾濃,又唔會過份甜,比例係我鐘意嘅。裡面嘅珍珠有少少黑糖味,而且好彈牙,完全唔會淋,好好咬,非常出色友人點嘅係鳳梨綠茶,佢叫左少甜,底部會有D鳳梨肉,幾正,份量多D更加好,甜度非常適中,仲有茶味,都唔錯,不過我個人都係鐘意佢地嘅鮮奶類!推薦黑糖珍珠鮮奶同抹茶鮮奶

2018-12-01 65 瀏覽
《#烤紫薯鮮奶 $29》其實一直都很想試一下小茶堂💛的啦(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)~今日見無乜人等 即管試試佢先~小茶堂嘅招牌莫過於#黑糖珍珠奶茶 跟這杯#烤紫薯鮮奶 !!單看顏色就已經覺得很治癒啦( ´▽` )ノ奶紫色好吸睛!打卡必備單品~味道方法偏淡 同杯野嘅色有d 出入,不過一路飲會食到啲紫薯泥~又幾唔錯!so far黎講杯野都幾飽下😂同人share 飲係幾不錯嘅選擇!^ ^.肥妹仔評分:7/10(如果紫薯味出啲會更好😩).

《#烤紫薯鮮奶 $29》
其實一直都很想試一下小茶堂💛的啦(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)~
肥妹仔評分:7/10(如果紫薯味出啲會更好😩)
2018-12-01 81 瀏覽
隨著台式飲品愈開愈多既時候,人們係未知飲左幾多糖份落肚既年代,我真係好唔明白點解香港人可以禁鐘意飲呢啲台式飲品,好啦!禁我就試下,友人都算鐘意飲台式飲品就叫佢介紹下啦,佢介紹左呢間小茶堂比我。禁多台式飲品之中,我淨係識飲珍珠奶茶,所以我淨係會叫珍珠奶茶黑糖珍珠奶茶 少甜少冰我拎上手已經有啲飲什麼虎紋的東東,看落好靚禁!但我眼中,一杯呢啲黑糖乜乜乜,會諗起好多研究都話既,一杯珍珠奶茶= 兩碗飯,雖然我唔太好台式飲品,但珍珠奶茶每月都會飲一次左右啦,唔算好多,而呢間既珍珠奶茶,係我飲過禁多杯之中係最難飲!黑糖珍珠係甜到澀,係甜到澀,有幾多糖我就唔知,或者煮既過程中煮濃,只知道飲左兩三啖真係頂唔順,太甜太澀,即刻起痰,珍珠咬口都唔太好,太澀既關係真係唔想研究珍珠好唔好食!奶茶,唔知係比黑糖影響到還是茶既問題,都係有陣怪味!飲左1/3杯真心頂唔順就dum了呢間野我前後試左兩次,而第二次我就唔嘗試再伏一次,轉飲奶蓋芝士奶蓋紅茶呢間 小茶堂 係標明用某牌子既芝士,禁平時啲飲唔鋪用咩芝士我又唔知既,禁標明左都幾好,至少知道自己飲左咩落肚!經過上次經驗,我就買左呢個芝士奶蓋紅茶,飲左一啖點解可以澀到禁

黑糖珍珠奶茶 少甜少冰

呢間野我前後試左兩次,而第二次我就唔嘗試再伏一次,轉飲奶蓋
芝士奶蓋紅茶
呢間 小茶堂 係標明用某牌子既芝士,禁平時啲飲唔鋪用咩芝士我又唔知既,禁標明左都幾好,至少知道自己飲左咩落肚!經過上次經驗,我就買左呢個芝士奶蓋紅茶,飲左一啖點解可以澀到禁?又無茶味,我諗唔明原因,真係用茶葉制作茶底還是不斷重複使用茶底,有茶既顏色,無應有味道,仲要澀到不得了!芝士奶蓋,標明用某芝士,同其他店鋪既芝士奶蓋係好有出入,不論味道還是質感,唉
原諒我真係難飲到飲左1/2都係頂唔順要dum

體整黎講,呢間 小茶堂 真心好難飲!我未試過要dum飲品或飲唔哂,呢間真係第一間,不會再有第三次中伏!更唔希望希其他人同我一樣中伏,亦唔明白點解會開到分店!