2025-02-18 0 瀏覽
這一次又是經過太子,順便幫同事買「小麵店」的外賣🤪😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋雞絲撈麵配小雲吞,他這一次是個套餐,雞絲拉麵特別大碗,裡面有蠻多的雞絲,又有很多的菜脯、蔥、醬料及涼麵,味道還是跟之前一樣好吃,我們選擇的是小辣。小雲吞也是大份,非常多的雲吞,裡面也是很多肉及菜,我們又是選擇小辣,不是太辣真正回味讓我在口腔裡回味無窮,難怪同事告訴我經過一定要再買一次。🥰🥰🥰🥰🥰🥰😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍
2025-02-06
2025-02-07 0 瀏覽
下午茶因為我在太子吃飯,同事叫我順便幫她們買一些小午茶粉麵回去,我去了一家吃了很多年的小麵外賣店-太子的小麵站。🤪🤪🤪🤪🤪🤪🤪😜😜😜😜😜😜😜😜😜😜😜😜😜😜😜😜😜😜我叫了兩碗重慶涼麵+兩碗大的小雲吞。重慶涼麵跟以前有一點不一樣了,他們沒有加鷹嘴豆、醬汁少了一點,可是調味不錯,麵太軟了。小雲吞有20顆,我叫了微微辣,真的是恰到好處不是太辣,每顆雲吞都有足夠的肉及菜,味道還是不錯像以前一樣好吃。👍👍👍👍👍👍😜😜😜😜😜😜😜😜😜😜😜🥳🥳😜😜
我叫了兩碗重慶涼麵+兩碗大的小雲吞。
2025-02-06
10 分鐘 (堂食)
2024-12-10 54 瀏覽
夜晚求其選了一間嗌宵夜食,點知選著個爛燈盞如圖,未試過一間麵今樣味道,d麵煮到軟淋淋夾起就斷,唔咸唔淡難食到Hi今,冇下次,伏味濃.老譚酸菜魚食泥甘的口感無語🥲
2023-12-22 294 瀏覽
電話嗌外賣嗌足三次都錯,個阿姐係咪唔識聽廣東話,重要同我講今次唔會錯㗎啦,真係_佢都廢事,嗌我返去換,我都走咗好遠,lunch得一個鐘,點換?個案1:雞絲涼皮變涼麵熱撈薯粉變冷撈個案2:韮菜抄手變小雲吞個案3:雞絲撈薯粉唔比雞絲
個案1:
雞絲涼皮變涼麵
熱撈薯粉變冷撈
個案2:
韮菜抄手變小雲吞
個案3:
雞絲撈薯粉唔比雞絲
外賣自取
幫襯左好多年佢地個小雲吞同涼拌小食(泡椒雞腳,醋雲耳、土豆絲,麻辣雞翼)雖然staff態度真係一般,但野食真心好食架!大肚前我會買佢地個水煮魚,三十幾蚊但份量唔少,所以性價比都幾高。今次買左涼拌青瓜,因為走辣關係,雖然有麻香覺得偏酸左少少🤏 但爽口程度比起拍到碎晒既真煲冇得輸。我好耐之前食過肥腸,即叫即炒都好滋味。可能遲下都會食少少走辣肥腸,因為我大肚都忍口忍左好耐了下次叫埋涼拌萵筍應該可以抵消返d油膩感吧

下次叫埋涼拌萵筍應該可以抵消返d油膩感吧
外賣自取
2022-07-26 768 瀏覽
呢間小店係買啲簡單嘅麵食,同埋一啲川味小食,夜麻麻行到攰冇乜選擇,都可以嚟依度買碗小雲吞麵/米線食味道唔算差,呢個價錢呢個質素都叫做合理嘅。環境就唔好有期望啦,喺條馬路隔離。服務呢,當然都唔好期望有啦,兩位小店店員,做到頭頂出晒煙咁,講嘢又細聲,啲人聽唔到,就會燥底咁回應🙈 我心諗,其實做小店都係為興趣為兩餐,如果真係做得咁唔開心,其實會唔會諗吓其他途徑賺錢呢… 不過又咁講,可能佢哋都冇得揀天氣真係勁熱,可能買外賣返屋企食會舒服啲。

天氣真係勁熱,可能買外賣返屋企食會舒服啲。
2022-04-18 534 瀏覽
行開太子,順便買碗撈薯粉返屋企食,行到去鋪頭有2位阿姐做緊嘢,我等其中一位姐姐有空時,我叫一碗撈薯粉外賣,點知冇人理,我再叫多次,個男人頭女人粗聲粗氣黑口黑面地問我要乜,我講左要薯粉後,好冇禮貌咁問我仲有冇其他嘢要!我話冇,跟住佢好晦氣地收錢,我比完比錢後有種感覺自己好似欠左佢地甘。都唔明點解可以服務態度十分非常惡劣,西灣河果間啲人好有禮貌!我以後唔會再幫襯呢間分店!🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬
2022-04-18
25 分鐘 (外賣自取)
這天外出過後,已是午飯時間,在買外賣回家吃與在外堂食兩個選擇中,最後還是決定買外賣回家吃,而幫襯的,是這間只得外賣,沒有堂食的川菜小店。這店地方雖細,卻有不少東西可吃,無論各式涼拌麵食、特式湯麵、以至招牌小食雲吞都有,選擇都幾多。這兒的即包手工雲吞既是店家重點推介之一,那便試試它吧!在大($32/20隻小雲吞)、小($22/12隻小雲吞)兩者中點了小的韭菜肉餡,再在五款湯底中揀了最基本的豬骨湯,並以米線(另加 $15)作為主食,就是這天我的外賣午餐。這「豬骨湯底韭菜肉餡小雲吞米線」份量不少,都幾大碗,湯味及格,味道適中不過鹹,十二隻小雲吞看似不多,但一隻接著一隻吃進肚子裡,可也不會覺得太少,小小的一口雲吞肉餡味道不錯,有韭菜作為餡料更能添香。這才四十元不到的外賣午餐,飽肚又有特色,都算可以呢!
這兒的即包手工雲吞既是店家重點推介之一,那便試試它吧!
這才四十元不到的外賣午餐,飽肚又有特色,都算可以呢!
8 分鐘 (外賣自取)
  • 豬骨湯底韭菜肉餡小雲吞米線
2022-03-05 297 瀏覽
朋友介紹第一次試食,位於太子這個小麵站,今日叫咗個麻辣小云吞,因為唔知佢哋有几辣所以叫咗小辣,$22有12粒,一啖一粒剛剛好⋯云吞雖然細粒,但好足料,而且云吞皮都好薄,而且都幾滑吓,最正係佢哋嘅湯底,辣度剛剛好,而且加咗好多芹菜同芫荽,打開個外賣盒已經聞到濃濃嘅香味,下次一定要試吓佢哋個涼拌冷麵⋯
  • 麻辣小云吞
2021-07-12 656 瀏覽
呢間小店平平無奇,只接收外賣,但係價錢真係平同埋份量唔少,涼皮好吃,有蘿蔔干粒,爽口之余唔流,雞翼好入味,正正正,唯一就係無我鐘意吃的四川冰粉呢D小店,下次會再光顧
呢間小店平平無奇,只接收外賣,但係價錢真係平
同埋份量唔少,

呢D小店,下次會再光顧

2021-05-17 392 瀏覽
看到朋友推薦就去試試,有些失望,涼皮味道不夠,份量也都一般,不推薦,麻辣雞翅是一道冷菜,雖然算是入味,但是太硬了!麻辣雲吞據說很好吃,也都是餡料少味道也不夠!服務ok,味道不足
中午時份要去銀行整啲嘢,搞掂時間都唔早,就買外賣返Office食。本身想買津津涼麵食,但見到津津舊舖開咗間同類型嘅舖頭喎,就一於試下。下次先食番津津😝。正值午餐時段,所以都有唔少人幫襯,小店其實應該主要係做外賣嘅,但同時亦都喺舖頭隔離位置,開咗幾張枱叫做可以堂食,有學生妹食緊。不過天氣咁熱☀️,不了!由於第一次幫襯,我好認真咁睇下個餐牌有乜好食。疑似老闆娘嘅人頗熱情向我介紹,我就可以把握機會問佢唔同食物有乜分別,以及辣唔辣。佢都好樂意話我知,買得開心😊。近期愛上咗試辣🌶,所以對呢類麻辣、涼伴菜好有興趣。小店定價好平,可能因為係做外賣客多。湯麵同拌麵平均都係$3x有交易,而且好多食物都可以自由配搭,幾貼心呢。小店門口擺咗大大部雪櫃喺到,相信入面嗰啲就係透心涼系列,夏天食消暑正啊✨!店舖細細,估唔到有成三位女店員整嘢食,食物即叫即整,但都唔洗等好耐。題外話,目測廚房都算乾淨。老闆娘勁醒目,我話個雲吞要走蔥,佢就問係咪即係成張單都走蔥呀,而且主動問我係咪要小辣👍。🐔雞絲涼麵($26/小份),涼麵係賣飛佛,必叫項目。其實佢同重慶涼麵嘅分別就係加咗雞絲,嗌佢就可以唔洗散叫麻辣手撕雞。識得咁嗌就係因
雞絲涼麵
🐔雞絲涼麵($26/小份),涼麵係賣飛佛,必叫項目。其實佢同重慶涼麵嘅分別就係加咗雞絲,嗌佢就可以唔洗散叫麻辣手撕雞。識得咁嗌就係因為問咗老闆娘,但當然散叫雞肉就應該會多啲,而家都夠食,唔算太少。
雞絲涼麵
涼麵一定要自己先行攪拌好至食,除咗雞外,配料仲有芫荽、花生、芝麻同埋青瓜絲🥒。涼麵本身夠凍,麵質彈牙,麵條偏幼身,連埋青瓜絲食,爽爽的,勁正😋!而且隻辣度係BB麻辣,啱哂我。小份涼麵份量夠女仔食的。
雞絲涼皮
雞絲涼皮($30/份),一開始我懷疑涼皮同涼麵嘅分別係咪只在於個麵底,但老闆娘話連個辣味都唔同嘅。呢個係酸酸地同埋落咗麻醬、花生醬🥜,講到咁,就決定實測試下。
雞絲涼皮
佢個賣相同平日麻醬雞絲粉皮完全唔一樣,食落亦好大分別。呢到嘅涼皮係好粗好大片,而且係實色、麵粉色,唔係透透哋明、米白色嗰種。口感不是滑滑的,有啲皺皮紋🙈,但無影響味道。呢個辣味比起涼麵隻辣稍為勁啲(但個樣勁紅,有點怕怕),就算唔飲水我都食到,不過偏酸辣風,我就鍾意麻辣多啲。但同事剛剛相反,佢鍾意涼皮多啲。
紫菜鮮湯
紫菜鮮湯雲呑($20/12隻),🥟招牌小雲呑嘅餡肉有得揀小棠菜或者韮菜,諗都唔洗諗梗係前者啦。另外,湯底亦可以揀重慶麻辣湯、紫菜鮮湯、老壇酸辣湯、東北酸辣湯、清湯或者紅油抄手。由於已經嗌咗兩份小辣嘅涼食,我就決定要個唔辣嘅紫菜鮮湯清清佢~。
招牌小雲吞
湯底無咩特別,偏淡,而且重芫荽味,紫菜量亦好少。不過重點係小雲呑本身嘛,又幾好食喎🤤。同事最驚小雲呑得層皮,但呢到係皮薄、明顯食到肉餡的,而且菜粒幾爽口添,唔錯唔錯。我認為每人6隻都夠食,不過擦得嘅可加$9變大份,就多8隻,仲抵。再大食啲,可以加$15配埋麵🤣。
總括嚟講,我一開始只係諗住試下第間涼麵嘅口味,點知變咗開心大發現,「小麵站」不比津津差,而且款式仲要多啲。不過食物食到尾段都係逃不過油咗少少,辣嘢無計啦。我一定會多多支持小店💪,佢嘅小辣BB辣者都啱食!另外,小店仲有賣一樽樽自家制嘅酸菜粒定菜脯,依樣亦相當出色,因為涼麵入面都有落到,美味😍。
2020-06-04
招牌小雲吞
2019-08-20 1076 瀏覽
以前實習經常食既外賣小店經濟實惠💵🥟紅油抄手🥟($20)少少地叫左個細紅油抄手店員即煮之後就放落已經調味好既碗入面廿蚊有12隻小雲呑都幾抵一啖一粒好過癮🉑不過佢碗汁疑似7成都係醋對我黎講太過酸🙊小雲呑既價錢其實一樣只係湯/汁唔同
以前實習經常食既外賣小店
經濟實惠💵
🥟紅油抄手🥟($20)
少少地叫左個細紅油抄手

小雲呑既價錢其實一樣
只係湯/汁唔同
2019-08-20
2019-06-18 759 瀏覽
本來想吃德哥鍋貼,怎知沒有開店,可能店主都去了遊行,見到隔壁有一間賣四川麵點的小店,就試一試!怎知是驚喜的陵發現呢!我只是叫了雞絲涼麵,$25一碗,是給小胃口的女士而設,但雞絲份量是足夠,而且涼麵的配汁很好吃,在炎炎的夏日,吃一碗這樣的涼麵很開胃和舒服,不會感到油膩,值得推介此小店!

2019-06-17
2019-02-04 904 瀏覽
雞絲,不肥不瘦,最少不會太乾,也有些青瓜及麻醬。熱拌米線的份量不算太多,就是一小碗米線,然後內裏有不少材料,例如有芫茜、菜譜、青瓜絲、黃豆、青蔥、甚至無青豆都會有。熱拌米線的味道好像比起紅油抄手更加香濃,但是米線始終放久了,因此沒有那麼彈牙。紅油抄手,想不到原來相當大份,因為平日你去中式酒樓,紅油抄手可能都只有六件或是八件,但是這兒的紅油抄手用一個中型的圓盒子盛載,竟然有10多隻。抄手的外皮不會太大,好像小型雲吞一般,而且內裏的肉餡夠香,調味有點兒麻醬,亦都有點兒擔擔醬的味道,因此吃起上來相當之可口。它的辣不是面部震動那般,亦非面紅耳赤的,是偏向頭頂散發的中式辣。唯一可惜之處就是這間店舖只有外賣,好像不多堂食位置,雖然之前好像在半夜看見有人坐在街邊轉角位吃東西🤔。

雞絲,不肥不瘦,最少不會太乾,也有些青瓜及麻醬。

熱拌米線的味道好像比起紅油抄手更加香濃
,但是米線始終放久了,因此沒有那麼彈牙

抄手的外皮不會太大,好像小型雲吞一般,而且內裏的肉餡夠香