2024-06-14 107 瀏覽
雖知墨魚丸是小店嘅招牌菜,但因為太想食豬扒,所以就先叫咗碗豬扒喇沙米線。豬扒炸得好食同夠淋唔會太乾,喇沙湯底味道剛剛好,不會太肥膩。食得出小店是用心製作,只是當日天氣比較熱,店內冷氣略嫌不夠。整體味道很好,價錢亦合理!

豬扒喇沙米線,凍檸茶
整體味道很好,價錢亦合理!
豬扒喇沙米線,凍檸茶
2024-06-02 190 瀏覽
嚟到一定要試佢哋嘅招牌墨魚丸!有分黑、白,黑色就係加咗墨汁~食落好濃墨魚味,而白色就鮮味同彈牙啲!另外值得講嘅就係佢哋嘅喇沙湯底(白色墨魚丸嗰碗),如果會有埋半隻雞蛋同兩粒豆卜,湯底唔會好辣,有淡淡嘅椰香味。而冬陰功湯底就比較清啲(黑色墨魚丸嗰碗),食晒成碗都唔會覺得太溜。香煎鮮蝦餅都味如其名好鮮味,因為係煎嘅關係,唔係坊間炸嗰種個皮脆卜卜個種,所以食落都唔會油膩,食多幾嚿都冇罪惡感😋反而仲食得出更多蝦嘅鮮味!

2024-04-08 221 瀏覽
我真係好好好好好好鍾意食墨魚丸!估唔到洪水橋竟然有專食墨魚丸既舖頭! 除左墨丸之外仲有雲吞、牛腩、牛丸等等,可以淨食或者配麵都得!墨魚丸有2款,一款原味同埋墨丸汁味!2款都好彈牙,入面仲有粒粒墨魚粒,墨魚味好香好濃郁,非常有驚喜!牛丸同蝦餅都非常好食,牛丸牛味好香咬開仲好juicy ! 蝦餅都係自家製,非常足料,加埋沙律醬更加正!另外仲有唔同既小食例如生炸豬朳同雞翼,即叫即整唔會又乾又韌!最後睇到原來電視節目都有介紹過,試過果然名不虛傳
我真係好好好好好好鍾意食墨魚丸!

墨魚丸有2款,一款原味同埋墨丸汁味!

最後睇到原來電視節目都有介紹過,試過果然名不虛傳

2024-03-27 80 瀏覽
出品質素好,分量剛剛好,即磨咖啡好飲今曰食喇沙湯底墨魚丸油麵'好味!店長推介豬扒可媲美酒店'雞亦'爽脆入味,直得一試再一試,不枉我從九龍駕車到尚品墨魚丸大王食喇沙湯底墨魚丸麵。
出品質素好,分量剛剛好,即磨咖啡好飲
2024-03-25 85 瀏覽
聽住喺洪水橋嘅朋友講佢食咗間自家製墨魚丸嘅餐廳,味道同口感都有唔錯嘅評價招牌墨汁墨魚丸配米線 $48呢個小編食完驚為天人,絕對係小編食過最好食嘅墨汁墨魚丸!!口感同佢嘅墨魚丸一樣非常彈牙爽口!但係墨汁將香味同味道再提升好多!絕對係非常建議大家一試,買埋冷藏番屋企都冇問題!另外順帶一提呢度食粉面可以揀湯底,今次小編揀咗鮮蝦湯底同埋椰子雞湯底!小編對椰子雞湯底情有獨鍾,椰子味濃郁!下次小編會試一試冬陰功湯底!香煎鮮蝦餅河粉 $52呢個鮮蝦餅同泰國蝦餅唔同,唔會有香茅味,但係蝦味比較濃郁同埋口感比較彈牙,食完會好想同另一半做愛!做完又再做

招牌墨汁墨魚丸配米線 $48

香煎鮮蝦餅河粉 $52
2024-03-13 73 瀏覽
坐輕鐵在洪水橋下車步行約數分鐘。新開幕一個月,凡穿著校服光顧一律$48!🥳香港另有工場新鮮制作墨魚丸🇭🇰招牌墨汁墨魚丸 $48採用原隻大墨魚製作墨魚丸,爽口彈牙,唧出肉汁,鮮味十足啊!😋😋😋白色就係普通墨魚丸,而黑色嘅就係墨汁墨魚丸。雖然佢哋顏色上有好大分別,但係兩款墨魚丸入口都超級彈牙,仲食到粒粒分明嘅墨魚粒粒。100%墨魚✨好香濃 而且沒有添加其他肥豬肉香煎墨魚餅 $60新鮮香脆墨魚餅煎得非常乾身,絕無味精,非常好吃🤤凍奶茶🥤$20凍奶茶奶味較重👍🏻👍🏻推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

坐輕鐵在洪水橋下車步行約數分鐘。

新開幕一個月,凡穿著校服光顧一律$48!🥳

香港另有工場新鮮制作墨魚丸🇭🇰

招牌墨汁墨魚丸 $48

採用原隻大墨魚製作墨魚丸,爽口彈牙,唧出

肉汁,鮮味十足啊!😋😋😋

白色就係普通墨魚丸,而黑色嘅就係墨汁墨魚丸。

雖然佢哋顏色上有好大分別,但係兩款墨魚丸

入口都超級彈牙,仲食到粒粒分明嘅墨魚粒粒。

100%墨魚✨好香濃 而且沒有添加其他肥豬肉

香煎墨魚餅 $60

新鮮香脆墨魚餅煎得非常乾身,絕無味精,非常好吃🤤

凍奶茶🥤$20

凍奶茶奶味較重👍🏻👍🏻

推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2024-03-12 86 瀏覽
被店外的墨魚丸制作過程吸引。一家三口一人一碗。小朋友食墨汁墨魚丸河粉鮮蝦湯。湯底好鮮甜,墨魚丸好彈牙。秘製崩沙牛腩$52同平時嘅牛腩有啲唔一樣,比較厚切,但係口感很好,而且好入味牛腩湯底好足料。香煎鮮蝦餅喇沙湯河$52 冇諗過50幾蚊可以食到咁高質嘅喇沙,湯底椰香微辣,而且有大量芽菜及豆卜,好有誠意。香煎雞翼四隻$28,真係外脆裏面好多肉汁,新鮮即炸。食物都很滿意。原來仲可以買墨魚丸,下次可以買嚟打邊爐。
被店外的墨魚丸制作過程吸引。

墨汁墨魚丸河粉鮮蝦湯

秘製崩沙牛腩$52

香煎鮮蝦餅喇沙湯河$52

香煎雞翼四隻$28,真係外脆裏面好多肉汁,新鮮即炸。

食物都很滿意。
原來仲可以買墨魚丸,下次可以買嚟打邊爐。

墨汁墨魚丸河粉鮮蝦湯
  • 炸雞翼
  • 喇沙湯河
  • 墨魚丸
2024-03-12 310 瀏覽
因為對潮州粉麵、雲吞和牛腩情有獨鍾,經常會周圍揾潮州粉麵醫肚。在元朗發現了一家獨特的餐廳——尚品墨魚丸大王。這家餐廳獨具心思地將墨魚丸打造成主角,讓人在品味彈牙口感的同時,亦以不同湯底去配搭主角,如馬莎和冬陰功湯底。首推招牌墨魚丸湯河($48)這碗麵是絕對不能錯過的。尚品墨魚丸大王以白色和黑色兩款墨魚丸為亮點,白色墨魚丸是普通口味,而黑色墨魚丸則是添加了墨汁的特色款式。儘管它們在外觀上有明顯的區別,但無論是哪一款,墨魚丸都展現出令人驚艷的彈牙口感,每一粒墨魚丸都充滿著墨魚的鮮美風味。搭配滑溜的河粉,這道招牌菜成為了店內的王牌選擇。除了墨魚丸湯河,香煎鮮蝦餅喇沙($52)和香煎鮮蝦餅(小)($60)也是令人垂涎的美味。香煎鮮蝦餅喇沙以其豐富的味道和獨特的煎香口感吸引了我的胃口。而香煎鮮蝦餅(小)則是為了再次滿足食彈互足料蝦餅的欲望。喇沙香濃的湯汁,讓麵條完全吸收,濃郁的湯汁,加上蝦餅超級彈牙,一食就愛上。尚品墨魚丸大王也提供了成斤的墨魚丸供你帶回家享用,可以加入打邊爐,自己淥麵食時加幾粒又得。尚品墨魚丸大王 (元朗)元朗洪水橋大街1號德祥樓地下22號舖#尚品墨魚丸大王 #墨魚丸湯河 #彈

首推招牌墨魚丸湯河($48)

尚品墨魚丸大王 (元朗)
元朗洪水橋大街1號德祥樓地下22號舖

#尚品墨魚丸大王 #墨魚丸湯河 #彈牙口感 #美食體驗 #墨魚丸愛好者 #元朗美食 #香煎鮮蝦餅喇沙 #香蕉鮮蝦餅 #打邊爐美食 #元朗洪水橋大街
2024-03-11
平時去食潮州粉麵,雲吞、魚蛋、牛腩通常都係三大熱門選擇,而墨魚丸唔係唔受歡迎,但通常都係雙拼或三寶時出現。但元朗嘅尚品墨魚丸大王就用心製作墨魚丸,讓墨魚丸成為主角,非常彈牙令人一試難忘。香煎豬扒雖然呢塊香煎豬扒望落平平無奇,但用上老板特別介紹咗隱藏食法,塊豬扒就變得出奇地好味,就係加上佢哋嘅魚露。而且因為豬扒係即叫即炸,生炸令肉質保持鮮嫩,帶有肉汁,絕對係誠意之作!招牌墨魚丸湯河既然呢度叫得自己做墨魚丸大王,又點可以唔試吓呢度嘅招牌墨魚丸呢!呢度嘅墨魚丸分別有白色同黑色兩款,白色就係普通墨魚丸,而黑色嘅就係墨汁墨魚丸。雖然佢哋顏色上有好大分別,但係兩款墨魚丸入口都超級彈牙,仲食到粒粒分明嘅墨魚粒粒。至於河粉非常滑溜,係店内嘅王牌選擇。秘製崩沙牛腩湯河除咗墨魚丸,牛腩係每一間潮州粉麵嘅靈魂。餐廳用上牛腩中嘅極品:崩沙牛腩。崩沙腩連住少少筋膜,肥瘦分明,除咗食到油脂嘅甘香之外,仲帶有濃濃嘅肉味,口感軟腍。

秘製崩沙牛腩湯河
2024-03-08
招牌墨魚丸湯河
店舖第一日新開張,就比職員姐姐叫左我入去試,我諗住新屎坑貪新鮮就入咗去。試左佢個喇沙湯底,覺得真係唔錯,墨丸係人手打嘅,好彈牙,之後再試埋椰汁雞湯,冬陰公湯底,真係幾好食。職員姐姐好好禮貌,會同食客傾計,如果想多少少麵可以同佢講聲,真係會比多啲麵你,食到你飽為止。有時店舖人多,會煮得耐少少,因為得老闆一個人負責煮麵,但睇得出老闆對食物有一定嘅要求,絕不馬虎。我真心推薦大家可以嚟試吓呢一間店舖食佢嘅湯底。

我真心推薦大家可以嚟試吓呢一間店舖食佢嘅湯底。

豬扒喇沙米線
豬扒喇沙米線