2019-02-14 245 瀏覽
琴日開工,係官塘見到和民,好而冇食啦,叫個限定午餐$63元定食試吓,一餐好低食,有一個滑旦朱扒定食,茶碗蒸飯一碗,沙律一碗,魚湯一碗,加埋一杯特飲,好滿足呀!飽晒!
2019-02-08 260 瀏覽
諗住唔太肚餓所以唔似扇火鍋任食點知錯到一個點。叫左個照燒雞pizza, 炸芝士同火鍋。圖片跟現實,18片肉 VS 4片肉根據商品及說明條例,應該告得入質素仲差過吉野家!4塊咁嘅牛肉收$118+10%?!個pizza以往差左,細左。但都唔夠個火鍋經典。咁嘅食物質素好快執笠。waiter 執隔離枱時,將成杯茶倒瀉落我朋友度,成條褲都係茶,好彩唔太熱...如果係熱茶都不能想像。枱面太多宣傳板,食物質素咁差,做咩宣傳都沒有用。和民,永別啦!!
諗住唔太肚餓所以唔似扇火鍋任食
點知錯到一個點。
叫左個照燒雞pizza, 炸芝士同火鍋

圖片跟現實,18片肉 VS 4片肉
根據商品及說明條例,應該告得入
質素仲差過吉野家!
4塊咁嘅牛肉收$118+10%?!

和民,永別啦!!
2019-02-08
2019-02-07 137 瀏覽
今天是年初一,到朋友及親戚拜年後,與家人往和民晚膳,想不到食物水準提高了,服務員態度親切,環境美好及座位舒適感覺非常好。值得再次回味。加上預先訂位有9折,價錢非常合理,值得介紹給大家。再者觀塘食市林在,要在這裡站得住,一定必需提高水準,方有好的評分。
加上預先訂位有9折,價錢非常合理,值得介紹給大家。
2019-02-05
慶祝紀念
團年飯
用餐優惠
優惠券
  • 和民沙律
2019-01-18 223 瀏覽
某日 , 刻意從老遠的 八鄉 走去 觀塘 - 亞太中心 , 一心想著吃 fish n chips, 可惜原來間餐廳已結業 , 在無可奈何的情況底下 , 就只好幫襯這一間 居食屋 ~Menu ~我點了 蒲燒鰻魚飯套餐 , 套餐包括 味噌湯、和風沙律、鰻魚飯、甜品 ~味噌湯、和風沙律、甜品 的味道都是一般一般 , 到時大家想像得到的味道 , 實在沒什麼好陳述 ~ 鰻魚飯 : 飯粒Q靱夠米香 , 燒汁鹹鹹甜甜的 , 味道剛好 , 鰻魚肥美 , 肉質軟嫩又少刺骨 , 一口鰻魚一口飯 , 感覺很滿足 , 超讚 ~本篇完 ~
某日 , 刻意從老遠的 八鄉 走去 觀塘 - 亞太中心 , 一心想著吃 fish n chips, 可惜原來間餐廳已結業 , 在無可奈何的情況底下 , 就只好幫襯這一間 居食屋 [和民] ~
Menu ~

本篇完 ~
2019-01-11 169 瀏覽
和民嘅大阪椰菜燒一直係我嘅至愛!! 因為佢都試多汁入面!!!有蔥雞蛋肉碎椰菜等等,非常豐富!! 仲有係鐵板上係熱辣辣 ,價錢都係唔貴!50幾蚊左右!作為一個小食,抵丫
和民嘅大阪椰菜燒一直係我嘅至愛!!

因為佢都試多汁入面!!!有蔥雞蛋肉碎椰菜等等,非常豐富!!
仲有係鐵板上係熱辣辣 ,價錢都係唔貴!
50幾蚊左右!作為一個小食,抵丫

2018-10-25 377 瀏覽
今日去左觀塘和民晚餐,叫左以下7樣野炒麵豚肉燒餅 這個好香炒麵燒汁醬味,炒麵麵質彈牙,豚肉都炒得好入味,面頭再放上木魚,好味炸雞軟骨呢個都好好食,豬軟骨好爽口,好有口感,咸咸地,正凱撒沙律這個冇咩特別,材料都係沙律菜,麵包糠,煙肉,味道一般,不過不失~東京牛肉飯這個飯好像乾左少少,是否失準? 定本身係咁?撈埋粒蛋先好少少意式薄切鮭魚刺身這個酸酸的,可能係檸檬同白醋既關係,這個我都麻麻地芝士年糕煙煙un un咁,都幾有口感,面頭有少許芝士都幾香芝士味~豐盛海鮮鍋唔覺佢有幾豐盛,得d青口,蝦,菜同金菇,真係好豐盛咯\(^o^)/,味道普通
今日去左觀塘和民晚餐,叫左以下7樣野

炒麵豚肉燒餅

炸雞軟骨
呢個都好好食,豬軟骨好爽口,好有口感,咸咸地,正

凱撒沙律

東京牛肉飯
這個飯好像乾左少少,是否失準?
定本身係咁?
撈埋粒蛋先好少少

意式薄切鮭魚刺身
這個酸酸的,可能係檸檬同白醋既關係,這個我都麻麻地

芝士年糕
煙煙un un咁,都幾有口感,面頭有少許芝士都幾香芝士味~

豐盛海鮮鍋

2018-10-24 276 瀏覽
-牛油果🥑蝦🦐沙律🥗好多年之前黎食過佢既和民沙律好好食,但今次黎menu入面竟然冇左!好失望!於是揀左呢個沙律,呢個沙律配既係千島醬,入面既蝦係急凍蝦覺得唔新鮮。牛油果得幾粒,幾乎搵唔到咁濟😂但沙律菜、紅黃椒同番茄仔都覺得幾新鮮既~-刺身拼盤雖然價錢好平,但真係質素唔多掂,只可以講一分錢一分貨~-石頭鍋飯味道還可以但個辣醬總覺得少左d風味,配菜份量少左d,食落唔夠過癮~而且佢個石頭鍋唔夠熱個底冇乜飯焦我地仲叫左個牛肉壽喜燒(唔記得影相)其實講真呢個同食吉野家打邊爐差唔多,而且佢配料仲比吉野家少d~以前中學食和民覺得好好食,依家個質素真係差過之前

-牛油果🥑蝦🦐沙律🥗

-刺身拼盤
雖然價錢好平,但真係質素唔多掂,只可以講一分錢一分貨~

-石頭鍋飯

以前中學食和民覺得好好食,依家個質素真係差過之前

2018-10-15 1253 瀏覽
有朋自遠方來,不亦樂乎,今日有個美女放假專程出嚟搵我哋幾個舊同事食午飯,所以就近近哋揀咗呢間和民,我本人就已經好多年冇幫襯過喇,今日既然有新嘅體會,就留低呢個食評作為紀錄啦。 環顧餐牌,其實都冇乜特別嘢想食,唯一比較有感覺嘅就係五號餐嘅和民石鍋泡菜飯定食($78蚊),附送埋沙律+鏗魚湯+飲品。其餘兩位美女就叫咗同款嘅七號餐壽喜燒鍋御膳($88蚊),就附送沙律+甜品+飲品。其中一個美女就話唔係好肚餓,隨量加錢叫咗兩款追加食物就算喇:F嘅迷你鮭魚親子丼($38蚊)同埋O嘅盛滿芝士凱撒沙律($48蚊) 比較唔喜歡和民嘅就係點完餐之後通常都等成差唔多十分鐘以上先至有得食,真係比較耐,尤其係我哋呢啲寫字樓工作,太早出嚟又唔得,食得太慢遲咗番公司又唔得...所以要等咁耐真係會影響心情...就例如好似我哋叫咗兩份壽喜燒鍋,一個爐嚟咗但另一個爐要等多五分鐘先送嚟...(甚麼跟甚麼嘛...?!)最好笑係生嘢嚟到個爐都未嚟...... 而我叫嗰個和民石鍋泡菜飯定食算做不過不失啦,裡面嘅配料有紫菜+泡菜+豬肉碎+蘑菇同小小蛋漿,撈埋啲韓式辣醬一齊食基本上都會惹味可口,同埋石鍋飯嘅優點就係勝在夠熱,係咪韓國米
和民石鍋泡菜飯定食
熱茉莉綠茶
而我叫嗰個和民石鍋泡菜飯定食算做不過不失啦,裡面嘅配料有紫菜+泡菜+豬肉碎+蘑菇同小小蛋漿,撈埋啲韓式辣醬一齊食基本上都會惹味可口,同埋石鍋飯嘅優點就係勝在夠熱,係咪韓國米就唔知,不過都幾腍身軟熟。由於中午飯唔想太飽滯所以飲品都係叫咗杯熱嘅茉莉綠茶就OK喇~
壽喜燒鍋御膳
佢哋叫嗰個壽喜燒鍋御膳眼見就好似吉野家嘅肥牛火鍋咁,甜豉油湯底就冇得輸嘅,配料就有啲黃芽白,金菇同埋豆腐咁,佢哋唯一不滿就係冇咗隻生雞蛋囉
盛滿芝士凱撒沙律
迷你鮭魚親子丼
反而追加叫嘅食物盛滿芝士凱撒沙律就鬼咁大碟,嚟到都嚇咗一跳,可能生菜真係唔值錢呱......但係個迷你鮭魚丼飯就堅係迷你嘅...希望我美女舊同事夠飽啦

最後要記錄嘅就係,其中一個美女食完個壽喜燒鍋御膳先至發現湯裡面有隻小死物,大為震驚,所以即刻同咗個職員反映,希望得到一個滿意嘅答覆。後來主任都非常有禮貌咁主動回應有關嘅衛生問題,除咗基本嘅道歉之外仲free咗我同事嗰份餐,另外仲送咗幾張優惠劵作為補償。
2018-10-12
5 分鐘 (堂食)
2018-10-12 284 瀏覽
揀左朋友仔附近食個晚飯,上網睇左睇,就係Openrice book左呢間。一去到就坐低,位置寬鬆好舒服,但電話長期收唔到。見到d set好似幾抵,就叫左個2人歡聚套餐。2個菇既前菜都唔好食。野菜沙律就OK,而且份量都幾多。極味意式薄切鮭魚普普通通,但個汁甜甜地幾可口。蜂蜜生薑梳打-攪完都唔算濃味青柑桔可樂-反而呢杯既柑桔重D,同埋冇比可樂遮蓋和風煙肉雜菌批薩,冇咩味,唔算好食,自己食左一塊就比哂朋友食。石鍋黑椒牛肉飯好油番茄香草牛肉壽喜燒滾左好耐先熱,上面有原個番茄,同埋好多番茄醬。聞落去都幾香,食落唔會酸,但佢有重黑椒味,少少辣。除左牛肉,仲有菇,大量旺菜。最後叫左個甜品,果然圖片只供參考,而且都幾恐怖。當然食落都唔好食啦
一去到就坐低,位置寬鬆好舒服,但電話長期收唔到。

見到d set好似幾抵,就叫左個2人歡聚套餐。
2個菇既前菜都唔好食。
野菜沙律就OK,而且份量都幾多。

極味意式薄切鮭魚
普普通通,但個汁甜甜地幾可口。

蜂蜜生薑梳打-攪完都唔算濃味
青柑桔可樂-反而呢杯既柑桔重D,同埋冇比可樂遮蓋

石鍋黑椒牛肉飯
好油

番茄香草牛肉壽喜燒
滾左好耐先熱,上面有原個番茄,同埋好多番茄醬。
聞落去都幾香,食落唔會酸,但佢有重黑椒味,少少辣。
除左牛肉,仲有菇,大量旺菜。

最後叫左個甜品,果然圖片只供參考,而且都幾恐怖。
當然食落都唔好食啦

2018-10-11
2018-09-25 387 瀏覽
本身約咗朋友去呢幢樓食放題 但係朋友話佢好飽食唔落放題 咁就去咗二樓嘅和民食😂都有一段時間冇食過和民 個餐牌都同之前食嘅唔同咗 佢有套餐叫嘅 不過都係想食套餐以外嘅野 咁就散叫啦😗和風煙肉&雜菌比薩好重芝士味 都有好多煙肉同菇 食落都ok脆👍🏻石鍋鮭魚&帆立貝蒜蓉牛油飯好熱辣辣 可能因為熱得濟 啲飯變晒飯焦 都幾燶吓 要一放上檯就攪住佢🤧鯖魚燒好香 一啲都唔腥 好好食🤤蜜糖芥末炸原隻雞腿 芥末醬好惹味 一過炸雞就有少少乾🤭滑蛋酥炸牡蠣盒子飯 個飯幾濕 個炸蠔唔會太多粉 幾香口 同埋個滑蛋幾多洋蔥 好好食😛餐廳做緊幾多信用卡優惠🙊 不過呢間舖頭完全收唔到電話訊號 可以專心食飯 唔駛睇電話😅

鯖魚燒好香 一啲都唔腥 好好食🤤

蜜糖芥末炸原隻雞腿 芥末醬好惹味 一過炸雞就有少少乾🤭

牛肉壽喜燒🥘,可以追加烏冬🍜,壽喜燒牛肉非常多,有小同大俾你揀,小的$68,大的就是2-3人份量,價錢$118,非常扺食👍🏻。•原隻雞腿豚骨拉麵 $98🍗🍜,整隻雞脾配上豬骨湯,好味🤤•和風煙肉&香菇比薩 $48,一份有4塊,煙肉同香菇配上芝士🧀,非常香口😌•超甜日本有機蕃薯條 $58🍟,唔講唔知,原來和民係日本仲有自設農場,蕃薯條的蕃薯🍠都係由日本直送的有機蕃薯🍠•壽司卷盛 🍣(燒牛肉、芒果、三文魚🍣3種味道)$68,上台時非常有色彩,未食已覺吸引😛!

原隻雞腿豚骨拉麵 $98🍗🍜,整隻雞脾配上豬骨湯,好味🤤

2018-09-21 239 瀏覽
今日甘岩行左去apm行街,又想食日本野,apm商場一放lunch實勁多人,好彩附近亞太中心的餐廳不太多人,最後都係選擇左食和民。叫左蜆肉湯烏冬+香葱吞拿魚壽司定食等左陣侍應放底左碟三文魚壽司, 當時已叫停侍應,但佢沒有理會我,叫左幾次,終於有人理,查詢下,原來餐廳無左吞拿魚壽司,但沒有同客人講,直接出左碟三文魚壽司,本身都無所謂可以轉食其他,但都要話聲俾客人知,5係無果款食物就直接轉其他(一句都5講),好無禮貌👿!!而碗蜆肉烏冬都算正常,蜆仔都有好多隻(大約20隻左右).

叫左蜆肉湯烏冬+香葱吞拿魚壽司定食

而碗蜆肉烏冬都算正常,蜆仔都有好多隻(大約20隻左右).

2018-09-06
8 分鐘 (堂食)
2018-09-08 270 瀏覽
收到生日coupon (晚餐可以減$60),所以立即決定吃一頓簡單的日式晚餐!就算只是兩個人,但也安排就坐於四人的卡位上,坐位十分濶落,非常舒服👍由於套餐價錢和分開order也是差不多,所以決定挑選自己喜歡的食物!濃湯盛滿海鮮鍋:(1人前$98/2-3人前$148),蜆肉有沙,覺得盛滿🥦而不是海鮮!厚燒玉子:仍然保持水準,好好味鮭魚牛油果卷:由於在promotion期內,只要填妥網上問卷,並出示完成的版面,就會獲贈$38的飲品卷一張

,覺得盛滿🥦而不是海鮮!

厚燒玉子:仍然保持水準,好好味

鮭魚牛油果卷:

濃湯盛滿海鮮鍋
厚燒玉子
鮭魚牛油果卷
厚燒玉子
2018-08-31 223 瀏覽
放工搵地方食飯 驚去到太多人等位 就用apps拎左位先 去到等左一陣就入得去食🤤有好多野都試過 但又想再食 今晚就食左個濤喜燒 加刺物盛物併盤 大阪燒同餃子濤喜燒揀左牛肉 湯底係蕃茄 上左個爐再上煲加一碟菜原粒大蕃茄放埋落湯入面 滾起就食左牛先 蕃茄湯好濃加埋個烏冬就真係岩岩好 個湯飲清冬天食依個就無得頂呀🤣👍🏼👍🏼👍🏼個大阪燒無道頓崛御既咁好食 和民燒既粉好厚 醬比較落得無咁重手味道淡左d 煎餃子熱辣辣上桌用鐵板起菜 令食物更保溫和民真係唔錯 🤣
有好多野都試過 但又想再食

用鐵板起菜 令食物更保溫

和民真係唔錯 🤣
2018-08-31
2018-08-28 148 瀏覽
我地兩條友食晏就但見到主餐牌有兩人set諗住食兩人set,點知食完都唔飽...再叫多個午市套餐...二人餐前菜選一個我地選左炒雜菜,份量超少同好油,牛油果三文魚卷就正正常常,主菜係豚肉鍋好似300幾,實在食完果下個肚完全冇感覺....忍唔住就叫多個雞蛋豬排飯,甘先叫食晏嘛🤦🏻‍♀️即刻飽曬,70幾元抵好多😭個二人餐好唔抵食☹️