2019-03-05 205 瀏覽
假日與媽到峰壽司享用午餐,我們點了幾款壽司和小食。 蝦天婦羅($48/4隻) 即點即炸,粉漿簿身,蝦的size 也很大,可惜沒有鮮甜味,不過不失。芝士流心年糕薯餅 ($48)有驚喜,咬下去時中間的芝士就如爆漿一樣,芝士味非常濃郁,薯餅的質感是吃到薯仔,卻帶有年糕的煙韌感,與坊間吃到的芝士年糕有別,值得一試。辛辣龍之卷($68) 是每次都必點,吉列蝦卷 香脆可口,上層鋪滿了醬汁,蟹籽和薯片薄脆,非常惹味,可惜壽司飯略嫌鬆散。
假日與媽到峰壽司享用午餐,我們點了幾款壽司和小食。

2019-03-04 169 瀏覽
將軍澳中心好似越開越多唔同店舖,所有日本野既店舖都會吸引左我去試,今日呢間嘅午市套餐都算幾抵。—————————————————————#Set A 壽司盛 💰69 (未計加一服務費)午市黎食人流都唔算好多,上單速度夠快。呢個套餐包一客沙律🥗同麵豉湯,order完幾分鐘之後就拎左個沙律同麵豉湯黎。Total有8件壽司+1件手卷,壽司方面當中有三文魚芥辣軍艦、蔥粒吞拿魚腩軍艦、三文魚腩、鯖魚、三文魚、八爪魚、千尋蝦、北寄貝同埋有炸蝦手卷。壽司整體算新鮮,同埋切得都大塊,唔算好薄身。啲飯好似比較細,真係做到一啖食得曬🤨,整體水準算中上。至於手卷啲紫菜好淋,證明啲飯真係夠熱🤔,好難咬,但炸蝦竟然做到香脆質感👍

—————————————————————

#Set A 壽司盛 💰69 (未計加一服務費)

,唔算好薄身。啲飯好似比較細,
真係做到一啖食得曬🤨,整體水準算中上。至於手卷啲紫菜好淋
,證明啲飯真係夠熱🤔,好難咬,但炸蝦竟然做到香脆質感👍
2019-02-27
午餐
2019-02-18 203 瀏覽
由於將軍澳番屋企路途頗為遙遠,同爸媽諗住早啲食早啲番啦🙈點知未夠18:30去到,已經派飛派到22,叫到8號🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️見時間尚早,唯有行下aeon先啦40分鐘後,就有位喇,其實唔算太耐因為爸媽都鍾意食壽司,所以就主要叫壽司+兩個熱食呢個三文魚盛$38(3件), 刺身較長,以價錢黎講唔差,我地一人叫左一碟油甘魚盛(都係3件)質素幾好,有驚喜,我地番call,同樣一人一碟蟹子就算係咁啦但普通三文魚壽司🍣就真係好普通喇 肉質唔太掂 比我揀,我會貴少少要三文魚盛呢個三文魚腩就好好多喇 蝦都係正常但帆立貝就唔得喇 唔係幾新鮮墨角都算新鮮蟹蓋有驚喜,38蚊黎講,佢比我想像中大,而且幾好食,但係有少少漏,2個share食就會ok呢個蒜香蜆好有驚喜,同樣38蚊,份量都幾多多,粒粒有肉,脹卜卜,完全無渣,值得推薦😋😋
40分鐘後,就有位喇,其實唔算太耐
因為爸媽都鍾意食壽司,所以就主要叫壽司+兩個熱食

蟹子就算係咁啦

呢個三文魚腩就好好多喇 蝦都係正常
但帆立貝就唔得喇 唔係幾新鮮

墨角都算新鮮

2019-01-20 241 瀏覽
一日食左兩間壽司店,一間係過江龍排隊排到暈,一間係已經紮根左係香港一段日子嘅峰壽司,但... 確定有比較坐低職員見我地有小朋友即安排bb櫈,同準備小童餐具,好細心峰壽司嘅壽司賣相係幾靚,用佢部ipad叫左個峰壽司盛合,諗住以店名為名應該唔會差掛~但食落每一舊都不大驚喜,但刻有「峰」字嘅蛋壽司真係太難入口,有點膠蛋嘅感覺不過要讚嘅係反而佢熱食唔錯~我地叫左個牛肉烏冬同炸物,比起壽司好味好多,希望將來會好好提高質素吧~
一日食左兩間壽司店,
一間係過江龍排隊排到暈,
一間係已經紮根左係香港一段日子嘅峰壽司
但... 確定有比較

坐低職員見我地有小朋友即安排bb櫈,
同準備小童餐具,好細心

壽司壽司賣相係幾靚,
用佢部ipad叫左個峰壽司盛合,
諗住以店名為名應該唔會差掛~
但食落每一舊都不大驚喜,

但刻有「峰」字嘅蛋壽司真係太難入口,
有點膠蛋嘅感覺

不過要讚嘅係反而佢熱食唔錯~
我地叫左個牛肉烏冬同炸物,
比起壽司好味好多,
希望將來會好好提高質素吧~
2018-10-30 360 瀏覽
又係一個睇完戲既晚上近呢幾年將軍澳開左好多野食鋪頭,係附近睇完戲,當然要試下。而呢間峰壽司就係我朋友推薦既,聽聞日本都有分店!我地2個人就叫左2個壽司Set,合共30舊壽司,食到我地好飽! 埋單都係26x左右。魚生都好新鮮,咁多款裡面覺得帶子係最好食,大大粒。不過都係得一人一舊,食完就冇啦。但覺得軍艦壽司有少少奇怪,入面個陷正常應該係青瓜,唔知點解會係酸菜,可能係特色掛。而另一款比較特別既壽司出乎意料既好食,個名係辛辣,但其實完全唔辣。上面既碎碎係薯片碎,無錯應該係熱浪薯片。呢D古古怪怪既壽司肯定唔係日本發明。
又係一個睇完戲既晚上

2018-10-09 321 瀏覽
之前見呢間店排晒長龍,今次特登book 左先黎。整體黎講食物質素幾好,價錢又可以。特大三文魚壽司:幾鮮魚子軟殼蟹卷:雖然賣相差左啲,但味道係正既蟹肉沙律軍艦:可惜冇乜味加州卷:都係賣相麻麻,但味道唔錯

特大三文魚壽司:幾鮮

魚子軟殼蟹卷:雖然賣相差左啲,但味道係正既

蟹肉沙律軍艦:可惜冇乜味

加州卷:都係賣相麻麻,但味道唔錯
中午同事們話去遠少少食飯 揸咗車去將軍澳廣場嘅峰壽司 上次來將軍澳廣場唔覺眼 應該開咗唔係好耐? 午市有幾款定食可選 七十到九十蚊左右 都算幾合理 我叫咗個鰻魚丼 原來仲跟一個小沙拉同烏冬 其實幾樣嘢嘅味道都係好中規中矩 無咩特色可言 但係商場有得泊車 食夠100有得免一小時 餐廳又唔洗等位 坐得舒舒服服 呢餐都算值得食嘅
午市有幾款定食可選 七十
到九十蚊左右 都算幾合理

鰻魚丼

鰻魚丼
2018-08-12 323 瀏覽
今日放假,陪媽媽由香港既最西面去最東面搵佢粒寶貝孫四個港女聚埋一齊,十次有九次都係食日本野,今次都唔例外,就去左峰壽司食lunch大家不約而同既揀左海鮮丼既lunch set包沙律,細烏冬同主菜海鮮丼🤤海鮮丼份量唔少,刺身比想像中切得厚,而且幾新鮮仲有個烏冬,雖然細細碗,但份量唔算少女仕唔大食既話係夠有突! 姐姐就同小朋友share,一個食飯一個食烏冬,份量岩岩好。我因為超級肚餓,一個人食哂飽到上心口🙈總括黎講,$99有飯有烏冬都算係甘👍🏻
今日放假,陪媽媽由香港既最西面去最東面搵佢粒寶貝孫
大家不約而同既揀左海鮮丼既lunch set
包沙律,細烏冬同主菜海鮮丼🤤
海鮮丼

海鮮丼份量唔少,刺身比想像中切得厚,而且幾新鮮

仲有個烏冬,雖然細細碗,但份量唔算少
總括黎講,$99有飯有烏冬都算係甘👍🏻
來到將軍澳廣場,發現從前的759鋪位,變左做日式餐廳,所以跟小米試一試。等了几個字,終於可入座。以平板落ORDER後,慢慢等待食物來到。 小米喜歡的燒鯖魚,腐皮壽司,蟹柳細卷,烏冬,大路的日式美食,當然不中伏。所以小米可以開心享用這几款食物。而自己點的特大壽司三點盛,三貫壽司,味道正常,價格亦合理。來到這個Fusion系列就中伏了!   意式薄切刺身盛帶子,海膽,吞拿魚蓉,三文魚籽,蟹籽,没有額外調味下,當然OK。 但另一邊有調味的刺身就真係中左伏。三文魚和油甘魚刺身加了意式調味,變做Fusion系列。配有芝士的青醬:青醬還算ok,不過有硬崛崛的炸蒜,真係咬到牙到崩。可是刺身底下有液體的黑醋,滲透到青醬那邊,黑醋與青醬混在一起。青醬的香草芝士味,跟酸的黑醋,味道超怪。如果改用醋膏,或者走醋,可能會更好。 埋單接近三舊水,唉! 諗起炸雞店的名句,如果套用在日式壽司餐廳,就係<You do sushi right.>
等了几個字,終於可入座。
以平板落ORDER後,慢慢等待食物來到。
燒鯖魚
燒鯖魚
迷你烏冬
蟹柳細卷
小米喜歡的燒鯖魚,腐皮壽司,蟹柳細卷,烏冬,
大路的日式美食,當然不中伏。
所以小米可以開心享用這几款食物。
特大壽司三點盛
而自己點的特大壽司三點盛,
三貫壽司,味道正常,價格亦合理。
來到這個Fusion系列就中伏了!

意式薄切刺身
 但另一邊有調味的刺身就真係中左伏。
三文魚和油甘魚刺身加了意式調味,變做Fusion系列。
配有芝士的青醬:
青醬還算ok,不過有硬崛崛的炸蒜,真係咬到牙到崩。
青醬的香草芝士味,跟酸的黑醋,味道超怪。
如果改用醋膏,或者走醋,可能會更好。
埋單接近三舊水,唉!

諗起炸雞店的名句,
如果套用在日式壽司餐廳,
就係<You do sushi right.>
20 分鐘 (堂食)
2018-07-02 494 瀏覽
《#峰壽司》 #將軍澳📍將軍澳唐德街1 號將軍澳廣場商場2樓92-95號舖———————————————🔹鰻魚丼 午餐E (配迷你烏冬、沙律) HKD89加一-峰壽司於將軍澳區開設分店已有一段時間,每晚店外總會大排長龍。我去了該店三次,將軍澳分店素質不及銅鑼灣分店穩定,但也不過不失,並不會太差。說回是次主角-鰻魚丼,可見配色十分搶眼,蛋絲亦都好多,鮮豔嘅顏色絕對增加食慾。鰻魚肉質細膩,但值得一提的係品質的穩定性。兩次進食鰻魚丼,一次分量充足,甚至吃不下烏冬;一次則是分量明顯縮小(從視覺上直觀縮水),男士們一定唔夠食。而鰻魚方面一次有細骨(大量),一次則沒有。最後還有一點是——午市的壽司飯會偏酸,不是一點,是有點多😰 但晚市則沒有這問題。但相較於滿街的元氣、板長,差不多價錢的峰壽司,還是我區內日本料理的首選。😛———————————————90sfoodieshare: 7/10
《#峰壽司》 #將軍澳
📍將軍澳唐德街1 號將軍澳廣場商場2樓92-95號舖
———————————————
🔹鰻魚丼 午餐E (配迷你烏冬、沙律) HKD89加一

壽司於將軍澳區開設分店已有一段時間,每晚店外總會大排長龍。

鰻魚肉質細膩,但值得一提的係品質的穩定性。

———————————————
90sfoodieshare: 7/10
2018-05-31 454 瀏覽
叫左外賣自取,佢另外有外賣紙for外賣既。我叫左分別有拖羅、三文魚、蟹子軍艦、松葉蟹、鰻魚、油甘魚。叫得外賣,預左冇堂食咁新鮮。食物只可以叫做不過不失吧。不過員工服務的確有待改善,整個付款過程沒有說過一句話,當然也沒有說多謝啦。付款後問她要等多久,她說半小時,但叫我留低電話,做好致電給我,我就先到處走走。到大約過了20分鐘,我回去店看看,原來已經做好,但明顯沒有人致電給我,也有少少影響了食物新鮮度。
外賣自取
2018-05-27 420 瀏覽
今晚第一次去食、等了大半小時、入坐時才七點多、已有很幾款食物已賣清, 你冇嘢賣就早啲貼出嚟話畀人知, 我就唔使等45分鐘, 早就去第二間、送來的魚生是切定的、放在雪柜拿出來、個面已吹干曬、有 薄有厚、叫了個湯烏冬、45分鐘都沒到、 最後要取消、蜆仔湯、D蜆熟過柴皮、 應該又係雪藏貨 、全部食物得一個字、差。都唔知點解咁嘅食物、價錢、都會有人排隊、 搵笨。最後、可取的、 係啲 侍應生服務態度好好、 最後我向 佢 反應 食物質素、 睇佢嘅反應、 佢都應該唔係第一次聽到呢啲說話、 苦笑
2018-05-24 358 瀏覽
一直聽峰壽司都好想試下,今日趁假日晚餐就黎到呢到試下,我原本都知道呢到等位等好耐,我已經六點半就到左,不過我真係低估左呢到既多人,最後我等左一個半鐘先有得食。入到去坐低,呢到既位都幾寬,坐得幾舒服。呢到係用ipad點餐,所以好方便。食物送餐既速度都算快,我地就開餐lu。我覺得呢到既天婦羅最吸引,唔算好多粉,而又炸得好香脆,天婦羅壽司尤其特別美味,配埋壽司飯更夾更好味。呢個鐵板明太子薯仔特別值得一讚,三文魚味好香,而且同薯仔有意想唔到既夾。整體黎講都係一個好好既體驗,只係真係等太耐!
呢個鐵板明太子薯仔特別值得一讚,三文魚味好香
,而且同薯仔有意想唔到既夾
。整體黎講都係一個好好既體驗,只係真係等太耐!
2018-05-10 308 瀏覽
10分滿分。扣分位如下:1.叫咗村360ML凍嘅清酒,佢竟然攞枝室溫嘅清酒加嗰冰筒就俾我。2.特大炸蝦兩隻,嚟到見到賣相幾好同真係幾大,一口咬落去,成口都係油,炸粉同隻蝦比例大概係8比2。3.玉子壽司乾個嗰何包。4. 春季推介嘅鯛魚壽司, 睇到賣相已經唔想食, 黑黑地,乾爭爭 ,新鮮程度可想而知。5. 三文魚子壽司啲魚子就扁踢踢。6. 所有壽司啲飯都係熱辣辣,感覺奇怪。7. 叫咗7件壽司,1個沙律,1蝶炸蝦,1壺360ml清酒。埋單5xx, 性價比極低...有分位如下:1. 豆腐沙律尚算新鮮2. 職員服務態度尚可3. 餐廳卡位尚算舒適
10分滿分。
扣分位如下:
3.玉子壽司乾個嗰何包。
5. 三文魚子壽司啲魚子就扁踢踢。
6. 所有壽司啲飯都係熱辣辣,感覺奇怪。
有分位如下:
1. 豆腐沙律尚算新鮮
2. 職員服務態度尚可
3. 餐廳卡位尚算舒適
2018-05-09
1 分鐘 (堂食)
2018-01-08 1063 瀏覽
將軍澳廣場開左間壽司店,行完山正值下午茶時間就去試下,不過佢無下午茶餐牌既,價錢應該同其他時間都一樣。呢度用tablet落單,想食咩都可以隨時落單,唔洗下下叫人落我地兩個人叫左一碗飯、一碗烏冬同一客壽司,不過覺得份量比較少,食完都係覺得餓南関腐皮烏冬:湯底幾夠味,烏冬索左啲湯味係幾好食,不過太細碗唔夠喉。餐牌無寫係迷你,所以以為係正常份量,點知黎到係迷你size。迷你長腳蟹飯:有蟹肉同蟹籽喺面,中規中矩,唔算得特別吸引,個飯較為淡口。蝦天婦羅卷:一份只有3件,無咩特別。熊本紫甜薯:因為唔夠飽,就叫多份甜品食。個皮煙韌口感好好,裡面包住大大舊番薯肉,係天然番薯甜,一件好大舊,share食就岩哂。整餐來說,呢個最好食總括黎講,份量上唔係好夠,味道亦唔算好突出,屬中規中矩之作。

南関腐皮烏冬
南関腐皮烏冬

迷你長腳蟹飯

蝦天婦羅卷

蝦天婦羅卷:一份只有3件,無咩特別。

熊本紫甜薯

2017-12-26
15 分鐘 (堂食)
下午茶
熊本紫甜薯