2014-01-08 671 瀏覽
今晚同老公出街食,又唔想食咁肥,最好就係揀食壽司👍次次都排晒大隊,難得老公放假,叫佢早啲去等位先,我去到佢已經喺度食緊蟹肉沙律,真係有蟹肉,唔係假蟹柳,做前菜好好,so fresh👍食淨少少先記得影相😏第一樣食嘅係油金魚刺身⋯個樣👌,食落就鮮味差少少,尚可,不過老公話塊葉有味,影響咗個刺身。老公話想食呢個聖誕限定嘅三文魚壽司,如果你係好鍾意食三文魚,真係一定要試👍首先係食咗個格仔三文魚,夠厚,個格仔條罅有啲汁,咬落去好有滿足感,等二件係上面係他他又有三文魚卷住,又有個二合一嘅口感,最後嗰個上面有個忌廉芝士,同個三文魚勁match!仲有呢個炸芝士波波,海鰻都好好味跟住我地食咗好多嘢,都算幾好,不過講新鮮,好似差少少,不過都👌帶子都幾大粒海膽都幾抵,但係個甜品綠茶大福就以呢個價錢就唔係好值架火車送壽司都幾得意,用ipad點餐真係幾方便,都幾滿意
今晚同老公出街食,又唔想食咁肥,最好就係揀食壽司👍

食淨少少先記得影相😏

第一樣食嘅係油金魚刺身

仲有呢個炸芝士波波,海鰻都好好味

帶子都幾大粒

海膽都幾抵,但係個甜品綠茶大福就以呢個價錢就唔係好值

架火車送壽司都幾得意,用ipad點餐真係幾方便,都幾滿意
2014-01-07
20 分鐘 (堂食)
  • 格仔三文魚
  • 忌廉芝士三文魚
  • 芝士波波
到屯門跟我家人吃飯聚聚,又再次挑戰大陸自由行滿溢的「新貴」V City。《峰壽司》,人氣勁旺,幸好算是早來一步,待了大概半小時左右便能入座。《峰壽司》有什麼特別呀??!?!不就是一間連鎖壽司店。嗯嗯,對!!!但這分店的最大賣點可是這個…供食客自行點菜的平板電腦。坐下後,我們四人各自各「督督督」(迴轉位這邊是每人一台平板電腦喔!),選擇自己喜歡的壽司。然後就由它 – 壽司直送小火車,把壽司送到面前,食客或職員取壽司後,只要按一按紅色掣,小火車便會駛回廚房去。「嘿嘿,好好玩呀!!!」,看著小火車於迴轉帶上的路軌穿插著,別說是小朋友,大人也會心動。言歸正傳,以下為是次吃過的壽司:峰玉子壽司($14),乃我每次到《峰壽司》時必點的款式。挪威三文魚腩壽司($22)…鰻魚軍艦…炸八爪魚($28)螃蟹糕醤軍艦($22),乃細妹男友的選擇,樣子挺倒胃,吃來有點「腥」,不算很差,但下次不會再點這款。沙律三點盛($18),這客是媽媽欽點的…特大壽司三點盛($38),每次見到同類型的壽司,也會忍不住說…(自己猜吧!)軟殻蟹手卷($28一客),仍然覺得這裡的軟殻蟹最出色。(尚吃了不少款式,未能盡錄)是次連加一
壽司直送小火車

言歸正傳,以下為是次吃過的壽司
峰玉子壽司($14),乃我每次到《峰壽司》時必點的款式。
挪威三文魚腩壽司($22)…
鰻魚軍艦…
炸八爪魚($28)
沙律三點盛($18),這客是媽媽欽點的…
軟殻蟹手卷($28一客),仍然覺得這裡的軟殻蟹最出色。

(尚吃了不少款式,未能盡錄)

是次連加一總消費大概$380,價錢比《元x》稍貴,但童真的我覺得「壽司直送小火車」已值回票價;味道方面,個人一向也認為店子是連鎖壽司店中表現較出眾的一員,不過細妹她們則仍較愛《元x》多一點。
壽司直送小火車
2013-12-11 428 瀏覽
聽說他們有自助點菜和火車送餐 ge gimmicks, 梗係趁lunch 去玩下。原來在sushi 帶前ge 位先可以玩火車, 好彩揀左坐果d 位。不過電腦點菜唔代表快左law, 我地最初只係點左一樣野, 但等左15-20分鐘先黎law, 仲以為佢漏單tim law火焰三點盛: 話明火焰, 梗係諗住佢係熱or 暖ga la, 點知食落去, 嘩, 凍冰冰的!!! d 飯仲凍, 好似喺雪櫃arm arm拎出來咁! 其實佢地係咪用番前一晚用淨ge 飯來整??三點 包括帶子, salmon 同鰻魚。帶子幾大隻, 夠鮮甜。三文魚好薄, 最慘係有筋!! 咁簡單ge 食材,都俾 d 咁ge 部分人地, 會唔會過分左d? 鰻魚不過不失。sushi 飯ge醋落得多,我個人覺得還ok。沙律醬三文魚sushi: ok, 有沙律醬調味, 配搭不錯黑魚子軟殼蟹sushi: 黑魚子非常咸!! 仲要成件sushi 都痴滿, 難食!本來想點d 熟食, 但最想食果d 都話賣哂, 心諗, 而家中午ja wor, 咁快賣哂?咁你夜晚仲有咩俾人食? 差!

火焰三點盛:

沙律醬三文魚sushi: ok, 有沙律醬調味, 配搭不錯

2013-12-08 320 瀏覽
我今次係第三次黎哩問峰壽司食野,第一次係見新關試食,一試就令我愛上了,真的好好味好新鮮今次都係照舊叫左幾款三拼壽司貝三點盛 火炙三點盛 推薦三點盛原因這三款都有我愛吃既帶子,最頭一次黎既時候真係比佢粒帶子嚇了一跳,超超大粒,不過第二次同第三次黎就細了不小了,但依然夠新鮮好味,而且一碟有三件唔同既壽司食,唔會食到悶軟蟹手卷,值得推介比大家皮薄肉多夠肥,唔會好似有d超多既粉漿,蟹得小小,正介辣八爪魚軍艦,爽口今次黎到都有試左d新野有個辛味什錦煲,58蚊內有帆立一粒開三片,三文魚三片,同肥牛一開三,九菜小小,金菇小小,味道都ok,但湯底不知是否唔夠熱,我只是裝一份落碗中進食時湯已是暖的……有個雙重三文魚,貌似花之戀外型,頂頂是攪碎了的三文魚,我本都不太喜歡糊仔物體的東西,所以哩個配搭唔岩我口味不過新出個好正既,芝士軟蟹反卷,頂頂是芝士粉蟹籽,飯裏卷著推介的軟蟹,不過本身芝士已有咸味點太多豉油黎食會過咸的試過2款炸物都係無味的,又乾不過黎哩間食野感覺好新鮮,有電腦你按,有送食物車,最重要係壽司質素好正,炸物雖然唔ok,但一樣會繼續黎食

今次都係照舊叫左幾款三拼壽司
貝三點盛 火炙三點盛 推薦三點盛
原因這三款都有我愛吃既帶子

介辣八爪魚軍艦,爽口

今次黎到都有試左d新野

試過2款炸物都係無味的,又乾

2013-10-30 247 瀏覽
雖然VCity不少新餐廳,不過吸引力一般,但過往魚子媽當成飯堂的峰壽司終於開到屯門,也順理成章帶埋魚子醬一齊去試下質素如何。剛好六點正入座不用等,店員本想安排迴轉帶的卡座,但因為我們不想魚子醬到處搗亂,最後都坐了order檯。此店沒有highchair,只有加高椅,有小朋友的要留意現在已經全面電腦化點餐了,而迴轉帶的一邊也有小火車由工作台那邊送菜到客人面前,好有趣!電腦化後還是愛看實體menu,但無意中發現有kids menu,而且一小船只需$18就有幾款熟食壽司,超抵吃,結果我們叨了魚子醬的光吃兒童餐=] 其他壽司質素也合乎預期,中規中矩,地方頗大也是個kids-friendly的餐廳,以後會為了個兒童餐而多來
2013-10-13 213 瀏覽
銅鑼灣的峰壽司就食得多,今次專登來到 V City 試試他的新 gimmick:火車送餐!新開業新裝修,環境較銅鑼灣的寛敝舒適,而且較多卡位。沒有特別要求卻好運地可以坐有火車送餐的迴轉卡位。這邊是沒有迴轉帶所以沒有火車送餐的卡位用上 ipad 點菜,有圖簡單易用,又可以減輕人手的負擔。送餐火車已經整裝待發!壽司師傅將訂單準備好就會放上火車,送到卡位旁的迴轉帶上。只要拿走壽司再按下上方的紅色掣就可以把火車送回車站!有去開峰壽司的朋友都覺得食物質素大不如前,但到 V City 這次又讓人有驚喜。好似筷子般長的鰻魚壽司好軟好好味!還有這個必吃推介:軟殼蟹手卷紫菜跟軟殼蟹都新鮮脆口,而且蟹肉好肥美,十分好吃!
銅鑼灣的峰壽司就食得多,
新開業新裝修,環境較銅鑼灣的寛敝舒適,而且較多卡位。
沒有特別要求卻好運地可以坐有火車送餐的迴轉卡位。

這邊是沒有迴轉帶所以沒有火車送餐的卡位
用上 ipad 點菜,
有圖簡單易用,又可以減輕人手的負擔。
只要拿走壽司再按下上方的紅色掣就可以把火車送回車站!
有去開峰壽司的朋友都覺得食物質素大不如前,
但到 V City 這次又讓人有驚喜。
好似筷子般長的鰻魚壽司好軟好好味!
還有這個必吃推介:軟殼蟹手卷
紫菜跟軟殼蟹都新鮮脆口,而且蟹肉好肥美,十分好吃!
2013-10-04
  • soft crab hand roll
2013-10-13 165 瀏覽
銅鑼灣的峰壽司就食得多,
新開業新裝修,環境較銅鑼灣的寛敝舒適,而且較多卡位。
沒有特別要求卻好運地可以坐有火車送餐的迴轉卡位。

這邊是沒有迴轉帶所以沒有火車送餐的卡位
用上 ipad 點菜,
有圖簡單易用,又可以減輕人手的負擔。
送餐火車已經整裝待發!
壽司師傅將訂單準備好就會放上火車,送到卡位旁的迴轉帶上。
只要拿走壽司再按下上方的紅色掣就可以把火車送回車站!
有去開峰壽司的朋友都覺得食物質素大不如前,
但到 V City 這次又讓人有驚喜。
好似筷子般長的鰻魚壽司好軟好好味!
unagi sushi
還有這個必吃推介:軟殼蟹手卷
紫菜跟軟殼蟹都新鮮脆口,而且蟹肉好肥美,十分好吃!
soft shell crab hand roll
2013-10-04
unagi sushi
soft shell crab hand roll
2013-09-30 154 瀏覽
又到星期日,又是到V City開飯的時間。峰壽司本身不是新食店,但來到屯門,就帶起了人龍。這食評主要想說的,不是壽司的味道(以迴轉壽司來說,峰的水準一直在不俗。至少以我曾經到訪的經驗,都留下不錯的印象。),而是新的點餐系統和輸送帶。跟V City裡其他食店一樣,峰壽司同樣可以用手機app取票,減少在門外的輪候時間。店子外面放滿食物模型,吸引路人注意,更能引起食慾。本人超喜歡看食物模型,一看見就相當興奮!餐廳內分為迴轉枱和普通卡位,我和男友被安排坐在二人卡位,旁邊有一部點菜用的ipad。每張枱都有獨立一部ipad,可以從中看menu、點菜、查閱已點食物、呼喚侍者幫忙等。這介面的操作頗簡單,只需點選心儀食物,然後點選其他選項(例如要不要wasabi/沙律醬等)。自助點餐以外,迴轉枱還有一架小列車將已order的壽司運到指定座位。看著別人玩得很開心,希望下次來也可以坐迴轉枱,哈哈。說回食物,這個燒餅風鱆魚餅個人覺得很不錯。魚餅本身燒得夠乾身,邊位帶點焦脆的感覺。配上燒餅醬和沙律醬,和面頭的蔥花及木魚,又不至於入口太乾涸。味道酸酸的,很開胃。壽司方面,維持峰的一貫水準。雖然沒有一款特別突出,不
又到星期日,又是到V City開飯的時間。
壽司本身不是新食店,但來到屯門,就帶起了人龍。
燒餅風味鱆魚餅
說回食物,這個燒餅風鱆魚餅個人覺得很不錯。
三文魚三點盛
池魚三點盛
腐皮壽司及蝦三點盛
壽司方面,維持峰的一貫水準。雖然沒有一款特別突出,不過整體OK,吃得過。
頗喜歡各式三點盛,試了三文魚、池魚和蝦三款,每款的三件壽司都對口味,感覺更抵食。
2013-08-18
20 分鐘 (堂食)
燒餅風味鱆魚餅
八號波走左之後 ,食埋個 lunch 至返工 ,男友話去 vcity 食 ,唔駛點講都係去食日本壽司 ,男友既至愛 , 上次食過和民唔得 ,今次就試下 “ 峰壽司 “ .12 點幾去到 , 冇咩人 ,避開左 lunch 時間 ,唔駛等即時就有位 ,新裝修 , 環境唔錯 !入到座位已經放好晒食具同 menu .不過比我發現到原來 …每張枱都有一部 touch screen 電腦 ,有晒 menu 上既資料 , 仲可以即時 order ,省卻叫服務員落 order 時間 , 同漏單情形 ,very good , 真係大大加分 !仲可以即時睇下 order status ,幾時送左來 , 價錢等 , 真係好方便 .Order 左 6 碟壽司同 1 碟手卷 .味道都唔錯 , 係 d 三文魚鹹左 d .酸彊同綠茶都唔錯 .而最令我驚喜既係 …自動送餐 , 初時唔知咩事 ,點解會有聲既 , 以為係個旋轉路軌聲 ,點知望一望 , 係一架 POLICE 車送壽司 ,真係好得意 , 拎左碟壽司 , 再按返紅色制就可以了 ,如果下次有小朋友一齊食 , 大家就要注意一下 ,因為會好吸引小朋友玩架車 .Ove
八號波走左之後 ,
食埋個 lunch 至返工 ,
男友話去 vcity 食 ,
唔駛點講都係去食日本壽司 ,
男友既至愛 , 上次食過和民唔得 ,
今次就試下 “ 峰壽司 “ .
12 點幾去到 , 冇咩人 ,
避開左 lunch 時間 ,
唔駛等即時就有位 ,
新裝修 , 環境唔錯 !
入到座位已經放好晒食具同 menu .
不過比我發現到原來 …
每張枱都有一部 touch screen 電腦 ,
有晒 menu 上既資料 , 仲可以即時 order ,
省卻叫服務員落 order 時間 , 同漏單情形 ,
very good , 真係大大加分 !
仲可以即時睇下 order status ,
幾時送左來 , 價錢等 , 真係好方便 .
Order 左 6 碟壽司同 1 碟手卷 .
味道都唔錯 , 係 d 三文魚鹹左 d .
酸彊同綠茶都唔錯 .
而最令我驚喜既係 …
自動送餐 , 初時唔知咩事 ,
點解會有聲既 , 以為係個旋轉路軌聲 ,
點知望一望 , 係一架 POLICE 車送壽司 ,
真係好得意 , 拎左碟壽司 , 再按返紅色制就可以了 ,
如果下次有小朋友一齊食 , 大家就要注意一下 ,
因為會好吸引小朋友玩架車 .
Overall, 環境唔錯 , 好有新鮮感 ,
食物質數都 ok , 係三文魚鹹左 d ,
全程自動化 , Order , 送餐 , call 埋單 ,
都係電腦攪惦晒 , 唔駛叫來叫去 ,
唯一問題係服務員收碟收得好密 ,
食完一碟就會埋來收 ,
其實都明白服務員態度好好 ,
不過傾傾下比人打擾咁多次 ,
就覺得唔係咁好囉 .

是日埋單 $212 ,
二個人食都唔算貴 ,
仲食到好飽添 .

2013-09-23
上回(Part 1)說到會帶老公一起來試它的晚市, 很快便有此機會了。不過不是晚市, 而是午市。而上回Part 1已評點菜系統及外在環境, 這次主力評食物吧!用V city的訂桌系統, 很快便可入座了這次坐的是卡位, 但仍有ipad點菜系統。老公瘋狂地點, 弄得我差點沒有點菜的份兒, 但無論如何, 經典的大學甜薯仍是要點的!1.貝三點盛($32)很新鮮, 當中的帶子鮮甜, 象拔蚌爽身2.特大油甘魚($22@件)雖然新鮮, 但魚味不太突出, 不過塊頭很大3.蟹柳($14)第一次接觸這種蟹柳在峰壽司, 當時驚為天人, 可能現在不少店也有供應, 覺得沒甚特別。4.鹽八爪魚($14)老公說不錯5.劍魚腩($22@件)老公最愛, 充滿魚油6.吞拿魚沙律($10)老公最愛, 這個很難做得不好的7.厚切三文魚扒壽司($16)(推介!)這個絕對以口感取勝, 厚厚的三文魚腩充滿油香, 借用元氣一句:大。滿。足8.北海三點盛($45)(推介!)再度ENCORE, 這個在日本是很常見的配搭, 海膽新鮮鮮甜, 三文魚子大大顆的, 舌拿魚蓉入口即化, 正!9.燒餅風味炸章魚餅($36)(推介!)份量不少, 香軟

不過不是晚市, 而是午市。

用V city的訂桌系統, 很快便可入座了

這次坐的是卡位, 但仍有ipad點菜系統。
老公瘋狂地點, 弄得我差點沒有點菜的份兒
, 但無論如何, 經典的大學甜薯仍是要點的!
1.貝三點盛($32)
很新鮮, 當中的帶子鮮甜, 象拔蚌爽身
2.特大油甘魚($22@件)
雖然新鮮, 但魚味不太突出, 不過塊頭很大
3.蟹柳($14)
4.鹽八爪魚($14)
老公說不錯

5.劍魚腩($22@件)
老公最愛, 充滿魚油
6.吞拿魚沙律($10)
老公最愛, 這個很難做得不好的
7.厚切三文魚扒壽司($16)(推介!)
8.北海三點盛($45)(推介!)
9.燒餅風味炸章魚餅($36)(推介!)
份量不少, 香軟的章魚餅, 配上木魚沙律醬, 很不錯的小吃
10.大學甜薯($22)(終極推介!)
又是開店之初已點之名物, 由當年的$15元漲價至$22(百物騰貴...)
甫一放進嘴裏......重拾當年的美味記憶!
冰過的甜薯, 外面那蜜餞是脆脆的, 像吃冰糖葫蘆, 內裏也是微冷的, 像吃冰淇淋。
當年開店之初也是這口感, 現在質素回來了, 記憶也回來了, 十分回味
看着當年紅極一時的壽司店質素每況愈下, 喜見峰壽司仍能保持水準。
銅鑼灣電業城旁的峰壽司老店, 是我常到的迥轉壽司店,
它是我(相信也是其他人)第一次接觸真正迥轉壽司的店,
可是自搬進屯門後, 因交通不便便不再去了

現在喜見它開在V city, 終於有個能讓我尋回回憶中的美味的店子了

2013-09-14
  • 甜芋
  • 燒餅風味炸章魚餅
  • 北海三點盛
  • 厚切三文魚扒壽司
2013-09-18 34 瀏覽
Weekday 下午兩點幾去到,等左三十分鐘先有位,可能太少位的原故吧! 缺少日本壽司重視的人情味,顧客在電腦平板上篤篤下落order,很冷漠。其實v city 主攻內地客,令我這個峰壽司粉絲置身店中,也沒有任何興奮熱情。坐位闊落,暫算清潔。食物體積極之精緻,女孩子也不飽。希望可以做番大件些。刺身鮮味不足,三文魚味道不過不失,尚算厚肉。吞拿魚質感不夠爽。雖然有所謂創意新品,但味道好似唔係好match,沒有令人難忘的感覺。暖食罕有,不適合老人家同行。如果有多點烏冬或拉面,燒物選擇就好。侍應走來走去,扮看不到你。食物放低就走,唔會同你擺好,擺到出枱邊,都唔會同你移好位。在等位的時候,很多人誤以為係自己按電腦飛,點知,侍應走出來喝止,話唔準掂電腦,邊個叫你自己㩒?態度惡劣。1. 你無指示。2. 你行左入鋪頭,叫極扮唔理,分明等夠多人先出黎一次過做野。3. 根本唔會整壞你部電腦。4. 我唔係黎乞食。我好鐘意食峰壽司架   不過唔會係v city 囉。以後都唔會接近v city. Very bad smell.

坐位闊落,暫算清潔。
食物體積極之精緻,女孩子也不飽。希望可以做番大件些。

我好鐘意食峰壽司
2013-08-16
35 分鐘 (堂食)
寫食評寫到玩評一樣, 無他, 這間峰壽司真的好好玩至於是否美味? 事實上峰壽司一直就是我最愛的壽司店, 所以一知道它在V CITY開店, 怎能不。興。奮一直苦無機會, 這間最初派籌排到提早截飛,終於, 一天閒日下午, 終如願一嘗我的V CITY第一次。不知是否新店關係, 刺身們看上去非常新鮮 !店子不大, 位子不多, 但極具空間感, 亦可清楚看到店員做壽司。第一次用IPAD點菜, 叫喚店員的電子系統, 很易用也很清晰。點了菜, 不消一會便送到了, 連鄰座的何伯也玩得不亦樂乎上菜又是一大玩點, 食物是由"POLICE CAR"送到, 真好的點子, 既可保持新鮮, 又可節省人手。食物又如何? 由於是TEA關係, 只點了兩款試試北海道三點盛(店方推介)令人驚豔!鮮脆的紫菜上是非常新鮮甜美的三文魚子, 新鮮、紋理分明的海膽十分鮮甜, 連我不大喜歡的吞拿魚蓉也十分肥美另外點了特長三文魚壽司, 魚生片是飯的三倍長, 而且非常新鮮肥美, 充滿魚油。吃罷, 已決定要帶老公來趟晚市(所以有PART 2)一起吃峰壽司的經典名物(甜薯啦、蟹棒啦......)

寫食評寫到玩評一樣, 無他, 這間峰壽司真的好好玩

至於是否美味? 事實上峰壽司一直就是我最愛的壽司店,
所以一知道它在V CITY開店, 怎能不。興。奮

一直苦無機會, 這間最初派籌排到提早截飛,
終於, 一天閒日下午, 終如願一嘗我的V CITY第一次。
不知是否新店關係, 刺身們看上去非常新鮮 !
點了菜, 不消一會便送到了, 連鄰座的何伯也玩得不亦樂乎
食物又如何? 由於是TEA關係, 只點了兩款試試

北海道三點盛(店方推介)令人驚豔!

吃罷, 已決定要帶老公來趟晚市
(所以有PART 2)
一起吃峰壽司的經典名物(甜薯啦、蟹棒啦......)
2013-09-02
  • 北海道三點盛
  • 特長三文魚
"V CITY" 係屯門最新既大型商場, 唔知你地有無黎過呢到行呢?! ^^我媽咪就未黎行~~ 好吧, 等我陪住佢行下食下啦~~ (其實今次都係我第2次黎行.. )呢個新地方, 食物算多選擇.. 你要食 日式, 西式, 越式, 中菜, 上海菜等等都有~~ 新地方, 人流當然唔少啦, 基本上間間都要等位 我先試"峰壽司"  , 我鍾意食日本野麻~~~坐左迴轉位, 呢到落單係用IPAD自己篤篤既~~ (幾好, 環保好多呀~~) 用IPAD睇資料更加清楚, 就連卷物包含既所有材料都SHOW晒出黎 , 你唔鍾意有蔥同沙津醬, 就起IPAD 到CLICK 一 CLICK就OK LU..已經選左既食物, 會起"清單"上見到 ~~~ "青魚三點盛" ($22) 池魚, 秋刀魚, 鯖魚各一件- 幾好, 起碼唔係食左落肚都唔知咩黎, 分得到係咩魚~~  呢個起MENU入面無架, 呢碟 $10, 應該係切完魚生之後唔完整既部分做左軍艦~~ 試左1碟, 感覺良好呀, 收得咁平, 都有1粒粒唔算細粒既魚生~ 呢件主要係油甘魚黎~"8爪魚芥辣" 軍艦 ($14) , 好食呀~ 8爪魚又大粒又彈牙又足料

新地方, 人流當然唔少啦, 基本上間間都要等位

我先試"峰壽司
, 我鍾意食日本野麻~~~

已經選左既食物, 會起"清單"上見到 ~~~
"青魚三點盛" ($22) 池魚, 秋刀魚, 鯖魚各一件
- 幾好, 起碼唔係食左落肚都唔知咩黎, 分得到係咩魚~~
''青魚三點盛'' ($22) 池魚, 秋刀魚, 鯖魚各一件
"8爪魚芥辣" 軍艦 ($14) , 好食呀~ 8爪魚又大粒又彈牙又足料~  我係芥辣迷~~!!!
''8爪魚芥辣'' 軍艦 ($14)
"三文魚卷" ($22) 3件 , 味道配搭MATCH, 味道有"和風感覺" , 可能有木魚絲同沙津醬既關係.. 呢個我即刻ENCORE左1碟~
''三文魚卷'' ($22) 3件
"三文魚壽司" ($14) 2件 , 三文魚質素係中下
, 點解咁改呢? 因為肉質偏林, 無麥本身魚既油香味, 三文魚既鮮味欠缺了~ (應該唔係挪威魚) , 刺身雖然厚, 但都不夠好...
''三文魚壽司'' ($14) 2件
"太子貝壽司" ($12) 2件, 如果你唔食生野既話, 呢款會係不錯的選擇~
''太子貝壽司'' ($12) 2件
"塩帶子壽司" ($32) 2件
 , 呢個推介呀~ 肉質又大又厚, 很鮮味~ 就咁有少少鹽配搭已經好食~

''塩帶子壽司'' ($32) 2件
壽司去位既方式, 很特別! (的確慳了不少人手, 又令到D壽司更快可以到客人手上~~ 食物更可以保持更好狀態, 例如: 保留到"軍艦"既紫菜食起黎仲係脆!)
我睇過MENU, 如果唔食壽司, 大家都仲有好多熟食可作選擇~
題外話/補充資料: 食物整體質素只屬一般~ 迴轉位上菜方式特別, 可以試試, 睇睇這個新設計吧! ^V^
2013-09-04
5 分鐘 (堂食)
''8爪魚芥辣'' 軍艦 ($14)
''三文魚卷'' ($22) 3件
''塩帶子壽司'' ($32) 2件
2013-09-01 41 瀏覽
知峰壽司新店用iPad落單,有條專用輸送帶運碟壽司過嚟,雖然在日本都食過好多回轉壽司店用這系統,但好似係香港第一間壽司店用這設施, 專登走嚟這個新商場趁下熱鬧。為咗避開啲人龍,在下午5點頭去攞位,等不用五分鐘即有位。 用iPad Order 咗特大右口魚及特大油甘魚。 個系統有個小小改善嘅地方,當瀏覽壽司種類,想去下一頁嘅時候,系統嗰制寫做 『下一步』, 令人有點混亂。等咗成十多分鐘, 兩件壽司坐在一架前面係火車頭,後面係警察車頭嘅長碟, 由上層條專用輸送帶運過嚟停响我前面, 攞走碟壽司後按輸送帶上面嘅紅色制,架車就會返回原位。 食件壽司時明白點解要等咁耐,可能要等件魚解凍,因食落仲係好凍嘅雪味,完全無魚味! 唯有再叫其他壽司等呢兩件無咁凍先食。 之後叫咗人氣三點盛, 有三文魚,帶子及甜蝦,味道OK。  食完埋單走人時,出面已經好多人排隊喇!

5 分鐘 (堂食)
2013-08-31 54 瀏覽
V-CITY 新開張! 好多食店都進駐入屯門! 而我最愛的【峰壽司】都有~當然要立刻排隊試一試喇! 今日係WEEKEND~勁爆多人! 同老公6點拎位等都等左1Hour 先有位! 好在V-CITY多野行,一邊行可以一邊等! 今次坐迴轉位! 竟然有新奇好玩既IPAD自動落單! 每個位有一部IPAD~我地2人就用一部就可以! 落單指引非常清晰,成個MANUAL入曬落個APPS 度! 睇到自己點左D咩,禁錯又可以取消! 食物總價錢都會顯示到,等你有個預算係度! 非常讚呀! 此外,點完菜後會有一架<電動快車(日本新幹線)>把食品利用前面的運輸帶送到你的位置上! 非常方便!! 最緊要係呢個IPAD 自動落單方法真係節省左好多侍應人手! 今次去的峰壽司只有3-4名侍應都足以應付!至於食物質素,果然是一貫的好! 每一件壽司都好好味!! 呢排仲做緊好多(期間限定),好好味呀! 夏之三文魚盛(期間限定) - $58 二人SET要讚的就是'夏之三文魚盛(期間限定)' ! 有三個款式的,每件的味道都很獨特!!   (下面由圖中的右至左講起)1/ 三文魚沙律卷 - 三文魚卷上有北奇貝沙律
V-CITY 新開張! 好多食店都進駐入屯門! 而我最愛的【壽司都有~當然要立刻排隊試一試喇!

夏之三文魚盛(期間限定) - $58 二人SET
  (下面由圖中的右至左講起)

1/ 三文魚沙律卷 - 三文魚卷上有北奇貝沙律和三文魚子! 卷內又有三文魚及玉子~個味道好配呀!
2/ 三文魚鰻魚軍艦 - 分別由鰻魚、三文魚和忌廉芝士組成! 之前都沒有試過有類似這配搭的壽司~估唔到忌廉芝士都可以加入壽司中。味道一流! 愛鰻魚及三文魚的人一定要試呀!

3/ 脆塩汁三文魚 - 呢個老公話係3個之中最好味的!  蔥籽三文魚腩加上脆卜卜的炸蒜~好食! 三文魚腩都係好新鮮!
夏之三文魚盛(期間限定)
脆燒韓風牛肉卷 (期間限定) - $28
好特別的一個配搭~是一個全新的韓國燒烤與日本壽司的結合! 內有即烤牛肉、韓國泡菜、加上燒烤汁,卷上還加了脆卜卜的炸蒜! 絕對可以一試!
脆燒韓風牛肉卷 (期間限定)
厚切三文魚扒壽司 (期間限定) - $16 一件
就係睇張相都留曬口水! 厚切的三文魚扒比起一般長長的三文魚壽司更吸引!! 火炙的三文魚上面還沾上醬汁! 好好食!! 價錢都好吸引~抵食!
厚切三文魚扒壽司 (期間限定)
海鮮卷 (期間限定) - $36
呢個係我今晚選的最好食一件! 海鮮卷包括有蔥籽、吞拿魚蓉、三文魚子、新鮮海膽,蟹柳絲!外面還圍著切得很幼細的木魚絲! 所有味配在一齊好甲,是一件好有層次感的壽司! 尤其是最頂層的海膽,簡直將這件壽司提升了!
海鮮卷 (期間限定)
火炙帶子 - $32
平時自己較愛吃新鮮帶子壽司! 今次一於都試一試火炙! 帶子外面輕輕燒一燒,內裡都有一貫帶子的鮮味! 再配上少少日本海鹽及檸檬汁~好食!
峰玉子 - $14
自家制的峰玉子比一般的壽司店大件! 相信好多人都試過這個,不需多說! 這個便宜又味道好的壽司一定要點!
峰玉子
峰蝦 - $22
大件又新鮮的峰蝦好味! 但個人就比較喜愛甜蝦! 但這個味道都很不錯!
峰蝦

總結: 餐廳環境好、無論舒適度、衛生、服務,味道通通都可有5*! 今日我地2人叫左咁多野,加左一都是$279! 比起其他日本任食放題更要便宜、食物質素又更好、時候又不受束縛及限制! 所以是次絕對是哈哈笑評價!! 而且,我自己日後都會多點光顧!! 支持【峰壽司】!
45 分鐘 (堂食)
夏之三文魚盛(期間限定)
厚切三文魚扒壽司 (期間限定)
海鮮卷 (期間限定)