2021-05-09 768 瀏覽
這個酸菜魚套餐太好食了、是灣仔區內最好的、每週也要來吃一次,魚肉又多又嫩滑,酸辣味剛剛好,又可轉換上海麵,米線,超推介彈牙薯粉、吃得辣的中辣剛剛好、店雖小但一定要來,外賣還有特價優惠!
2021-05-01
10 分鐘 (外賣自取)
2021-04-28 791 瀏覽
小弟向來極好酸辣粉,每個星期2,3次走唔甩,除左旺角旦王稱霸九龍,我敢講呢間川亭嘅酸辣粉港島第一唔過份。每次係附近返工都一定食!👍👍酸,咸,香,辣個平衡做得非常好,湯底夠香唔會太油,而且望落「乾淨」,你係會想飲埋🤣。中粗紅薯粉食落好煙韌,肉碎,榨菜加粉連埋一淡湯,食酸辣粉可以食到好似米線甘咁過癮。🤤🤤佢個口水雞都勁正,肉嫩雞皮爽彈,配埋佢啲口水醬真係好食到傻🤤🤤不過間店就真係好細下,晏就一定爆人,想食建議下就2點30後嚟可能會好啲🤣🤔

酸辣粉配口水雞
酸辣粉配口水雞
2021-04-27 792 瀏覽
今次點了兩份口水雞拼酸辣紅薯粉套餐,酸辣粉一份大辣,一份小辣。$60在灣仔區性價比還過得去,份量充足,口水雞上鋪滿的醬料香而不辣,非常惹味,雞肉嫩滑,雞皮爽口不膩。酸辣粉感覺是香港人口味,不會太辣,但麻香十足。男朋友說這裏的大辣沒平時吃的大辣那麼辣,我平時不太吃辣,小辣剛好。酸辣粉配料挺豐富,有芫荽、蔥、榨菜、芽菜、炸過的豆、肉燥。套餐跟飲品,可選豆漿、紙包飲品、汽水,本來想要兩枝豆漿,但只剩下一枝,所以另外要了一包菊花茶。感覺豆漿抵飲啲,我見大部分食客枱面都是豆漿,我們之後下單的人也多數選豆漿,但是已經賣完。
口水雞酸辣紅薯粉套餐

酸辣紅薯粉
口水雞
  • 口水雞酸辣紅薯粉
2021-04-22 535 瀏覽
嘩嘩嘩🤩 呢間川亭💛真係不得了!鍾意食辣嘅你一定要去試吓🌶🌶🤤🤤🤤 因為店舖嘅位置唔大 唔算有好多位 為咗唔想排隊 我地決定去等佢開門😬 坐低就叫野食啦~ 今次叫咗 川亭招牌套餐$60 套餐包括: 川亭口水雞+重慶酸辣粉(小辣)+豆漿 再另外叫多一碗重慶酸辣粉(小辣)$35 同埋一個涼菜 野生泡椒鳳爪$35 食物一上枱就已經好吸引啦 先試一粒泡椒🤩 好辣好過癮!鳳爪爽脆入味分量多!酸辣粉唔算好辣 喜歡辣嘅朋友可以叫中辣都得 紅薯粉煮得啱啱好 唔會太林 又唔會咬唔爛~ 重點當然係口水雞 喜歡重口味嘅一定會覺得好好食😋 個汁好好食 麻麻辣辣 雖然我覺得有少少鹹 但配埋紅薯粉就啱啱好 真係好正呀! 川亭💛 真係可以用色香味俱全黎形容👍🏻😋

川亭💛 真係可以用色香味俱全黎形容👍🏻😋

• 川亭口水雞
2021-03-19 1355 瀏覽
第一次食呢間係灣仔同金鐘交界既川菜,lunchhour要等位,店內比較細,坐位較逼。呢日叫左口水雞+重慶酸辣粉餐,跟餐有豆漿。酸辣粉一放落黎已經好香,即刻試啖湯,酸同辣度恰到好處,薯粉都算吸汁質地幾好,但肉碎榨菜唔算多;不過!不過!不過,係食左幾啖麵之後就愈黎愈咸,咸到食唔到落去,唔飲水唔得。另外,口水雞份量lunch黎講都算大方,雞肉都幾嫩,平時唔食雞皮既我都接受到,但都係同一樣問題,食左兩件之後又係好咸。本身都鐘意食辣野重口味野,今次味道都ok,但就真係咸到食唔到落去,未必會再翻兜

2020-12-14 2566 瀏覽
星期五放工突然好想食口水雞, 而家又疫情嚴重,之前同朋友仔食過掛住佢既味道,知道佢地有個二人餐,諗住試下,今次叫左口水鷄,豬耳,蒜泥青瓜,擔擔麵,酸辣薯粉(小辣),口水雞唔洗多講,好好味,又唔會太辣,岩岩好。豬耳薄切爽口👍🏻,青瓜就好脆口,擔擔麵有花生香。薯粉叫左小辣,對我黎講就辣左啲,下次可以叫小小辣都得,最後兩大支豆漿,好滿足😋必定會再幫襯,支持小店😎之前同朋友試過佢地既水煮魚其實都好好味,又多料,個湯又好飲,不過二人餐就冇包括在內,可以下次單點外賣乜不錯,不過今次首選左口水鷄啫😋
外賣自取
2020-12-02 1368 瀏覽
第一次試openrice 外賣自取,$41 酸菜魚片米線 (雖然話係套餐,但其實得一碗粉,其他食物要加錢)。講返碗粉~好足料,魚片數量都幾多,連碗粉都好大碗,絕對抵食 (早知唔加$10要油菜,食唔曬添)。味道就一般啦,微辣可以接受,但如果酸菜多D會更好,因為我見到好多薑(而我唔食嘅)。唯一要改善的係門口排左好多人,但你唔知究竟邊個係等位、邊個係等外賣、邊個係等買外賣,有D亂。同埋食物ready就咁一袋袋放曬響門口,職員對都唔駛對order number任攞,真心你其實可以攞走人地D order都無人知。

2020-09-22
外賣自取
2020-10-31 1498 瀏覽
平時很少在金鐘灣仔一帶用餐!原來尼渡開咗好多西式餐廰當然價錢都唔平午餐時段都好多人!最後選咗尼間個價都算合理點川亭招牌套餐~重慶酸辣粉(走碗豆)碰口水雞+可樂($60)個粉足料!少辣唔算辣!個雞份量都多比咗好多辣油雞都滑!不過無嘜雞味!猪腩肉酸辣麵~一向唔鐘意肥肉麻麻地!
平時很少在金鐘灣仔一帶用餐!原來尼渡開咗好多西式餐廰
當然價錢都唔平
午餐時段都好多人!最後選咗尼間
個價都算合理點

川亭招牌套餐~重慶酸辣粉(走碗豆)碰口水雞+可樂($60)
個粉足料!少辣唔算辣!個雞份量都多
比咗好多辣油
雞都滑!不過無嘜雞味!

猪腩肉酸辣麵~一向唔鐘意肥肉
麻麻地!
2020-10-30
2020-09-16 1685 瀏覽
今次系第二次幫襯,因為味道好。諗住早d order今次可以唔使等,結果超過十五分鐘都未有,我隔離企個外賣哥哥趕送已經爆曬粗。我只係order一個餐,返到公司先發現執漏成個薯粉,得個湯同木耳,熱死辣辣跑兩次街去拎,請執order待改善
,得個湯同木耳,熱死辣辣跑兩次街去拎
,請執order待改善
酸菜魚片套餐
2020-09-16
20 分鐘 (外賣自取)
午餐
2020-09-10 1139 瀏覽
整日行過直到今日先試吃。叫左酸辣米线加腩肉同拍青瓜,$55.5hkd, 都算平。中午時間都幾繁忙,好彩系app到叫做先。按照app的時間,去都就又得羅,唔駛等。首先份量算大,大食的我吃完都好飽。米线同湯分開裝,有肉碎,芽菜,炸黃豆,榨菜,算幾豐富。腩肉加10蚊有7大塊,煮得非常軟熟。青瓜都算入味。辣度應該系考慮到多數香港人唔吃得辣,所以就算我叫大辣都差小小。唔多有花椒,所以無麻味。雖然比起成都重慶D面仲差小小,不过考慮到價錢同口味我都覺得佢算抵吃。已經考慮緊下次要詩下個口水鸡饭。

已經考慮緊下次要詩下個口水鸡饭。
2020-09-10
外賣送餐
  • 重慶酸辣米线
2020-08-04 1646 瀏覽
外賣酸菜魚薯粉:海量薯粉,小量魚片味道及熱度非常之好,同堂吃一樣!重慶酸辣粉: 正堂量薯粉味道同熱度都好夠!近排外賣多,好小川菜能同樣在外賣保有質素同份量,始終折扣多了,相比其他折扣店,店家只係減了2,3片魚片,整體份量足夠!味道又香又辣!熱愛吃辣嘅朋友勿放過!下午菜優惠再抵d😎😎p.s. 本身有分湯!!使用嘅膠盒較為優質!
外賣
酸菜魚薯粉:海量薯粉,小量魚片
味道及熱度非常之好,同堂吃一樣!

重慶酸辣粉: 正堂量薯粉
味道同熱度都好夠!

熱愛吃辣嘅朋友勿放過!

下午菜優惠再抵d😎😎

p.s. 本身有分湯!!使用嘅膠盒較為優質!
酸菜魚薯粉
重慶酸辣粉
2020-08-04
5 分鐘 (外賣自取)
用餐優惠
優惠券
酸菜魚薯粉
重慶酸辣粉
我於今日落單外賣號T01, 12:30取貨,到達時見到店外既外賣已經出到T34, 詢問員工、一個黑衫長髮女員工叫我地等等,等左十分鐘見到外賣已經出到號碼T4x,再叫員工追單,員工表示我地有6份外賣pack緊叫我地等等唔好再催,再等到12:50仍未見到有得拎,期間一直有出其他客人外賣,於是再問,員工態度極惡劣不耐有個男員工更不斷搖頭,指我地order左6個餐要等個個都要等叫我地唔好再催,佢地話要對單。請問出外賣都出到T40幾號, 我係烈日當空曬住等你地對T01既單一時話pack緊,pack左20分鐘都唔應該催你地?你地應該好好反省點解咁多客企係門外催你地,明顯係你地漏單,不但無一個唔好意思,員工既態度更覺得係個客唔岩咁!終於12:55 黑衫長髮女員工拎左4袋外賣出黎,我地問係咪齊哂? 佢表示係!!我地返到公司時發現6個餐有4個都無雞,只有淨面!!!打去鋪員工語氣十分差話:「下,我地唔得閒送,d雞下次補俾你得唔得?」我地要求佢送黎公司,男員工係電話仍未覺得佢地有錯十分惡劣:「做左特價俾你地仲想點?體諒下得唔得啊!你地係到不停催不停鬧我地」我地表示佢地可以睇返cctv,我地一句都無鬧佢地!!!!客客氣氣!!最後佢地於13:37送返4份雞黎。但亦未有表示歉意! 食物亦極咸!!店舖做特價做優惠係你地既經營策略,不代表你地可以做錯!漏單!對客人態度惡劣! 如果評分有得負分,我希望俾負10000分你地,同時希望open rice不要再讓呢間店鋪參與優惠,先要客人付款但其後給予客人極惡劣既服務!!根本係垃圾!
2020-07-15
30 分鐘 (外賣自取)
2020-07-06 1181 瀏覽
今次第二次去這間食,時間尚早未有人等位住,天氣熱,唔想食湯麵果D,於是今次決定食涼拌麵,叫了個紅燒牛腩拌麵$47(走辣),順帶一提,拌麵是無得跟餐的,要另外叫,碗麵上枱了,都幾大碗,除了牛腩外,仲有青瓜、碗豆、蔥、肉碎、少少芽菜,幾豐富,啲麵已經幫客人撈好,碗豆好脆好有口感,啲青瓜食落爽口清涼,牛腩都幾好,但可以再淋身啲,啲麵唔夠涼,份量充足,食到都幾飽,味道整體不錯,不過地方真係比較窄,啲人行出行入有機會撞到,坐得無咁舒服.
2020-07-03 594 瀏覽
其實本身係唔食得辣的,但見佢成日好多人等,羊群心理下都決定去試吓,咁啱今日又無咩人,望下入面,剛好有位,間舖其實好細間,店員主力做外賣,叫了佢個招牌套餐,要擔擔麵(走辣)配沙薑雞,飲品要豆漿,這個餐$55 ,價錢合理,擔擔麵都幾大碗,沙薑雞幾滑,做得唔錯,夠味,份量也不少,豆漿係支裝,幾大支,抵飲,當時飲唔晒可以拎走返公司飲,幾好,見到隔離枱係叫口水雞,酸辣麵,最衰自己唔食得辣,如果唔係一定會試吓.
2020-06-23 831 瀏覽
外賣顯示1919有得取,1931都未取得,離譜。未得就唔好顯示,唔好做外賣啦。不知所謂,打完個食評都仲未得,真係不知所謂 ,未食已一肚氣,完全等你白等.......