2017-12-02 733 瀏覽
下筆時,剛宣傳譚仔再次合併同由日本食店收購,成為超過100間分店的外省粉麵集團,獨佔鰲頭。南記只有19間。此店由上次寫食評時的12間減至10間。此店勝在有薯粉,比米線有質感,比另一四川粉麵傷心……出品佳。四川粉遠不及湖南,雲南,客家粉麵受歡迎,定有其原因。今日來買兩碗(第2號食品)酸辣腩肉炸醬紅薯湯粉,外賣分湯要用4個發泡膠碗,共加收4元。携走時十分不方便,幸好早已準備環保袋。應如譚仔的膠碗有分湯設計,至少如南記用一個大袋包裹全部紙碗。見微知著,其營運不及上述兩者。論湯底的香辣,譚仔特別是雲南……店優勝,論腩肉,則南記肯定調味最佳,薄如紙。此店的腩肉全無肥瘦相間,十分乾。調味亦欠佳。論薯粉則十分優質,只有葵涌廣場的東門町可比。

此店由上次寫食評時的12間減至10間。

豆漿

携走時十分不方便
,幸好早已準備環保袋。
見微知著,其營運不及上述兩者。

此店的腩肉全無肥瘦相間,十分乾。調味亦欠佳。

酸辣腩肉炸醬紅薯湯粉

論薯粉則十分優質
,只有葵涌廣場的東門町可比。

2017-12-02
5 分鐘 (外賣自取)
豆漿
  • 酸辣炸醬紅薯湯粉
2017-11-05 455 瀏覽
因為晚上有野要做,無時間去食晚飯,所以就惟有提早5點幾去食野。入到去川味,呢個時間都無咩人,坐低之後發現仲係下午茶時間,原來下午茶有個優惠係免費多一餸或者送豆漿,十分抵食。我就叫左個豬頸肉撈拉麵,配料有芫茜、花生,份量好夠,撈埋一齊食都好香。豬頸肉有好多塊,質感軟身,味道又唔太鹹我再叫左個油菜,但只係得生菜,而且食落非常鹹,就同侍應講,沖沖水再食就好番d,就發現好鹹係因為個豉油問題。整體黎講,川味都幾好食,價錢又實惠,係唔知點解成日都唔算好多人去咁。

我再叫左個油菜,但只係得生菜,而且食落非常鹹

2017-10-22
下午茶
2017-09-21 274 瀏覽
川味美食雖然無譚仔咁出名,但系都算幾多人食,有好多間分店。佢既價錢算系平,加左兩個餸都系三十幾蚊,但重點系比起其他舖,餸既份量多d,大大碗好抵食。佢既撈麵撈薯粉值得推介,因為個肉碎味道吾錯。而且飲品價錢都非常合理,五至六蚊。吾似得其他要成十幾蚊
川味美食雖然無譚仔咁出名,但系都算幾多人食,有好多間分店。
佢既撈麵撈薯粉值得推介,因為個肉碎味道吾錯。
而且飲品價錢都非常合理,五至六蚊。
吾似得其他要成十幾蚊

2017-03-22 965 瀏覽
我早年喜吃川菜,因多麻少辣,正合我意。四川多山,盛產藥材,川人以麻的感覺令食客震撼,是藥物產生副作用。口水雞的得名,應與麻醉了口唇,滴出口水有關。四川是解4條河形成盆地,古稱蜀國,我喜歡的,其實是蜀菜(成都)。近年香港興起的,是重慶菜。古稱巴國(渝),多山,因此人民多嗜辛辣以驅濕。重慶已升格為獨立市,與上海看齊,因此重慶菜風頭蓋過成都菜(現代中國菜主要是食北京,上海,廣州,重慶四大城市菜)。 酸辣薯粉與擔擔麵可明確看出兩者的不同。重慶菜5大要訣是:麻,辣,鮮,香,酸。酸辣薯粉正能發揮5大特色。紅薯粉是搓壓紅薯加豌豆淀粉製成。應是加上保寧醋,花椒粉,辣椒粉,辣椒粒,薑粒,芝麻,蒜泥,葱,荽。 五香花生米很著名,要付2元才有。榨醬則免費。我點選1,2號。幼粉口感似較佳。單從撲鼻香而言,此重慶粉勝過譚仔雲南米線的芹菜香。 做到了麻,辣,香,酸。麻的感覺,歷久不散。其實紅薯粉是搓壓紅薯製成,不似米粉般吸湯,故不須多湯水,以免減低濃郁程度。此集團有12間,對手傷心酸辣有12間。我不熟悉酸辣薯粉,依店名,餐牌,店內廣告,他們都把川,重慶,雲南菜混淆。雲桂香亦有此現象,標示是廣西菜,其實都是大同小異
重慶菜5大要訣是:麻,辣,鮮,香,酸。
酸辣薯粉正能發揮5大特色。
酸辣紅薯粗粉
我點選1,2號。
酸辣紅薯幼粉
幼粉口感似較佳。
此集團有12間,對手傷心酸辣有12間。我不熟悉酸辣薯粉,依店名,餐牌,店內廣告,他們都把川,重慶,雲南菜混淆。雲桂香亦有此現象,標示是廣西菜,其實都是大同小異。
正如此店內廣告,是江湖菜(在名館一文已詳細分析)。
要嚐更好的重慶紅薯粉,始終要去荃灣或葵涌朝聖。其他區域如銅鑼灣的渝酸辣粉,紅磡的川粵米線大王,元朗的川味閣都可以。
2017-03-20
外賣自取
酸辣紅薯粗粉
酸辣紅薯幼粉
當日篤完波搵野食,見依間唔係太多人,而且有我最鍾意既撈米線,咁就入去試一試叫左個炸醬撈米線+魚腐+豬頸肉+支黑豆漿(加底)(共40完)首先來左支白豆漿比我,我問佢:我想轉黑豆漿,佢同我講賣晒,咁無所謂啦,反正黑豆漿對皮膚好少少姐,飲少次無所謂過左幾分鐘見我坐隔兩台既母女來食,我唔知佢食咩,但我見到佢來左支黑豆漿........大佬,你唔想行多轉幫我轉黑豆漿就咪鬼做侍應啦,作個大話呃客人有咩意思呢??接著我既食物黎啦,由於個時己經好無奈想走,所以唔記得左影相炸醬撈米線:可能我本身冇話要辣,所以食落去冇咩特別.魚腐街邊貨豬頸肉:很碎很細條,味道又是普通正當我食食下其間,有個約是小學六年級既小朋友獨個來,當佢落單時,個小朋友慢慢思考,個侍應又不耐煩咁擺黑臉,最後落完單仲要話個小朋友:你夠唔夠錢比架??咁既服務態度,難怪7點半都未爆場

接著我既食物黎啦,由於個時己經好無奈想走,所以唔記得左影相
豬頸肉:很碎很細條,味道又是普通

咁既服務態度,難怪7點半都未爆場
2014-12-07
2013-11-28 529 瀏覽
原本今晚相約男朋友試新嘢,兜咗幾個圈依然好多人,所以決定選擇格離川味美食食米線,有位呀嘛我揀咗酸辣炸醬紅薯寬粉+雲耳+魚皮餃(兩粒),小辣,好大碗,好多雲耳同配菜,估唔到小辣都幾辣吓男朋友揀咗秘制醬汁撈紅薯幼粉+紫菜+蘿蔔+雞絲,小辣,我哋異口同聲話幼粉好食過寬粉,起碼易夾啲。雞絲切得夠努細,紫菜超多,蘿蔔又無渣,不錯另外叫咗碟通菜$8,唔係加乳腐,唔知係咩醬汁呢?都幾好味。跟餐重可以加$5有一支豆漿,無錯,係一支咁抵,有黑白揀O添~~

酸辣炸醬紅薯寬粉$19
秘制醬汁撈紅薯幼粉$18
另外叫咗碟通菜$8,唔係加乳腐,唔知係咩醬汁呢?都幾好味。
2013-11-23
$35.5 (晚餐)