2天前 2 瀏覽
《川大哥 - 深水埗》平日食嘅烤魚一係江團魚,一係就係鱸魚,但係鴨嘴魚你哋又食過未呢?今次嚟到呢一間位於深水埗嘅川菜館真係好大驚喜😳我係第一次見鴨嘴魚咋,佢個嘴又長又大片,你幻想吓一條魚上面生左鴨嘅嘴巴,就會知道點解我見到佢嘅時候咁驚喜😉呢度有烤魚酸菜魚嘅食物之外,仲有香港人最鍾意食嘅串燒,飲住啤酒食串串燒真係十分寫意💁🏻‍♀️蒜香味烤魚-鴨嘴魚 $328呢度嘅烤魚選嘅魚類都好大件,呢一個份量我相信三至四個人食都夠分,建議叫一份烤魚再叫其他小食,咁就可以試多啲其他款啦😉鴨嘴魚嘅肉質比較厚實,食落有質感,喜歡啖啖肉嘅話一定鍾意呢一款魚類☺️烤魚入面仲有蘿蔔、金菇、海帶等食材,所以一條烤魚兩個人食真係夠飽㗎啦💁🏻‍♀️燒豬大腸/2串 $39豬大腸絕對係惹味之選,餐廳清理得乾淨冇奇怪嘅味道,用咗孜然同埋少少辣椒粉調味,食落香脆彈牙,送酒一流👍🏻💁🏻‍♀️原條燒粟米 $30朋友鍾意食燒粟米,呢度原條燒完再切件,拎起上嚟都好墜手,微微燒過再落咗牛油調味,咬落多汁幾好味💁🏻‍♀️厚切牛脷/2串 $39厚切牛脷都係必點嘅其中一樣,佢係比較上濃味嗰一種牛舌,不過我個人都幾鍾意呢一種香味配搭返孜然粉咁食,好有重慶
《川大哥 - 深水埗》

💁🏻‍♀️蒜香味烤魚-鴨嘴魚 $328

💁🏻‍♀️燒豬大腸/2串 $39

💁🏻‍♀️原條燒粟米 $30

💁🏻‍♀️厚切牛脷/2串 $39

厚切牛脷都係必點嘅其中一樣,佢係比較上濃味嗰一種牛舌,不過我個人都幾鍾意呢一種香味配搭返孜然粉咁食,好有重慶燒烤嗰一種感覺,肉質比較腍身易咬,大大片幾抵食
2024-06-04
2024-03-23 336 瀏覽
朋友帶我去深水埗吃烤魚,餐廳位置都好隱蔽, 條街又好靜招牌好大個, 無人帶不會行入來,感覺做熟客多.有外和內坐位,燈光暗暗好有情調.完全不像吃烤魚中式餐廳,反而像酒吧氣氛,好浪漫!餐牌很多串燒,蒜香燒蜆/金菇/茄子/蠔……配酒真的是夜宵好地方。我們去時候只有3枱客,以魚和火鍋為主,越夜越多人,走時候門口都坐滿.門口的人吃小菜(辣子雞/辣子肥腸)和串燒多。這裏有啤酒/紅酒/白酒 很適合配串燒。我們選了酸菜烤魚-江豚魚(此魚特別嫩,不會太多幼骨)加手切肥牛。烤魚水準完全出付意外香脆和焦香。廚師好有心機烤透才放酸菜鍋出菜。我們把邊位,魚頭,尾部骨都吃了,因為烤得脆脆!魚肉好白好軟,滑滑的不老,無選錯江豚魚。酸菜鍋酸辣我們選了中辣,剛剛好不會過辣而沒有魚味!此魚烤好完全不腥魚味甜甜地真的驚喜!鍋內除了酸菜辣椒花椒還有冬瓜、娃娃菜、大豆芽菜、豆腐卜、芫荽等配料,麻麻酸辣味好喜歡。 手切肥牛-色澤漂亮像蝴蝶形狀,牛肉味濃有筋位,筋位有彈牙嚼頭,燙7成可吃。蒜香燒茄子 現燒的最後才到滿滿蒜泥和辣椒,一見就流口水超喜歡!紅糖糍粑  炸得外面有吉列口感,內皮糯米軟軟的中間流心紅糖 ,要小心燙口慢慢食,又
朋友帶我去深水埗吃烤魚,餐廳位置都好隱蔽, 條街又好靜
招牌好大個, 無人帶不會行入來,感覺做熟客多.

有外和內坐位,燈光暗暗好有情調.

完全不像吃烤魚中式餐廳,反而像酒吧氣氛,好浪漫!

酸菜烤魚-江豚魚

酸菜烤魚

我們把邊位,魚頭,尾部骨都吃了,因為烤得脆脆!

魚肉好白好軟,滑滑的不老,無選錯江豚魚。

手切肥牛-

現燒的最後才到

蒜香燒茄子

滿滿蒜泥和辣椒,一見就流口水超喜歡!

紅糖糍粑

炸得外面有吉列口感,內皮糯米軟軟的
紅糖糍粑

中間流心紅糖 ,要小心燙口慢慢食,又甜又軟臥,好正@@

另外飲了1 支青島, 過了一個有啤酒約會. 烤魚好好吃, 我們吃到很乾淨.
2024-03-19
酸菜烤魚-江豚魚
手切肥牛-
2024-01-24 437 瀏覽
天氣突降,今晚和太太在深水埗晚飯,想吃川菜上網發現這家川大哥在附近,於是來試試水準。餐廳位置空間感足夠,環境令人放鬆,亦有大量卡位,平日晚市亦接近全院滿座,記得要早點到。餐廳主打酸菜魚及烤魚,亦有多種不同串燒、川菜及前菜選擇。黃金酸菜魚鍋 $198點了小鍋的酸菜魚,份量十足,用上鯛魚片,肉厚無骨而肉質嫩滑。舉勺淺嚐湯底,酸辣的風味,輕輕的刺激著舌頭,酸辣鮮香,層次分明,不腥不燥,回味悠長,酸爽味佳,嚐得出是自家用心熬製,一流。串燒組合B $169然後串燒點了組合B,有黑豚五花腩、厚切牛脷、雞翼、墨魚丸及芝士腸,黑豚五花腩半肥瘦大火炙燒,外頭的豬肉酥香腴美芳縈齒頰,而其中的脂肪香氣十足,非常邪惡,而厚切牛脷外層燒烘得微微焦香,入口彈牙爽口,肉汁豐盈,甘腴可口,而牛舌的獨特香氣更是畫龍點睛,十分惹味。蒜香燒蜆 $59加點了一客蒜香燒蜆,極大量的蒜蓉令湯汁增添風味,而燒蜆粒粒有肉,蜆肉飽滿,味道清甜可喜,鮮味彷彿波濤洶湧席捲而來。洛神花茶 $17/王老吉 $13洛神花茶自家冷泡,味道微酸而帶莓香,清爽可喜,味道甘香味美,十分解渴。

餐廳主打酸菜魚及烤魚,亦有多種不同串燒、川菜及前菜選擇。

黃金酸菜魚鍋 $198

黑豚五花腩
厚切牛脷
洛神花茶/王老吉
2024-01-17 285 瀏覽
有一次經過e間餐廳已經聞到好香既麻酸辣味,所以mark低左咁岩今次個frd想食川菜即刻黎左e間試下!😎😎.💎 $39 泡椒魚皮 係外面餐廳好少有e樣小食叫魚皮新鮮爽脆食落泡椒同洋蔥味會慢慢慘出黎辣度岩岩好同生洋蔥一齊食就更加正非常開胃,係小食既不二之選🤤🤤.💎 $198 黃金酸菜魚鍋(小)雖然叫左小鍋,但都非常大盤叫左生魚片魚片十分爽脆彈牙配菜亦都好足料,有酸菜、豆芽同白菜,吸曬d魚湯,好鮮甜😋😋.💎 $129 組合A (12串)一次過可以食曬唔同款既串燒個set有雞腎、雞軟骨、雞肉腸、雞翼、牛肉同羊肉串,每款各兩串串燒燒得岩岩好係面頭再灑上孜然粉令味道更加惹味,香脆可口😍😍.💎 $49 紅糖糍粑非常推薦既飯後甜品外表炸得金黃鬆脆咬落去之後會有紅糖漿係入面甜度適中,又唔會太膩🥰🥰💎 $17 自家製無糖冷泡茶 - 白桃烏龍食左咁多野之後飽飽濟濟黎一啖茶,除左可以解膩之外,仲可以解辣,飲完又可以食多d而且白桃味濃郁😋😋.💎 $17 自家製無糖冷泡茶 - 洛神花茶食飯想飲下野,又怕太肥就可以叫e款酸酸甜甜,非常開胃好岩夏天食飯前叫黎飲🤩🤩
有一次經過e間餐廳已經聞到好香既麻酸辣味,所以mark低左
咁岩今次個frd想食川菜
即刻黎左e間試下!😎😎

💎 $39 泡椒魚皮

係外面餐廳好少有e樣小食叫
魚皮新鮮爽脆
食落泡椒同洋蔥味會慢慢慘出黎
辣度岩岩好
同生洋蔥一齊食就更加正
非常開胃,係小食既不二之選🤤🤤
💎 $198 黃金酸菜魚鍋(小)

雖然叫左小鍋,但都非常大盤
叫左生魚片
魚片十分爽脆彈牙
配菜亦都好足料,有酸菜、豆芽同白菜,吸曬d魚湯,好鮮甜😋😋

💎 $129 組合A (12串)

一次過可以食曬唔同款既串燒
係面頭再灑上孜然粉令味道更加惹味,香脆可口😍😍
💎 $49 紅糖糍粑

非常推薦既飯後甜品
外表炸得金黃鬆脆
咬落去之後會有紅糖漿係入面
甜度適中,又唔會太膩🥰🥰

💎 $17 自家製無糖冷泡茶 - 白桃烏龍
食左咁多野之後飽飽濟濟
黎一啖茶,除左可以解膩之外,仲可以解辣,飲完又可以食多d
而且白桃味濃郁😋😋
💎 $17 自家製無糖冷泡茶 - 洛神花茶
食飯想飲下野,又怕太肥就可以叫e款
酸酸甜甜,非常開胃
好岩夏天食飯前叫黎飲🤩🤩
酸菜魚條癮久唔久就會發作,朋友介紹深水埗有間叫川大哥,除咗酸菜魚出色,串燒都一樣掂,今晚一於試吓呢度嘅酸菜魚有幾種魚選擇:鴨咀魚、江豚魚之類,但朋友話穩陣啲食番生魚片。上枱見鋪滿咗芫茜已經好開心,滾一滾就開始食得,裡面配料豐富,有芽菜,紹菜,大量嘅酸菜同魚片。我哋揀咗中辣,開始食唔覺好辣就啱啦,因為呢類鍋物係會愈滾愈辣嘅。魚片滑溜,冇泥味,加埋配料一齊食,愈食愈過癮跟煲一齊叫嘅手切牛,上枱肉色明亮,肥瘦分明,灼幾秒就食得,牛肉味唔算好濃,但勝在夠腍,咬落都有油香串燒叫咗拼盆唔洗煩,有兩個價錢,我哋叫咗貴少少嗰個,因為想食牛舌。拼盆另外仲有雞中翼,腸仔,豬腩片同墨魚丸,大部分正常發揮,但豬腩片就特別出色,燒到兩面香脆,肥瘦相間比例啱啱好,有肉汁又有油脂香,正👍另一單點咗燒粟米,粟米表面加咗少少辣粉,特別惹味
酸菜魚條癮久唔久就會發作,朋友介紹深水埗有間叫川大哥,
除咗酸菜魚出色,串燒都一樣掂,今晚一於試吓

另一單點咗燒粟米,粟米表面加咗少少辣粉,特別惹味
6天前 0 瀏覽
出咗深水埗鴨寮街買電話卡,準備去旅行,我個friend話帶我食烤魚,仲話有串燒添去到黃竹街川大哥,門口望落似酒吧,原來係烤魚雞煲打邊爐串燒店,手機數碼落單非常方便烤魚選了酸菜味小辣,江團魚肉質鮮美,少骨,吸哂酸菜湯的味道,我覺得我下次可以挑戰中辣燒雞腎爽脆,加上孜然粉,別有一番風味,如果唔係食緊藥,應該要配返杯啤酒,最後只好揀咗加多寶燒厚切牛脷,嘩!真係好厚切唔係講笑,牛脷預先滷過再燒,啖啖肉蒜香燒茄子加咗好多蒜蓉去燒,而且份量超大,微微辣好開胃

蒜香燒茄子加咗好多蒜蓉去燒,而且份量超大,微微辣好開胃
2024-05-22
  • 黃金酸菜魚鍋
  • 蒜香茄子
深水埗不嬲都好多好嘢食,今次就同朋友嚟咗呢間出名酸菜魚又出名串燒嘅川大哥🔥本身以為餐廳一定會比較茶餐廳格局,但估唔到裝修都幾靚,坐得舒服同朋友傾偈都開心啲🌞🍲黃金酸菜魚鍋要咗鯛魚片,無乜腥味無骨。小份都好多鯛魚片,另外要咗小辣,識落都覺得OK調味足夠,但係唔係好辣。🍢串燒組合B入面有雞中翼、厚切牛脷、黑豚五花腩、墨魚丸、脆皮芝士腸,因為叫咗唔辣,所以大部份都係用七味粉來調味。雞中翼燒得比較juicy,另外好貼心會有蠟燭暖住以防變凍。⭐️紅糖糍粑外脆內爆流心紅糖。🌸無糖洛神花茶非常解渴清新。

🍲黃金酸菜魚鍋

🍢串燒組合B

⭐️紅糖糍粑
外脆內爆流心紅糖。

🌸無糖洛神花茶
非常解渴清新。
2024-05-28 0 瀏覽
川大哥 ~深水埗隱世川菜今晚約埋朋友仔來到位於📍深水埗川大哥食川菜🌶️烤魚、串燒、酸菜魚、火鍋都有得食👏🏻環境舒適 CP值👍🏻👍🏻今次叫左烤魚~烤魚湯底都好多款式有辣有唔辣湯底🌶️照顧到不同人嘅口味簡左酸菜魚烤魚😄微辣~調味唔錯👍🏻魚🐟簡左肉嫩江團魚~超大條!份量十足烤魚先炸香再加入酸菜、蒜蓉、辣椒等調味仲跟埋豆卜、娃娃菜、芽菜、冬瓜片、芫荽材料豐富又好味😋除左烤魚仲叫左小食同串燒全部即叫即整~夠哂新鮮熱辣麻辣鴨血🦆香辣惹味~以熱鍋上更能保持溫度燒羊肉串🐑香而不羶~肥瘦相間羊肉~帶油香蒜香燒茄子🍆大量蒜蓉麻香十足川大哥 深水埗📍深水埗黃竹街29號地舖#相機食先 #手機食先 #美食博主 #香港美食 #香港探店 #香港旅遊攻略 #香港旅遊好去處 #辣 #川大哥 #烤魚 #酸菜魚 #火鍋 #串燒 #燒烤 #深水埗 #太子 #太子美食 #深水埗美食
川大哥 ~深水埗隱世川菜

今晚約埋朋友仔來到位於📍深水埗
川大哥食川菜🌶️烤魚、串燒、酸菜魚、
火鍋都有得食👏🏻環境舒適 CP值👍🏻👍🏻

今次叫左烤魚~烤魚湯底都好多款式

有辣有唔辣湯底🌶️照顧到不同人嘅口味
簡左酸菜魚烤魚😄微辣~調味唔錯👍🏻

魚🐟簡左肉嫩江團魚~超大條!份量十足
烤魚先炸香再加入酸菜、蒜蓉、辣椒等調味
仲跟埋豆卜、娃娃菜、芽菜、冬瓜片、芫荽
材料豐富又好味😋

蒜香燒茄子🍆大量蒜蓉麻香十足

川大哥 深水埗
📍深水埗黃竹街29號地舖

2024-05-20 20 瀏覽
聽朋友講深水埗有間餐廳食酸菜魚好出名今日一於嚟試吓川大哥嘅座位好闊落,而且裝修又格調適合同朋友傾偈食飯酸菜魚可以自選辣度,亦可以揀魚片種類,生魚片比較滑,而鯛魚比較有彈牙,今次我同朋友選擇咗微辣酸菜鯛魚黃金酸菜魚鍋(小)小嘅酸菜魚已經好大一窩,充滿着芫荽,辣椒花椒,芽菜等配料,味道好有層次,鯛魚既份量,亦都好多,一定足夠兩位大人食用鯛魚肉質爽口彈牙,酸酸辣辣,更能帶起魚味除咗酸菜魚,我哋仲叫咗啲串燒超抵組合B餐廳好貼心,上串燒嘅時候仲有小火爐,為串燒保暖串燒加上孜然粉,川味十足,當中推介牛舌,牛舌厚身,食落似鹹牛舌嘅感覺,牛味濃燒茄子茄子燒得軟腍,蒜香十足,但仍然保留茄子嘅香甜食咗咁多嘢都唔使$500 ,十分抵食
聽朋友講深水埗有間餐廳食酸菜魚好出名
今日一於嚟試吓

川大哥嘅座位好闊落,而且裝修又格調
適合同朋友傾偈食飯

黃金酸菜魚鍋(小)
鯛魚肉質爽口彈牙,酸酸辣辣,更能帶起魚味

除咗酸菜魚,我哋仲叫咗啲串燒

超抵組合B
餐廳好貼心,上串燒嘅時候仲有小火爐,為串燒保暖

燒茄子
茄子燒得軟腍,蒜香十足,但仍然保留茄子嘅香甜

食咗咁多嘢都唔使$500 ,十分抵食
2024-05-18 18 瀏覽
這天晚上我約了朋友去深水埗吃晚飯,經過網上的介紹,我們便決定來到這間川菜餐廳試一試,店內環境明亮和清潔衛生,有電視節目直播黃金酸菜魚鍋($316)大量的配料,有花椒,芫荽,芽菜,辣椒,蒜蓉,豆芽,白菜爽口微彈,鯛魚片稔香軟彈,非常新鮮,份量非常多手切肥牛($58)肥牛油脂分布十分完美,肉味非常濃,非常新鮮,質素非常高串燒組合($169)牛舌稠密緻滑,雞翼嫩滑細密,非常新鮮,五花腩香稔軟嫩,香腸外脆內軟,雞軟骨爽口微彈,一直有微火熱住,可以保持串燒的溫度紅糖糍粑($49)紅糖糍粑是即點即炸,所以溫度非常熱,口感外脆內軟,味道恰到好處,不會太甜蒜香烤生蠔六隻($192)用蔥,辣椒和蒜蓉調味,生蠔十分大隻,非常新鮮,海水味很淡,人們很容易接受,份量非常多,非常抵食整體來說,食物的質素非常高,食物的份量非常多,食物的用料非常新鮮,食物的賣相非常吸引,食物的選擇非常多,價錢相對合理,而店員亦有良好的服務態度和積極,所以我認為這間餐廳是值得再去惠顧

黃金酸菜魚鍋($316)

手切肥牛($58)
肥牛油脂分布十分完美,肉味非常濃,非常新鮮,質素非常高

串燒組合($169)

紅糖糍粑($49)

蒜香烤生蠔六隻($192)

手切肥牛
串燒組合
蒜香烤生蠔
2024-05-16
手切肥牛
串燒組合
蒜香烤生蠔
呢間門面似酒吧嘅川菜,好有feel‼️野食款式好多,烤魚、雞煲、打邊爐、酸菜魚、串燒「麻辣烤魚」有幾款魚可以揀,職員介紹鴨咀魚肉質較為嫩滑,條魚嚟到,真係令我哋嘩然個咀原來係咁長,真係好似鴨咀~~先烤到外層有焦香,不過略嫌over-grilled,有啲位有少少苦‼️烤過嘅魚特別香,肉質真係好嫩滑重點係唔會有幼骨,可以大啖大啖咁食❤️麻辣口味岩哂鍾意有層次辣度嘅我🌶️2個人食咁大條魚,今次食唔到其他串燒~「涼拌萵筍絲」調味酸酸哋,好開胃,萵筍絲夠爽口,會令人係咁想食「燒雞泡魚干」
呢間門面似酒吧嘅川菜,好有feel‼️

野食款式好多,烤魚、雞煲、打邊爐、酸菜魚、串燒

「麻辣烤魚」
有幾款魚可以揀,職員介紹鴨咀魚肉質較為嫩滑,
條魚嚟到,真係令我哋嘩然

個咀原來係咁長,真係好似鴨咀~~
先烤到外層有焦香,不過略嫌over-grilled,
有啲位有少少苦‼️
烤過嘅魚特別香,肉質真係好嫩滑

重點係唔會有幼骨,可以大啖大啖咁食❤️
麻辣口味岩哂鍾意有層次辣度嘅我🌶️
2個人食咁大條魚,今次食唔到其他串燒~

「涼拌萵筍絲」
調味酸酸哋,好開胃,
萵筍絲夠爽口,會令人係咁想食

「燒雞泡魚干」
2024-04-25
2024-05-16 6 瀏覽
深水埗的一間烤魚小店,店內提供了多款不同的烤魚,酸菜魚和燒烤,全都是即叫即整的,所以都要等一段時間!酸菜烤魚(318元)魚就選了江團魚,魚比想像中的要大條,而且肉非常厚,魚腩的部份帶有油脂,吃起來又香又嫩,肉質比較結實,而且吃起來沒有腥味,炸得外脆內軟的!湯底選了酸菜微辣,吃起來是酸酸辣辣又帶點麻的,而且酸味亦非常解膩!其他配菜有芽菜,豆卜,娃娃菜和冬瓜。泡椒鳳爪(小)(28元)用的是原隻鳳爪,口感爽脆,味道酸辣,泡椒味濃,但不會很辣。燒羊肉串(19元/2串)這個價錢,性價比很高,是瘦肉加肥的組合,而且烤得剛好,肉質柔軟又有油香。燒雞賢串(19元/2串)很大的一串,口感非常爽滑!出前一丁(14元)/白飯(13元)湯底煮麵或配飯都挺不錯的!菊花決明子人參茶(33元)味道清香,陣陣菊花味,一壺夠2人喝!

酸菜烤魚(318元)

其他配菜有芽菜,豆卜,娃娃菜和冬瓜。

泡椒鳳爪(小)(28元)
用的是原隻鳳爪,口感爽脆,味道酸辣,泡椒味濃,但不會很辣。

燒羊肉串(19元/2串)

燒雞賢串(19元/2串)
很大的一串,口感非常爽滑!

出前一丁(14元)/白飯(13元)
湯底煮麵或配飯都挺不錯的!

菊花決明子人參茶(33元)
味道清香,陣陣菊花味,一壺夠2人喝!

2024-05-14
2024-04-27 16 瀏覽
位於深水埗嘅呢一間餐廳,主打川菜烤魚,烤魚口味好多,有辣有唔辣,最啱收工之後,小酌幾杯配上香辛麻辣的菜品,可以慰勞嚇自己!⭕️⭕️⭕️⭕️⭕️⭕️⭕️⭕️⭕️⭕️⭕️⭕️⭕️⭕️🔽酸菜烤魚 - 江團魚 微辣$318整個魚微甜咸香,肉質滑滑。外脆裡嫩,搭配酸菜和微辣調味,真係好開胃,而且成條魚都好大條,兩至三個人食都好夠!新鮮得來都真係好抵食!🔽紅薯粉$29烤魚,同紅薯粉一齊食,絕對係最佳拍檔,更加飽腹正飯!🔽鴨血 $22份量都幾多,同埋同烤魚好夾,每一片都好夠滑溜 !🔽台灣金菇貢丸$38每一粒都充足飽滿,質地有咬口,更加紮實,肉味滲入每一口。🔽尖椒皮蛋$39皮蛋好好彈牙,擺盤好靚,好有層次嘅滋味,辛辣甜鹹絕對是一大享受!🔽菊花決明子人參茶-1壺$33清淡且具有花香和草本風味的茶飲,食完有少少熱氣嘅烤魚,飲呢壺茶,清熱一流。
⭕️⭕️⭕️⭕️⭕️⭕️⭕️⭕️⭕️⭕️⭕️⭕️⭕️⭕️

🔽酸菜烤魚 - 江團魚 微辣$318

🔽紅薯粉$29
烤魚,同紅薯粉一齊食,絕對係最佳拍檔,更加飽腹正飯!

🔽鴨血 $22
份量都幾多,同埋同烤魚好夾,每一片都好夠滑溜 !

🔽台灣金菇貢丸$38
每一粒都充足飽滿,質地有咬口,更加紮實,肉味滲入每一口。

🔽尖椒皮蛋$39

🔽菊花決明子人參茶-1壺$33

2024-04-06 37 瀏覽
前日去了深水埗串燒酸菜魚餐廳「川大哥」,在這裡的用餐體驗還不錯,環境企理,價錢略貴。首先,餐廳的地理位置相當方便,它的裝潢簡單而乾淨,但整體氛圍較為普通,沒有太多特色。座位間距較為擁擠,休閒餐吧黎講不夠自在。關於食物,他們的串燒酸菜魚味道還算可以,魚肉新鮮,酸菜的酸度適中,但是有些缺乏特色。菜單選擇相對有限,價格方面算是中等水平。然而,我對他們的辣度控制不太滿意,我點的菜品不夠辣,這讓我覺得有些失望。服務方面,服務員態度友好,但是忙碌時有些疏忽和不夠細心。總體而言,深水埗串燒酸菜魚餐廳「川大哥」提供的食物還算可以,價格略貴,環境良好,但整體體驗並沒有給我留下太深刻的印象。如果路過,想嘗試一些川菜,這個餐廳或許可以考慮一下。
2024-04-03
2024-03-29 39 瀏覽
就快出發去旅行要出黃金商場買多張SD card做相機back up , 逛完差不多到晚飯時間,在附近找找吃,之後再回家。行行下不遠處有間裝修挺不錯的餐廳,不但有半露天位置,而且內裏位置寬敞潔淨,原來是間烤魚店,反正最近老公愛上了烤魚,一於入內試試看。酸菜烤魚今次揀了江團魚,魚皮預先炸過再放入烤盤,盤內有大量配菜及酸菜,湯底一滾起先喝一口,酸辣度相當平衡,有淡淡魚肉鮮香,魚肉肉質鮮美,細骨比較少,而且魚油特別豐富,食落甘香嫩滑,配料冬瓜吸收了湯汁,味道更加美味。鮮蝦雲吞(5隻)雲吞粒粒都非常飽滿,蝦仁大隻爽口,加上豬肉的鮮甜味,挺不錯喔!燒厚切牛脷(2串)牛脷厚肉肥美,加上孜然粉、辣粉等香料,更添滋味。

酸菜烤魚

鮮蝦雲吞(5隻)

燒厚切牛脷(2串)
牛脷厚肉肥美,加上孜然粉、辣粉等香料,更添滋味。