2024-09-03 355 瀏覽
這間餐廳環境佈置十分之有氣氛,座位也十分舒適,白桃烏龍清新,令人有放鬆的感覺.作為一個熱愛美食的人,我最近有幸品嘗到了令我難忘的經典的酸菜魚.首先說到酸菜魚,這道菜色香味俱全,實在是讓人垂涎三尺。鮮嫩多汁的魚肉完美地與酸甜酸爽的酸菜融合在一起,層次豐富,口感絕佳。特別是那濃郁的湯汁,簡直就是人間美味!每一口都讓我流連忘返,恨不得舔盡最後一滴湯汁。再來說說稻庭烏冬,入口即化的手工拉麵配上鮮味十足的高湯,再加上細緻口感的配料,每根麵條都恰到好處地吸飽了湯汁,讓人回味無窮。我特別喜歡那種Q彈有勁的口感,真是百吃不厭。整個用餐過程都給我留下了深刻印象。無論是酸菜魚還是稻庭烏冬,都是讓人難忘的美妙體驗。這次之旅不僅滿足了我的味蕾,我衷心地推薦這家餐廳,希望更多人能夠來品嘗這裡的絕佳美味!串燒也是即叫即整的,充滿了風味.

串燒也是即叫即整的,充滿了風味.
2024-09-02 371 瀏覽
朋友講食過深水埗有間有雞煲又有烤魚,仲有串燒,而且價錢激平,質素亦好高,作為雞煲達人梗係要去支持一下!位於深水埗太子中間,餐廳以細枱為主,亦有卡位,坐得舒服!麻辣雞煲用上大量芫荽,洋蔥,芹菜,雞肉走肥,肉質爽實,生炒完也不會出太多油,雞肉非常香口,小辣亦辣得非常過癮!必點手切安格斯肥牛牛肉脂肪靚,牛味重,淥幾秒就食得,吸收晒雞煲既辣汁勁正!仲好大碟!串燒拼盤五花肉,墨魚丸,雞翼,芝士腸,牛舌,全部雙份,份量十足,燒得香口,平均都係10幾蚊一串,非常之抵食!啤酒也非常抵飲,大大杯生啤都係幾十蚊就有交易!呢個價錢食到咁嘅質素,喺香港應該好難搵!難怪今時今日都可以爆場!

位於深水埗太子中間,餐廳以細枱為主,亦有卡位,坐得舒服!

麻辣雞煲

必點手切安格斯肥牛

串燒拼盤

啤酒也非常抵飲,大大杯生啤都係幾十蚊就有交易!

2024-08-13 454 瀏覽
兩星期前和朋友約好了吃酸菜魚,因事突然改期到今天成行,和朋友喜歡吃不同美食,其實吃什麼不也不重,最重要大家志同道合,一起有舒服的感覺,可以分享不同的事情。今天我們來到平民美食區深水埗,來吃酸菜魚及一些燒烤美食,這間店平日晚都幾多客人光顧呢。黃金酸菜魚鍋$198二人選吃了小鍋黃金酸菜魚鍋,選了小辣,來了很多辣椒還好不算很辣,不太吃辣的我也可以吃到,魚肉可以選生魚片或鯛魚片,今晚沒有鯛魚片就選了生魚片,其實也不知有什麼分別,生魚肉很滑溜無骨無魚腥味,湯底酸爽醒胃。手切肥牛$58以優惠價加了一碟手切肥牛,半肥半瘦,有牛的肉香又有脂香,份量也不少。蒜蓉粉絲燒扇貝$75非常澎湃的蒜蓉和粉絲,蒜香中帶點辣,頗惹味。鍚紙燒蒜香花蜆$59有小火保持熱度,和扇貝一樣有大量的蒜,除了蒜蓉外還有炸蒜粒,充滿蒜香,蜆隻份量多,吃到中段還可以邊吃蜆邊用蜆殼喝湯,湯底也甚有鮮味呢。流心紅糖糍粑$49甜品選了流心紅糖糍粑,香口惹味的感覺,有點像煎堆,感煙靭。

黃金酸菜魚鍋$198

手切肥牛$58

蒜蓉粉絲燒扇貝$75
非常澎湃的蒜蓉和粉絲,蒜香中帶點辣,頗惹味。

鍚紙燒蒜香花蜆$59

流心紅糖糍粑$49
甜品選了流心紅糖糍粑,香口惹味的感覺,有點像煎堆,感煙靭。
2024-08-03 399 瀏覽
朋友住太子,我哋行完花墟,一齊放狗,一直逛到去深水埗,經過見到川大哥,有半開放式寵物友善空間,聞到佢哋嘅酸菜魚好香,決定坐低歇一歇,嘆埋串燒先返屋企!川大哥 室內裝修都幾超 chill ,主推 酸菜魚、烤魚、 燒烤,今次好想食酸菜魚,下次約多啲朋友嚟會試吓幾特別的鴨咀魚 和江豚魚。黃金酸菜魚鍋(小)小辣已經非常惹味,黃金湯底很濃郁,酸菜很好吃,鯛魚片肉質比較嫩滑,雪白無骨,喜歡啖啖肉無腥味。 鍾意食芫荽嘅會好開心,因為面頭鋪滿了芫荽,吸收了湯汁精華,好正!黃金酸菜魚鍋酸酸辣辣好開胃,啱晒夏天食,配料豐富,食落有質感。手切肥牛加配手切肥牛價格優惠!牛肉色澤紅潤,雪花油脂均勻,都係必點之一。濃牛味,幾鍾意配搭返酸菜湯底香味咁食,好有重慶旅行的感覺,肉質軟腍,大大碟好抵食。蒜香燒茄子川式燒烤又點少得燒茄子呢?健康素食,一上枱已經聞到好香嘅香料味道。口感軟綿綿,鋪滿蒜茸和辣椒, 濃郁刺激味蕾。黑豚五花腩即叫即燒,黑豚五花腩食落外脆肉彈牙,充滿肉汁,佐酒一流。蔥花雞蛋炒飯最後食返一個充滿外婆感覺的蔥花雞蛋炒飯,簡單的食材,熱辣辣香噴噴,蛋汁包着飽滿的飯粒,令人回味無窮。自家製:羅漢果雪梨菊花茶拼
手切肥牛
蒜香燒茄子
黑豚五花腩
即叫即燒,黑豚五花腩食落外脆肉彈牙,充滿肉汁,佐酒一流。
蔥花雞蛋炒飯
自家製:羅漢果雪梨菊花茶拼冰粉
食咗咁多熱氣嘢,最後飲返支羅漢果雪梨菊花茶拼冰粉,自家製比較健康,清涼解毒。
  • 黃金酸菜魚鍋(小)
2024-07-27 350 瀏覽
深水埗一向都多隱世美食,這次見到這間專吃烤魚的川菜很吸引,身為熱愛烤魚的我當然要試試。青藤椒烤魚(鴨咀魚) $328份量很大而且啖啖肉的鴨咀魚,配上麻辣惹味的青藤椒醬汁,十分惹味!魚肉鮮嫩彈牙,魚肉吸收麻辣的香氣,再配上爽甜的蔬菜,撈飯一流!錫紙燒 花蜆 $59每粒都脹卜卜的花蜆,在錫紙的包裹下,吸收了蒜香濃郁的醬汁,兩者永遠都是最佳組合。紅糖糍粑 $49外脆里嫩的糍粑,配上香甜的紅糖漿。外層微微脆口,每啖都是軟糯的口感。

青藤椒烤魚(鴨咀魚) $328

錫紙燒 花蜆 $59

紅糖糍粑 $49

2024-07-27 419 瀏覽
燒粟米 $30有用牛油燒,再加微微孜然粉喺面,好有四川風味,粟米好甜,仲幾多汁,好味雞中翼 $39燒得外脆內嫰,加埋孜然粉,好惹味燒雞泡魚乾 $39燒得夠靚,抵食黃金酸菜魚鍋(小) $198冇骨嘅鯛魚片塊塊都好厚,魚肉彈牙,好新鮮,配料又多,有紹菜,大荳芽,酸菜,芫茜,點咗小辣,又酸又辣,好味😋 份量仲超大炒椰菜 $68菜好新鮮,勁多水,大量蒜蓉,好味阿膠黑糖姜棗茶 $33微甜微姜,感覺好舒服座位闊落,食物選擇多,除咗酸菜魚,烤魚,火鍋,仲有好多串燒選擇👍🏻
燒粟米 $30
燒粟米

雞中翼 $39
燒得外脆內嫰,加埋孜然粉,好惹味
雞中翼

燒雞泡魚乾 $39
燒得夠靚,抵食
燒雞泡魚乾

黃金酸菜魚鍋(小) $198

炒椰菜 $68
菜好新鮮,勁多水,大量蒜蓉,好味
炒椰菜

阿膠黑糖姜棗茶 $33
微甜微姜,感覺好舒服

阿膠黑糖姜棗茶
燒粟米
雞中翼
燒雞泡魚乾
炒椰菜
阿膠黑糖姜棗茶
2024-07-26 288 瀏覽
今日來到位於深水埗嘅川大哥,係一家以川菜為主題嘅餐廳,有招牌金湯酸菜魚鍋,、麻辣魚鍋,今次我哋揀左比較少食到嘅青花椒魚鍋,正啊!勁香串燒拼盤包括牛肉、羊肉、雞軟骨、雞肉腸等多種食材,每種食材都烤得十分入味,口感香嫩,非常適合和朋友一起分享。紅薯粉食川菜走唔甩必食嘅紅薯粉,浸入湯入而煮一陣,食落夠唒淋,又吸收咗花椒湯嘅精華,越食越想食多啲心。蔬菜拼盤主要有生菜、娃娃菜、油麥菜、菇菌類、粟米等多種蔬菜為主,色彩繽紛,口感清脆,夠哂新鮮。鮮蝦水餃係川大哥的招牌之一,餃子皮薄而有彈性,鮮蝦餡鮮美多汁,加入木耳絲食落更爽脆,大大粒口感非常好。川大哥可以點嘅菜色豐富,最推薦青花椒魚鍋,魚肉味道鮮甜滑嫩,口感出色,絕對係值得一試嘅餐廳。

串燒拼盤

紅薯粉

蔬菜拼盤

鮮蝦水餃

2023-06-23
2024-07-18 352 瀏覽
🐟烤魚(江團魚)麻辣小辣條魚煎得幾香口 入面啲肉都Keep住嫩口全部大骨嚟 小朋友都食得😋😋😋仲有啲豆卜 大豆芽菜 冬瓜等配菜雖然佢地只係配菜 但豆卜冬瓜索哂啲汁真係好正👍🏻🌶️🐥辣子雞丁 一上枱見到紅卜卜就覺得好開心😂呢啲都係大量辣椒 洋蔥 花椒嘅功勞雞丁全部無骨 食落啖啖肉 亦都非常嫩滑🍆蒜香燒茄子唔知點解燒茄子係自己整唔到出面餐廳咁好食😂但明明都係蒜蓉辣椒蔥 最緊要燒得夠熟但唔好燶今次都一樣 啖啖蒜香係個口入面 重口味之選🍡雞軟骨串最後見人地要翻啅叫咗雞軟骨我又一齊整走去叫嚟試下 不過我覺得無咩特別可能係因為我比較鍾意食炸雞軟骨😂其實佢仲有酸菜魚 雞煲之類 下次要再去試下先
🐟烤魚(江團魚)麻辣小辣

可能係因為我比較鍾意食炸雞軟骨😂

其實佢仲有酸菜魚 雞煲之類 下次要再去試下先

• 麻辣烤魚
2024-07-17 315 瀏覽
前兩日約了朋友食晚飯,大家都想食烤魚,我們就選擇去深水埗的川大哥食晚飯。這店不是很大,但燈光幾有情調,有點似酒吧feel ,而且有半戶外的座位,對吸煙者是友好的。酸菜烤江團魚,先把魚烤得酥脆嫩脆,再放入鍋中混和酸菜湯和配料,一夾入口香脆得來十分嫩滑,廚師把控的時間恰到好處,酸菜湯底微酸帶辣,非常惹味開胃。串燒拼盤,相當抵食,不用130元竟有16串,有烤雞中翼、雞腎、香腸、牛肉等等。加一點孜然粉和香料一齊燒,超惹味,能保持食材的質感,好味。蒜香燒茄子,好大個原條茄子,茄子上面鋪上蔥花、辣椒、醬汁等一齊燒烤,口感軟糯,入口即溶。金錢牛展,肉質爽口彈牙,味道濃郁,放入酸菜湯底一起滾更正,沒想過牛展原來可以如此美味。自家製冷泡茶相當不錯,無糖清涼,沒有高糖負擔,白桃烏龍好味,淡淡的白桃香氣滙聚藥香,在口腔內回甘。

• 金錢牛展
  • 酸菜烤江團魚
2024-07-14 273 瀏覽
星期一逛深水埗,晚上朋友提議食烤魚,我們就決定去川大哥試試,餐廳有室內和半室外兩部份,燈光頗有情調,與一般烤魚店很不一樣。燒烤拼盤,129元有16串串燒,真係幾抵食,而且種類都幾多,有雞翼、香腸、雞臂、牛肉.......燒得好惹味,肉質不會乾,可保持食材的肉汁。酸菜烤江團魚,江團魚肉質夠滑,外皮烤得酥脆,再浸泡在酸菜湯慢慢滾滾,夠晒入味,微脆的外皮加上嫩滑的魚肉,滲透出酸辣的香味,的確不錯。墨魚丸,放進酸菜湯內煮,吸收了湯汁的香味,而且爽口彈牙,好味。娃娃菜錫紙燒,都幾大份,加了蒜頭和辣椒一齊燒,配合娃娃菜本身帶有甜味,味道香濃美味。燒茄子,好大條,燒得好香,一端上已聞到陣陣香味,加上真的燒得好靚,未食就流口水。自已製無糖冷泡茶,減肥人士恩物,我喜歡玫瑰烏龍,有淡淡玫瑰花香,與烏龍茶好夾。

• 黃金酸菜魚鍋
  • 串燒組合A
  • 蒜香娃娃菜
2024-07-11 170 瀏覽
同事上星期剛去過深水埗一間四川菜館 麻辣雞煲十分出色 性價比高 今日放工一於去試下 平日夜晚時段 餐廳幾乎坐滿食客一走進餐廳已經聞到好香嘅香料味道 滿滿氛圍 即刻覺得好肚餓了 我們迅速點了兩道招牌菜分別是麻辣雞煲和燒烤組合先來麻辣雞煲 我們點的是半隻雞 選擇了小辣 可以以優惠價 加配手切肥牛 店員端上來的時候 一股濃烈的麻辣香味撲鼻而來 讓人垂涎欲滴 雞肉入口鮮嫩多汁 煲裡的湯汁濃郁醇厚 充分吸收了各種香料的精髓 每一口都帶來滿滿的幸福感 手切肥牛 質素也很不錯接下來是燒烤組合 這是我們的另一個驚喜 有雞中翼、雞軟骨、雞腎、牛肉、羊肉和雞肉香腸 各種不同的肉品串燒 每一款師傅都處理得剛剛好 保持了肉質的嫩滑和風味的鮮美 份量也多 肉的質素也很不錯特別推薦的是羊肉串 入口即化口感和香料配搭很好 最後也要讚讚這裏的店員服務很細心 食物的質素和處理也是十分上乘 而且價錢親民 那麼多顧客幫襯是有其原因的

特別推薦的是羊肉串 入口即化口感和香料配搭很好

2024-07-10 161 瀏覽
今晚約咗朋友黎到深水埗 試吓之前朋友介紹過話呢間叫做(川大哥)嘅川莱好好味 所以同朋友過嚟試吓酸菜魚 入到去餐廳裝修都幾靚 坐得好舒服 同朋友傾下偈 又開心啲 1️⃣先叫左個黃金酸菜魚鍋要咗鯛魚片 無腥味 又無骨 仲要佈滿好多芫荽 芫荽紅嘅我就覺得好正 又酸又辣 夏天好開胃2️⃣燒茄子 口感軟綿綿 佈滿滿滿蒜茸 蒜香味又濃郁3️⃣蒜香錫紙豬紅4️⃣蒜香錫紙娃娃菜5️⃣燒黑豚五花腩6️⃣白桃烏龍(自家製)同香濃嘅白桃味非常解膩7️⃣羅漢果雪梨菊花平冰粉(自家製)冰粉好特別好似啫喱咁#川大哥入面嘅酸菜魚好好味下次再同朋友過嚟食飯😋😋
入到去餐廳裝修都幾靚 坐得好舒服 同朋友傾下偈 又開心啲
1️⃣先叫左個黃金酸菜魚鍋要咗鯛魚片
2️⃣燒茄子 口感軟綿綿 佈滿滿滿蒜茸 蒜香味又濃郁
3️⃣蒜香錫紙豬紅
4️⃣蒜香錫紙娃娃菜
5️⃣燒黑豚五花腩
6️⃣白桃烏龍(自家製)同香濃嘅白桃味非常解膩
7️⃣羅漢果雪梨菊花平冰粉(自家製)
冰粉好特別好似啫喱咁
#川大哥入面嘅酸菜魚好好味下次再同朋友過嚟食飯😋😋
2024-06-27
  • 黃金酸菜魚鍋
  • 黑豚肉五花腩
2024-07-08 141 瀏覽
今日即興地約了位久未碰面的朋友吃飯,大家都是愛辣之人,所以選了佢屋企附近的川大哥(深水埗店)落腳,餐廳位於深水埗同太子之間,門面乾淨企理,仲有我鍾意食嘅小龍蝦!二話不說就揀咗呢間入去一試龍與鳳~~麻辣小龍蝦 ($148)川菜我真係食得多!呢一間嘅小龍蝦真係冇得頂!可能因為六七月的時間,小龍蝦特別肥美,隻隻都有膏~~~佢嘅辣度真係唔係講笑!不過我同朋友越食越起勁,非常惹味!而且小龍蝦一啲都唔油膩,餐廳仲好細心咁提供咗手套俾我哋,方便剝殼進食,就算污糟咗仲有濕紙巾提供,真係好貼心👍👍👍👍👍涼拌溫室青瓜 ($39)平時去開大型連鎖店食川菜,都係一式一樣嘅涼拌開胃菜。川大哥無論味道或者擺盤,都令我眼前一亮,就算只係一碟簡單嘅涼拌青瓜,擺碟精美,而且味道更加係前所未食過咁好食,佢嘅青瓜選用了十分新鮮嘅食材-溫室青瓜,我真係前所未食過咁爽脆嘅青瓜,好想知道廚師用什麼方法處理過,令到青瓜咁爽口同埋好食,我同朋友一食個青瓜都讚不絕口,異口同聲一致講話未食過咁好食嘅青瓜~青藤椒魚鍋(小)($198)鴨嘴魚/江豚魚/鯛魚片等等可按自己口味選擇👍👍多過兩個人可以選擇大份😁兩個人嘅話,如果仲想試其他菜式,選小

麻辣小龍蝦 ($148)

涼拌溫室青瓜 ($39)

青藤椒魚鍋(小)($198)
鴨嘴魚/江豚魚/鯛魚片等等可按自己口味選擇👍👍多過兩個人可以選擇大份😁兩個人嘅話,如果仲想試其他菜式,選小份都已經足夠了,佢仲可以俾你選擇加配肥牛,都只係加大概$50!唔單止涼拌菜令我驚喜,我平時去食川菜都會試青藤椒魚,係我經常會點嘅菜式,川大哥係以打邊爐嘅形式上枱,川菜已經有辣勁嘅口味,加上打邊爐的形式,令到魚片更加新鮮熱辣好味!開大火滾起,魚片以最佳狀態彈牙示人,鮮!美!

我哋另外叫咗個燒茄子 ($39),茄子上的辣椒蒜蓉非常惹味,唔會過鹹,調味十分恰到好處,我大概估計到佢哋嘅串燒應該都非常唔錯,但我哋今日兩個人食唔到太多,所以決定下次再encore呢間餐廳試佢嘅串燒😍

天氣熱辣辣,我叫咗個自家製無糖冷泡茶($17),佢哋有玫瑰烏龍味,白桃烏龍味,我今日試咗白桃烏龍味,啱晒我呢d 想減少攝取糖份嘅人😆朋友想gur 一gur,叫咗個有汽芬達($13)。我見到其他枱嘅客人都會叫一大杯啤酒beer 一beer。其實啤酒同川菜又真係幾夾!特別係串燒😆

呢間餐廳的菜式見微知著,簡單的一道菜都整得好好食,即使今次第一次嚟食,我同朋友已經約定下次再一齊嚟😆😆餐廳用心嘅招待,好多細心位都令我好難忘~所以我一定會推介俾其他朋友❤️

川大哥 (深水埗)
地址:深水埗黃竹街29號地舖
2024-07-04 108 瀏覽
📍 川大哥- 深水埗{香到川大哥}必食酸菜魚🐟好多人推介,所以要試吓佢😚✨ 青藤椒魚鍋+ 手切肥牛湯頭以酸度最為鮮明,其次是麻、最後才是辣,因此後來和店員要了辣油與青藤椒加進去,一開始有感受到辣度,但缺乏香氣,湯頭中有各種蔬菜、酸菜、花椒提味,整體非常酸爽香麻🌶️ 店家還特別選用無既鯛魚片 ,口感滑嫩順口!吸飽酸麻湯汁的牛肉片超級下飯🍚✨ 蔥花雞蛋炒飯一上桌香氣逼人,鍋氣十足越吃越涮嘴,連我身邊既人吃過都好滿意!把肉絲改成蔥花+蛋,真的超好吃~~粒粒分明不油膩,趁熱吃最讚啦👍✨ 豬頸肉醃得幾香,肉質唔會好肥,全部部分都係肉嚟🐷係好香脆,加埋辣椒粉喺面,特別惹味🫶🏻✨ 羊肉串冇羊羶味,而且肉嫩~✨ 脆皮芝士腸

📍 川大哥- 深水埗

{香到川大哥}必食酸菜魚🐟
好多人推介,所以要試吓佢😚

✨ 青藤椒魚鍋+ 手切肥牛

✨ 蔥花雞蛋炒飯

✨ 豬頸肉
醃得幾香,肉質唔會好肥,全部部分都係肉嚟🐷
係好香脆,加埋辣椒粉喺面,特別惹味🫶🏻

✨ 羊肉串
冇羊羶味,而且肉嫩~

✨ 脆皮芝士腸
2024-06-25 86 瀏覽
川大哥是一家位於深水埗的地道川菜餐廳,特色的裝修營造出舒適的用餐環境,為食客帶來地道的川菜體驗。✨水煮魚鍋(小):鯛魚片鮮嫩多汁,配上酸辣的紅薯粉,口感層次豐富。✨手切肥牛:牛肉軟嫩鮮嫩,肥瘦得宜,十分有咬口✨羊肉片:肉質鮮嫩, 羊味十足✨ 蒜香錫紙燒花蜆:蜆肉飽滿彈牙,蒜香味撲鼻,十分開胃。✨羊肉串小辣:肉質鮮嫩多汁,辣味恰到好處,令人回味無窮。✨雞將腎串小辣:肉質嫩滑,辣味適中,頗有特色。✨蒜香燒茄子:茄子鮮嫩多汁,蒜香味濃郁,搭配十分美味。✨Hoegaarden Rose:清爽酸甜的啤酒,為整頓餐點增添了清新感。

✨手切肥牛:牛肉軟嫩鮮嫩,肥瘦得宜,十分有咬口

✨羊肉片:肉質鮮嫩, 羊味十足

✨ 蒜香錫紙燒花蜆:蜆肉飽滿彈牙,蒜香味撲鼻,十分開胃。

✨羊肉串小辣:肉質鮮嫩多汁,辣味恰到好處,令人回味無窮。

✨雞將腎串小辣:肉質嫩滑,辣味適中,頗有特色。

✨蒜香燒茄子:茄子鮮嫩多汁,蒜香味濃郁,搭配十分美味。